翠華冰室位置開得比較隔涉,次次都睇唔到入面有間餐廳, 約咗朋友喺餐廳度等都搵咗一大圈先搵到, 似大家樂茶餐廳形式既格局。素食肉醬流心蒸蛋飯 52hkd食落完全食唔出冇肉醬, 洋蔥口感多, 流心蛋煎得好靚, 打白全熟,蛋黃真係流心式流出嚟。 素食質素嚟緊講, 一個字,掂!堅素芝士牛魔王流心漢堡 48hkd10-20條炸薯條, 芝士味唔會太重, 主要係蛋治色嘅雞蛋夾在中間,形成厚厚嘅漢堡層, 估計應該有兩隻蛋係內面, 雞蛋厚得嚟又流心,真係好(考)功力。

素食肉醬流心蒸蛋飯 52hkd

堅素芝士牛魔王流心漢堡 48hkd
素食肉醬流心蒸蛋飯

堅素芝士牛魔王流心漢堡

素食肉醬流心蒸蛋飯
堅素芝士牛魔王流心漢堡
2019-09-15 60 浏览
荃灣 翠華冰廳荃灣廣場行街和食飯發現翠華旗下新開的型格冰廳,餐廳走年輕路線提供創意中西合璧的菜式。蔥油翠脆厚切雞扒飯大大塊雞扒賣相很好,煎得恰到好處,配上燒汁外脆內腍食到停唔到口。菠蘿油好耐無食過菠蘿油唔知係因為好耐無食過定點,覺得超級好食!個菠蘿皮超級脆,個皮好脆加上超邪惡既厚切牛油,口感好豐富必食之選雪雪濃滑絲襪奶茶凍$28樽仔奶茶升級版聽講每天新鮮只限量50支,奶茶香滑濃郁估唔到又幾夾,底層係白色香滑奶凍,用飲管吸啜配奶茶配搭獨特有心思。推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #s
荃灣 翠華冰廳
荃灣廣場行街和食飯發現翠華旗下新開的型格冰廳,
餐廳走年輕路線提供創意中西合璧的菜式。

蔥油翠脆厚切雞扒飯

菠蘿油
好耐無食過菠蘿油
唔知係因為好耐無食過定點,覺得超級好食!
個菠蘿皮超級脆,個皮好脆加上超邪惡既厚切牛油,
口感好豐富必食之選
雪雪濃滑絲襪奶茶凍$28
底層係白色香滑奶凍,用飲管吸啜配奶茶配搭獨特有心思。

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——

#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #翠華冰廳
2019-09-12 49 浏览
[ 下午茶必食 | 邪惡菠蘿油🍍]最近好努力搵個合眼緣既小茶几,原來搵一件岩心水既傢私係咁難架🙈好在近近地荃灣都好多傢私店又有IKEA,仲有勁方便既影印島,仲有好多野食😋⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹炒滑蛋菠蘿油($33)⭐️8.5/10好耐無食過菠蘿油,呢個仲要夾住炒滑蛋😻唔知係因為好耐無食過定點,覺得超級好食!個菠蘿皮超級脆👍🏻個皮好脆,炒蛋又好滑,加上超邪惡既厚切牛油,口感好豐富🤤-🔹堅素肉醬煎蛋飯($52)⭐️7/10點解茶餐廳冰室既擺盤都咁有心思,因為隻煎蛋太吸引我🍳個肉醬係用素肉,但個調味係同平時食開既窩蛋肉醬飯係一樣味😳完全係好岩撈飯食🍚-▫️叫左個奶茶凍($28),係樽仔奶茶升級版🤣係絲襪奶茶+奶凍,估唔到又幾夾喎☕️
[ 下午茶必食 | 邪惡菠蘿油🍍]
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🔹炒滑蛋菠蘿油($33)⭐️8.5/10
🔹堅素肉醬煎蛋飯($52)⭐️7/10
下午茶
2019-09-12 39 浏览
上次經過翠華冰室的時候,我已經吃了午餐,在外面看下那個餐牌,又有好多選擇喎,店員熱情的向我介紹,我告知下次才可幫襯。今天專誠去試吓他們的食物,餐廳環境不錯,有落地玻璃彩自然光,感覺很舒服。選了 系列,濃厚鮮茄生滾牛肉通粉 拼 炒滑蛋牛油多士,蕃茄湯真的很濃郁好好味,還有鮮茄及洋蔥等等,牛肉處理得很好 滑滑的,通粉的質感很好不會太腍 恰到好處。滑蛋也相當好有蛋香,還有火腿及多士,吃得飽飽的,真的不錯。魚蛋片頭QQ米粉 湯底就幾好味,是魚湯,魚片魚蛋就普普通通,但QQ米粉就比較腍,米粉是呈曲曲的形狀,是我第一次吃這種米粉,我就不太喜歡。

選了 [空肚食得。早餐] 系列,濃厚鮮茄生滾牛肉通粉 拼 炒滑蛋牛油多士,蕃茄湯真的很濃郁好好味,還有鮮茄及洋蔥等等,牛肉處理得很好 滑滑的,通粉的質感很好不會太腍 恰到好處。滑蛋也相當好有蛋香,還有火腿及多士,吃得飽飽的,真的不錯。

2019-09-11 79 浏览
翠華冰廳,一開始以為係平時見開既茶餐廳,但睇落裝潢格局都好似唔一樣,logo 有兩個獅子~~餐牌有好多選擇,最後決定揀左呢個「極濃芝士厚CUT豬扒煎蛋焗飯」,睇個名都覺得好正,睇下有幾厚切先,極濃芝士咁邪惡~~呢個豬扒焗飯真係好足料,豬扒厚切得黎肉質保持到juicy,個煎蛋半熟可以撈埋啲飯黎食~~另外,呢個「板上乾炒惹味黑椒牛扒即食面」,係用鐵板上碟既炒公仔面,牛扒煎得岩好,唔會韌,炒公仔面最緊要炒得夠乾,呢個okay,不過我打卡影相食慢左,炒面底既煎蛋熟晒,乾左啲~茶記質素既奶茶加檸茶,基本配搭,不過要加$13先有跟餐飲品.

板上乾炒惹味黑椒牛扒即食面

檸茶 奶茶
板上乾炒惹味黑椒牛扒即食面
2019-09-11 37 浏览
荃灣廣場開左翠華冰廳,給人煥然一新的感覺,成間餐廳裝修考究,帶有書卷味,好多書型的裝飾,令氣氛輕鬆又和諧。趁午飯時間,來試試佢既味道,竟然中西合併,選擇又幾豐富。我這個食肉獸睇中左邪惡咖哩豬扒飯,上菜時間就稍微慢左d,不過冇令我失望,咖哩豬扒同米飯系分開呈上,米飯乾爽,可以根據自己喜好淋咖哩汁,咖哩汁有少少辣,如果唔食得太辣都可以自行撇走辣油,豬扒大大塊,大過塊面有余,有兩大塊咁多,足夠送飯。我鐘意將豬扒先放去米飯一齊,再淋少少咖哩汁,真系超邪惡,咖哩汁實在惹味。一邊食邪惡咖哩豬扒飯,一邊嘆雪雪濃滑絲襪奶茶凍,將底層的奶茶凍搖勻,就會好似吸到啫喱咁,口感絲滑,冰涼享受。
趁午飯時間,來試試佢既味道,竟然中西合併,選擇又幾豐富。

午餐
2019-09-08 103 浏览
放工後來到荃灣翠華冰廳,門外同樣有自家焗製包點。這是一間翠華旗下新開的型格冰廳,走年輕路線,供應著創意中西合璧的菜式,而且菜式更關注蠶豆症及敏感症患者。點了濃厚鮮茄生滾牛肉通粉拼火腿炒滑蛋牛油多士$56:生滾牛肉通粉上枱時熱辣辣,湯色不會很鮮紅。不過番茄濃湯鮮味,吃得出用新鮮番茄煮成,所以不會有味精過咸味。生滾牛肉嫰滑,通粉彈牙。滑蛋牛油多士:香滑富蛋香味,多士不是脆口,是鬆軟口感﹗雪雪濃滑絲襪奶茶凍$28:每天只限量50支,奶茶香滑濃郁,而底層是白色香滑奶凍,用飲管吸啜,配搭獨特有心思。翠華冰廳質素果然不錯,對得住翠華名號,
放工後來到荃灣翠華冰廳,門外同樣有自家焗製包點。

濃厚鮮茄生滾牛肉通粉拼火腿炒滑蛋牛油多士

滑蛋牛油多士:香滑富蛋香味,多士不是脆口,是鬆軟口感﹗
雪雪濃滑絲襪奶茶凍

翠華冰廳質素果然不錯,對得住翠華名號,
2019-09-06
濃厚鮮茄生滾牛肉通粉拼火腿炒滑蛋牛油多士
2019-09-07 54 浏览
堅。好。食。素食系列~講緊嘅係翠華副線翠華冰廳嘅 #堅素cheezy牛魔王炒滑蛋漢堡 ($58) 同 #堅素肉醬流心煎蛋飯 ($52) ! 首先講下個漢堡~其實係 #beyondmeat 炒滑蛋漢堡,厚厚嘅蛋夾喺軟軟嘅包入面,加埋芝士,食落去竟然好似堅蛋牛治😱! 仲要一咬落去啲蛋咇曬出嚟🤤🤤 如果嫌食包唔夠飽,可以試埋個用 #OmniPork 整嘅流心煎蛋飯~驚喜嘅係肉醬仲多過飯 ,味道好濃,食落有啲似窩蛋免治牛肉飯😱! 細個嘅感覺返曬嚟🥰(話說我細個成日一個人食曬成碟窩蛋免治牛肉飯😅)素食都可以咁好食,大家一齊 #greenmonday, 食少啲肉,減少氣候暖化,救救地球🌍
堅。好。食。素食系列~

堅素肉醬流心煎蛋飯
堅素cheezy 牛魔王滑蛋漢堡
堅素肉醬流心煎蛋飯
堅素cheezy 牛魔王滑蛋漢堡
  • 堅素cheezy牛魔王滑蛋漢堡
1K
2019-09-07 131 浏览
係荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3,有間翠華冰廳。冰廳裝修的光鮮,有一個開放式廚房,又有新鮮出爐麵包,確實比一般普通茶餐廳更有時代感。落單時可以用QR code自助落單,而且亦可叫職員幫手落單,非常簡單方便及新穎。午餐想食得輕盈,嚟一個「食light 啲啲。常餐」, 仿鮑魚絲通粉加火腿炒蛋牛油多士,配杯出名熱奶茶。常餐一般食物質素及份量都好正常,味道不過不失,火腿及炒蛋都算ok,對女士嚟講又健康及足夠營養。熱奶茶,夠滑夠香,有香濃茶味,奶味剛好,順喉。另一個邪惡食品就係「厚餐肉啖啖滑蛋治」,一層一層疊起嚟,單睇都覺得,正!味道方面,餐肉都算厚身,煎得香口,滑蛋有雞蛋香都算滑,麵包軟綿綿,很不錯。推介新產品「雪雪濃滑絲襪奶茶凍」,果然比一般奶茶更香滑順喉,而且仲有一層奶凍啫喱係底層,口感好創新。

食得light啲啲常餐

仿鮑魚通心粉

火腿炒滑蛋牛油多士

熱奶茶

熱奶茶,夠滑夠香,有香濃茶味,奶味剛好,順喉。

仿鮑魚通心粉
火腿炒滑蛋牛油多士
熱奶茶
2019-09-06 47 浏览
service: ok, not bad環境:ok多位. 卡位椅背不舒服.食物:⬆豬軟骨hamburgerorder左2份,食吾到有軟骨.好多豬肉,juicy.但好怪,勁似廣東菜式放入hamburger到...非常怪.薯條好熱脆,但份量太少.⬆焗豬扒飯外表看似不好食.但味道比想像中好.豬扒大&厚.⬆egg tarts剛有優惠,買2送1,包括麵包.看似牛油皮,但食時才知係穌皮.但非常之少層&薄既蘇皮,大扣分.內蛋好香好味.
service: ok, not bad

環境:ok多位.
卡位椅背不舒服.

食物:

⬆豬軟骨hamburger
order左2份,食吾到有軟骨.
好多豬肉,juicy.
但好怪,勁似廣東菜式放入hamburger到...非常怪.
薯條好熱脆,但份量太少.

⬆焗豬扒飯
外表看似不好食.
但味道比想像中好.
豬扒大&厚.

⬆egg tarts
剛有優惠,買2送1,包括麵包.
看似牛油皮,但食時才知係穌皮.
但非常之少層&薄既蘇皮,大扣分.
內蛋好香好味.

第一次吃翠華冰廳,發現這間餐廳有不少創新菜式🍴,🤩特別是把中式的豬軟骨加入西式的漢堡中,正正演繹出香港是中西文化匯聚的特色😍。.📍淚光麻辣鹹牛深海爆蛋號($32)Spicy Corned Beef and Egg Submarine with French Fries鹹牛肉份量不足,令味道欠缺鹹香🙈,麵包鬆軟,炒蛋份量不少🥚,但可能由於走了麻辣,感覺味道較普通,不過不失。旁邊的薯條脆身,但只是一般🍟。.📍宇宙秘製豬軟骨漢堡(單購$42)Kagoshima Style Pork Cartilage Burger這個漢堡包的餡料很少見,爽脆的生菜加上厚切蕃茄🍅,重點當然是豬軟骨🐖再加上沙律醬。豬軟骨份量不少,軟骨炆得軟腍有膠質,肉質未算全部都十分嫰滑,但算是不錯👌🏻。吃起來肉汁豐盈,頗有新意😆。.📍雪雪濃滑絲襪奶茶凍($28)Milk Tea with Panna Cotta這個樽裝奶茶凍十分有趣,奶茶下有一層奶凍,雖然奶凍的味道未算突出,不過草根妹妹喜歡這個奶茶凍有創新的想法,其實奶茶的味道還不錯👍🏻。#香濃幼滑 #配埋絲襪 #好有畫面.餐牌如下
第一次吃翠華冰廳,發現這間餐廳有
淚光麻辣鹹牛深海爆蛋號
淚光麻辣鹹牛深海爆蛋號
📍淚光麻辣鹹牛深海爆蛋號($32)
宇宙秘製豬軟骨漢堡
📍宇宙秘製豬軟骨漢堡(單購$42)
雪雪濃滑絲襪奶茶凍
📍雪雪濃滑絲襪奶茶凍($28)
Milk Tea with Panna Cotta
#香濃幼滑 #配埋絲襪 #好有畫面
餐牌如下
2019-09-05 107 浏览
好日不到荃灣,這天到訪就發現了一間翠華冰廳,不知道是否翠華的副線,不過見餐廳裝修明亮光潔,人流不算多,就決定入去一試。.📍極濃芝士厚CUT豬扒煎蛋焗飯($68)Baked Cheese Pork Chop & Fried Egg with Fried Rice 兩大塊厚切豬扒,份量極多🐷,加上飯面放上一隻流心太陽蛋,賣相十分吸引🤤!焗飯鋪上很多芝士🧀和番茄醬🍅,可惜兩者味道並不突出,芝士欠缺鹹香,而蕃茄醬又欠缺酸味。豬扒調味不足,肉質亦未夠鬆化,飯量不算很多,但單是豬扒已令人飽足感很高🍚。賣相取勝,味道則令人失望👉🏻👈🏻。.📍雪雪濃滑絲襪奶茶凍($28)Milk Tea with Panna Cotta很有趣的奶茶凍,上面是香濃幼滑的絲襪奶茶,而下面則是口感滑溜的奶凍。飲品樽身亦頗為特別,值得一試😆。

📍極濃芝士厚CUT豬扒煎蛋焗飯($68)
極濃芝士厚CUT豬扒煎蛋焗飯

📍雪雪濃滑絲襪奶茶凍($28)
Milk Tea with Panna Cotta

2019-09-05 54 浏览
早上到荃灣工作,從西鐵行到荃灣廣場5分鐘,很方便,去3樓的翠華冰廳食早餐。新增手機點餐功能,不過好似唔太識用,放棄。我點比較喜歡的濃厚鮮茄生滾牛肉通粉,蕃茄湯濃,牛肉新鮮彈牙。配炒蛋牛油多士,多士沾著炒蛋吃,不太濕,多士夠熱。熱奶茶夠香滑。

新增手機點餐功能,不過好似唔太識用,放棄。

2019-09-05
2019-09-03 65 浏览
一個人行街行到攰攰哋, 經過呢間冰室版嘅翠華, 決定坐低休息下加醫醫肚😋叫咗吉列豬扒配薯條, 蛋撻同絲襪奶茶凍😛吉列豬扒炸得好香脆, 而且都幾厚, 份量亦算大👍🏻配上同樣即炸嘅薯條, 作為晚餐亦夠飽蛋撻一如以往翠華嘅高水準, 酥皮層數夠多夠脆, 蛋味亦好香濃😋最後亦係我至愛嘅絲襪奶茶, 一向對翠華嘅奶茶情有獨鍾, 今次見新產品加入咗奶凍, 以粗飲管攪拌一下, 飲法有啲似台式飲品, 好特別, 奶凍奶味香濃, 偏軟嘅口感配上茶味濃郁嘅奶茶, 絕配👍🏻
叫咗吉列豬扒配薯條, 蛋撻同絲襪奶茶凍😛
2019-09-03 60 浏览
翠華,乃,本地經典的茶餐廳。食物,完美融入本地與多國的文化,翠華又引進了新的元素,充滿活力與創新,令茶餐廳不再是老餅的地方。地方寬敞,佔地頗大,座位舒適。餐牌在兩版A3內,設計簡單,字體令人閱讀順暢。午餐時段,當然是吃常餐。看到番茄湯底,已經心心眼,選定了。番茄牛肉米粉,火腿炒蛋多士。雪雪濃滑絲襪奶茶凍番茄牛肉米粉很有效率的,幾分鐘後便出現了。米粉很軟身,被剪成小段。叉起時,不怕會彈湯,用湯匙吃,更也不是障礙。湯底有幾片番茄,真材實料。牛肉,經黑椒調味,肉質軟稔,浸著也不會變硬。火腿炒蛋多士常餐中,必備的組合。火腿切為兩個對稱的三角形,炒蛋尚有留少許蛋汁,不過乾過老。多士附上麵包皮,烤得香脆,不是隔夜貨。雪雪濃滑絲襪奶茶凍是翠華,最最最最最寧捨不同的飲品。其他分店也沒看到的。招牌翠華奶茶,質素有保證,順滑又有帶茶味,奶與茶的比例適中。底層的奶凍,昇華了奶茶的口感,中和了茶的濃味,每口也甜在心頭。
翠華,乃,本地經典的茶餐廳。
食物,完美融入本地與多國的文化,
翠華又引進了新的元素,
充滿活力與創新,
令茶餐廳不再是老餅的地方。
地方寬敞,佔地頗大,座位舒適。

餐牌在兩版A3內,設計簡單,
字體令人閱讀順暢。

午餐時段,當然是吃常餐。
看到番茄湯底,已經心心眼,選定了。
番茄牛肉米粉,火腿炒蛋多士。
雪雪濃滑絲襪奶茶凍

番茄牛肉米粉很有效率的,
幾分鐘後便出現了。
米粉很軟身,被剪成小段。
叉起時,不怕會彈湯,
用湯匙吃,更也不是障礙。
湯底有幾片番茄,真材實料。
牛肉,經黑椒調味,
肉質軟稔,浸著也不會變硬。

火腿炒蛋多士
常餐中,必備的組合。
火腿切為兩個對稱的三角形,
炒蛋尚有留少許蛋汁,不過乾過老。
多士附上麵包皮,烤得香脆,不是隔夜貨。

雪雪濃滑絲襪奶茶凍
是翠華,最最最最最寧捨不同的飲品。
其他分店也沒看到的。
招牌翠華奶茶,質素有保證,
順滑又有帶茶味,奶與茶的比例適中。
底層的奶凍,昇華了奶茶的口感,
中和了茶的濃味,每口也甜在心頭。
午餐