我第一次寫評論,真心唔明呢間野點解咁多人幫襯。我第一次買 企係度等緊佢比豆漿豆花同炸豆腐,隔離有個女人拎起舊野問個呀姐幾錢,佢答「自己識睇啦,我唔會再答呢d問題」個女人當堂嬲到走左。咁佢唔係串我,我本身都無咩野。咁佢整完個豆花比我,就劈咗係前面個紙皮兜到暗示我自己拎,我一拎起個豆花係45度傾斜,我又兩手都渣住野,佢望住都無諗過幫手,仲bear我覺得我阻住後面,然後我唯有用一隻手慢慢整返好佢打直拎起。最嬲既係,我比左錢買埋3舊炸豆腐,佢唔記得都算,我問佢先幫我整,整好果陣佢拎起想比我我兩隻手都拎緊野仲拎緊部電話,諗住收返部電話落褲袋先接佢袋豆腐,然後我手機都未放落袋(一秒都無)佢就「dxx,你自己拎」(就將袋豆腐劈去另一邊個紙皮盒)我自己拎。真係心諗使唔使呀。返到屋企都仲成肚氣,想飲啖豆漿下下火又成浸燶味,我就真係唔識欣賞喇,呢間垃圾,我一定唔會再幫襯。
我第一次寫評論,真心唔明呢間野點解咁多人幫襯。

外卖自取
2022-06-29 964 浏览
市建局話要重建,一心想嚟支持下,整返碗熱豆腐花先,送到過嚟見到,唔好講個size了,可能會俾人鬧”依家百物騰貴”……,個豆腐花嚡熠熠又硬,沒有豆香味,不想多講,支持市建局💪🏼ps: 如果再要講,樓面啲阿姐,尤其是短白髪的一位,我唔知佢係唔想做(如果佢係打工),還是唔憂做(如果佢係老闆),完!

2022-06-29
2022-06-10 917 浏览
九龍城變天,區內大部份名氣老牌食店都會受今次,市建局大規模重建此區計劃影响,須要結業或搬遷,而這問矻立在此區多年靠售賣荳品食物而譽滿全城的義香荳品食店,亦受影响打理人甚至巳向傳媒透露,會趁勢結業,因此揾食肥華就把握這店夕陽時機在6月10日,專誠到此店一試佢嘅熱荳腐花及涷荳䊢,等日後有番個集體回憶,先講個熱荳腐花味道真係堅得,可以同深水埗另一售賣荳品名店公和分庭抗禮,兩者都夠滑夠香,亦有應有嘅傳統荳腐花味道,此味食品打成平手,至於嗰杯荳䊢肥華就認為公和嘅比義香勝一筹,因荳味較濃和甜度較重,合揾食肥華口味多啲,奉勸各位看官,趁老店尚在快把握時機到此店食番碗平,靚,正,荳腐花喇喂👍👍👍
2022-05-16 862 浏览
超級懷舊荳品店叫野食驚險過程比美10年前澳牛。首先同大家講下流程免等比阿遮用好重嘅語氣同你講野。1.自己搵位坐低2.自己睇定食乜, 牆上面貼左有乜食3.阿遮問你食乜時, 講清楚要乜,要唔要甜,重點記得講凍定熱,夏天無熱荳漿,如果想聽阿遮同你講多幾句就試下叫啦。4.默默地享受(可以拍照,阿遮唔理你)5.食完,起身,阿遮會計數同叫出去比錢,重點又黎啦, 錢💰~ 係要比賣荳漿果邊阿遮,千祈唔好比煎野阿遮,唔想阿遮又同你再講幾句,就唔好向錯方向比錢。——————————荳花 $10碗- 係正常滑嘅, 同以前細個街市食果D一樣。唔好問有冇薑汁,無架,枱上面有黃糖,自己加啦。無糖荳漿 $8杯- 飲一啖,真係有燶味架!飲多幾啖,飲晒成杯都係有燶味,荳味都有嘅放心。一路都有街方買支裝,阿遮每個都會提佢地要今日飲晒, 所以應該無問題,燶味應該係特式。—————————-其實 呢個食荳花經歷都幾特別幾好笑嘅。不過 阿遮s開舖做得咁谷氣不如唔好做,退休休息下啦。
超級懷舊荳品店
叫野食驚險過程比美10年前澳牛。
首先同大家講下流程免等比阿遮用好重嘅語氣同你講野。
1.自己搵位坐低
2.自己睇定食乜, 牆上面貼左有乜食
4.默默地享受(可以拍照,阿遮唔理你)
——————————
—————————-
2022-05-01 580 浏览
今次去了一間九龍城的舊店舖,這是一間專吃豆品的餐廳。只要站在店舖的門前便會有懷舊感覺,讓你回憶兒時到街上吃東西的感覺。雖然店舖有一點歲月的痕跡,但是食物絕不馬虎。我話朋友選了一個碗仔翅撈米,顧名思義便是碗仔翅加米粉在一起,在日常的舖頭不太常見,所以選擇了這個來一試。碗仔翅內的材料從中,包括了冬菇等等另外米粉吸收了碗仔翅的水份及精華,讓米粉更像平常在茶餐廳吃撈丁的感覺,這種配搭實在是首次嘗試,感覺新鮮。另外,選了一個煎三寶,包括素雞、雲吞、豆卜讓魚肉。這種口味彷彿回到在街邊吃煎釀三寶的感覺,炸得十分酥脆有味,乾乾的感覺配搭鼓油,真的很舊沒有吃過,油份已篩走並吸乾,絕對不覺得油膩,但剛炸出黎有熱氣的感覺。最後不得不說的必定是豆漿,很多人會認為豆漿有甚麼特別。這是有濃濃焦香的豆味,當然這種口味真的要有歷練的人才會明白,可能小朋友就會覺得是燶厃的感覺,大家不妨一試,聽說很多人都會特意到這小店購買焦香味豆漿。

2022-05-01
2022-04-01 431 浏览
熱豆腐花$10好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境衛生:🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:滑的豆腐花不難吃到,但要吃到重豆味的豆腐花,就不是周圍也可吃到。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境衛生:🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
2022-03-10 477 浏览
路過九龍城,見到有豆漿就買左枝解渴😝見到鋪頭都有十分多豆類製品,有豆腐花、豆腐、豆卜等,仲有幾款豆漿揀,分別係原味、無糖同埋黑豆漿,買左枝$14凍原味豆漿,諗住起車慢慢嘆,點知飲咗兩啖好大陣燶味,我都返去搵店員問吓。同店員講覺得啲豆漿好似有陣燶味~店員話 我哋呢度啲豆漿係焦香味~好多人都會返轉頭搵我哋依款焦香味。可能真係鋪頭特色,但店員既態度就麻麻。個人唔太欣賞,本身都好鍾意飲豆漿,但原味豆漿飲落係完全無糖😰飲多幾啖想解釋一下係咪低糖~但係真係無甜味,豆味唔算濃厚,飲落有少少苦澀嘅口感同煲燶左嘅感覺。
路過九龍城,見到有豆漿就買左枝解渴😝

同店員講覺得啲豆漿好似有陣燶味~

可能真係鋪頭特色,但店員既態度就麻麻。

2022-01-23 557 浏览
老店係要珍惜但唔包括佢哋!連尊重客人的基本都做唔到! 做得辛苦,討厭啲客,甚至乎係人入到嚟都令你咁厭惡,追住啲客嚟鬧,不如唔好做啦!留返啲機會俾值得欣賞嘅食店!亦都使九龍城區少一份冤氣!
外卖自取
2022-01-04 411 浏览
豆腐花。紅糖令豆腐花帶上一絲嬌麗,看到都覺得甜。還是非常,非常熱的豆腐花,豆味不是很濃郁,滑入喉嚨後,那豆香卻慢慢回泌出來了。豆腐片得比較厚. 豆漿。豆漿的豆味也是非常有個性,是滑入喉嚨後才感覺豆香。豆漿喝到底部也沒有渣。

2021-12-14
2021-10-10 819 浏览
每次去九龍城逛街的時候都總會去這間荳品店飲杯豆漿,這店總共有兩款豆漿,一款原味,一款是黑豆豆漿,黑豆豆漿充滿着濃郁的黑豆味,好像有一股焦香味,另外點了炸雙拼(釀豆腐卜和炸雲吞),是即場炸的,又熱又香脆,雖然這間店的出品味道都非常好,可惜這裏每個員工都做到脾氣暴躁,例如點菜點得慢又罵,詢問餐牌或菜式問題時又極不情願地回答,就算回答你都是表現出極度不耐煩和極度晦氣,所有員工的氣場都非常霸氣,令人感到非常不安,而且全程都食得戰戰兢兢,可惜多年來態度都仍然極度惡劣,可能持住自己店舖生意好…..
下午茶
2021-09-27 506 浏览
通常去九龍城街市買餸就一定想去食碗豆腐花,之前幫襯開嗰間已經結左業,附近搵到另一間老店,所以間唔中都會過嚟幫襯下,呢啲豆品舖其實已經買少見少,所以見到都應該要好好珍惜。豆腐花只不過係十蚊內嘅嘢,由於天氣太熱,所以就揀咗凍嘅豆腐花,當然如果熱嘅一定會更加滑啲,另外仲叫咗佢哋嘅煎釀豆腐,佢哋嘅豆腐係比較硬身,加咗豉油其實幾惹味,兩碗豆花一個煎釀豆腐都只不過係三十零蚊左右,其實已經好抵食。仲可以外賣一啲豆卜返去打邊爐食

仲可以外賣一啲豆卜返去打邊爐食

2021-09-26 432 浏览
【九龍城懷舊的味道】呢間豆腐花店,其實係眾多懷舊豆品店中,唔係最好食😂仲可以講得上唔算好好食🙃 但係呢,有時經過九龍城,總會入去幫襯下!原因係呢一種老字號嘅懷舊豆品店,真係買少見少,執一間就無一間,新嘅舖頭點樣裝修都扮唔到舊店架!所以行到攰入去幫襯支持下,唔知邊一日就會消失🥲我自己留一個回憶!小店係冇冷氣嘅,如果介意嘅朋友仔可以秋涼先過嚟試呀📍魚肉煎豆腐📍凍豆腐花豆味唔算好濃,有微微燶燶哋嘅味。食咗咁多次都係咁嘅味,應該係本店特色😌今次舖頭比較多人,唔好意思影店舖相。下次等人少啲再嚟,影啲店內相將來可以懷緬回憶下😔😔😔
【九龍城懷舊的味道】

小店係冇冷氣嘅,如果介意嘅朋友仔可以秋涼先過嚟試呀

📍魚肉煎豆腐

📍凍豆腐花

2021-09-25 411 浏览
位於九龍城市政街市附近的義香荳腐食品,舊式風格,舖頭是沒有冷氣,裝修幾十年不變,門前有豆腐食品賣,店內也可堂食,呢度出名 豆腐花和豆漿,自家用石磨磨豆,令到豆味有香濃焦香,呢度啲豆腐花柔軟幼滑,推介:熱豆腐花、鮮製豆漿有濃香焦香味,可以選擇甜味或無糖,黑豆漿都有,特色蛋菜糕,小朋友最啱,仲有煎釀三寶、炸物等……非常之多種類選擇,食豆腐花之外食埋午餐/下午茶都仲可以,都非常適合,食物美味值得可以再來的。
2021-09-23
2021-09-20 360 浏览
義香去九龍城食完飯梗係食甜品,公和執左,就去義香。同以前比較,就算地鐵通車,九龍城真系無乜人,好多吉鋪,所以入去義香都系得一檯客。豆腐花同公和比較系更有豆味,但比較“傑”,各有特色。個人喜歡義香嘍。
義香

去九龍城食完飯梗係食甜品,公和執左,就去義香。

2021-09-05 240 浏览
我聽聞義香的豆漿 豆付有股烘焙coffee的香氣,適逢地鐵近日通車,於是去見識一下。果然喚起兒時的記憶,當時全香港中台的豆漿全部是這味兒。它輕盈、愉悅、清新、嶲永的淡淡香氣縈繞半天。話說炒豆漿是做多雙倍功夫,先將豆漿滾熟至完全無草腥味,再加大大火炒香之,手腳一慢一黐底就報銷矣。所以豆漿佬續漸練精學懶,費事做多重功夫。但豆漿如coffee,不火攻熟成就小了神魂顛倒風韻了。難怪這麽多日本旅客來探秘好奇這豆漿達人。其實每個人的工夫手勢都不同,就如寫揮春,不會相似。所以食家fans 應追星跟人,不能家家分店都去。
難怪這麽多日本旅客來探秘好奇這豆漿達人。
2021-09-03
  • 豆腐花