2019-04-27 224 浏览
2019年4月16日星期五今日去咗附近徳美食完飯,順便買個糖水返屋企同老婆一路睇戲一路食餐牌選擇多元化有唔少選擇不過老婆一心諗住買個芒果雙皮奶返屋企食雖然芒果嘅份量不少有六七舊,但係冇咗嘅味道偏酸。感覺上冇乜揀過啲芒果。雙皮奶嘅份量就唔係好多。雖然幾滑,但感覺似奶涷多個似雙皮奶。估唔到幾年冇幫襯過質素下降左唔少
2019年4月16日星期五

餐牌選擇多元化有唔少選擇
不過老婆一心諗住買個芒果雙皮奶返屋企食

2019-04-23 141 浏览
聰嫂係我至愛中式糖水鋪之一,皆因食物有水準、價錢大眾化、款式選擇多,呢一星期已幫襯過兩次喇😁,但聰嫂唔係周圍有,所以我一見到就會流口水!椰皇燉蓮子 $58❤️❤️❤️❤️❤️呢個甜品超抵食,除咗殼之外,整個椰皇都食得,首先椰皇嚟到係超級熱(有次食過熱嘅燉蛋白係唔熱),裡面嘅燉蛋白超香滑,汁亦超濃,因為用椰皇水燉嘅關係,而蓮子非常香甜,完全無一粒有苦澀味,份量亦唔少,最後記住用鐵匙羹挖埋椰肉食,爽口椰子味濃,食完整個超滿足呀椰汁芋頭西米露 $26❤️❤️❤️❤️芋頭超綿好芋頭味,西米軟硬度適中,成碗甜品材料滿瀉,而椰汁亦唔輸蝕,香濃度十足,芋頭控必試二人共消費:$84

椰皇燉蓮子 $58❤️❤️❤️❤️❤️

椰汁芋頭西米露 $26❤️❤️❤️❤️

二人共消費:$84
2019-04-13
$41 (宵夜)
離哂大譜!!!!!!買完個甜品,返到屋企一睇,真係嬲到即刻寫食評。本身真係好鐘意食聰嫂,有時真係會揸車特登入去買。咁今次食完個晚飯,又係特登揸車去買啦,買完就好開心咁揸車返屋企食,頂呀,一開個盒 好似俾人食咗四分一,駛唔駛偷工減料到咁呀?就算閤埋個蓋都仲有好多位,真係完全唔駛驚滿得滯,倒哂出嚟,真實圖片👇🏻至於質素嚟講,可能呢間食得最耐,味道都係最好。但唔知係唔係合桃比較貴,合桃露都係得薄薄喺面,少得可憐......最後,知道係度呻完都冇咩用,但都希望如果店家睇完,真係可以有所改善

芝麻合核露

外卖自取
2019-03-09 150 浏览
最近天氣都很不穏定,時冷時熱,而這幾天則天陰陰,沒精打采的天氣。這種冷天氣,最好就會吃熱糖水滋潤一下。我點了一份熱的芝麻合桃露,由於係雙拼,感覺沒有單拼那麼漏~ 而兩款味道共存,不會單一方面太濃,不錯~而朋友為了有烏髮功效,則點了一份熱的芝麻糊。朋友比較重口味,所以覺得稱甜度適中~ 不過當芝麻合桃露和芝麻糊的價錢一樣時,感覺上雙拼似乎較抵,哈哈~

2019-03-09
5 分钟 (堂食)
$26 (宵夜)
2019-03-08 70 浏览
在將軍澳吃過晚飯後,就去了聰嫂吃甜品了。二話不說就挑了補身的紅棗蓮子蛋茶。蛋茶熱騰騰,很足料,有數粒紅棗和連子,糖水不太甜,剛剛好,再吃下雞蛋,大滿足,身子立即暖起來。
在將軍澳吃過晚飯後,就去了聰嫂吃甜品了。
二話不說就挑了補身的紅棗蓮子蛋茶。

紅棗蓮子蛋茶
紅棗蓮子蛋茶
2019-03-07 68 浏览
聰嫂係連鎖店嘅糖水鋪,近年都有唔少新分店,試過幾間分店水準都穩定,冇失手!今次去將軍澳分店食,係新都城一期地下,地點都尚算就腳,一出地鐵過對面就到。次次我都會嗌榴蓮水晶珠,啲榴蓮冰真係好香濃,有唔少果肉,加埋啲水晶珠食,爽口又有咬口,每次必食推介,鍾意食榴蓮嘅人要試一試!龍眼冰都係呢度嘅招牌,比較特別嘅口味,唔係間間糖水鋪都有龍眼冰食,不過我就對龍眼一般,唔算特別鍾意食到一定要再encore,我都係推介榴蓮多啲!
2019-03-05 76 浏览
食完飯,仲意猶未盡,想搵個地方同朋友傾吓計,所以就去咗將軍澳嗰間聰嫂甜品去食糖水。因為聰嫂好出名,都成日要等幾耐先有位,我哋嗰日就等左半個鐘先入到去坐。不過一入到去,揀咗啲甜品,就好快有得上。作為芒果控嘅我,一入到去就揀咗芒果pancake!芒果味好重,啲cream唔會太多,個皮做得好薄,所以我好滿足!朋友就叫咗個椰果龍眼冰,椰果同龍眼個味道會好夾,冬天食個椰果龍眼冰,味蕾都會被麻痹,但感覺好刺激!

2019-02-27
等候时间
30 分钟 (堂食)
2019-03-03 74 浏览
平時一向都食開芒果奶昔雙皮奶係我最愛既甜品之一 因為我好喜歡奶味既甜品再加上我最愛既水果芒果 已經係無敵今次試下平時比較少食既芒果椰果冰佢啲芒果冰打得好綿 食落唔會好大舊冰塊同好濃芒果味 正阿!

平時一向都食開芒果奶昔雙皮奶
係我最愛既甜品之一
因為我好喜歡奶味既甜品
再加上我最愛既水果芒果 已經係無敵
今次試下平時比較少食既芒果椰果冰
佢啲芒果冰打得好綿 食落唔會好大舊冰塊
同好濃芒果味 正阿!
2019-02-08 121 浏览
新年,同朋友食完晚飯,之後當然要食埋個糖水啦!一離開酒樓就見到「聰嫂」,仲要唔洗等位,所以我地馬上入左去。新年只有新年menu...... 都冇乜好揀。湊住兩個細路,冇乜點影相,只影到👇🏻

2019-02-08
$50 (宵夜)
2019-01-12 153 浏览
好多人都唔中意杏仁茶,覺得難飲n年前知道杏仁茶對皮膚好,即時覺得佢好好飲加埋蛋白一齊食,皮膚會唔會好似蛋白咁滑呢。。。我黎聰嫂好多時都食杏仁茶燉蛋白,蛋白好滑,蒸得岩岩好,唔會過老。但今次嘅杏仁茶就比以前嘅甜左d,少左d杏仁味。。。希望下次有改善啦!!!另外就係,可唔可以唔用膠碗,為環保出分力。。。
好多人都唔中意杏仁茶,覺得難飲

n年前知道杏仁茶對皮膚好,即時覺得佢好好飲

加埋蛋白一齊食,皮膚會唔會好似蛋白咁滑呢。。。

但今次嘅杏仁茶就比以前嘅甜左d,少左d杏仁味。。。

希望下次有改善啦!!!

杏仁茶燉蛋白

另外就係,可唔可以唔用膠碗,為環保出分力。。。

2019-01-11
2019-01-01 136 浏览
除夕夜,出現吃糖水的人龍 幸好早一步到,只等了5分鐘。愛人點了榴槤水晶珠,下層的口感像榴槤雪葩,味道算是濃郁,水晶珠珠也不少,最上面的像是榴槤肉,但又似榴槤冰,坦白說,如果是榴槤肉,口感真的不夠creamy滑口,比起連鎖糖水店-滿X的榴槤肉,確是很大的分別,有點比下去。我點的是椰皇燉蓮子,冬天我還是比較喜愛吃熱辣辣的糖水。椰皇size ok,熱辣辣丶香噴噴,而蓮子香甜丶夠淋,燉蛋白偏清甜,所以兩者加起來是絶配!
除夕夜,出現吃糖水的人龍

幸好早一步到,只等了5分鐘。

2018-12-31
5 分钟 (堂食)
$50 (宵夜)
庆祝纪念
除夕
  • 椰皇燉蓮子
2018-12-27 165 浏览
香港是甜品愛好者的天堂,各種甜品層出不窮,每個都似曾相識,卻又各有特色。龍眼椰果冰,看起來一片白色,卻是各有不同口感和味道。白色粉末狀態的龍眼冰,細的不像冰沙,入口是淡淡的龍眼味,冰沙上面是凍狀的椰果方塊,旁邊是細小的龍眼顆粒。蜜瓜涼粉,碧綠色蜜瓜冰淇淋放在黑色的仙草方塊上,清淡不甜不膩,蜜瓜清香撲鼻。椰皇系列是用椰子殼裝的,香濃的牛奶味還能挖出椰子果肉。桃膠燉得糯糯的,一打開就是濃郁的鮮奶味甜品店雖然小,但整體設計清新明亮乾淨。服務員都好好,叫完的食物很快就會到。位置在時代廣場旁邊的小街上,最多兩分鐘步行。

甜品店雖然小,但整體設計清新明亮乾淨。

服務員都好好,叫完的食物很快就會到。

位置在時代廣場旁邊的小街上,最多兩分鐘步行。
2018-11-24 202 浏览
聰嫂私房甜品到現在已經開了9間分店了,由最初只能到將軍澳區才可以吃,到現在油尖旺,銅鑼灣和元朗都可以吃聰嫂甜品!! 而今日當然是到最初期的寶琳分舖外賣甜品。其實很久前已經裝修完畢,現時的舖位比以前大了一倍,相對地等候的時間會縮短啦!!雖然聰嫂甜品最出色的,和最受歡迎的甜品龍眼椰果冰,不過天氣終於開始轉冷,這個時候最適合滋陰養生。所以點了兩份熱辣辣的甜品,芝麻糊($26)和生磨杏仁茶($26),另外加$4配西米。外賣的西米是另外用盒裝著的。芝麻糊和杏仁茶的口感都很滑溜,味道濃郁,很滋潤的感覺。杏仁茶配上西米的口感很特別,有點爽口,可以試試!!

2018-11-23
2018-10-27 224 浏览
自從聰嫂甜品開咗好多分店之後,就唔需要再排隊等位好耐啦,但係我最鍾意都係嚟到呢個發源地寶琳,呢度食有回憶同埋我覺得係好味啲嘅。不過早排聽人講話聰嫂甜品加咗價,裝修過,之後就冇以前咁好食啦,所以今日就再過嚟試吓。我哋都係叫咗同以前一樣嘅兩樣野,一份龍眼冰,同埋一份榴槤水晶珠。其實味道來講,可能同以前真係差唔多,但係可能因為唔使排隊啦冇咁矜貴,就冇咁好食,唔知佢係真係冇咁好食定係心理作用呢,不過都唔係話真係好差嘅,其實榴槤水晶珠來講,我最欣賞佢就係真係有好大份榴槤肉喺度,二龍眼冰又真係好適合夏天去食有種透心涼嘅感覺,呢兩樣野都係無變到
2018-10-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
$40 (宵夜)
  • 榴槤水晶珠
  • 龍眼椰果冰
2018-10-26 150 浏览
我地某日食完飯就去左將軍澳既聰嫂食甜品,佢地既榴槤水晶珠同龍眼冰都好出名,榴槤冰之前已試過,都好濃榴槤味,佢面頭有榴槤溶同水晶珠,係好食既今次本人就試下佢地既龍眼冰同蜜瓜冰,原來呢2款仲好食龍眼冰好清甜,好透心涼,水晶珠好有咬口好爽呀,面頭仲有椰果粒,清甜冰涼蜜瓜冰,呢個好香濃蜜瓜味呀,佢面頭都有水晶珠同蜜瓜粒,本人好好好喜歡蜜瓜味架,正呀喂,這個就比龍眼冰甜dd\(^o^)/其實佢應該仲有其它甜品都好食既,今次就分享這3款甜品先,bye\(^o^)/

今次本人就試下佢地既龍眼冰同蜜瓜冰,原來呢2款仲好食

龍眼冰好清甜,好透心涼,水晶珠好有咬口好爽呀
,面頭仲有椰果粒,清甜冰涼

蜜瓜冰,呢個好香濃蜜瓜味呀
,佢面頭都有水晶珠同蜜瓜粒,本人好好好喜歡蜜瓜味架
,正呀喂
,這個就比龍眼冰甜dd\(^o^)/