2024-09-24 439 浏览
呢日下雨天嘅tea time經過灣仔,見到呢間港式甜品舖都有條長長嘅人龍,我當然唔執輸排埋一份啦😂 雖然門口有大約20人排緊隊,但係都係等大約20分鐘左右就可以入座😎 叫咗四款喺餐牌上面都有王冠嘅皇牌甜品🤩芒芒麗莎鍾意芒果嘅朋友一定要叫呢個,入面除咗有芒果粒,仲有芒果沙冰、椰果、小丸子同水晶珠,酸酸甜甜好啱夏天食🥭士多啤梨豆腐花呢個配搭真係第一次試,將酸酸甜甜嘅士多啤梨雪葩放喺豆腐花面,食落又滑又涼快🍓咖啡雪糕仙草黑糖珍珠有成兩球咖啡雪糕,旁邊配有仙草粒、水晶珠同黑糖珍珠,底下仲有仙草凍添🤤 黑糖珍珠將咖啡同仙草嘅甘味中和,係個味道特別嘅甜品☕️朱古力香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫唔好以為呢間餐廳淨係得港式甜品,連近年好hit嘅croffle都有得嗌🫢 牛角窩夫好脆口,上面嘅雪糕、朱古力醬同焦糖脆脆,令甜意升級🧇呢間餐廳嘅甜品選擇真係好多,難怪非常有人氣,keep住座無虛席啊🤗

下午茶
2024-09-22 593 浏览
朋友係灣仔地膽,話呢間甜品鋪經常排長龍,條隊未排已經擊退佢,如果唔係我話想食,佢都唔會奉陪😂😂😂條人龍都去得好快,唔算等好耐就到我哋喇難得排隊入到嚟,所以我哋今次都好crazy咁每人叫咗兩款甜品🤣🤣🤣:1)芒果奶昔雙皮奶 $46有三個層次嘅口感:最面係真芒果肉,中間係一層用芒果肉打成新鮮芒果嘅雪芭層,最底嗰層就係主角——雙皮奶凍啦!2)芒芒麗莎 $48呢個真係Mango-Holic嘅至愛❤️❤️❤️入面係有粒粒嘅芒果肉、芒果嘅mousse cream sauce,以至個汁底都係芒果汁底!再加番啲口感層次,就係煙靭嘅小丸子、椰果,同埋細細粒嘅水晶珠👍🏽👍🏽👍🏽成件事好完整!3)綠茶杏仁豆腐花 $42呢個唔係一般嘅豆腐花,係好豐富嘅豆腐花。有杏汁底,同埋加咗煙煙韌爽爽口感嘅綠茶啫喱,真係好好食呀! 4)椰汁麻糬仙草凍 $42呢款可以講係我哋今日嘅至愛!因為佢嗰隻麻糬,唔係芋圓質感嗰種嘅麻糬,而係好似喺珍珠奶茶店叫米麻糬飲品嗰種嘅麻糬口感,滑捋捋嘅,再加埋滑捋捋嘅仙草凍,唔㗳真個味都分唔出同一個口感既食物,係邊樣打邊樣😆😆,真係要靠色、味去分辨啊!全部甜品都唔係好甜,呢間糖水舖係我暫時喺灣仔區食過

條人龍都去得好快,唔算等好耐就到我哋喇

1)芒果奶昔雙皮奶 $46

2)芒芒麗莎 $48
呢個真係Mango-Holic嘅至愛❤️❤️❤️

3)綠茶杏仁豆腐花 $42

4)椰汁麻糬仙草凍 $42

全部甜品都唔係好甜,呢間糖水舖係我暫時喺灣仔區食過最好食嘅糖水舖❤️❤️❤️

芒果奶昔雙皮奶
綠茶杏仁豆腐花
左上:椰汁麻糬仙草凍;左下:綠茶杏仁豆腐花;右上:芒果奶昔雙皮奶;右下:芒芒麗莎
2024-09-22
芒果奶昔雙皮奶
綠茶杏仁豆腐花
  • 椰汁麻糬仙草凍
《聰。C Dessert》曾經人氣滿滿的將軍澳名物“聰嫂”甜品於灣仔強勢回歸每日經過都人龍長長,非常有人氣。龍眼椰果冰 ($46) - 必點名物之一龍眼椰果冰,每碗都真材實料,用上60粒雪成冰的龍眼打成龍眼沙冰,非常足料,每一啖都食到清甜的龍眼果肉和香味,另外加上椰果及爽口西米增加口感。。芒芒麗莎 ($46) - 喱個都係推介之一,類似楊枝金露,但沒了金露,反而係加倍嘅芒果汁、芒果蓉及芒果粒,味道酸酸甜甜,小丸子口感軟糯,愛芒果的人必點,我個人最喜歡。。杞子圓肉雪蓮子燉桃膠 ($45) - 感覺好滋潤的甜品,雪蓮子燉桃膠帶來滿滿膠質感,整體不會太甜,冬天食一定好正。。鮮榨西瓜汁 ($34) - 清爽的西瓜汁,非常解暑。ig: cravingforfoodhk
《聰。C Dessert》
曾經人氣滿滿的將軍澳名物“聰嫂”甜品於灣仔強勢回歸
每日經過都人龍長長,非常有人氣

。鮮榨西瓜汁 ($34) - 清爽的西瓜汁,非常解暑。

ig: cravingforfoodhk
聰嫂 相信好多人聽過大名!之前 何鴻燊 四太 梁安琪、小南國 買走左招牌但 疫情 又令 接手集團 決定 全線結業 聰C聰嫂 不忍獨門糖水手藝消失上年10月起灣仔再重新開業咁梗係要嚟食返個 招牌 龍眼冰😍🧊龍眼椰果冰(凍) $46龍眼椰果冰 係完全冇另外加糖用 60顆去籽泰國龍眼,冷凍後加入奶油打成冰沙,放上兩顆冷凍龍眼、椰果以及特別製作的西谷米,清涼可口龍眼的甜味與椰汁的香濃味道 恰到好處,讓人感到清新🍼椰汁燉雙皮奶(熱) $38重現溫暖的懷舊感!雙皮奶的口感滑嫩上面的奶皮,細膩而富有層次感🥛豆漿白果腐竹薏米(熱) $32健康之選豆漿的香濃、白果的清新、腐竹的滑嫩好豐富的口感呀!🫚淨湯丸配薑水(熱) $28湯丸的皮薄餡多,搭配薑水的微辣與香氣好懷念 既灣仔 聰 C Dessert 甜品無論是清涼的冰品還是溫暖的熱品,都能讓人感受到美味與細心的製作。食完,開心!
聰嫂 相信好多人聽過大名!
之前 何鴻燊 四太 梁安琪、小南國 買走左招牌
但 疫情 又令 接手集團 決定 全線結業 聰C
聰嫂 不忍獨門糖水手藝消失
上年10月起灣仔再重新開業
咁梗係要嚟食返個 招牌 龍眼冰😍

🧊龍眼椰果冰(凍) $46
龍眼椰果冰 係完全冇另外加糖
用 60顆去籽泰國龍眼,
冷凍後加入奶油打成冰沙,
放上兩顆冷凍龍眼、椰果
以及特別製作的西谷米,清涼可口
龍眼的甜味與椰汁的香濃味道
恰到好處,讓人感到清新

🍼椰汁燉雙皮奶(熱) $38
重現溫暖的懷舊感!
雙皮奶的口感滑嫩
上面的奶皮,細膩而富有層次感

🥛豆漿白果腐竹薏米(熱) $32
健康之選
豆漿的香濃、白果的清新、腐竹的滑嫩
好豐富的口感呀!

🫚淨湯丸配薑水(熱) $28
湯丸的皮薄餡多,搭配薑水的微辣與香氣
好懷念 既灣仔 聰 C Dessert 甜品
相信大家都有聽過人氣甜品店聰嫂甜品,唔講唔知原來佢地之前以全新品牌「聰。C Dessert」係灣仔重開,新店環境走簡約風格,平時成日經過都大排長龍,今次叫左幾款招牌甜品,味道都好有驚喜龍眼椰果冰必食之選! 老細話佢地係用咗60粒龍眼加入奶油打成冰,食既時候好冰凍,啖啖西米、龍眼肉同椰果,口感豐富,值得一試!杏汁蜜瓜冰蜜瓜冰入口綿滑,蜜瓜味香而不甜,加上杏汁值得一試布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫牛角窩夫外脆內軟,食落帶牛油香,布蕾醬甜甜地配上脆脆雪糕有助balance番焦糖的甜膩感杞子圓肉雪蓮子燉桃膠熱辣辣桃膠有咬口,加上杞子及圓肉帶清甜,女生養顏一流

杏汁蜜瓜冰
蜜瓜冰入口綿滑,蜜瓜味香而不甜,加上杏汁值得一試

布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫

杞子圓肉雪蓮子燉桃膠
熱辣辣桃膠有咬口,加上杞子及圓肉帶清甜,女生養顏一流

2024-09-18 197 浏览
灣仔人氣高質糖水店,有以往好出名既甜品,亦有新出既款式,長長既人龍已經證明出品係好有保證。見好多人都會外賣係出面食,我地就等左一陣入坐。坐低後落單時職員都好有禮貌,細心介紹甜品款式。士多啤梨豆腐花水果甜品有好多款,想試士多啤梨,酸酸甜甜好開胃,士多啤梨打到好軟綿,豆腐花亦好滑,甜度適中,味道好夾。椰汁芒果西米露另一款叫左比較經典既芒果西米露,芒果非常新鮮,芒果份量亦都有好多,加上椰汁西米露,夏天熱辣辣食就最啱。

坐低後落單時職員都好有禮貌,細心介紹甜品款式。

2024-09-18 424 浏览
食開甜品都知道「聰嫂」,亦是我以前和男朋友拍拖晚飯後必去的地方。知道聰嫂重出江湖,我們都想去回味一下。「聰。C Dessert」位於灣仔修頓球場旁邊,往前行見到有人龍排隊的就是。甜品店大受遊客歡迎,讓我們反而更期待。見到甜品餐牌,聰C以創新手法來炮製甜品,一場來到,一定要和朋友多嚐幾款。➟ 1. 榴槤水晶珠甜品散發著濃郁的榴槤香氣,一粒粒的水晶珠,口感爽脆,並配上榴槤雪糕,非常香濃,性價比絕對比其他榴蓮甜品店的更高!➟ 2. 龍眼椰果冰入到來就要叫份冰涼爽口,尤其適合夏天的甜品。新鮮龍眼與椰果的Q彈相結合,而且甜品基底是類似雪花片片冰,食落非常爽快舒服,一口接一口。➟ 3. 椰汁芒果西米露聰C亦將經典甜品做得好食。使用新鮮芒果,搭配香濃椰汁和西米,口感做得層次豐富,香甜可口。➟ 4. 椰汁燉雙皮奶熱食亦都非常出色。雙皮奶最能反映到甜品的真正實力。椰汁和雙皮奶的細膩完美結合,令到雙皮奶的口感柔滑,配上椰汁後更增添了豐富的奶香味,非常滑溜香甜。聰C的回歸,簡直是令我們拍拖又多一個好節目。
甜品
➟ 1. 榴槤水晶珠
➟ 2. 龍眼椰果冰
➟ 3. 椰汁芒果西米露
➟ 4. 椰汁燉雙皮奶
椰汁燉雙皮奶
聰C的回歸,簡直是令我們拍拖又多一個好節目。
2024-09-08
甜品
2024-09-17 226 浏览
食完飯經過聰。C甜品又忍唔住入嚟整返個糖水🙈🙈 (月巴)花多眼亂樣樣都想食,所以叫咗一冷一熱,一次滿足哂兩個願望~杏仁茶燉蛋白加芝麻湯圓 48必食排行榜第二位!幼滑杏仁香糖水,加埋滑嘟嘟蛋白,配上煙靭芝麻湯圓,簡直係天使與魔鬼的結合😈😇鮮雜果椰汁仙草凍 48最鍾意食新鮮水果, 呢度又有芒果, 西瓜,香蕉, 蜜瓜,士多啤梨,一次過滿足晒我五個願望✨💫 底下仲有滑捋捋嘅仙草凍, 超滿足呀🤤📍聰。C (灣仔)

杏仁茶燉蛋白加芝麻湯圓 48

鮮雜果椰汁仙草凍 48

📍聰。C (灣仔)
🎉灣仔聰c dessert🍨🍦麻糬紅豆抺茶雪糕牛角窩夫麻糬軟糯香甜,紅豆粒粒飽滿,抺茶雪糕更是清涼解暑。搭配上特製的牛角窩夫,整體口感層次豐富,回味無窮。🍧杞子圓肉雪蓮子燉桃膠這款甜品採用了傳統燉品的方式,食材搭配十分考究。杞子、圓肉、雪蓮子、桃膠等珍貴食材一起燉制,不僅口感鮮美,而且具有很好的滋補效果。每一口都能感受到滿滿的膠原蛋白和營養。#cdessert #灣仔甜品 #麻糬紅豆 #雪蓮子 #膠原蛋白
🎉灣仔聰c dessert🍨

🍦麻糬紅豆抺茶雪糕牛角窩夫

🍧杞子圓肉雪蓮子燉桃膠

2024-09-16 169 浏览
今晚同朋友係灣仔食完飯,飯後梗係要食甜品啦!有一位同事就講起聰嫂喺灣仔有分店一聽到呢個消息,即刻就忍唔住要過去食啦!💌我哋今次三個人就嗌咗四款唔同嘅甜品,包括有- 芒果奶昔雙皮奶 $45雙皮奶好滑,加埋芒果好正- ⁠士多啤梨豆腐花 $42估唔到糖水舖都有咁滑嘅豆腐花,加埋士多啤梨真係好香- ⁠椰汁芋泥西米露(芋圓) $48最鍾意就係呢個椰汁芋泥西米露,椰汁味唔會太甜,芋泥好滑- ⁠布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 $42除開平均每人消費$50
一聽到呢個消息,即刻就忍唔住要過去食啦!💌

我哋今次三個人就嗌咗四款唔同嘅甜品,包括有

- 芒果奶昔雙皮奶 $45
雙皮奶好滑,加埋芒果好正

- ⁠士多啤梨豆腐花 $42
估唔到糖水舖都有咁滑嘅豆腐花,加埋士多啤梨真係好香

- ⁠椰汁芋泥西米露(芋圓) $48
最鍾意就係呢個椰汁芋泥西米露,椰汁味唔會太甜,芋泥好滑
- ⁠布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 $42

除開平均每人消費$50

2024-09-15 234 浏览
聰嫂終於回歸了!改名為「聰。C Dessert」,在灣仔全新開業。這次重新開業後,聰嫂不僅保留了經典的招牌甜品,還增添了許多以往沒有的款式,如仙草系列、麻糬和窩夫等。榴槤水晶珠 HKD48我的心頭好非榴槤水晶珠莫屬!這道甜品是我每次的必點項目,榴槤蓉與奶油攪拌成的榴槤冰,口感滑順,榴槤香氣濃郁。上面還加了一層榴槤蓉,酷愛榴槤的朋友,一定會喜歡。龍眼椰果冰 HKD46這道甜品也算是聰嫂的成名作之一。這碗冰品中包含了新鮮的龍眼、椰果和水晶珠,底下則是用許多龍眼與奶油打成的龍眼冰。每一口都充滿了龍眼的香氣,在品嚐新鮮的龍眼似的。讓人感受到龍眼的清甜。這道甜品在我的心目中排名第二,是炎炎夏日消暑解渴的絕佳選擇。布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 HKD42牛角窩夫是近年來大熱的甜品,與傳統的窩夫有所不同。它是用牛角包經過格仔餅機烘烤後製成的,外皮酥脆,內裡依然保留了牛角包的松軟口感。牛角窩夫散發著濃濃的牛油香,搭配香滑的雲尼拿雪糕,撒上布蕾醬焦糖脆脆。讓整個甜品的層次感更為豐富。西瓜汁 HKD34西瓜汁口感清甜,清新解渴。小總結❤️❤️❤️❤️❤️📌榴槤水晶珠必點📌龍眼椰果冰清香

榴槤水晶珠 HKD48

龍眼椰果冰 HKD46

布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 HKD42

西瓜汁 HKD34
西瓜汁口感清甜,清新解渴。

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌榴槤水晶珠必點
📌龍眼椰果冰清香
  • 榴槤水晶珠
  • 龍眼椰果冰
  • 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
2024-09-14 135 浏览
尋日8號風球落咗波,行返屋企經過見C聰甜品冇人排隊,於是又入去食返個甜品先返再屋企。入去睇下個餐牌,試吓新嘢先,叫咗個蜜瓜冰,唔洗5分鐘嚟到,見蜜瓜冰上面有鮮蜜瓜,水晶珠,試一口,冰係用蜜瓜汁打成,水晶珠係爽口脆嘅,每啖冰充滿蜜瓜味,之後見到隔離枱叫咗個豆漿腐竹薏米白果,我又叫嚟試吓先,唔洗5分鐘都送到我面前,入口充滿啖啖豆香,見到好多腐竹,白菓,薏米煲得夠淋,好足料,入口糖水熱度夠,食完成個人暖晒,好滿足

2024-09-06
2024-09-14 162 浏览
尋晚放工之後,又好想去食甜品,行返去經過屋企樓下,間聰嫂甜品唔使等位,就入去,望望個餐牌,叫咗個杏汁蜜瓜冰,蜜瓜冰上邊有幾粒新鮮蜜瓜🍈,有水晶珠,蜜瓜冰係用杏汁打,入口清新可口脆脆豬係一粒,好似脆嘅西米一樣,食完之後唔夠喉,於是在望望個餐牌,我見佢有四款窩夫,我就叫咗個布蕾漿脆脆焦糖窩夫雪糕,嚟到個窩夫賣相好靚,有士多啤梨,有一球雪糕個窩夫同埋吉士醬,窩夫同普通嘅窩夫係唔同,係酥皮嗰隻,外脆內軟,微熱,吉士醬甚為香滑,雪糕應該係雲呢拿雪糕,配搭埋一起實在好滿足😌
2024-09-13
2024-09-12 193 浏览
呢排出街太陽好曬,行一陣就出哂汗,想搵間餐廳坐低嘆下冷氣,但又吾想食太飽,所以就揀左去食糖水🤭🩵甜品:榴槤水晶珠$48一上枱已經聞到勁香榴槤味,榴槤雪糕夾雜咗榴槤肉,味道十分濃郁,配上冰涼水晶珠,夏日解暑一流💕🩵甜品:鮮雜果椰汁仙草$48新鮮雜果配上椰汁仙草,椰汁微甜加上大量西米,食落口感清新吾膩口👍🏻🩵甜品:杞子圓肉雪蓮子燉桃膠$45養生糖水推薦 - 杞子圓肉雪蓮子燉桃膠,非常足料,桃膠及杞子圓肉好有咬口,最重要湯頭又吾會過甜😚🩵甜品:麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫$44用牛角包整成既窩夫,口感特別酥脆,配上濃郁抹茶雪糕,窩夫加雪糕一齊食,冷熱交織嘅口感好正😍

🩵甜品:榴槤水晶珠$48

🩵甜品:鮮雜果椰汁仙草$48

🩵甜品:杞子圓肉雪蓮子燉桃膠$45

🩵甜品:麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫$44
2024-09-12 192 浏览
聰。C dessert灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖經開灣仔,老友想食糖水,帶咗我去 聰。C dessert,環境舒適,款式夠多,果然冇介紹錯。😽士多啤梨豆腐花面層放了新鮮士多啤梨,水晶珠爽口彈牙,士多啤梨雪糕又香又滑,豆腐花入口即溶,好味道!😻鮮雜果椰汁仙草凍水果新鮮多汁,有士多啤梨、西瓜、哈密瓜、芒果和香蕉,加了又香又甜的椰汁提升層次,好惹味,仙草凍健康好味夠香滑。😍布蕾醬焦糖脆脆牛角窩夫大廚即叫即製,牛角窩夫外層香脆,內層鬆化,香滑的雲呢拿雪糕加焦糖醬汁甜到入心,吃到中段可以加布蕾醬和焦糖脆脆,太幸福了吧!😋聰。C dessert 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
聰。C dessert

灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

鮮雜果椰汁仙草凍