2019-11-22 935 浏览
呢間餐廳成日排長龍,今次終於可以試一試啦餐廳的佈置有別傳統的泰國菜,裝修同餐具都好復古,我地一行5人,每位大約$140,而且我去個日餐廳冇限時,坐足3個鐘,係一個好適合傾計的地方。二人套餐好抵食,多選擇之餘,仲係3-4人份量,必點!二人套餐﹕(1)小食拼盤﹕我試左蝦餅同埋春卷,勝在夠熱同脆,不過唔算特別好食(2)冬蔭公湯﹕湯底好足料,夠辣之餘,都夠酸,可以一試(3)海南雞﹕份量好大,雞肉都幾滑 (4)泰式金邊粉﹕不過不失,如果金邊粉再辣小應該會好食D(5)芋頭西米露糕﹕超甜,不建議叫(6)椰青糕﹕食落好似食緊椰子咁,鍾意食椰子的人試串燒拼盤﹕不過不失,不過份量多,適合食住傾下計飲品﹕紫薯鮮奶,好小泰國餐廳有,拉花幾靚,不過冇咩紫薯味

呢間餐廳成日排長龍,今次終於可以試一試啦

二人套餐好抵食,多選擇之餘,仲係3-4人份量,必點!

二人套餐﹕

(2)冬蔭公湯﹕湯底好足料,夠辣之餘,都夠酸,可以一試

(3)海南雞﹕份量好大,雞肉都幾滑

(4)泰式金邊粉﹕不過不失,如果金邊粉再辣小應該會好食D

(5)芋頭西米露糕﹕超甜,不建議叫

(6)椰青糕﹕食落好似食緊椰子咁,鍾意食椰子的人試

串燒拼盤﹕不過不失,不過份量多,適合食住傾下計

飲品﹕紫薯鮮奶,好小泰國餐廳有,拉花幾靚,不過冇咩紫薯味
又一間黃店🤩🤪食泰式野食🙈豬頸肉真。好好食 must call item🥰🥰 燒得啱啱好仲有小小肉汁 簡直係perfect🤪-炸物都ok 每樣都覺得幾好食😋 菠蘿炒飯就正正常常啦 無話特別岀色又無話唔好食🙈 跟set嗌既兩款椰子甜品反而幾好食 睇佢用個膠兜仔裝 但食落完全out of expectation 唔錯唔錯!-但any肥成間舖頭個feel好好 食物質素唔差加唔貴 可以懲罰!!
又一間黃店🤩🤪食泰式野食🙈
2019-11-06 636 浏览
平日的午餐時間竟然大排長龍好彩兩個人就等咗十分鐘左右有位,樓面只見到三個年輕人工作,負責樓上樓下咁多張枱!雖然好忙,當日take order 同serve我哋個男職員都好有禮貌!試咗佢哋個泰北海南雞油飯同泰式通菜。呢個價錢,我覺得叫好好食!坐得舒服,播住歐美pop song!油飯真係做到粒粒煙韌有口感,粒粒都有雞油香味!好驚喜!雞都夠滑,唔算有雞味,但個雞醬好好味,微辣!泰式炒通菜只係加$28,正宗泰國菜,都算好食!最令我驚喜係個凍檸茶雖然走甜,但係佢哋溝咗幾種西茶,有伯爵茶香!讚!
平日的午餐時間竟然大排長龍

泰式炒通菜只係加$28,正宗泰國菜,都算好食!
最令我驚喜係個凍檸茶
雖然走甜,但係佢哋溝咗幾種西茶,有伯爵茶香!讚!
2019-11-02
2019-11-06 493 浏览
之前搭車見到呢間野覺得裝修好得意,今次特登行過嚟試吓由於我哋入座已經成9:00,原來有宵夜叫!我哋叫咗個炒金邊粉,之後小食就可以半價,即刻瘋狂嗌!個炒金邊粉同平時喺香港食嘅泰國嘢差唔多,對我來講就一啲都唔辣,加咗佢旁邊少少辣粉就微辣。我可能鍾意重口味,如果可以再酸啲再辣啲就好。呢個燒豬頸肉係半價,又大碟又好食,燒得幾香口,個沙嗲醬係甜甜地嗰種,不錯👌🏻仲有春卷,我好鍾意食泰國嗰啲素菜春卷,又香脆又好味,好似食極唔停咁。我哋仲帶咗一個生菜包,不過呢一個就比較淡味,但係佢勁大碟,我相信可以三個人食!勁抵!我哋仲叫咗呢一個龍眼冰,幾好味喎,唔係太甜,入面有幾粒龍眼。呢一間我覺得真係算抵食,仲好適合打卡添!
之前搭車見到呢間野覺得裝修好得意,今次特登行過嚟試吓

呢一間我覺得真係算抵食,仲好適合打卡添!
What?!!!! Darts🎯, Boardgames♟, Shisha💨, Drinks🍸, Hotpot🥘, all at once...Hell Yeah!🤩😏*****最近風氣都唔太好...但都唔能夠要肚子受罪🙈所以我地就去搵間黃店激勵下自己之餘再懲罰下佢😽🤗:::•《芳華絕代》位於旺角界限街💕地鐵太子站Exit D出左行大概行2分鐘就到嚕😗 不過我果日就係搭巴士再加行路嘅😌呢到係一間集酒吧設計於一身嘅泰國餐廳, 裝修都好有特色仲好多打卡位😍*• 今日嘅主角有:1). 生蝦剌身 $68點呢個係因為最近太想食泰國生蝦, 見到有即刻諗都唔諗就叫左🙈 啲蝦嘅size都算適中, 醬汁都唔錯😋*2). 泰式湯底任食火鍋 $248/person湯底方面我地揀左冬陰功🥘同另一個好似有少少椰子味嘅🥥 不過我個人就比較鐘意食冬陰功味, 比較惹味😆可能呢到主打泰國菜...火鍋配料就上得比較慢🙊 不過我幾欣賞佢地有炸豬皮🐖, 新鮮通菜🌱同雞蛋🥚, 最緊要係有墨汁墨魚丸🐙😍😍😍 為呢個火鍋增添唔少色彩😝*💰埋單總數係 -> $620 (連加一)個人認為呢到嘅泰國菜相對性價比較高啲😎 見到隔離
最近風氣都唔太好...但都唔能夠要肚子受罪🙈
所以我地就去搵間黃店激勵下自己之餘再懲罰下佢😽🤗:::
•《芳華絕代》位於旺角界限街💕

• 今日嘅主角有:
1). 生蝦剌身 $68

2). 泰式湯底任食火鍋 $248/person

💰埋單總數係 -> $620 (連加一)
個人認為呢到嘅泰國菜相對性價比較高啲😎 見到隔離有碟我至愛嘅生菜包都好似唔錯🤤 遲啲有機會都會想黎試下佢啲泰菜, 相信會有驚喜呀😛 二樓仲有得掟標同Shisha添...真係有得玩又有得食😏
• 好食指數: 🌸🌸🍃(5朵為最高, 葉為半數)
• 抵食指數: 🌸🌸(5朵為最高, 葉為半)
2019-11-03 305 浏览
誤打誤撞同友人行過太子附近,比呢間野嘅霓虹燈招牌吸引到,價錢又幾合理就入咗去lu😙我地各嗌咗泰色套餐$138,有小食一碟同一個飯,仲有甜品,同埋可以用優惠價嗌飲品😙 食物方面不過不失,正常泰菜咁嘅味😛最有驚喜反而係佢啲酒!🤩我就嗌咗杯signature cocktail :Hidden Oolong,第一次飲有茶味嘅酒,當oolong溝gin,原來浸味係咁有趣😙友人就嗌咗杯黑啤,我本身麻麻黑啤因為覺得太苦太重麥味,偷飲友人一啖又覺得無想像中咁苦不過都係重麥味,友人喜歡就好了🤪

最有驚喜反而係佢啲酒!🤩

2019-11-03 290 浏览
潮流興掃黃,與同行兒女相聚,首選當然是爆黃的「芳華絕代」。聽到「芳華絕代」這店名,別以為是傳統中菜小館,實質是吃泰國菜。侍應安排我們上二樓用膳,環境闊落,私人空間感大,高聲談笑都不怕打擾其他食客。好,美食逐一上場!小食拼盤($88)有雞翼、蝦餅、春卷和墨魚角。我至愛吃蝦餅,不油膩,很鬆脆!泰式蠔蛋餅($88)質素一般,略嫌油太多,幸好蠔肉還算足料,甜酸醬夠惹味,填補不足!泰式香葉肉碎生菜包($88)香辣肉碎配搭生菜中和起來,惹味非常!最後肉碎好味得被掃清,餘下一片孤單的生菜!泰式串燒拼盤($98)雞、牛、豬各兩串,雞肉串燒最吸引,牛肉則有些靭。總結而言,食物OK,服務質素有待改善。或許是突然湧現這麼多的有心人吧,侍應要同時間服務兩層食客,明顯人手不足,招手多次才有人幫你點菜。小店門口旁放了個「香港民主女神」迷你雕像,限時展覽,吸引不少食客爭相打卡!
潮流興掃黃,與同行兒女相聚,首選當然是爆黃的「芳華絕代」。

小食拼盤

小食拼盤
泰式香葉肉碎生菜包
泰式串燒拼盤
2019-11-02 129 浏览
「芳草絕代」係好有香港特色既一間餐廳(名同外在招牌),不過原來入面係食泰國野架😍😍今次我同朋友就試左佢地既泰式豬頸肉飯($58)同泰北海南雞飯($58)🤤🤤兩個都係十分好味,雖然唔太喜歡佢酸酸既泰式醬汁(可能係太多料同魚露喇)但炭燒既豬頸肉好有口感,而海南雞飯可選油飯(可見餐廳對食物要求正宗既執著)又軟又淋既雞肉真係值得一讚啊!我地仲試左佢既椰汁龍眼冰,甜度略甜但係好味既🥰👍🏻lunch set黎講不過不失!
2019-11-01 205 浏览
見到名仲以為實係食中式食物,點知原來係東南亞野,由於我地係食tea時間黎人流唔多,揀左樓上雅座坐得舒服啲,落地玻璃既設計吸光度十足🤩影相打卡都唔洗點打燈!話明係良心小店,店面貼滿左支持同打氣既字句,好有heart 架佢🥰真係要懲罰一下小食拼盤份量都okay足夠,不過味道就唔係太突出,至於炒金邊粉就好香,冬天來到要食啲熱辣辣既野,食佢就岩晒。再加上佢d熱飲可以加水再飲,同姐妹坐耐啲都唔驚啦😂
2019-10-31 220 浏览
今日去左一個好cozy嘅地方食飯 —- 芳華絕代!環境好有feel 好乾淨 門口個打卡位幾靚 特別想介紹👉🏻👉🏻泰式鹽燒烏頭($128)🐟 🐟呢道應該係即叫即燒 所以大約等左15分鐘但等待係值得嘅😍個皮食落好脆好有炸魚皮feel 但個皮就咸左少少所以就吾好食太多個醬汁吾錯 好match!另外食左海南雞、生菜包同冲天通菜整體上都覺得好有水準 雞 超滑超有味 😋 生菜包 夠熱夠味 👍🏻👍🏻👍🏻 值得推介😉
今日去左一個好cozy嘅地方食飯 —- 芳華絕代!
環境好有feel 好乾淨 門口個打卡位幾靚
特別想介紹👉🏻👉🏻泰式鹽燒烏頭($128)🐟 🐟
呢道應該係即叫即燒
所以大約等左15分鐘
但等待係值得嘅😍
個皮食落好脆好有炸魚皮feel 但個皮就咸左少少
所以就吾好食太多
個醬汁吾錯 好match!

另外食左海南雞、生菜包同冲天通菜
整體上都覺得好有水準
雞 超滑超有味 😋
生菜包 夠熱夠味 👍🏻👍🏻👍🏻 值得推介😉
2019-10-26 342 浏览
行緊去本來想去既Cafe途中,偶然見到呢一間外面貼有"香港加油"既黃店。就咁望入去間店舖有啲特色,好自然就將我同朋友吸引咗入去。原來呢度係食泰國菜,lunch set $60,價錢都好正常。除咗裝修明顯係有心機之外,亦都覺得呢個店名好特別。我哋叫左一個冬陰公車仔麵(可以揀3個餸),一個香葉肉碎煎蛋飯,另外加咗一個冬陰功湯同埋一客素春卷。D食物好快陸續嚟到,香葉肉碎煎蛋飯配料都幾多,雖然唔算好惹味,但係都唔差,女仔食絕對夠飽肚。另外冬陰公車仔麵就好大碗啦分量非常之多,女仔會食唔晒。需要一讚嘅係佢個冬陰功湯,味道好香濃好好飲,唔算好多料但係的確好香好濃,又唔會太酸。而素春卷就普普通通一般炸物啦。Lunch set可以加錢配泰式奶茶或者其他特飲,如果跟果汁嘅話就唔使加錢,有四種果汁可以揀,當然亦都有普通奶茶咖啡。最近寫食評我都會講話小店生意唔易做,今次都唔例外,呢段日子飲食業會比較艱難,希望大家一齊支持有心嘅小店,令佢哋可以到過難關。
2019-10-23
2019-10-24 294 浏览
約細佬食飯,揀咗太子~芳華絕代~貪呢度有飛鏢機可以邊食邊玩👍這餐廳是由一間擁有50年歷史的酒店改建成的泰菜餐廳。從門外的一塊大型綠色霓虹燈至室內的裝潢都充滿著一股懷舊style 。餐廳除應有的泰國菜外,最近推出《泰式任食火鍋》呢兩晚天氣剛轉涼,咁就食火鍋啦🥘。湯底揀咗充滿泰式風味的冬陰公/香茅椰奶雞湯,火鍋配料超過30款;肥牛,豬肉丸、蟹粉丸、芝心丸、炸魚皮、炸豬皮、各式蔬菜、烏冬、當然少不了泰式金邊粉啦🇹🇭⋯⋯兩兄弟今晚食得飽飽玩得好開心😊🎯👬
當然少不了泰式金邊粉啦🇹🇭⋯⋯
兩兄弟今晚食得飽飽玩得好開心😊🎯👬
2019-10-20 223 浏览
早前與中學同學一起來吃下午茶,地方還可以。食物種類算多,我們點了豬頸肉、雞翼、飯等等,份量算多,足夠我們5個人吃。食物質素還可以,不過不失。約來聚會也是不錯的選擇
2019-10-18 306 浏览
行開太子,我記得太子的『芳華絕代 』 是有名的泰國餐廳,啱啱推出左仼食火鍋$248 (有加一)我哋叫咗鴛鴦湯 ~ 冬陰公同滋補豬骨清湯~ 冬陰公湯底 🍲我哋都覺得無乜辣味 係酸酸甜甜嘅雖然無乜辣味 但有好濃的冬陰公味🍤而且配料都有好多 仲有d海鮮🦞菇類等去到泰國餐廳 點都要叫返個當地美食 💕~ 滋補豬骨清湯配料有蘿蔔同紅蘿蔔🥕湯底似係屋企煲咗嘅老火湯 清甜嘅 唔重味精嘅~ 到配料方面有好多種的選擇 有肉類有菜有丸不得不提肥牛 真係好掂叫幾多碟都好新鮮 肥牛唔會好硬 而好有心咁 係融左雪先會拎出嚟仲有啲丸的種類繁多 要1份大概係3,4粒左右。唯一可惜小小嘅係服務態度幾好 但唔可以坐樓上嘅最入 因為佢哋會睇你唔到😢同埋一定要book位

我哋叫咗鴛鴦湯 ~ 冬陰公同滋補豬骨清湯
叫幾多碟都好新鮮 肥牛唔會好硬
而好有心咁 係融左雪先會拎出嚟
仲有啲丸的種類繁多 要1份大概係3,4粒左右

• 仼食火鍋
識得搵食嘅人應該都知道而家都有幾個訂位APP,係可以方便大家唔使等位,又可以攞到折扣食好西㗎啦。所以成日出街食飯嘅我點可以唔好好利用呢?其實我用app訂過呢間餐廳有兩次,但係最後冇去到,估唔到今次去咗之後,真係發覺自己揀錯咗地方囉。點解會咁講?我比預定時間早去到,大約6:30就到咗餐廳喇。去到嘅時候發現冷氣機已經係壞咗冇冷氣啦,但係唔代表咁樣就令到我燥。。。用APP訂位享有8折,但一坐低個肥仔夥計放低個餐牌就轉頭走喇!其實大部份嘅餐廳見你用APP訂位,佢哋都會首先介紹一下邊啲有邊啲冇折扣嘅。我諗大家都知啦。但佢就冇。咁我就主動問返肥仔夥計,肥仔夥計就話『魚/雞/甜品/飲品』『套餐』就冇折扣,我即嘥氣咁話即百無咁劑?肥仔夥計就背對住我,邊行邊講話:係呀我都唔知佢做個折扣黎做乜?然後我就會答啦大部份嘅餐廳都係飲品、套餐呢就冇折扣嘅,咁但係都未至於話魚呀雞呀咩都冇吖!點知個肥仔夥計仲串串嘴話:係吖,咁連訂位優惠幫你取消囉。其實我聽到呢個時候我已經即刻望住佢,難聽啲講你呢句野放係心啦,你對住個客講你識唔識做啊!👇🏻午市餐單串嘴冇禮貌肥仔夥計👇🏻泰式生蝦,用放熱飲嗰隻碟上,精緻到呢。。。👇🏻泰式

👇🏻午市餐單

串嘴冇禮貌肥仔夥計

👇🏻泰式生蝦,用放熱飲嗰隻碟上,精緻到呢。。。

👇🏻泰式奶茶,$35-都係細細杯,味道正常

👇🏻青咖喱雞飯,唔知係咪因為有折扣嘅關係,呢間野所SIZE都好精緻㗎!咁都有一碗飯嘅,A CUP咁囉

👇🏻串燒牛肉,呢個我覺得係咁多碟最好,都
叫做燒得啱啱好嘅

👇🏻Set menu餐牌