見黎間都好出名,所以就確定試下黎到的午餐<<羅漢齋麵>> 個麵真係唔錯, 啲汁雖然一早已經淋咗上去, 我哋都唔係一嚟到就即刻食, 但係啲麵仲係好脆卜卜, 唔會林曬, 同埋啲料都好足, 有好多唔同嘅菇類, 通菜, 仲有秋葵, 個芡汁都ok, 整體上非常滿意,所有嘢都好夾, 喜歡! 推薦!<<瑞士 汁炒牛肉河粉>> 非常ok! 料都幾足, 牛肉好多, 河粉都炒得唔錯, 幾多汁 ,好香口, 但唯一我覺得少咗嘅 係鑊氣, 可能 佢唔係乾炒牛河, 唔應該要求佢有鑊氣, 但個人認為 如果有返少少鑊氣, 成碟嘢會更好味, 但其實呢碟都已經非常唔錯, 推介! 因為有個外國朋友嚟咗, 所以都推薦佢試下香港嘅奶茶, 佢話幾鍾意! 好香! 我都試咗少少, 味道同我想像中嘅差唔多, 非常濃郁嘅香港奶茶。最後都叫咗個 <<紅油炒手>>, 都唔錯,料都幾足夠,有少少麻辣味,幾香口, size啱啱好, 但因為食過更好食嘅, 所以 感覺佢哋仲有進步空間, 但其實以一間香港餐廳嚟講都算做得唔錯, 唔可以要求佢做到好似上海餐
見黎間都好出名,所以就確定試下黎到的午餐

最後都叫咗個 <<紅油炒手>>, 都唔錯,料都幾足夠,有少少麻辣味,幾香口, size啱啱好, 但因為食過更好食嘅, 所以 感覺佢哋仲有進步空間, 但其實以一間香港餐廳嚟講都算做得唔錯, 唔可以要求佢做到好似上海餐廳咁。

整體非常滿意, 因為每一樣食物都做到水準中上, 價錢適中 ,下次會再嚟! 推介大家嚟試下!
2017-04-06 2120 浏览
早餐好很垃圾, 又唔比轉野, 想食公仔麵只能配牛肉, 但我又唔食牛, 最後竟然叫我走牛, 即係食淨麵, 既然第二個餐有午餐肉, 配一塊比我又如何, 只會計死數, 人地第二檯煎蛋轉炒蛋又可以喎!? 餐廳員工個個北口爛面, 水吧做唔切, 齋啡…一倒就出, 都要等半個鐘…都仲未有。翠華已淪為只賣快餐而沒有質素既餐廳, 想當初佢初上市時, 係香港茶餐廳既代表。早餐好很垃圾, 又唔比轉野, 想食公仔麵只能配牛肉, 但我又唔食牛, 最後竟然叫我走牛, 即係食淨麵, 既然第二個餐有午餐肉, 配一塊比我又如何, 只會計死數, 人地第二檯煎蛋轉炒蛋又可以喎!? 餐廳員工個個北口爛面, 水吧做唔切, 齋啡…一倒就出, 都要等半個鐘…都仲未有。翠華已淪為只賣快餐而沒有質素既餐廳, 想當初佢初上市時, 係香港茶餐廳既代表。
2017-04-03
早餐
2017-02-26 2784 浏览
This was the worst experience of dine-in service I ever had! Staffs are non-responsive, always showing customers their terrible attitudes (esp those elder women)! Yet, the flavors of foods we ordered were great. We esp like curry beef with rice. All in all, would never return to such kinda restaurant again.
  • Curry  beef
2017-02-09 2998 浏览
中午在中環見客,之後去搵個地方食午餐,行行下來到呢間上市公司食午餐。好貴的一個面,我以為一定很大碗。原來不是,很小的一碗,份量很少,相信一個成年人的食量來計的話根本食不飽。魚片頭才2塊,面又少,豬軟骨幾好吃,不過還是很少,才3小塊。最貴的是這杯奶茶放上台的時候已經弄倒在碟子上,很礙眼又不衛生。奶茶算普通貨色,21元實在太貴。這樣的價錢共75元,根本覺得對不對自己的荷包,因為確實食不飽,而且很貴。這間上市公司不怕鬧市仍可生存,原來轉嫁於食客們身上。香港再多幾間這樣的餐廳。百姓生活更苦了.........

最貴的是這杯奶茶
奶茶

2017-01-30 2109 浏览
翠華食物質素每況越下眾所周知,但想不到員工的質素下滑程度卻是更甚。當天員工的態度之悲劣,對顧客的不尊重,令大家都非常反感及不爽。該位員工下單時對客人態度差劣,更喝令客人盡快點餐。點餐時又漫不經心,客人未點完餐已經離開,結果需要來回多次整個過程才完成點餐。送餐時更大力放下餐碟餐飲。最後大家對整頓飯的感覺都不算太好 。我完全無法想像翠華作為一間上巿公司,一間高級香港茶餐廳,但有一個無心工作,毫無禮貎 ,傲慢的員工作侍應。食物非好,員工態度更甚

食物非好,員工態度更甚
题外话/补充资料: 高級茶餐廳,但做出低級服務質素,食物更有每況越下的情況。可以選擇都不會再光顧
2017-01-26
2017-01-04 2532 浏览
夜晚開OT,見餐牌有個招牌list,叫咗個豬軟骨撈麵,未打開盒已經知有伏,就咁一pat嘢放喺一丁上面,fine,自己撈,點知食落完全唔合格,撈麵又濕又淋,豬軟骨似係用嚟煲完湯嘅湯底,仲有陣強烈嘅陳皮苦味,完全唔夾,咁嘅價錢,個質素連合格都稱唔上。
招牌豬軟骨撈丁
外卖送餐
2016-12-29 1806 浏览
今日好晏先食lunch 突然之間有人請食lunch 哩啲當然唔拒絕啦🙊🙊🙊我叫左個咖喱雞飯其實翠華嘅咖喱飯。一向都好評 又香又辣 😋😋今次當然都冇失望 有兩隻雞鎚同埋一件雞扒 兩舊薯仔 份量都幾多 我發現佢啲雞係有燒過嘅 因為我見到有一部份系黑咗 但完全唔影響味道 出面啲同事都聞到咖喱香 啲雞又夠嫩👍🏻 輕輕用叉整一整就會骨肉分離😂😂 好方便食用 咖喱汁嘅分量足夠 飯方面其實我食唔晒 我已經好耐冇食過一碗飯 哩一餐我應該都食咗一碗飯 因為啲咖喱汁真係好好送飯🎉🎉🎉 又有可能我太肚餓🤣
今日好晏先食lunch
突然之間有人請食lunch 哩啲當然唔拒絕啦🙊🙊🙊
我叫左個咖喱雞飯
其實翠華嘅咖喱飯。一向都好評 又香又辣 😋😋
咖喱雞飯
2016-12-29
外卖送餐
咖喱雞飯
2016-12-27 1158 浏览
We spent THE WHOLE DAY at Disneyland and the kids hadn't had a REAL meal all day. We were thankful that this restaurant was open late. As a bonus, the food was delicious! We had a shrimp and egg rice plate as well as an XO prawns and noodle dish. The milk tea was also good.
2016-12-26
宵夜
2016-12-26 1105 浏览
曾經係翠華嘅支持者,耐唔耐就會嚟呢到食佢地個魚湯米缐。今日嚟佢地蘭桂坊間舖,實在太失望啦!碗米缐不知所謂,D湯又淡又唔熱,D魚腐片頭又係唔熱,D米缐又煮得太「淋」,我食咗一半,肚裏面個BB都頂唔順不停踢我叫我唔好食!我諗我唔再嚟,因為翠華已經唔同咗!

我諗我唔再嚟,因為翠華已經唔同咗!
2016-11-01 2619 浏览
星期日下午既中環就係冇咩好食好多地方都山左門我死死地氣行上威靈頓街翠華餐廳睇下有咩下午茶食下午茶就食西多啦再加返杯奶茶, perfect池味道一般般啦, 又唔夠熱, 牛油都唔識溶西多唔夠香口翠華仲要愈來愈貴,真係好唔抵食, 不過去開呢頭做野, 冇計啦d姐姐仲要態度好差, 傾計大聲笑, 本身叫樽仔奶茶, 姐姐比左普通奶茶我都算啦之後我都話唔緊要啦佢仲要話我個D叫香檳奶茶, 唔係樽仔我心諗, 就算我講錯你都唔洗咁話我架, 你講返比我聽咪得囉
下午茶就食西多啦再加返杯奶茶, perfect池

2016-10-31 1657 浏览
今日在翠華吃了個頗晚的晚飯。在門外翻閱餐牌,不知為何已經一眼被“鮮蝦菠菜餃”吸引了。入到去,客人依然很多,而且陸續有來。湯看來很清,但喝一口便覺味蕾被味精攻擊了。麵很彈牙。鮮蝦菠菜餃有四隻,每隻都很大,脹卜卜的;皮很爽滑;咬開,裡面有很多菠菜,也有一小隻蝦仔、豬肉和肥膏。可惜豬肉有一點未熟的跡象>< 但因為豬肉的份量不多,叫人再煮也未免太勞師動眾,唯有挑出來不吃好了。飯後,因為味精太濃,口渴了整個晚上。很多時候目光被吸引了,但試過才知道,事情往往跟預期的有落差..
入到去,客人依然很多,而且陸續有來。
鮮蝦菠菜麵
湯看來很清,但喝一口便覺味蕾被味精攻擊了
飯後,因為味精太濃,口渴了整個晚上。

2016-09-13 3031 浏览
魚四寶入面有魚蛋 墨魚丸 魚腐 同魚春卷魚湯非常清 但又好濃郁吾加任何配料已經好出色飲左幾啖都吾會好口喝墨魚丸好爽滑魚蛋還可以魚腐比較軟身 入口無咩口感但米線好彈口 吾會軟諗諗加埋辣油 簡直一流
魚四寶
但米線好彈口 吾會軟諗諗
加埋辣油 簡直一流

2016-09-11
2016-06-14 5624 浏览
對於翠華我有特別嘅感覺,唔係因為佢係茶餐廳中嘅“”江湖地位”,而係因為我同我初戀男友第一次係出邊食嘢就是係呢°,每次來到都覺得懷念吖。所以方便嘅時候都過來食下嘢飲杯奶茶,咖喱牛腩飯,牛腩好多好大塊,咖喱係有d偏甜喇,牛腩好霖好入味,都覺得食過唔少咖喱牛腩,但係都卑唔倒翠華嘅牛腩咁入口即化,用咖喱汁撈飯仲好食!魚蛋湯用來配咖喱牛腩就啱曬喇,因為魚蛋湯真係好清淡吖,如果平時單食嘅話我肯定會覺得完全冇味嘅,但係真係幾鮮甜咯,魚蛋好有彈性。奶茶真係心頭好喇,熱到死人嘅天氣,飲番杯凍冰冰甜絲絲又滑滑地嘅奶茶真係一種享受吖!奶茶茶味好濃,唔習慣可以加d糖咯。都算唔錯嘅lunch喇!
咖喱牛腩
凍奶茶
  • 魚蛋湯
  • 咖喱牛腩飯
2016-05-15 4486 浏览
我係港女系列👸🏼今次黎到翠華嘆呢個平民價英式下午茶。外觀黎講都好吸引!野食種類就混合左中式同英式嘅🇬🇧X🇨🇳 有馬卡龍,英式鬆餅,朱古力士多啤梨,芝士腸酥,翠華奶茶凍,酥炸鮮蝦波菜餃...食得多咸野都可以食反甜嘢中和返😆奶茶凍撻唔覺有奶茶味,反而撻皮嘅朱古力味就好濃烈🙈馬卡龍意外地做得出色☺️鮮蝦菜肉餃鹹咗少少😕英式鬆餅唔夠熱😏芝士腸酥好鬆脆跟餐仲附送兩杯飲品🌝唔會食到口乾乾

我係港女系列👸🏼今次黎到翠華嘆呢個平民價英式下午茶。

跟餐仲附送兩杯飲品🌝唔會食到口乾乾
2016-05-08 2907 浏览
平時嚟都係朝早,不過係朝早5點幾今日就食返個正常精神早餐先!點咗個最基本A餐鮑魚火煺通粉,湯底都味夠,份量都唔小,通粉無煮得過淋,非常飽肚!兩隻無公害雞蛋夠大隻,旦黃香味濃,配埋一個熱熱地又軟綿綿嘅餐包,醮旦黃汁一齊食一流呀~平時叫茶記咖啡,都係飲兩啖就算,但佢地個咖啡真心唔錯,夠香濃,帶點滑,平時茶記就啲啡超多淡奶飲到漿住個口,呢個就無喇。39蚊,份量又夠,坐得又ok舒服
平時嚟都係朝早,不過係朝早5點幾

今日就食返個正常精神早餐先!
點咗個最基本A餐

39蚊,份量又夠,坐得又ok舒服
2016-05-04
$39 (早餐)