2021-05-21 53 浏览
今天特別想吃台灣菜,屯門這家老媽拌麵開業也有一段時間,心想這麼久也沒吃過,不如今天的晚餐就簡簡單單食個麵吧。.👉蔥油嫰雞拌麵($62)蔥油嫰雞香噴噴的,配上嫰滑多汁的🐥雞肉,味道不俗;但對於我呢啲重口味嘅朋友仔黎講蔥油唔夠多,多啲相信更加香更加好食,而家呢個份量就相對健康清淡,其實都好事嚟。.👉鮮奶抹茶(套餐加配:$28)奶味唔重🌪同抹茶香融合得不錯,凍嘅鮮奶抹茶不漏滯,可以中和拌面嘅油膩感。.👉私房花雕雞拌麵(粗麵,加麵)($78)見到餐牌這道拌麵隔離有一個like圖片,睇嚟喺舖頭嘅一個招牌菜,就試一試佢,食物嚟到嘅時候真係超級香😍,香到我諗隔離枱都聞到,呢一款嘅雞肉同蔥油拌麵嗰種🐥雞肉唔同,切開一粒粒,食起上黎蔥油嫰雞會比較嫰滑好吃。佢有蒜頭、粟米芯、杞子等材料,加上私房花雕汁,濃郁飄香,粗麵口感煙韌,與幼麵相比各有特色,另外加麵是不用加錢的,岩哂大胃王🤗👍
👉蔥油嫰雞拌麵($62)
👉鮮奶抹茶(套餐加配:$28)
👉私房花雕雞拌麵(粗麵,加麵)($78)
2021-05-20 1383 浏览
最近去行屯門市廣場,發現有多間新開的餐廳,看到其中一間有我喜歡吃的台灣牛肉麵,單單是牛肉麵都有幾款選擇,更加要入去品嚐下啦!餐廳是開放式,分為兩個區域,以簡約設計,大自然的感覺,令人舒適寫意!餐牌上有多款湯麵、拌麵、台式飯、台灣風味小吃、滷味、水餃、湯品、飲品等選擇,款式多樣化,很不錯。川味紅燒牛肉麵       $72我選的是川味,吃起來只有少少辣,湯底飄出陣陣牛的香氣,濃而不膩,清甜帶少許辣,好好飲。這個湯麵的是牛腱,非常鮮嫩,軟淋有豐富肉汁,口感豐富,而麵條可以選擇關廟刀削麵或細麵,我較喜歡刀削麵,粗身麵條,煙韌有彈性,配合湯汁更惹味。升級套餐 + $28 老媽黑糖珍珠鮮奶最喜歡台灣黑糖,甜蜜味道,不會過甜,鮮奶香濃幼滑,台灣珍珠煙煙韌韌,這款必飲。蔥油嫩雞拌麵     $62這個拌麵是幼麵,好爽口,好滑溜,配合蔥油醬汁撈勻,清香撲鼻,加上一絲絲的雞肉,鮮嫩可口,肉味香濃,還有唐心蛋、青菜等,吃起來口感爽脆,好美味。升級套餐 +   $18   荔枝綠茶清幽的綠茶味,帶有淡淡的荔枝香,口感清新,冰冰涼涼,在炎熱的天氣喝這杯茶,簡直非常消暑。
川味紅燒牛肉麵       $72

升級套餐 + $18 荔枝綠茶
  • 老媽黑糖珍珠鮮奶
  • 荔枝綠茶
2021-05-18 52 浏览
4個人食左3百幾蚊,接近4百蚊,完全唔飽,要返去煮公仔麵。啲野食味至於話好難食,但係唔好食,對唔住佢個價錢。好唔抵食,仲要喺出面企左好耐等入坐。真係唔建議大家食呢間野。
4個人食左3百幾蚊,接近4百蚊,完全唔飽,要返去煮公仔麵。

啲野食味至於話好難食,但係唔好食,對唔住佢個價錢。

2021-05-12 72 浏览
一向都幾支持台灣製造既食品,尤其係主食既白米同唔同種類既麵條等等,感覺質素好而且天然無添加👍今晚就約左個住屯門既朋友去Aeon減價日,然後黎試下屯市既老媽拌麵😗我叫左個川味紅燒三寶牛肉粗麵(加麵),朋友叫左魷魚圈滷肉飯,另外加左炸地瓜條share~川味紅燒三寶牛肉麵湯底有好濃郁既牛肉味,微微辣好開胃😋 牛腱同牛筋都煮得夠淋,牛肚爽口,個人嚟講鍾意粗麵既煙韌趙口😀朋友既魷魚圈滷肉飯既餸好足料,魷魚入味唔韌,滷肉肥瘦適中應該用左五花腩,唔錯👍地瓜條熱辣辣,唔油膩,味道幾甜,不過有啲脆啲有啲相對無咁脆,如果可以改善下就perfect啦😂呢度裝修幾開放式但坐得舒服,店員服務快捷兼有禮貌,朋友食飯傾計聚舊都唔錯👍

川味紅燒三寶牛肉麵湯底有好濃郁既牛肉味,微微辣好開胃😋

2021-05-12
  • 川味紅燒三寶牛肉麵
2021-05-11 57 浏览
11點半後先有麵餐供應,我11點到,特登係附近轉個圈夠鐘先再反嚟食,話得湯麵無拌麵供應🌟清燉三寶牛肉麵$82真係好清,無乜味,我轉左刀削麵,好淋完全無咬口,最憎食淋麵,三寶係牛腱、牛肚、牛筋,得牛筋炆得夠入味,以呢個價錢甘既質素,三寶每款得2小舊🌟麻辣老鍋麵$84配幼麵,又係煮到淋哂,麻辣湯底幾惹味,有肥牛、鴨血、墨汁墨魚丸同炸響鈴,食材正常味道🌟澎湖花枝丸$32必食之選,炸到金黃色,細細粒好彈牙,食到入面有一粒粒花枝🌟豆乳香香雞$52CP值低,炸雞偏乾身分量小,一定要蘸豆乳食先夠味

🌟清燉三寶牛肉麵$82

🌟麻辣老鍋麵$84

🌟澎湖花枝丸$32
必食之選,炸到金黃色,細細粒好彈牙,食到入面有一粒粒花枝

🌟豆乳香香雞$52
CP值低,炸雞偏乾身分量小,一定要蘸豆乳食先夠味
等左八個字以為慢工出細貨?sorry你得到既係一舊屎。叫左一個牛肉牛筋牛肚湯麵一個和牛拌麵,首先湯麵湯底無牛味,麵條唔入味無味,牛肉口感奇怪,牛筋味道奇怪,牛肚賣相奇怪,堪稱一絕。然後和牛拌麵,一堆肉醬青瓜紅蘿蔔同太陽蛋,盛惠80,完全睇唔出有咩調理過既手法,就等足八個字,街邊茶記執十分鐘都執到啦。仲要成個拌麵係無味,又係無味,乜都無味,真係好勁。最後慘到要將湯麵啲湯加落拌麵度食,整體係勁難食。咁大個人第一次寫食評記就係因為咁簡單無聊既野可以煮到咁難食,特此加許。
等左八個字以為慢工出細貨?sorry你得到既係一舊屎。
2021-05-08
2021-05-08 38 浏览
成日經過屯市都唔知食乜,媽咪難得話想食台灣野就嚟左3樓既呢間老媽拌麵到食飯😗呢間餐廳係用qrcode 落單既真係好方便,不過如果真係有朋友仔或者老人家唔識用qrcode,職員都好樂意幫大家,而且呢到既職員好好會主動介紹餐單又會主動提供碗仔比我同媽咪share嚟食👍🏻分別叫左一個清燉半筋半肉牛肉麵、百頁豆腐、韭菜豬肉水餃同埋我覺得好好飲既熱洛神花茶🥰百頁豆腐真係好入味,而且一上台熱辣辣有8舊咁多,每人4舊都已經飽飽地😂而清燉半筋半肉牛肉麵,配上牛筋,牛展同幼麵,用上牛骨湯食完個麵可以飲埋個湯都仲得。雖然夏天就到左,不過我都係叫左杯熱既洛神花茶燒下脂降血壓,酸酸甜甜咁,極之開胃

2021-05-08 35 浏览
早幾晚係屯門市廣場廣場同fd 睇完戲唔知食咩好,個fd 提議食老媽拌麵, 咁我見我未食過佢又推介,就去左搵位座底食了。呢到感覺幾開揚個場座得舒適。原來呢到QR code 點餐都幾方便, 我們點了老成都擔擔麵(幼麵)和川味紅燒三寶牛肉麵(粗麵),我們特別叫兩款麵睇下邊款最吸引。擔擔麵選擇幼麵加底果然冇配錯,因佢拌麵關係幼麵痴滿豬肉碎粒入口味道小小爆香,麻油味好出,另外的雞蛋亦唔錯,。 而三寶麵材料超豐富有牛腱,牛筋,牛肚,紅白羅白, 三寶夠哂香滷水味又軟腍,呢到的粗麵超掛湯,粗麵沾滿辣湯份外惹味。飲品就分別加錢另叫,來得台店點可以唔飲台式飲品呢! 所以叫左老媽黑糖珍珠巧克力和冬瓜檸檬加珍珠, 味道幾好唔會過甜,最喜歡珍珠煙煙韌韌的口感。

飲品就分別加錢另叫,來得台店點可以唔飲台式飲品呢!
屯門牛有福了,不用跑到荃灣也吃到台灣馳名的老媽拌麵,老媽拌麵最有名當然是它自家的日曬手工關廟麵,不僅在各大超市有售,喜歡吃老媽拌麵卻不想自己煮的話,來餐廳就可以吃到。地獄麻辣牛肉拌麵看似簡單卻不平凡,獨特的麻辣味在舌尖翻滾,令人難忘。老媽拌麵的細麵咬起來蠻彈牙的,且很入味,我超喜愛,還有上方的溏心蛋軟軟綿綿,入口即化,中間蛋黃半熟度恰到好處,無敵好吃。牛肉厚實,富有鮮美的肉質,帶些許牛油,相當馥郁美味,搭配麻辣醬汁實在合拍。地獄麻辣牛肉剛送進嘴裡不會覺得嗆辣,也不會瞬間嘴巴發麻,但是後勁很強很持久,等到累積到一定麻辣度時就會一次爆發出來。滷牛筋給得有誠意,蠻大塊的,牛筋滷得入味軟嫩,慢慢咀嚼時略有彈性,並感受到牛筋豐富的膠原蛋白,讓人回味無窮。老媽黑糖珍珠鮮奶焦香的黑糖漿妝點在杯身,倒入鮮奶後形成琥珀色的畫作,底下堆疊著一顆顆的黑珍珠,光看就讓人猛吞口水。珍珠保留了黑糖的天然甜味,跟香醇的鮮奶完全沒違和感,珍珠內軟外彈,我一口接一口停不來,就算熱量破表也甘願。私房花雕雞拌麵有股黯然銷魂的魔力,使友人筷子停不了,杞子,藥材再加上花雕酒,使拌麵上桌時香氣撲鼻。私房花雕雞酒香味顯,鹹甜適中,

私房花雕雞拌麵有股黯然銷魂的魔力,使友人筷子停不了,杞子,藥材再加上花雕酒,使拌麵上桌時香氣撲鼻。私房花雕雞酒香味顯,鹹甜適中,雞肉嫩到不行,口齒留香。

大口一吸仙草凍奶茶,一起細味仙草凍與奶茶,兩種不一樣的風味好不過癮。仙草凍有著微微清香,甜度恰恰好,與細滑的奶茶慢慢融合,奶茶尾韻回甘,十分好喝。

2021-04-30 35 浏览
屯門食到好悶,成日都諗唔到食咩。呢間好似開左一段時間,一直都想試😍 咁星期一home office 當然要晏晝出去食飯我自己就叫左蔥油嫩雞拌麵,個名改得岩,雞肉真係幾嫩,成個汁幾惹味又唔會過重口。朋友叫左清燉牛肉麵,我試左個湯個牛肉。個湯係屬於比較單純,清甜咁。牛腱就正常發揮。冬瓜檸檬,好驚喜係冇特別簡甜度,但甜味適中,個檸檬加分唔少,食lunch 加18蚊又唔算貴喎鳳梨茉莉茶 身為養生嘅婆婆當然要似熱飲,有細細粒嘅鳳梨好開心,茶味都幾出。

2021-04-26 53 浏览
面底叫左粗面係好食,好有咬口。影響成碗面變到唔好食個人認為應該係廚師問題。碗麵有白蘿蔔紅蘿蔔,紅蘿蔔係凍嘅(雪櫃拎出嚟果隻凍)。白蘿蔔冇凍,但係幾硬唔好食,完全唔林唔入味。凍果粒都仲好食過白蘿蔔。湯唔夠熱!(得暖暖地冇煙),就變相唔夠味唔夠辣。有問佢再額外攞辣椒油,佢地ge辣椒油都唔係好辣。肉類有牛展牛筋牛肚,三樣都好食,肉類冇問題。個碗大同矮,似撈面碗,湯量不足,如果個湯好飲,飲兩啖匙羹就畢唔到湯。湯亦都浸過面。杯飲品食完碗面追一追先到,飲品叫左百香國寶茶(33hkd),除左有百香果裏面仲有菠蘿,介意者勿叫。同埋原來呢杯係特飲唔包係餐入邊。-其實我覺得茶木碗面仲好食過佢地

肉類有牛展牛筋牛肚,三樣都好食,肉類冇問題。

-其實我覺得茶木碗面仲好食過佢地
川味紅燒三寶牛肉麵(粗麵)
2021-04-26 32 浏览
星期日晚去食. 唔駛排隊, 點左個麻辣牛肉伴麵, 牛肉得5小片, 係沙嗲牛肉麵既滑牛, 但係牛肉係又凍又超級硬超級難食, 麻辣味道好似味精粉開出黎, 小食還可以但偏貴, 幾片腸仔加蒜頭收$32, 牛筋既質感極度黏, 直頭係張成個口漿實, 感覺好難受, 而牛𦟌就係無味道既雪藏貨, 總括來說, 超級難食, 價錢偏貴, 呢個價錢既台灣菜好多選擇, 唔需要去呢D 大商場既連鎖店, 大商場租金成本高, 伏既餐廳太多,下次去開市中心都係去番華都果幾間細舖冇咁搵笨,
2021-04-25 74 浏览
沒吃過這樣無誠意台灣麵一行三人找新東西,屯門市廣塲度度都多人,這間不用等就試試,影相得一張,因為其他連影相都不能入鏡,好似隔夜餸拌麵一樣的麻辣老煱麵,心想看圖選擇應該是品牌食品,所料來到,三人也哇一聲,這樣收$84元,真的沒良心。麻辣不香不辣,麵合格,但不夠熱,兩粒黑墨丸是煮於涼凍上的,一件響鈐浸在湯軟軟的不明所以,5件零碎肥牛,全部有牙也咬不開,再加一條菜。可想而知怎樣還會想影相留念?!台灣最出名珍珠奶茶,原來無茶味,只有沒得㨂的甜味,只能說珍珠是合格。圖一是雞麵,雞肉無味,來到如吃鹵水汁撈麵。友人吃牛肉麵叫正常有色有點味。加一個餃子如灣仔馬頭般,合共385元。下不為例👎🏼👎🏼🌚伏中伏
沒吃過這樣無誠意台灣麵

圖一是雞麵,雞肉無味,來到如吃鹵水汁撈麵。

下不為例👎🏼👎🏼🌚伏中伏

2021-04-25
2021-04-22 42 浏览
今日又一支公食飯,就簡簡單單試下屯市三樓呢間台灣麵🌠川味紅燒三寶牛肉麵 $82🌠牛三寶包括牛筋、牛展及牛肚,湯底都幾濃幾香,而且可以免費加麵,麵質唔錯,三寶鹵水夠入味,全部都夠冧🎆台灣直送 麻辣鴨血 $68🎆呢個汁相當惹味,鴨血夠滑吸哂湯精華👍🏻雖然湯底紅紅,但辣得嚟唔會太嗆🌌百葉豆腐 $30🌌鹵水非常入味,咬落有質感,少少彈性,相當唔錯嘅小食總括而言,都幾有台灣風味,味道唔錯😋😋😋😋
今日又一支公食飯,就簡簡單單試下屯市三樓呢間台灣麵

🌠川味紅燒三寶牛肉麵 $82🌠

🎆台灣直送 麻辣鴨血 $68🎆

🌌百葉豆腐 $30🌌
鹵水非常入味,咬落有質感,少少彈性,相當唔錯嘅小食

總括而言,都幾有台灣風味,味道唔錯😋😋😋😋
2021-04-21 39 浏览
:: 台灣過江龍 :: 老媽拌麵 ::聽就聽得多 而係家屯門開左 由奇而家無得去旅行 終於可以去食下感受下台灣風味💃🏻今次我比較推薦花雕雞拌麵🍜中意佢汁同雞件都係淡淡酒香 唔太中意酒味既朋友仔都唔駛怕可以試呀🤤滷肉飯既肉肥廋適中🍚汁都夠香濃撈飯一流👅雖然佢出名食麵不過我知有D人一定要食飯咁就可以試下呢一款😋至於麻辣鴨血肉質軟淋我自己就中意實小小既鴨血中意軟口感既可試下因為咬落真係好軟好粘 中意既應該會好中意🙈😹但略嫌無咩麻味 感覺只有辣味整體環境光猛開揚舒服食物味道唔錯 但份量有點偏少我細食就岩岩好食得多既朋友仔加份小食會開心D😝
:: 台灣過江龍 :: 老媽拌麵 ::

聽就聽得多 而係家屯門開左