2024-08-25 409 浏览
今日又約朋友去銅鑼灣shopping ,好自然就吃埋晚飯先回家啦!朋友想吃台灣菜即刻帶她來這間店。這裡裝修格局好高級,椅子用上綠白色的絨面包著好軟熟,天花板條子襯圓形大燈很型格。香水檸檬台南冬瓜茶🍹近排大熱的香水檸檬台南冬瓜茶🍹,茶底非常之濃郁配青檸🍋‍🟩拌勻味道好清新開胃。三色鹽酥雞🐥鹽酥雞是台灣興起,雞件炸得很鬆脆內裡肉質仍然嫩滑多汁,而醬汁有三種味道,無論是松露、柚子定水牛芝士醬,配在鹽酥雞上味道也很夾分不到高下。鹹蛋黃芋泥球🍠這款菜式造型非常精緻,圓軲轆的波波球外脆內軟,用上芋泥包着鹹蛋黃一起炸,口感好特別味道軟綿綿嘅芋泥蓉配上鹹蛋黃很搭配。招牌牛肉麵配牛脂油🍜這碗招牌牛肉麵嘅麵底可選手工刀削麵或台灣寬粉絲,今次我們點了台灣寬粉絲,喜歡這裡的粉絲夠粗身口感煙煙韌韌,掛滿湯汁特別惹味,而牛肉牛𦟌很厚肉大大塊,肉質很腍牛肉味濃配埋自家製的牛脂油,令味道更加有層次。芋泥三Q拿破崙🍰這款甜品是這店的招牌菜,三層拿破崙夾著不同餡料,頂層鋪滿忌廉加鹹蛋黃碎,中間是芋泥蓉和麻糬,而底層就是芋泥蓉,拿破崙餅底非常鬆脆加埋冰涼的芋泥蓉口感好豐富,麻糬煙煙韌韌又軟糯一啖咬下吃到多種層次感。

香水檸檬台南冬瓜茶🍹
1963 浏览
1914 浏览
2062 浏览
2024-08-23 474 浏览
炎炎夏天,嘆住冷氣逛大型商場,晚飯時間於銅鑼灣世貿吃一餐台灣菜。店內裝修非常華麗,各款枱椅都很優雅,好彩嘅被安排近窗口位,望到維港夜景令人豁然開朗。明太子麻薯蛋餅~ 特別嘅新配搭,明太子味道香濃,份量唔細,夠兩、三人分享。秘製椒麻皮蛋醬拌麵~師傅用上兩隻溏心皮蛋製成皮蛋醬,添加椒麻香油,這個味道一試難忘,堅推介要試,微涼的冷麵,仲有蛋絲及芽菜,加入這個獨特醬汁,可以刺激味蕾多角度感覺。櫻花蝦麻辣魯肉飯~魯肉飯係我嘅至愛,今次仲加咗麻辣嘅風味,仲有櫻花蝦,香脆味道同碎肉醬出奇地夾,麻香辣辣地,越食越惹味。開心果奶奶麻薯~期間限定,人氣甜品,這個麻薯由台灣淡水原創配方不含糯米,採用日本鮮牛乳,口感Q彈,入口相當軟綿,麻薯沾上粒粒開心果碎特別可口。香水檸檬炭燒烏龍茶~味道清新,清熱解渴。
明太子麻薯蛋餅~
特別嘅新配搭,明太子味道香濃,份量唔細,夠兩、三人分享。

秘製椒麻皮蛋醬拌麵~

櫻花蝦麻辣魯肉飯~

開心果奶奶麻薯~

香水檸檬炭燒烏龍茶~
味道清新,清熱解渴。

2064 浏览
2024-08-13
2024-08-23 355 浏览
港女朋友好鍾意睇海景食晚飯,銅鑼灣世貿中心啱晒feel。因為好掛住台灣美食,所以我哋揀咗臺北棧。室內裝修很有台灣餐廳風格,卡位加入台灣鐵路元素,也有原住民族色彩的壁畫,座椅有點像阿里山的形狀,鍾意幾靚又坐得舒服,粉色系列非常優雅,打卡一流。台灣小食蒜香三色台腸蒜香香氣四溢,一次過食到三種味道,三色台腸外脆內滑,加上蒜片,味道好夾。肉鬆皮蛋蛋餅充滿鴨蛋香的蛋餅,創意十足的肉鬆皮蛋,地道小食,金黃色的蛋餅,夾滿餡料。皮蛋口感軟糯,酥脆肉鬆,口感獨特,形成鮮明的對比,每一口都充滿鹹香驚喜。櫻花蝦麻辣魯肉飯平時我食開完美的魯肉飯,今天試吓新嘢,不知麻辣味道如何?櫻花蝦麻辣魯肉飯估唔到味道都幾夾。鋪滿脆口的櫻花蝦,配搭麻辣鮮香,半隻流心蛋,全部夾埋好有口感,好好食。酸辣牛肉麵賣相非常吸引,酸辣味道鮮美,朋友讚不絕口,果然是招牌菜之一。絕對唔可以錯過牛肉麵,壹北棧選用靚牛肉,軟嫩入味,入口即化,厚切牛肉充滿濃郁牛肉味。牛脂油嘅香氣慢慢滲入湯底,每一口都獨特鮮香酸辣,更加美味。招牌湯底味道好,配上彈牙麵條,好豐富。奶奶麻糬我哋揀咗花生味道,真係第一次食,店員細心示範一次傳統食法。花生粒酥脆,香滑Q彈
台灣小食
蒜香三色台腸
肉鬆皮蛋蛋餅
櫻花蝦麻辣魯肉飯
酸辣牛肉麵
奶奶麻糬
我哋揀咗花生味道,真係第一次食,店員細心示範一次傳統食法。花生粒酥脆,香滑Q彈的麻糬,口感豐富有層次,唔會過甜,台式甜品美味很享受。

• 蒜香三色台腸
  • 奶奶麻糬
  • 招牌牛肉麵
  • 肉鬆皮蛋魯肉飯
2024-08-09 400 浏览
同朋友去咗食銅鑼灣分店嘅台式餐廳本身都冇太高期望結果發現佢嘅松露蛋餅,炸雞,寬麵同甜品都冇令我失望!最鍾意係佢哋嘅炸雞會提供三種醬汁俾你點,而且炸雞皮脆內嫩 超級鍾意佢哋嘅Oreo麻糬都冇令我失望唔會太甜,啱啱好
同朋友去咗食銅鑼灣分店嘅台式餐廳
本身都冇太高期望
結果發現佢嘅松露蛋餅,炸雞,寬麵同甜品都冇令我失望!
最鍾意係佢哋嘅炸雞會提供三種醬汁俾你點,
而且炸雞皮脆內嫩
超級鍾意

佢哋嘅Oreo麻糬都冇令我失望
唔會太甜,啱啱好
2024-08-06 385 浏览
世貿中心開咗一間廣為人知嘅台灣餐廳,今晚就帶媽咪去食飯。咸蛋黃芋泥球:芋泥球入面有滑嫩可口的芋泥,帶點咸蛋黃的香味,口感煙靭。海鮮炒王子面蛋餅蛋餅系用鴨蛋,入面有鮮蝦、蟹柳等海鮮,搭配Q彈有勁的王子面,再加埋沙律醬一同進食,味道可口。肉鬆皮蛋鹵肉飯鹵肉軟嫩多汁,皮蛋滑潤,再加埋肉鬆的香甜咸香,整碗飯都令人超級開胃。開心果奶奶麻糬:開心果控必試呢個新推出開心果口味奶奶麻糬!因為絕對有驚喜!開心果粒粒有口感之余,味道又香濃,再配合用牛奶和紅薯粉製成的麻糬,令人回味無窮。綠豆沙牛乳:濃郁清甜的綠豆沙,估唔到加埋牛奶系咁好飲!
世貿中心開咗一間廣為人知嘅台灣餐廳,今晚就帶媽咪去食飯。

咸蛋黃芋泥球:
芋泥球入面有滑嫩可口的芋泥,帶點咸蛋黃的香味,口感煙靭。

海鮮炒王子面蛋餅
肉鬆皮蛋鹵肉飯

開心果奶奶麻糬:

綠豆沙牛乳:
濃郁清甜的綠豆沙,估唔到加埋牛奶系咁好飲!
  • 開心果奶奶麻糬
  • 海鮮炒王子麵蛋餅
  • 肉鬆皮蛋魯肉飯
銅鑼灣世貿中心「臺北棧」裝潢以臺灣景色設計 走進餐廳 猶如走進阿里山的感覺❤️✨蜂蜜苦瓜汁夏天必點 暑氣全消✨招牌牛肉麵選用本地「兆記牛肉」提供的牛脂肪 湯頭更添滋味😋牛肉香滑軟腍 超合心意❣️手工刀削麵彈牙掛汁 ✨髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅蛋餅上灑滿芋泥粉和鹹蛋黃碎 蛋餅蛋味香濃 芋泥棉密口感 令人一試愛上❤️✨芋泥三Q拿破崙當拿破崙遇上芋泥和麻糬 三重口感 令人一口接一口❤️✨開心果奶奶麻糬(期間限定)海量開心果碎和粉 為食妹👧🏻表示心心眼😍採用日本鮮牛乳及木薯粉 Q彈口感 冰冰涼涼好適合炎炎夏天 😮‍💨
✨蜂蜜苦瓜汁
夏天必點 暑氣全消
✨招牌牛肉麵
✨髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
✨芋泥三Q拿破崙
當拿破崙遇上芋泥和麻糬 三重口感 令人一口接一口❤️
✨開心果奶奶麻糬(期間限定)
2024-08-02 377 浏览
Check in Taipei嘅裝潢好精緻,私隱度高,感覺好舒適。每個座位都設計得好有心思,令人食得開心又自在。蒜香三色台腸 $68一上枱,蒜香味已經撲鼻而來,真係好吸引。三種唔同顏色嘅台腸,原味、墨汁同黑椒味,每款都各有特色。配合蒜香同蜜糖味,味道層次豐富,每一口都令人回味。明太子麻糬蛋餅 $98呢個蛋餅好有特色,外皮煎得金黃酥脆,內裏包住咗煙韌嘅麻糬同鹹香嘅明太子。每咬一口,都感覺到麻糬嘅煙韌同明太子嘅鮮味,好滿足。 招牌牛肉麵$108呢碗牛肉麵嘅湯底清澈,味道濃郁,帶有微微嘅中藥香氣。牛肉片厚切,入口嫩滑,味道滲透得恰到好處。配埋嘅煙韌薯粉,索左個湯,令人一試愛上。肉鬆皮蛋魯肉飯 $78味道甜甜的,再加上肉鬆同皮蛋嘅鹹香,真係意想不到嘅組合。 最後,當然唔少得甜品,我哋叫咗芋泥三Q拿破崙$108呢個甜品真係創意無限,拿破崙酥皮脆而不硬,內餡係香甜嘅芋泥再加上肉鬆,味道好夾。每一層都帶嚟唔同嘅口感同味道,真係好滿足。

蒜香三色台腸 $68

明太子麻糬蛋餅 $98

招牌牛肉麵$108

肉鬆皮蛋魯肉飯 $78
味道甜甜的,再加上肉鬆同皮蛋嘅鹹香,真係意想不到嘅組合。

最後,當然唔少得甜品,我哋叫咗芋泥三Q拿破崙$108

壹北棧,環境非常優雅,打卡之選!⭐️ 招牌牛肉麵招牌牛肉麵係壹北棧嘅明星菜式,絕對唔可以錯過。選用上等牛肉,煮至軟嫩入味,牛肉嘅香氣滲入湯底,每一口都充滿濃郁嘅牛肉風味。湯底清而不油,味道鮮美,配上筋道十足嘅麵條,入口即化。再加上新鮮蔬菜同香菜點綴,令整碗牛肉麵更加豐富多彩。呢碗牛肉麵不單止味道好,賣相亦非常吸引⭐️ 明太子麻糬蛋餅明太子麻糬蛋餅呢道小食,創意十足。外層嘅蛋餅煎得金黃酥脆,內裏夾住軟糯嘅麻糬,口感對比鮮明。麻糬嘅黏糯同蛋餅嘅酥脆形成獨特嘅口感,再加上明太子嘅鮮香鹹味,令整道小食更加美味。每一口都充滿驚喜⭐️ 芋泥3Q拿破崙芋泥3Q拿破崙係壹北棧嘅招牌甜品,融合了傳統同現代嘅口味。多層酥皮夾住香滑嘅芋泥,配上Q彈嘅珍珠同椰果,口感豐富。酥皮鬆脆,芋泥細膩香甜,珍珠同椰果增加咗整個甜品嘅層次感。每一口都係一個美味嘅享受,唔會過甜,但又充滿芋泥嘅香氣

壹北棧,環境非常優雅,打卡之選!

⭐️ 招牌牛肉麵

⭐️ 明太子麻糬蛋餅

⭐️ 芋泥3Q拿破崙

2024-07-27 348 浏览
世貿改革左之後多左coffee shop 同打卡既餐廳進駐左,所以花廚之後約左朋友黎Check in Taipei 食飯傾計同打下卡今日超lucky 有日落睇,仲要燒天magic moment 🥰店內客人全都一起欣賞同覺得好靚之後食物就到左因為二個人所以點左一前菜一個飯一個蛋餅同一份炸物朋友唔太食水蓮同皇帝菜,所以我地叫左櫻花蝦烏醋茄子,佢地用左酸甜烏醋放底面頭鋪左櫻花蝦幾開胃同時有點口感(茄子軟軟棉棉,櫻花蝦脆脆咸香)呢款食物有幾多口感我地都點左一個招牌魯肉飯,份量小小的,面頭鋪左半個糖心蛋同醃蘿蔔,味道都幾好唔會過咸同埋糖心蛋既味都幾重,好岩配魯肉食,佢既魯肉用左梅頭肉,有油脂香味混合左汁醬中唔會死咸,成件事好精緻同味道算唔錯😌蛋餅點左松露起司玉米蛋蛋餅,呢個蛋餅無台灣既醬油糕的轉左松露醬,應該係fusion 左既新式蛋餅,我覺得無論蛋餅味定松露味都無乜特別,不過不失😂三色鹽酥雞,炸物,本身預期佢會照落左焦鹽再點個醬,但只係炸雞無鹽酥的🤣鹽,佢三款醬係黑松露醬,千島醬同蜜糖芥末醬,醬汁都可以,而且即炸即上好熱唔會油淋淋,但無左鹽酥感覺扣左分。佢地服務都好周到,幫手擺碟影相,又教我地

店內客人全都一起欣賞同覺得好靚
之後食物就到左

因為二個人所以點左一前菜一個飯一個蛋餅同一份炸物

佢地服務都好周到,幫手擺碟影相,又教我地點食。想同朋友打卡同影相既地方。

最後就係甜品點左芋泥三Q拿破崙
拿破崙+肉鬆+麻薯+咸蛋
麻薯好好食,而咸蛋黃碎令到甜品既味道加左分,芋泥會形容係扎實有口感,加埋佢凍左
都幾得意
不過我都係鐘意食麻薯多啲
2024-07-24
  • 開心果奶奶麻糬
  • 奶奶麻糬
2024-07-26 303 浏览
*最近日落真的好美!*回到正題!想食Check-in Taipei好耐啦!終於約上好朋友飯聚,overall同想像一樣好食!🍴櫻花蝦烏醋茄子 $48前菜選了涼菜,份量夠二人食,個醬汁好入味,配埋櫻花蝦原來可以咁夾!🍴招牌魯肉飯 $68魯肉半肥瘦啱啱好,溏心蛋好味!🍴松露玉米起司蛋餅 $98由於我地兩個都鐘意truffle, corn, cheese,所以諗都冇諗就點左呢個蛋餅!口感唔錯,fillings充足,軟綿綿很好吃亦好飽肚!🍴三色鹽酥雞 $128外脆內軟又唔會太乾!好正宗!最特別是配上黑松露、柚子、水牛芝士三種醬料,個人最鍾意柚子,酸酸甜甜夏天啱食!🍴芋泥麻糬拿破崙 $108拿破崙非常酥化!3q麻糬煙煙籾剙,芋泥夠濃,灑上面的鹹蛋黃好香,值得點呀!
*最近日落真的好美!*

回到正題!想食Check-in Taipei好耐啦!
終於約上好朋友飯聚,overall同想像一樣好食!

🍴櫻花蝦烏醋茄子 $48

🍴招牌魯肉飯 $68
魯肉半肥瘦啱啱好,溏心蛋好味!

🍴松露玉米起司蛋餅 $98

🍴三色鹽酥雞 $128

🍴芋泥麻糬拿破崙 $108

• 芋泥三Q拿破崙
  • 招牌魯肉飯
  • 三色鹽酥雞
2024-07-15 308 浏览
第二次去食呢個台灣餐廳,不過上次去尖沙咀,今次就嚟銅鑼灣🤣我同朋友都鍾意去呢度食,因為裝修幾靚又坐得舒服,嘢食都係比較特別新穎啲🤤🌟三色鹽酥雞有辣醬、黑松露醬同埋芥末醬,鹽酥雞炸到外脆內嫩滑,出面個炸醬唔厚,朋友都讚不絕口。如果醬俾我揀就係芥茉醬比較夾,因為會平衡返個油膩感。🤩原條鰻魚起司玉米蛋餅超巨型鰻魚,店員會喺你面前燒溶啲芝士都係一個打卡位。蛋餅同埋鰻魚味道好夾。🍚肉鬆皮蛋魯肉飯肉鬆同埋滷肉飯估唔到個味道都幾夾,另外上面有半隻皮蛋,不過如果皮蛋入面都係流心嘅話就會更加好。🤍芋泥三Q拿破崙拿破崙酥皮好脆,表面有鹹蛋黃,入面有芋泥同埋麻糬,全部夾埋好有口感好好食🤤

🌟三色鹽酥雞

🤩原條鰻魚起司玉米蛋餅

🍚肉鬆皮蛋魯肉飯

🤍芋泥三Q拿破崙
2024-07-13 318 浏览
呢日同朋友食生日飯,我地都想食台灣野,朋友話之前食過Check in Taipei幾好食,咁今次就食呢間啦☺️🍳明太子麻糬蛋餅原來唔只面層有明太子醬,中間都有原條明太子😍配埋煙韌嘅麻薯蛋餅,層次感非常豐富👍🏻🍜招牌牛肉麵揀咗刀削麵,麵質彈牙有咬口,牛肉肉質軟嫩,味道香濃👍🏻食之前將放喺碗邊嘅牛脂油加埋入湯底,令牛骨湯底更香更濃郁🍚招牌魯肉飯非常多醬汁嘅魯肉飯,味道同喺台灣食到嘅差唔多👍🏻🧋珍珠奶茶台灣菜唔可以無珍珠奶茶🧋珍珠煙韌彈牙👍🏻奶茶香滑,唔算太甜🍍鮮鳳梨蘇打甜甜嘅菠蘿梳打非常美味😋

🍳明太子麻糬蛋餅

🍜招牌牛肉麵

🍚招牌魯肉飯
非常多醬汁嘅魯肉飯,味道同喺台灣食到嘅差唔多👍🏻

🧋珍珠奶茶
台灣菜唔可以無珍珠奶茶🧋珍珠煙韌彈牙👍🏻奶茶香滑,唔算太甜

🍍鮮鳳梨蘇打
甜甜嘅菠蘿梳打非常美味😋
2024-07-11 289 浏览
心血來潮想食台灣野,友人超級好,帶我去可以望住海景食台灣野嘅Check In Tai Pei ,置身靚景為這次聚餐增添了一番情調,而且餐廳以粉紅色為主題啱哂我打卡🩷🌈 鹹蛋黃芋泥球 $78鹹蛋黃香濃,芋泥綿密,外層金黃色澤的外皮,一咬即溢出濃郁的蛋香🌈 酸菜魚湯牛肉麵 $148入口即化的牛肉沉浸在酸菜魚湯之中,味道意想不到咁夾,麵條可以揀手工刀削麵或台灣寬粉絲,我揀了寬粉絲,十分彈牙🌈 奶茶妹妹醉了$108呢杯有兩支雪茄做裝飾嘅其實係有烏龍茶酒嘅珍珠奶茶🧋啱哂鍾意飲烏龍茶嘅朋友🌈木瓜牛乳 $52我就揀咗木瓜牛乳,估唔到有咁多木瓜肉,真材實料,大熱天時飲番杯冰凍養顏嘅木瓜奶,真係好爽😄食物🩷🩷🩷🩷🤍環境🩷🩷🩷🩷🤍服務🩷🩷🩷🩷🤍📍銅鑼灣世貿中心4樓7號舖📍Check In Tai Pei#銅鑼灣 #台灣菜 #麻糬 #海景餐廳#hkfoodie #foodblogger #foodstagram
心血來潮想食台灣野,友人超級好,
帶我去可以望住海景食台灣野嘅
Check In Tai Pei ,
置身靚景為這次聚餐增添了一番情調,
而且餐廳以粉紅色為主題啱哂我打卡🩷

2024-07-09
下午茶
  • 酸菜魚湯牛肉麵
2024-07-09 213 浏览
CHECK IN TAIPEI 的裝修華麗,非常適合打卡。我跟朋友被安排在車卡設計的位置,車卡以歌曲命名,很特別。🌟蒜香三色台腸(原味、黑椒味及墨汁味)份量十分多並面上有炸蒜片,台腸炒得彈牙香脆,配上炸蒜,濃郁蒜片令口感變得更豐富。🌟招牌牛肉麵我選了手工刀削麵。碗上會附上一塊牛脂油,店員會提醒可先把牛脂油混入湯底,可使湯底變得更香和惹味。麵上有大量脆卜卜的蟲草花,並有四件大塊的牛腱肉,牛腱肉滑嫩柔軟,仿佛在口中融化。刀削麵亦做到口感彈牙及掛汁。脆卜卜的蟲草花亦令整個麵大大加分!🌟松露玉米起司蛋餅蛋餅選用鴨蛋制作,鴨蛋使蛋餅的味道更濃郁,蛋餅餅皮質感煙韌,餡為大量的玉米和起司,熱食更可做到拉絲的效果!🌟魯肉飯甜品絕對是重頭戲!🌟開心果奶奶麻糬期間限定出了開心果奶奶麻糬。CHECK IN TAIPEI的奶奶麻糬沒有使用糯米,而是用了日本鮮牛乳和木薯粉制成。大量的開心果加上麻糬入口即化和冰涼的口感非常加分!甜度適中,每一口都沾上開心果碎,非常滿足!

🌟蒜香三色台腸(原味、黑椒味及墨汁味)

🌟招牌牛肉麵

🌟松露玉米起司蛋餅

🌟魯肉飯

甜品絕對是重頭戲!
🌟開心果奶奶麻糬

麻醬涼拌秋葵 $48秋葵的口感冰涼清爽,搭配濃郁的麻醬,清爽中帶著濃厚的味道。蒜泥水蓮 $98在香港不太常見的水蓮,這次特地點來嚐嚐看,口感爽脆,搭配蒜泥汁,香氣扑鼻。海鮮炒王子麵蛋餅 $128蛋餅裹著王子麵,蝦仁和蟹柳,再加上豐富的醬汁,入口濕潤,蛋餅皮有嚼勁,味道特別。肉鬆皮蛋魯肉飯 $78選用半肥瘦的魯肉,加上肉鬆及皮蛋,配上甜甜的醬汁,食起來香氣四溢,記得攪拌均勻後再享用。開心果奶奶麻糬 $98這是我們這次的目的之一,使用日本鮮牛奶和木薯粉製作的麻糬口感Q彈,搭配大量的美國開心果碎,香甜又有嚼勁。
麻醬涼拌秋葵 $48
秋葵的口感冰涼清爽,搭配濃郁的麻醬,清爽中帶著濃厚的味道。

蒜泥水蓮 $98

海鮮炒王子麵蛋餅 $128