2019-06-01 58 浏览
You can find several Old Master Q figures which is quite cutee insides the restaurant.Sesame Chicken wings with chips is fine, the portion is a bit small but the chip is quite crispyStewed beef brisket and carrot with cucumber as side dish, fine beefSweet and sour pork rice is fine with right tasteFrench toast having thick layers haaaa, looking so evil, but really delicious with butter sauce haaaaAlmond drink having strong flavor which is goodinsides:menu:The food is in normal Cha Chaan Teng sta
but the chip is quite crispy

Sweet and sour pork rice

French toast

Almond drink
insides:
menu:
The food is in normal Cha Chaan Teng standard and the decoration is fine. Not many people during the weekend.
Sweet and sour pork rice
French toast
Almond drink
老夫子係大家心目中傳統既香港漫畫人物,仲記得細細個睇佢地既「耐人尋味漫畫」會會心微笑左一下,最近知道佢地開左間主題餐廳,當然要去試下啦😎😎😎到了emax 內既老夫子餐廳,店外擺滿老夫子人形公仔牌,亦係大家最愛既打卡位😍😍😍 門口仲有老夫子一比一求婚公仔,女士們應該覺得熟口熟面☺️☺️食物方面,老夫子餐廳定位感覺像港式茶餐廳,店內食物選擇亦不少,仲有泰式菜式選擇,而且更有友人最愛既煲仔飯🍲🍲1. 窩蛋牛肉飯🥚🥚經典既窩蛋牛肉飯,味道非常濃郁,而且仲俾客人親自落雞蛋,感覺幾貼心,而且窩蛋火肉飯最緊要夠熱,鍋底燒得夠熱,撈埋白飯充滿焦香🥰🥰2. 泰式拼盤🍖🍖老夫子餐廳既泰式拼盤都令我好有驚喜,燒豬頸肉、春卷、札肉等等,款式夠多,而且份量亦夠2-3人食,整體味道不錯,豬頸肉燒得夠香口,與友人吃得非常滿足😋😋特別要讚店內枱凳都是按老夫子角色設計,非常親切,而且仲播著松松姐姐既老夫子主題曲,好有懷舊感

1. 窩蛋牛肉飯🥚🥚

2. 泰式拼盤🍖🍖

2019-05-30 41 浏览
又發掘了一間食午飯的好地方!早已聽聞老夫子港式餐廳口碑不錯,設計以香港著名漫畫老夫子為中心,再搭配港式懷舊裝潢。恰巧九龍灣新開了分店,所以我就跟同事們到這裡食個午飯!餐牌上的款式都具有香港特色,格外親切!我們分別點了脆皮燒腩仔四寶飯、脆皮燒腩仔雙拼飯(油雞和叉燒)和口水雞飯口水雞飯:這個口水雞飯惹味極了,吃起來,酸酸辣辣,跟平時吃的口水雞都不一樣。大家可以放心,這道菜不算很辣或難入口。而且惹味的東西都十分醒胃,所以很快就被我吃清光了..脆皮燒腩仔四寶飯、脆皮燒腩仔雙拼飯(油雞和叉燒)燒腩仔十分脆,肥瘦適中,正!另外配了叉燒,多汁有口感!
又發掘了一間食午飯的好地方!

恰巧九龍灣新開了分店,所以我就跟同事們到這裡食個午飯!

餐牌上的款式都具有香港特色,格外親切!

口水雞飯:
大家可以放心,這道菜不算很辣或難入口。
而且惹味的東西都十分醒胃,所以很快就被我吃清光了..

脆皮燒腩仔四寶飯、脆皮燒腩仔雙拼飯(油雞和叉燒)
燒腩仔十分脆,肥瘦適中,正!另外配了叉燒,多汁有口感!
2019-05-30 51 浏览
食午飯的時候,我就跟同事一起到充滿香港本土情懷的老夫子港式餐廳!餐廳十分寬敞,座位多,即使是午飯時候,都不會感到很擠迫,很舒適。最重要是有很多影相位給大家打卡!翻開餐牌,不用多說,所有菜式都是以香港味道為主。脆皮燒腩仔四寶飯、脆皮燒腩仔雙拼飯(包括油雞同叉燒):燒腩仔最重要的是皮要夠脆,這裡的燒腩仔就做到了,而且配合薑蓉醬,令人食指大道。另外,我就最喜歡食叉燒,夠多汁,而且肥瘦適中,充滿口感…,隨飯附上一碟小食-手拍青瓜,都是不錯的醒胃方法!怪味口水雞飯:心還在想,口水雞可以做到多怪味呀?我就不相信。的確,這碟怪味口水雞飯真的怪得來十分酸辣惹味,跟平時食開的很大分別!不會太辣,可接受程度頗高。

最重要是有很多影相位給大家打卡!

翻開餐牌,不用多說,所有菜式都是以香港味道為主。

脆皮燒腩仔四寶飯、脆皮燒腩仔雙拼飯(包括油雞同叉燒):
另外,我就最喜歡食叉燒,夠多汁,而且肥瘦適中,充滿口感…,
隨飯附上一碟小食-手拍青瓜,都是不錯的醒胃方法!

怪味口水雞飯:
心還在想,口水雞可以做到多怪味呀?我就不相信。
不會太辣,可接受程度頗高。
2019-05-28 58 浏览
做野去E-max, 夜孖孖無有怕,只因二樓全部係餐廳~ 夜晚得一半係開嘅。 其中最有特色嘅係老夫子主題餐廳,裝潢設計繽紛有趣,十足十遊樂場,可以打卡~睇睇menu, 晚市都有好多選擇~ 基本上粥品麵飯樣樣有,仲有2人同四人套餐可以揀添~ 而我就嗌左個柱侯醬牛筋牛腩飯,加10蚊個時菜~ 套餐仲送小食~ 問侍應係咩,佢話啪青瓜~ 👌🏻然後再飲杯港式奶茶~(時菜先上)成個餐都幾多野~ 一定夠食唔會餓親~牛筋牛腩都入味~ 仲有白蘿蔔~

然後再飲杯港式奶茶~(時菜先上)

成個餐都幾多野~ 一定夠食唔會餓親~

牛筋牛腩都入味~ 仲有白蘿蔔~

2019-05-23
餐廳:老夫子港式餐廳 (九龍灣)地址:九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓18 號舖九龍灣國際展貿中心平時除咗有唔少嘅大小型展覽、會議、宴會、研討會等,有時仲會有唔同嘅展銷會同演唱會喺度舉行,不過唔知大家又知唔知道原來呢度都有唔少嘅食肆同一個大型food court,無論你係呢邊返工又或者過嚟呢邊玩都好,都有唔少好餐廳俾你選擇。香港一向係一個國際美食大都匯,要搵好嘢食絕對唔難,而香港另外一個特點就係有好多主題的餐廳,卡通、動漫、寵物等主題嘅餐廳應有盡有,而喺國際展貿中心2樓就有一間以老夫子為主題嘅港式茶餐廳。呢間茶餐廳相當闊落,未入到門口就已經聽到由陳松伶主唱嘅老夫子魔界夢戰記粵語主題曲「Forever friends」,好有意思同埋充滿老夫子嘅回憶,而餐廳四周圍都係老夫子嘅裝飾同佈景,就連櫈都係參照老夫子嘅衣著顏色,無論係大人定細路都被成個餐廳嘅氛圍吸引咗。蟲草花滑雞煲仔飯 $68呢到嘅煲仔飯即叫即整,大約等10分鐘鬆啲就有得食😋一打開煲蓋果陣飯焦同鮮雞味即刻飄哂出黎,非常之香。滑雞多肉,唔洗落豉油都夠哂入味,蟲草花對身體好有益,不過得幾條仔,但整體黎講都係值得試都多人叫嘅,
餐廳:老夫子港式餐廳 (九龍灣)

蟲草花滑雞煲仔飯 $68
呢到嘅煲仔飯即叫即整,大約等10分鐘鬆啲就有得食😋一打開煲蓋果陣飯焦同鮮雞味即刻飄哂出黎,非常之香。滑雞多肉,唔洗落豉油都夠哂入味,蟲草花對身體好有益,不過得幾條仔,但整體黎講都係值得試都多人叫嘅,抵呀!

泰式拼盤 $88
泰式拼盤有泰式魚餅、泰式春卷、扎肉同豬頸肉,夠2-3人份量食,豬頸肉仲有成十幾塊!配上豬頸肉特配嘅醬汁,邊邊香脆之餘肉汁亦鎖緊係肉中間,軟腍吸引。春卷可口鬆脆,以芋頭做餡料,加埋酸辣醬就無得頂。

香港主題餐廳時興時衰,前排紅磡黃埔嘅One piece主題餐廳結業,大家真係要珍惜機會,尤其是鍾意老夫子嘅人快啲嚟朝聖下啦!

2019-05-26
  • 泰式拼盤
果日因為約咗妹妹去睇戲, 所以就是但搵一間餐廳食.... 我地就揀咗呢間有港人回憶嘅「老夫子」做主題嘅餐廳...主題嘅餐廳環境裝飾幾好嘅, 始終係「老夫子」做主題嘅餐廳, 場內有唔同老夫子公仔擺設, 可以影下相咁... 不過佢個地下好跣呀! 係好油果種跣... 真係行快小小都會跣親果隻, 呢方面佢地就真係要改善一下!!! 至於食物方面, 就真係不過不失啦. 我相信呢個價錢, 同一個商場有其他選擇.

2019-04-27
2019-05-18 49 浏览
老夫子港式餐廳 地址: 九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓18 號舖 電話: 23930888 有返咁上下年紀,一定細細個有睇老夫子comic. 原本有主題餐廳,今日因為去左九龍灣展貿到出席活動,活動後去左food court 食野 ,見到唔貴又幾特別,就去左食lunch$68 4寶飯有燒味,菜 同雞,$70者辣口水雞,口味重架我要了麻辣雞,配飯好正。燒味唔係太上色唔夠蜜味,反而其他都唔錯,仲有紅腸,海蜇同燻蹄。菜是好清好淡味,唔驚油一人除開只係$100蚊。舊時的香港本地漫畫,算是大定的集體回憶吧!
老夫子港式餐廳

電話: 23930888

$68 4寶飯

菜是好清好淡味,唔驚油

2019-05-17 43 浏览
放工去九龍展貿食飯,有間老夫子港式茶餐廳試業中,食物是茶餐廳應有盡有咁,有燒味,炒粉麵飯,煲仔飯,雲吞麵都有。門口有大大個老夫子托金的,還有老夫子向人求婚的,好搞笑,仲有d 櫈的顏色都好靚。野食方面,口水雞半隻為七十元,足料大大份,雞上面加了滿滿的醬料及紅油,入口香辣,夠曬惹味,送飯一流。我們再點了甜酸京都肉排餐,配飯及飲品,個醬汁酸酸甜甜,個汁又唔會太濃,剛剛好。套餐仲可以加十蚊,有個油菜。餐飲方面就有檸茶檸水的選擇,我地加錢改了檸檬可樂。

餐飲方面就有檸茶檸水的選擇,我地加錢改了檸檬可樂。

2019-05-14
2019-05-15 44 浏览
去九展睇完戲,諗住搵間餐廳食晏醫肚仔,就發現老夫子做主題嘅餐廳,童年回憶當然入去試試。店入面有老夫子公仔,茶餐廳風味,環境舒適,可坐低慢慢食,食完坐底傾計都冇人趕你走。我叫左個柱侯牛筋腩麵套餐跟凍檸茶,牛腩好入味,麵好彈口。而友人就叫左個海南雞飯套餐都係跟凍檸茶,係無骨海南雞,方便我地啲懶人食,仲搵左個搵左個小煎pan裝,好特別~配上油飯好甘香,跟餐仲有爽口酸辣嘅青瓜同一碗湯,好豐富!我地仲叫左脆皮燒腩仔,半肥瘦嘅腩肉,一咬好有肉汁,配上好香口嘅脆皮,正!以主題餐廳黎講,呢間價錢算抵,夠一人食嘅份量,值得黎打卡影下相。

2019-05-15 41 浏览
老夫子港式餐廳 地址: 九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓18 號舖 電話: 23930888 原來e max 有一層好大似food court 所有食肆都差不多集中裡在那裡,有幾十間比人慢慢選。同朋友睇車,好多行完咪去食野吹下口先走。門口見到大大個老夫子公仔,餐廳以佢為主題,睇左門口menu 係港式茶餐廳食物,有粉麵飯咁,決定試下。4我食港式燒味,脆片燒腩仔$58 ,加油菜$10 ,菜健康唔重味,配鹹香脆皮腩仔肉岩岩好仲加碟燒味拼盤,又燒,燻蹄海蜇,原本有紅腸不過我唔食就直接下單時走紅腸,都幾大碟架,唯又燒唔夠焦香,本人愛焦位
老夫子港式餐廳

電話: 23930888

2019-05-14 42 浏览
出左套AVENGERS 就諗住去EMAX睇喇~貪佢人少少又大又舒服睇戲之前知道有間老夫子主題餐廳~所以就去幫襯喇未入門口之前,就俾個大大個老夫子公仔吸引左~好大隻呀~~(興奮)真係完全勾起左我既童年回憶~HAHAHAD CHAIR都好有心思,係老夫子同大番薯既衫黎~非常搞笑野食方面,我想講係好高質,通常食哩D主題餐廳你都唔會EXPECT有乜水準但哩間真係高質,好味過好多中式餐廳我嗌左個燒豬腩仔,口水雞,同埋熱浪芝麻雞翼個燒豬腩仔真係燒得好好,D皮好脆同埋好入味而我最中意既係個熱浪芝麻雞翼,佢係真係有熱浪薯片既味道!!!!!(十級推介)員工服務態度亦都好好,希望佢地會開多幾間分店~
睇戲之前知道有間老夫子主題餐廳~所以就去幫襯喇

未入門口之前,就俾個大大個老夫子公仔吸引左~

D CHAIR都好有心思,係老夫子同大番薯既衫黎~非常搞笑
但哩間真係高質,好味過好多中式餐廳
我嗌左個燒豬腩仔,口水雞,同埋熱浪芝麻雞翼
個燒豬腩仔真係燒得好好,D皮好脆同埋好入味

員工服務態度亦都好好,希望佢地會開多幾間分店~
2019-05-14 44 浏览
香港人當然要支持返本地創作和本地美食啦! 門外已有老夫子作為餐廳的生招牌, 吸引大家的目光.裡面相當乾淨寬敞, 當然不少得多個老夫子中的角色的圖片和裝飾啦!格調十分色彩繽紛, 令人心情也好起來了. 來茶餐廳吃下午茶餐, 當然要來一個西多士啦!邪惡厚西多士 $32兩層厚的西多士, 果然很邪惡, 但同時又令人感到十分滿足呀!黃金的外表,再加上裡面塗滿的花生醬….真的令人回味無窮! 酥炸菜肉餃子配腐皮魚肉卷 $36兩者都炸得很脆, 而且餡也很多, 要赻熱吃, 不然皮會變硬. 乾炒叉燒河 $63份量也ok大, 炒得不錯, 因為吃得出有鑊氣.叉燒多數是瘦肉, 因此我很滿意. 個人討厭吃肥肉.美中不足的是略嫌有點油吧. 飲品叫了黑糖薑母和熱latte.黑糖薑母真材實料, 朋友喝完之後渾身暖和, 薑還辣得令她伸出舌頭呢!Latte也很不錯, 口感十分滑, 奶味濃郁, 不會太苦. 上菜速度很快, 職員也很HELPFUL. 九展又多了一個吃飯的選擇呢!

香港人當然要支持返本地創作和本地美食啦!

門外已有老夫子作為餐廳的生招牌, 吸引大家的目光.

格調十分色彩繽紛, 令人心情也好起來了.

來茶餐廳吃下午茶餐, 當然要來一個西多士啦!

邪惡厚西多士 $32

黃金的外表,再加上裡面塗滿的花生醬….真的令人回味無窮!

酥炸菜肉餃子配腐皮魚肉卷 $36

乾炒叉燒河 $63

份量也ok大, 炒得不錯, 因為吃得出有鑊氣.

叉燒多數是瘦肉, 因此我很滿意. 個人討厭吃肥肉.

美中不足的是略嫌有點油吧.

飲品叫了黑糖薑母和熱latte.

Latte也很不錯, 口感十分滑, 奶味濃郁, 不會太苦.

2019-05-04
2019-05-13 31 浏览
唔知咁多位既朋友仔有無睇過2001一套香港電影?係謝霆鋒同張柏芝做架,由2001年到2019年,大大話話都睇過呢套戲好多好多次,亦因為呢套戲種左對呢個漫畫角色有好感既種子......。咁岩係九龍灣E-MAX睇完戲,係二樓食街睇緊有咩好食既時候,見到一個熟悉既名同公仔,原來係「老夫子」既主題餐廳,主要都係食港式料理,👦🏻見到之後問下朋友意見,佢ok之後就二話不說咁入左餐廳坐底,最後揀左個二人餐,因為朋友想食口水雞🙈講番個餐廳環境先,周圍都佈滿住有老夫子特色既擺設同公仔,如果係老夫子fans既一定會覺得好開心,因為有幾多影相位。二人餐包左一個燒味拼盤/豆卜火腩煲、麻辣口水雞/蔥油肥雞、上湯浸時蔬、雞湯米粉/白飯、熱飲兩杯,啲野食都黎得幾快,一路食一路聽住幾首老夫子既主題曲,最記得就係陳松玲個首,因為之後幾年既卡通電影,👦🏻都有睇,對呢首主題曲印象超深刻🙈;講番啲食物先,👦🏻最鐘意個口水雞同埋燒味拼盤既叉燒,唔知咁多位朋友仔記唔記得👦🏻係唔食得辣架呢,咁點解會鐘意又麻又辣既口水雞,因為呢間餐廳做到雞肉好嫩無好辣,而且令我有食完又食既衝動,最後👦🏻食左好多舊🙈;另外個叉燒都唔差,半肥瘦既叉燒正

二人餐包左一個燒味拼盤/豆卜火腩煲、麻辣口水雞/蔥油肥雞、上湯浸時蔬、雞湯米粉/白飯、熱飲兩杯,啲野食都黎得幾快,一路食一路聽住幾首老夫子既主題曲,最記得就係陳松玲個首,因為之後幾年既卡通電影,👦🏻都有睇,對呢首主題曲印象超深刻🙈;講番啲食物先,👦🏻最鐘意個口水雞同埋燒味拼盤既叉燒,唔知咁多位朋友仔記唔記得👦🏻係唔食得辣架呢,咁點解會鐘意又麻又辣既口水雞,因為呢間餐廳做到雞肉好嫩無好辣,而且令我有食完又食既衝動,最後👦🏻食左好多舊🙈;另外個叉燒都唔差,半肥瘦既叉燒正係👦🏻最愛🤤

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.25 / 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 3.5 / 5
價錢 : 3.5 / 5
服務 : 3.25 / 5
回頭率 : 3.5 / 5
總分 : 21 / 30

性價比:如果作為fans,一定要去朝下聖,另外👦🏻都想再試下佢既海南雞飯,因為佢啲雞肉都好嫩滑,如果食海南雞一定好正架🤤
2019-05-10
  • 口水雞
2019-05-12 47 浏览
今日去九龍灣國際展貿中心emax睇戲,不講不知原來2樓很多野食,搵左間用老夫子做主題既茶餐廳食午餐,門口好多人咁高既老夫子figure超搞鬼,入到去大把位任坐,食物都有很多選擇,決定點了脆皮燒腩仔,皮蛋豆腐,海腩雞飯,飲品點了熱蜂蜜柚子茶。這個燒腩仔不得不提,皮脆肉嫩燒得不干還很 juicy,加了海鹽鹹鹹地啱曬我,大大碟認真抵食。這個無骨既海南雞飯淡淡肉,雞肉新鮮嫩滑入口即溶,和醬汁一起食超夾天衣無縫,這個飯加了雞油,大大碗2個人食一個都夠曬飽了。