2010-01-14 10 浏览
早陣子此家烏冬可算在屯門掀起一陣哄動。很多屯門友都來光顧,我都不例外,但食物水平每下愈況,都不得不感嘆一下。今天開門不久便入座,上次吃過了海鮮烏冬,很不錯,今次再點一次。過了不久便上檯,很快!海鮮配料齊全,肉質新鮮,是可以的。但,靈魂卻出了問題。烏冬出了很大的問題!什麼問題?居然像未煮熟似的,很很很很硬。之前吃的都是軟且彈牙,但今次吃的完全是硬的,一點也不彈牙,不知發生了什麼事。。。是否因為我太早入座,所以把未煮透的麵條拿上來呢?很馬虎的感覺。希望自家烏冬好好控制一下食物水準,不要再為求「快」而忘記了「質素」。配料新鮮之餘,麵條也是很重要!

2009-12-28 10 浏览
今日星期六, 未食過呢間野, 講到自己d 烏冬咁自家, 咪試下..估到都要排隊食lunch , 兩個人只不過排左兩三個字就有位, 可能d 人因為一唔齊人就唔比人入住.入到去坐低, d 位都幾迫..以食評做參考, 叫左胡麻醬掛烏冬 (冷食)$28,中下, 好在d 烏冬彈牙, 如果唔係, 一定食唔落, d 汁冇咩特別..豬軟骨湯烏冬 $40, 呢個豬軟骨幾好, 夠淋, 入味.. d烏冬同平時係街食個d 係唔同d, 但又唔係話特別好食露筍沙津 處20, 初初食好開胃, 食食下發覺好油, 唔知係咪d vegetable oil, 好多油係個底. ..d 生菜比佢搞到服務ok lo.都不過刻意再來食..試過就算了.total $88
入到去坐低, d 位都幾迫..

服務ok lo.都
不過刻意再來食..試過就算了.
total $88
(非会员)
2009-11-01 1 浏览
我地三個人叫左呢d. 好在唔係太肚餓, 唔使叫咁多樣, 因為d 野食唔多掂:1) 韓風海鮮烏冬 - 辣辣地, 但味精好勁, 食左後不停飲水. 烏冬硬左少少2) 溫泉蛋 - 朋友話豉油有d 味, 但唔知係乜味, 似香油定花味之類, 蓋過蛋味3) 溏心蛋 - 無乜蛋味4) 胡麻醬烏冬 - 我地揀左凍食, d 烏冬仲硬, 真係整得幾差, d 醬料無乜特別5) 鹿兒島脆皮腸 - 一般香腸, 無乜特別, 又係味精重唔會再去第二次, d 野太多味精
3) 溏心蛋 - 無乜蛋味
5) 鹿兒島脆皮腸 - 一般香腸, 無乜特別, 又係味精重

唔會再去第二次, d 野太多味精
2009-10-31
今日少可地無咩人等位,所以就入去試下喇!三個人等左大約十五分鐘就有位,食後令我有D失望。。。自家鳥冬(冷):朋友話個醬汁調較得幾好,鳥冬in un,不錯。虎蝦天婦羅鳥冬:好粉,食得出係雪凍蝦,湯底無黎味道,鳥冬煮唔熟咁,雖則係in an,but好粉囉。腐皮湯鳥冬:真係食唔慣果D機整出黎既鳥冬,無咩口感,一D都唔彈牙。日本溫泉玉子:朋友食得津津有味,唔知好唔好食喇,好因人而已。牛奶布甸:全晚最好食既野,唔太甜,好滑。
牛奶布甸:全晚最好食既野,唔太甜,好滑。
2009-09-19
2009-09-25 3 浏览
烏冬新鮮,好正!雖然等咗一段時間先有位,都係值得架!今日唔多開胃,唔知食乜好!想起自家鳥冬…食湯烏冬應該唔錯!點了一個海鮮湯烏冬$42, 平時唔鍾意食雪藏海產,原來唔係雪藏就唔好食, 蝦同青口都鮮味好食,仲有帶子同魷魚添!海鮮湯底好清甜,烏冬彈牙有口感。平時好鐘意食煎炸嘢,今日就算冇胃口都忍唔住食咗D!朋友叫的炸蝦野菜餅湯烏冬$34, 炸蝦野菜餅賣相豐富,雖然蝦的份量唔多, 但呢個價錢算係唔錯啦!不過因為油炸關係, 好似都幾膩下, 一個人未必食得曬, 最好Share食, 一齊分會好好味!
烏冬新鮮,好正
!
雖然等咗一段時間先有位,都係值得架!

今日唔多開胃,唔知食乜好!
想起自家鳥冬…食湯烏冬應該唔錯!
點了一個海鮮湯烏冬$42, 平時唔鍾意食雪藏海產,
海鮮湯底好清甜,烏冬彈牙有口感。

平時好鐘意食煎炸嘢,今日就算冇胃口都忍唔住食咗D!
朋友叫的炸蝦野菜餅湯烏冬$34, 炸蝦野菜餅賣相豐富,
雖然蝦的份量唔多, 但呢個價錢算係唔錯啦!
!
海鮮湯烏冬
炸蝦野菜餅湯烏冬
2009-09-22
海鮮湯烏冬
炸蝦野菜餅湯烏冬
2009-09-20
本身對UDON一般但阿RICKY生依間UDON店又做得幾出色喎. 友人叫有SOUP既UDON而我叫既係用SAUCE DIP果種. OVERALL個味道幾好, 個UDON都唔會太淋, 幾單牙. 最唔好既而家太多人去了, 成日要等位等好耐!

2009-09-02
2009-09-17 2 浏览
:這間店去到最盡.......只俾ok因為烏冬味道是ok....烏冬比起平時街買個的硬少少無防腐劑味......都ok...牛肉都叫多.湯底有一種姜味....服務不至於有人罵客,但好似趕人客走咁成日趕住收杯...無飲完的飲品就收杯我同媽講呢個集團的食店屈過我食多樣野個店員聽到個樣就黑口黑面
:這間店去到最盡.......只俾ok
因為烏冬味道是ok....烏冬比起平時街買個的硬少少
服務不至於有人罵客,但好似趕人客走咁
成日趕住收杯...無飲完的飲品就收杯
我同媽講呢個集團的食店屈過我食多樣野
個店員聽到個樣就黑口黑面
2009-09-09 27 浏览
上個禮拜排完隊拎睇煙火既tickets, 就去左市中心既自家烏冬店食.本來我想叫咖哩湯牛肉烏冬, 但見到$40, 就退而求其次叫左個咖哩湯烏冬($30)加個雜菜天婦羅餅.起初我有d唔服氣加幾塊牛肉要加$10, 同埋我見佢淨烏冬都係賣$15姐, 但點解加個咖喱湯就要加成$15, 買到$30? 唔通個咖喱湯好特別?? OK, i try...嘩... 食落口就知出事! 個咖喱湯竟然"傑"(稠密)到好似咖喱醬!! 完全比佢幅相&個"湯"字欺騙左!!味道仲要係超普通!!!真係超唔抵啊!! 本來好細既一碗烏冬, 我竟然胃口差到食唔晒.. 個雜菜天婦羅餅都真係退步左! d炸粉好似唔見晒o甘, 但d雜菜條又痴到成餅野o甘, 超難夾! 之前食都唔係o甘ga! 食完之後不但覺得佢退步左, 仲覺得佢超搵笨! (但服務態度就幾好)
!! 完全比佢幅相&個"湯"字欺騙左!!

之前食都唔係o甘ga!

2009-09-05
2009-08-20 10 浏览
幫老友叫左要碗牛肉湯烏冬而我就要雜錦天婦羅烏冬牛肉湯烏冬 湯清, 烏冬煙煙韌韌又彈牙, 牛肉調味唔錯, 好好味不過... 老友成碗麵食完, 我碟雜錦天婦羅烏冬都仲未到, 唯有追單啦~服務員話, 即叫即炸, 所以耐 d雜錦天婦羅烏冬好大件雜錦天婦羅, 新鮮炸起, 熱辣辣, 外脆, 內煙煙韌韌, 太大件關係, 我地二人都食唔晒件雜錦天婦羅
幫老友叫左要碗牛肉湯烏冬

而我就要雜錦天婦羅烏冬

牛肉湯烏冬
湯清, 烏冬煙煙韌韌又彈牙, 牛肉調味唔錯, 好好味

服務員話, 即叫即炸, 所以耐 d

下午茶
  • 牛肉湯烏冬
2009-08-17 4 浏览
由8點等到9點先有位,連係門口既烏冬都睇過4,5次,每件粉餅用機器壓左7-8次再切割, 每個粉餅只可製成3碗麵咋~咖哩牛肉烏冬($40): 不是咖哩湯底,宜是咖哩醬汁,D醬汁又濃又鹹虎蝦天婦羅湯烏冬($48): 虎蝦雖然大隻,但一D味都冇架吉列豬扒($25): D豬扒完全沒有醃過就攞去炸,雖然炸得OK,但沒有肉味連D點醬都沒有味,只感覺好油膩芒果橙汁($5): 味道怪
由8點等到9點先有位,連係門口既烏冬都睇過4,5次,

虎蝦天婦羅湯烏冬($48): 虎蝦雖然大隻,但一D味都冇架
芒果橙汁($5): 味道怪
芒果橙汁
咖哩牛肉烏冬
虎蝦天婦羅湯烏冬
吉列豬扒
2009-08-11
$61.5 (晚餐)
芒果橙汁
咖哩牛肉烏冬
虎蝦天婦羅湯烏冬
吉列豬扒
2009-08-10 19 浏览
八月四日﹙火﹚經過前一晚HEAVY的OUTBACK大餐後,只想吃得清淡一點,日本菜是最好的選擇。一直以來屯門區日本菜的選擇可說是少得可憐,不過近半年似乎有點起息是了,翻新過後的錦薈坊進駐了不少日食集團,對向來喜歡日本菜的小弟來說實在是喜訊。除了有名的漢堡店和壽司店外,最受注目還是這家「自家烏冬」,更吸引了不少人專程外來朝聖。開張以來,無論電視﹑巴士媒體等均常見到這店的廣告。經常疑問,是否如此有水準呢?早已決定找個機會來這裏試試看,但平日每當用膳時間,路過這兩鋪位門前必定集結著一大群等候朝聖的人潮。前一晚的大餐實在太大份量,飽得午餐也未吃得下,下午三時許,還是空著肚子,心血來潮想起這家店子,走下來碰碰運氣,人龍已經減卻了,當然沒有不坐下的理由。在門外看到一玻璃窗之隔的廚房內,烏冬姐姐正在用心製作一條一條的烏冬,即場即製,至少是誠意的保證。看看餐牌,價格不太貴,和赤丸甘味走差不多路線吧,烏冬主要分「湯烏冬」及「ふっかけうどん」簡單的要了個暖食的「豚肉ふっかけうどん」。等食的時間過得特別慢,烏冬大約五分鐘便送到。先來個「撈撈烏冬」遊戲,加入附上溫暖的醬汁,再把內裏蔥﹑蘿蔔蓉﹑豚肉﹑青瓜絲…等
八月四日﹙火﹚

等食的時間過得特別慢,烏冬大約五分鐘便送到。先來個「撈撈烏冬」遊戲,加入附上溫暖的醬汁,再把內裏蔥﹑蘿蔔蓉﹑豚肉﹑青瓜絲…等所有材料和烏冬混起來就成了。材料下得不少賣相亦不差,先試一口烏冬,每條烏冬也做得長長的,有點想起富久保的手打樣子。不過吃起來還是相距一段距離,煙韌程度只是一般,甚至比赤丸和甘味還要差。雖然如此,至少無花無假的即製烏冬,誠意比結果更是重要,縱使水準一般也可以體諒,始終所見製烏冬的應該不是甚麼大師,而連鎖店可做到這般誠意,已是抵讚有餘。除此之外,味道方面也做得不錯,「ふっかけうどん」的醬汁味道恰好;豚肉煮得入味,再值回一點分數。

由坐下到結帳,店員服務細心,不時添茶也有禮貎。說實如果專程為烏冬而走到屯門來,或許會有點失望;但如果是恰巧在這附近活動完畢找個地方用膳,這裏會是不錯的選擇。相信不久的將來就會發揚光大般開分店,希望水準不會有太大的下滑,最平的烏冬十五元便有交易,價錢相宜,又多一個糧尾時期等出糧的好選擇。
名如其實,自家製烏冬
掛汁味道也不錯
材料比想像中豐富,豚肉煮得入味
耍樂一番,製成後的樣子
2009-08-04
掛汁味道也不錯
材料比想像中豐富,豚肉煮得入味
耍樂一番,製成後的樣子
  • ふっかけうどん
呢間野開左幾個月la,但都係第一次黎食,但感覺好普通,今日叫左蕃茄雞肉烏冬同埋虎蝦天婦羅烏冬,先講蕃茄雞肉烏冬,湯底唔錯,好濃既蕃茄味,雞肉都唔"鞋",肥瘦適中,都ok既。虎蝦天婦羅烏冬得一隻虎蝦咁大把,再加幾件蕃薯天婦羅咁,唔知點解淨係我地個檯冇d天婦羅汁,檯檯都有......而d天婦羅只係好普通,都幾油膩.....講返d烏冬,唔彈牙,我唔係咁鍾意,講彈牙赤丸同甘味都好過佢,但佢為一可取既算係d烏冬有d小麥味,但我個人都係鍾意彈牙多d

2009-08-05
2009-08-03 2 浏览
香港嘅拉麵,烏冬一向都唔得,雖然香港有好多拉麵店,但可以食嘅真係唔多,而烏冬更加無咩舖頭潻,有嘅都.......,好似打邊爐食個D咁law,一定唔會有日本嗰D咁彈口~而D拉麵....有D甚至差到喺屋企食個丁丁麵好過,所以我唔多喺香港食拉麵式或者烏冬,今日同D朋友喺屯門食晏,有個朋友話去食自家烏冬,朋友話到去食嘅,除左係我試過真係好差,如果唔係我都唔會反對,所以就去左試,真係估唔到wor,我一向都唔鐘意D連鎖食店,但佢D烏冬真係幾彈口,估唔到喺香港都食到D彈口嘅烏冬~~而且平~~~$35咋,我呢個烏冬,但一個大男人就可能唔夠食......
,我呢個烏冬,但一個大男人就可能唔夠食......
2009-08-03
  • 烏冬
2009-08-03 1 浏览
selling point 係自家烏冬,有人係門口即場整烏冬,不過係機整既,好多人,排左9個字先有位,座位比較逼夾。烏冬款式唔算多,得幾隻揀,烏冬尚算彈牙,但並未係十分之好,咖哩烏冬個咖哩幾夠味,不過分量就略嫌少左d,女仔應該o岩o岩好,男仔就可能唔係好夠食了,都成30-50蚊碗嫁,咁既質素再要我排9個字食就冇可能了,唔使排隊就可以再試既!
selling point 係自家烏冬,
有人係門口即場整烏冬,不過係機整既,
好多人,排左9個字先有位,座位比較逼夾。
烏冬款式唔算多,得幾隻揀,烏冬尚算彈牙,但並未係十分之好,
咖哩烏冬個咖哩幾夠味,不過分量就略嫌少左d,
咁既質素再要我排9個字食就冇可能了,唔使排隊就可以再試既!
2009-08-01
2009-07-30 5 浏览
0係屯門開0左咁耐都未試過, 約埋幾位朋友去試下~可能因為用機器切割, 烏冬好似有角咁, 平時d烏冬係圓角或者圓碌碌, 口感唔算彈牙, 同平時食0既日本烏冬唔同, 本人唔係太喜歡.咖哩牛肉烏冬 $40, 初時以為係用牛肉粒, 0黎到係用肥牛, 有d奇怪, 咖哩唔辣, 可能係用甘口咖哩.豚肉烏冬(熱食) $36, 豚肉係好似豬頸肉咁, ok胡麻醬掛烏冬 (冷食) about $28, d烏冬冷食好似好味d, 個汁唔錯, 有一碗仔芝麻, 隨自己喜好落多落少雜綿天婦羅 about $35, 依個..... 超唔得, 未見過咁細隻0既海老(蝦)....同埋炸漿個樣唔得吉列豬扒 about $25, 好鬆, 不錯.
0係屯門開0左咁耐都未試過, 約埋幾位朋友去試下~

豚肉烏冬(熱食) $36, 豚肉係好似豬頸肉咁, ok
吉列豬扒 about $25, 好鬆, 不錯.
2009-07-25
$54.67 (晚餐)
  • 吉列豬扒