2024-11-04 0 浏览
10月31晚去到呢間糖水舖,出面竟然係20-30人緊隊,超受歡迎啊!老公心思思雙皮奶,一口氣叫左一個原味同一個芒果燉雙皮奶。原味雙皮奶真係好抵食!三十幾就有甘大碗,性價比高。最緊要真係好滑好香。芒果燉雙皮奶就係一半雙皮奶,加上芒果雪糕同芒果肉,係另一個口感,豐富既。芒果都甜。至於重口味的我就試榴蓮西米露,榴蓮肉香甜,底下係榴蓮雪糕同西米,甜度適中。由於晚餐不太飽就叫多個窩夫啦。呢個焦糖雪糕吉士會甜少少,窩夫係酥皮,食完真係飽曬!🥢聰。C Dessert 🌏灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
老公心思思雙皮奶,一口氣叫左一個原味同一個芒果燉雙皮奶。

🥢聰。C Dessert
🌏灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
宵夜
2024-11-03 0 浏览
我今日放假,約同好友去灣仔行程shopping,順道去位於灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖的聰。C Desert 食甜品,門囗已經出現排隊龍,好在不用等太耐,已經可以安排入座。我和好友點左個 榴槤黑糯米 $48,鮮雜果(哈蜜瓜、芒果、西瓜、士多啤梨、香蕉、蜜瓜)椰汁仙草凍 $48,龍眼豆腐花 $48 及 芒果奶昔雙皮奶 $46。鮮雜果椰汁仙草凍賣相繽紛吸引,份量不少,新鮮生果配椰汁仙草凍真係好味道;榴槤黑糯米的榴槤味好香濃,黑糯米好食;芒果奶昔雙皮奶賣相好吸晴,大大塊芒果肉放在頂,好鮮甜好味;龍眼豆腐花非常清涼好食。

• 鮮雜果椰汁仙草凍
  • 芒果奶昔雙皮奶
  • 榴槤黑糯米
  • 龍眼豆腐花
2024-10-29 190 浏览
今日在灣仔收工,有時間和同事嘆個甜品先回家。每次經過都排長龍,入去要食多幾碗,推介給大家聰·C Dessert環境舒適,食材新鮮,款式夠多,不能錯過。士多啤梨椰果冰士多啤梨冰酸酸甜甜好開胃,還有椰果,好味道!龍眼椰果冰龍眼味道清甜,用咗大量龍眼製成,一啖食落去口感豐富龍眼果肉飽滿,消暑一流。店舖No1 推介杞子圓肉雪蓮子燉桃膠桃膠勁多,味道清甜,好滋潤..飲落去暖笠笠好舒服!布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫熱辣辣既酥脆牛角窩夫加上雪糕球,食落口感外脆內軟,配上香濃嘅焦糖醬,味道層次分明。讚鮮什果椰汁仙草凍水果有芒果/蜜瓜/西瓜/士多啤梨/香蕉,生果香甜爽脆,還有仙草加埋水晶脆珠,大滿足。

士多啤梨椰果冰
士多啤梨冰酸酸甜甜好開胃,還有椰果,好味道!

龍眼椰果冰

杞子圓肉雪蓮子燉桃膠
桃膠勁多,味道清甜,好滋潤..飲落去暖笠笠好舒服!

布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫

鮮什果椰汁仙草凍

• 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
  • 龍眼椰果冰
每次行過呢間糖水舖都見到好多人排隊,原來舊名叫聰嫂甜品,住開灣仔嘅朋友可能就知道!依家新面貌配上新裝修,俾人感覺好舒服,而糖水賣相都幾精緻,款色選擇都好多!🧡南北杏雪耳燉木瓜(熱)$35最近有幾聲咳😷,食返個熱嘅燉木瓜潤吓喉,木瓜份量都幾多,加埋雪耳同南北杏,成碗糖水真係好滋潤☺️,而且唔會太甜。鮮什果椰汁仙草凍(冷)$48見到佢嘅圖片好吸引於是就點咗,而頭真係勁多水果,包括有士多啤梨🍓、哈密瓜🍈、西瓜🍉、芒果🥭香蕉等等。底下嗰層就係仙草凍,再配上大量🥥椰汁,食落真係消暑又解渴!仲有好多多款甜品🍧都想試,當中雪糕🍦窩夫係特別吸引,唯有等身體好返啲再嚟食啦!

🧡南北杏雪耳燉木瓜(熱)$35

鮮什果椰汁仙草凍(冷)$48

2024-10-28 158 浏览
第二個胃要留俾甜品,其實應該要留俾好食嘅甜品🍮😋介紹返位於灣仔嘅聰。C dessert ,灣仔排長龍之選。我哋叫咗四款唔同嘅甜品,首先推介嘅係榴槤水晶珠,好多時候以榴槤作為主題嘅甜品,榴槤味都唔夠,反而沙冰味比較多,但呢款甜品連沙冰都係榴槤味,所以榴槤控必選啦☺️布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫🧇,配搭非常豐富,甜度適中,拍卡影相一流之餘,味道亦非常好味❤️杞子圓圓肉雪蓮子桃膠,第一次食桃膠食到覺得咁真材實料,食完嗰陣桃膠味仲喺個口度黏住,養顏😆👏黑糖薑汁小丸子芋圓仙草凍,有冇人好鍾意食芋圓小丸子,好有咬口,呢碗份量都唔少㗎😋總括嚟講,明白點解呢間大排長龍,客人咁多,但每樣甜品都保持到質素,值得推介💪🏻
第二個胃要留俾甜品,其實應該要留俾好食嘅甜品🍮😋

介紹返位於灣仔嘅聰。C dessert ,灣仔排長龍之選。

2024-10-27 79 浏览
忘也忘不了嘅龍眼冰成為左我對佢個份鍾情,還記得由10年前開始去將軍澳總店幫襯,每逢夏天食完佢哋嘅甜品就會有種心舒𣈱嘅感覺🫠眼見一間又一間分店關閉真係覺得酸溜溜嘅感覺。最近得知佢哋強勢回歸,緊係要去懷緬一下啦!唔知係咪而家鋪頭喺灣仔區,當日見到大量遊客排隊,下午嘅時間都坐滿咗人,好在等唔夠5分鐘就可以入座。望到餐牌,除咗有昔日嘅招牌糖水外,仲增添咗唔少新款嘅甜品🍧龍眼椰果冰👍👍👍👍👍呢個係必叫🤩相信都係佢地嘅招牌,曾經記得老闆講述佢哋鋪頭嘅姐姐每一碗就需要用人手去掉60粒泰國龍眼而製成,真材實料,而且為咗一年四季都可以俾我哋品嘗到,所以特意在泰國🇹🇭訂購龍眼以確保品質及提供鏈。榴槤水晶珠👍👍👍👍👍呢個係榴槤控必食,遠離幾張枱都聞到嗰陣味,以榴槤果肉打蓉配上西米,食落口感就好似食雪糕一樣。布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫🧇👍👍👍👍賣相一流,一塊熱辣辣嘅鬆脆窩夫配上滑溜嘅雲呢拿雪糕球,上層加上焦糖脆脆,另有口感。旁邊還配埋香滑嘅吉士醬。椰汁芋頭西米露👍👍👍👍非常足料,芋泥再配粒粒芋頭西米,完美配搭杞子圓肉雪蓮子燉桃膠👍👍👍👍👍踏入初秋食返盅滋潤嘅糖水,桃膠滿滿非常黏口。女士滋補養顏😍芝麻合桃露👍👍

望到餐牌,除咗有昔日嘅招牌糖水外,仲增添咗唔少新款嘅甜品🍧

龍眼椰果冰👍👍👍👍👍
榴槤水晶珠👍👍👍👍👍
布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫🧇👍👍👍👍
椰汁芋頭西米露👍👍👍👍
非常足料,芋泥再配粒粒芋頭西米,完美配搭
杞子圓肉雪蓮子燉桃膠👍👍👍👍👍
踏入初秋食返盅滋潤嘅糖水,桃膠滿滿非常黏口。女士滋補養顏😍

芝麻合桃露👍👍👍👍
中式糖水同樣出色,兩種糊都好濃郁好香滑,帶出雙重口味。
  • 榴槤水晶珠
2024-10-26 160 浏览
今日同朋友去灣仔食甜品佢仲帶埋仔女一齊嚟個親子遊🤪🤪因為我未好番得晒食個熱既滋潤下喉嚨杞子圓肉雪蓮子燉桃膠$45識我既都知我好鍾意雪蓮子😚煙韌黏口食完皮膚靚靚仲有大大粒桃膠~飲完喉嚨好舒服~啱晒轉季既天氣布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫$42呢個叫嚟大家share~牛角窩夫口感比普通窩夫煙韌感覺上無咁熱氣~蘸埋布蕾醬好滿足朋友佢地點左3款凍野士多啤梨椰果冰$38少女粉好吸引~士多啤梨味濃郁龍眼椰果冰$46除左椰果仲有爆珠,口感特別鮮什果椰汁仙草凍$48仙草份量十足~小朋友都鍾意星期六3點幾都大排長龍~人氣爆💡想食既要比小小耐性排隊
今日同朋友去灣仔食甜品
佢仲帶埋仔女一齊
嚟個親子遊🤪🤪

因為我未好番得晒食個熱既滋潤下喉嚨
杞子圓肉雪蓮子燉桃膠$45
識我既都知我好鍾意雪蓮子😚煙韌黏口食完皮膚靚靚
仲有大大粒桃膠~飲完喉嚨好舒服~啱晒轉季既天氣

布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫$42
呢個叫嚟大家share~
牛角窩夫口感比普通窩夫煙韌
感覺上無咁熱氣~蘸埋布蕾醬好滿足

朋友佢地點左3款凍野
士多啤梨椰果冰$38
少女粉好吸引~士多啤梨味濃郁

龍眼椰果冰$46
除左椰果仲有爆珠,口感特別

鮮什果椰汁仙草凍$48
仙草份量十足~小朋友都鍾意

星期六3點幾都大排長龍~人氣爆💡
想食既要比小小耐性排隊
其他
  • 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
-之前聰嫂甜品全線結業,好多熟客(包括🐷)都好唔捨得,大家都等緊佢幾時會重開😖依加終於等到佢係灣仔強勢回歸!雖然基本上大部分營業時間都大排長龍,但座位流動速度算快,所以通常都唔使等好耐就可以入座👍🏻 🤍龍眼椰果冰 $46店舖招牌甜品!用大量新鮮龍眼打成沙冰,果然真材實料👍🏻所以食落有好香濃嘅龍眼香味,甜度適中,齒頰留香。加上龍眼肉、椰果、水晶珠,令口感更豐富,必須試🤩 🥭芒果豆腐花 $44芒果肉香甜無渣,基本上無乜酸味。芒果沙冰非常幼滑,配搭口感滑溜、帶濃郁豆味嘅豆腐花,先有芒果甜味,再有豆腐嘅清香,味道清爽仲非常夾😋 🤎杞子圓肉雪蓮子燉桃膠 $45同樣都係店舖招牌甜品之一。食完凍嘅甜品,再食個熱糖水暖下胃先🥰各種材料份量偏多,桃膠大大件,整圓肉香味突出,養生之選☺️ 🧇香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫 $38打卡able📸窩夫口感鬆脆,帶空氣感,食完都唔覺得太滯。放上雲呢拿雪糕,再淋上朱古力醬、焦糖醬及焦糖脆脆,味道香醇豐富、甜中帶鹹。

🤍龍眼椰果冰 $46

🥭芒果豆腐花 $44

🤎杞子圓肉雪蓮子燉桃膠 $45

🧇香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫 $38
2024-10-26 189 浏览
人氣甜品店「聰嫂」,而家喺灣仔重開,新店名字叫《聰。C Dessert》由聰嫂甜品原班人馬主理,星期五晚上九時多來到,仍見到長長的人龍,我和朋友們專誠來吃,結果排了20多分鐘左右吧!🍨榴槤水晶珠:榴槤控必食吧!一上枱已經聞到好香嘅榴槤味,頂層的榴槤肉香滑無比,加上水晶珠,粒粒彈牙,正!🍨龍眼椰果冰:都係招牌菜之一,龍眼肉及椰果好夾,龍眼冰食落去有啖啖龍眼肉,好清甜!🍨麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫香脆的牛角窩夫,頂層加上抹茶雪糕,抹茶味濃,一冷一熱,口感層次豐富,還有粒粒紅豆及麻糬,好好味!🍨咖啡雪糕仙草黑糖珍珠:咖啡雪糕香滑無比,加上黑糖珍珠及仙草凍,味道特別,回味無窮!🍨楊枝甘露豆腐花:一次過滿足晒我兩個願望,既有出色的楊枝甘露,也有香滑豆腐花,Perfect match!🍨芝麻糊燉蛋白:一黑一白,絕配又好味,芝麻糊香濃,燉蛋白亦都好嫩滑!

🍨麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫

2024-10-25 144 浏览
今天帶朋友在港島遊玩,搭電車前往品嚐甜品。榴槤水晶冰依然無可比擬,榴槤冰的榴槤味濃郁,上面還有一大片榴槤蓉,每一口都充滿榴槤香氣,令人非常滿足。🥰芒果奶昔雙皮奶也是店內的招牌,雖然芒果不是當季,但其甜度和多汁程度都令人驚喜。雙皮奶則奶香濃郁,口感滑順,實在是水準之作!此外,這次在此品嚐的鮮雜果椰汁仙草,味道更勝其他地方的選擇。水果全部新鮮,不使用罐頭產品,且配料相當豐富,仙草的滑溜口感更是讓人印象深刻。🍓🥭🍈🍌整體而言,這次的甜品之旅相當愉快,期待下次再訪!

整體而言,這次的甜品之旅相當愉快,期待下次再訪!

提起港式糖水,我諗無咩本地人唔識聰嫂了。灣仔聰C dessert由聰嫂主理,所以糖水有一定質素。布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫Waffle有不同醬料選擇,推薦cream brulee口味,奶油香濃,而且滑溜。川貝圓肉燉雪梨秋冬滋潤喉嚨,一定要食燉雪梨🍐內有圓肉,清甜美味。芝麻合桃露 芝麻湯丸兩者是絕配,加上芝麻湯圓,愛吃黑芝麻嘅朋友必點。椰汁芋頭芋圓紫米露呢款糖水有台式風味,每一口都食到芋頭粒,芋圓亦十分煙韌。🛎️必試指數:9/10🔆
提起港式糖水,我諗無咩本地人唔識聰嫂了。
灣仔聰C dessert由聰嫂主理,所以糖水有一定質素。

布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫

川貝圓肉燉雪梨
秋冬滋潤喉嚨,一定要食燉雪梨🍐內有圓肉,清甜美味。

芝麻合桃露 芝麻湯丸
兩者是絕配,加上芝麻湯圓,愛吃黑芝麻嘅朋友必點。

椰汁芋頭芋圓紫米露
呢款糖水有台式風味,每一口都食到芋頭粒,芋圓亦十分煙韌。

🛎️必試指數:9/10🔆
2024-10-22
2024-10-24 226 浏览
今日放假同友人喺銅鑼灣行完街,行到熱熱地,搵個地方涼吓冷氣傾吓偈先再返屋企Hea。帶咗友人去我至愛嘅聰.C甜品食嘢。個餐牌甜品數量之多有人花多眼亂,因為我成日食嘅關係,今次就由有人發辦,佢揀咗一凍一熱,都係聰嫂最受歡迎嘅甜品之一,熱嘅揀咗蛋白杏仁茶凍嘅揀咗芒果麗莎。另外就嗌咗兩個窩夫分別係香蕉朱古力醬,焦糖脆脆,牛角窩夫,麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫。杏仁燉蛋白養生美顏之選,杏仁味濃郁,杏仁茶又香又滑,蛋白又係滑嘟嘟進入喉嚨。芒果麗莎係楊枝甘露嘅進化版,佢嘅汁底係芒果沙冰,另外有甜甜嘅芒果同椰果,仲有類似西米嘅脆口水晶珠,口感豐富味道清新,食完透心涼。香蕉朱古力醬焦糖牛角窩夫一層香蕉,一層雪糕加埋脆脆放上窩夫上面食,配合完美麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫麻糬細細粒,煙煙韌韌,紅豆抹茶係天作之合另外餐廳以白色為主,環境優美,服務員笑面迎人服務迅速。

杏仁燉蛋白

芒果麗莎

香蕉朱古力醬焦糖牛角窩夫
一層香蕉,一層雪糕加埋脆脆放上窩夫上面食,配合完美

麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫
麻糬細細粒,煙煙韌韌,紅豆抹茶係天作之合

另外餐廳以白色為主,環境優美,服務員笑面迎人服務迅速。

2024-10-23
下午茶
  • 芒芒麗莎
  • 麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫
  • 杏仁茶燉蛋白
2024-10-23 159 浏览
. #哈比四圍食 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔甜品 曾經喺糖水界好紅好出名嘅聰嫂而家喺灣仔重出江湖了,以前放學成日同幾個同學仔去學校附近嗰間食返碗龍眼冰再去補習,今日同朋友喺附近食完飯經過見到,忍唔住要懷念一吓,見都有唔少遊客排隊,但等候時間都唔會好耐,大約10分鐘左右就有位了😎榴槤水晶珠唔洗介紹,好多人都知呢碗同龍眼冰一樣係必點之一,榴槤控一定唔會放過,勁大嚿榴槤喺面頭,而家榴槤味勁香勁香,水晶珠樣貌似西米,但佢就係爽口的🥐 麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫牛角窩夫翻熱後,香噴噴咁上枱,外酥內軟好香牛油味,上面嘅抹茶雪糕半溶狀態咁一齊食,完全係冰火嘅感覺,仲有旁邊嘅麻糬好軟熟仲有少少香甜☕ 咖啡雪糕仙草黑糖珍珠一碗口感非常豐富嘅甜品、有兩球咖啡味雪糕、滿滿嘅仙草、十分彈牙嘅黑糖珍珠,成個味道有少少係latte加咖啡果凍咁,好好食啊呢個➡️ 聰。C Dessert (灣仔)灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
#哈比四圍食 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔甜品
😎榴槤水晶珠
🥐 麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫
☕ 咖啡雪糕仙草黑糖珍珠

➡️ 聰。C Dessert (灣仔)
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
  • 榴槤水晶珠
  • 麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫
  • 咖啡雪糕仙草黑糖珍珠
2024-10-22 150 浏览
呢間甜品店簡直係灣仔奇觀,長期排長龍,雖然係咁,但流量好快,所以排咗唔夠十分鐘就入到去。咖啡雪糕仙草黑糖珍珠嘩,呢杯真係神奇杯,裏面有好多不知名嘅物體,有啲爽有啲脆有啲甜有啲爆漿,咖啡味濃郁,總之真係好食。🤣🤣黑糖珍珠咖啡雪糕牛角窩夫🧇最令人讚賞嘅係佢好似係一間專做牛角窩夫嘅店,因為牛角包做得好出色鬆軟香脆!布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫🧇我最喜歡嘅焦糖味,焦糖脆餅,奶黃醬都齊晒,加埋香脆熱辣辣嘅牛角包,一絕!杞子圓肉雪蓮子燉桃膠秋天到都要食返一盅滋潤嘅燉糖水,桃膠加杞子圓肉雪梨蓮子😘😘😋

咖啡雪糕仙草黑糖珍珠

黑糖珍珠咖啡雪糕牛角窩夫🧇

布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫🧇

杞子圓肉雪蓮子燉桃膠

2024-10-22 185 浏览
喺灣仔利東街附近行完街想搵個地方坐低唞唞,行咗幾分鐘俾我搵到聰C🍨久仰大名,但係未食過,佢哋啲甜品組合都幾獨特嘅,試一次就想再嚟---🤤 榴槤黑糯米$48呢碗榴槤黑糯米,香濃嘅榴槤同軟糯嘅黑糯米完美結合,口感豐富又有層次。🤤 芝麻糊燉蛋白 $40濃郁嘅芝麻香同滑溜嘅燉蛋白相得益彰,口感細膩,健康又美味,心情都跟住好好!---🥭 楊枝甘露豆腐花 $45楊枝甘露清新嘅口感令人心曠神怡,同芒果嘅酸甜交融,再加上西柚嘅點綴,整碗甜品既清爽又唔膩,真係夏天消暑嘅好選擇!🍑🍹---🤤 密瓜豆腐花 $42密瓜豆腐花簡直係夏日清新嘅代表,滑嫩嘅豆腐花同清甜嘅密瓜搭配,口感輕盈,令人感受到自然嘅甘甜🍈🍧---呢四款甜品各有特色,無論係榴槤嘅濃烈定密瓜嘅清新,而且價錢都唔貴,幾個人去食嗌唔同款仲可以食幾隻味🤤📍聰。C Dessert (灣仔)灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

🤤 榴槤黑糯米$48

🤤 芝麻糊燉蛋白 $40

🥭 楊枝甘露豆腐花 $45

🤤 密瓜豆腐花 $42

---

📍聰。C Dessert (灣仔)
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
  • 榴槤黑糯米