2020-06-14 16 浏览
今次已經第二次來船皇 這間高性價比既泰式餐廳泰式炸蝦🍤 $22脆卜卜 食落一絲絲咁 幾特別 而且口感亦很香口 蝦🦐雖然不算大隻 但也對得起價錢-泰妹雞翼 $22這是單骨雞翼 炸得非常香脆🤩5隻真的不夠我吃呢-串燒蘆荀$12和魷魚🦑$15一向很愛吃蘆筍 更何況是串燒 口感爽脆 配合沙嗲醬 甜甜的非常開胃 魷魚不會燒得很焦 也頗新鮮的 而且也很大串呢-金邊粉船皇湯麵$58招牌湯麵🍜我的最愛 湯底濃郁 而且配料亦很豐富 有雞翼、雞絲、牛腩、牛肉 、豬肉、肉丸等 湯底帶少少酸味 十分開胃 🤩而且份量也算多-豬肉生菜包$58豬肉配料不辣 如果想要辣自己加調味都可以 配料雖然比較單一 基本上只有豬肉 但吃起來也不會覺得太單調 因為它的調味也很足夠 喜歡酸的話還有青檸可以作調味😀-飲料方面:泰式龍眼冰$15夏天喝龍眼冰真是超爽的 整杯又甜又冰 而且還加了龍眼肉🤓泰式奶茶$18口感很滑 甜度適中 非常香口 每次來也要點一杯🥰
今次已經第二次來船皇 這間高性價比既泰式餐廳

夏天喝龍眼冰真是超爽的 整杯又甜又冰 而且還加了龍眼肉🤓

泰式奶茶$18
口感很滑 甜度適中 非常香口 每次來也要點一杯🥰

2020-06-13 16 浏览
位置超大 裝修好有泰國🇹🇭風價值大眾化 選擇亦好多元化招牌🌟 船皇湯麵 +和牛 $59選左蛋麵 幾有質感飽落去好易咬👍🏻和牛係採用安格斯高質既和牛 配埋濃厚既牛湯😍個湯底好香 個蛋麵吸落去 即頭😋😋泰式炸蝦卷三件 $22串燒:牛舌配泰式燒烤醬 $18牛舌 易咬多汁 魷魚鬚 $15新鮮既魷魚🦑 一樣好易咬😋魚餅 $15熱辣辣既魚餅 有好多醬汁芒果糯米飯 $54糯米飯好軟熟 好正份量超大 兩個人都會食唔曬😂芒果 唔算特別甜 但淨係個糯米飯 都已經好推薦🌟飲品:三款最推薦係 泰仔奶茶😚同泰國奶茶 一樣甘好味👍🏻泰仔奶茶 $28龍眼冰 $22水果冰 $22
位置超大 裝修好有泰國🇹🇭風

龍眼冰 $22

水果冰 $22

• 船皇湯麵
2020-06-12 14 浏览
新裝潢似酒樓既裝修,以為價錢都有番咁上下,原來十分平民價,$10幾蚊就食到串燒!-🤍泰仔奶茶(跟餐+$18)🤍招牌船皇撈麵 $58🤍串燒沙嗲豬肉 $14🤍串燒沙嗲牛肉 $16🤍串燒沙嗲雞肉 $14🤍串燒牛舌 $18🤍串燒豬頸肉3串 $42🤍泰式炸春卷3件$22🤍泰式雞翼5隻 $22-🤍招牌船皇撈麵[牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉丸、豬潤、豬肉]⭐️⭐️⭐️麵我選擇左金邊粉,整體來說真係有幾分相似泰國船麵,都係有好多配料,每樣都細細件,唔洗驚食唔哂,不過麵就多啲,唔係真係一啖食哂個種👍🏻味道方面偏似甜豉油既味道,食落都唔乾。/🤍泰仔奶茶⭐️⭐️⭐️好特別係用冰碗,而家咁熱岩哂!夠哂凍!味道係好creamy,唔重茶味,同正宗泰式奶茶不太一樣,正宗泰式奶茶味道相對甜啲,可能就用cream黎代替砂糖,香港人會比較易接受。/🤍泰式炸春卷⭐️⭐️⭐️⭐️炸得酥脆😋外層皮薄,內裏有整條蝦,不錯!-環境:7/10服務:7/10好味指數:6/10回頭率:6/10
🤍泰仔奶茶(跟餐+$18)
🤍招牌船皇撈麵 $58
🤍串燒豬頸肉3串 $42
🤍泰式炸春卷3件$22
🤍泰式雞翼5隻 $22
🤍招牌船皇撈麵
[牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉丸、豬潤、豬肉]
⭐️⭐️⭐️
🤍泰仔奶茶
⭐️⭐️⭐️
🤍泰式炸春卷
⭐️⭐️⭐️⭐️
炸得酥脆😋外層皮薄,內裏有整條蝦,不錯!
環境:7/10
服務:7/10
好味指數:6/10
回頭率:6/10
船皇撈麵
泰仔奶茶
2020-06-10
呢間船麵已經食過幾次,分別係銅鑼灣同大埔都有試過,感覺水準都保持到。泰國既船麵出名平,但香港你預左唔會食到泰國既價錢,但起碼4~50蚊可以食到大大碗足料既麵都可以接受。今次去大埔分店食,座位比較闊落,店舖面積都比較大,所以感覺比較舒適。呢到就要自己去收銀落單比錢先,再自己捧餐揾位,所以比較自助。船皇湯麵每一次都必點呢個,雖然呢到分左豬、牛、雞三款配料既麵類,但如果你個人樣樣都想試啲,就一定要叫船皇湯麵。配料有牛腩、牛肉片、牛丸、雞絲、雞翼、豬腩片、豬肉丸、豬潤咁多款,每樣1~2件,好豐富。今次仲有得+$1升級做和牛片,超抵!呢到既配料款款都好出色,本來已經好入味,加上佢濃濃又帶點藥材香既湯底,完全係我至愛!雞翼雞絲湯麵佢既麵湯底都係同一款,今次揀左河粉,大大片河粉好煙韌,好有口感。同行友人亦特別鍾意每碗麵上面附送既炸豬皮,非常香口。泰式炒金邊粉都好推介呢到既粉金邊粉。我首先比佢既份量嚇親,好大碟,一個人未必食得晒!而且入面有大大粒蝦肉,有6~7粒左右,蝦肉都爽口彈牙。金邊粉炒完依然煙韌,加上味道帶點微辣,十分惹味。泰仔奶茶非常好味,茶或香濃,奶茶又夠滑,重點佢既甜度適中,完勝好多茶餐廳

船皇湯麵

雞翼雞絲湯麵

泰式炒金邊粉

泰仔奶茶
非常好味,茶或香濃,奶茶又夠滑,重點佢既甜度適中,完勝好多茶餐廳既奶茶!

2020-06-09 24 浏览
真係好掛住泰國,以往一年去幾次泰國,但今年疫情影響睇怕都去唔到,所以今日就去船皇食返碗麵,止下心癮。呢次食船皇湯麵同埋船皇撈麵,少辣。飲第一啖湯,不禁嘩一聲,好足料,牛味好出,好濃郁。牛肉、牛肉片嗰啲都好入味,豬肉丸好彈牙。炸豬皮略為有少少硬,需要浸一陣先好食。串燒方面叫咗魷魚酥、菠蘿、豬肉同埋朱頸肉,燒汁好惹味。值得一提係泰式奶茶,去過泰國嘅朋友仔都知道泰國奶茶係非常之甜,但船皇特製嘅奶茶符合返香港人口味,將甜度降低,提高奶味,配上濃濃嘅茶味,正!至於服務質素方面,員工好友善好禮貌,愉快嘅一餐。今次未有雞皮供應,下次要食返!
真係好掛住泰國,
以往一年去幾次泰國,
但今年疫情影響睇怕都去唔到,
所以今日就去船皇食返碗麵,止下心癮。
呢次食船皇湯麵同埋船皇撈麵,少辣。
飲第一啖湯,不禁嘩一聲,好足料,牛味好出,好濃郁。
牛肉、牛肉片嗰啲都好入味,豬肉丸好彈牙。
炸豬皮略為有少少硬,需要浸一陣先好食。
串燒方面叫咗魷魚酥、菠蘿、豬肉同埋朱頸肉,燒汁好惹味。
值得一提係泰式奶茶,
去過泰國嘅朋友仔都知道泰國奶茶係非常之甜,
但船皇特製嘅奶茶符合返香港人口味,
將甜度降低,提高奶味,配上濃濃嘅茶味,正!
至於服務質素方面,員工好友善好禮貌,愉快嘅一餐。
今次未有雞皮供應,下次要食返!
2020-06-05 11 浏览
平日食開的都是港式車仔麵,今日呢間食既係泰式車仔面......船🚢皇😋😋特式泰國式飲品:1-泰式紅豆冰——-泰式器皿盛載,保凍度高,一路食住都一路咁冰冰凍凍,👍2-泰式水果冰——-清甜水果,健康之選😊3-船皇撈面——-泰式...船皇車仔面👏👏🔺面底用金邊扮,有芽菜底爽口好味,泰式車仔面醬油、餸有雞🐔翼、牛腩、豬🐷肉丸、牛丸、豬🐷潤丶五花腩肉、豬皮.........等等😋泰式醬油味甜甜地,有D似食腸粉既甜豉油又有點像鹵水汁,撈在金邊粉一齊吃,味道不錯😋😋足料又多餸的船皇撈麵,咁多餸都係58元,好抵食⋯⋯4-豬肉、🐷豬肉丸湯麵——以前去泰國旅行既時候食既豬肉丸一樣,彈牙又爽口。豬肉——用既豬肉都係腩肉,所以咬落好爽口又好味道⋯⋯😋😋5-小食價錢又平🔺炸豬皮—-炸到脆卜卜⋯⋯12元🔹炸🐔雞翼——皮脆肉嫩、香口惹味..22元🔺炸春善————-外皮鬆脆到入口即溶、入面有芋蓉同🦐蝦,鬆化好味😋地方大、坐位舒適,環境雅緻,店员有禮貌,食物價錢平,不錯的泰式車仔......船🚢皇面

特式泰國式飲品:

2-泰式水果冰——-清甜水果,健康之選😊

3-船皇撈面——-泰式...船皇車仔面👏👏

豬肉——用既豬肉都係腩肉,所以咬落好爽口又好味道⋯⋯😋😋

5-小食價錢又平
🔺炸豬皮—-炸到脆卜卜⋯⋯12元

🔹炸🐔雞翼——皮脆肉嫩、香口惹味..22元

2020-05-30 10 浏览
冇得去泰國,就搵間泰國嘢食下當去咗😝😝呢間算唔好門口已經擺咗架篤篤 裝修都有啲似去咗泰國嘅feel點餐同埋送餐都係全自助形式,姐係自己招呼自己,同埋呢間舖頭只係收現金今次點左個牛王船麵裏面有肥牛牛肉丸同牛腩,面可以揀油麵,米粉,粗麵等等講返個湯底,真係好好食好濃嘅船麵湯底米粉係極幼嘅米粉,夠晒好食!另外點左串燒豬頸肉同雞肉,味道不錯,但分量唔算多,性價比唔高總括來講鍾意食船麵嘅就一定要是船麵曾,泰奶茶都好好飲小食就可以再睇睇先
冇得去泰國,就搵間泰國嘢食下當去咗😝😝

今次點左個牛王船麵
裏面有肥牛牛肉丸同牛腩,面可以揀油麵,米粉,粗麵等等

講返個湯底,真係好好食好濃嘅船麵湯底
米粉係極幼嘅米粉,夠晒好食!

另外點左串燒
豬頸肉同雞肉,味道不錯,但分量唔算多,性價比唔高

總括來講鍾意食船麵嘅就一定要是船麵曾,泰奶茶都好好飲
小食就可以再睇睇先
2020-05-27 12 浏览
好耐冇去大埔 今日入到嚟就去大埔超級城行下lunch time 想食東南亞野 就揀左呢間船皇同朋友 分別叫左船皇撈麵 同炒金邊粉之前喺其他分店試過湯麵今日就試撈麵 有秘製醬汁 非常惹味啲餸都唔差 特別豬皮非常脆 好好味!炒金邊粉都唔錯有時喺出面食嘅金邊粉 會好酸 但呢到嘅金邊粉 酸甜度適中 啱哂胃口!而且炒得非常乾身餐飲點左 泰式紅豆冰 同 青檸梳打泰式紅豆冰 椰汁味濃 而且有沙冰 飲落夠哂冰涼青檸梳打 亦不會太酸或太甜 另外 我地都叫左啲小食有炸春卷,炸蝦卷 同 豬頸肉串燒春卷脆皮好薄 超鬆脆蝦卷 第一次食 幾好食 兩份炸物都唔會太油豬頸肉串燒都好正 好有炭燒味 今餐體驗很好 性價比又高 一定會再幫襯!
好耐冇去大埔 今日入到嚟就去大埔超級城行下
lunch time 想食東南亞野 就揀左呢間船皇
同朋友 分別叫左船皇撈麵 同炒金邊粉
之前喺其他分店試過湯麵
今日就試撈麵 有秘製醬汁 非常惹味

啲餸都唔差 特別豬皮非常脆 好好味!

炒金邊粉都唔錯

餐飲點左 泰式紅豆冰 同 青檸梳打
泰式紅豆冰 椰汁味濃 而且有沙冰 飲落夠哂冰涼
青檸梳打 亦不會太酸或太甜

另外 我地都叫左啲小食
有炸春卷,炸蝦卷 同 豬頸肉串燒
春卷脆皮好薄 超鬆脆

蝦卷 第一次食 幾好食 兩份炸物都唔會太油

豬頸肉串燒都好正 好有炭燒味

今餐體驗很好 性價比又高
一定會再幫襯!
2020-05-26 12 浏览
今日去大埔一田shopping,之後去左大埔超級城C區搵食,C區好多餐廳,好掛住船麵,我地就去左船皇到食lunch 。餐廳係自助式,先點餐之後搵位坐低,取餐器響就可以出去拎食物啦。船皇湯麵-有4款麵可以選擇,我選了金邊粉,配料好豐富,有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸,豬潤,好入味,而且份量都幾多,湯底味道濃郁,唔會過鹹。串燒沙嗲豬肉、牛肉、雞肉,串燒魚餅-串燒唔會燒得好乾,我鐘意多汁D,如果沙嗲汁再多一點會更好泰式炸春卷、泰式炸蝦卷、炸雲吞皮-新鮮炸起,外層脆卜卜,不會太油膩,點埋泰式辣醬一齊食,好味泰式紅豆冰&泰式龍眼冰大大碗

泰式紅豆冰&泰式龍眼冰
大大碗
2020-05-26 14 浏览
天氣炎熱又焗、戴住口罩最近都冇乜胃口。🥺比較想酸辣的東西,泰菜也是好的選擇👍🏻👍🏻👍🏻今日來到大埔超級城食船皇,店主要食船麵,而其實香港近年都興起吃船麵。都開左好多不同的麵店。原來船麵在泰國是廉價味美的平民食物,起源自當地水上市場工作的潮州人,由船上賣到上岸,家家都有獨門秘配方,但基本必以滷水料加入豬血做湯底,色澤深褐帶濃烈香料味,而且份量都是細細碗。見到這個嘟嘟車造型好特別❤️我好想去旅行🧳炒金邊粉,有驚喜❤雖然看似平凡但是這個炒金邊粉真的好香,酸酸甜甜好好味。好開胃真係忍唔住係吃不停🤤🤤🤤炸豬皮好特別啊一圈圈咁好得意食落比魚皮硬少少都係好香脆的好似食緊硬薯片😍我朋友就會鍾意加湯,泡下豬皮等佢軟身少少食👌🏻,我就覺得就咁食都可以。㸃了不同沙嗲串燒有豬、牛舌、雞肉、魷魚鬚沙嗲汁味道濃郁夠味,如果可以少少汁味道更佳。燒物,火候適中,有肉汁唔會好乾身,而燒魷魚鬚我覺得燒得最好味👍🏻值得再一戰

天氣炎熱又焗、戴住口罩最近都冇乜胃口。
🥺比較想酸辣的東西,泰菜也是好的選擇👍🏻👍🏻👍🏻
見到這個嘟嘟車造型
好特別❤️
我好想去旅行🧳
炒金邊粉,有驚喜❤雖然看似平凡
但是這個炒金邊粉真的好香,酸酸甜甜好好味。
好開胃真係忍唔住係吃不停🤤🤤🤤
炸豬皮好特別啊
一圈圈咁好得意
食落比魚皮硬少少
都係好香脆的
好似食緊硬薯片😍

㸃了不同沙嗲串燒
有豬、牛舌、雞肉、魷魚鬚
沙嗲汁味道濃郁夠味,如果可以少少汁味道更佳。
2020-05-23 42 浏览
大埔超級城底層係多間餐廳聚集嘅地方, 好多時搵嘢食都會直接去嗰一層 ,見到一間新開冇耐,主打船麵嘅餐廳, 價錢非常實惠, 而且係自助形式,快靚正!!多款泰式特有嘅調味料,都可以自己任加,絕對唔吝嗇!既然出名船麵,當然會點船麵啦!分別有撈麵同湯麵,我同老公就一人一款喇!撈麵~帶有芽菜! 非常有口感! 而且配料有炸豬皮、雞翼、豬腩片、豬肉丸、牛腩.... 簡直一碗滿足曬我所有願望!!!湯麵~ 加咗5蚊,升級做和牛!見到粉紅色嘅和牛,真心感到吸引,而且嫩滑非常!!5蚊就有咁嘅質素,真係超值!!飲品一啲都唔hea! 係泰式傳統嘅餐具, 點咗出名嘅泰式奶茶,果然有泰國風味。 另外, 就係青檸梳打,夏天總係想飲啲有汽嘅嘢,呢個絕對係一個唔錯嘅選擇!!另外,泰國都好出名串燒,呢度都會有得點!仲有得選擇一串還是三串添!正!串燒豬肉丸~ 豬肉丸上面塗上特製醬汁,非常惹味,而且熱辣辣,仲要夠曬彈牙!!推薦!一向食開豬頸肉都係一碟碟切好一片片,今次係串燒形式,別有一番風味㗎!

多款泰式特有嘅調味料,都可以自己任加,絕對唔吝嗇!

2020-05-21 18 浏览
老婆一直想試,今日終於黎到剛好下午茶,試咗個船皇同豬肉湯面,加2個小食(春卷及雞亦)…去到拎小食,見到碟雞亦真係嚇一跳,3隻都以為比人食咗啖,其中一只真係得條骨痴住少少肉,我忍唔住問一句“呢隻真係雞亦”,好彩店員都覺得太過份幫我換咗佢,即刻炸返2比我,而且大隻好多…講返碗粉,湯底ok,餸就一般貨色,同1車仔面冇分別,論CP值很一般,應該冇下次,唯一服務員態度可取,值得一讚!可能租金貴,價錢不能太低吧!
!

可能租金貴,價錢不能太低吧!
炸春卷
炸雞亦
2020-05-18 19 浏览
疫情唔知持續到幾時,睇黎有排都無得飛泰國,好掛住d 地道泰菜,所以朋友介紹試下大埔依間快餐店,想食船麵既可以去「船皇」過下癮。餐廳門口有一大架1:1 既督督 打卡位,餐廳入面坐位都幾闊落,有卡位亦有普通枱。剛好遇著2:30開始有下午茶,有套餐都幾抵食,一個麵,一個小食仲送埋嘢飲,不過下午茶就冇泰式奶茶飲啦。我地2個人叫左2款唔同既麵,湯底好濃郁,餸都幾多下。雞翼煲得好入味亦都好林,雞絲唔會過老;和牛湯麵 加料好多和牛,正! 最靚係個飲品,個杯好有泰feel。食完碗麵仲想食甜品,所以叫左碟芒果糯米飯,好大碟好多椰汁,泰滿足!

下午茶
2020-04-26 41 浏览
船皇湯麵有金邊粉、小辣,另加和牛(HKD1),一份是HKD59,味精重,沒有辣味,因為味道好咸,份量不算多,兩、三口就食完。甜品就點芒果糯米飯(HKD54),三塊芒果,味道甜,下面就是糯米飯,椰汁味道偏咸,要混合飯一起吃才吃得下去,這兩個都不好吃。環境大,不過員工態度好懶散,積極度沒有太大,叫到客人用餐走埋都無去收拾,到叫員工去收拾好就我要坐,點知叫完餐本想去位置時就叫到有人坐左落去,好無奈,食物員工差,不會再來光顧。

沒有辣味,因為味道好咸,份量不算多,兩、三口就食完。

椰汁味道偏咸,要混合飯一起吃才吃得下去,這兩個都不好吃。
食物員工差,不會再來光顧。
2020-04-03
經常喺大埔搵野食 , 已經唔知食咩好 , 喺 Openrice 見到呢間都幾多好評 , 又未試過就入咗嚟啦 ~ 餐牌選擇中規中矩 , 呢度係自助形式 , 喺收銀處落單 , 之後店員會畀提示器你 , 著燈震動就可以去拎嘢食啦 ~ 餐牌 :泰式炒金邊粉 ($64) 一睇樣就知奶嘢 , 完全唔吸引 , 亦都唔新鮮 , 似係一早炒定 , 叮熱就 serve 比客金邊粉碎濕濕 , 冇香味 , 冇擺盤 , 食落去同望落去一樣 , 非常差 , 炒得唔夠乾身 , 配料少 , 蝦仁非常細粒 強烈建議大家唔好嗌  🙅‍♀️🙅‍♀️ , $64 咁嘅質素真係唔得囉 !! 😩😩😩豬肉 + 豬肉丸湯麵 ($48)賣相正正常常 , 有 1 條炸豬皮 , 幾好食 , 個湯底唔錯 , 夠曬重口味 😋😋落單時店員話無曬豬潤 , 豬肉丸同埋豬肉嘅份量會比多啲 , 豬肉丸有 4 粒 , 如果 4 粒已經係多左 , 唔知正常份量係幾多粒呢 😅 幾好食嘅 , 幾彈牙 , 不過太細粒 ... 無咩口感 😧😧 豬肉片有 6 - 7 片 , 都係普通嘅豬腩肉片, 同屋企打邊爐嘅豬肉片一樣整體黎講 , 食物質素屬中下 , 衞生同服務一般
餐牌 :
泰式炒金邊粉 ($64)
豬肉 + 豬肉丸湯麵 ($48)
落單時店員話無曬豬潤 , 豬肉丸同埋豬肉嘅份量會比多啲 ,

整體黎講 , 食物質素屬中下 , 衞生同服務一般 , 未必會回頭了 😕😕