2011-09-24 41 浏览
今年我哋都買咗趣脆Dip 士多啤梨芝士蛋糕冰皮 同藍苺芝士蛋糕冰皮 月餅上去番禺賞月呀。見佢賣點有得玩又有得食所以買嚟一試。配料嘅牛奶朱古力粒粒好香濃,反而主角藍苺芝士蛋糕冰皮月餅就麻麻地,味道唔係好夾,食落有D古怪。士多啤梨芝士蛋糕冰皮月餅 - 士多啤梨味道較香,可以同溶咗嘅朱古力醬味道夾到。不過始終覺得大班冰皮月餅味道同口感既質素都比較高。
見佢賣點有得玩又有得食所以買嚟一試。

配料嘅牛奶朱古力粒粒好香濃,

不過始終覺得大班冰皮月餅味道同口感既質素都比較高。
趣脆Dip月餅
外卖自取
$30 (其他)
  • 士多啤梨芝士蛋糕冰皮
2011-07-30 38 浏览
是同事們為我搞的生日會。有生日會,當然無理由沒有生日蛋糕。他們買的,嚴格來說又真係唔係生日蛋糕,而是法式鮮莓撻。整個撻的面頭鋪滿了紅、藍噪子,藍莓以及士多啤梨。幾款生果均屬甜美,除了士多啤梨是偏酸。什莓之下就是香軟不太甜的忌廉,而撻皮則是鬆脆,整體效果對辦。數數手指,原來已第五次在這公司過生日。
是同事們為我搞的生日會。

數數手指,原來已第五次在這公司過生日。
外卖自取
女朋友係荔枝角返工,附近冇咩好既早餐選擇~又因為每朝都趕趕趕治返工,好多時唯有係必經之路之一既美心買包包做早餐~實物相, 都好靚仔喎~包中間有個窿仔~個小龍蝦包入面堅有舊龍蝦肉,但老實講冇乜味同比較硬~(預咗, 幾蚊個包唔通舊龍蝦肉會鮮甜彈牙咩?)但撇開舊蝦肉唔講,個包入面充滿咗香草牛油香~我返到公司叮咗十零秒先食,所以個牛油香濃到不得了~所以唔當佢係龍蝦包嚟食,呢個係一個好好味既香草牛油包~推介~
女朋友係荔枝角返工,
附近冇咩好既早餐選擇~
又因為每朝都趕趕趕治返工,
好多時唯有係必經之路之一既美心買包包做早餐~
實物相, 都好靚仔喎~
包中間有個窿仔~
個小龍蝦包入面堅有舊龍蝦肉,
但老實講冇乜味同比較硬~
(預咗, 幾蚊個包唔通舊龍蝦肉會鮮甜彈牙咩?
但撇開舊蝦肉唔講,
個包入面充滿咗香草牛油香~
我返到公司叮咗十零秒先食,
所以個牛油香濃到不得了~

所以唔當佢係龍蝦包嚟食,
呢個係一個好好味既香草牛油包~推介~

1 分钟 (外卖自取)
$8 (早餐)
2009-11-24 31 浏览
Since the other party didn't tell me in advance, I can only grab a birthday cake from a cake shop in MTR station. Buying a birthday cake from Maxim's is what most of the local people do. I bought a small & simple cake (HK$118 with another 10% off for visa cardholders). It had apricot, kiwi, strawberries, and ??? as topping and the layers were spong cake and mixed fruit & cream. It taste very good because of Maxim's good quanlity control~I love HK because it has many chain stores for different
I love HK because it has many chain stores for different kinds of consumption - convenience and affortable.
2009-11-23
$15 (其他)
庆祝纪念
生日
2009-08-02 18 浏览
在地鐵站見到美心餅店的"雞肉磨菇包", 特價竟然只售$3 @0@!!!(還有菠蘿包和腸仔包都是$3~~~~~)開心得馬上要買來吃 >w< 幸好綿羊肯share幫忙吃完呢 =v=拍照之前已經忍不住先咬1口了XD美心的麵包出品~ 味道1向有保證~~麵包充滿牛油香味~~ 餡料以磨菇為主~~ 有點雞粒也有粟米~~不過餡料分佈始終偏在1邊~ 就是開頭吃到白麵包, 後來就很多餡呢 >0<在cashier旁邊到雙色卷蛋都是+$3.5換購... 買哇買哇!!!妹妹好喜歡吃卷蛋的哇 >u<(不過還未吃哇-3-)
(還有菠蘿包和腸仔包都是$3~~~~~)

拍照之前已經忍不住先咬1口了XD
美心的麵包出品~ 味道1向有保證~~

妹妹好喜歡吃卷蛋的哇 >u<
(不過還未吃哇-3-)
2009-08-01
  • 雞肉磨菇包
2009-03-11 35 浏览
今天是我的生日, 屋企人叫我落去街蛋糕店揀蛋糕食行左好多間- 聖安娜, 超郡, 金龍船, 左揀右揀都揀唔岩心水最後落左荔枝角地鐡站的美心見到白雪雪的天使蛋糕, 忽然想起某同學前陣子對此蛋糕的超級讚賞詢問店員之下, 價錢不太貴, 很合理, 大約$100, 超過一磅了附加一句用ENJOY 卡有八折, 好抵他們還提一句要即日食到了晚上, 我和屋企人齊齊切蛋糕和嘗試這個新口味一切落去, 好鬆軟, 彈手, 要用多d 力才可以抵受蛋糕的反彈力面頭有附送蔗糖粒粒, 不過不喜甜的我, 覺得過甜左少少更有一大層cream, 入面是彈彈的雪方蛋糕, 較一般的香滑好味及香口糕與糕之間有蔗糕, 但又不會蓋過蛋糕的香味哈哈, 小口小口咁食落去, 有d 似kiss kiss 的感覺, 好軟綿綿喔~不過一買就要買好大個, 所以唯有期待下一次朋友生日, 再次品嚐啦~
今天是我的生日, 屋企人叫我落去街蛋糕店揀蛋糕食
最後落左荔枝角地鐡站的美心

附加一句用ENJOY 卡有八折, 好抵
他們還提一句要即日食

到了晚上, 我和屋企人齊齊切蛋糕和嘗試這個新口味
面頭有附送蔗糖粒粒, 不過不喜甜的我, 覺得過甜左少少
糕與糕之間有蔗糕, 但又不會蓋過蛋糕的香味

白白滑滑的天使蛋糕
內裡, 但影得不夠靚
2009-02-28
$30 (宵夜)
庆祝纪念
生日
白白滑滑的天使蛋糕
內裡, 但影得不夠靚
  • 天使蛋糕
2008-01-13 18 浏览
返屋企一定經過美心,放學又肚餓,買件餅同個包食下先。朱古力拿破崙:幾好味呀,面頭朱古力醬都算多,蛋糕軟熟,中間同或層既餅底都脆口,而且好香牛油味,加埋滑滑既cream,的確唔錯。叉燒包:包質地鬆軟,惟一係個包太薄,有點兒厄秤,幸好個餡做得幾好,內裡加左洋蔥,幾香口,叉燒肉質幾靚,唔會鞋實,肥瘦亦適中。
返屋企一定經過美心,放學又肚餓,買件餅同個包食下先。

2008-01-01 23 浏览
早前出既杯裝聖誕西餅幾靚,比佢外表吸引左,一於買黎食啦。杯裝聖誕西餅(有最多野係面果舊):好貴!成$2x一件,味道一般,內裡係tiramisu,cream唔滑,質地略濕,外層既朱古力好硬,咬極都咬唔開,反而個底幾好食,係朱古力醬加上蛋糕,朱古力醬味道好濃,配合蛋糕食就唔錯。黑森林卷:滑滑既cream夾雜住黑加倫子啫喱糖,加上軟熟既朱古力蛋糕同面頭既糖霜,味道好好,又唔會過甜。橙+朱古力味西餅:簡單既風味,但原來呢兩隻蛋糕加埋幾好味,質地依舊軟熟,面頭仲有餅碎同cream,幾有咬口。
早前出既杯裝聖誕西餅幾靚,比佢外表吸引左,一於買黎食啦。

2007-12-21 17 浏览
應節蛋糕外貎幾得意,面層是普通蛋糕,中間夾了我的至愛拿破崙,而底層是朱古力蛋糕,挺好味呀.
2007-11-12 18 浏览
提醒自己唔好食下午茶,點知放學有少少肚餓,都係食左。買左件芝麻西餅同麥包,芝麻西餅得面頭既cream係有芝麻味,下層係朱古力同牛油蛋糕,cream唔多夠味,但夠滑,成件餅冇咩芝麻味,蛋糕質地算鬆軟。麥包就冇咩好寫,如果佢出多隻切邊既會更好。
提醒自己唔好食下午茶,點知放學有少少肚餓,都係食左。

麥包就冇咩好寫,如果佢出多隻切邊既會更好。
芝麻西餅
2007-11-08 21 浏览
放學又口癢,經過美心就買包食。一向鐘意奶類食品,就選左高鈣脫脂鮮奶包,呢樣係家庭裝包,明知食唔晒但又想食,冇計啦。包身幾軟熟,唔錯,又唔係太甜,如果鮮奶味再濃少許就更加好。比錢果陣見到加$5.5有芝麻酥買埋試下。一共有2塊,芝麻圍住係中間,個酥又甜又脆,幾好食,惟一係芝麻味唔夠。
放學又口癢,經過美心就買包食。
美心
2007-10-15 47 浏览
看過Cable某飲食節目曾介紹美心西餅的紙包蛋糕,看著這位食家的樣子吃得何其滋味,何其滿足,小弟作為紙包蛋糕Fan,總要品嚐品嚐。走到地鐵站,看著愛吃的麵包蛋糕,但這為食家吸引的樣子不停在腦內轉動,最後都買了這個紙包蛋糕。紙包蛋糕$5.5:帶著微微的期待,吃一口,忌廉香非豐足,小弟相信跟別的異處就在這兒,味道加入濃忌廉香,倒不錯。可惜,蛋糕蛋味不足,甜度微過小弟要求的,蛋糕焗得過火,以至蛋糕內的氣孔過大,吃風的一樣,吃得不滿足。小弟堅持,吃蛋糕(不是西餅),茶記是最好的。(不算某三間著名酒店及外國的cake shops在內)PS:相信茶記引入忌廉味紙包蛋糕會引來熱潮,亦相信這只是奢望。PS:傳媒的影響力認真不小,小弟都被動搖了,但味覺永遠是最真實的。希望無錯別字

希望無錯別字

2007-09-27 121 浏览
吃過難以接受的麥排包,今天決定要吃甜味排包,聖安娜的早已品嚐,味覺滿足,美心的卻未試過,為了介紹更多包給大家,走到地鐵站,買set排包。到達美心西餅,被多款包包吸引,但吃排包的心還未動搖,觀賞完各種包包後,拿起一袋5片裝排包,走到counter付款。美心至尊排包:$10.5,無論賣相及份量都跟聖安娜的加奶甜味排包一樣,麵包皮橙黃,包身金黃,味道又如何?被相同的質量疑惑後,對新排包的衝動已經大大降低。吃一口,不得了不得了,牛油香非常充足,無論嗅覺與味覺都能品嚐到吸引的牛油香,這牛油香不但充滿牛油味,還帶點兒奶味,當甜味,牛油味,麵包味,奶味,四種味道混在一起時候,味覺舒服得直入夢香了。除此之外,排包的質感很鬆軟,第一口觸感還像棉花糖似的,不誇張,不作大,這排包,無疑比聖安娜的出色多了。PS:先吃過難以嚥下的麥排包,再吃水準較為高的排包,這種先苦後甜的滋味,比起考試前後的那種,還要滿足。PS:今年的中秋過得好不快活,希望大家都有same feeling吧。

同一個老友壽宴,因為臨時多了十個人參加,結果臨急到總有一間係左近的「美心西餅」摸餅!時為晚上六點九,選擇不多,結果買了一個兩磅裝的「黑森林蛋糕」。這是一個水果面,黑森林餡的生日蛋糕。水果種類繁多且數量相當,黑森林餡料多味足,值八十五分!但在座各人較喜歡另一個「東x堂」的杧果栗子蛋糕,講真果句,呢個黑森林係足料D,總覺得部份港人盲目追捧杧果蛋糕!!**********************************************同一個壽星公(W.H. 張),日間在公司切了個美心西餅的「Tiramisu」生日蛋糕(標準裝),指定要我加埋落呢個食評。那是一個港式提拉米蘇,難免加入魚膠粉作‘鍊成’的一個環節。這不是一件壞事,因為容易切好多!!以港式Tiramisu 而言,味道不差,至少好過「Pie & 撻」和「爹-li-番」的同類食品。
2006-05-31 13 浏览
一次買齊兩款做早餐同午餐~ 露荀煙肉包: 有兩條半細細既露荀,重好爽口唔會淋,初時會諗d煙肉會係好肥果d,點知原係好以加拿大煙肉咁樣,我都食得放心d,可惜d汁太"傑",幾"黐"口~ 咖喱雞包: 唔夠味,成隻雞得一舊好細既雞,幾粒薯仔,又無汁,唔知佢想點...
一次買齊兩款做早餐同午餐