2023-07-15 34 浏览
今日黎青衣行下見到呢間主打台式滷味嘅餐廳圍住好多人咪行埋去望下😂叫左碗滷肉飯、滷肉麵同手撕雞拼盤~餐廳位置唔多,只要三張枱同幾張櫈,所以佢都係主打外賣嘅~餐廳介紹話佢地係台灣滷味,講真平時滷肉飯就食得多,但通常都唔係咁地道滷肉飯我覺得煮得幾好喎,滷肉好入味,又唔係油膩。飯嘅份量都幾多。整體而言都唔錯份麵都唔錯,煮得幾爽口,比飯會再鹹少少嘅,不過都幾惹味手撕雞份量夠晒多,有埋豆腐滷干等,食到好飽!
今日黎青衣行下
見到呢間主打台式滷味嘅餐廳圍住好多人
咪行埋去望下😂

叫左碗滷肉飯、滷肉麵同手撕雞拼盤~

餐廳位置唔多,只要三張枱同幾張櫈,所以佢都係主打外賣嘅~

份麵都唔錯,煮得幾爽口,比飯會再鹹少少嘅,不過都幾惹味

手撕雞份量夠晒多,有埋豆腐滷干等,食到好飽!
2023-07-15 14 浏览
今日去開青衣城,因為時間關係想搵啲速食嘅小店之後行行吓比我見到「而打淥」個名幾得意😄 於是就入去試吓:)我哋兩個人叫咗幾樣嘢淺嘗三拼 $46-醬油雞中翼 雞翼幾入味-老蓮藕片 蓮藕片幾爽口-煙韌老豆乾 口感彈彈地 好煙靭幾得意胡麻將手撕雞撈冷麵 $46幾清新又唔會話好漏, 而且冷麵好啱依家咁熱嘅天氣食😬😬台式小食 -古早腩肉刈包 $28好耐冇食過Lu…疫症後一段時間冇去過台灣…甜品-黑糖薑母仙草 $12唔係好甜…清清地幾好😛整體唔錯 速食又多個選擇喇😙
今日去開青衣城,因為時間關係
想搵啲速食嘅小店
之後行行吓比我見到「而打淥」
個名幾得意😄 於是就入去試吓:)
我哋兩個人叫咗幾樣嘢

淺嘗三拼 $46
-醬油雞中翼 雞翼幾入味
-老蓮藕片 蓮藕片幾爽口
-煙韌老豆乾 口感彈彈地 好煙靭幾得意
胡麻將手撕雞撈冷麵 $46
幾清新又唔會話好漏, 而且冷麵好啱依家咁熱嘅天氣食😬😬
台式小食
-古早腩肉刈包 $28
好耐冇食過Lu…疫症後一段時間冇去過台灣…
甜品
-黑糖薑母仙草 $12
唔係好甜…清清地幾好😛

整體唔錯 速食又多個選擇喇😙
2023-07-08
最近行開青衣城試一間主打台式滷味嘅小店,餐廳主打幾款台灣滷味,用左台式祖傳手法炮製,另外仲提供幾款台式小食!‣ 手撕雞拼盤 ($88)手撕雞撕得唔錯,配菜材料幾豐富,有玉米筍、椰菜花、煙韌滷豆乾等~‣ 台風滷汁拌麵 ($28)拌麵幾乾爽,口感唔錯,配埋滷肉一齊,味道都唔錯👍🏻‣ 台風肉燥碗飯 ($28)台式滷肉口感唔錯,夠入味,滷肉飯味道幾正宗!呢個價錢呢個質素都幾抵食👍🏻💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳台式滷味味道幾正宗,重點係價錢幾抵食!餐廳位置好少,以外賣為主,食緊個陣都幾多人黎買外賣食~💰Total: $144 ($72pp 無服務費)📍而打淥青衣青敬路31-33號青衣城2期1樓181號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_台灣菜🚩更多同區餐廳 #foodstep_青衣 📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_ 🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻

‣ 手撕雞拼盤 ($88)

‣ 台風滷汁拌麵 ($28)
拌麵幾乾爽,口感唔錯,配埋滷肉一齊,味道都唔錯👍🏻

‣ 台風肉燥碗飯 ($28)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $144 ($72pp 無服務費)
📍而打淥
青衣青敬路31-33號青衣城2期1樓181號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_台灣菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_青衣

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-07-14 9 浏览
二打六台灣食店😂,係青衣城2期。堂食有幅牆係台灣夜市景,好有feel ar~🌟胡麻醬手撕雞撈冷麵🌟胡麻醬係冇得輸既醬汁,用黎撈麵就岩哂🍜~🌟而打淥豬三樣飯🌟滷水汁豬肉、豬腳同豬耳;豬腳大大件,跟白飯再撈埋D滷水汁食🥘🌟楊桃汁🌟酸酸地咁,第一次飲,幾好🧃。🌟黑糖薑母仙草🌟配搭簡簡單單,食落就原汁原味。黑糖份量唔多,唔會太甜🧉➡️食材由台灣直送,滷水汁因品質控制會係中央廚戶調製再送落分店。
二打六台灣食店😂,係青衣城2期。
堂食有幅牆係台灣夜市景,好有feel ar~

🌟胡麻醬手撕雞撈冷麵🌟
胡麻醬係冇得輸既醬汁,用黎撈麵就岩哂🍜~

🌟而打淥豬三樣飯🌟

🌟楊桃汁🌟
酸酸地咁,第一次飲,幾好🧃。

🌟黑糖薑母仙草🌟
配搭簡簡單單,食落就原汁原味。黑糖份量唔多,唔會太甜🧉

外卖自取
2023-07-14 15 浏览
▫️行青衣城經過一間台式滷味店覺得好香好吸引🤩 有多款台式滷味、麻辣燙等,店內有少量坐位,可以買完即刻食😋🤤🐖 而打淥豬三樣飯 $68▫️大大件炆得軟淋入味嘅豬腳🦶🏻 爽脆豬耳 同濃味肉燥,送飯食一流🥳🍎 蘋果梳打 +$2▫️台灣飲品都係偏向甜味較重,梳打寧舍解渴😌🍜 胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46▫️冷麵幾有咬口,每一條麵都撈勻胡麻醬,仲有啖啖手撕雞同青瓜好清爽🥒🌱 黑糖薑母仙草 $12▫️雙色滑嘟嘟仙草,黑糖味濃郁,食完正餐有甜品好滿足🤪

🐖 而打淥豬三樣飯 $68

🍎 蘋果梳打 +$2
▫️台灣飲品都係偏向甜味較重,梳打寧舍解渴😌

🍜 胡麻醬手撕雞撈冷麵 $46

🌱 黑糖薑母仙草 $12
▫️雙色滑嘟嘟仙草,黑糖味濃郁,食完正餐有甜品好滿足🤪

🎀青衣。台式貼地滷味小食店🎀🪄店名* #而打淥滷汁拌粉🔮地址*青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖 🔮🗾分店地區🗾 青衣,將軍澳💰價錢$126(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_青衣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_台灣菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵青衣城商場又大又多野食 甘岩比我見到有間系食台灣野 突然有啲掛住台灣小食 一於去買黎試下😋舖頭唔算好大 只有三台座位 主要做外賣生意 我地去到既時間都見到勁多人排隊等緊😵店鋪掛上一排紅色燈籠🏮仲有台灣街道照片 好似去到台灣當地舖頭甘😇 🍽️食物質素🍽️如果本身好中意食滷味既唔可以錯過 都幾多選擇 例如豆腐,雞爪,雞翼,雞腎,豬耳等,仲有幾款配菜選擇 想飽肚啲都可以選擇麵食或飯食 價錢平價又飽肚 好抵食🤓👀評分💖💖💖💖🪄台風定食-而打淥豬三樣飯&楊桃汁$68配料都好豐富 有完整一大舊豬手 仲揀左豬耳及滷肉 入面有香口花生 好容易撈埋就食曬一碗飯啦🤗豬耳好脆口 而豬手就偏脆身帶咬口 如果系屋企食應該會比較方便🤣套餐更可以配有飲品 楊桃汁系台灣特色飲品 味道偏甜 都幾消暑
🎀青衣。台式貼地滷味小食店🎀

🪄店名* #而打淥滷汁拌粉
🔮地址*青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖 🔮
🗾分店地區🗾 青衣,將軍澳
💰價錢$126(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖
🪄台風定食-而打淥豬三樣飯&楊桃汁$68
配料都好豐富 有完整一大舊豬手 仲揀左豬耳及滷肉 入面有香口花生 好容易撈埋就食曬一碗飯啦🤗豬耳好脆口 而豬手就偏脆身帶咬口 如果系屋企食應該會比較方便🤣套餐更可以配有飲品 楊桃汁系台灣特色飲品 味道偏甜 都幾消暑🤣

👀評分💖💖💖💖💖
🪄現撈涼拌麵-胡麻醬手撕雞撈冷麵$46
呢個必叫 又抵食又飽肚😍而且夏天熱辣辣食完冷面即刻消暑 麻醬手撕雞好入味 麵條掛汁 又夠彈牙 價錢超抵食😉

👀評分💖💖💖💖
🪄黑糖薑母仙草$12
跟餐配左一個甜品 賣相偏簡單 甜度可以接受 冰冰涼涼好消暑 仙草好大舊 有黑色及透明仙草 口感不一樣 但就唔係好食得出薑味🤣

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
2023-07-12 17 浏览
有好多年冇去過台灣,當地夜市其中一樣好掛住嘅就係台灣滷味同埋粿條。疫情期間都幫襯過呢間「而打淥」,當時只係外賣啲滷味返屋企食。宜家有返堂食就可以係嗰度食即刻淥起嘅粉麵。蘿蔔金錢肚拌粿條金錢肚好淋、蘿蔔入晒味,麵就揀咗彈牙啲嘅棵條,甜甜地嘅滷水拌埋一齊食,好正。套餐有個前菜同埋飲品。算幾平。麻辣鴨血滷汁拌粉鴨血超麻,建議食少辣就可以,幼身嘅米線加埋台灣麻辣,係久違嘅味道。古早腩肉刈包🍔唔夠飽加多個豬腩刈包,都熱辣辣好食。黑糖薑母仙草鴨血太辣,即刻叫返碗黑糖仙草解辣,仙草幾滑薑味都幾出。

蘿蔔金錢肚拌粿條

麻辣鴨血滷汁拌粉

古早腩肉刈包🍔
唔夠飽加多個豬腩刈包,都熱辣辣好食。

黑糖薑母仙草
鴨血太辣,即刻叫返碗黑糖仙草解辣,仙草幾滑薑味都幾出。
見住好多人放假去台灣旅行✈️我就之後羨慕的份~(´・_・`)好彩香港台灣餐廳都唔少比我懷念嚇喺台灣旅遊嘅時光。特別掛住台灣嘅滷味!位於青衣城嘅台灣風小店正正主打台灣滷味,食到超多唔同嘅配料,行經附近已經聞到香噴噴啦!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃而打淥豬三樣飯$68超值之選!絕對系糧尾福音!成個餐連小食、飲品先至$68!我選擇了台灣製造嘅麥仔茶小食則是一盒椰菜花!餸菜都幾豐富!分別有鹵豬肉嘅肉燥、豬耳同埋舊金牌鹵豬腳!!其中最eye catching 一定系豬腳炆得好淋,幾樣嘢加埋唔會太咸 好難得搵到一間啱口味嘅滷味店!🍃胡麻醬手撕雞撈冷面 $46天時暑熱 當然要點個冷面降降溫份量夠曬大份 手撕雞份量都幾慷慨麵條夠爽彈 而呢個面帶有台灣特色帶點微辣 清新開胃🍃(跟餐+$12)黑糖姜母仙草甜度不會太高 適合怕甜膩的人士!仲加入左 仙草愛玉 爽彈滑溜!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃而打淥豬三樣飯$68
超值之選!絕對系糧尾福音!
成個餐連小食、飲品先至$68!
我選擇了台灣製造嘅麥仔茶
小食則是一盒椰菜花!

餸菜都幾豐富!分別有鹵豬肉嘅肉燥、
豬耳同埋舊金牌鹵豬腳!!
其中最eye catching 一定系豬腳
炆得好淋,幾樣嘢加埋唔會太咸
好難得搵到一間啱口味嘅滷味店!

🍃胡麻醬手撕雞撈冷面 $46
天時暑熱 當然要點個冷面降降溫
份量夠曬大份 手撕雞份量都幾慷慨
麵條夠爽彈 而呢個面帶有台灣特色
帶點微辣 清新開胃

🍃(跟餐+$12)黑糖姜母仙草
甜度不會太高 適合怕甜膩的人士!
仲加入左 仙草愛玉 爽彈滑溜!
外卖自取
2023-07-11 18 浏览
作為打工仔嘅一族,每個月去到月尾🤑🤑啲錢都用晒💰💰真係名副其實嘅月光族💸💸但做嘢做得咁辛苦,都係唔好虧待自己😝😝食平野都要平得好食🤤🤤🔸胡麻醬手撕雞麵($46)🔸簡簡單單嘅手撕雞🐔🐔份量好多😨😨配合埋胡麻醬&芝麻🤤🤤真係好香,好好味😋😋一啖又一啖醫肚仔啱晒👍🏻👍🏻🔸淺嘗三拼($46)🔸醬香雞中翼,滷蓮藕片,煙靭滷豆乾款式多多👍🏻👍🏻🔸古早腩肉刈包($28)🔸🔸黑糖薑母仙草($12)🔸📍香港新界青衣青衣城二期一樓181號舖

但做嘢做得咁辛苦,都係唔好虧待自己😝😝
食平野都要平得好食🤤🤤

🔸胡麻醬手撕雞麵($46)🔸

🔸淺嘗三拼($46)🔸
醬香雞中翼,滷蓮藕片,煙靭滷豆乾
款式多多👍🏻👍🏻

🔸古早腩肉刈包($28)🔸

🔸黑糖薑母仙草($12)🔸

📍香港新界青衣青衣城二期一樓181號舖
2023-06-19
  • 胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵
青衣出名是個美食沙漠🤣而打淥在青衣開了分店,能為青衣脫離沙漠🏜️之名又近一步了! 最愛吃台灣古早味!今天買了幾樣外賣回家吃~古早腩肉刈包 $28蒸包配上腩肉肥瘦適中,香菜、大大塊生菜🥬,口感更為清爽!整體來說~味道傳統,十分美味。胡麻將手撕雞拌麵 🍜$46讚!在這種熱辣辣的天氣,能夠吃上清涼的冷麵,真的非常舒服! ! 手撕雞嫩滑雞味~而且相當大份,配合清爽的青瓜、開胃的麻將,口感豐富非常飽肚又健康!淺嚐三拼滷 $46味道濃郁的滷味(≧∇≦)三拼包括了非常濃郁香口的醬香雞中翅、入味滷蓮藕片、Q彈煙韌滷的豆干,十分正宗台灣味道。黑糖薑母仙草 $12(跟餐價)薑味濃~仙草滑啫啫(*ˉ︶ˉ*)除了外賣,還可以選擇堂食~設有三張枱~非常方便!小店也很有台灣夜市感覺

古早腩肉刈包 $28

胡麻將手撕雞拌麵 🍜$46

淺嚐三拼滷 $46

黑糖薑母仙草 $12(跟餐價)
薑味濃~仙草滑啫啫(*ˉ︶ˉ*)

2023-07-10 16 浏览
♨️而打淥滷汁拌粉青衣青敬路31-33號青衣城2期1樓181號舖@e_bittern ♥️今日想叫外賣返屋企食,未到店舖已經嗅到好香嘅滷水味,叫咗一個冷麵一個熱飯再加碗糖水試吓,店員態度親民性價比勁高,順便做埋佢地會員仲有成$300 coupon回贈勁着數🔷胡麻醬手撕雞撈冷麵胡麻夠香,手撕雞份量十足,麵條彈牙,天氣咁熱食冷麵選擇冇錯🔷而打淥豬三樣飯豬手,豬耳,肉燥豬手超淋又入味,充滿骨膠原,豬耳同肉燥正常發揮,全個飯好大份,好有台灣味道🔷黑糖薑母仙草帶點薑汁味同無乜味仙草好夾,仙草夠滑口感輕盈彈牙🔷楊桃汁第一次飲隻味幾特別,解渴之選食物:8/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。
♨️而打淥滷汁拌粉
青衣青敬路31-33號青衣城2期1樓181號舖
@e_bittern

🔷胡麻醬手撕雞撈冷麵
胡麻夠香,手撕雞份量十足,麵條彈牙,天氣咁熱食冷麵選擇冇錯
🔷而打淥豬三樣飯
豬手,豬耳,肉燥
🔷黑糖薑母仙草
帶點薑汁味同無乜味仙草好夾,仙草夠滑口感輕盈彈牙
🔷楊桃汁
第一次飲隻味幾特別,解渴之選

食物:8/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

2023-07-09 25 浏览
今日經過青衣城見到呢間舖頭裝修門面非常搶眼好有特式🤩好似台灣夜市咁 擺檔車仔同掛到一串串嘅燈籠,感覺好像去左台灣夜市😂原來呢度出品嘅食物 負責人專程去台灣跟老師學藝,難怪咁有台灣地道風味👍🏻 值得一試~✦古早腩肉刈包必食台式小食 刈包好軟熟,夾住一塊厚厚豬腩肉,肥瘦適中,配埋生菜蔥花同滷水汁,好好食😋✦胡麻醬手撕雞撈冷麵夏日炎炎食冷麵係不錯選擇😋 超嫩滑嘅手撕雞,每一條麵條都沾滿胡麻醬,配料仲有蔥花、青瓜粒同蒜蓉,提升味道口感,而且份量十足,相當足料。✦麻辣鴨血拌粉麻辣汁完全滲入拌麵中,麻香味十足,麵質軟硬度適中,爽口彈牙,好惹味~✦黑糖薑母仙草黑糖同薑味比例剛剛好,不太辣又不太甜,仙草入口軟滑,消暑一流。✦茉香柚茶好清新,微酸微甜順口好飲~

✦古早腩肉刈包

✦胡麻醬手撕雞撈冷麵

✦麻辣鴨血拌粉

✦黑糖薑母仙草

✦茉香柚茶
好清新,微酸微甜順口好飲~
2023-07-09
  • 胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵
台灣夜市入面滷味通常都係不可或缺嘅一檔去唔到台灣都可以喺香港食到青衣城呢一間台式小食店主打滷味亦都有提供幾款台式飯麵分量充足而價錢都相宜我仲見到佢哋有會員制只要加入app就會有抵食嘅會員優惠古早腩肉刈包非常地道嘅台式小食鬆軟嘅麵餅入面夾住肥厚嘅腩肉腩肉嘅油分完全鎖喺包皮入面再加埋酸菜口感好豐富胡麻醬手撕雞撈冷麵呢個嘅份量出奇意料地多一盒兩個人食都好足夠手撕雞係用鹽水雞嘅方法整成鹹香十足加上胡麻醬混入麵條每一啖都好香口淺嘗三拼醬香雞中翼/滷蓮藕片/煙韌滷豆干點可以唔試吓主打嘅滷水八角同埋陳皮嘅味道齒頰留香好欣賞佢哋嘅豆乾每一舊都浸滿晒滷水嘅精華黑糖薑草仙母呢個係加咗少少錢嘅甜品薑草仙母大大塊食完頗有解膩嘅作用還原台灣路邊攤嘅美味
台灣夜市入面滷味通常都係不可或缺嘅一檔

食完頗有解膩嘅作用

還原台灣路邊攤嘅美味
  • 淺嚐三拼
2023-07-07 13 浏览
滷味唔一定係潮州野又唔一定係肥姐…因為台灣既滷味都好好味。原來係香港都有好味台灣滷味…要多謝青衣好友介紹而打淥。而打淥定二打六就試過先知今次過黎買外賣…其實佢地都有少量位置堂食…不過今次買外賣上朋友屋企慢慢嘆腩肉刈包 呢個望到都知邪野黎。腩肉真係整到好鬆化…入口即溶…做到真係肥而不膩。蘿蔔金錢肚粿條 粿條感覺似上海麵…好有嚼口。蘿蔔滷得入味…帶少少甜味…最緊要無渣…金錢牛肚好味…入哂味…麻辣鴨血拌粉 鴨血好滑同質感扎實…反而幾鍾意呢個粉…又滑…質感幾煙韌黑糖薑母仙草 呢個夠薑味又唔太甜…仙草好滑仲有個冬瓜茶…呢個好飲尤其啱哂夏天…感覺好消暑佢地仲有好多其他滷味…下次卦住台灣滷味又過黎試下其他野後話:我估老闆黎…服務超好…好細心要加分
滷味唔一定係潮州野又唔一定係肥姐…因為台灣既滷味都好好味。

黑糖薑母仙草 呢個夠薑味又唔太甜…仙草好滑

仲有個冬瓜茶…呢個好飲尤其啱哂夏天…感覺好消暑

佢地仲有好多其他滷味…下次卦住台灣滷味又過黎試下其他野

後話:我估老闆黎…服務超好…好細心要加分
2023-07-07 26 浏览
青衣城二期的這間台灣滷味店經常都大排人龍,聽講他的台式滷味十分正宗,價錢亦都非常合理。而裝修好像台式大排檔,很有特色,主要做外賣,而店舖裏面有幾個座位,也方便客人可以店內進食。豬三樣飯$68大大的豬手十分吸睛,一啖咬落去充滿骨膠原,而滷水味濃郁,軟硬度適中,超級好食!豬耳非常爽脆,滷水亦十分入味,飯上面鋪滿肉燥,伴隨香菇,味道特別好食,要來餸飯真係食到唔停得口!胡麻醬手撕雞撈冷麵$46天氣熱食冷麵就最受歡迎,雞絲軟滑份量足,配上麻醬味道一流,而且麵質彈牙唔會太腍,我很滿意!黑糖薑母仙草+$12套餐加$12就有這碗黑糖薑母仙草,食完濃味嘅滷水,食一碗清甜仙草實在舒服不過,黑糖不會太甜,感覺非常清新,加上黑白涼粉,滑嘟嘟清甜好味套餐包飲品,我揀了冬瓜茶,平時比較少見,味道清甜下火,配襯滷味一流!而家店舖做緊優惠,可以scan QR code落單享有八折,做會員更加有優惠,我都入咗會方便下次再幫襯!

豬三樣飯$68

胡麻醬手撕雞撈冷麵$46