2019-06-07 613 浏览
近期肯德基新出品的越南牛油雞宣傳頗多,所以今天特意買一個套餐外賣試試。二人套餐 (優惠價 $69)2件越南牛油雞真意想不到,這越南牛油雞果然外脆內滑。蒜味濃郁,牛油味香,雞件醃得非常入味。雞皮炸得鬆脆,雞肉仍然是滑溜溜的,非常好吃,一點也不覺油膩。2件肯德基原味雞相比越南牛油雞,原味雞不是那麼滑,但味道亦算恰到好處,不會過濃,雞皮亦是炸脆的。1盒巴辣雞粒脆脆小雞粒頗辣,一啖一粒,但不能吃太多,太熱氣了。大蘑菇飯和雞皇飯 (各一客)味道依然,蘑菇飯微辣,雞皇飯白汁很多而雞絲相對較少。汽水(兩杯)加了冰和梳打水的百事,味道會較淡,所以個人喜歡走冰。$69 的套餐非常豐富,確實便宜了。
二人套餐 (優惠價 $69)

2件越南牛油雞

2件肯德基原味雞

1盒巴辣雞粒
脆脆小雞粒頗辣,一啖一粒,但不能吃太多,太熱氣了。

大蘑菇飯和雞皇飯 (各一客)
味道依然,蘑菇飯微辣,雞皇飯白汁很多而雞絲相對較少。

汽水(兩杯)
加了冰和梳打水的百事,味道會較淡,所以個人喜歡走冰。

$69 的套餐非常豐富,確實便宜了。
2019-05-23
5 分钟 (外卖自取)
  • 越南牛油雞
2017-08-24 319 浏览
唉,真係好失望。作為一個沙田人,睇住當年果間又細間又難食仲要冇辣雞嘅KFC執左,轉左做呢間又大d又設計風格好d嘅鋪頭,諗住數應該會有改善。有就有嘅,係叫做好過以前果間囉,但比起出面嘅KFC真係仲差好遠。今日收工行過,諗住試下佢啦。好日都唔食一次,今次真係好失望。叫左一個M2香辣脆雞餐,跟可樂同蘑菇飯。估唔到一個咁基本嘅combo都會伏。首先,講個飯,一打開:嘩!d汁會唔會少左d!得幾塊菇係個飯上面,其實個飯最大嘅吸引點係個汁,偏偏你又得咁少汁⋯⋯失敗好,你可能會話KFC係出名做雞,咁我地講講個雞。一打開個外賣盒:下!我個雞脾呢!兩件都係雞件,冇左最鐘意食嘅雞脾⋯⋯好都算啦,叫做係雞先。一咬落去,好硬!真係好硬!未食過咁硬嘅炸雞⋯⋯可能係我唔識食⋯⋯都算啦,至少個味係好嘅,已經好過舊果間果d唔脆嘅雞。諗住飲一飲可樂,冷靜下。頂!真係估佢唔到,連可樂都出事。一飲落去,洗潔精味?梳打粉味?總之係奇怪味啦!奇怪到,我好懷疑,我飲緊果杯,到底仲係咪可樂。食完個餐,我不知幾想學星爺講:外賣比錯野!失敗!可樂有洗潔精味!失敗!D飯冇汁乾爭爭!失敗!雞皮硬過鞋底!失敗中嘅失敗!其實有間靚d新d又大d嘅
唉,真係好失望。

叫左一個M2香辣脆雞餐,跟可樂同蘑菇飯。
估唔到一個咁基本嘅combo都會伏。

首先,講個飯,一打開:嘩!d汁會唔會少左d!

好,你可能會話KFC係出名做雞,咁我地講講個雞。

一打開個外賣盒:下!我個雞脾呢!
兩件都係雞件,冇左最鐘意食嘅雞脾⋯⋯
都算啦,至少個味係好嘅,已經好過舊果間果d唔脆嘅雞。

食完個餐,我不知幾想學星爺講:

其實有間靚d新d又大d嘅KFC,係開心嘅。肯放錢係個包裝度,的確係可以吸引到多d人食嘅。但係的都係覺得,一間食店,最重要都係佢嘅食物。就算個樣幾靚,幾新潮都好,如果你d野唔好食,都只會呃到人一次呃唔到第二次。

不過,呢餐雞至少叫熱嘅⋯⋯
2017-08-24
25 分钟 (外卖自取)
2017-04-17 386 浏览
韓國菜近年因為韓流文化而受人注意,尤其是韓式炸雞,更因為一套大熱韓劇而大受港人熱捧,香港幾乎大部分韓國菜餐廳,都有韓式炸雞提供。作為炸雞界的龍頭大哥,「KFC」更加沒有可能拒絕推出韓式炸雞的想法。就是有個問題,令「KFC」遲遲不敢推出韓式炸雞,因為香港的韓國餐廳推出炸雞時,多數以一大碟炸雞件形式上檯(都曾經有炸雞全翼出現,可惜近年香港的韓國餐廳已經極少提供韓辣醬雞全翼了。),香港韓國餐廳的「阿珠媽」,每次都要努力為每件炸雞塑上韓式甜辣醬汁。但是要「KFC」的店員像韓國「阿珠媽」般為你默默工作,薪金微薄還要為每件炸雞塗滿辣椒醬,是很難為的事。結果「KFC」賣給我的「雙料韓脆雞」,還是由一件雞上髀加一件雞下髀而組成,還有「KFC」的韓辣椒醬炸雞始終有點美中不足。話說回來,恰好當日我在沙田,本來想光顧「KFC」,最後才發現沙田「KFC」分店早已離開新城市廣場,搬到新城市廣場旁邊的沙田中心商場去。估不到新城市廣場為了迎合大陸自由行,商場內大部分舖位都已經變成珠寶店、金舖、藥房和時裝店。現在的新城市廣場,竟然也容納不下,跨國大型連鎖集團快餐店的「麥X勞」還有「KFC」。來到沙田中心商場的「KFC

來到沙田中心商場的「KFC」,「KFC」沙田分店外表還算新淨,可惜內裡放滿大量雜物和紙皮箱,阻礙客人出入之餘,亦可能令「KFC」少做幾檯客人的生意。

「KFC」的「雙料韓脆雞」套餐,跟平時在「KFC」買到的推廣炸雞套餐一樣,都有兩款套餐提供,一種是配辣蘑菇汁飯跟葡撻,而另一種就只配上一客細份量的焗薯蓉。前者有配飯,適合午或晚飯時段,反而配焗薯蓉的套餐,則比較適合下午茶多點。
沙田的「KFC」跟其他餐廳一樣,拜自由行所賜,全場坐滿客人,當中或多或少坐着大陸的自由行旅客。不過對我來說,買了「雙料韓脆雞」套餐後仍能找到座位坐下,才是我當前第一個要做的事情。
找到座位後,我就走到櫃檯面前,向店員點了一客「雙料韓脆雞」,今次我食的是下午茶,選擇配焗薯蓉就可以了。配菜都是其次,今次我其實是想看看「KFC」的員工,會如何看待我的兩件韓式炸雞,會如何處理,會否認真塗抹韓辣醬汁,在整件炸雞上,還是事與願違?
看着店外的廣告牌,「KFC」把整件「雙料韓脆雞」表面,塑上韓辣醬汁,再在韓辣醬炸雞上面,淋上一片濃味芝士醬汁,很滋味的樣子。但是,理想與現實之間總是有着很大的距離,我端着製成品,擺放在檯面,製成品跟我在廣告看到的還是有點落差。
「KFC」的「雙料韓脆雞」,顧名思義即是除了炸雞塗滿韓國辣椒醬外,還會另外芝士醬提供。不過店舖宣傳的圖片內,芝士醬汁一早已經淋了在炸雞上面,現實的「雙料韓脆雞」,就只有餐廳另外提供的芝味醬醬包。
跟一般會去的「KFC」有點不同,平時會去的「KFC」,「KFC」會有一個膠籃提供,讓炸雞和其他配菜一同擠在膠籃內。

但是沙田中心商場分店的「KFC」,炸雞與其他配菜各自分開,炸雞放在紙盒內,薯蓉放在圓形發泡膠餐盒內。或許「KFC」為了讓店員能儘快清理檯面,才會有如此的安排,沒有膠籃,店員清理和掉垃圾會快一點。
先吃下「雙料韓脆雞」套餐內的焗薯蓉,焗薯蓉盒內有大量薯蓉,面頭淋上辣味的蘑菇汁。焗薯蓉仍然跟我平時會吃到的,薯蓉仍然磨得很幼細,口感很幼滑,蘑菇汁依然很辣很滋味。不過話時話,「KFC」的焗薯蓉每次都能吃幼細的口感,「KFC」不會用心得叫員工人手打磨薯蓉這麼笨吧?應該是有攪拌機幫忙絞碎薯蓉。
至於「雙料韓脆雞」,炸雞外表看似塗滿韓國辣椒醬,但是稍為把「雙料韓脆雞」翻轉和細心一看,你就會發現KFC」「雙料韓脆雞」實物炸雞的樣子,跟廣告相比其實還是差了一點點。
雙料韓脆雞
還是差了一點點,沙田中心商場「KFC」員工為「雙料韓脆雞」塗上韓國辣椒醬的時候,還是只有塗抹炸雞的其中一邊。至於炸雞的另一面,很抱歉,「KFC」還是沒有塗抹醬汁上去。

畢竟「KFC」員工不是韓國「阿珠媽」,要他們肯花心機,用心把炸雞放在鋼盤內,再加入韓國辣椒醬慢慢攪勻,「KFC」的員工根本沒可能做得到,儘管「KFC」的韓國辣椒醬還是很辣很惹味,可惜辣椒醬塗抹不勻炸雞,還是最大的問題。
與其對「KFC」塗抹韓國辣椒醬工夫抱有不滿,倒不如把「芝味醬包」內的芝士醬汁淋在「雙料韓脆雞」上,試試韓國的芝士醬汁味道可能會更好。
「雙料韓脆雞」的芝士醬汁,無疑是有其芝士味,芝士醬味道甜中略帶少許酸味,相對塗抹不勻的韓國辣椒醬,芝士醬反而比韓國辣椒醬惹味得多。

雖然「KFC」「雙料韓脆雞」不是我吃過最好味的韓國辣椒醬炸雞,但偏偏卻是我吃過最便宜的韓國炸雞(不計算剛結業的旺角「뽀끼 正宗韓國小食」)。唯一可以跟「KFC」「雙料韓脆雞」套餐價錢相提並論的,就只得太子的「韓食」而已。用上不到四十港元,就可以吃到韓國炸雞,換著是一般韓國餐廳,恐怕未必夠本錢食了。
2017-04-02
$38.9 (下午茶)
雙料韓脆雞
2016-11-30 295 浏览
新推出的甜甜蜜炸雞,賣相不討好,炸焦了!!咬下去,完全不覺有甜味,和普通炸雞沒分別,再吃多口,味道有點苦,因為炸焦了。這個雞不合格,炸雞尊家K FC居然製作這種質素,真令人失望
這個雞不合格,炸雞尊家K FC居然製作這種質素,真令人失望
2016-11-30
5 分钟 (外卖自取)
2016-04-17 365 浏览
大前日(14-4-2016 Thur )放工後,由於拎住o野唔方便去街市買餸,而老公又可能準時放工,於是由佢買o野返o黎食,佢o係呢o度,A1同魚尚三間都買o左o野.o係呢o度,佢買o左$38.20o既辣汁蘑菇香飯餐,轉o大既蘑菇飯,有原味雞下髀一件,普通o既格格薯塊,同一杯中o既百事可樂.再用$10.00買件芝心火腿脆卷.由於我摸到芝心火腿脆卷仍暖,所以唔想攤凍,於是先食呢個,摸上手都唔覺佢會係脆,切開一半後食,果然唔脆,芝土同火腿兩樣都鹹,根本冇乜特別.老公話佢食到脆,我一直都食唔到,但最後,就係最後o個一啖(最後o個一啖即係條脆卷o既尾),至食到脆.即係只有頭尾係脆.之後食o左A1 o既麵包先,然後又繼續食返KFC o既格格薯塊,原味雞下髀,呢啲冇乜問題啦.最後o既辣汁蘑菇飯亦都一如以往,不過呢o度啲飯太濕.)

由於我摸到芝心火腿脆卷仍暖,
芝心火腿脆卷
所以唔想攤凍,於是先食呢個,
芝心火腿脆卷

格格薯塊同原味雞下髀
切開o左o既芝心火腿脆卷
辣汁蘑菇飯
题外话/补充资料: 老公買o既時候,叫店員唔好俾辣o既雞下髀,店員答呢間冇賣辣o既雞,咁奇? 但唔係喎,睇吓人o地呢篇食評: http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%B2%99%E7%94%B0-%E8%82%AF%E5%BE%B7%E5%9F%BA%E5%AE%B6%E9%84%89%E9%9B%9E/2510833?tc=sr2&con=rvwer,有個喎.
2016-04-14
外卖自取
$24.10 (晚餐)
2016-02-15 381 浏览
12-2-2016 (Fri),老公要OT,講明唔使煮佢飯,我又唔想為我一人買餸,於是買個快餐食算啦,買麥當勞?沙田中心o既麥當勞貴啲o架.肯德基,好耐冇食喇,就呢間.o黎到睇睇menu,套餐要$37.50,其中有蜜糖燒雞翼同狂惹香燒雞,原本想試後者,但怕辣,於是都係要前者,有兩隻雞全翼同汽水.我揀埋脆薯格,再另外用$8.00買一個紅莓鬆餅.收銀背後o個個女仔好快將所有o野執好,快到俾完錢就pack好晒走得.返到屋企打開,一個盒裡面已經有晒脆薯格同蜜糖燒雞翼,呢o度自己俾o左3包茄汁我,真好(麥當労一個大薯條都只俾一包茄汁,要問至俾多包).試吓脆薯格先,已經唔係好熱,外面亦唔算好脆,唯一好處就係,咁樣冇咁熱氣.然後食蜜糖燒雞翼,顏色唔深,亦燒得唔燶唔香脆,係普通o既一件雞翼,不過雞肉仍juicy同嫩滑.最後到紅莓鬆餅,唔大個,一咬落去,外面好脆,甚至有少少硬o既感覺,紅莓都幾多不過甜味唔夠,呢個一般吧.呢個價錢食咁少份量o既快餐,真係同食法國菜一樣咁奢侈.味道: 2.6分

包裝
$45.5
返到屋企打開,一個盒裡面已經有晒脆薯格
脆薯格
同蜜糖燒雞翼,
蜜糖燒雞翼

最後到紅莓鬆餅,唔大個,
紅莓鬆餅
紅莓鬆餅

呢個價錢食咁少份量o既快餐,真係同食法國菜一樣咁奢侈.

味道: 2.6分
2016-02-12
2 分钟 (外卖自取)
$45.50 (晚餐)
1K
2015-11-05 631 浏览
看完早場電場後便到KFC吃個午餐,沙田中心的KFC分店面積超級細,只有數張檯,加起來才勉強能坐約20人,可是人流非常多,尋覓一座也絕不容易。很多人也放棄堂食,選擇外帶。值得一提,這麼小的舖位只有兩條隊,各只有一位店員兼任收銀和準備食物,極速multitasking地serve完一個客才serve另外一個,因此排隊時間最少10分鐘以上。在這逾十分鐘的時間裡,我慢慢地看完每一個餐,然後總結出來A2的$39.9元套餐應是比較划算。套餐有2件家鄉雞/狂惹香燒雞、蘑菇飯(細)、薯格、巴辣雞粒、汽水(中)。此店沒提供香辣家鄉雞,由於不是剛炸好,原味的並不香脆並不juicy,味道只屬普通;狂惹香燒雞的香辣醬汁更為惹味,甜甜辣辣,即使不是剛炸起也頗好吃,但放在焗箱裡一直保溫,雞的肉汁早已不存在,可是這款烤雞比較好吃。而巴辣雞粒和薯格永遠也是冷掉的,雞無雞味,只為飽肚。在大量標準化程序下預製的食物使其失去新鮮,出來的結果也是加快速度而放棄質素。
2015-11-01
2015-06-30 258 浏览
由到午餐時間,我心諗午餐最好平D就好,去到這店會選擇經濟為主的食品,今次選了這個,個個都會話抵迷你桶飯加飲品$21.5價值與味道成正比,不過不失,飯諗了少少,汁微辣,辣雞粒有五粒,分糧適中,是吾错的午餐。

迷你桶飯加飲品$21.5
2015-04-29
  • 迷你桶餐
2015-06-28 228 浏览
我想在香港吃早餐都幾貴,主食加飲品大约要二十元多,但這店的早餐有平有貴,今次我選了這個超平早餐包括腸仔,鬆餅,咖啡,相當ok,腸仔肉味濃,無雪味,鬆餅面加上微甜的蜜糖,至good就是這杯香濃咖啡,令你精神一振。

2015-06-28
外卖自取
$14 (早餐)
  • 至醒盤
2015-06-25 241 浏览
雞香港人好喜歡食,平食就要食這店的下午茶餐 套餐都好抵食,加餐飲有四個產品,巴辣雞粒炸得夠鬆脆,辣度適中,萄撻外皮脆,面的召糖烤得剛好,蛋计吾太甜,雞腿香料味濃,令你回味,加上一杯香濃咖啡,是一個吾錯的選擇。
雞香港人好喜歡食,平食就要食這店的下午茶餐

2015-06-25
  • 下午茶餐
2015-06-11 191 浏览
沙田這店太细,所以都经常外賣,今次買了上校套餐好抵食$39.9,ok架有两件家鄉家、薯格、巴辣雞粒,细飯加中汽水,比起一般套餐平D,家鄉雞保持到皮脆內軟,外皮香料味好好,薯格夠脆,雞粒辣度剛好,份量很大,足夠兩人吃,都是一個好的選舉。
沙田這店太细,所以都经常外賣,今次買了上校套餐

• 家鄉雞
2013-10-15 88 浏览
最近時時聽我個朋友話食KFC,那晚我自己一個未食晚飯,去了KFC食野,見到新出炸鳮,就試試!!我叫了一個套餐,有兩件泰脆香葉鳮,一個薯茸,一盒雞粒,泰脆香葉鳮:其實我覺得同平時的炸鳮冇乜分別...味道都係差唔多,薯茸也是炸雞粒:一坐底就食,没有放很耐,竟然諗了不脆,可能他用盒裝住,加上我見佢炸定好多放係到,不好食

我叫了一個套餐,有兩件泰脆香葉鳮,一個薯茸,一盒雞粒,

泰脆香葉鳮
薯茸
2013-10-10
2012-11-02 207 浏览
幫襯 KFC , 我發覺都係叫外賣反而好味過堂食 , 而且有 CITIBANK 全年外賣速遞 9 折 , 叫滿額又有野送今日叫齊左 KFC 最新電視廣告o既錫紙封存系列新口味 ,同埋周秀娜地鐵平面廣告中o既最強雞腿漢堡八層巨塔 外賣速遞用網上訂購 , 方便快捷 , 預算送達時間亦頗準繩1. 鮮茄菠蘿封味錫紙烤二人餐$ 109 , 套餐包括 : ~ 四件鮮茄菠蘿封味錫紙烤雞廣告中提到 , 冬日陽光 , 錫紙封存 ~ 形容得非常貼切錫紙果真能為雞件保持熱燙 , 茄醬跟菠蘿o既清新配搭 ,香氣從界開錫紙一刻起緩緩飄來 , 艷紅得像冬日陽光味道同樣出色 , 酸酸甜甜 , 有點兒像咕嚕醬 , 卻沒那樣稠菠蘿烤過後變得軟腍 , 菠蘿汁猶在 , 加上鮮醬茄醬一起烤 ,入味程度比雞件更甚 , 雞件軟腍程度亦可比美那片菠蘿略為欠缺雞肉應有o既咬口 , 腍到可以用叉匙輕輕叉開 ~ 一客辣汁磨菇香飯份量十足 , 飯盒汁同飯分兩隔 , 而且可以放入微波爐 ~ 兩個馬鈴薯蓉開粉薯蓉 , 無乜特別 , 唔難食同夠汁就 ok 了~ 一笿墨西哥脆脆配特濃芝士醬芝士醬好味左喎 , 無咁濃稠 , 多左一分微辣o既墨西哥
幫襯 KFC , 我發覺都係叫外賣反而好味過堂食 ,
今日叫齊左 KFC 最新電視廣告o既錫紙封存系列新口味 ,
同埋周秀娜地鐵平面廣告中o既最強雞腿漢堡八層巨塔
外賣速遞用網上訂購 , 方便快捷 , 預算送達時間亦頗準繩
1. 鮮茄菠蘿封味錫紙烤二人餐
$ 109 , 套餐包括 :

~ 四件鮮茄菠蘿封味錫紙烤雞
廣告中提到 , 冬日陽光 , 錫紙封存 ~ 形容得非常貼切
錫紙果真能為雞件保持熱燙 , 茄醬跟菠蘿o既清新配搭 ,
香氣從界開錫紙一刻起緩緩飄來 , 艷紅得像冬日陽光
入味程度比雞件更甚 , 雞件軟腍程度亦可比美那片菠蘿
略為欠缺雞肉應有o既咬口 , 腍到可以用叉匙輕輕叉開
~ 一客辣汁磨菇香飯
份量十足 , 飯盒汁同飯分兩隔 , 而且可以放入微波爐
~ 兩個馬鈴薯蓉
開粉薯蓉 , 無乜特別 , 唔難食同夠汁就 ok 了
~ 一笿墨西哥脆脆配特濃芝士醬
芝士醬好味左喎 , 無咁濃稠 , 多左一分微辣o既墨西哥風味
脆片有少少酥皮o既口感 , 不過無平時食開o個種粟米味
~ 兩件瑪嘉烈葡撻
一味以往o既香脆 , 蛋漿甜美香滑 , 最緊要係 keep warm 得好
2. 八層巴辣雞腿包餐
$ 50 , 套餐包括 :
~ 八層巴辣雞腿包
八層其實係計埋兩塊面包同 d 醬汁 , 所以唔係想像中咁高大
分別係 : 包面 , 芝士醬 , 薯餅 , 蕃茄 , 秘製醬汁 , 生菜 , 炸雞 , 包底
睇都知道口感定必豐富得很 , 薯餅外脆內軟 , 最中心部份有 d 過淋
芝士醬同墨西哥脆脆o個隻醬應該係一樣 , 挺香濃 , 蕃茄係亮點 ,
又大片又 juicy , 咬開見到中間鮮茄肉汁 , 清新香甜 , 以息肉膩感
生菜相比之下不夠新鮮 , 亦不算爽脆 , 炸雞腿份量十足 , 熱辣辣
因為外皮又脆又硬 , 比較難咬開 , 食到雞腿o個層難免會論盡 d
總括呢個八層包真係相當唔錯 , 層層都好味足料 , 其實食佢都夠飽喇

~ 一件炸雞
揀左香辣脆雞 , 己經七成飽所以覺得好油膩 , 早知要狂惹香燒雞啦

~ 一客哈哈薯
好似炸薯角咁 , 連薯皮 , 不及薯格香脆 , 個包己有薯餅 , 太多薯喇

~ 一盒巴辣雞粒
雞粒水準一般 , 好硬好乾身 , 我將佢放左磨菇飯度做聽日飯盒 xd
## 叫外賣同堂食分別係 , 外賣o既套餐都唔跟飲品 , 要加錢選配
但以食物單件計算 , 外賣係抵食過堂食好多o家 , 呢度埋單 $ 143
明知食唔晒 , 不過屋企有焗爐翻熱 , 我地可以將佢分左做四餐 , 正呀 !!
2012-10-30
30 分钟 (外卖送餐)
  • 八層巴辣雞腿包
2011-08-12 45 浏览
這間KFC星期日好多菲庸來買外賣,生意旺特別在午市。個人認為KFC的早餐幾好,今天食了家鄉雞柳最入味而且味道好,其餘芝士火腿多士也是選擇食物因芝士味好食。服務唔錯,這裡不好在坐位少地方細有時想堂食也難。
這間KFC星期日好多菲庸來買外賣,生意旺特別在午市。

服務唔錯,這裡不好在坐位少地方細有時想堂食也難。
2011-08-10
$34 (早餐)
2011-06-30 79 浏览
粟米雞肉烤鬆餅 因為有coupon, 所以去試下, 賣相同圖樣差好遠, 原來好細件, 好少料 kfc鬆餅好食, 但烤過後好乾好硬, 又唔脆口 粟米同雞肉也少 唯一好食都係塊薯餅, 外層夠脆口惹味
粟米雞肉烤鬆餅

kfc鬆餅好食, 但烤過後好乾好硬
, 又唔脆口
粟米同雞肉也少
唯一好食都係塊薯餅, 外層夠脆口惹味