2019-06-01
同老友記去黃大仙拜完黃大仙同佢去食早餐 佢話帶我去酒樓飲茶。一入到呢間酒樓,第一感覺係周圍裝修得幾高級,唔係一般嗰啲茶樓,有少少品味。經歷佢哋用嘅餐具,都幾有種中國優雅既色彩。 直覺呢間價錢一定唔會平,但睇個menu,又唔係貴出面好多。因為得兩個人食,所以只係叫咗兩個孖寶。鳳爪排骨飯 係每次去酒樓必食嘅 你真嘅鳳爪排骨飯同其他嘅唔同係, 呢排骨同埋鳳爪都冇雪味,食落新鮮,而且啲飯唔會燶。粟米魚肚粥 真係會有幾嚿魚肚喺入面,材料足,碗粥夠大份,而且鮮甜。奶黃包不過不失冇乜嘢特別。鬆脆雞絲春捲,雖然佢話係鬆脆,但實際上因為啲料都幾充足,食落口都幾爽幾結實,唔會送泡泡,好味。喺呢度食,感受最唔同嘅係D職員態度幾好。啲服務員每次攞點心埋枱嘅時候,都會同你講碟嘢係咩,而且會睇你台面情況,盡量擺近中間,唔似某D酒樓,隨便放低就走人。
因為得兩個人食,所以只係叫咗兩個孖寶。
奶黃包不過不失冇乜嘢特別。