2019-07-03 98 浏览
Hong Kong style懷舊主題茶餐廳未入餐廳已經睇到非常搞鬼從色彩繽紛嘅門面特色招牌菜:原味波波奶茶、黑松露炒蛋我已經encore無限次,入口即溶滑蛋加埋黑松露,係絕配呀!要懷舊梗係要飲紅豆冰,食西多但佢並唔係普通嘅西多係流心西多士個餡係鹹蛋黃醬,夠fusion !港女最愛黑松露黑松露海皇炒飯,粒粒飯都黐住黑松露,配上大蝦魚柳鮮魷,香濃惹味!鮑絲火腿通粉當你以為佢係普通野,又有驚喜通粉並不是普通嘅通粉,啲通粉扭到好似螺絲粉,食落更加有口感。
Hong Kong style懷舊主題茶餐廳
未入餐廳已經睇到非常搞鬼從色彩繽紛嘅門面

特色招牌菜:
原味波波奶茶、黑松露炒蛋

要懷舊梗係要飲紅豆冰,食西多

港女最愛黑松露

鮑絲火腿通粉

當你以為佢係普通野,又有驚喜
是日加班加到好夜,本身約左朋友去葵廣掃街,但真係太攰了就轉戰附近餐廳,我本身好鍾意食港式茶餐廳,就隨便openrice一間茶記就去咗啦,點知一入到去,真係驚喜連連。一入到去,90年代既裝修真係好吸引眼球,係一個咁既環境到食野,份外有感覺😍餐廳菜單用90年化信封風格,唔打開睇真係分分鐘估唔到佢係菜單😂成個環境都咁有心思,食物又點會差呢,一打開見到有個叫芝士蝦球保齡球既食物,仲要配上大量蝦同芝士,未點都覺得好邪惡,作為拉絲愛好者既我,二話不說就叫左!黎到,果然!打卡一流,味道方面,原來係係炒飯配芝士蝦球同麵包,十分有趣,而且餐廳另外上咗大量芝士,作為愛好者既我覺得簡直係大大大滿足。不過!芝士分量真係太多,食到有小小膩,建議叫多幾個好朋友黎分享。獨食就太肥了😢另外餐廳仲有晚餐,我朋友點咗巨型厚切無豬柳,真係超巨型!餐廳好大手筆!豬柳超厚,口感又極好,唔似平時食既豬肉咁軔,完全可以比美牛肉既口感,味道方面又好好,再加上餐廳好有心思咁插左一支美國旗,好正,好味,好好玩!重要既野要講三次!另外大胃王既我地仲點咗老鳳雞翼同蜜椒雞翼,蜜椒雞翼簡單係神作!我諗應該係用咗蜜糖同黑椒,味道好出眾,鍾意甜既朋

另外大胃王既我地仲點咗老鳳雞翼同蜜椒雞翼,蜜椒雞翼簡單係神作!我諗應該係用咗蜜糖同黑椒,味道好出眾,鍾意甜既朋友一定會愛上!老鳳雞翼就係瑞士汁雞翼,其實都唔錯,但同蜜椒雞翼比起黎就有小小遜色,實在太驚豔啦蜜椒,好味到令人想即刻encore呀。

飲品方面都好有特色,我點咗雪糕紅豆冰,比起坊間既紅豆冰實在有心思太多,雪糕係雪糕糯米糍,融咗都唔影響飲品既味道,仲有一張可以食用既啤牌,食得又睇得,好正呀!朋友果杯益力多加冰,就真係益力多加冰😂好飲,但比我果杯實在差太遠了。
2019-06-29 78 浏览
老鳳冰室裝修幾具心思, 除咗門口櫥窗嘅古董大鐘同埋電影海報之外, 裏面嘅擺設同埋傢俬, 細緻到連餐牌都充滿咗六七十年代嘅香港風味。細看餐牌, 竟然發現更多驚喜。 想不到係以懷舊做賣點嘅冰室,係以新潮嘅食物做主打。先上嚟兩杯係懷舊紅豆冰同埋飛仔華田。 賣相好吸引, 海螺形狀嘅玻璃杯, 滿滿是香濃嘅忌廉。 上面仲插有一張印咗老鳳冰室嘅啤牌, 試咬一啖, 原來係士多啤梨味嘅威化餅, 都幾香脆。 紅豆大大粒有咬口,飛仔華田香甜濃滑, 仲加入左可可脆片,增加口感😋😋芝士豬頸肉撈一丁用咗四種唔同嘅芝士, 芝味香濃。 豬頸肉厚切 又大塊非常足料👍蝦多士自家製地海蝦膠均勻地塗满在多士上, 再蘸上蛋漿, 新鮮炸起上檯。 香脆之餘也不失蝦嘅鮮味😋👍焗安格斯牛腩保齡球農夫包焗得香脆, 盛滿飯和牛腩。 牛腩炆得軟腍夠入味。 仲配有一碗特製芝士汁,熱脆的農夫包蘸上香濃的芝士汁,味道認真一流😋👍

芝士豬頸肉撈一丁

蝦多士

焗安格斯牛腩保齡球

今日光臨網紅打卡店-老鳳冰室唔止門外裝修特別,入面d 擺設都好有特色,個肚食之前相機先食好多食物都很不錯,非常大件同惹味先有炸雞批加薯蓉,雞批係大過晒兩個手掌非女可力,係好立克既特肥version🤣 但d 脆脆加cream 真係忍唔到口!!!豬頸肉芝士撈丁,送一大塊好正既厚多士芝士汁好多豬頸肉勁厚仲有呢到好出名既焗安格斯牛保齡球其實係烘到好脆既包,入面有一個芝士焗安格斯牛飯超滿足的一餐,食完飽當大半日,但先百幾蚊,真係好抵ah🙊🙊🙊

今日光臨網紅打卡店-老鳳冰室

食物都很不錯,非常大件同惹味

先有炸雞批加薯蓉,雞批係大過晒兩個手掌

豬頸肉芝士撈丁,送一大塊好正既厚多士

芝士汁好多

豬頸肉勁厚

仲有呢到好出名既焗安格斯牛保齡球

其實係烘到好脆既包,入面有一個芝士焗安格斯牛飯

• 芝士豬頸肉撈一丁
2019-06-28 106 浏览
今次穿越回到70年代懷舊香港地的冰室,由內至外都玩味十足,好有feel,還播著當年今曲,門口大大老鳳冰室,老闆收集左好多當然特色照牌同佈置添。揀左卡位坐低同老公撐枱腳,真係好多相影位,用黎裝 Menu扮懷舊信箱,menu outlook更張懷舊書信咁,真係好過隱呀。久違了的雜果賓治 只需近餐就可優惠價 $14 就可好抵啦!老鳳雪菜雞翼上海湯麵餐 $38雪菜鹹香配上海麵不錯,還有肉碎增加口感,湯底惹味非常跟餐還有煎紅腸炒滑蛋 厚多士真係經濟實惠,街坊價,正。虾多士 $38份量足,虾膠厚厚又彈牙,脆脆外層麵包炸得金黃熱辣辣,醮千島醬配 salad , 超滿足。飛哥華田賣相吸引華田夠濃,唯一係大多 cream , 唔係咁啱我口味。芝士焗生炸雞脾保齡球 $68嘩 送上枱時好驚訝,實在好大份,麵包夾著原隻大生炸雞脾,雞脾下仲有芝士焗飯釀在麵包內,認真豐富,味道也出色但偏鹹,真係唔打開都唔知內有乾坤的,另外還多跟一碗芝士醬比客人醮麵包食。

久違了的雜果賓治 只需近餐就可優惠價 $14 就可好抵啦!

老鳳雪菜雞翼上海湯麵餐 $38
雪菜鹹香配上海麵不錯,還有肉碎增加口感,湯底惹味非常

跟餐還有煎紅腸炒滑蛋 厚多士
真係經濟實惠,街坊價,正。

虾多士 $38

飛哥華田

芝士焗生炸雞脾保齡球 $68

2019-06-27
2019-06-28 82 浏览
朋友話想試好耐,如果唔係朋友帶路真係唔會識黎1.環境裝飾係好港式,有好多回憶但枱與枱之間空間好窄幸好環境唔算太嘈吵,都方便傾計2.食物蕃茄通粉酸酸地好開胃,係咁多款里面最好食蝦多士好油好乾,冇其他食評講到咁好黑松露多士一般,個人口味覺得唔太夾奶油豬,夠脆,又多奶,正飲品紅荳波波奶茶,茶味濃,好飲飛田新地,朋友為咗有個啤牌先叫,但最後發覺啤牌好難食,成杯野都係偏甜總結:成間餐廳其實都係食港式gimmick,坐得又唔係太舒服,如果下次再黎只會叫返蕃茄通粉同紅荳波波奶茶
朋友話想試好耐,如果唔係朋友帶路真係唔會識黎
1.環境
裝飾係好港式,有好多回憶
但枱與枱之間空間好窄
幸好環境唔算太嘈吵,都方便傾計
2.食物
蕃茄通粉酸酸地好開胃,係咁多款里面最好食

蝦多士好油好乾,冇其他食評講到咁好
黑松露多士一般,個人口味覺得唔太夾
奶油豬,夠脆,又多奶,正
飲品
紅荳波波奶茶,茶味濃,好飲

2019-06-27 131 浏览
本身係比個裝修吸引咗,行入去發現好多野都好得意!揀咗XO 醬撈丁,黑松露炒蛋,飛仔華田同咖啡女主要係見到佢有好耐無見過嘅方糖,所以要杯咖啡來加下!XO醬辣辣地好惹味,雞排脆皮得來又Juicy!黑松露炒蛋夠香滑,厚多士好鬆軟!裝修上好多微細嘅位都夠懷舊,連音樂都係,感覺唔錯

• 飛仔華田
  • 黑松露炒蛋多士
2019-06-26 71 浏览
餐廳位於葵芳 林仁葵芳地鐵站路程約需十分鐘左右地利上嚟算方便餐廳位於商場之內因此冷氣十足餐廳主打懷舊的風味老奉還是老鳳。 真是一吃便知龍與鳳。餐廳裝修方面,一如以往老奉的風格,有錢唔係大曬而係大X曬, 這句如此經典的對白,我也在餐廳深深的感受得到。 加上餐廳主打料理農務系, 經過多年的浸吟,廚藝當然不錯。我點選的就是奶茶,此奶茶與一般的奶茶有大不同,全因為他是波波奶茶,而這兩粒波波更是使用奶茶製作的, 我點選了走甜,沒想到波波卻是多甜,正正中和了走甜的不足, 加上茶味十足,證明師傅經過多年的經驗,配製出自己獨有的茶膽。

2019-06-25 78 浏览
葵芳岀名多小食,但原來都有平民的冰室。適合一家大細,情侶,學生哥一齊聚一聚。早餐,午餐,下午茶,晚餐,都可以照顧在內。價錢合理,份量又多🍛😋安格斯牛腩炒河牛腩份量較多,而且也不會很多肥膏咬下去,都很有口感醬汁鹹鹹的,但也不會蓋過牛肉的味道炒河比岀面的 也不會很油膩更加會不知不覺地,整碟都吃光蜜焦薯仔牛柳飯醬汁是甜甜的,有種蜜糖的香味薯仔淋淋的,感覺像吃薯條一樣一塊塊的牛柳,肉質鬆軟,份量偏多可以一啖飯配一塊牛柳價錢合理又化算👍BBQ雞翼有五隻大大的BBQ雞翼口感比其他雞翼香口外皮酥脆,炸得不油膩外皮也不會厚厚的醬汁甜甜酸酸,令人開胃再加上沙律菜,更令人去除油膩感雜果賓治畫上完美的句號
葵芳岀名多小食,但原來都有平民的冰室。
適合一家大細,情侶,學生哥一齊聚一聚。
安格斯牛腩炒河
牛腩份量較多,而且也不會很多肥膏
咬下去,都很有口感
醬汁鹹鹹的,但也不會蓋過牛肉的味道
炒河比岀面的 也不會很油膩
更加會不知不覺地,整碟都吃光
蜜焦薯仔牛柳飯
醬汁是甜甜的,有種蜜糖的香味
薯仔淋淋的,感覺像吃薯條一樣
一塊塊的牛柳,肉質鬆軟,份量偏多
可以一啖飯配一塊牛柳
價錢合理又化算👍

BBQ雞翼
有五隻大大的BBQ雞翼
口感比其他雞翼香口
外皮酥脆,炸得不油膩
外皮也不會厚厚的
醬汁甜甜酸酸,令人開胃
再加上沙律菜,更令人去除油膩感
雜果賓治
畫上完美的句號
2019-06-25 74 浏览
在葵廣行完街,一時搵吾到餐廳就open rice下搵到呢間冰室。系地鐵站行5分鐘左右就到 , 一入泥就比復古裝修吸引左。2個人唔洗搵位就即刻坐低左。睇menu,叫左推介架老鳳雞翼($38), 蝦多士($38), 芝士豬頸肉一丁($48), 叫左2杯野飲 波波奶茶同飛仔華田。一上到泥就比野飲吸引左,華田上邊有滿滿架cream,mix埋一齊口感好夾好滑。波波奶茶D冰都係由奶茶雪成,溶左都唔怕味道會淡.之後上菜架蝦多士十分推介!!酥脆鮮甜,每次必點!老鳳雞翼用瑞士汁蚊到好淋,完全唔會乾身!芝士豬頸肉一丁仲送左一塊多士,芝士好足料唔會好咸,用嚟撈丁一流!2個人最後埋單先$150,已經食到好飽,大推呢間餐廳!下次經開都一定會再泥!

之後上菜架蝦多士十分推介!!酥脆鮮甜,每次必點!

老鳳雞翼用瑞士汁蚊到好淋,完全唔會乾身!

2019-06-25 74 浏览
前排行過呢個商場見到有間非常特色嘅餐廳,裝修懷舊,有以前戲棚,舊式鐵閘等等經典,今日就決定嚟試下呢間咁特別嘅冰室食下黑松露炒蛋多士 $38一上枱已經聞到超香黑松露味,我一直覺得炒蛋同黑松露非常之夾 不過呢個多士最驚喜嘅係個炒蛋非常香蛋味,大份得嚟又夠香又夠滑芝士豬頸肉撈一丁 $48餐廳完全唔會吝嗇啲芝士,落咗超級多芝士,但係呢隻芝士味道唔重唔會鹹,豬頸肉嘅份量都多,而且爽口蝦多士 $38呢個非常特色嘅小食係香港已經買少見少,呢度平平哋就可以食到一份,除咗沙律醬仲有一個小雜果沙律, 蝦多士外面脆中間嘅蝦肉彈牙,令人忍唔住食完一嚿一嚿飛仔阿華田 $14 本身就超鍾意飲阿華田嘅我,依杯咁特色嘅阿華田真係非叫不可,味道濃郁之餘賣相更加唔使多講,連張啤牌都係可以食嘅,非常有驚喜

黑松露炒蛋多士 $38
一上枱已經聞到超香黑松露味,我一直覺得炒蛋同黑松露非常之夾

芝士豬頸肉撈一丁 $48

蝦多士 $38

飛仔阿華田 $14

2019-06-24 65 浏览
爸爸媽媽住喺葵芳成日聽佢哋講呢間老鳳冰室好多人排隊!🧐今日就特登約佢哋嚟呢間餐廳食!☺️又近又方便!又唔使辛苦媽咪煮飯!😜老鳳冰室喺恒景商場入面對於附近嘅街坊來講一定好方便!見到門口就覺得呢間餐廳好有誠意🥳特登營造懷舊效果!連啲細緻位都做得好足!餐牌就類似正常茶餐廳咁 另外又有每日嘅特餐!我哋叫咗個蒜香一字骨配香蔥蛋包飯!賣相好精緻😽隻蛋一睇落去就覺得係又香又軟又滑😛一字骨食落都好香脆 好惹味 正呀!😌另外叫咗一個BBQ美式燒春雞配麻醬意粉🤤隻雞好軟熟配麻將又好開胃!食到唔停口😇我覺得呢間街坊餐廳真係做得唔錯環境舒服之餘又有特色!大家經過可以試吓佢!
爸爸媽媽住喺葵芳
成日聽佢哋講呢間老鳳冰室好多人排隊!🧐
今日就特登約佢哋嚟呢間餐廳食!☺️
又近又方便!又唔使辛苦媽咪煮飯!😜

老鳳冰室喺恒景商場入面
對於附近嘅街坊來講一定好方便!
見到門口就覺得呢間餐廳好有誠意🥳
特登營造懷舊效果!
連啲細緻位都做得好足!

餐牌就類似正常茶餐廳咁 另外又有每日嘅特餐!

我哋叫咗個蒜香一字骨配香蔥蛋包飯!
賣相好精緻😽隻蛋一睇落去就覺得係又香又軟又滑😛
一字骨食落都好香脆 好惹味 正呀!😌

另外叫咗一個BBQ美式燒春雞配麻醬意粉🤤
隻雞好軟熟配麻將又好開胃!
食到唔停口😇

我覺得呢間街坊餐廳真係做得唔錯
環境舒服之餘又有特色!
大家經過可以試吓佢!
2019-06-24 55 浏览
之前電視都報導過"老鳳冰室"既故事,同埋老闆對製作食物既堅持,今次突登黎到葵芳塊拜訪依間新派港式既"茶餐",一去到俾佢個門面吸引住,未食到先打卡先入到去好多60,70年代既擺設,完全好似返左去以前咁仲有好多新穎野食,好似依個炸雞保齡球,大份到呢,雞係做到韓式炸雞咁,上面有d bbq醬,好香好脆,個農夫包入面載滿芝士,又焗到好脆,打卡一流味道更一流再叫埋佢杯特色紅豆冰,上面插左張食得既啤牌,加埋成層cream,再加3粒雪米滋,大半杯紅豆,成個層次唔同晒,必點個蝦多士,入面釀滿蝦膠,啖啖肉,炸得好香,唔油再加個芝士豬頸肉撈檬,啖啖芝士,一d都唔孤寒,麵其實最有技巧,軟硬度剛好,師傅有料最後緊係要黎個大合照最後,新派茶餐,新派食物,平民價錢,物有所值,喜歡老闆對食物創新同堅持
一去到俾佢個門面吸引住,未食到先打卡先

入到去好多60,70年代既擺設,完全好似返左去以前咁

個蝦多士,入面釀滿蝦膠,啖啖肉,炸得好香,唔油

最後緊係要黎個大合照

2019-06-17
下午茶
  • 蝦多士
2019-06-22 60 浏览
聽人講呢間老鳳冰室平靚正,今日經過就同朋友一齊黎試下。一入到黎覺得裝修好有心思,好有懷舊風情,連餐牌都係特別設計。同朋友叫左各自一個餐,朋友食嘅係火腿通粉配黑松露炒蛋多士,黑松露份量超多😍非常好味,質素遠超呢個價位($42),性價比好高!我就叫左個沙爹牛肉米,配嘅係3.6牛乳炒蛋,炒蛋一樣都炒到好香滑,但我都係覺得黑松露個款更加好味,如果可以沙爹牛肉麵配黑松露多士就更perfect 啦😋加左杯凍檸茶($8),味道唔太甜,好飲!加左個豬扒飽同蜜焦雞翼,豬扒包先20幾蚊,又係好抵食。至於雞翼大大隻有5隻咁多,仲有配沙律菜。本身以為蜜焦雞翼係類似蜜糖燒雞翼,但原來個汁係類似黑椒汁加蜜糖咁,又出乎意料地幾夾,而且雞翼炸得好香脆👍🏻總括而言,食物份量多,質素好,價錢唔貴,款式又多,環境亦舒適,下次經過都會再食👍🏻👍🏻
聽人講呢間老鳳冰室平靚正,今日經過就同朋友一齊黎試下。

加左杯凍檸茶($8),味道唔太甜,好飲!

2019-06-22 53 浏览
今日去開葵涌廣場買野 又想食平既快餐記得朋友話附近開左間懷舊冰室😽就特登走過去!係葵涌廣場行去大概5分鐘到 係恆景商場入面😜一經過見到啲裝修就肯定係呢間😎裝修真係好特別 好多細緻位都做得好有特色但同時係商場入面 攤住冷氣等位同食野 又享受懷舊感覺 正!🥳見到menu都幾多選擇我叫左我最鍾意食既焗豬扒飯!!!! 正呀!好足料蕃茄味好香濃!豬扒大大塊🥰另外男朋友叫左個黑松露海皇炒飯🥳見到黑松露既野總係冇抵抗力!炒得好有鑊氣🤤食到停唔到!而且夠曬大份!男朋友好大食都話夠飽!🤡呢間價錢都幾實惠!雖然開係商場入面!但係都比平時冰室價錢差唔多!唔怪得有咁多街坊都應該成日幫襯!🥳
今日去開葵涌廣場買野 又想食平既快餐
記得朋友話附近開左間懷舊冰室😽就特登走過去!
係葵涌廣場行去大概5分鐘到 係恆景商場入面😜

一經過見到啲裝修就肯定係呢間😎
裝修真係好特別 好多細緻位都做得好有特色

見到menu都幾多選擇

豬扒大大塊🥰

另外男朋友叫左個黑松露海皇炒飯🥳
見到黑松露既野總係冇抵抗力!炒得好有鑊氣🤤
食到停唔到!而且夠曬大份!男朋友好大食都話夠飽!🤡

呢間價錢都幾實惠!雖然開係商場入面!
但係都比平時冰室價錢差唔多!
唔怪得有咁多街坊都應該成日幫襯!🥳