已經差唔多有成1年冇食過仲記得第1次食船麵 食咗10碗🙊好似拍戲咁誇張 其實真係唔係我大食😂😂.🌀豬肉丸豬肉片船麵 *2 + 雞絲雞翼船麵原本係3款口味既船麵各一碗 仲有一款係牛丸牛肉片因為唔食得 待應哥哥好好 幫我換走咗可以自選湯麵/ 撈麵 同有得揀麵底可以揀 蛋麵/河粉/銀針粉每碗真係得2啖架咋! 醬汁好濃味 加入秘製泰式辣椒醬夠惹味 又好剌激味蕾 不過我食到流哂汗🙊🙊蛋麵似壽桃牌生麵 口感偏硬但係好掛汁魚蛋係細粒偏彈牙既款式 雞翼肉入味又軟淋每碗仲附有一塊炸豬片 索埋汁都好好食下午茶真係好抵食 +$8有小食飲品小食款式唔少 酥炸蝦炸得乾身冇成口油 抵讚!
已經差唔多有成1年冇食過
仲記得第1次食船麵 食咗10碗🙊
好似拍戲咁誇張 其實真係唔係我大食😂😂.

🌀豬肉丸豬肉片船麵 *2 + 雞絲雞翼船麵

蛋麵似壽桃牌生麵 口感偏硬但係好掛汁
魚蛋係細粒偏彈牙既款式 雞翼肉入味又軟淋
每碗仲附有一塊炸豬片 索埋汁都好好食

下午茶真係好抵食 +$8有小食飲品
小食款式唔少 酥炸蝦炸得乾身冇成口油 抵讚!
2020-11-02 77 浏览
喜歡吃,就是這么暢意凛然!我品一品,哈哈哈,再品一品,反正多吃是福!這家船皇餐厅位于大埔超级城C區,只看餐厅名字无法顧名思義,因為看到餐牌,没覺得有什么相似之處。倒是餐厅内的裝修應了點景,有那么一點船的意思,哈哈,别是只有我才這么想吧,第一次來這家餐厅自然想多樣化的品尝,于是,三个人也呼拉拉叫了满满一桌,别怕,多半都是小点哈!基本上想吃的都上了桌,我每様都吃上一點,一个都没錯過,這是我作為吃貨的借口啊

基本上想吃的都上了桌,我每様都吃上一點,一个都没錯過
,這是我作為吃貨的借口啊

2020-11-01
  • 船皇湯麵
  • 泰式炸蝦卷
2020-10-27 45 浏览
之前食過tea都唔錯叫左船皇湯米、泰仔奶茶原諒唔太岩我口味,除左湯底全部白烚咁無味,濃郁湯底救左成配碗野而我覺得成碗野係舊脆豬皮最好食😂 同埋泰仔奶茶正正,其他我無下次了🤭但個哥哥仔staff服務態度好好
之前食過tea都唔錯
叫左船皇湯米、泰仔奶茶
原諒唔太岩我口味,除左湯底
全部白烚咁無味,濃郁湯底救左成配碗野
而我覺得成碗野係舊脆豬皮最好食😂
同埋泰仔奶茶正正,其他我無下次了🤭
但個哥哥仔staff服務態度好好
2020-10-21 62 浏览
咁啱想食泰國野,經過見到有二人餐好似幾吸引,就同朋友黎左食。佢係自己搵位,然後落完單自己拎野食果種快餐店形式。我哋嗌左二人餐,揀左︰香葉肉碎煎蛋飯、泰式炒金邊粉、泰式龍眼冰、泰式菠蘿冰。串燒就嗌左魚餅、魷魚鬚、沙嗲牛肉、豬頸肉。聽落都覺得好多野,結果我哋兩個細食量既人真係食唔哂食物既份量超多,座位舒服。二人餐menu食物合照香葉肉碎煎蛋飯︰超多肉碎,加埋隻蛋真係超吸引,隻蛋煎得好香好脆,肉碎同飯既味道好夾,食到停唔到口泰式炒金邊粉︰少少辣,好香,有幾隻蝦,爽口彈牙泰式龍眼冰、泰式菠蘿冰︰佢用個碗仔裝住,好搞笑。有好多果肉,幾甜幾好飲魚餅、魷魚鬚、沙嗲牛肉、豬頸肉︰幾香,略嫌味道唔太突出整體黎講,價錢非常公道,超抵食,二人餐超飽。食物唔錯,店員好有禮貌,環境舒適。舖頭既位置都方便,係超級城一個幾唔錯既選擇。
佢係自己搵位,然後落完單自己拎野食果種快餐店形式。
聽落都覺得好多野,結果我哋兩個細食量既人真係食唔哂

食物既份量超多,座位舒服。
二人餐menu

食物合照

泰式炒金邊粉︰少少辣,好香,有幾隻蝦,爽口彈牙
魚餅、魷魚鬚、沙嗲牛肉、豬頸肉︰幾香,略嫌味道唔太突出

2020-09-12
2020-10-19 49 浏览
位於大埔超級城嘅「船皇」分店每一次經過都俾佢門面嘅篤篤車吸引今次又去幫襯食佢嘅船麵佢嘅泰國米粉夠晒幼身又入味而招牌「 #船皇湯麵」入面有八種配料當中嘅雞翼肉質鮮嫩 非常入味我就叫咗少少辣都幾滋味仲有四款大埔船皇限定嘅食品選擇當中的「 #香葉肉碎飯 」好吸引佢嘅半生熟煎蛋夠晒流心撈埋啲肉碎一齊食有幾重口感另外「 #串燒」系列都好吸引豬肉牛肉雞肉三款都有而且燒得好香口呢度嘅「 #泰仔奶茶」必定要試吓茶味香醇 奶味濃郁就連我平時唔飲奶茶都覺得好好飲最後「 #芒果糯米飯」作為甜品呢一餐就真係好滿足飽肚了!
位於大埔超級城嘅「船皇」分店

呢度嘅「 #泰仔奶茶」必定要試吓
茶味香醇 奶味濃郁
就連我平時唔飲奶茶都覺得好好飲

最後「 #芒果糯米飯」作為甜品
呢一餐就真係好滿足飽肚了!

2020-10-02 59 浏览
明明係豬潤豬肉豬肉丸撈麵,根本就連一塊豬潤都冇。啲豬肉全部都係脂肪片,食到肉嘅部份真係一啖都冇。完全係貨不對辦。啲湯同埋麫還可以,好夠味。大家千祈唔好叫套餐😂
外卖自取
疫情下,多左叫外賣係常事。大埔超級城船皇開咗好耐,一路都想試,今日行過見到外賣有八折真係幾吸引,就決定試下。我叫左一個推介嘅船皇湯金邊粉$58俾自己,一個雞絲雞翼撈麵$48俾我細佬,再額外加左個泰妹雞翼$22,八折後$102覺得好似幾抵。但當俾錢時,無諗過咁大間係超級城入面嘅鋪頭竟然只可以俾支付寶同現金,連八達通同信用卡咁普遍嘅付款方式都無(疫情下我會盡量避免現金付款,減少傳播病毒),最後我俾咗現金(好彩有帶😓)。返到屋企我同我細佬就即刻試食,我覺得食物味道一般,好失望......而我細佬就覺得偏咸,而且男仔會覺得唔夠飽。但最令人崩潰嘅係佢竟然漏咗雞翼😱對於好鐘意食雞翼嘅我黎講,真係好崩潰同傷心😭咁亦都變相無八折到,我要用正價食船皇😔總之,我同我細佬食後覺得我哋都唔會再帮襯。
2020-08-08 67 浏览
第一次食船皇,我叫左兩碗雞絲雞翼湯米同金邊粉,加凍檸茶同奶茶,好快就有得拎外賣。首先,要讚佢用紙兜做外賣,亦有分湯,比較環保亦保持到味道。但建議個炸豬皮不用分袋,反正本身比較硬,浸過湯更好食。第一時間試左個湯底,甜甜地,夠味但唔油膩,而且又唔覺得好味精。另外,啲雞絲係有肉味,不是乾柴或者霉,而雞翼同金邊粉亦都幾好。提外話,我電話落單係要蛋麵的,唔知點解foodpapa(老豆)拎到返嚟係金邊粉。而飲品我係飲泰式奶茶,只係加六蚊就飲到泰國味道,即係橙啡色果隻奶茶,仲要唔係勁甜,幾好飲。或者你會話冇圖冇真相,但我唔記得影。完。
或者你會話冇圖冇真相,但我唔記得影。完。
2020-08-08
10 分钟 (外卖自取)
  • 船皇湯麵
2020-07-22 68 浏览
我本身少飲凍野,但因為天氣實在太熱喇!忍唔住要飲番杯凍奶茶!男朋友就飲青檸梳打~野飲個容器特別,keep住夠冰凍!首先就講下小食啦,我叫左炸春卷,炸豬皮,春卷冇咩特別,但炸豬皮幾過癮,點泰式辣醬好夾!然後講番重點啦!就係船麵~咁我就叫左一碗牛既湯麵同一碗船皇撈麵。撈麵個味係似係泰國食咁,不過我唔應該係叫金邊粉撈,因為會痴埋一舊!而湯麵我就叫左蛋麵,呢個係好食過撈麵,係更重泰味!湯夠濃郁,而且唔會覺鹹!我另外仲叫左串燒,有魚餅,沙嗲牛肉,牛舌同菠蘿!串燒基本上都係𥘅特別,都係好食!但重點想講下個菠蘿,好鬼多汁,好正🤣
我本身少飲凍野,
但因為天氣實在太熱喇!
忍唔住要飲番杯凍奶茶!
男朋友就飲青檸梳打~
野飲個容器特別,keep住夠冰凍!
首先就講下小食啦,
我叫左炸春卷,炸豬皮,
春卷冇咩特別,但炸豬皮幾過癮,
點泰式辣醬好夾!
然後講番重點啦!就係船麵~
咁我就叫左一碗牛既湯麵同一碗船皇撈麵。
撈麵個味係似係泰國食咁,
不過我唔應該係叫金邊粉撈,
因為會痴埋一舊!
而湯麵我就叫左蛋麵,
呢個係好食過撈麵,係更重泰味!
湯夠濃郁,而且唔會覺鹹!
2020-07-20 1340 浏览
這一年因爲疫情,使到愛旅遊的香港人哪裏都去不到><貪食的我只好在香港尋找他鄉的美食了最近天氣開始熱想起了泰國,所以今晚就選擇泰式野過過癮拉!~~呢間餐廳幾特別的,是採用快餐店形式,先付款之後拿著"BB機"邊等響邊自己找位子,方便又快捷。Order了兩人set,一次過包括曬:主食+蔬菜+甜品+小食串燒+特色飲品,豐富至極呢度有樣野超有特色的!~就是: 碗仔飲品意思就是飲品用一個大碗去裝,感覺很新奇哦,味道也很正宗~ 泰仔奶茶碗 泰式紅豆冰碗大埔分店限定晚市二人套餐自由選擇兩款主菜 泰式炒金邊粉(主菜)有小小香鍋氣,泰式調味很有特色~~最好一樣食落不會感覺太油膩,口感濕度比例剛剛好,不會太干身。 泰式鹵水豬仔髀飯 (主菜)居然有成3條大大塊豬仔髀~~咬下去啖啖是肉,很是滿足肉汁偏向是滷水的甜味。 秘醬通菜 香得嚟唔會太油膩的,感覺比平時小炒更少油更健康 ~ps: 餐廳提供自選四款調味料,可以根據自己口味選擇哦!多款串燒,味道都很香濃且新鮮,order幾串過癮都不錯。1. 串燒沙爹牛肉 2. 串燒豬頸肉3. 串燒牛肋條 4. 串燒牛舌這個二人套餐只需要加多$30, 就可以多
這一年因爲疫情,
使到愛旅遊的香港人哪裏都去不到><
貪食的我只好在香港尋找他鄉的美食了

最近天氣開始熱想起了泰國,
所以今晚就選擇泰式野過過癮拉!~~

呢間餐廳幾特別的,
是採用快餐店形式,
先付款之後拿著"BB機"
邊等響邊自己找位子,方便又快捷。

Order了兩人set,一次過包括曬:
主食+蔬菜+甜品+小食串燒+特色飲品,豐富至極

呢度有樣野超有特色的!~
就是: 碗仔飲品

意思就是飲品用一個大碗去裝,感覺很新奇哦,味道也很正宗~
泰仔奶茶碗
泰式紅豆冰碗

大埔分店限定晚市二人套餐
自由選擇兩款主菜
泰式炒金邊粉(主菜)
有小小香鍋氣,泰式調味很有特色~~
最好一樣食落不會感覺太油膩,
口感濕度比例剛剛好,不會太干身。

泰式鹵水豬仔髀飯 (主菜)
居然有成3條大大塊豬仔髀~~
咬下去啖啖是肉,很是滿足
肉汁偏向是滷水的甜味。

秘醬通菜
香得嚟唔會太油膩的,
感覺比平時小炒更少油更健康 ~

ps: 餐廳提供自選四款調味料,可以根據自己口味選擇哦!

多款串燒,味道都很香濃且新鮮,order幾串過癮都不錯。
1. 串燒沙爹牛肉
2. 串燒豬頸肉
3. 串燒牛肋條
4. 串燒牛舌

這個二人套餐只需要加多$30,
就可以多一個
芒果糯米飯
份量當然足夠2人甜品啦~

甜得呢好重椰香味呀!
真係非常超值💕

• 芒果糯米飯
  • 碗仔飲品
  • 泰式炒金邊粉
2020-07-15 518 浏览
很少到處走動了,今日入去大埔走走,之前都會同朋友踩單車由沙田到大埔食下午茶再出發去大尾督。今時今日應該有難度了!不過假日白大埔都很多人走動,逛逛之後,看到這間泰國船麵,外面放了一部篤篤的士,看看餐牌,價錢商宜,可以一試。點了一個船皇撈麵, 餸有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸、豬潤,再配蛋麵。單看餸已經八款,價錢都是$58,好抵食呀!另一碗都是撈麵,豬肉,豬肉丸,豬膶撈金邊粉每碗上面都放了一條豬皮,非常香脆。他的配菜其實無得揀,味道可以,但撈麵的話,最好是跟我選的金邊粉,因為金邊粉不像蛋麵味道重,可以吸收香濃醬汁味道,撈麵加了麻油,香氣十足。另外我們都點了一些小食,泰式春卷, 用米紙包住入面有蝦 ,這個好食。泰式蝦丸,跟我們平時食的一粒粒的不一樣,他像蘿蔔絲酥卷,把蝦肉緊緊的扎緊,炸起一團,好彈牙。跟餐加了18蚊,配熱泰仔奶茶,這個奶茶有點像茶走,加了煉奶。湯麵來有牛骨豬紅成份,所以湯底是黑黑的。串燒要同一款三串才有平, 燒豬頸肉剛剛好, 點埋泰式辣醬,非常讚。記得要趁熱食。沒辦法外遊,和篤篤拍照食碗船麵當去玩了一轉。相信明天會更好的,大家加油。滿分為10分(1分最低,1

另一碗都是撈麵,豬肉,豬肉丸,豬膶撈金邊粉

每碗上面都放了一條豬皮,非常香脆。

湯麵來有牛骨豬紅成份,所以湯底是黑黑的。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
總分:8

• 船皇撈麵
  • 泰式炸蝦卷
2020-07-13 54 浏览
之前已經同老公食過呢間泰國菜 今日實在太攰唔得閒煮餸 所以就想落樓下求求其其食啲嘢就算😹我地兩個人叫左一個香葉肉碎飯同一個船皇湯麵 肉碎分量非常多 加多一隻煎蛋 用嚟撈飯真係一流 基本上我食晒成碗飯🤣船皇湯麵湯底非常濃 帶有少少辣 我地仲叫左一碟通菜 都係加十幾蚊食泰國菜就一定要叫串燒啦 叫咗三串沙嗲雞肉 牛肋條同牛舌 非常juicy 特別係牛舌 都幾厚大 上次黎食都冇見到有甜品食 今次見到有芒果糯米飯 所以就叫左黎試下 原來係大埔限大 芒果幾新鮮 唔夠飽嘅朋友可以不妨試下
2020-07-13 41 浏览
之前都食過呢間泰國菜嫁啦 今晚屋企冇煮飯 所以就諗住求其落樓下食少少野就算 估唔到除咗湯麵之外 宜家仲有炒金邊粉可以食 所以我地二人叫左個泰式炒金邊粉同船皇湯金邊粉 少少串燒同兩杯野飲 ***泰式炒金邊粉睇落好似少少細碗 但其實份量都幾足夠 尤其是蝦有好多隻 調味方便酸甜適中***食開船皇就緊係要叫佢地嘅湯金邊粉 因為入面有好多唔同嘅食材 有牛腩 牛肉片 牛肉丸 雞絲 雞翼 豬肉等等 一次過滿足晒你所有嘅願望 ***另外仲叫左雞翼五隻 炸蝦卷同炸春卷 炸得非常香脆 大家可以試下
2020-07-12 37 浏览
自上次到訪性價比高的船皇後,已有大半年沒有來訪這餐廳,恰巧今天來附近運動,就再來一次吧,沒想到又有新菜單了半開放式的座位,空間感以價格來說甚佳食物:海南雞飯$78雞件份量很多,足足有7 大件,而且碰巧是雞腿位,lucky!雞肉剛熟所以都很嫩滑,油飯很多很豐盛,為什麼沒有濃醬油?原來就在旁邊,任添任點!加些辣椒碎非常惹味!另外就點了一碟通菜平衡一下$14的份量不少,而且夠爽口,不過味道略淡,加些魚露跟辣椒籽味道剛好!泰式雞翼有整整5支(一支半隻),飽滿多肉汁,新鮮烤熱加上無敵泰式辣醬,好下飯!

半開放式的座位,空間感以價格來說甚佳

食物:
海南雞飯$78

另外就點了一碟通菜平衡一下

2020-07-12 31 浏览
疫情關係冇得去泰國旅行 唯有去屋企附近嘅船皇都食泰國菜止下旅行癮啦呢間船皇嚟過幾次 餐廳枱櫈好闊落 坐得好舒服 叫咗個泰式金邊粉份量巨型 炒得乾身 酸酸甜甜好夠泰國風味 仲有巨型蝦仁蛋絲等嘅配菜 十分足料豬肉豬肉丸撈麵 撈麵個汁甜甜酸酸 非常香麻油嘅味道令人食指大動 麵底我揀咗金邊粉非常有咬口 豬肉丸完全係泰國風味 豬腩片肥瘦均勻爽口串燒牛脷 牛脷淋身 而且仲有少少爽口質地好好 外面加上甜甜酸酸嘅醬汁 一啲都唔油膩椰汁芒果糯米飯 雖然芒果偏酸不過份量超大 糯米飯煮得煙煙靭靭 加埋椰香十足嘅椰汁 成個配搭好夾

呢間船皇嚟過幾次 餐廳枱櫈好闊落 坐得好舒服