2018-11-14 295 浏览
因為工作需要,所以呢朝一早嚟到位於黃大仙中心,見仲有時間就入在翠華餐廳食早餐。餐牌上面嘅選擇唔算好多,不過幾款望落都吸引。揀咗仿鮑魚火腿絲湯通粉,配西煎無公害太陽蛋、香腸及核桃提子麵包,飲熱咖啡,承惠$37。通粉方面,湯底美味,通粉咬落彈牙。火腿絲及仿鮑魚絲嘅份量都好足,唔錯!西煎太陽蛋嘅蛋黃都幾大個,蛋味香濃。配埋腸仔同軟熟嘅核桃提子包,整體都幾有水準。最後當然要嘆返杯香滑嘅招牌忌廉熱咖啡啦!😊

餐牌上面嘅選擇唔算好多,不過幾款望落都吸引。

最後當然要嘆返杯香滑嘅招牌忌廉熱咖啡啦!😊

2018-08-05 306 浏览
我係星期六午市幫襯黃大仙翠華嘅。我坐低舉手舉左好耐都無人幫我寫單。終於有人幫我寫單啦(佢態度好嘅),我叫個黑松露意粉,個侍應指指四周,話佢地都等左半個鐘,佢提我呢碟野要等半個鐘以上。咁我好肚餓,我唔等啦,我問佢有無常餐,佢話一樣要等好耐。我心諗:唔係嘛?佢話menu第一版果個咩豬軟骨魚旦米線最快。咁豉蛋啦,就呢個啦,好肚餓呀。等左廿分鐘,碗野終於黎。我係無期望嘅,都係想填飽肚啫。但比$55,連街邊普通魚旦粉水準都無。湯底,唔知乜湯底,似普通味精水;米線,林baebae,又少;魚旦,好鬼腥,仲衰過四海魚旦;豬軟骨,半舊,算正常味。以後唔會再幫襯翠華,又貴又難食。啲野唔掂,賣幾多廣告都係徒然。
我係星期六午市幫襯黃大仙翠華嘅。

2018-08-05
2018-08-03 198 浏览
特然間我好想食翠華滑蛋蝦仁飯,而家要食小抄,黃大仙可以去冬姑亭。但天氣太熱啦,就走左去翠華,嘆吓冷氣。今日星期五都水靜河飛,我入到去,隨便選個位就坐底左。蝦仁抄蛋飯,蛋抄得略嫌老左啲,啲蝦都有點老,飯都可以。我鐘意食粒粒飯嘅米,有啲嚼口,都好唔錯。我以前嚟過飲杏仁蛋白茶,好好味,好多蛋白,杏仁味燶,蛋白又滑,所以,今次專登嚟食,因為餐牌無寫,特登問仕應,佢話仲有,點知嚟左後大失所望。杏仁茶唔知係咪啲杏仁粉未溶,仲有細細粒粒,口感奇差,蛋白好少,而且唔幼滑,就好似隨便求其馬虎做出嚟。超唔好飲,價錢又貴。以後都唔會再幫襯呢個飲品,俾個unlike 佢
2018-07-20 149 浏览
Today,I can early late from my office, therefore I can have high tea for celebrating this wonderful moment.I came to "Tsui Wah Restaurant to order a "Fish Ball Noodle Soup"  and "Classical Milk Tea".For the Fish Ball Noodle Soup ,the fish balls have an bouncy and fluffy texture and a strong taste of fish.Besides,the noodle is flat rice noodle with  gelatinous and chewy texture .The milk tea contains a tea base mixed with milk. It is very full-bodied and creamy .I highly recommen this restauran

I highly recommen this restaurant for high tea.

2018-07-19
下午茶
餐廳有分外同內,第一次係內面坐,感覺差天共地,d員工坐左一大堆食飯的,明明餐廳有咁多客都唔放d招呼下?叫餐無乜人應,連續幾次都自己走出去塭人講。。。無言我朋友說想吃才進去看下,點知就咁了。那個餐朋友說60分吧,胡椒味重得滯,然後話嫩雞!?我就笑了。。送餐時是沒有餐具的!?通常不是先放餐具?我也呵呵了。。。。最後又是沒人,走出去問在哪裡拿,找個阿姨拿,然後那位送餐叔叔送來了。。。。驟眼一看咁樣!?水滴滴咁未抹乾,然後有漬。。。。結果又是我出去叫人換了,有另一個阿姨還一頭霧水問我啥事?我叫換餐具了你該知道有啥原因才換啊對不? 每次一激動就一時口語一時書面咁,都知我有幾激動。自問我脾性幾好,標準低,但都可以令我咁樣都。。。我估你們都明呢間有幾好!戲玉了,之前換餐具無人理,見到些年輕廚師?帥哥係度,常理客見到咩人係職員都會問下,佢就答,你問返樓面啦! 其實好好地講我係無事的,但語氣為啥這樣差?然後食物,咖啡不錯70分吧,蛋還好不錯吃。但那個牛油豬仔。。。。以為是脆的,然後是咬唔太開。。。。我想日後也不會來吧?
三色螺絲粉

我想日後也不會來吧?
2018-07-07
下午茶
2018-07-05 103 浏览
放咗工梗係最好買嘢食醫一醫肚啦,翠華嘅菠蘿包就最好不過啦。金黃ke外皮,薄脆適中,入口即溶,再加上軟綿綿嘅麵包,真係一試難忘,百試不厭。價錢又合理,只需要6蚊姐!正
2018-07-05
2018-05-24 219 浏览
今日假期約左朋友去行獅子山,晨早流流梗係食餐飽先去行山啦.如果唔係點會有力所以由MTR站上左去翠華好喇,一人叫個餐大家都要左個早餐A,仿鮑魚火腿絲湯通粉配西煎無公害太陽蛋香腸,牛油餐包仿鮑魚火腿絲湯通粉--個仿鮑魚無味喎,都唔知咩黎,其實你俾埋火腿我仲好啦火腿同通粉都係正常野西煎無公害太陽蛋香腸,牛油餐包--我地一個要煎太陽蛋一個要炒蛋隻蛋都唔算多油都OK既腸仔都係正常野個包唔熱,如果熱就好食好多啦最後一人飲杯野飲,一個要熱檸水,一個熱奶茶就收尾
所以由MTR站上左去翠華
好喇,一人叫個餐
火腿同通粉都係正常野
隻蛋都唔算多油都OK既
腸仔都係正常野
個包唔熱,如果熱就好食好多啦

最後一人飲杯野飲,一個要熱檸水,一個熱奶茶就收尾
2018-05-22
$37 (早餐)
2018-02-04 379 浏览
饭店人很多,服务员不收上桌客人留下的餐具,也没人来添加餐具。点单举手十分钟没人来下单。上餐速度很快,味道不错。但这不是服务不好的理由。服务员态度极度不耐烦。懂不懂跑到别的地方去。点菜的时候走开两次。要雪糕,没有了。河粉,没了。management 有没有?库存有人管?
  • 四宝河粉
2018-01-17 290 浏览
坐咗十分鐘舉手都冇人應,見到當冇見到,個個就喺咁執台.真喺火都嚟..唔會再下次去😤😤服務簡直差到死,即刻走人😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤
2018-01-14 272 浏览
星期日下午,去左好同學屋企聚會打機。打到天昏地暗,唔經唔覺就到晚飯時間,於是落樓下商場睇下有咩食。原來黃大仙中心開左呢間野,同學話住咁耐都唔知開左,咁就不如試下。坐埋卡位,都幾闊落,又舒服咁,餐牌早就放係枱,於是立即睇下有咩食。我地叫左個雞粒炒飯,蝦球燴麵,另加瑞士雞翼。炒飯睇落好濕,入口又岩岩好,味道唔算太鹹,份量都幾多。蝦球燴麵,附加既例湯唔錯,入口好香,蝦球感覺新鮮彈牙,麵又好咬口,只係菜就少左,得一條。瑞士雞翼,外表太甜,尚算入味,可是有一兩隻中間仲凍凍地,未夠熱。大體都幾好,不愧係香港出名既茶餐館,品質唔會太差,值得佢咁出名。
星期日下午,去左好同學屋企聚會打機。

我地叫左個雞粒炒飯蝦球燴麵,另加瑞士雞翼。

炒飯睇落好濕,入口又岩岩好,味道唔算太鹹,份量都幾多。
雞粒炒飯

蝦球燴麵

瑞士雞翼

2017-12-19 273 浏览
今日同同事行山 天寒地凍 喺黃大仙港鐵站集合 先入去黃大仙中心北館 翠華食個早先 一入去已經有職員招呼坐低 跟住食咗個沙嗲牛肉麵煎蛋豬仔包熱奶茶 跟住食咗個沙嗲牛肉麵煎蛋豬仔包熱奶茶 天寒地凍 佢食物啲溫度非常之好夠熱 個豬仔包徐博博熱辣辣簡直一流 杯熱奶茶茶味濃郁奶香而且都是熱辣辣的 沙嗲牛肉麵味道也是一流 至於服務方面也是非常好 大家如果未試過不妨一試 至於環境亦都非常整潔 也是坐得非常舒服 二個洗手間亦都剛剛喺餐廳旁邊 10分方便
2017-11-23 255 浏览
黃大仙南北館自裝修後有很多餐廳進駐,翠華是其一而翠華能上市當然有原因,是對每類食物的要求和標準相當高簡簡單單吃一頓飯就能感受到餐單內像普通茶餐廳一樣,包羅萬有但愈普通的菜式愈見功架所以點了餐牌上頗為冷門的西炒飯西炒飯賣相普通但十分足料蝦仁相當有份量雜豆、腸仔增添炒飯色彩主角當然是炒飯粒粒分明是炒飯的基本要求,水份的掌握恰度好處,不會太少水,因此不會太沾油,有陣陣油香之餘不會太膩美中不足的是調味不夠,茄汁太少,略為清淡
黃大仙南北館自裝修後有很多餐廳進駐,翠華是其一
而翠華能上市當然有原因,是對每類食物的要求和標準相當高

簡簡單單吃一頓飯就能感受到

餐單內像普通茶餐廳一樣,包羅萬有
但愈普通的菜式愈見功架
所以點了餐牌上頗為冷門的西炒飯
西炒飯

西炒飯賣相普通
但十分足料
蝦仁相當有份量
雜豆、腸仔增添炒飯色彩

主角當然是炒飯
粒粒分明是炒飯的基本要求

美中不足的是調味不夠,茄汁太少,略為清淡
2017-11-12
西炒飯
有日黎到黃大仙lunch唔知食咩好諗住食翠華冇死喇...點知d 服務質素真係充滿驚喜咁岩黎果陣好多位 唔洗等坐低發現冇餐牌 叫左一陣先送過黎d 侍應好似頭岳岳 一舊雲咁點菜速度慢又黎錯野叫左個鮑汁炒飯 都ok 既 份量足同其他分店食既差唔多朋友食左依個 茄汁炒意粉賣相同味道都非常普通初頭黎左個海鮮version以為我地先咁唔好彩黎錯野啦點知隔離位個小姐都係咁佢不斷同朋友彈個海南雞飯而且又送錯野食比佢地員工質素有待加強!
有日黎到黃大仙lunch唔知食咩好
諗住食翠華冇死喇...
點知d 服務質素真係充滿驚喜

以為我地先咁唔好彩黎錯野啦
點知隔離位個小姐都係咁
佢不斷同朋友彈個海南雞飯
而且又送錯野食比佢地

員工質素有待加強!
2017-10-06 208 浏览
住開呢區,放工成日幫襯,由開張到而家,已經不會要求優質服務。呢員工好似走馬燈咁,差不多次次來都有新臉孔,做事錯漏百出。今晚又一經典,成個晚餐都食完,餐湯叫左幾次都未來,叫四眼中年A侍應跟,佢叫等等,問多次又係等等,再問後生B侍應(佢落單的),叫佢跟跟,原來佢未落湯既單😓。最後湯來了,個包去左第二枱,侍應B拎個湯時咩都無講,唔知佢係expect我們知個包拎錯去第二枱定諗住我地唔喜歡食包放棄,要我地主動問先講話搞錯左。大家唔趕時間心情極好先至好幫襯,唔係Happy Friday都激到噴火🔥。唔好意思,小妹無耐性兼eq低,今次真係包容唔到。希望真係有管理層好好正視問題,唔係咁大個場真係做唔到落去。(其他客人也有因其他不滿而臉黑)利申:小妹一向都會幫襯呢間連鎖店,真係唯獨呢間令人失望。
要我地主動問先講話搞錯左。
唔好意思,小妹無耐性兼eq低,今次真係包容唔到。
希望真係有管理層好好正視問題,唔係咁大個場真係做唔到落去。
(其他客人也有因其他不滿而臉黑)
利申:小妹一向都會幫襯呢間連鎖店,真係唯獨呢間令人失望。
翠華?我以為自己入左譚仔啊!如果呢度打得粗囗,應該已經打左早餐,咪就係得ABCD,我要B同D,已經講埋係Boy 同Dog, 指埋餐牌!個待應竟然可以不停話AB,AB,AB,AB,AB 5次對戰之後,我真係頂佢唔順“A乜野啊,邊有講過A啊,我嗌Boy同Dog啊!”佢先至走,唔通A真係入多左貨要迫人食A?話時話,幾時開始多左個D既?終於有丁食,不過個隻所謂既菠菜炒蛋,同普通炒蛋係無分別既,完全無菠菜味,而且望落似葱粒兩個餐啲包,都係凍既唔緊要,圖片僅供參考啊麻,慣架啦,不過呢間真係食過最差既翠華分店呢個價錢,做好少少啦,不過算啦,香港地,無良心可言
翠華?我以為自己入左譚仔啊!

如果呢度打得粗囗,應該已經打左

個待應竟然可以不停話AB,AB,AB,AB,AB
5次對戰之後,我真係頂佢唔順

“A乜野啊,邊有講過A啊,我嗌Boy同Dog啊!”
佢先至走,唔通A真係入多左貨要迫人食A?

兩個餐啲包,都係凍既

唔緊要,圖片僅供參考啊麻,慣架啦,
不過呢間真係食過最差既翠華分店
呢個價錢,做好少少啦,不過算啦,香港地,無良心可言

2017-08-22
$40 (早餐)