2018-10-23 106 浏览
同老公食完飯行行下想食甜品 即刻走去聰嫂睇下有無龍眼冰食👇🏻龍眼冰 老公至愛 清甜可口 中間夾雜龍眼肉 西米爽口 好似真係無係出面食過有類似既野 👇🏻榴蓮水晶珠 榴蓮超濃 香甜 上面仲有一堆果肉
同老公食完飯行行下想食甜品 即刻走去聰嫂睇下有無龍眼冰食

👇🏻榴蓮水晶珠 榴蓮超濃 香甜 上面仲有一堆果肉

2018-10-20 163 浏览
今天去完中環大館,晚上在附吃了晚餐之後,覺得還差點什麼似的😏飯後怎能沒有甜品呢?😎 回家前去吃個甜品才完滿嘛😜可能時間還早的關係了,竟然不用等位。平時來這裏我一定會點蜜瓜冰,龍眼冰,士多啤梨冰之類的,全部都是冷的😅 但現在的天氣開始轉冷了,還是吃點熱的吧!《芝麻合桃露》除了因為天氣變冷所以點這個,還有一個原因就是最近的白髮長多了,我想可以補多少就補多少,說完都覺得好笑🤣🤣這個甜品的芝麻合桃味濃,口感幼滑,甜度剛好。因為有黑芝麻,所以吃完都要看看儀容😂

《芝麻合桃露》

2018-10-07 104 浏览
每次黎都必食龍眼冰,食落去有淡淡既龍眼味,感覺係真材實料,絕對唔係用糖水開,佢另外亦有西米跟埋,將啲西米壓落龍眼冰裹吃,令到西米有少少硬嘅口感,好好好好好好味。
2018-09-06 154 浏览
如果講到將軍澳區嘅甜品店,又點可以唔提聰嫂呢~雖然而家已經開咗好幾間分店,但係總店其實就係將軍澳坑口。雖然今日去嘅係寶琳分店,但係都感覺自己好似去咗總店一樣~哈哈😄其中一款大熱招牌甜品係龍眼冰,真係好正,連d冰都有淡淡龍眼味,好清香~龍眼肉亦都好清甜,好適合夏天食~另外點左個芒果豆腐花,芒果好大舊好甜,而且唔會食到絲~豆腐花好滑,係好品質既豆腐花~呢度嘅熱甜品都幾好食架~推薦芝麻糊~不過可能依家天氣熱就未必咁想食~🤣
2018-07-22 174 浏览
經開將軍澳,知道附近有聰嫂,飯後甜品一定揀幫襯佢,除左密瓜冰係我至愛,龍眼冰一樣非常鐘意食,又係將d西米壓落去冰下面,等西米變硬,食落口感更加好食,價錢好似比深水埗平d。
2018-07-16 159 浏览
次次宵夜想食糖水都一定會去食聰嫂 而家新都城果間聰嫂 租埋隔離舖之後 都唔洗點等位 實在太好了! 不過而家好似冇乜冷氣 有啲焗2個人一人叫左一個糖水 我叫左榴槤涼粉 我朋友叫左龍眼椰果冰 不嬲都覺得佢啲榴槤味嘅野好好味 榴槤味勁香!而個涼粉就正正常常嘅味道 不過佢切到啲涼粉唔係一粒粒 係一條條的!而龍眼椰果冰又係好好味 勁香龍眼味!每一啖都好似食緊龍眼咁 好濃呀個味!而且口感非常好 佢有啲水晶珠係面 咬到水晶珠都會有爆開嘅感覺!
次次宵夜想食糖水都一定會去食聰嫂

2個人一人叫左一個糖水
我叫左榴槤涼粉 我朋友叫左龍眼椰果冰
2018-07-15 137 浏览
你有無試過血糖偏低? 和我小Q趁天色較為好轉, 不知不覺逛了3小時街街, 哎唷, 我突然覺得很空虛呢。。。 有種暈眩的感覺 哦,原來是虛脱了 立即轉入商場,去增加血糖指數 wow, 聰嫂擴張營業了.... 地方大了很多, 而且不是用玻璃間隔的舖位, 有種延伸的感覺,環境明亮, 很舒服喔 二話不說, 先叫了碗傳统的椰汁芒果西米露, 趕快吃一口,很清涼, 椰汁又香又滑, 芒果就一般份量, 多一點就给更高分;美中不足是有少許芒果較酸, 要添力, 嚴緊挑選呢再加一個熱食: 糖不甩.... 我愛沾點滿滿的芝蔴花生椰絲餡, 但可惜餡料就是剛剛好,唯有省著來吃 相信是要控制成本,來應付昂貴租金吧!
你有無試過血糖偏低?

哦,原來是虛脱了

立即轉入商場,去增加血糖指數

椰汁芒果西米露

相信是要控制成本,來應付昂貴租金吧!
糖不甩

2018-07-04 94 浏览
今日嚟到將軍澳食完飯,又好想食糖水,經過聰嫂就決定食聰嫂,可能最近天氣好熱,見到門口都大排長龍,要等成15分鐘先可以入去食糖水。一入到去餐廳,座位10分逼夾,令你有一種食完就想走嘅感覺。侍應俾個餐牌我哋,睇完餐牌,唉,又加左價。糖水選擇算多,我哋就決定order左蜜瓜椰果冰同榴槤水晶珠。蜜瓜冰是蜜瓜沙冰,味道有啲似蜜瓜味雪糕,仲有一啲西米同蜜瓜粒,入口清清地,幾好味。榴槤水晶珠,一上枱就要一陣榴槤味撲鼻,榴槤果肉又香又甜, 就算臭都覺得好好食,誠意推介喜歡食榴槤嘅朋友試一試
2018-07-03
等候时间
15 分钟 (堂食)
$45 (宵夜)
  • 榴槤水晶珠
2018-05-29 142 浏览
香港人好喜歡吃湯水甜品,行過新都城商場地下有間好出名湯水甜品店叫聰嫂,成日滿座,下午茶都好多人一於試下,menu好多款選擇終於我至愛湯丸薑水粒粒都好滑好圓,薑水好熱,裡面有蔴蓉埋單22蚊,抵

一於試下,menu好多款選擇

終於我至愛湯丸薑水

粒粒都好滑好圓,薑水好熱,裡面有蔴蓉

埋單22蚊,抵
湯丸薑水

2018-05-29
湯丸薑水
2018-04-30 150 浏览
要講到食榴蓮甜品既話不得不提聰嫂佢個榴槤水晶珠真係好好食😋上面榴蓮蓉,下面榴槤雪糕沙冰咁既質地。食落夠哂冰涼,榴蓮味又夠濃暫時都未覺得有其他鋪頭既榴槤甜品夠佢咁正🙈
要講到食榴蓮甜品既話不得不提聰嫂
佢個榴槤水晶珠真係好好食😋
上面榴蓮蓉,下面榴槤雪糕沙冰咁既質地。
食落夠哂冰涼,榴蓮味又夠濃
暫時都未覺得有其他鋪頭既榴槤甜品夠佢咁正🙈
2018-04-23 119 浏览
晚餐後這裡常滿座,今次我選了七點半來便有位了這裡的合桃露是我的至愛,香滑,味濃,甜度適中,慢慢嘆,感覺好療愈!如果隻碗再大隻啲便好了但難怪,租咁貴,最後還是要影響消費者。
晚餐後這裡常滿座,今次我選了七點半來便有位了

如果隻碗再大隻啲便好了
但難怪,租咁貴,最後還是要影響消費者。
2018-04-23
2018-04-16 177 浏览
難得入左黎將軍澳探親戚,緊係要去食個聰嫂啦!話哂係始創店wo,對上一次都已經成年幾前啦,探完auntie就諗住過去食啦,無黎一段時間佢成間鋪頭應該裝修左啦,唔同哂樣,d位同空間大左好多。聰嫂我都只係叫2樣野 - 榴槤水晶珠同龍眼冰啦,今次食榴槤水晶珠,味道依舊,只係價錢又貴左不過貴左都仲係好食,無偷功減料。食完呢個就番去繼續同工作搏鬥啦$45
榴槤水晶珠

2018-04-14
榴槤水晶珠
2018-03-30 202 浏览
某個星期三我下班的時候,媽媽叫我買糖水回家!爸爸昔日最喜歡在晚間散步後買聰嫂糖水外賣回家,所以我二話不說出地鐵站後便直衝去聰嫂!有好一段時間沒吃聰嫂,發現這店除了擴張、位置多了,連餐牌也變成新的,有點小清新風。點單過後,不消五分鐘,侍應姐姐已為我端上我點的外賣。我為爸爸點了他最愛的芝麻糊$25。我也嚐過了幾口,味道非常香濃!而我為媽媽和自己買來了我們也很愛的榴槤班戟$30!真的是皮薄餡靚,內裡的cream加上榴槤蓉,配搭得剛好,非常creamy,正😋😋😋

榴槤班戟
2018-03-28
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$15 (宵夜)
榴槤班戟
2018-03-21 224 浏览
前排聰嫂做裝修,今日係裝修完第一次黎,舖位大左好多,攞埋隔離舖頭個位,座位起碼多左3-4倍,多左好多大枱,坐都坐得舒服左好多。裝修完都估到佢會加價,但冇諗過加得咁離譜!! 最受歡迎既龍眼椰果冰而家竟然賣到$39,隔離排緊隊既嬸嬸話貴左$8,我又真係唔記得之前幾錢,但而家真係叫唔落。 龍眼豆腐花 $30叫唔到龍眼椰果冰,叫返個龍眼豆腐花一樣咁好味,雖然下面個冰換左做豆腐花,但一樣凍冰冰,龍眼味好清新,好味!! 芒果奶昔雙皮奶 $42朋友既芒果奶昔雙皮奶好正呀, 試左幾啖!!芒果味甜甜,雙皮奶係底,奶昔係中間,一定要「畢」到底一次過食晒3樣野!! 棷汁芒果黑糯米 $38黑糯米勁大舊,同埋實的的!! 太硬啦,啲椰汁都浸唔林佢!!朋友食一半都已經唔多想食。食完飯食真係太飽肚。唯有向好方面諗,就係佢好足料!! XD

龍眼豆腐花

楊枝甘露豆腐花
龍眼豆腐花
芒果奶昔雙皮奶
2018-03-15 110 浏览
因為屋企附近有聰嫂,所以好多時口痕都會去食,今晚食完飯經過就買左個外賣,越夜越多人,所以都等左幾耐下,平時我最鐘意食龍眼冰同蜜瓜西米冰,今晚就叫左蜜瓜西米冰!我最欣賞係佢嘅口感,好似食緊雪糕咁,唔會好快就溶晒,價錢又唔太貴,係啲員工態度唔太好,可能真係好忙,不過我都會繼續去食!