2021-06-06 1035 浏览
由韓國人主理嘅韓國餐廳🇰🇷連電視都播緊韓國嘅節目喺昂坪360入口嘅附近公園午飯時間叫咗個豬肉韓國石頭拌飯 $72定食配湯同兩個前菜 冇得refill配菜份量十足夠晒撈飯入面有生雞蛋芽菜菜青瓜真係好地道啊😍仲會有支韓式醬俾你自由撈豬肉食落都好冧🐷📍美談韓國 (東涌)東涌達東路花園
由韓國人主理嘅韓國餐廳🇰🇷

配菜份量十足夠晒撈飯
入面有生雞蛋芽菜菜青瓜真係好地道啊😍
仲會有支韓式醬俾你自由撈
豬肉食落都好冧🐷

📍美談韓國 (東涌)
東涌達東路花園

2021-05-07 1113 浏览
星期六 家人放假,諗吓去邊度遊玩,不如 遠離塵囂,去離島 😀⋯⋯okay 馬上出發 東薈城坐巴士去,非常方便,很快就落車,怎料坐過咗,要步行約10分鐘,沿途風景不錯,到商場外面,發現這間韓國餐廳,入去試吓套餐分別有:伴飯及蓋飯:豬、牛、雞、魚、、定食均配湯及二前菜開胃 酸 蘿蔔條、芝麻菠菜、蓮藕略為偏甜、爽口牙菜、牛肉蓋鈑 $57飯 軟綿綿,好呀!薄薄牛肉片、唐芹、紅蘿蔔炸豬扒飯 $57大大塊香脆豬扒,份量多、仍有少量沙律菜,再加個小食,海鮮薄餅 $47煎得香口😋蝦仁、白爪魚粒粒、紅椒條、可點醬汁,增添滋味總結: 環境 舒適 寧靜,價錢算是平宜,竟然免收加一,下次再嚟🤗

套餐分別有:
伴飯及蓋飯:豬、牛、雞、魚、、
定食均配湯及二前菜

開胃 酸 蘿蔔條、芝麻菠菜、蓮藕略為偏甜、爽口牙菜、

牛肉蓋鈑 $57
飯 軟綿綿,好呀!薄薄牛肉片、唐芹、紅蘿蔔

炸豬扒飯 $57
大大塊香脆豬扒,份量多、仍有少量沙律菜,

再加個小食,海鮮薄餅 $47
煎得香口😋蝦仁、白爪魚粒粒、紅椒條、
可點醬汁,增添滋味

2021-05-01
2021-05-04 686 浏览
今日時間比較充裕,所以出左黎食個午飯搵左一陣先發現係360入邊,入到去完全覺得好似去旅行個D園區既餐廳, 樓底好高, 又好多人咁閒日黎講佢真係算好多客, 好在我地有BOOK到位啫呢間餐廳係韓國人主理, 即刻令我對呢間多左點信心, 家鄉菜應該OK掛無得去旅行就惟有靠呢D止下癮啦先黎左多款小菜, 再慢慢睇下餐牌都好多選擇下, 有湯飯, 麵, 石鍋飯等等我叫左個牛肉絲辣湯飯, 睇個樣好似好辣咁, 個面有浸紅油, 不過食落又唔係好辣, 辣度適中既不過牛肉就比較粗糙, 又無乜牛味最後再黎左個海鮮煎餅同炸雞, 個炸雞幾好食既同埋個醬幾好食既
今日時間比較充裕,所以出左黎食個午飯

閒日黎講佢真係算好多客, 好在我地有BOOK到位啫

無得去旅行就惟有靠呢D止下癮啦

不過牛肉就比較粗糙, 又無乜牛味

2021-04-10 886 浏览
今次係第二次黎呢間韓國餐廳,上次係食午市套餐,幾十蚊石鍋飯,已經覺得好正,今次再黎食晚飯,真係唔寫食評都唔得!想食正宗韓國人主理既餐廳,唔一定去尖沙咀韓國街,東涌呢間一樣食到韓國地道高質口味,而且價錢抵食好多,樣樣都只係幾十,而且韓國老伯伯老闆好親民,雖然唔識講中文溝通唔到,但佢會過黎用身體語言打招呼😂呢間隱藏係康文處轄下公園內既餐廳,唔知道係唔會專登行入去,好彩有東涌朋友介紹先識得搵到入黎!由於冇乜人知,所以唔會話客滿兼唔限時間,裝修整潔簡約,如坐近覽車站既坐位可以見到覽車係隔離出出入入😎入正題講食物先😛我地四人點左六樣菜。每樣菜都好高質。店員端上泡菜…有7款之多,全由韓國亞珠媽泡制,非一般出面集團式既泡菜得個咸字。

泡菜
豆腐辣湯
韓國石頭拌飯
  • 餐前小菜
2021-02-18 1344 浏览
相當唔錯嘅餐廳,價錢平民化,老闆係韓國人,前菜簡直冇得頂最好味係蓮藕,又甜,又爽口其次係泡菜,有水準另外有好特色嘅甜黑豆,同埋泡生菜特登叫咗個炸雞,八件,超大舊,冇兩三個人,都食唔晒,配埋酸蘿蔔,非常解膩海鮮煎餅,不過比較口啲,食落去吹波波,非常多材料反而燉牛肋骨,令我有少少失望,非常少,味道比較淡身另外仲叫咗個炒粉絲,普通野啦總結,前菜非常好味,每一樣主菜可以叫兩個前菜,有得選擇,另外可以叫個炸雞,你嗰兩個人,加杯啤酒,同埋海鮮餅,已經足夠
相當唔錯嘅餐廳,價錢平民化,老闆係韓國人,前菜簡直冇得頂

最好味係蓮藕,又甜,又爽口
其次係泡菜,有水準
另外有好特色嘅甜黑豆,同埋泡生菜

海鮮煎餅,不過比較口啲,食落去吹波波,非常多材料

反而燉牛肋骨,令我有少少失望,非常少,味道比較淡身

另外仲叫咗個炒粉絲,普通野啦

• 前菜
  • 炸雞
2020-12-14 1259 浏览
餐廳位置隱蔽,位置在昂坪360車站附近,公園旁。裝修簡單而寬敞,坐得舒服韓式配菜四小碟,装得滿滿的,味濃,簡單的配菜,另人胃口大開牛肉粉絲套餐再配白飯,超飽肚大大碟的韓式煎薄餅大路菜式 ~ 簡單而美味
餐廳位置隱蔽,位置在昂坪360車站附近,公園旁。
裝修簡單而寬敞,坐得舒服

韓式配菜四小碟,装得滿滿的,味濃,簡單的配菜,另人胃口大開

牛肉粉絲套餐再配白飯,超飽肚

大大碟的韓式煎薄餅

大路菜式 ~ 簡單而美味

2020-10-13 1437 浏览
🇭🇰美談韓國 (東涌)東涌達東路花園星期一至日10:30-22:30🍲泡菜豬肉湯飯 HKD67味道: 9️⃣環境: 8️⃣性價比:8️⃣推介度:8️⃣-呢間韓國餐廳係昂坪纜車站旁邊, 午市套餐由11:00-15:00配前菜兩碟🇰🇷泡菜豬肉湯飯熱辣辣🔥泡菜夠酸豬肉夠淋好食👍🏻越食越辣🤪味道中上泡菜份量多但豬肉只有兩三舊😅樓底高空間感大,近窗位置可以望到小小纜車埋站嘅景🙂-#香港美食#hongkongfood#東涌美食#tungchungfood#美談韓國#泡菜豬肉湯飯#kimchiandporkstewwithrice#foodie#食#foodaholic#吃貨#hungry#飢餓#完食#hungry_dieary#2020
🇭🇰
美談韓國 (東涌)
東涌達東路花園
星期一至日10:30-22:30

🍲泡菜豬肉湯飯 HKD67
味道: 9️⃣
環境: 8️⃣
性價比:8️⃣
推介度:8️⃣
2020-07-24 1609 浏览
疫情關係原本同朋友夜晚嘅聚會唯有改午餐!呢間店喺東涌泳池側邊都唔容易搵㗎!我哋都搵咗十幾分鐘😂海鮮煎餅好足料同麵團比例啱啱好,點埋帶少少辣嘅醬汁好好味😋半份韓式炸雞😋都幾多而且有肉汁,不過醬汁就hea得滯!如果當普通炸雞黎講都好高分🤔伴菜都係一般啦!食完都冇再添食😊
海鮮煎餅好足料同麵團比例啱啱好,點埋帶少少辣嘅醬汁好好味😋
半份韓式炸雞😋
伴菜都係一般啦!食完都冇再添食😊
2020-07-10 1185 浏览
呢間舖頭位於昂坪360纜車站下面,附近有個空地加幾張椅😂由於位置都幾偏下,所以暫時未見好多人發現呢個地方(東涌居民除外)呢間舖頭係有韓國人親自主理,好親切😆一坐低店員就會送上六碟小食,記得有泡菜,薯仔,菇,蓮藕,菠菜,仲有一樣唔記得咗哈哈,重點係小食唔需要加錢,如果覺得好食嘅話可以叫佢再添👍🏻👍🏻👍🏻讚讚讚👍🏻👍🏻👍🏻(出邊一碟普通花生都要加你10幾蚊啦)叫咗個海鮮薄餅,都幾多份,而且唔油,一邊都好多餡料👍🏻👍🏻味道啱啱好另外叫咗條魚,燒得啱啱好唔會乾身,鹹鹹地好好味最後叫咗個韓式冷麵,雖然望落去賣相麻麻地,但係加咗醋同埋芥末(自己決定加幾多),成個感覺唔同晒😆😆最後環境方面,可能因為真係幾偏下,又或者因為疫情嘅關係冇咩遊客,所以店內得幾枱人食飯,可以俾我哋慢慢坐低傾吓計!

呢間舖頭係有韓國人親自主理,好親切😆

另外叫咗條魚,燒得啱啱好唔會乾身,鹹鹹地好好味

2019-08-24 3360 浏览
平日出街食飯最驚就係有時間限制,食餐晚餐通常都係60-90分鐘內要完成!呢間韓國餐廳係韓國人開既,位置雖然係偏左啲,但勝在地方夠大同唔會限時用膳時間今晚同朋友邊食野邊飲酒,慢慢嘆足2粒鐘一坐低就叫左疏菜紫菜包飯同炒粉絲(其他菜式想等齊人先叫)叫佢地俾啲前菜我地,但佢地拒絕左,原因係我地唔係叫主菜🧐齊人後就叫左人參雞湯、海鮮麵、海鮮煎餅等!海鮮麵味道就差左啲,其他都正常另外,叫五花腩、牛肉同去骨牛肋骨黎燒,每款燒烤食物都會跟一碗飯同湯,所以絕對好飽肚不過生菜🥬只是送一次,之後再叫就要俾錢飲品方面就叫左2支啤酒同2支燒酒,柚子味燒酒推薦,但蘋果味就有啲伏喇
今晚同朋友邊食野邊飲酒,慢慢嘆足2粒鐘

不過生菜🥬只是送一次,之後再叫就要俾錢
2019-08-23
2019-08-21 1668 浏览
推薦指數: 🤩🤩🤩呢間餐廳係韓國老闆親自開,位置都有少少難搵,不過搵到昂坪360纜車站,旁邊就係呢間餐廳😃好地道的韓國菜😎呢個豬肉鱆魚蓋飯very good! 少少辣好正,八爪魚超新鮮,五花腩豬肉肉質淋滑,加埋其他蔬菜配料,正啊😛仲有呢到的前菜小食全部免費,有泡菜、大豆芽、黑豆、魚餅、酸蘿白等等,真正韓式料理🤩🥳而且價錢唔貴,呢個蓋飯都只係HK$74!份量十足!午餐時段十分旺場呀,見到有好多人幫襯😁黎開東涌記得一試😎
推薦指數: 🤩🤩🤩

午餐時段十分旺場呀,見到有好多人幫襯😁黎開東涌記得一試😎
2019-08-12
2018-12-01 2544 浏览
東涌被淪陷之後,原來仲有個隱世既韓國餐廳唔係同事帶都唔知一個公園入面,竟然有間平民價既正宗韓國餐廳唔好以為甘入無人,中午時都要等位。但裡面都幾大,仲幾舒服,因為落地玻璃組成既。前菜款式多,仲好好服務問我地夠唔夠叫左個什錦拌牛肉飯,份量都夠,但飯唔太熱肉比較碎粒,味道偏淡。之後仲試左seafood pancake,比較多粉同冧,個汁比較咸左啲。整體而言,如果係東涌唔想搵多人既地方享受一餐,可以試下,因為係韓國人開都比較傳統好多韓國團人都係到食最緊要,價錢平民價,食到都唔錯既韓國野。
東涌被淪陷之後,原來仲有個隱世既韓國餐廳
唔係同事帶都唔知一個公園入面,
竟然有間平民價既正宗韓國餐廳

唔好以為甘入無人,中午時都要等位。
但裡面都幾大,仲幾舒服,因為落地玻璃組成既。
前菜款式多,仲好好服務問我地夠唔夠

叫左個什錦拌牛肉飯,份量都夠,但飯唔太熱
肉比較碎粒,味道偏淡。
之後仲試左seafood pancake,比較多粉同冧,
個汁比較咸左啲。
整體而言,如果係東涌唔想搵多人既地方
享受一餐,可以試下,因為係韓國人開都比較傳統
好多韓國團人都係到食

最緊要,價錢平民價,食到都唔錯既韓國野。

韓國什錦拌飯
2018-09-11 1834 浏览
東涌出左名無野食,原本呢間韓國鋪 開係富東街市,而家知道360附近開左新分店,所以過去試一試。因爲果日星期日,入到去都有唔少人,不過鋪頭比較大,所以都 使唔等。一座低就即刻送上韓式小菜,有成6碟,我地叫左3份豬肉,一份係辣醬豬肉。辣醬豬肉唔辣,不過因爲肉有醃過,所以十分野味。除左豬肉,我地仲叫左泡菜薄餅,海鮮薄餅,辣炒八爪魚,同粉絲粉絲熱辣辣上碟,加上有麻油香十分不錯, 海鮮薄餅都算多料,薄餅的辣汁十分過癮。店内都多韓國人幫襯,老闆都係正宗韓國人黎的,韓國風味十足

一座低就即刻送上韓式小菜,有成6碟
,我地叫左3份豬肉,一份係辣醬豬肉。
辣醬豬肉唔辣,不過因爲肉有醃過,所以十分野味。

除左豬肉,我地仲叫左泡菜薄餅,海鮮薄餅,辣炒八爪魚,同粉絲

店内都多韓國人幫襯,老闆都係正宗韓國人黎的,韓國風味十足
2018-09-09
  • 粉絲,
  • 海鮮薄餅,烤肉
2018-08-03 2572 浏览
位處於這個荒島的公園,很多遊客在外面,天時暑熱,也踴躍排隊,乘搭纜車,下面竟然有個公園,有這一間韓國餐廳🇰🇷,其實感覺挺外國,就像你也去了旅行一般。居民這間韓國餐廳,是由當地韓國人自家開始,因此味道一定正宗,即使在外邊經過,或是路過公園,沒有介紹之下,其實都不太為意有這間餐廳。第一次光顧時,就吃了一個泡菜海鮮煎餅,本身不算非常中愛泡菜餅,因為裏面太多泡菜,又辣又不太惹味,但是這兒,泡菜不算太多,內裏海鮮也不少,餡料不少,不錯。另外點了個牛肋骨湯,湯底清清的,牛骨也是那些大件骨,外邊的肉相當有牛肉香,好像這一種連骨的牛肉,口味總是比較濃郁。還有個是砂鍋烤肉,牛肉較甜香,味道甜,汁拌飯也可口,還有年糕在底下,吸汁更惹味另一次,來嘗試個人便當。點了一個炸雞扒飯,先端來兩個前菜,本身一個菜,一個泡菜。由於本人通常只會在沒有選擇的情況下,才勉強吃泡菜,因此,查詢一下店員,可不可以更換,然之後她給了我一碟馬鈴薯。馬鈴薯🥔味道輕微甜辣,不會太過濃味。青菜裏面,亦都有少許鹽,起上來,不太鹹,味道亦都不錯。炸雞扒,看上去,賣相也不太差,只是沒什麼韓國風味。典型的大大塊雪雞扒,然後外面有生粉,其實外皮也不

第一次光顧時,就吃了一個

另外點了個
好像這一種連骨的牛肉,口味總是比較濃郁。

另一次,來嘗試
個人便當。點了一個
,因此,查詢一下店員,可不可以更換,然之後她給了我一碟
馬鈴薯。

馬鈴薯🥔味道輕微甜辣,不會太過濃味。
青菜裏面,亦都有少許鹽,起上來,不太鹹,味道亦都不錯。

炸雞扒,看上去,賣相也不太差,只是沒什麼韓國風味。典型的
大大塊雪雞扒,然後外面有生粉,其實外皮也不算太薄,但是店方翻炸了一輪,最少夠熱燙,甚有誠意,也還可以。

炸雞扒旁邊,還有椰絲,然之後椰絲上面有點沙拉醬,還是千島醬,這樣計起上來,其實與日式炸雞飯有點相似🤔,只不過這裏是我在韓國店。

米飯亦都像日本米那般,圓圓的、有點兒彈牙、粗大的,口感不錯。

如果沒有前菜,或是將前菜當作另外兩個配料,其實就像三、四餸飯,加個湯,和上次的和民,其實份量差不多,但是這兒還有大大張桌子,不用坐高枱,環境以及性價比好像好得多

當然,因為「饗和民」位處於東薈城這個地鐵商場,舖租一定比起座落達東路花園的這單美談昂貴得多,因此一定會用盡一切方法,來索取更高的利益

總括來說,在東涌這麼偏僻的地方,有着一間特色的韓國小食店,其實還算是小確幸。

第三次去,這次終於有差評

第三次再去這間店,這是剛剛又想吃年糕,又想吃麵,結果點了一個
年糕拉麵。下單的時候,已經向店員查詢,
年糕拉麵是什麼湯底,她竟然說「不太清楚,應該是清湯吧」。但是我心想,很多時候年糕拉麵都應該會使用辛辣湯底,算吧,冇所謂。

但是想不到,反而等待的時間極久,可能因為,這個始終不是平日午餐常見的菜式,反而需要廚房內特製,因此等候時間很久。但是完全不合理,因為,等了20多分鐘,夾第一箸麵,麵條還未完全與諗,即使其實麵條也是剛剛煮的,年糕亦都切得非常薄,本身沒有特別味道。

結果,兩種配料本身沒有特別味道,熱湯之中都沒有找到其他東西,只有蔥、菇類,因此麵條以及年糕都是用湯底去提供味道

但是等候時間較久,差不多半小時才端來,因此吃得比較急趕,下次還是不要試了。

2018-07-27 1596 浏览
平時一直都話東涌係美食沙漠,除左因爲自己自己係原居民,好多野已經食到厭之餘,仲因爲東涌食店嘅種類真係頗少。上星期晚同男朋友為左挽Pokemon Go而去左好少去嘅昂坪站後面嘅達東路公園(好似係呢個名),夜晚嘅公園係幾舒服嘅,挽完Game之後就入左美談用餐。以前美談呢個鋪位係一間BBQ Bar,小妹少時都試過到訪,但係主要感覺都係貴,幾大同埋好黑。呢家美談接左手之後個感覺唔同左,一樣係好大,但係就覺得舒服左好多。除左係因為光猛左,入面用嘅燈具都令人覺得幾有質感。店鋪有燒肉專用枱同埋普通用餐嘅木枱,但係可能係因為面績係幾大,樓底又高,所以就算隔離枱係食緊爆肉都唔會覺得有味,都唔會搞成身都係肉味。一坐底,就有4碟小菜,辣薯仔好好食,好入味但係唔算好辣,小妹基本上完全唔食得辣咁濟,但係都覺得好好食。泡菜係中意嘅口味,好爽脆,辣度比薯仔高少少,但係會想一路食嘅辣味。冷菜都好食,入味,少少鹹,重麻油味,送飯正。甜豆幾得意,有少少硬,但甜甜地。小妹好中意食韓式炒粉絲嘅,但佢嘅粉絲就麻麻,味道都好食嘅,但係就無平時食嘅咁乾身,佢係有汁嘅而比平時食嘅Lim笠。另外係韓式拌飯,份量大,而且多料,拌完之後小
另外係韓式拌飯,份量大,而且多料,拌完之後小妹食左幾啖未落韓式辣醬嘅飯,好食,未落辣已經好香,但又清爽,落左醬之後更香。跟飯嘅湯好清淡,完全無出面嘅咁多油同味精,飲入喉好順。
最後係男朋友叫嘅海鮮湯面,更大份量,但係係湯好滿,面上面有大大隻青口,小妹本身唔中意食青口,所以覺得麻麻,男朋友就覺得還ok,不過湯底濃度啱啱好,而且中意食面嘅男朋友表示面嘅質地好好食,幾得意,軟硬適中,仲有啲彈牙。
只係價錢對學生而言有啲高價,不過用餐體驗算係不錯,間唔中黎一次係不錯嘅。希望可以繼續捱落去,下次去試埋個烤肉。
Btw,鋪頭應該係由同村街市入面韓式食店東大門店主所開嘅,因為男朋友認得個男老闆係東大門老闆嘅爸爸,而東大門食物質素不嬲不錯,所以應該水準有保持到。
雜錦拌飯
跟飯海帶湯