成日都會同朋友喺佐敦食嘢,呢日就試一間點心小茶餐廳,內裏裝修頗有特色,有唔同影視嘅佈置,例如米高積遜、李小龍,菜式亦幾別緻。呢日我地叫左𣲙鎮咕嚕肉($138)、黃金鮮魷($138)、大蝦伊麵($168),以及欖角肉鬆四季豆($86)。冰鎮咕嚕肉以甜酸醬汁調味,口感酥脆,酸甜可口,將炸過的咕嚕肉塊放在冰上降溫,吃起來清爽,非常適合在夏天享用,值得一試。黃金鮮魷以咸蛋黃炸魷魚片,外層酥脆,但不過度炸糊,內部鮮嫩多汁,咸蛋黃醬使得魷魚口感更豐富,非常美味。大蝦伊麵大蝦非常新鮮,蝦肉鮮嫩多汁,配上清湯伊麵,伊麵口感彈牙,好好味。鮮嫩多汁,豐富的湯汁也讓菜式更加美味。欖角肉鬆四季豆以四季豆和豬肉鬆炒製而成,搭配欖角的咸香味,四季豆口感鮮嫩,十分爽脆,豬肉則是香氣十足,兩者的口感搭配得恰到好處,讓人吃起來非常過癮,口感一流,十分惹味。老點里地址:老點里 (佐敦)佐敦吳松街130-142號金淞大廈D號舖

冰鎮咕嚕肉

黃金鮮魷

大蝦伊麵

欖角肉鬆四季豆

老點里
地址:老點里 (佐敦)
佐敦吳松街130-142號金淞大廈D號舖
2023-05-03 85 浏览
佐敦小店多特式招牌蟶子煎米粉外脆內軟!欖菜排骨大件再加啫啫通菜美味足料配啤酒美味二位三菜約二佰每人中價小店卡坐舒適新淨很多名里打咭老闆李小龍迷值得推介交通方便近佐敦站
  • 欖菜排骨
  • 啫啫通菜
2023-05-03 65 浏览
夜闌人靜,和朋友於廟街逛了一回,過後找了一間飯店好好回味一番。餐廳位於佐敦地鐵站附近,路程只需要五分鐘左右,方便快捷。蒜蓉炒時菜(西蘭花),清淡爽口,西蘭花綠油油的色澤非常吸引人,經過短暫的煮炒後,西蘭花的質地仍然保持得非常好,嚼勁十足,還帶著微微的甜味。蒜蓉的香氣和味道淋漓盡致地融入了整道菜中,食指大動,回味無窮。流沙奶皇包,外觀金黃,配搭可愛造型,剛剛出爐還散發著誘人的香氣,一口咬下去,外皮軟綿綿,內裡的奶黃餡香滑細膩,入口即化,帶來一種濃郁的奶香味道,獨特的魅力,加上口感豐富,價錢合理大眾化。青島啤酒,回味人生的最佳良物,冰凍的啤酒,經過口腔到喉嚨和食道,甘苦甜的味道就好好洗滌我的人生。

2023-05-02 60 浏览
今天的工作要體力勞動,放工有同伴一起吃晚飯真好😃佐敦這間吃中菜的店子很熱鬧,店名相當攪鬼。這裡的菜式也頗精緻特別,有造型可愛的鹹甜點心,小菜也甚有驚喜。荔枝百花球造型非常可愛,是荔枝造型的炸蝦丸。外面是紅色的脆米,裡面是自家制的蝦丸。蝦丸鬆軟juicy,很美味,雖然是炸物但沒有油淋淋,我和朋友都讚不絕口👍🏼👍🏼👍🏼鄰座的食客對這道菜都很好奇,跟著我們叫了一客,他們亦吃得津津有味。豉椒蟶子配煎米粉蟶子彈牙不韌,我和朋友更欣賞這道菜的配角—— 煎米粉。把米粉煎成薄薄的餅,兩面煎得微脆,醮黑椒汁很好吃,我們都是第一次這樣吃米粉呢。欖角肉鬆四季豆份量慷慨,欖角肉鬆很惹味,四季豆炒得夠乾身,用這個伴米粉餅吃亦別有一番滋味😋
今天的工作要體力勞動,放工有同伴一起吃晚飯真好😃

佐敦這間吃中菜的店子很熱鬧,店名相當攪鬼。

荔枝百花球

豉椒蟶子配煎米粉
蟶子彈牙不韌,我和朋友更欣賞這道菜的配角—— 煎米粉。

欖角肉鬆四季豆
1K
同尖沙咀一站之隔嘅佐敦,有唔少地道又好味嘅餐廳,絕對係平民嘅美食寶藏呀!所以我哋好多時候喺尖沙咀行完街睇完戲之後,都會行嚟佐敦搵嘢食。今晚想食港式小菜,一於試吓新開嘅老點里,睇吓M佬會唔會老點你啦!豬油渣炒菜心苗豬油渣炒菜心苗絕對係80年代名菜,依家真係好少見。製作豬油渣一啲都唔簡單,絕對係體現廚師嘅功夫。至於「老點里」嘅廚師就無老點我哋喇,菜心苗相當新鮮,配上油香十足嘅豬油渣,清碟冇難度。辣酒煮花螺一上枱就聞到陣陣嘅酒香,真係夠晒醉人!花螺份量唔少,而且相當彈牙,味道帶有辣酒嘅辛辣,非常醒胃。泰式胡椒雞中翼有菜又有海鮮,晚餐唔叫個肉好似漏咗啲嘢咁。今日想食啲香口嘢,所以就叫泰式胡椒雞中翼啦!雞中翼以泰式胡椒調味,非常入味,又唔會太辣。

豬油渣炒菜心苗

辣酒煮花螺

泰式胡椒雞中翼
2023-04-23
2023-04-21 79 浏览
.🔺老點里去完UK旅行之後好掛住中式小菜😍日日食sandwich fish & chips真係搞唔掂😆都係中菜岩好味D~~~~.金銀蒜蓉斑頭腩🐠蒜味十足,斑頭腩鮮甜彈牙,非常送飯😆😽😽.黃咖喱汁脆皮牛腩🐗第一次食炸牛腩,唔會炸得太乾,肉質keep住有彈性👍🏻沾上黃咖哩汁增添風味😽👍🏻👍🏻醬汁亦唔算好辣,適合不同人士口味!.啫啫蝦乾通菜煲🌿份量十足,調味再惹味D會更好😆😃
🔺老點里
去完UK旅行之後好掛住中式小菜😍
都係中菜岩好味D~~~~
金銀蒜蓉斑頭腩🐠蒜味十足,斑頭腩鮮甜彈牙,非常送飯😆😽😽
啫啫蝦乾通菜煲🌿份量十足,調味再惹味D會更好😆😃
冰鎮咕嚕肉🐷咕嚕肉每件都好大舊 但一d唔肥~件數比想像中多 冰鎮後既咕嚕肉外脆內軟 酸酸甜甜 無論大人同小朋友都好岩食😃辣酒煮花螺🌶️第一次食辣酒煮既螺肉 沙律嘅數量好多好多全部都浸落辣酒湯入面 辣酒湯有花椒同八角 好辣好惹味 鍾意食辣嘅朋友一定要試下~🤗黃金鮮魷🦑滿滿既鹹蛋黃包裹住每一條鮮魷 真係好出色👍🏼真係每一啖都食到鹹蛋黃既香🤤一黎到影完相仲熱辣辣 真係即叫即炸💯總括黎講 上菜速度好快 服務員態度好好 亦都好細心會比濕紙巾抹手食野~💯老點里 (佐敦)佐敦吳松街130-142號金淞大廈D號舖

冰鎮咕嚕肉🐷

辣酒煮花螺🌶️

黃金鮮魷🦑

老點里 (佐敦)
佐敦吳松街130-142號金淞大廈D號舖
2023-04-19 71 浏览
佐敦一帶都有很多嘢食,今晚來到佐敦,選擇了佐敦吳鬆街這間食中菜、小炒的中菜館老點裡。 餐廳裝修很有特色,整潔新潮,座位舒適寬敞。蝦仁星洲炒米$98 星洲炒米金黃色,星洲炒米帶點爽口不會太乾身,咖哩味不太濃,少少辣,裡面有切成絲的瘦肉及火腿……,還有蔥段……等,口感豐富惹味~~啫啫文昌雞煲$158啫啫文昌雞煲,上枱侍應揭開那刻,還啫啫的響著,飄出一陣的雞煲香味……雞肉切得大件,調味稍甜,感覺鹹味重一點會更好味,雞肉嫩滑剛好熟,滋味呢!蒜蓉炒菜心$78蒜蓉炒菜心,菜心也頗嫩,炒得清脆夠鑊氣。

餐廳裝修很有特色,整潔新潮,座位舒適寬敞。

蝦仁星洲炒米$98

啫啫文昌雞煲$158

蒜蓉炒菜心$78
蒜蓉炒菜心,菜心也頗嫩,炒得清脆夠鑊氣。
2023-04-13 94 浏览
在佐敦搵嘢食,偶然路過此店。見到有午餐、有炒嘢、有點心,最緊要係有位唔洗等,即管入去試吓。先來籠熱辣辣嘅3色包。可以一次過試晒叉燒包、流心奶黃包及流心榛子朱古力口包。3款包包都好好味,唔太甜。如果食得落,好想叫多籠呢到試肉絲炒麵,多肉絲、唔算肥,個碟都唔會肥騰騰。不過,個人覺得味道稍淡。然而,家人話ok,唔好食太咸、太濃味嘛!見到牆上面有個宣傳:關注及分享 社交平台,即送飲品。原來係送汽水一枝,可樂、忌廉等4揀1。多謝老細!下次試埋其他點心及食物!
在佐敦搵嘢食,偶然路過此店。

如果食得落,好想叫多籠呢

到試肉絲炒麵,多肉絲、唔算肥,個碟都唔會肥騰騰。

見到牆上面有個宣傳:關注及分享 社交平台,即送飲品。
原來係送汽水一枝,可樂、忌廉等4揀1。
多謝老細!

下次試埋其他點心及食物!
2023-04-13
  • 3色包
2023-03-11 269 浏览
今日路過佐敦,突然想飲茶,上網找找便到了這間試一下,點心小菜不錯蒸茸蒸頭腩:魚新鮮火喉剛好,最重要沒腥味花旗蔘燉雞:花旗蔘香味蝦春卷:少油鬆脆下次可試炒野,播放着音樂,值得讚吾大聲,過了舒適下午
蒸茸蒸頭腩:魚新鮮火喉剛好,最重要沒腥味
花旗蔘燉雞:花旗蔘香味
蝦春卷:少油鬆脆
下次可試炒野,播放着音樂,值得讚吾大聲,過了舒適下午
2023-02-17 303 浏览
食物款式有超多種類,亦超級好味,價錢合理!朋友同我最鍾意係:脆皮牛腩,甜味豬仔包😋😋😋我哋係平日路過去食晚餐,都好多人需要等一陣位,等得唔算太耐可以接受!

2023-02-08
  • 豬仔包
  • 脆皮牛腩
  • 豉椒蟶子配煎米粉
2023-02-08 317 浏览
呢間舖頭之前試過,覺得味道唔錯,鑊氣又足!所以今晚再約2個朋友去再食!因為等朋友放工,我哋大概7點到,已經見舖頭有幾枱客人用餐!我哋一坐低就見到有新餐牌入面有好幾款新菜式,跟住經侍應再介紹,所以就即刻叫嚟試吓先!最後朋友們決定叫左幾款!有… 「黃酒雞、潮式鹽水炸豆腐、油浸旬壳魚、蟶子煎米粉,再加豉椒蒸鳳爪」…. 尤其個旬壳魚!一上枱賣相已經超正!真係比起酒樓好!所以全部菜真係冇失望,味道一樣保持😋😋… 正👍🏻
2023-02-07
  • 豉椒蟶子配煎米粉
  • 油浸旬壳魚
  • 潮式鹽水豆腐
  • 黃油雞
2023-02-05 262 浏览
見到門口D相幾吸引就入去試吓,叫咗D點心先,之後再叫咗干炒牛河,酸菜魚, 燉湯义燒包虾丸冰鎮咕嚕肉每款點心都好精緻,尤其見到小朋友食得好開心,我自己比較喜歡蝦丸外皮鬆脆蝦肉彈牙,冰鎮咕嚕肉外皮鬆脆肉質爽滑,酸菜魚正常, 乾炒牛河叫嗰陣唔記得問佢係用粗嘅河粉定幼身嘅河粉,好彩嚟到嗰陣見到係幼身嘅河粉,食落比一般嘅乾炒牛河好食 出曬煙好夠鑊氣,個燉湯 望落去冇乜嘢料到,飲落去 味道唔錯再食埋啲湯渣可能燉咗好耐,入口即溶好夠火喉,唔錯會再去。

义燒包

虾丸

冰鎮咕嚕肉

2023-02-04
  • 點心 燉湯 乾炒牛河冰鎮咕嚕肉
2023-02-03 206 浏览
佐敦區真係估唔到咁細間舖,用一D普通嘅食材,可以有咁嘅效果,唔係夸張講,味道直情一級食府咁嘅級數,我個人覺得價錢絶對超值!有幾個餸必定會食多幾次,紅咖喱汁脆皮牛腩、欖角一字排、炒龍躉球、仲有個啫啫蝦乾通菜惹味到不得了,加埋飲嘢埋單只不過6舊水鬆D!見到隔離枱有幾個餸色香都掂,味就要下次食過先知,但應該都唔會差得去邊,老細同伙記都好友善,環境氣氛唔似一般中菜,仲有歌聽住食,咁細間舖,真係難得咁有head經營!值得寫多幾隻字推荐畀大家。
2023-02-02
  • 紅咖喱汁脆皮牛腩、欖角一字排、炒龍躉球
2023-01-20 367 浏览
已經好耐好耐冇堂食宵夜啦!自政府放寬咗防疫政策,解除餐飲場所堂食時間限制至今終於有機會可以深宵好好坐低慢慢食🤤➿今次經朋友帶路 深夜點幾兩點收工之後嚟到老點里 冇老點你㗎 佢真係咁樣叫🤣🤣淨係店名玩食字咁盞鬼就知佢唔惹少😏入到去果然好驚喜🤩🤩🤩🤩🤩雪卡春卷⭐️⭐️⭐️⭐️你以為佢係雪茄😎🚬實質佢係蝦卷(哈哈哈真係啱哂鍾意打卡既我📸味道方面 相機食完都放咗陣仲係外脆內軟裏面仲要啖啖肉完全冇揸流攤 好食😋拉絲芝士啤梨仔⭐️⭐️⭐️⭐️呢個真係邪惡拉芝 外層係炸咗再配埋入面嘅溶芝而個啤梨頂係朱古力百力支😋意外到超夾👍🏻👍🏻👍🏻蜜汁叉燒包(豬仔)⭐️⭐️⭐️流沙奶皇包(BB雞)⭐️⭐️⭐️榛子朱古力流心包(牛仔)⭐️⭐️⭐️豉椒蟶子配煎米粉⭐️⭐️⭐️⭐️大廚重度推介就即管試試佢😋第一次食煎米粉餅配埋蟶子果然惹味 值得一試💥👍🏻
已經好耐好耐冇堂食宵夜啦!
自政府放寬咗防疫政策,解除餐飲場所堂食時間限制至今
終於有機會可以深宵好好坐低慢慢食🤤

流沙奶皇包(BB雞)⭐️⭐️⭐️
榛子朱古力流心包(牛仔)⭐️⭐️⭐️

豉椒蟶子配煎米粉⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-01-19
$100 (宵夜)
雪卡春卷
拉絲芝士啤梨仔