2020-07-11 681 浏览
最近公司來了一個新同事,見佢黑黑實實,廣東話又唔正,傾下傾下先知佢係泰國人,黎左香港幾年。中意食泰菜既我當然同佢一拍即合,lunch大家首選公司附近既翟道翟。呢度lunch set 有埋湯同香矛青檸薏米水,湯好足料,薏米水美白又袪濕。我最中意就係青咖哩汁雞飯,咖哩唔係好辣,雞肉嫩滑。我同事就話香辣黃咖哩牛爽腩飯好好味,牛腩好入味好爽,黃咖哩香料配搭剛剛好。有時想食辣d會揀辣椒膏豆角炒豬頸肉飯。想酸酸辣辣就會揀冬陰海鮮湯河。响呢度食飯就好似去左泰國咁。
我最中意就係青咖哩汁雞飯,咖哩唔係好辣,雞肉嫩滑。
有時想食辣d會揀辣椒膏豆角炒豬頸肉飯。
想酸酸辣辣就會揀冬陰海鮮湯河。
响呢度食飯就好似去左泰國咁。
今次係我第一次寫食評 因為搞到我辛苦病左幾日實在太嬲!早幾日去點左幾味送 覺得其中既生蝦、煎蚵仔煎同菠蘿炒飯係成因!個蚵仔煎太油又太炸 就似一塊海綿索滿哂油似的,食後極度不舒服 胃好似un住un住想反胃。另外個菠蘿炒飯:腰果不新鮮 完全不脆又林身,個飯同樣油溢滿飯,以上提及2樣食後極度不適完全想嘔!直到翌日終於發病 一開頭以為只是啲食物太油所以消化不良,全日食慾不振 直到出現嘔吐 沾寒沾凍 發燒 疲倦等症狀後,忍無可忍逼於無奈請半日病假去睇醫生,後診斷為胃炎!話生蝦含菌量高,亦有機會引致胃炎,但呢次並不是我生平第一食進食生蝦,若果真因生蝦而病發,為何之前我一直平安無事 係呢間食先會胃炎呢?相信都不言而喻。自問本人極少病 一年最多一次 通常休息一日已康復。但今次抖足2日仍未療癒,難食都不在話下,可見食物衛生質素如何。
今次係我第一次寫食評 因為搞到我辛苦病左幾日實在太嬲!

2020-06-12 940 浏览
觀塘 翟道翟-喺觀塘收工想食吓泰國嘢,同事推介呢間「翟道翟」,Openrice顯示嘅價錢只係$51-100,都算抵食!-入到去環境都幾大幾靚,枱與枱之間有好多空位,唔洗怕肺炎病菌傳播啦~-🍝 H01. 泰式鮮蝦炒金邊粉 ($88)首先叫咗我嘅最愛金邊粉,蝦味好鮮,而且金邊粉份量好大,味道濃郁,好推薦👍🏻-🍢 A011. 碳烤沙嗲串 (牛) ($36)為食嘅我緊係要同同事share多個餸啦,我哋一人叫咗一串串燒,串燒可以揀雞、牛、豬,亦都有得叫齊三樣嘅拼盤($98,各兩串)。沙嗲牛一向係我最愛,碳燒嘅香味令佢更正🤤🤤
觀塘 翟道翟
🍝 H01. 泰式鮮蝦炒金邊粉 ($88)
🍢 A011. 碳烤沙嗲串 (牛) ($36)
2020-06-11 626 浏览
嗰日同朋友行開觀塘嗰頭,我個朋友就推介我去食呢間餐廳!真心唔錯!我哋嗰日叫咗個原隻菠蘿炒飯,份量好大,我哋兩個人share食都有啲飽,而且個炒飯好有鑊氣!而且啲炒飯粒粒分明,正到不得了🙈真心好好食!去到嗰到必食呢個!😋另外我哋又叫咗個馬拉盞,呢到啲馬拉盞好食過出面嗰啲勁多!我平時都會覺得出面嗰啲馬拉盞好鹹,但呢到就唔會,啱啱好,連我平時唔太鍾意食馬拉盞嘅人都愛上咗🙈大家去到都一定要試下!👍👍
2020-06-10 454 浏览
我同我好姊妹自從生完bb之後最鍾意就係喺觀塘工業區搵好野食!今次呢間翟道翟聽過好多次但就去過,行街買bb野行到攰,近近地就一於試下啦!環境喺工廠大廈黎講算唔錯,我點左個我超鍾意食嘅生蝦刺身yummy yummy ! 姊妹點左柚子鮮蝦沙律,我自己好怕西柚苦味但難得地呢個我覺得好ok喎!點左個軟殼蟹,炸粉好薄,蟹都算肥仔🤤仲有串燒🤤呢個算係必食架啦😂之後我地每人飲左柸凍野,將行到腳跛嘅疲勞盡消😌下次我想試咖哩蟹,見隔離好似好正咁😂😂😂
2020-06-10 386 浏览
泰國野係觀塘都好多間呢間係巧明街樓上大廈食店提早係app預定好第一次黎食 係經朋友介紹朋友話一定要食佢的炒粉坐下後就上湯水,不過係味精水我地叫左五樣嘢第一個係 泰色金邊粉朋友話 酸酸甜甜有泰國風味 第二個係 椰汁西米膏第三個係 芒果糯米飯第二第三個甜度都OK 如果可以多醬就好了第四個係 豬頸肉都OK 有碳燒味 有d肥膩感第五個係 馬拉盞野菜苗由於唔食得蝦,所以我冇食到第一同第五個,但朋友話都幾好味整體來說還不錯,提早預訂有折,順路或者係觀塘附近既朋友要黎試試
泰國野係觀塘都好多間
呢間係巧明街樓上大廈食店
提早係app預定好
第一次黎食 係經朋友介紹
朋友話一定要食佢的炒粉
坐下後就上湯水,不過係味精水
我地叫左五樣嘢
第二第三個甜度都OK 如果可以多醬就好了
第四個係 豬頸肉
都OK 有碳燒味 有d肥膩感
第五個係 馬拉盞野菜苗
由於唔食得蝦,所以我冇食到第一同第五個,但朋友話都幾好味

2020-06-06
2020-06-09 467 浏览
疫情下飛唔到唯有食下其他國家既菜去止止癮食左當去左✈️-話説有日同同事ot完諗住係附近食埋Dinner先返歸行行下見到呢間泰菜就去試試食完果然無令我地失望真係性價比高既泰國菜👍🏻👍🏻👍🏻-1.泰小食併盤有d咩食唔多介紹 都係蝦餅、魚餅、雞翼個d但有一款係其他既泰式併盤好少見到有就係炸雲吞 呢個雲吞裹面係打碎左既蝦好特別 好脆 好香口🤤順帶一提 佢d魚餅都無骨既因為我次次係食都有 食到我都唔敢再食但今次估唔到無 令我可以嘗到魚餅🤣-2.泰式鮮蝦炒金邊粉👍🏻👍🏻👍🏻唔酸已經正 仲要個味道好好d蝦大大隻 好新鮮比較其他既 呢個好啱我口味之前食開都係偏酸 得個酸字 蓋過哂d味呢個真係好好味😋好重要 要講三次好好味!好好味!好好味!-3.馬拉盞炒椰菜苗味道唔咸又唔濃 剛剛好但d菜頭位有小小硬但都算輕易咬得開既-4.凍蜂蜜蝶豆花之前係泰國飲過一杯類似既welcome drink想睇下搵唔搵得返個味甜甜地 又不太甜 我接受到個味道有d似洛神花想試新野既不妨試下🤗-5.原個芒果糯米飯😍$68暫時係我食過最好食既😭真係大大大大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一上枱 個賣相已經有驚喜芒果砌左心心 連d糯米飯都壓到心型巧s
疫情下飛唔到
行行下見到呢間泰菜就去試試
食完果然無令我地失望
真係性價比高既泰國菜👍🏻👍🏻👍🏻
1.泰小食併盤
有d咩食唔多介紹 都係蝦餅、魚餅、雞翼個d
但有一款係其他既泰式併盤好少見到有
比較其他既 呢個好啱我口味
之前食開都係偏酸 得個酸字 蓋過哂d味
呢個真係好好味😋
好重要 要講三次
好好味!好好味!好好味!
3.馬拉盞炒椰菜苗
唔係你會後悔嫁🤗
2020-06-04
  • 原個芒果糯米飯
2020-06-09 329 浏览
在品嚐這碟Pad Thai之前,一切都是非常美好。無論餐廳環境,或是每道菜式也很好吃。首先,餐廳環境以泰國佛教為主題,店內掛滿有關佛教和泰國象徵「泰象」的擺設,同時亦佈置得好像rainforest似的。另外枱上的杯碟套裝也讓人感到很泰式風情,讓我們感到很輕鬆,吃東西也吃得更自在。其次,每道食物都恰到好處,捉到每道菜的精髓。比如冬陰公海鮮湯必須要有火爐底才可將湯內海鮮的鮮味帶出來,亦不會讓享用的人感到有海鮮的腥味,所以火爐的溫度很重要。至於串燒不能燒焦乃是基本,但不能燒得太乾才可保留一定水份及其肉汁,將醃料的味道深深感染我們的味蕾。當然,生蝦刺身能做到新鮮且保持一定溫度固然重要,但醬汁更加重要,不太酸不太甜,再配上指天椒粒加蒜塊,便是一流的配搭!!可惜,最後上枱的Pad Thai色澤欠缺,味道也欠佳,感覺廚房好像遺漏了很多調味料,淡而無味的它沒有了應有的味道,是有點失望啊⋯⋯可以說是「衰收尾」!!

可以說是「衰收尾」!!

2020-06-08 189 浏览
父母星期六都要開OT唔得間煮飯,皇恩大赦叫我地3兄妹出街食,緊係要食d特別野,猜拳決定誰作主。最後阿哥帶我地去左工業大廈吃泰國菜,舖頭好普通但碗碟好有特式。阿哥係食肉獸,炭烤沙嗲串拼盤最得佢歡心,豬牛雞每樣有2串。炸魚餅一人一件唔洗爭。冬蔭功蝦湯酸酸辣辣好好味,裡面有好多蝦🦐。泰風味腰果雞肉,好惹味。辣肉碎生菜包,好玩又好吃。阿妹最愛波蘿海鮮炒飯,每次連波蘿肉也刮得一乾二淨。甜品就食芒果糯米飯,芒果香甜,糯米煙韌,椰汁香濃。估唔到工廈都深藏不露。
阿哥係食肉獸,炭烤沙嗲串拼盤最得佢歡心,豬牛雞每樣有2串。
炸魚餅一人一件唔洗爭。
冬蔭功蝦湯酸酸辣辣好好味,裡面有好多蝦🦐。
泰風味腰果雞肉,好惹味。
辣肉碎生菜包,好玩又好吃。
阿妹最愛波蘿海鮮炒飯,每次連波蘿肉也刮得一乾二淨。
甜品就食芒果糯米飯,芒果香甜,糯米煙韌,椰汁香濃。
估唔到工廈都深藏不露。
2020-06-06 149 浏览
朋友仔生日飯, 佢 PICK 左呢間俾我請佢食生日飯由於我地2個都比較 prefer spicy, 麻煩左 server 幫我地所有含辣的餸都加辣.第一度上既菜係炭烤沙嗲串拼, 有2串雞, 2串牛, 2串豬. 個人覺得雞最好食, 嫰滑軟又多汁;牛豬也沒有鞋口, 配生菜包剛剛好.泰酸辣生蝦沙律的大蝦彈牙, 醬汁惹味, 一碟只有6隻, 食完即刻想再encore, lol 點左個細的冬蔭功蝦湯, 最後上既係辣椒膏炒花甲,  甜品以原個芒果燸米飯做完結.慢慢嘆既我地坐到人地已過閘門既15分鐘, 佢地的同事都好客氣, 仲歡迎我地下次再去呢
朋友仔生日飯, 佢 PICK 左呢間俾我請佢食生日飯

個人覺得雞最好食, 嫰滑軟又多汁;
牛豬也沒有鞋口, 配生菜包剛剛好.

點左個細的冬蔭功蝦湯,
最後上既係辣椒膏炒花甲,  甜品以原個芒果燸米飯做完結.
2020-05-30
庆祝纪念
生日
  • 泰酸辣生蝦
2020-06-06 151 浏览
男朋友好喜歡試新的 thai cuisine, 放工搵到呢間係附近又多人LIKE就試下點左炭烤清邁香茅香腸, 原味青芒果沙律, 細的冬蔭功蝦湯, 青咖喱椰汁雞.香茅煮海南雞飯, 炒牛肉等就見得多. 而香茅腸仔真係第一次見, 又唔錯wor, 燒得好香, 少少咸香, 即刻叫個冰凍椰青襯番佢.青芒果沙律份量驚人, 夏天係瘋狂食芒果的日子, 係不能去 bkk 的日子仲可以食到青芒果, 十分感動冬蔭功蝦湯材料豐富  青咖喱椰汁雞都可以, 我地叫左個蒜蓉包點汁食. 喜歡佢淡淡的青咖哩香氣.Overall 今晚的食物都唔錯, 推推

冬蔭功蝦湯材料豐富

Overall 今晚的食物都唔錯, 推推
2020-06-05
  • 冬蔭功蝦湯
  • 香茅腸仔
2020-06-01 277 浏览
本來今年暑假同家人約定去泰國旅行,連機票都出了,可惜人算不如天算,一個突如其的疫情被迫取消所有行程了。於是趁媽咪生日我們選擇去泰國餐廳食返餐。 這間位於觀塘巧明街工廈之中的翟道翟JJ Market Thai Restaurant,環境尚算優雅,超寬敞裝修精緻, 有一種置身泰國的感覺。食物質素也不錯,我們點了冬陰功湯、柚子鮮蝦沙律、泰式生蝦刺身、鹹魚茸炒芥蘭、燒豬肋骨。總括而言,今次感覺良好,下次應該會再同朋友來。

2020-06-01 174 浏览
觀塘都係好多好野食,翟道翟我個人覺得幾地道既,我唔會話係最好食但係都唔差啦,價錢又相宜,幾岩我地呢啲打工仔收工同同事一齊食飯吹下水食個飯咁😋今日我地三個人點左個原隻菠蘿炒飯同埋泰式生蝦,睇人地介紹話佢份量好大份所以我地三個人點左兩樣野。For三個女仔黎講 一個菠蘿炒飯都飽肚呀,大佬兩個人食食唔曬一個飯,好大份呀,料又多😂收工食完再去附近happy hour 時間岩岩好。我地三個都覺得個飯好大份同埋性價比高抵食😋下次叫埋男同事一齊黎叫多啲野食先得
  • 原隻菠蘿炒飯
2020-06-01 167 浏览
去咗觀塘行街,知道觀塘有好多野食,見到依間泰菜好評都幾多下,就黎試個午餐一入到去睇個店面環境就覺得好舒服,坐位寬敞,坐得好舒服睇咗午餐餐牌我同朋友order咗煎蛋辣肉碎炒飯同海南雞飯先講個煎蛋辣肉碎飯我去親泰國餐廳一定必試辣肉碎飯,佢嘅辣肉碎飯係小辣,唔食得辣既人應該都食到,肉碎唔會全部 都係肥肉,係我係泰國食開果隻辣肉碎味,正朋友食海南雞飯,依到個海南雞飯係跟油飯,油飯唔會好油,雞又滑,配埋個汁好好味
去咗觀塘行街,知道觀塘有好多野食,
見到依間泰菜好評都幾多下,就黎試個午餐

一入到去睇個店面環境就覺得好舒服,坐位寬敞,坐得好舒服

睇咗午餐餐牌
我同朋友order咗
煎蛋辣肉碎炒飯

海南雞飯

先講個煎蛋辣肉碎飯

2020-05-31 175 浏览
收工係就個朋友就決定近近地試試佢既lunch set,原來晚餐呢家用openrice訂枱有 9折!午餐揀咗個自選冬陰功湯河,轉左金邊配牛肉再加左兩件春卷。非常鍾意食冬陰功,而佢呢個冬陰功我覺得可以再酸啲,咁就更加嘢未味!牛肉都有牛肉味,春卷亦都炸得非常香口。跟餐有杯嘢飲我就加咗$5轉左杯珍多冰十分之足料飲極都仲有,勁正本身就好怕飲勁甜佢就啱啱好!臨尾忍唔住叫咗原個芒果糯米飯同朋友share,一嚟到哇大到傻,兩個人真係食唔晒,佢個糯米飯就不過不失啦,芒果都甜既,正常水準,不過個樣就可以打下卡😂

2020-05-21