2024-09-26
享負盛名的將軍澳名物“聰嫂”甜品而家強勢回歸灣仔😍吸引咗唔少食客,當中更有大量遊客,就連正餐時間都滿座,人氣非常之旺盛(我在平日七點幾去都滿座🫨幸好座位流轉得快,我等咗5分鐘就入得)據聞老闆賣盤後不忍見到糖水店全線結業😖 就決定以「聰。C Dessert」之名重新出發🫡 店舖裝潢走簡約清新路線,甜品選擇有招牌款,更有時下流行的牛角窩夫等,相信大家總能找到一款心宜糖水❣️❣️龍眼椰果冰店舖打響名堂之作,再去食依然冇失望!最欣賞它用料實在,用咗60顆去籽嘅泰國龍眼😍冷凍後同奶油打成冰沙,仲加咗椰果同水晶粒粒龍眼香好清好正🥹❣️❣️椰汁燉雙皮奶懷舊經典之選,雙皮奶非常滑嫩 綿密椰汁同雙皮奶完美結合,奶香奶香的每一啖都係可以直接滑進喉🥭🥛芒果雙皮奶底層係凍雙皮奶,滑順程度稍降,但仍然唔會起粒,上層係一層類似芒果牛奶打成冰,細緻無粒粒粗冰,而且真係有淡淡芒果奶香,唔係香精/糖漿味!最面層係大大塊嘅鮮芒果肉😍 完全無渣😍🥭楊枝甘露新鮮嘅芒果+西柚當然係絕配加埋椰漿層次更豐富,如果想要多啲配料,可以叫升級版嘅 「芒果麗莎」,會多咗椰果、水晶珠、小丸子,目測都幾受歡迎🧇綠茶雪糕紅豆麻糬牛角窩夫將牛角包壓成窩夫
❣️❣️龍眼椰果冰
店舖打響名堂之作,再去食依然冇失望!
龍眼香好清好正🥹
❣️❣️椰汁燉雙皮奶
懷舊經典之選,雙皮奶非常滑嫩 綿密
椰汁同雙皮奶完美結合,奶香奶香的
每一啖都係可以直接滑進喉
🥭🥛芒果雙皮奶
最面層係大大塊嘅鮮芒果肉😍 完全無渣😍
🥭楊枝甘露
新鮮嘅芒果+西柚當然係絕配
🧇綠茶雪糕紅豆麻糬牛角窩夫
將牛角包壓成窩夫,就算雪糕溶咗都唔會整到waffle 軟淋淋,反而仲keep到酥脆
微苦嘅綠茶雪糕同紅豆麻糬巧妙結合,平衡到甜度又豐富咗口感,唔錯
♨️南北杏雪耳燉木瓜
怕食冰太寒就點碗熱騰騰嘅滋補甜品
雪耳嘅清爽同木瓜嘅香甜相搭配,潤肺又有美容功效🥰