2019-02-23 326 浏览
以前飯後總免不了來聰嫂吃甜品,最近卻發現態度越來越差。一個下雨天,進去之後被帶位到一張桌子前,對面顧客說那是她們朋友的位子。聰嫂一向是人齊才可以入座,卻不知為何給這幾位客人坐。此時見到有其他客人吃完差不多買單,我們提出等兩分鐘,服務員自己帶錯位不抱歉就算了,下雨天一定要讓與我同行的老人家出去站著等位,明明有人已經要買單。要點東西,明明就站在她們身旁,卻一定要求我們必須坐下才可以點,坐下後又說我們佔得六人枱,要求我們起身換位子,可明明移開一張桌子就得。真是吃的一肚子氣!幾個服務員都是如此,一點都不體諒客人,生意火了,太把自己當回事!

2019-02-22 229 浏览
喺銅鑼灣食完飯未夠喉,例牌食多個甜品先👏🏻👏🏻以前讀書放學成日約埋班同學會一齊過去食個聰嫂先返屋企食飯😂諗返起都開心。今次食飯附近有聰嫂同明記,雖然聰嫂比較多人排隊,中途都有一思想放棄轉食明記就算😂但好彩都算快有位,可以比我再一嚐聰嫂甜品嘅味道🙆🏻呢日天氣都仲有啲凍,我同男朋友就叫咗個熱椰皇燉桃膠滋補下,就算幾凍都好,都忍唔住叫埋我最鐘意嘅龍眼冰。⭐️椰皇燉桃膠椰皇味香清甜,入面嘅椰漿蛋白好滑溜,桃膠養顏滋補,正😍⭐️龍眼冰keep住水準,香甜嘅龍眼冰,入面仲會食到龍眼肉,椰果煙韌,水晶珠爽脆。
喺銅鑼灣食完飯未夠喉,例牌食多個甜品先👏🏻👏🏻

⭐️椰皇燉桃膠
椰皇味香清甜,入面嘅椰漿蛋白好滑溜,桃膠養顏滋補,正😍
⭐️龍眼冰
2019-02-19 172 浏览
中國情人節同西方情人節感覺上唔同嘅地方係西方嘅要求嘅禮節多啲,又花又禮物咁,做唔足可能會俾人黑面架!元宵節感覺easy d,食餐飯見一見已經安排妥當!當然食完飯食個甜點,食個湯圓,感覺多一點甜,多一點幸福!去個聰嫂食個淨湯丸配薑水 ($28)同叫多個芒果班戟($35)湯丸粒粒都一樣咁大粒,皮薄餡靚,薑水又好夠薑喎,好味喎!芒果班戟亦都好皮薄,cream同芒果嘅比例一比一,芒果又甜,好味喎!服務就唔好有期望,可能太好生意,店員做到盲目左!

湯丸粒粒都一樣咁大粒,皮薄餡靚,薑水又好夠薑喎,好味喎!

服務就唔好有期望,可能太好生意,店員做到盲目左!
等候时间
15 分钟 (堂食)
$40 (其他)
2019-02-02 344 浏览
一大班人食完晚飯之後出去食糖水都會即刻諗到食聰嫂私房甜品第一個推介 薑汁蛋白我建議熱食 個薑汁味會更加出同埋如果冬天食嘅 食完之後好暖身第二個推介龍眼冰通常呢啲棉花冰喺出食會比較淡味如果係龍眼嘅話會仲淡味但係佢做到龍眼味好夠濃同埋有龍眼肉喺入面第三個推介係是季節限定原個椰皇燉桃膠佢入面有蛋白 牛奶 桃膠 椰汁好香濃 熱食好夠味 超多食完仲有個椰肉可以食1個字講曬正 不過如果晚飯時間過後預咗會好多人排隊 間間都係新開既灣仔果間可能會少人啲
一大班人食完晚飯之後

新開既灣仔果間可能會少人啲
  • 椰皇燉桃膠
  • 龍眼椰果冰
  • 薑汁鮮奶燉蛋白
食完一蘭拉麵,當然要搵一間甜品舖醫飽我第二個胃啦!—-喺時代廣場後面嘅耀華街,嗰度有好多各式各樣嘅嘢食,都有唔少甜品店。今次我哋就選擇食聰嫂甜品🍮去到已經有一條大概10幾個人嘅人龍,大概等左15分鐘都可以入去坐。入邊都係一般香港甜品店嘅佈局,就係狹窄😬—-女朋友點了熱辣辣的合桃霜;而我就點了蜜瓜涼粉😊—-再一次大家可以對比餐牌與實際上嘅分別😏我覺得碗合桃好似平時食嘢嘅例湯,食完個口有好強烈嘅合桃味,不過不失。但太甜,如果唔食太甜嘅朋友就唔係太啱。$28嘅價錢我覺得只係$19蜜瓜涼粉嘅賣相就相當之驚人,不過我幾鍾意去蜜瓜味嘅雪糕(我估係雪糕)。$39嘅價錢我覺得值$35最後我哋大概食咗15分鐘就埋單走人🤪 ——————————食物質素:5/10 環境衛生:4/10 舒適度:3/10服務:3/10 性價比:4/10 總評分:3.8/10 —————————— #foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #銅鑼灣

食完一蘭拉麵,當然要搵一間甜品舖醫飽我第二個胃啦!

女朋友點了熱辣辣的合桃霜;而我就點了蜜瓜涼粉😊

總評分:3.8/10
——————————
2019-01-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
宵夜
2019-01-25 305 浏览
聰嫂8分 龍眼椰果冰 $49沙冰和龍眼打得非常綿密,入口不會有一顆顆冰粒,西米和椰果增加了整個甜品的口感,散發出啖啖清新的龍眼味又不會太甜,依然是我的最愛😍。/6.9分 榴連涼粉豆腐花 $49其實我的top 3是榴連水晶珠,但加價到$59實在太貴了🙈唯有退而求其次,吃混有涼粉和豆腐花,但面頭仍有滿滿的榴連蓉和水晶珠😋絕對是窮L的好選擇😀。/7.5分 芒果奶昔雙皮奶 $49面頭鋪滿芒果,中間則是芒果奶昔,最底則是幼滑的雙皮奶,全部味道都非常相配,芒果控必試!!/獲米之蓮推介的聰嫂相信很多人都吃過,以前經常來吃,因為不貴又好吃,性價比很高,可自它不斷加價後已很久沒來吃了😭但不得不說水準依舊高,也難怪會大排長龍🤷🏻‍♀️。
聰嫂
8分 龍眼椰果冰 $49
6.9分 榴連涼粉豆腐花 $49
7.5分 芒果奶昔雙皮奶 $49
  • 龍眼椰果冰
  • 榴槤水晶珠
  • 芒果奶昔雙皮奶
2019-01-17 230 浏览
來叫了四樣平常會吃的!椰皇燉桃膠好吃!比較奢華的一款,比較適合女生吃不會很甜。椰子味非常濃厚,加熱後會應該加了些糖會比平常的濃稠許多,和桃膠很搭。芒果豆花冰我覺得應該叫芒果冰加豆花,豆花比芒果冰更優秀。椰果龍眼冰非常驚艷的龍眼冰!非常奇妙的味道,建議能吃冷的話試一下,很清爽。核桃杏仁茶性價比比較低,常規的杏仁茶。總結:結合了很多港式的特點:店面小、服務普通、需拼桌、只能現金!!很疑惑是上杏仁茶的時候沒拿穩灑了一些還沾到了朋友的衣服,服務員沒有說任何話就是去拿了幾張紙巾遞過來就走了~希望服務能夠改進。
來叫了四樣平常會吃的!

芒果豆花冰我覺得應該叫芒果冰加豆花,豆花比芒果冰更優秀。
核桃杏仁茶性價比比較低,常規的杏仁茶。
2019-01-15 152 浏览
晚上10點左右門口已經大排長龍,等緊既同時上網睇下食評,大家都過水榴連冰同龍眼冰都好出名,鐘意食榴連既我又點會錯過😋😋😋入面環境好擠逼,大家都係食完就走,所以不時要讓人離開,有少少不便。😢「推介」龍眼椰果冰 $49原本主要想試榴連,但深深比龍眼冰吸引左😍第一次食龍眼味既甜品,龍眼味好出,加埋龍眼肉👍🏻👍🏻 必推!榴連水晶珠 $59好重榴連味😍配埋榴連蓉 成個冰都好濃好香!下次要試埋其他冰😋👍🏻💓

「推介」龍眼椰果冰 $49

榴連水晶珠 $59
好重榴連味😍配埋榴連蓉 成個冰都好濃好香!

下次要試埋其他冰😋👍🏻💓
2019-01-12 229 浏览
dessert is a bit sweet.But it’s worth to try it. Their mango dessert is worth to try.The coconut stew peach gum is Very nice very smooth very soft. Shop is quite comfortable. Went at 530pm not much ppl there.
椰皇燉桃膠
楊枝甘露
椰皇燉桃膠
楊枝甘露
2019-01-08 150 浏览
不嬲都好鍾意食甜品,所以今晚又食甜品當宵夜喇😋😋我今次試咗個芒果涼粉($39)。賣相方面,個人認為有待改善,佢將啲涼粉擺晒底,一開始仲以為佢比漏咗。.味道方面,個人認為芒果棉花冰食落去完全冇冰粒,啖啖芒果汁味,抵讚!美中不足嘅係,芒果份量頗少,而且切得好細,影響口感同埋美觀。另一方面,涼粉食落去係完全唔涷的,搞到食嘅時候要一啖𣲙一啖涼粉咁食,希望可以改善~.總括而言,我認為個甜品味道係幾好食嘅,尤其是棉花冰真係好重芒果味,囗感亦都唔錯,推介大家去試下~
不嬲都好鍾意食甜品,所以今晚又食甜品當宵夜喇😋😋
2018-12-03 516 浏览
咁出名既聰嫂一定要黎食!之前一路都諗緊聰嫂同聰少有咩分別,問過先知原來都係同一間公司,不過聰少係聰嫂既新品牌,行唔同風格,新品牌係年輕人路線,成個感覺都young d,得閒都可以換個感覺試下,但食開聰嫂,當然改唔到啦!椰汁西米露怕甜既我感覺都尚可接受,椰汁味多,西米好易煮到一塊塊,或者中間唔熟,咁當然佢地就無呢個問題啦!但可以減少許甜味,咁就perfect !芒果冰見好多人黎食龍眼冰,但今次就想試下佢個芒果味,估唔到有新發現,或者係佢冰類都特別好食,唔會有甜味覆蓋,芒果同冰既配合剛剛好,又唔會化淡左啲味感。

椰汁西米露

芒果冰

2018-10-20
$40 (宵夜)
2018-11-21 373 浏览
今次係第一次喺呢度食甜品喺出面見到唔使排好耐同埋價錢都算合理所以就入咗去食 佢嘅荔枝冰 好入味荔枝肉好似一個個正方體咁好有咬口 荔枝冰都唔係冇味有好重嘅荔枝果味 另外朋友鍾意食芒果冰一嚟到就有好大陣芒果味飄過嚟相信都係因為用了好新鮮
2018-11-15 391 浏览
哩度真係平日都要等勁耐不過都係真必值得嘅芝麻糊唔太甜,亦唔會太稀,好有口感,唔似係用粉溝出黎,好味哩碗看似平平無奇嘅糖水,真係more than I expected 真係好香豆漿唔稀,夠晒味,加埋蓮子,煲得好淋好入味,好有口感加埋薏米真係perfect match, 煲得夠晒淋$28嘅價錢真係都幾抵,喺香港黎講,咁嘅地區咁嘅價錢,真係還可以吧。只不過係哩度啲服務真係有待改善,啲姐姐真係叫極都唔應,又唔係清潔得太好,不過糖水來計,幾唔錯嘅!
哩度真係平日都要等勁耐
不過都係真必值得嘅

芝麻糊

芝麻糊唔太甜,亦唔會太稀,好有口感,唔似係用粉溝出黎,好味

真係好香

豆漿蓮子腐竹薏米

豆漿唔稀,夠晒味,加埋蓮子,煲得好淋好入味,好有口感

豆漿蓮子腐竹薏米
加埋薏米真係perfect match, 煲得夠晒淋

2018-11-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
$30 (宵夜)
芝麻糊
2018-10-04 3371 浏览
聰嫂甜品店其實開咗好多年, 聽就聽得多, 但未有機遇食, 今晚朋友行去食泰菜時經過門口....佢上到嚟即刻癲咗咁話.....食完飯要去聰嫂食榴槤甜品, 我話.....呢餐都未食就諗定下一餐!不愧為人氣甜品店, 去到滿座, 要排隊等位呢! 一般甜品店格局, 座位坐得密密的, 但不會撞到前後左右, 算係咁, 香港租金貴, 可以理解, 比$30零食碗糖水無可能比張SOFA 你坐係度慢慢同愛人啖心吧。劉華手字好靚!聰嫂甜品款式不算多, 朋友話榴槤黑糯米及龍眼冰豆腐好好食, 我便叫了龍眼豆腐。榴槤黑糯米 ($49)朋友見到佢好失望, 佢話以前成碗都係榴槤溶, 而家變咗得2湯羹榴槤溶, 底下已經變咗榴槤冰了, 食完佢話非常不爽, 扁嘴, 個pat 榴槤蓉又真係幾好食嘅, 用新鮮榴槤打成, 又香又滑又甜........榴槤冰都食到榴槤肉的, 我之前未食過, 無得比較, 又覺得OK。龍眼豆腐 ($39)龍眼冰用真龍眼肉打造而成, 真材實料, 啖啖龍眼的清甜, 確實好味, 而豆腐花texture 比較實淨, 唔似得坊間嗰啲咁水漾滑溜, 不過聰嫂嘅豆腐花明顯豆味濃好多, 都係滑口的, 不是嚡口, 真材實料

劉華手字好靚!

榴槤黑糯米 ($49)
榴槤黑糯米 ($49)

龍眼豆腐 ($39)
龍眼冰用真龍眼肉打造而成, 真材實料, 啖啖龍眼的清甜, 確實好味, 而豆腐花texture 比較實淨, 唔似得坊間嗰啲咁水漾滑溜, 不過聰嫂嘅豆腐花明顯豆味濃好多, 都係滑口的, 不是嚡口, 真材實料賣$39, 唔算貴, 比x 記值得多!
龍眼豆腐 ($39)
2018-09-28 821 浏览
同隻🐷喺隔離打完邊邊,又要俾🐷屈食甜品😏甜品當然要食好啲,要食有質素㗎啦🤤🤤今次食我嘅至愛'榴槤水晶珠' 味道濃郁榴槤肉夠多,喜歡食水晶珠貪佢咬落夠脆口,好有口感😋😋聰嫂嘅龍眼椰果冰都係我嘅至愛😋😋

聰嫂嘅龍眼椰果冰都係我嘅至愛😋😋