2023-07-05
特色屋邨茶樓❣️🙌🏻假日最鐘意去飲茶,早陣子去左新派茶樓,點心種類比想像中多~我地叫左 👇🏻💛 椰汁桂花糕 $22 $22有四件,價錢合理,桂花清香,相比之下更加食到椰汁既香甜,甜品愛好者必叫💛 翡翠帶子餃 $32 本身以為係得帶子,點知仲有好多蝦係入面,十分驚喜!內餡豐富,足料之選,而且帶子餃唔係度度有得食,幾特別,有創意~💛 煎壤茄子 $22呢個一共有三件,每件都大大舊,抵食之選😌而且每件賣相好靚,油光滿滿立立令,見到即刻食慾大增💛 蜜汁叉燒腸 $30蜜汁叉燒調味充足,夠曬鹹香,配埋腸粉醬油甜甜鹹鹹,十分開胃,腸粉亦貼心咁切成小件,方便進食🥰💛鮮竹牛肉球 $25牛肉球係飲茶必食,呢度既牛肉只係$25但每舊都大大件,肥瘦適中,味道唔錯😆💛 蟹子燒賣王 $28呢度既燒賣非常有特色,味道同一般坊間酒樓食到既唔一樣,肉味偏重,口感實淨,蟹子份量都好多😉Overall黎講呢間茶樓創新得黎又有傳統既味道,食物種類繁多,環境都舒適😝📍聚悅庭 粉嶺華明路21號華明邨華明商場地下G05號舖📌人均消費: $101-200#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #bub
假日最鐘意去飲茶,早陣子去左新派茶樓,點心種類比想像中多~
我地叫左 👇🏻
💛 椰汁桂花糕 $22
💛 翡翠帶子餃 $32
💛 煎壤茄子 $22
呢個一共有三件,每件都大大舊,抵食之選😌
而且每件賣相好靚,油光滿滿立立令,見到即刻食慾大增
💛 蜜汁叉燒腸 $30
💛鮮竹牛肉球 $25
💛 蟹子燒賣王 $28
📍聚悅庭
粉嶺華明路21號華明邨華明商場地下G05號舖
📌人均消費: $101-200
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #bubbletea #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #kimbap #hkfoodpic#hkfoodblog #中菜 #茶樓 #點心 #cafe#LF粉嶺#粉嶺美食 #美食推介 #粉嶺美食推介 #粉嶺美食推薦 #飲茶 #廣東美食 #粵菜