2020-02-06 239 浏览
店舖曾經參與過幾次罷市💛-係一間幾有情調嘅泰式餐廳舖頭有幾個地方可以打個靚卡食物水準一般 有改善空間😛-#芒果糯米飯 $71雖然糯米飯有兩隻顏色 不過味道係冇分別 但係就好靚好吸睛😍而且糯米飯份量唔多 作為甜品真係啱啱好可惜芒果帶酸唯一嘅美中不足☹️評分:6/10
店舖曾經參與過幾次罷市💛
可惜芒果帶酸
唯一嘅美中不足☹️
評分:6/10
2020-01-28 431 浏览
之前一直同朋友話要試下呢間嘅嘢食, 但無奈最後約極都撞唔啱時間...終於!!! 早幾日行開深水埗買野, 買完之後順路就一條友走咗去試食~ 去到大概晏就3點鐘左右, 唔算太多人, 餐廳工作人員帶左我喺近窗口位置嘅坐低~ 睇左陣餐牌, 最後決定叫個雞肉泰式炒金邊粉試下, 等左唔洗10分鐘碟野就嚟到啦~ 賣相相當唔錯, 食落酸酸甜甜夠開胃, 而且炒得幾夠鑊氣, 整體黎講都幾好味! 食完酸甜嘢後, 最後飲返杯口感清新既花茶, 為是日lunch劃上完美句號!~~~
2020-01-20
2020-01-25 301 浏览
適逢有朋友生日今天一行四人去試位於太子的高質泰菜幸好我們有訂位,一到便有位置了。有別的食客沒有訂位我們吃完之後還在等位置環境坐得少少逼但裝修新潮有幾個霓虹燈打卡位,十分有趣我們點了好幾個菜首先點了一個我最喜歡的肉碎飯分量十分足夠 很惹味冬陰功的味道恰到好處 微辣,椰香味十足+1個炒通菜中和泰式拼盤10分香脆裏面有蝦餅,春卷,雞翼。醬汁很野味呢每人都吃得很盡興一餐很美好的泰菜呢餐廳名很有名氣記得預先訂位
適逢有朋友生日
今天一行四人
去試位於太子的高質泰菜

環境坐得少少逼
但裝修新潮
有幾個霓虹燈打卡位,十分有趣

我們點了好幾個菜
首先點了一個我最喜歡的肉碎飯
分量十分足夠 很惹味
冬陰功的味道恰到好處 微辣,椰香味十足
+1個炒通菜中和

泰式拼盤10分香脆
裏面有蝦餅,春卷,雞翼。醬汁很野味呢

每人都吃得很盡興
一餐很美好的泰菜呢

餐廳名很有名氣
記得預先訂位
上次行過睇到個大招牌已經好有興趣,淨係睇名就睇唔出食咩,但總係覺得喺呢到食夜晚好似好有feel。今日準時收工,約埋朋友去睇吓究竟係咩葫蘆賣咩藥!門口嘅霓虹燈招牌好有特色,既有舊式味道又有新式Modern感覺,所以好多人都會嚟打吓卡。門口有放置大型餐牌同推介菜式,原來呢到係食泰國fusion菜!到步嘅時候啱啱開始晚飯時間,都有一兩個人等緊位,但暫未見有人龍。餐廳樓高兩層,用霓虹燈同香港地道設計作為舖頭主題同裝飾。 樓上空間都幾闊落,不過燈光偏暗而且枱比較細。餐牌食物種類唔算好多,但一般常見嘅菜式呢到都有,仲有做晚市套餐。我哋最後叫咗一個主食同一個dinner set,細細哋又可以試吓唔同嘢。睇落賣相都唔錯,人哋話夾埋蒜頭一齊食可以殺菌,但點都要試吓原汁原味先嘅。就咁食,生蝦少咗蝦味亦都唔係好夠鮮甜,個酸辣汁調較得尚可,點咗嚟食可以帶出蝦味。以為沙律細細地,點知都幾大份!木瓜爽口但唔會太硬,除左木瓜之外都有好多菜。套餐都係一人用,所以小食都一件起兩件止,但味道都唔錯。炒金邊粉個樣配埋個盤感覺舊式又地道,蝦嘅大小中等爽口彈牙,而且都幾多。亦都幾欣賞某幾樣重味嘅配料會放碟邊,例如辣椒粉同花生,

生蝦刺身

泰式青木瓜沙津

小食拼盤
套餐都係一人用,所以小食都一件起兩件止,但味道都唔錯。
泰式煎蝦炒金邊
炒金邊粉個樣配埋個盤感覺舊式又地道,蝦嘅大小中等爽口彈牙,而且都幾多。亦都幾欣賞某幾樣重味嘅配料會放碟邊,例如辣椒粉同花生,可以因應個人口味自己混合適當份量。

套餐仲包一杯指定飲品同一個小甜品,或者可以加錢轉其他飲品都得。
食咗個細細嘅椰青大菜糕唔係好夠喉,所以最後嗌多咗個食泰國嘢必食嘅芒果糯米飯!
芒果糯米飯

糯米飯砌成小山丘,上半係青色嘅椰汁斑蘭味,下半係蝶豆花味。芒果切好放兩邊,雖然睇落色水偏淺同乾身,但味道清甜帶少少芒果香,配埋椰汁飯甜度啱啱好。
2019-11-27
芒果糯米飯
2020-01-18 304 浏览
我們一行4人,因為朋友們想支持黃餐廳所以就book這間,一入門口,見到裝修几特別,有好多大型燈箱,另外,如果要試這店最好先book位,因為當天食(星期一)都全店滿人。食物方面我們分別叫了: 1個2人餐(分別有:小食拼盤-8件(味道無乜特別)、冬陰公湯(大)(因病唔食得辣所以無試,朋友講味道ok)、泰式鹽燒烏頭魚(比出面食的同款,這條烏頭比較多細骨同埋唔夠入味)、泰式鮮蝦炒金邊粉(好味👍🏻但份量不太多)甜品(一個西米糕、另一個椰汁西米糕- 好味,夠椰汁味);另外加了:香葉肉碎煎蛋飯(有茶餐廳味道)、青木瓜沙律(味道👌🏻不算太辣,但份量不多)串燒拼盤(味道👌🏻,價錢抵食)飲品叫了兩杯特飲:美祿恐龍(因朋友飲,所以無試)、話梅梳打(唔知是否來錯,他比了青檸梳打給我,但飲了就費事換)。整體來說:食物方面不過不失,服務方面,唔肯定是否唔夠人,而由於有兩層,所以就無特別。餐廳有兩層,座位與座位之間有些迫,那天我們坐的位置燈光就一般,如果有得選就不好坐近樓梯那邊,因影相唔靚。如果想試必定要book限時90分鐘,但無人都可以繼續坐。最後餐廳門口有打咭位可影
2020-01-06
2020-01-16 772 浏览
食物既選擇有好多款,, 可以散叫, 有2人套餐, 有set dinner, 最正既係有泰式邊爐🥘我地兩個人就叫左個二人套餐($288)因為我地有選擇困難症所以叫套餐就最好, 咩都可以試下又唔洗諗😂小食拼盤🍢二人份既小食拼盤有兩條炸春卷, 兩塊炸魚餅同埋兩隻炸雞翼, 食物熱辣辣全部都好鬆脆, 本人最鐘意既就係佢既炸魚餅🤗海鮮冬陰功湯🍲之前係其他泰國菜餐廳飲過超爆辣既冬陰功湯, 所以有少少陰影, 好彩今次呢個湯既辣度啱啱好, 飲落係舒服完全唔會有負擔, 而且海鮮都好足料, 有蝦, 青口同埋細既元貝粒, 仲有大量既香料, 所以好惹味🔥去骨海南雞🐓身為二人份既佢係十分大份, 隻雞夠4個人食, 雞肉好鮮嫩, 再配埋個海南雞醬簡直係冇得輸泰式鮮蝦炒金邊粉有睇我之前啲post既都知道我係超鐘意食金邊粉, 基本上有金邊粉既地方我都會叫, 呢個金邊粉既份量適中, 而且夠爽身, 我好怕食果啲偏水既金邊粉🙈最後就係甜品, 一個椰汁西米糕, 一個椰子大菜糕, 兩個都好好食, 甜度啱啱好👍🏽 另外仲有兩杯飲品, 呢一餐好滿足🤰🏾

小食拼盤🍢

海鮮冬陰功湯🍲

去骨海南雞🐓

泰式鮮蝦炒金邊粉

2020-01-10
2020-01-12 395 浏览
霓虹燈牌、公雞戰鬥碗等裝飾擺設都充滿香港urban風元素,在此環境食fusion 泰國菜特別有風味。餐廳甚受歡迎,訂了桌還是要等位,坐下來後服務員都比較忙,所以服務素質麻麻⋯⋯食物不錯,晚市套餐價格可接受,包小吃拼盤、主菜、餐飲及甜品。單份量比較少,即使任食火鍋套餐可選擇的配菜種類也不多⋯⋯相對值得一讚的是菠蘿炒飯,除了邁向味道俱全外,裡面還有不少雞肉及臘腸,相當足料,更具備港式元素。除此以外,其他都令人失望,不會再來。
除此以外,其他都令人失望,不會再來。
2020-01-12 232 浏览
訂位真係好重要,甘就可以減少等位既時間!今日係lunch time去食,佢地有提供午餐menu,平均$60/份,包飲品,特色飲品需要另加錢,menu上寫得好清楚各款既價錢!我地嗌左一個小食,兩個午餐。開邊香茅雞翼,整得唔錯,外脆內滑,同泰式辣醬超夾!椰子雞湯車仔金邊粉 (牛腩+豬頸肉+札肉),湯底好香椰子味帶點酸酸的!牛腩好軟身,豬頸肉普普通通,扎肉就有少少辣辣地,應該係放得比較多黑椒/胡椒。整體唔錯!豬頸肉炒金邊粉,炒得幾香,我個人麻麻地Pad Thai,所以唔評啦😂香茅馬鞭草綠茶,依個茶又幾好味,辣辣地,我諗會好岩係冬天飲!
訂位真係好重要,甘就可以減少等位既時間!

開邊香茅雞翼,整得唔錯,外脆內滑,同泰式辣醬超夾!

2020-01-11
午餐
港式霓虹設計風格完全深得我心啊,一心以為是港式小炒,結果完全反轉是泰菜耶 🇹🇭完全爆滿,下次一定要訂位。讓黃色經濟圈繼續興旺下去🔥當天我們沒有很餓,只單點了海南雞飯跟炒金邊粉。公雞碗承載泰國菜的fusion菜式這配搭太可愛🦩·📖《☝🏻捧着肚子走 What we ordered》海南雞蘸醬後味道剛剛好!雖然我很愛泰國菜,但太重口味我還是不行。調味適中👍🏻炒金邊粉油量適中,吃完不會嘴巴亮亮的👏🏻
📖《☝🏻捧着肚子走 What we ordered》
去骨海南雞飯

泰式炒金邊粉
炒金邊粉油量適中,吃完不會嘴巴亮亮的👏🏻
2019-12-14
去骨海南雞飯
泰式炒金邊粉
  • 海南雞飯
2019-12-22 758 浏览
同事說去咗幾次芳華絕代都食唔到,因為太多人啦!今次醒啦,一早係openrice定位,一行十幾人就好好當當咁去。芳華絕代嘅環境同裝修都幾似外國嘅餐廳,上層坐得好舒服,位同位之間唔會好迫,再加埋啲音樂,好chill。午餐有好多選擇,有泰式車仔麵,船麵,有咖喱,亦都有炒飯,padthai,海南雞飯等等。牛餐都係60蚊,包果汁同花茶。我叫咗椰子雞湯車仔麵開頭以為係好清嗰款椰子雞湯🤣 原來係加咗椰奶嘅,估唔到嗰湯咁正,淡淡嘅椰香同香料味,酸酸地咁,就好似唔辣嘅椰汁冬陰公咁。配料可以加三樣野,加咗燒雞肉,牛腩同扎肉。燒雞肉好入味,有好多塊,牛腩都好淋。扎肉得兩塊,唔夠喉。茉莉大紅袍花茶係用茶包,食完啲好濃味嘅嘢,飲杯花茶好舒服!飲完可以再加熱水。自己星期六再黎都一次🤣今次食冬陰公車仔麵冬陰公湯都好正,不過我覺得油咗少少。辣味適中。今次冇叫牛腩,叫咗墨魚丸,我覺得墨魚丸麻麻哋,其他都保持水準。比起冬陰公湯我都係鍾意椰子雞湯多啲。

我叫咗椰子雞湯車仔麵

茉莉大紅袍

自己星期六再黎都一次🤣
今次食冬陰公車仔麵
2019-12-18 586 浏览
今晚約了朋友吃飯,她在網路上找到這間泰國店都坐得不錯就來吃晚餐,二個女仔來到叫了幾款食物和湯,最後每人一百五十元都可接受,首先來的是沙爹併盤,內有牛,豬,雞各二串,講真牛同豬不太份到,口感一般,雞肉不錯,沙爹味不夠濃。蝦炒金邊粉份量都比較少有失望,辣椒粉比心目中辣,建議不好混一起食,味道都不錯但配菜不多,蝦都新鮮,都幾大隻。喜歡辣的我們當然再叫了個冬陰公湯,味道反而不太辣不錯,入面有海鮮同青口都幾新鮮,反而配菜如菇不太多,每人二碗多點都夠飲。最後叫了蠔蛋,份量都幾多,但有少油身,最後食一半就沒有再食,蠔都大隻而鮮甜,炸得口感幾特別,比較少食,配上辣醬都幾惹味。
2019-12-17 407 浏览
今日中午旺角行街,想食泰國菜。openrice 搜一下,見到呢間餐廳,之後打電話去問下下午仲有無午餐,服務員回覆有。之後我問需唔需要訂位,服務員回覆今天不需要的,星期六和日就比較忙,平日還可以。去到點了2份午餐,環境舒服,服務好,食物質素超出我意料之外⋯⋯尤其是嗰個船河,超讚。雖然我是第一次光顧。但我會再次,再再次,再再再次。。光顧(復)的。好味
好味
2019-12-16
2019-12-16 418 浏览
呢間餐廳一直想試好耐,餐廳已霓虹燈為招徠,網上好多人都嚟打卡,今次慶祝朋友生日,泰國菜mood嘅我哋叫咗生蝦刺身、泰式串燒拼盤、飛天通菜、泰式海鮮炒金邊粉。生蝦刺身一碟六隻,水準正正常常,但價錢唔算話太抵食;泰式串燒拼盤點左牛雞豬各兩串,肉質幾滑,值得一讚係個沙嗲醬汁幾好食;飛天通菜調味啱啱好;泰式海鮮炒金邊粉炒得算乾身,份量都夠2-3人分享。飲品方面,點咗黑牛同泰式奶茶,兩杯都叫咗少甜,味道唔錯,飲品比菜式出色。水準不過不失,唔算特別正宗同惹味,價錢亦唔係特別抵食,黎呢到打下卡或者飲嘢傾計會更合適。

生蝦刺身
生蝦刺身一碟六隻,水準正正常常,但價錢唔算話太抵食;
飲品
或者飲嘢傾計會更合適。
2019-10-16
飲品
  • 泰式串燒拼盤
2019-12-06 706 浏览
本身已經比佢招牌既燈光吸引左~招牌霓虹燈感覺好有香港味,點知入面食泰國嘢真係估佢唔到 成個感覺好有品味2個人叫左Set餐黎食 有湯有飯有小食仲包野飲同甜味都係3百左右雖然個日人多左啲搞到上菜時間耐左如果夠幸運既話 可以坐係佢霓虹燈位附近打卡野食唔算太辣 連我呢啲譚仔都叫清湯既人 都食到芳華既辣野 就知咩事啦!炒飯最出多 有波蘿入味啲個湯都幾好飲 有新鮮既海鮮加乘佢冇傳統泰國嘢食咁重口味,反而食落幾清新到最後仲有粒雪糕糯米糍比你 唔錯唔錯地點都好易去 太子站d exit一出附近街幾分鐘就到
本身已經比佢招牌既燈光吸引左~
招牌霓虹燈感覺好有香港味,點知入面食泰國嘢
真係估佢唔到 成個感覺好有品味

雖然個日人多左啲搞到上菜時間耐左
如果夠幸運既話 可以坐係佢霓虹燈位附近打卡

炒飯最出多 有波蘿入味啲
個湯都幾好飲 有新鮮既海鮮加乘
佢冇傳統泰國嘢食咁重口味,反而食落幾清新
到最後仲有粒雪糕糯米糍比你 唔錯唔錯
地點都好易去 太子站d exit一出附近街幾分鐘就到
2019-11-29 854 浏览
泰式明爐烏頭魚 $168酸酸的湯汁,幾似泰式酸辣汁的味道,好惹味。烏頭魚肉很鮮嫩,條魚好大條,超多肉,而且唔算多骨又唔腥,好易食一人餐 $138小食拼盤-有4款,蝦餅、墨魚角、素菜春卷、雞翼,新鮮炸好,唔會太油膩泰式炒金邊粉-炒得好夠獲氣,煙煙軔軔,炒得好正宗好似泰國食一樣。大蝦都有成4、5隻,爽口彈牙,份量好大碟,夠2個人食加$10有青檸梳打泰式生蝦 $68有6隻,不算太大隻,不過肉質鮮甜有彈性都唔錯,加埋蒜頭同辣椒一齊食點酸酸辣辣醬汁一齊食,好醒胃
泰式明爐烏頭魚 $168

一人餐 $138