餐厅: 翠園 (新城市廣場一期)
资讯:

餐厅: 翠園 (新城市廣場一期)
资讯:

呢間野垃圾到爆,隔離張六人枱,坐10個人,都唔知門囗點叫飛最離譜就係好多人走後門唔排隊.......明明翠園應該係 tick點心紙,呢問就推點心車......我比貴D$,係想要好D service呀!!!對翠園印象完全改觀了
呢間野垃圾到爆,隔離張六人枱,坐10個人,都唔知門囗點叫飛

最離譜就係好多人走後門唔排隊.......

對翠園印象完全改觀了
2018-11-28 1844 浏览
「有朋自遠方來,不亦樂乎」,大家相约係沙田購物,然後開開心心食晚餐,見到呢間酒樓推出「片皮鴨響螺花膠吉品鮑魚宴 」信用卡優惠餐,12位唔駛3千元,睇落都幾抵,7道菜1個湯有餐前飲品又有甜品, 就坐低點呢個餐啦!各人先來1杯橙汁,開開胃先!麽麽皮+片皮鴨韭黃炒花枝片,炒得好香口!豉油皇焗原隻吉品鮑魚, 今晚焦點所在, 呢個煮法夠特別, 好出色, 個個讚口不絕!百花釀油條伴芥末胡麻醬, 加入芥末好創新 ,大家睇吓邊個食到內裡多芥末先, 呢度菜增加歡樂氣氛。清蒸沙巴花尾躉, 條魚好大條, 啖啖肉, 夠晒鮮味!藜麥蟲草花浸時蔬, 大大碟,味道清新。涼瓜炆鴨件, 非常惹味!響螺菜膽花膠煲, 夠曬滋補, 材料十足。 餐後一碗紅豆沙, 食完甜甜蜜蜜。大家邊說邊食, 歡樂時光特別快,6時入座8時要交枱,食完飽飽再去逛逛店舖,有助消化。

各人先來1杯橙汁,開開胃先!

麽麽皮+片皮鴨

韭黃炒花枝片,炒得好香口!

豉油皇焗原隻吉品鮑魚

, 呢度菜增加歡樂氣氛。

清蒸沙巴花尾躉, 條魚好大條, 啖啖肉, 夠晒鮮味!

藜麥蟲草花浸時蔬, 大大碟,味道清新。

涼瓜炆鴨件, 非常惹味!

響螺菜膽花膠煲, 夠曬滋補, 材料十足。

餐後一碗紅豆沙, 食完甜甜蜜蜜。

2018-11-24
2018-11-18 1239 浏览
等候时间耐,特别系中大台,叫号的时候不满半数并且过号后,满半数后就能插队,完全唔按规定叫号。特别系前台负责叫号,叫may噶,对熟悉的人态度好好,对不熟悉的人态度冷淡,甚至发脾气
2018-11-18
2018-11-14 1102 浏览
沙田有幾多選擇,都係嗰幾間。呢編食評主要是呢一次的體驗。幾個星期前去食晚飯,坐得舒舒服服,食物又唔錯。所以琴晚又約咗親戚去試佢個優惠。上到去原來有幾家人擺酒,要由橫門入去,今次座位空間細小咗。無法啦。點餐叫咗上次個套餐(六人餐)加個孖寶(龍蝦伊麵+雞一隻)。無耐樓面返轉頭話兩個優惠只可以二選一。最後改咗要另一個六人龍蝦套餐加兩個餸菜。(我地八個人)第一道菜上枱,我地就叫可唔可以上咗個荷葉飯先,唔想叫白飯食完又食個荷葉飯⋯⋯ 龍蝦伊麵上枱,咪食住先,個上湯好清,應該無加味精,無雞無火腿亦無鹽去煮出嚟的滾水燙伊麵,重點係碎上。個燕窩羮都唔失色,夠白,一樣都係無乜調味。好過個伊麵的。其他雞呀炸蟹鉗⋯⋯都算可以,不過不失。大大話話都食咗七道餸菜⋯⋯ 個荷葉飯呢? 追佢就攞出嚟,可惜係凍咗嘅。要番叮。好喇,終於有得食飯。點知就係你,推動我寫呢編食評。有人擺飲宴要坐板間房,訂枱你唔提,無所謂。兩個優惠,唔可以同時享用,亦明白。樓面去晒做飲宴,忙,叫咗汽水無咗回事,個飯無人手攞出嚟放到凍咗,我都明。但一間收$24罐汽水,兩碟前菜百幾蚊的酒樓,點解出品咁低裝?米好貴咩?碟荷葉飯要用d荷葉放係碟中間,頂
沙田有幾多選擇,都係嗰幾間。

呢編食評主要是呢一次的體驗。

幾個星期前去食晚飯,坐得舒舒服服
,食物又唔錯
。所以琴晚又約咗親戚去試佢個優惠。

個燕窩羮都唔失色,夠白,一樣都係無乜調味
。好過個伊麵的

其他雞呀炸蟹鉗⋯⋯都算可以,不過不失。

。要番叮。

好喇,終於有得食飯。點知就係你
,推動我寫呢編食評。

有人擺飲宴要坐板間房,訂枱你唔提,無所謂。
兩個優惠,唔可以同時享用,亦明白。

碟荷葉飯要用d荷葉放係碟中間,頂到個飯無咗一大半,可以令個飯香d?

2018-11-04 1020 浏览
約老友食飯吹水,最好不過去叫餸食飯,可以坐耐點!因為得二個人,叫啲精的食物响螺焗蟹肉,入面好多料,抵食!👍仲有叫左半隻炸雞,及鍋巴銀雪魚,上面甜酸銀雪魚用鍋巴墊底,但鍋巴仲好脆好開心咁吹了一個晚上的水,肚子又填得飽飽的!😊
約老友食飯吹水,最好不過去叫餸食飯,可以坐耐點!
因為得二個人,叫啲精的食物
响螺焗蟹肉,入面好多料,抵食!👍

好開心咁吹了一個晚上的水,肚子又填得飽飽的!😊
2018-10-23 743 浏览
昨天晚上,在沙田新城市廣場 翠園 ,和太太二人晚飯, 席間叫了一道 四分一隻糯米豬, 因看了圖片, 賣相還不錯, 但到了上菜的時候,吃了一口,便覺得極為失望,首先乳豬皮不脆,是韌皮的,明顯不是新鮮嬈出來,是擺了一段時間再翻熱的,跟住再看乳豬全都是肥膏,沒有一點肉, 整碟餸 是港幣190元,有六件。 乳豬皮 根本食不下去 ,只用190元食六小件糯米,非常之不值,失望!
2018-10-22
  • 海蝦蛋白
2018-10-07 899 浏览
今早星期日大清早起咗身,突有興緻同爸媽一起去翠園飲早茶。 上到去8點幾已有十幾人在等位中,等了15分鐘左右就有位。 但入到去要自己去找枱號,冇人主動帶位。 點心質素也幾好,而且有懷舊點心車推來推去,但係來來去去也是那四架點心車。 不過坐位真的太迫,枱同枱之間根本沒有空間,要大家互相遷就凹凸位坐。 食完的點心碟清得十分快,但就算打開了壺蓋,也沒有人來添加熱水。食物味道就算幾好,也需要服務水平方面配合,才可令人感到物有所值。义燒包豆苗餃內有有2件有蝦,有1件竟然漏咗冇蝦。雞包仔鳯瓜幾肥美

义燒包

豆苗餃內有有2件有蝦,有1件竟然漏咗冇蝦。

雞包仔

鳯瓜幾肥美

2018-08-31 1322 浏览
第一次呢度飲茶,好鬼多人。美心集團啲酒樓都仲見啲推車仔賣點心,都幾盞鬼,無乜酒樓保留推車仔lu. 雖然今日勁多人,不過啲經理,點心呀姐,侍應都keep到有禮貌又笑笑口喎!EQ都幾高點心叫咗1) 帶子腸粉: 已經下午兩點,不要求咁高2) 鼓汁鳳爪: 未係最好未级數3) 牛栢葉: 幾好味4) 南瓜馬拉糕: 好味5) 炸雲吞: 脆卜卜,又係正燒味6) 燒鵝例牌: 例牌比翼嗰忽,鞋到不得之了,肉又黑黑地見到另有餐牌係星洲嘢,叫咗兩款奶哂嘢7)鹵水什: 有豬粉腸,豬手,豆腐,no gd8)老巴刹肉脞麵: 幅相影得好,見真身就凉一截,食兩啖,淡得很,豬肝鞋得很,成碗失敗得很呢度服務同點心都可以嘅,叫其它嘢就咪攪差啲唔記得,我坐張枱,其中一張櫈底有埋排骨飯,即時提呀姐執走佢,啲人點飲茶嘅,倒瀉小事啫,叫人執囉,側側膊閃咗去

點心叫咗
1) 帶子腸粉: 已經下午兩點,不要求咁高
2) 鼓汁鳳爪: 未係最好未级數
3) 牛栢葉: 幾好味
4) 南瓜馬拉糕: 好味

5) 炸雲吞: 脆卜卜,又係正

燒味
6) 燒鵝例牌: 例牌比翼嗰忽,鞋到不得之了,肉又黑黑地

見到另有餐牌係星洲嘢,叫咗兩款奶哂嘢
7)鹵水什: 有豬粉腸,豬手,豆腐,no gd

呢度服務同點心都可以嘅,叫其它嘢就咪攪

2018-08-31
2018-08-30 842 浏览
難得諗住平日lunchtim約埋屋企人去飲茶。諗住試下翠園。。雖然好多分店但未食過。。但絕對超後悔!浪費時間同金錢嘅一餐lunch雖然少有酒樓仲有推車仔嘅特式,但呢度唔要好過要。。姐姐推極都係果幾款點心。。諗住寫紙落單啦,但寫左勁耐先有得部分點心黎到。。遲黎都算,仲要喺凍嘅!凍點心真係未食過!好快食完冇野食淨係等。。吹完再吹。。又理人。。啲侍應服務態度好差,掛住傾計,又唔加茶。。做唔到野又黑口黑面咁下次絕對唔再去翠園任何一間分店。 未試過一間大牌子但又貴又難食服務又差嘅酒樓飲茶。。仲要食左$420 3個唔大食嘅成人

雖然少有酒樓仲有推車仔嘅特式,但呢度唔要好過要。。

遲黎都算,仲要喺凍嘅!
凍點心真係未食過!

仲要食左$420 3個唔大食嘅成人
2018-08-27 609 浏览
沙田篇🇭🇰☺️🍳鐵板叉燒🐷🍯今次晚上去食🙈聽說黎到的叉燒唔錯就叫了一碟☺️特別在用鐵板上菜☺️都是熱辣辣的🔥叉燒用厚厚的蜜汁🍯甜甜的😋叉燒薄切帶點肥膏😈超級邪惡份量就小咗D😅$1xx少過十塊🤔...係好味但不過就有點貴💸Overall: 7/10
沙田篇🇭🇰
今次晚上去食🙈聽說黎到的叉燒唔錯就叫了一碟☺️
特別在用鐵板上菜☺️都是熱辣辣的🔥
叉燒用厚厚的蜜汁🍯甜甜的😋
叉燒薄切帶點肥膏😈超級邪惡
份量就小咗D😅$1xx少過十塊🤔...
係好味但不過就有點貴💸
Overall: 7/10
2018-08-05 1192 浏览
上星期,喺沙田一行四人睇完戲,就去左翠園飲茶!食物既選擇都幾特別,不同於其他酒樓,有懷舊食品,也有新款甜點!鵪鶉蛋燒賣,已經好少酒樓有的,因為比較花工夫!飲得出,有花心機煲的湯,配料十足!呢個亦值得推薦食的(錦鹵炸雲吞),主角係即煮酸甜汁,酸梅主製,即炸脆皮,舊式的製作方法👍🏻👍🏻
上星期,喺沙田一行四人睇完戲,就去左翠園飲茶!
鵪鶉蛋燒賣,已經好少酒樓有的,因為比較花工夫!
飲得出,有花心機煲的湯,配料十足!
翠園大部分嘅點心都係要等姐姐推車仔到你枱附近先見到,佢係無點心紙睇到的。第一樣見到土魷兩個字,已經知朋友會叫,魷魚就是他生命般。咖哩香濃不帶辣,魷魚入味軟彈。跟住點咗個好耐無食嘅炸蟹鉗,蟹鉗肉細到手指尾指甲咁,外皮係脆的,包住蝦同肥豬肉混合嘅軟膠,夠味但質咸軟散。個姐姐係咁叫我試柚皮,退而求其次叫咗鴨掌柚皮,仲叫埋鳳爪。兩樣嘅缺點都係紋得未夠淋,但味道係夠的。柚皮七成入味,口感唔淋。最後叫咗蒸蘿蔔糕,軟綿帶條條蘿蔔絲口感,配料亦足夠,還好。

最後叫咗蒸蘿蔔糕,軟綿帶條條蘿蔔絲口感,配料亦足夠,還好。

2018-07-08 1414 浏览
在新城市廣場,由N年前同系的美心開始,到現在的翠園,相信是不少沙田友的集體回憶。碰巧家人聚腳,說有信用咭新優惠套餐,又即管試下。週六晚坐冇虛席,人齊即上菜:1. 冬瓜盅: 用料算新鮮,味道比較清2. 黑椒珍珠爆雞球: 算是惹味,但翠肉瓜有苦味3. 芝士上湯焗大花蝦: 算是好食的一道菜,花蝦大隻,唯伊麵少D4. 蒸原隻吉品鮑魚: 完全冇味,似湯渣多D,好明顯鮑魚殼只是裝飾,不是原身鮑魚。5. 金衣花枝球: 冇味,又靭6. 瑤柱杞子菜苗: 味淡普通7. 蠔皇鮑螺片: 大路貨色,no comment8. 黑白胡椒雞: 隻雞好似浸咗好耐,D雞肉上碟時已幾乎散晒,而且完全食唔出胡椒味,雞肉好"鞋"。9. 椰香芒果凍: 夠凍,果肉多,ok la服務嘛....只能用"亂嘈嘈"來形容。套餐點啤酒黎咗橙汁,甜品追咗四次才送來。最攪笑係食完晒收晒碗筷先發現仲有半壺冬瓜盅未分,又要再開過D湯碗再分過。千零蚊唔算貴,但冇性價比可言,食物質素及服務甚至比街坊酒樓還差一截。

週六晚坐冇虛席,人齊即上菜:

1. 冬瓜盅: 用料算新鮮,味道比較清

2018-07-07
用餐优惠
信用卡優惠
2018-05-24 1554 浏览
本人好少去美心集團旗下幫櫬、名不符實!收咁貴嘅價錢、竟然比啲垃圾級別食物!垃圾級別招呼!食到想嘔絕對唔會再去美心集團!只係淨係識搵錢!好失望😞x10000、垃圾之王!
本人好少去美心集團旗下幫櫬、名不符實!
收咁貴嘅價錢、竟然比啲垃圾級別食物!垃圾級別招呼!食到想嘔
昨晚與2友人在沙田翠園晚飯。落單時,女侍應心不在焉,講了好幾次要點的菜,仍重覆問,到入了電腦後,再回頭問我們其一菜名,因入漏了單。這樣都無所謂,當我們好幾次要加水,有些員工當睇唔到。最慘係,叫了三碟小菜,其中南乳齋煲咸到入唔到口,我們要自己加入清水去沖淡,而裏面的齋菜的質數,就像街市賣剩的菜料一樣。另外一碟燒味,質素普通之餘,也是咸到飛起。最後一碟是蒸的,都係水汪汪!!好幾次都要放低快子吃不下去!!!! 最後,都有向經理投訴! 一間出名的酒樓,食物與服務質素都差得離譜,連茶餐廳的味道都好過這酒樓。請不要推介朋友去食!!!
好幾次都要放低快子吃不下去!!!!

請不要推介朋友去食!!!
2018-04-19