2018-02-26 102 浏览
今日難得放假出去旺角行街,順便去埋打卡熱點花花世界醫肚兼影靚相!餐牌樣樣好似都幾吸引!入到去真係好似進入左夢幻世界咁,周圍佈滿花花,好似去左花園咁,好靚睇到心心眼!主菜會跟個餐湯,有啲洋蔥粒,味道幾濃!我地叫左個阿根廷紅蝦青醬意粉,大蝦有成個權頭咁大,蝦肉幾新鮮彈牙,青醬好特別,加埋啲橄欖油,令到意粉好香好滑!再叫左個美國安格斯肉眼配紅酒燒汁,肉眼扒叫左7成熟,size大過隻手掌!牛肉味幾濃郁,完全唔韌!仲有啲薯菜係低到,好豐富。伯爵茶百香果茶酸酸都,都幾醒胃消濟!餐廳啲杯杯碟碟都係陶瓷,勁靚!下次姐妹gathering一次再嚟打卡!

餐牌樣樣好似都幾吸引!

主菜會跟個餐湯,有啲洋蔥粒,味道幾濃!

伯爵茶

百香果茶酸酸都,都幾醒胃消濟!

2018-02-26 66 浏览
在繁忙擠逼的旺角中心地帶竟然藏起了一個花花世界一步入去 心情便放鬆下來這裡是每個女孩心中的夢幻基地空間闊落 環境清靜 用來談心一流食物味道不錯 份量也足夠賣相也能維持田園及夢幻的風格雖然這次是晚餐但相信下次來喝喝下午餐的感覺應該都很不錯!
在繁忙擠逼的旺角中心地帶
竟然藏起了一個花花世界
一步入去 心情便放鬆下來

這裡是每個女孩心中的夢幻基地
空間闊落 環境清靜 用來談心一流

食物味道不錯 份量也足夠
賣相也能維持田園及夢幻的風格

雖然這次是晚餐
但相信下次來喝喝下午餐的感覺應該都很不錯!
2018-02-26 43 浏览
找到一個好靚嘅cafe同閨蜜的兩人聚會👭能慢慢傾下大家的近況、談天說地無所不言,要聊天最好莫過於到工廈裡的餐廳,雖然門面可能不太好找,但是慢慢用餐時間、寧靜環境,都令人感受舒適自在夢幻環境,啱曬我地那一夥少女心,花牆千秋鳥籠都係影相位,未食完飯已經急不及待去影相我食香煎比目魚玫瑰香檳汁,比目魚配上小許香草及黑椒粉,再加上皮層煎得焦黃,配搭下香口另外叫左個百香果茶,花壺好靚,茶味好香,如果飲完加添加熱水,沖多一次,百香果茶未依然

2018-02-23 93 浏览
喺旺角朗豪坊附近有間大廈叫做朗晴坊, 其實我經常在旺角出現都不知道這裏有座大廈! 如果唔係同老婆買飛睇戲, 都很少會察覺得到或者好少為意有座大廈係差不多全座都是食肆的 。睇戲前我們仲有時間 上openrice check下原來一間cafe ,見又有空檔咁就同老婆上嚟飲杯嘢等住睇戲。上咗cafe一開門, 地上是鋪滿花瓣的路,入嚟見到裝飾全部都是玫瑰 燈罩也是用棉花砌成雲一樣咁樣似的 好多好多玫瑰老婆叫你杯熱的綠茶及三文魚菠菜蓉燴長通粉。盛載熱飲得杯碟優雅, 菠菜茸燴長通粉是我第一次食,三文魚感覺新鮮好味!在這裏吃東西或飲嘢 ,似乎都係較適合女士們聚會。
燈罩也是用棉花砌成雲一樣咁樣似的
好多好多玫瑰

老婆叫你杯熱的綠茶及三文魚菠菜蓉燴長通粉。

在這裏吃東西或飲嘢 ,似乎都係較適合女士們聚會。

2018-02-21 90 浏览
今天跟老公一起來這間浪漫的咖啡廳一進門就被花花包圍的感覺餐點我覺得還不錯,價位稍貴一點不過可以久坐聊天,餐廳的氣氛也很良好放鬆,又可以讓女孩們拍照打卡,是個不錯聚會的好地方
今天跟老公一起來這間浪漫的咖啡廳

一進門就被花花包圍的感覺
餐點我覺得還不錯,價位稍貴一點
2018-02-21 99 浏览
今日同朋友嚟到旺角呢邊食午餐我哋選擇咗嚟到旺角嘅樓上cafe花花世界玫瑰咖啡室 一入嚟已經畀個咁靚嘅 畫面所感動成間cafe嘅主題都係用玫瑰麗設計 有玫瑰嘅花籠,同埋一個可以當千秋嘅搖搖玫瑰花櫈, 有一種置身於美女與野獸嘅童話故事世界, 超級靚除咗食仲可以係咁影相!喺咁有氣氛嘅環境之下食午餐係一件好開心嘅事點解阿根廷虎蝦青醬意粉 ,有一隻超巨大嘅虎蝦 ,肉質鮮嫩鮮甜肥美, 好正!意粉分量係啱啱好嘅 ,有好多嘅香蒜頭橄欖油配合埋一個意粉,覺得成碟意粉都好健康!法式嫩煎櫻桃鴨胸, 呢一碟鴨胸真係好有特色,首先鴨胸肌肉一啲都唔韧,係好柔軟嘅, 包埋佢嘅皮煎得脆脆哋,一齊食口感極佳, 而且佢上面鋪咗一層櫻桃皮, 櫻桃皮嘅味酸酸地甜甜地配埋鴨胸肉,味道一流!隔離嘅配菜都不容小覷,佢嘅薯仔都係好juicy嘅,仲有沙律菜,我同朋友都好鍾意食呢味!最後我就叫咗呢個玫瑰鐵觀音清烏龍茶, 呢個茶,味道清香,中有陣陣嘅玫瑰香味 ,佢個茶壺同茶杯係一套嘅,淡淡嘅淺藍色配高貴嘅花形圖案, 好有一種夢幻嘅感覺,令人感到心曠神怡!

喺咁有氣氛嘅環境之下食午餐係一件好開心嘅事

2018-02-16 127 浏览
最近都好流行到靚靚cafe打卡今次有好姊妹帶我去旺角個邊新開既cafe打卡成間cafe鋪滿左花 有雀仔籠 有千秋 仲有花牆比人打卡 成餐飯都無間斷咁有人去影相我地一人叫左一個set 每個set會送忌廉薯仔湯同餐飲 湯方面都幾高質 粒粒薯仔好滿足 口感十分好餐飲叫左荔枝梳打同百香果茶 壺茶既份量好多!可以倒到3杯 而且味道酸酸甜甜咁 好岩飲!我地叫咗Ribs 食落既味道係花椒八角汁既味道 估唔到都幾match 食落好驚喜 而且一切落去就成舊肉起到岀黎再叫左個肉眼扒 7成熟 煮得岩岩好 唔會太老所以肉質十分鮮嫩!薯菜方面都好岀色!薯仔軟硬程度岩岩好!最後我地仲叫左個甜品 玫瑰芝士蛋糕芝士味十足 賣相都好靚!
最近都好流行到靚靚cafe打卡
今次有好姊妹帶我去旺角個邊新開既cafe打卡

最後我地仲叫左個甜品 玫瑰芝士蛋糕
芝士味十足 賣相都好靚!
2018-02-16 115 浏览
今天同小女生到旺角朗豪坊shopping, shopping前先吃個午餐。就在朗豪坊戲院旁的朗晴坊,全座大廈也是食肆,今日想喝杯咖啡,所以選了8樓的花花世界。如餐廳之名,餐廳全是用花作佈置,當中還有兩枱鳥籠座位及花花吊椅,情侶們或好姊妹在這裡打卡拍照一流。還有糖果bar及小道具供拍照,真的又玩又吃!每張枱都放了花和一些小擺設,可想店主的用心經營。中午有set lunch 供應,價錢由五十多元至七十多元。也可alcarte, 當然沒有set lunch 的化算 。飲品方面除了咖啡,也有茶,朱古力,牛奶及一些特色茶供茶。我們選了兩個set lunch。是日餐湯是甘筍紅蘿蔔湯 ,湯很creamy,也有吃到一粒粒的甘筍,十分有口感。黑椒煙鴨胸意粉煙鴨胸很香,啖啖肉的 ,意粉彈牙煙韌,加入黑椒調味,又香又惹味。黑醋青魚配香草飯鯖魚煎得很香,魚肉肥美,加入黑醋,別有一番風味 ,伴上沙律菜來吃,清新又開胃。榛子朱古力,上面是babyccino ,又滑又香濃,整體不會太甜,小女生十分喜歡。榛子咖啡, 質感香滑 ,甜味蓋過了咖啡的味道, 如果能夠減甜一點就更好了!

還有糖果bar及小道具供拍照,真的又玩又吃!

每張枱都放了花和一些小擺設,可想店主的用心經營。

飲品方面除了咖啡,也有茶,朱古力,牛奶及一些特色茶供茶。

黑椒煙鴨胸意粉

黑醋青魚配香草飯

2018-02-13 104 浏览
見到ig好多人share呢度d玫瑰decoration🌹🌹🌷今晚終於嚟到啦🌹🌹 裝修好pink pink~女仔實鐘意🌝🌝 我地就先揀左個Angus beef(medium, $248):-D味道幾好,肉質還算嫩口,肉味十足嘅!幾欣賞佢係用焗薯切塊代替薯條個d.起碼冇咁肥🤗🤗 另外要左比目魚($188)😍😍魚肉好滑,魚皮煎得香口,又唔會腥!個玫瑰汁好特別,可以提翻魚嘅鮮味😋😋 值得一讚個湯,係自家制薯仔湯,飲到d薯仔粒同洋蔥😚😚 飲品加左34蚊要玫瑰鐵觀音青烏龍🍵🍵 茶味回甘,小小帶玫瑰香,消濟一流!仲有得refill 添🍵🍵 另外亦加左8蚊要朱古力,拉花幾靚⭐️⭐️

裝修好pink pink~女仔實鐘意🌝🌝

另外要左比目魚($188)😍😍

值得一讚個湯,係自家制薯仔湯,飲到d薯仔粒同洋蔥😚😚

飲品加左34蚊要玫瑰鐵觀音青烏龍🍵🍵

另外亦加左8蚊要朱古力,拉花幾靚⭐️⭐️
2018-02-13 81 浏览
近日流感傳染得實在快,早上十點仲好精神,向電話約左老公一點半去旺角食lunch,十一點已經頭開始痛,病左但飯係總要食嘅,近一點溫溫燉燉去到朗豪坊八樓揾花花世界,原來係向隔離朗晴坊😅上到去以為自己到左天堂,光猛環境配合好多花,又靚又舒服,枱與枱之間好有空間感,唔怕我D菌咁容易傳染俾第二位,說蜜話都方便😚一坐低侍應就俾杯偏熱嘅水我,滋潤下我開始痛嘅喉嚨,好窩心❤️我揀左個set lunch,先嚟個西蘭花忌廉湯,倒入英式茶杯飲用,好切合環境黑醋鯖魚配香草飯,唔知係唔係感冒到開始無味覺,我食唔到飯有香草味,但激讚個飯夠熱,食落胃好舒服,鯖魚煎得香用半價轉左個餐飲,玫瑰鮮奶伯爵茶,飲得到玫瑰味又飲到伯爵茶味,不濃不淡,啱啱好。

旺角樓上café雖然多,但想找一間有氣氛、不太吵的卻不容易。朋友說開業不久的『花花世界』環境蠻不錯的,於是決定與愛花的閏蜜去試試看~ Café位於朗豪坊旁邊的單幢大廈8樓,因為早兩天已訂了位,所以晚上7時半來到立即可入座了。這時的café也未有很多客人,我們便趁機拍照!Café的裝潢以花為主題,四處佈滿玫瑰花,點綴著雲朵吊燈和綠色草地地墊,喜歡花的我俩都心花怒放,忍不住不停拍照~ 拍照一論後終於捨得看餐牌LOL 晚餐以套餐為主,價錢大部分都是$100-$200,包一碗餐湯、一份主菜和一杯飲品,我們一人點了一份餐。是日餐湯是「薯仔青豆忌廉湯」,小女子不太喜歡青豆,但這個湯並沒有青豆的草青味,而是帶著濃濃的忌廉香,還有啖啖著仔蓉,十分美味~先來的主菜是「松露帶子雜菌意大利飯」,用了黑色的平底大碟盛上,感覺有點怪怪的……不過味道方面毫不遜色!松露香味突出,忌廉醬汁香濃而不膩,意大利飯粒粒分明,軟硬適中,好味得基本上是一個人吃完一整碟也沒問題LOL另一碟主菜是「A級紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁」,一上菜時我跟朋友都傻了眼,因為肉眼扒超級大塊,簡直是平時吃到的兩倍分量@0@ 扒的肉質不算很軟綿,而是偏

薯仔青豆忌廉湯

松露帶子雜菌意大利飯

A級紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁
另一碟主菜是「A級紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁」,一上菜時我跟朋友都傻了眼,因為肉眼扒超級大塊,簡直是平時吃到的兩倍分量@0@ 扒的肉質不算很軟綿,而是偏向有嚼勁,不過肉味夠濃,配上燒汁十分惹味。這個餐還跟薯條和菜,薯條香脆,菜夠新鮮,份量亦不少,超級抵食!

熱玫瑰鮮奶
「熱玫瑰鮮奶」用優雅的杯碟盛著,鮮奶泡沫灑了一點點玫瑰花瓣,還未飲已經聞到玫瑰香氣~飲下去帶著啖啖花香,但不會蓋過鮮奶的味道,喜歡玫瑰的話一定要試試啊。

用心找的話,發現原來旺角也有食物高質又舒服的Café啊~個人覺得這間蠻適合小情侶和閏蜜來談心的,可以拍美照之餘,又不會太吵,食物也蠻有質素的呢。

By alvahana
2018-02-02
薯仔青豆忌廉湯
松露帶子雜菌意大利飯
A級紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁
熱玫瑰鮮奶
2018-02-11 41 浏览
呢間花花世界‧玫瑰咖啡室以仿真度高嘅玫瑰花作為成間店舖裝潢同食物嘅主題,喺門口就見到有好多花藤點綴,一入到去少女心即刻俾周圍嘅花海溶化晒,朋友仲係咁驚嘆個環境好靚、好浪漫,而且成間舖都係打卡位,又有道具提供,真係好啱我哋幾個女仔一路食野一路影相!Waitress安排左我哋坐喺開放式鳥籠嘅位,好有英式hightea嘅feel。咁因為我哋去之前已經食左啲野,唔係好肚餓就三個人share左一份水牛城雞翼(小食)、一份香煎比目魚配玫瑰香檳汁(主菜),仲有一份Rosecake with ice-cream(甜品)。Waitress好nice好好人,就算我哋只係叫左一份maindish,但見我哋有三個女仔都送多兩碗餐湯。今日嘅餐湯係羅宋湯,飲落有啲辣,好開胃,但略嫌辣味有少少蓋過個牛尾味,不過餐湯嚟講算係唔錯。水牛城雞翼味道不過不失,唔算好辣,份量幾多,啱啱好每人食到兩隻。香煎比目魚配玫瑰香檳汁都幾大份,玫瑰香檳汁食落幾特別,估唔到花味都幾match酒味,比目魚煎得好香,魚肉亦唔會好硬,值得一試!見食到有啲口乾,我哋就嗌左以玫瑰做主題嘅特色飲品。玫瑰朱古力(凍)、玫瑰鮮奶伯爵茶(凍),同埋玫瑰鐵觀
tea嘅feel。

見食到有啲口乾,我哋就嗌左以玫瑰做主題嘅特色飲品。玫瑰朱古力(凍)、玫瑰鮮奶伯爵茶(凍),同埋玫瑰鐵觀音青烏龍茶(熱)。

甜品Rose
cake with ice-cream有得選擇白朱古力或士多啤梨味嘅cheesecake,我哋選擇左白朱古力味。送到過嚟都有啲驚喜,用左啲jam畫玫瑰花嘅shape喺隻碟到,仲唔相機食先?cheesecake入面有餅底,口感少少柔軟,配埋cookies味雪糕,今晚嘅晚餐好滿足!
睇得出老闆好有心思,出升降機時已經聞到陣陣香薰嘅香味,入到餐廳好似去左人哋結婚酒會,天花丶牆丶地下周圍都係花,就連茶杯茶壺都係西式帶有花邊裝飾嗰隻,叫左set lunch, 先嚟一杯西蘭花忌廉湯,跟著嚟個松露帶子雜菌意大利飯,成碟飯個presentation 幾有心思㗎,煮意大利飯個湯底味道做得好,所以個飯好食,兩粒帶子煎得外層微焦,加左小小松露,咬落去幾香口,飲品叫左胎菊甘駿眉紅茶,茶壺茶杯一齊上枱,可以慢慢享受呢杯熱茶呢。
2018-02-06 1522 浏览
朋友不嬲都好喜歡花,有日去到朗晴坊食飯見到新開了一間Cafe,就是以花為主,當然就諗下星期約朋友吃飯就試試。今日去到七點鐘,不用等位就可以入去,去到其實沒想到咁漂亮的裝潢,即時想女仔聚會或和男友來都十分浪漫,我地坐在一個類似開放式鳥籠內周邊有吾少玫瑰襯托。食物方面款式都多元化而價錢合理,今次就試左一個牛扒餐加飲品,朋友就叫另一款意粉,靜靜地坐下傾計都吾錯選擇。玫瑰朱古力,黎到粉紅和白色的套杯已經心心眼,都幾香玫瑰味而泡口感都吾錯,朱古力如果濃少少就更好。門口都有吾少花同餐牌寫晚餐食物和價錢。牆身好多白花和粉紅花,最後我地忍吾住都有自拍一番。A級紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁咁大塊都係$198...有點喜出望外,而且仲有吾少粗薯條和菜。我地叫左五成熟,肉味道都嫩而有肉香,薯條炸得脆口又吾油身,但份量太大,要好努力食先得。黎到成張被咁大,蓋晒其他配菜,看到都嚇一跳,這價錢食抵食。南瓜湯有驚喜好味讚,口感仲有少少南瓜又夠濃,黎多一碗就更好了。裝潢以紫白粉紅為主,女仔最愛的顏色。

門口都有吾少花同餐牌寫晚餐食物和價錢。

牆身好多白花和粉紅花,最後我地忍吾住都有自拍一番。

黎到成張被咁大,蓋晒其他配菜,看到都嚇一跳,這價錢食抵食。

裝潢以紫白粉紅為主,女仔最愛的顏色。
2018-01-31 176 浏览
即興約左一位女性朋友食tea傾野,唸住搵間近公司,同環境好d既餐廳試下。上openrice 就搵到花花世界見網上店內既相都好靚,就book去試下。當日係平日,下午2:30,客人唔太多,除了我們,仲有兩檯客人。店員安排我地坐一個好有特色的花花椅位置,影相真係好靚之後,店員有介紹一下餐牌,最後我同朋友點了一份lunch set 同tea set 食 ,餐牌如下 ,價錢都唔係太貴最後叫了牛扒意粉 及 雞翼西多士沙律tea set都可以,不過無唸過西多士入面內藏了士多啤梨醬,呢個總算係我今日既驚喜(因為我不太食士多啤梨的,但餐牌沒有說明) ,不過都唔緊要,味道都ok ,友人都食得津津有味但牛扒意粉,就很一般,味道尚可,7成熟都做得到,但有點軔,同有根係呢方面差左dd ,希望餐廳可以留意番啦
上openrice 就搵到花花世界
見網上店內既相都好靚,就book去試下。

最後叫了牛扒意粉 及 雞翼西多士沙律

係呢方面差左dd ,希望餐廳可以留意番啦

2018-01-29