2016-04-15 4208 浏览
本身有訂位,去到唔洗等!個場好大,可能容納到好多人,岩晒一大班朋友去食!佢地除左雞煲之外,仲有新出嘅蒸氣鍋,不過我都係食番雞煲,下次先試蒸氣鍋。嗌左雞煲之後因為佢即整,所以要等三個字或以上,等嘅期間可以去出面拎小食,有好多款例如有蘿白豬腸、涼拌木耳、清瓜等等......佢地既雞煲好正,每一舊雞都大大舊,同埋好入味! 食完雞就開始叫野食啦! 當然唔少得花膠、肥牛、牛柏葉最吸味既三寶,佢可以叫既食物比我想像中多,同埋食材都唔錯。最開心係飲品唔係百事,而係可口可樂,仲有佢兒家有得自己"針"椰汁水同橙汁!百幾蚊一個人,哩個放題算係咁啦,講真算係好豐富,又有小食、揀既又多,最後仲會送番個甜品比每個客。自己整都唔只哩個價錢啦,不如出去食唔洗煩(我心諗)
本身有訂位,去到唔洗等!
個場好大,可能容納到好多人,
岩晒一大班朋友去食!

嗌左雞煲之後因為佢即整,所以要等三個字或以上,

佢地既雞煲好正,每一舊雞都大大舊,同埋好入味!

佢可以叫既食物比我想像中多,同埋食材都唔錯。

2016-03-23 2947 浏览
第一次食呢間野book左7點2位,個呀姐帶左我地入去坐啦然後我同男朋友放低啲野,叫定個重慶雞煲,就去拎出面啲自助熟食拎拎下見到有第2個呀姐係我地個位度指指點點咁我同男朋友就即刻番去睇下乜事啦原來個呀姐諗住俾2個人坐我個位咁我就勁驚異咁講話: 下 呢2個位我地架喎然後個呀姐仲勁唔好態度咁罵我地: 入左黎就同我地講嘛,亂咁坐我講:下 你地有個呀姐帶我地入黎坐架喎然後佢口歪歪咁瞄住咀走左我心諗: 唔係電腦入好哂架咩?點解可以溝通得咁唔好?然後我就好驚佢連個雞煲都冇落單啦於是我好聲好氣咁問另一個嬸嬸個雞煲有冇落到單點知佢就串咀,又好唔耐煩咁講: 雞煲要煲熟先俾你架嘛! 不過算啦,全間野都係呢啲姐姐黎想食服務就唔好黎喇火鍋料方面,一般啦滑牛好食其他就....自助熟食方面,蒙古燒豚肉ok 不過其他就... 填下肚咁囉甜品就按人頭計,一人一件意外地個pancake好味不過個香燈奶凍就( 上面個間韓舍仲平啲抵啲態度好啲)
第一次食呢間野

book左7點2位,個呀姐帶左我地入去坐啦

拎拎下見到有第2個呀姐係我地個位度指指點點

咁我同男朋友就即刻番去睇下乜事啦

原來個呀姐諗住俾2個人坐我個位

咁我就勁驚異咁講話: 下 呢2個位我地架喎

我講:下 你地有個呀姐帶我地入黎坐架喎

然後佢口歪歪咁瞄住咀走左

我心諗: 唔係電腦入好哂架咩?點解可以溝通得咁唔好?

然後我就好驚佢連個雞煲都冇落單啦

於是我好聲好氣咁問另一個嬸嬸個雞煲有冇落到單

點知佢就串咀,又好唔耐煩咁講: 雞煲要煲熟先俾你架嘛!

不過算啦,全間野都係呢啲姐姐黎

想食服務就唔好黎喇

火鍋料方面,一般啦

滑牛好食

其他就....

自助熟食方面,

蒙古燒豚肉ok 不過其他就... 填下肚咁囉

甜品就按人頭計,一人一件

意外地個pancake好味

不過個香燈奶凍就

( 上面個間韓舍仲平啲抵啲態度好啲)
2016-02-23 2573 浏览
大年初二,同大少睇戲,因為九龍好多戲院都已經滿座(我已經早4日買飛),所以要買到去荃灣,睇完條周星星美人魚,就已經好肚餓,諗極都唔知食咩好,大少就話不如去Military附近有冇咩好食,無就食韓燒去到樓下,見到有蒸氣鍋,好想試,點知……上到去,店員話新年蒸氣鍋暫停,我同大少又懶再諗食咩,所以雞煲照食~~飲品方面其實都有好多選擇,不過突然見到有椰青水,當然要試吓,其實7-11都有得買,不過每次都唔敢買,因為驚唔好飲,今次試咗發現……清甜,但未係好飲~醬料方面,有沙嗲、炸蒜頭、辣椒、豉油最特別,有洋蔥牛肉水餃,我因為唔食洋蔥,當然無試,我就試咗菜肉餃子,好味,本身菜肉餃子好難唔好味,但係加埋雞煲香濃辣汁,真係別有一番風味汁杰香濃,真係超好味,不過如果可以走“麻”就會再好啲,因為食到咀唇好麻痺,加湯後麻痺感少好多每人都會有份甜品“配給”,點解我會叫“配給”﹖因為要用入座卡蓋印,每拎一款就蓋一個印甜品有香蕉班戟、(迷你)芒果布甸、(迷你)法式焦糖燉蛋、(迷你)奶凍、雀巢雪糕杯
醬料方面,有沙嗲、炸蒜頭、辣椒、豉油
2016-02-09
用餐时段
2016-01-29 1674 浏览
蒸氣雞鍋放題母親生日,由於她本來最喜歡吃雞,尤其是生日,就更加要吃雞了,因此,找吃飯的地點便必須無雞不歡。妹妹提議去荃灣大鴻輝的至尊重慶雞煲,我並沒有異議,因為實在喜歡他們有一個很水準的甜品吧,而且,那是其他「至尊」店沒有的。由於吃飯的時間選得早,至尊的客人尚未太多,故能讓我們發現了一個新的選擇。原來那兒剛推出了「蒸氣雞鍋放題」,那跟吃重慶雞煲的價錢沒有分別,只是吃的「方法」由火鍋變成蒸氣火鍋,什麼都是蒸的,吃到最後,還會有一鍋集齊了所有蒸物精華的美味鮮粥。原來母親也聽聞過這種新鮮的蒸氣火鍋,趁她的生日試試當然最好不過。我們一行四人坐下,店員先在鍋裡加了一碗飯和上湯,這就是最後可吃的粥底了。之後,店員蓋上一塊有孔的鋼板,還先替我們夾了三分一的雞件放在上面,叫我們蒸它八分鐘就可以吃了。其實在桌上已放有一張咭,上面寫了什麼食物該蒸幾多分鐘,旁邊還有一個計時器可用,加上玻璃蓋,想知道熟不熟並不難。那碟雞是用酒和醃料醃過的,蒸了八分鐘後,只見雞肉表面已逼出亮亮的油光,看樣子已知道很Juicy!果然,還未咬下去便已聞到了陣陣酒香,一口咬下去,嘴裡只覺肉汁豐腴,雞味濃郁。吃辣雞煲時,一般都會被濃濃
蒸氣雞鍋放題
那碟雞是用酒和醃料醃過的,蒸了八分鐘後,只見雞肉表面已逼出亮亮的油光,看樣子已知道很Juicy!果然,還未咬下去便已聞到了陣陣酒香,一口咬下去,嘴裡只覺肉汁豐腴,雞味濃郁。吃辣雞煲時,一般都會被濃濃的醬料香味蓋過了雞味,但這回的蒸雞卻保留了雞本身的鮮味,難怪蒸氣火鍋這種吃法有它的吸引力的。當看到媽媽一件接一件的吃得津津有味,我就知道這頓生日飯是沒挑錯地方了。
四個人只吃一隻雞當然並不夠。都說了這新鮮的放題和吃重慶雞煲是一樣的,火鍋生料的點菜紙上有的,客人們都可以任點任吃,只是它全部都是蒸的。據說,這樣吃不會燥,這個我不肯定,反正吃法是夠新鮮了。
我們後來點了牛肉、牛丸、生菜、南瓜、勝瓜、魚片、魚蛋等火鍋料,在勝瓜片上,我還加了點蒜蓉一起蒸,蒸出來的味道果然更加鮮美。不過,這不是我創的,我在別的飯店吃過,這次依樣畫葫蘆,不單像樣,還能令家人嚐到勝瓜的另一種口感和鮮甜美味。蒸魚片的時候,我還加了一些葱花在上面,味道也是特別鮮美的,這和用湯灼的口感有著分別,蒸的,確是比較原味。
請看看圖片的粥底!粥面的那層就是雞油,食物的汁和精華都從孔中流進粥裡,那是不用懷疑的了。吃到最後,我還叫了一份豬紅、魚片和豬皮放進去,結果變成艇仔豬紅粥了,又一次美味得無話可說!
在至尊的大鴻輝店,我一定留一點位置給我最喜歡的班戟。這次吃的竟換上了斑蘭皮,綠色的。師傅跟柯打即叫即做,裡面有豐富忌廉和香蕉,最妙的是外面還加上士多啤梨醬及一些脆脆的粟米片,令口感和層次更加豐富。其實師傅可以不加醬和脆片的,反正是送的嘛,但連甜品也做得一絲不苟,這頓生日飯的尾聲實在完美!母親點的是法式焦糖燉蛋,她一邊吃一邊微笑,她感到的甜,做子女的是不用懷疑的了。
题外话/补充资料: 想不到因為食第一輪枱而遇上了新鮮的選擇,誠意推介給喜歡吃雞的朋友。
2016-01-21
生日
  • 花雕雞
2016-01-18 1745 浏览
之前聽同事講呢度嘅雞煲放題抵食,於是同阿妹去試下。因為阿妹唔食得辣,於是叫咗豬肚雞煲。等雞煲期間出去攞小食。小食種類頗多,由生果到冷盤同熱食都有,差不多清盤嘅時候亦會有補充,呢點好過好多其他食放題嘅地方。等到雞煲上場,一個雞煲竟然有5,6塊雞頸,部分豬肚仲有腥味,結果我地決定用湯底打邊爐算。火窩料又係不外乎肥牛, 豬肉片, 丸同菜之類,但出奇地有花膠及不定時出現的即包水餃。放題包飲品任飲及一人一客自選甜品,我地三個人一人揀一款甜品,味道一般,但以此價錢又有雞煲,又有放題,算抵食啦。
免費餐前小食
等到雞煲上場,一個雞煲竟然有5,6塊雞頸
豬肚雞煲
蛋白栗子蛋糕
班蘭香蕉布甸
椰奶布甸
2016-01-14
2015-12-01 2181 浏览
鋪入面吾大陣味。。不過返到屋k先發覺。。胸圍好吸味。。d衫褲反而冇咩味呢間野吾錯。有雞有火鍋料。食雞bo正常既。不過我幾鐘意佢比既份量。因為平時會想揀好多款黎食。又怕份量多。你寫1。佢真系比1。2舊你。就可以咩款都食到。又吾怕浪費同埋。有吾少熟食。仲有每人一款甜品食。

同埋。有吾少熟食。仲有每人一款甜品
雞煲
肥牛
2015-11-25
用餐时段
雞煲
肥牛
  • 至尊雞煲小辣
2015-11-24 2023 浏览
訂左11月23日8位6點半食雞煲。去到見到冇乜人,可能因為這座大廈好多食肆,又系星期一及時間尚早。入座起2小時,5位送1位,$158/免加一,汽水飲品任飲,甜品一人一客。一座低,見到好多即食熱盆及涼菜,炆冬菇,又大又入味,蘿白豬大腸就冇乜味,司華力腸就放到凍曬,燒豚肉好味又淋,炒腸粉加上有d芽菜好味,煎餃子夠熱又夠味,麻油雞翼尖、雞腳,好入味,凍蝦有d吾新鮮,燒多春魚好乾,食左吾少,都有d飽。其實仲有好多款,d朋友食過,普遍都ok。我地8位,有2個煲,叫左1個重慶雞煲(不辣),個汁好傑,味道一般,另一個系胡椒豬肚雞煲,這個完全吾得,冇味,好似一d清湯加雞件咁另外叫左d火煱料,肥牛好好好肥,水鱿魚,豬皮,生腸切得好細件,鮮牛肉d色好似有點不太新鮮,反而韮菜餃就好大隻好好味,其他豬膶,鵝腸,鯇魚腩,花膠片,豬紅就好一般。甜品叫左8份班㦸,師傅即整,暧暖的,份量好大,好好味。整體來說,抵食,但味道及品質就好一般,而且待應態度比較冷漠,也不會主動收碟。
訂左11月23日8位6點半食雞煲

甜品叫左8份班㦸,師傅即整,暧暖的,份量好大,好好味。

2015-11-23
  • Pancake
2015-10-25 2192 浏览
叫了少辢,味道不錯,放提內的東菇非常大只,味道比較鹹些,因為雞煲本身味道已很重,再吃其他重味好像要多飲水才可!其他打邊爐的材料也算是新鮮!加湯也是自己取,所以湯溫度不是很熱!因為價格也不高!可以再來!
2015-10-06 2321 浏览
大鴻輝中心的食肆真是越來越多選擇,成為新的飲食地標。今晚想食雞煲,$158一位而且免收加一服務費,實在吸引。食物選擇都比較多,但是沒什麼特別,和一般火鍋無異。胡椒豬肚雞煲湯底比較油膩,味道還算濃郁,胡椒味不太重,不夠辣,豬肚也爽口。啤酒汽水任飲,要自己出去拿。廳面有個小吃的攤位,有小吃還有甜品,不過小吃不太吸引。甜品每人只有一客,讚好Facebook可以額外多一客,可惜埋單走才看到。甜品師傅即場整班戟。總的來說,食物不過不失,坐得比較寬落舒服,這樣的價格算是不錯了...
食物選擇都比較多,但是沒什麼特別,和一般火鍋無異。
胡椒豬肚雞煲
啤酒汽水任飲,要自己出去拿。
廳面有個小吃的攤位,有小吃還有甜品,不過小吃不太吸引。
甜品師傅即場整班戟。

2015-10-05
2015-09-28 1953 浏览
外家早喺20/9已預早食中秋節飯選了琳琳豬最愛的至尊重慶雞煲只須$168/位仲免加一便可任食2小時真係抵到冇朋友我哋10人有兩煲雞可選分別有水煮雞煲,米酒雞煲和我們選的重慶雞煲及胡椒豬肚雞煲~重慶雞煲一向不錯但不知為何這夜的很臊吃一啖便放棄但家人們又沒有人吃到臊味奇怪的我~吃不到重慶雞煲唯有轉戰胡椒豬肚雞煲啦呢個超令人驚喜湯汁香濃雞肉嫩滑豬肚有咬口又不韌我足足飲了三碗湯飲完仲要冇口喝超級推介,吃罷便可加湯繼續任點生料打邊爐(不過我通常都吃不下了)^0^吧檯上有各式各樣任夾的前菜小吃供應好鬼C豐富呢等我逐一介紹啦先係鎮江豬軟骨~ 滷水蛋~ 油豆腐粉絲湯~ 關東煮珍寶冬菰~ 麻辣雞翼尖~ 蘿蔔豬大腸~ 燒賣,炸丸類~日式牛肉~ 日式燒茄子~ 豉油皇炒腸粉~ 拍青瓜~ 鮮果沙律~ 山椒鳳爪~ 涼拌木耳~ 豆角沙律~ 泡椒花生~ 麻辣雞翼尖巧巧味夠辣之餘不失麻香正爆~山椒鳳爪哈哈車爸爸被它純情的身軀欺騙辣得他呱呱大叫,我一試真係好出色鳳爪夠爽脆辣味直通上腦吃得我好過癮 ~蘿蔔很清甜又入味正呀~ 煎韮菜餃皮薄煎得頗香脆見車婆婆吃了超多呢! 關東煮珍寶冬菰堅係珍寶啊好大粒又厚肉味道啱啱好食落仲滑捋
滷水蛋~
油豆腐粉絲湯~
關東煮珍寶冬菰~
麻辣雞翼尖~
山椒鳳爪~
涼拌木耳~
豆角沙律~
泡椒花生~
麻辣雞翼尖巧巧味夠辣之餘不失麻香正爆~
蘿蔔很清甜又入味正呀~
煎韮菜餃皮薄煎得頗香脆見車婆婆吃了超多呢!
關東煮珍寶冬菰堅係珍寶啊好大粒又厚肉味道啱啱好食落仲滑捋捋添~
燒多春魚夠爆春脆卜卜不錯,虎皮尖椒辣到跳舞好辣朋友必試~
粟米清甜可口吃了那麼多油膩食物正好沉澱一下(自欺欺人)
好到了琳琳豬最期待的甜品環節每人可揀選一款(這個不是任食喔!)
我每次都點香蕉班戟師傅會即席煎班戟皮~
班戟皮很軟熟內餡有香蕉和忌廉面層灑上薄脆味道很融和真係好得架^0^
朱古力慕絲車爸爸竟然大讚它味道不過甜質感幼滑細膩~
莫家仝人祝大家追月快樂^0^
2015-09-20
2015-09-22 1467 浏览
已經不是第一次來這裡吃雞煲了,週末人很多,建議大家提前訂座,不過這家店蠻大的,翻台也相對快一些。最鍾意這家店在於他家有好多冷盤小菜可以吃啊在等鸡煲的时候嘴也不会闲着了!鸡煲入味,汁味浓浓,好好惹味!吃完最后还有每人一客的甜品可以选择,真是太好了!

最鍾意這家店在於他家有好多冷盤小菜可以吃啊

吃完最后还有每人一客的甜品可以选择,真是太好了!
對於荃灣眾安街大鴻輝中心,我實在是又愛又恨!愛,當然是喜歡那裡有眾多食肆選擇,恨,也因為太多食肆,排隊坐勁嘥時間。不過,總括來說,在大鴻輝「搵食」,始終是我和朋友的首選,尤其是勁喜歡食雞煲的男友,食完雞煲還可以打邊爐,比齋打邊爐又多一重風味。大鴻輝中心內主打雞煲和打邊爐的都有好多間,但講抵食,我想唔會有邊間抵得過8樓至尊重慶雞煲,因為食雞煲+打邊爐之外,仲有無限頭盤,任食,每位都係百零蚊,兼冇加一,汽水啤酒任飲兩個鐘,非繁忙時段仲平些,唔係抵到冇朋友,應該係抵到約齊朋友!至尊主打重慶麻辣雞煲,因為入座即煮,人客點都要等等。人客一多,又需要多啲時間,所以至尊有張小食吧枱,放了很多不同風味的小食,有辣有唔辣,有酸有鹹。其中,我發現有一味關東煮珍寶冬菇,超大隻,但最難得的是,隻菇超好味,好有冬菇味。如今好少食到有菇味的冬菇了,仲要咁大隻!不過,事先提提你,好食還好食,最好「些牙」,唔係一隻菇食飽了,食唔落其他野唔好怪人,任食喎!雞煲出場了,一貫濃味啦,隻雞都算有雞味,算唔錯了。食完雞煲,梗係要點花膠同水魷索埋啲汁啦,尤其是花膠養顏有益,唔食唔抵。其實我唔食得好多,反而男友狂食肥牛和黑豚腩片
雞煲出場了,一貫濃味啦,隻雞都算有雞味,算唔錯了。食完雞煲,梗係要點花膠同水魷索埋啲汁啦,尤其是花膠養顏有益,唔食唔抵。其實我唔食得好多,反而男友狂食肥牛和黑豚腩片,不知幾滋味。我check一下那張任點任食的火煱料清單,都好齊料,成七十樣,全部試下實在冇可能,而且我仲搵到驚喜亮點,一定要留留肚。
令我驚喜者,就是小食吧枱旁邊的甜品吧。是晚所見,甜品種類約有十種,除大路的雪糕,其餘均是酒店式甜品。我點了香蕉pan cake,最意外的是即叫即造(滿記、松記都唔得啦),士多啤梨或朱古力醬任選,還灑上脆脆粟米片,增加味蕾刺激,實在是驚喜中的驚喜!由於是一人一份甜品,我捨肉取甜,故食埋男友的quota,一於再來一份香橙奶凍。奶凍又滑又香,吃得滿咀香甜,全無欺場,難忘!
嚐過的兩款甜品果然是酒店自助餐水準,食得我特別滿足,可惜險些破壞了keep fit大計,回家必須最少做一個鐘運動還甜品債。故提提去大鴻輝至尊重慶雞煲的女士們,切記甜品雖有驚喜,但這是極之危險的事,要有心理準備才好。結賬時,還聽侍應說就快有五送一的優惠,如此抵食,怎可不速速「些牙」!
题外话/补充资料: 好似仲有五送一優惠,咁就仲抵食喇!
2015-08-15
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 珍寶菇、花膠
2015-05-20 2919 浏览
同男朋友既屋企人去食,之前都食過幾次至尊但係第1次食荃灣呢間,一上到去就覺得好大,但係都差唔多FULL曬,咁呢,環境都OK,係個地下油左少少,而呢間雞煲最特別就係佢除左雞煲仲有D自助BAR有小食食,都幾好味架。重點都係個雞煲,嗌左唔辣,都幾入味,KEEP到至尊既水準,好滑又香。
同男朋友既屋企人去食,
之前都食過幾次至尊但係第1次食荃灣呢間,
一上到去就覺得好大,
但係都差唔多FULL曬,
咁呢,環境都OK,係個地下油左少少,
而呢間雞煲最特別就係佢除左雞煲仲有D自助BAR
有小食食,都幾好味架。
重點都係個雞煲
嗌左唔辣,都幾入味,
KEEP到至尊既水準,好滑又香。

2015-01-12
2015-05-13 2422 浏览
叫咗個重慶雞煲(小辣),雞冇咩味,個煲啱啱開始食已經要不停加湯,除咗因為小辣都勁辣之外,佢個煲好快就痴底,火煱料款式唔多,冇我鍾意食嘅皇帝菜、蝦、墨魚滑、山根等...而個響玲就好唔新鮮。飲料方面;最特別係有忌廉溝蜜桃同樂天錫蘭檸檬茶,佢自家嘅涼茶就偏甜,都有啲熟食,但期望不要太高。而甜品並唔係任食嫁,一個人只係可以攞一款甜品,最後我要咗雀巢細杯裝芒果味雪糕,因為其他手製甜品都好唔吸引,寧願揀個正正常常嘅算!抱住一個唔做大嘥鬼心態清埋餘下嘅火煱料,點知食食下個侍應冇拉拉喺咁清我枱面嘅嘢,就連個煲都清埋仲加句話係高層話夠鐘就要清,當時門口冇人等位,四圍都係吉枱,最緊要係已經last order,我哋唔係想'dum'波鐘,整係諗住食埋碗到啲嘢姐,都唔駛咁絕嫁總括尼講:冇服務 食物冇質素可以唔駛試!

總括尼講:冇服務 食物冇質素
可以唔駛試!
2015-05-12
母亲节
我是絶對認同你"桃子在棒棒堂”的說法, 就是食物味道確實是不錯的, 但論服務質素就很差了, 之前吃過覺得這間辣雞煲味道不錯, 食品, 甜品, 飲品種類選擇都很多, 所以原本打算在這間吃生日飯局的, 前幾天已book了位, 在電話內已說明是book 5:00p.m.到7:30p.m.這時段, 每位 $128, 到了這天等入坐前, 再confirm時間, 待應竟答如在5:00p.m.入坐, 7:00p.m.就要離坐, 還說一向都是這樣的, 不可能會由5:00p.m吃到7:30p.m.的, 還說一向都是只得兩個小時的, 當然我們之前也來過吃這個時段由5:00p.m到7:30p.m的, 而且宣傳單張不是清楚印有5:00p.m.至7:30p.m. 這個時段嗎? 這單張到底印來做什麼的? 真不明白! 那個著黑色西裝的男待應回答我們時的態度十分不好的說: 不喜歡的可以不吃的, 還一副不休做的模樣, 於是我們只有嬲爆爆走人, 轉換別的地點了! 其實只要他當時的語氣好一點, 至少也說聲不好意思! 因人多的關係所以只可任食兩小時, 大家請遷就一吓, 我們也不至給氣走了! 其實對顧客來說, 不單只食物質素, 服務態度也是考慮來光顧的重要因素, 若這個男待應維持此種態度, 只會是趕客!

2015-03-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
生日