2024-10-21 483 浏览
山西刀削麵食得多,韓國刀削麵真係未試過。早排老婆話想食韓國好西,即刻上網search見到呢間全港第一家自家製韓國刀削麵,我諗應該適合鍾意試新嘢嘅佢。雖然地理位置唔算方便,但食完真係覺得嚟得好值得。 首先,server態度好好,全程超好笑容,又會介紹有咩好食啱食。中間有客人話想去洗手間,高佬哥哥即刻拎紙巾俾佢,好impressed。 跟住講吓食物- ✦ 花蛤刀削麵 HKD78 ✦ 花蛤足料而有鮮味,完全冇沙。刀削麵煙韌彈牙。湯底鮮甜。份量係非常大碗,作為男人都食唔晒。 ✦ 豆汁冷麵 HKD78 ✦ 豆汁濃厚。就咁飲甜甜哋、有豆渣、好飽滿。加少少鹽掛埋落個麵度,口味特別,咸甜交融幾合襯。 ✦ 雙拼餃子 HKD58 ✦ 超 級 巨 型,餃子拳頭咁大隻,皮薄、餡又靚又多。雙拼有大泡菜餃子同大豬肉餃子兩種。泡菜款辣辣哋好惹味,而豬肉款就行鮮味、爆肉汁路線。

跟住講吓食物-

✦ 豆汁冷麵 HKD78 ✦
✦ 雙拼餃子 HKD58 ✦
  • 雙拼餃子
2024-10-20 474 浏览
提到傳統嘅韓式麵食,唔少得香港呢一間韓式刀削麵!佢係位於山林道,午膳時間來到都坐滿客人而且裝潢就係韓式風格為主,每台客人呢都會有免費嘅泡菜,真係好似置身韓國鯷魚湯刀削麵鯷魚嘅鮮甜令到成碗湯提升佢嘅鮮味棉質彈牙,而且掛湯,份量超多!花蛤刀削麵花甲嘅大細適中而且吐沙沙乾淨,帶有甲殼嘅鮮甜味!而且有蛋絲同埋蔥花,增加成碗刀削麵嘅口感!雙拼餃子傳統嘅韓式餃子有原味同埋泡菜味啦,每個都有半個拳頭咁大!加上佢有韓式粉絲喺入面,食完真係會好飽,好滿足!
提到傳統嘅韓式麵食,
唔少得香港呢一間韓式刀削麵!

佢係位於山林道,午膳時間來到都坐滿客人

鯷魚湯刀削麵

鯷魚嘅鮮甜令到成碗湯提升佢嘅鮮味
棉質彈牙,而且掛湯,
份量超多!

花蛤刀削麵
花甲嘅大細適中而且吐沙沙乾淨,

雙拼餃子
傳統嘅韓式餃子有原味同埋泡菜味啦,
每個都有半個拳頭咁大!
加上佢有韓式粉絲喺入面,食完真係會好飽,好滿足!
韓國菜黎講除左炸鷄同燒肉,另外鍾意食既就係餃子同湯麵,今次就去左李家集團既【自家製韓國刀削麵】。食物選擇上有幾款刀削麵、餃子同煎餅,以刀削麵店黎講、選擇都算ok。牛骨湯刀削麵:刀削麵我就選擇左牛骨湯、牛骨湯燉到奶白色有膠質、非常鮮甜香濃、而且唔會好鹹,如果唔夠味、仲可以自己加鹽同胡椒。刀削麵麵體偏粗、非常煙靭有咬口,唔會煮到發曬。裏面有牛展、蛋絲、紫菜、葱蒜等,口感豐富。雙拼餃子:雙拼包括豬肉白菜同泡菜,新鮮蒸起、熱辣辣。皮超級薄、裏面餡超級多。泡菜味道會有D偏辣。

2024-10-15 571 浏览
我今日約左閨蜜去尖沙咀行街,順道去位於尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下 20-27號舖的自家製韓國刀削麵食特色麵,環境舒適,坐得舒服。我點左個牛骨湯刀削麵 $78,閨蜜點左個花蛤刀削麵 $78,另外點左個 海鮮韮菜煎餅 $78。牛骨湯的湯底鮮甜,牛味濃郁,配料有紫菜絲、蛋絲、韮菜、冬菇絲及牛肉片,刀削麵麵質煙韌彈牙;花蛤刀削麵的湯底清甜,花蛤份量不少又冇沙,蛤肉鮮甜好味;海鮮韮菜煎餅係方形,食得到魷魚絲和韮菜,餅底煙韌又有咬口。

• 海鮮韮菜煎餅
  • 牛骨湯刀削麵
2024-10-14 565 浏览
📍自家製韓國刀削麵🗺️尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下20-27號鋪最近又好掛住韓國,去左呢間韓國刀削麵試下入到去真係有韓國feel,裝修簡簡單單,仲有特色韓國街頭牆🤣⚡️花蛤刀削麵 $78湯底好鮮甜,適合想食清啲嘅人~ 花蛤份量都多,刀削麵口感幾好,煙韌彈牙!不過麵真係好大碗,食唔晒🙈⚡️牛骨湯刀削麵 $78牛骨湯相對濃郁,比較creamy啲😌同樣地上面鋪上紫菜絲同蛋絲,味道更豐富可惜牛肉就少左啲⚡️五花肉泡菜煎餅 $68泡菜煎餅加上五花肉一齊煎,味道唔錯,唔會辣,口感偏淋,如果多少少焦香,脆身啲我會比較鍾意😆
📍自家製韓國刀削麵
🗺️尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下20-27號鋪

最近又好掛住韓國,去左呢間韓國刀削麵試下

⚡️花蛤刀削麵 $78
湯底好鮮甜,適合想食清啲嘅人~
花蛤份量都多,刀削麵口感幾好,煙韌彈牙!
不過麵真係好大碗,食唔晒🙈

⚡️牛骨湯刀削麵 $78
牛骨湯相對濃郁,比較creamy啲😌
同樣地上面鋪上紫菜絲同蛋絲,味道更豐富
可惜牛肉就少左啲

⚡️五花肉泡菜煎餅 $68
2024-10-13 547 浏览
餐廳位於山林道食街,街上沿途都有各式各樣的餐廳,但韓國刀削麵脫穎而出,大排長龍,好多人幫襯。餐廳主打韓式刀削湯麵,還有一些韓式小食。手機掃QR code落單,挺方便。餐廳有水和泡菜免費提供。花蛤刀削麵超大碗麵,有好多好多麵,食完勁飽肚。花蛤的鮮甜味道能夠在湯底喝得出。麵裡還有蛋絲、紫菜絲和韮菜。牛骨湯刀削麵刀削麵條長長,挺有彈性,口感屬煙韌。 湯底呈奶白色,牛肉片係薄切。雙拼餃子大豬肉餃子和大泡菜餃子各兩個。真係好大隻,同喺韓國食既大餃子一樣大。我個人喜歡豬肉餃多些,泡菜餃比較辣。

花蛤刀削麵

牛骨湯刀削麵

雙拼餃子
2024-10-12 519 浏览
自家製韓國刀削麵係香港第一間韓國刀削麵😮🤩🤩每次經過都見到超級多人排隊望吓價錢原來都幾經濟喎!花蛤刀削麵 $ 78.00估唔到幾十蚊碗麵有咁多嘅花甲,海鮮非常之足料!面嘅份量係好多我哋兩個女仔都係食唔晒碗麵,面積係粗麵嚟嘅非常之彈~個湯清得嚟充滿海鮮嘅鮮味~牛骨湯刀削麵$78.00☆佢入邊有一片片嘅牛肉,韓國牛牛味好濃,呢個一樣係粗麵,入口彈牙非常之煙韌雙拼餃子有原味同泡菜味泡菜味都有少少辣,一碟有四個都幾大嚿自家製韓國刀削麵係香港第一間韓國刀削麵😮🤩🤩每次經過都見到超級多人排隊望吓價錢原來都幾經濟喎!🍱自家製韓國刀削麵 (山林道) (尖沙咀)📍尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下20-27號舖
自家製韓國刀削麵係香港第一間韓國刀削麵😮🤩🤩每次經過都
見到超級多人排隊望吓價錢原來都幾經濟喎!

花蛤刀削麵 $ 78.00

牛骨湯刀削麵$78.00☆

雙拼餃子有原味同泡菜味

🍱自家製韓國刀削麵 (山林道) (尖沙咀)
📍尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下20-27號舖
最近知道山林道開左一間主打韓國自家制刀削麵店,成日都人山人海,今晚約左朋友早少少食飯去餐廳碰吓運氣,好彩都仲有兩個位😆花蛤刀削麵 $78花蛤份量幾多,大大隻冇沙,麵質彈牙煙韌,軟硬適中,湯底清澈又鮮甜,邊飲湯邊食麵好滋味,配埋蛋絲同紫菜絲食都幾美味炸醬麵 $78成日睇韓劇見到主角大啖大啖咁食炸醬麵都好吸引,今晚終於食到😆醬汁甜甜咸咸,唔會太漏,黑色醬汁中仲有薯仔、洋蔥同青豆等等,連埋Q彈嘅麵質食好惹味大豬肉餃子 $58餃子超大隻😳餃子皮真係好薄,所以食落一啲都唔會覺得滯,餡料中豬肉肉汁爆出,好正!

花蛤刀削麵 $78

炸醬麵 $78

大豬肉餃子 $58

最近港九新界都分別開咗韓國刀削麵掀起咗一番熱潮🔥今次就去咗尖沙咀店 試吓係咪真係有韓國風味~🔸花蛤刀削麵 HKD78湯底清晰 入口有花蛤嘅鮮甜花蛤數量唔少 粒粒飽滿無沙刀削麵偏厚身 煮至軟硬適中 🔹牛骨湯刀削麵HKD78湯底係奶白色嘅牛骨湯 味道濃郁牛肉片肉質鮮嫩煙韌嘅刀削麵配上紫菜 蛋絲 韭菜等 相當豐富🔸海鮮韭菜煎餅 HKD68平時食嘅煎餅都係圓形 呢度嘅係四四方方~每塊都有魷魚 蝦仁 韭菜 粉漿夠薄 煎至金黃香脆 做小食最適合不過🚩自家製韓國刀削麵 尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下20-27號舖
最近港九新界都分別開咗韓國刀削麵
掀起咗一番熱潮🔥
今次就去咗尖沙咀店 試吓係咪真係有韓國風味~

🔸花蛤刀削麵 HKD78

湯底係奶白色嘅牛骨湯 味道濃郁
牛肉片肉質鮮嫩
煙韌嘅刀削麵配上紫菜 蛋絲 韭菜等 相當豐富

🔸海鮮韭菜煎餅 HKD68
平時食嘅煎餅都係圓形 呢度嘅係四四方方~
每塊都有魷魚 蝦仁 韭菜
粉漿夠薄 煎至金黃香脆 做小食最適合不過

🚩自家製韓國刀削麵
午餐
🍽️食物方面:🍜炸醬麵💲78超大碗 唔會太甜 薯仔好入味 麵質彈牙🫛豆汁冷麵💲78粗扁身麵 清淡之選 有豆渣真材實料 可加鹽調味🐷大豬肉餃子💲58好似拳頭咁大 仲有粉絲 好飽肚📷打卡方面:韓國地道餐廳feel 🔈環境方面:櫃桶有紙巾 枱面有紙杯裝水李家集團 Staff好nice 💬其他資訊:📍自家製韓國刀削麵尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下20-27號舖💰收+1, Dinner人均💲117
🍽️食物方面:

💬其他資訊:
📍自家製韓國刀削麵
💰收+1, Dinner人均💲117
  • 大豬肉餃子
阿妹尋日食完“自家製韓國刀削麵”話好食,今日出開尖沙咀,就睇下有冇開,yeah!有呀,向山林道出發lu😍一坐底就有個泡菜落枱⭐️花蛤刀削麵大大碗,個湯好鮮味,好正🤤,除左花蛤同刀削麵,仲有蛋絲、冬菇、翠肉瓜,花蛤好鮮甜,冇沙;刀削麵有d咬口,幾好食👍⭐️炸醬麵第一次食熟韓式炸醬麵,佢個汁好特別,食落係有少少甜甜地,除左有炸醬同麵,仲有煮到好入味嘅洋蔥、青豆、蘿蔔、薯仔,仲有粒鵪鶉蛋添,好多料呀⭐️五花肉泡菜煎餅一咬落去就食到好香嘅泡菜味,入面包住好大塊豬肉😋就咁食就已經好食,所以冇點個汁

⭐️花蛤刀削麵

⭐️炸醬麵

⭐️五花肉泡菜煎餅

2024-09-28
2024-10-01 616 浏览
尖沙咀山林道有間用韓國麵粉特制既拉麵站,成日都好多人排隊嫁,今日早左少少黎呢邊,所以等位等左唔算好耐,我地叫左一碗牛骨湯湯麵,麵既份量都幾大碗,牛骨湯湯底飲落好creamy,好好味,韓國麵粉整既麵條比較粗身煙韌同彈牙d,咬落比較有口感,另一碗叫左花甲蜆肉入面仲有蛋花,紫菜同翠肉瓜口感比較清新。呢度環境唔算好大,但就好似韓國既小店甘,蜆肉湯底比較鮮味,我地仲叫左份牛肉泡菜餅,泡菜餅食落大大塊入面仲有葱等等。

最近新開嘅韓國刀削麵餐廳😍 每晚經過都好多人排隊,今次早少少嚟終於食到😆 果然好高質,而且價錢都唔貴,唔怪得知咁受歡迎!店員服務態度好好🥰🍜花蛤刀削麵推薦必點!以新鮮的花蛤為主料,搭配手工刀削麵,湯底清甜 鮮味十足,花蛤鮮甜彈牙,麵條滑順有咬口,好美味好滿足🥰🍜牛骨湯刀削麵選用精燉的牛骨湯,湯汁鮮甜濃郁,搭配彈牙的刀削麵,讓每一口都充滿了肉香,好好味😋🥟雙拼餃子(豬肉加泡菜)大大隻餃子,好吸引呀😍 餃子皮薄餡嫩,口感軟腍鮮美,酸辣泡菜為餃子增添了獨特的風味,辣味偏強 好香口惹味🤤

🍜花蛤刀削麵

🍜牛骨湯刀削麵

🥟雙拼餃子(豬肉加泡菜)
Knife-cut noodles are often associated with Chinese cuisine from Shanxi. How about Korean style sliced noodles? Today we spotted Fands Food Company, the first ever Korean sliced noodles specialist in HK, under the same chain as Lee Ga Chicken. Let's give a try!◆Noodles Soup w/ Clams◆Noodles Soup w/ Ox Bone BrothBig portions. The homemade noodles were thick, long, chewy and filling. Both soups were clear. The clam soup was slightly briny, while the ox bone broth tasted richer and sweeter. Topping

◆Noodles Soup w/ Clams

Big portions. The homemade noodles were thick, long, chewy and filling. Both soups were clear. The clam soup was slightly briny, while the ox bone broth tasted richer and sweeter. Toppings included egg garnish and dried seaweed which was extra flavorful. Guests could customize their own bowl by adding leek and chili sauce too.

◆Pork Belly & Kimchi Pancake
Starchy pancake with pork belly underneath. The pancakes were not oily at all.

◆Kimchi
The kimchi made with napa cabbage was slightly spicy, fresh and crunchy. I also put some in the noodles to enhance the overall flavors.
2024-09-23 484 浏览
#fatchubelly尖沙咀 📍 自家製韓國刀削麵 (山林道) (尖沙咀)💥牛骨湯刀削麵刀削麵口感一流份量都好足夠🙌🏻牛肉都有好多塊!個牛骨湯亦都好濃郁🤤暖暖既溫度配上濃郁嘅湯底令到想keep住飲落去!非常推介!👍🏻💥辣拌刀削面呢款用咗濃郁嘅辣醬去拌麵辣醬香香甜甜 辣度亦都好適中唔會好辣 唔食得辣既人士都可以試吓~💥雙拼餃子餃子有泡菜味同埋原味外皮軟硬適中 餡料亦好豐富泡菜味會辣辣地原味就味道啱啱好!兩款都推介~自家製韓國刀削麵 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道46-48號運通商業大廈地下20-27號舖
#fatchubelly尖沙咀

📍 自家製韓國刀削麵 (山林道) (尖沙咀)

💥牛骨湯刀削麵
刀削麵口感一流
份量都好足夠🙌🏻
牛肉都有好多塊!
個牛骨湯亦都好濃郁🤤
暖暖既溫度配上濃郁嘅湯底
令到想keep住飲落去!
非常推介!👍🏻

💥辣拌刀削面
呢款用咗濃郁嘅辣醬去拌麵
辣醬香香甜甜
辣度亦都好適中
唔會好辣 唔食得辣既人士都可以試吓~

💥雙拼餃子
餃子有泡菜味同埋原味
外皮軟硬適中
餡料亦好豐富
泡菜味會辣辣地
原味就味道啱啱好!
兩款都推介~

自家製韓國刀削麵 (山林道) (尖沙咀)