2023-10-25 490 浏览
蘇記是一家知名的餐廳,他們以提供美味的清湯腩而聞名。我強烈推薦他們的崩沙腩粗麵,這道菜絕對能滿足你對美食的渴望。崩沙腩粗麵的牛腩非常腍口,肉質鮮嫩多汁,入口即化。每一塊牛腩都經過精心烹調,肉質柔軟,完美地吸收了湯汁的味道。搭配著粗麵,這道菜的口感十分出色,麵條彈牙有嚼勁,讓人愛不釋口。除了美味的牛腩和粗麵,蘇記的湯底也是這道菜的亮點之一。湯底濃郁而鮮美,充滿了牛腩的香氣和口感。每一口湯都帶來滿滿的味道,讓人彷彿置身於一碗溫暖的美食之中。蘇記的清湯腩絕對是一道令人垂涎的美食。無論你是牛肉愛好者還是喜歡品嚐濃郁湯底的人,這道菜都能滿足你的味蕾。蘇記以新鮮的食材和獨特的烹飪技巧,將這道菜做到了極致,給你帶來一次難忘的用餐體驗。總而言之,蘇記的清湯腩是一道令人難以忘懷的美食。崩沙腩粗麵的牛腩好腍,麵條彈牙,湯底濃郁,每一口都充滿了美味。無論你是在午餐還是晚餐時光來品嚐,這道菜都能帶給你愉悅的味覺享受。

2023-10-25
【黃大仙區】【蘇記清湯腩】不嬲新蒲崗都多餐廳選擇,上次同大家探討咗一間以人情味同平靚正掛帥嘅茶記濃姐茶餐廳。今次就去佢轉個彎,相隔三四個舖位嘅另一間餐廳「蘇記清湯腩」。顧名思義,佢就係食清湯腩嗰啲粉麵店,入去喇。雖然我去嘅時間係平日下晝,但係估唔到都幾乎冇位,得返一張枱,睇佢唔出。坐低咗之後就睇 menu 啦,估唔到呢度除咗清湯腩之外,仲有水餃、咖喱同埋潮式滷水嘅系列。有時餐廳都好難獨沽一味,唔係好快食厭。首先食吓佢哋啲招牌嘢先啦,粉麵類應該冇錯架喇,$68 嘅「牛三寶」好似唔錯,有牛腩、牛肚、牛筋,叫做可以試到幾樣嘢。牛腩都幾多肥膏,不過佢切到一格格咁,好易就食多咗油脂落肚。味道上都唔錯,都有牛味嘅。成碗嘢都幾大碗,個麵底我配「粗麵」,正正常常啦。由於係下午茶時段,所以可以唔使錢有嘢飲送,幾好。嘢飲方面我揀咗「凍檸茶」走甜,唔算特別嘅普通茶記飲品。食完呢份就食多樣嘢等件事圓滿啲,好啦,就食佢。叫埋 $78 嘅例牌「滷水鵝片」,啲鵝片都係正常地好食,個汁嘅優勝而處係唔算鹹,食落肚幾舒服。食完夾埋個價錢係 $146,咁樣食法就唔算好貴啦,又牛又鵝。呢間嘢聽講取消咗八達通付款,所以係只收現

叫埋 $78 嘅例牌「滷水鵝片」,啲鵝片都係正常地好食,個汁嘅優勝而處係唔算鹹,食落肚幾舒服。食完夾埋個價錢係 $146,咁樣食法就唔算好貴啦,又牛又鵝。呢間嘢聽講取消咗八達通付款,所以係只收現金嘅,想食就注意。。。

(地址:新蒲崗景福街41號地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黃大仙區 #啟德 #鑽石山 #新蒲崗 #蘇記清湯腩 #牛三寶 #牛腩 #牛肚 #牛筋 #凍檸茶走甜 #滷水鵝片 #1am0823 #1ambackup
2023-04-17 520 浏览
好多人在等位,決定外賣2碗牛腩米,電視有推介。牛根腩好肥,湯頭覺得甜,吃着吃着有條頭髮,頂呀!太肚餓了,決定夾走頭髮,照食啦。點知越抓越多毛,都唔知糸咩毛髮,好嘔心呀!問你還敢邦襯嗎?以後電視介紹的都要諗還,可能收左$邦手做媒。
太肚餓了,決定夾走頭髮,照食啦。
毛牛
2023-04-12 575 浏览
我本著一試的心態來試吓這個清湯腩,一見個價錢已經嚇一跳,在新蒲崗吃碗粉也這麼貴,心想可能都有質素。我叫了碗招牌牛三寶河粉,怎知嚟錯咗麵底,我叫左店員講返比佢知,佢哋一句「唔好意思」都冇,仲游說我要左佢,我費事嘥野於是啃咗佢,點知一夾,個麵係硬的唔散開,我又同店員講,佢只係講係個麵冇打散到,又係一句「唔好意思」都冇。整體來講,d牛腩夠腍,但係d滷水偏咸,加上個麵底和服務咁,完全唔值$68,我試過一次就夠,冇下次!
2023-01-31 1836 浏览
今日去附近商場行街,決定食埋晚餐先走,新春期間好多餐廳冇開,見呢間小店門口有告示話會派飯俾基層,決定入內支持一下餐廳主要係賣清湯腩,潮式滷水類同咖喱類 。。咖喱崩沙腩($68)入到餐廳已經聞到好香咖喱味,所以試下。咖喱係偏向港式風味,有青椒紅椒洋蔥等配料炒香,微辣又夠香,好惹味。崩沙腩入口軟腍,呢碗大部份既崩沙腩仲連住橫膈膜,牛味香濃又肥瘦適中,好食。但美中不足係有幾片只係得肉…咖喱可揀配飯或麵,我選擇左粗麵,以為係一碗乾既粗麵,但原來都有湯。。牛三寶($68)家人揀左配米線,有牛腩,牛筋,牛肚。我試左一片牛腩,入口油脂夠香,牛味香濃,口感有層次。滷水豬大腸($32)份量合理,大腸都夠肥美,不過略嫌滷水唔夠香同有點咸總結:牛腩好食,環境舒適,店員有禮貌,值得一試

餐廳主要係賣清湯腩,潮式滷水類同咖喱類 。

。咖喱崩沙腩($68)

。牛三寶($68)

。滷水豬大腸($32)
份量合理,大腸都夠肥美,不過略嫌滷水唔夠香同有點咸

總結:牛腩好食,環境舒適,店員有禮貌,值得一試
2022-10-29 1567 浏览
由尖沙咀搬左黎新蒲崗呢間清湯腩,只賣兩種牛腩,崩沙腩同肥牛腩另外有牛肚,牛脷,牛丸,牛筋,可跟麵底,亦有淨食牛三寶可以試哂牛腩(崩沙腩),牛筋同牛肚仲有咖喱同滷水類,一樣可跟麵底同飯底仲可以揀滷水小食,水餃==========今次試左:🔹淨崩沙腩 $98有蘿蔔同芥蘭墊底黎到時候份量有d 嚇倒,多得好緊要😂😂 最少有廿舊,舊舊大細都差唔多==========首先,我本身唔食芥蘭,但佢呢個芥蘭真心好食,揀手既嫩芥蘭,唔苦,浸左湯之後好甜,最後食哂😁==========蘿蔔又係高水準發揮,鮮嫩多汁完全冇渣,煮既時間夠長舊舊都夠腍,吸哂湯之後好鮮甜,因為太好味,所以嫌3舊太少啦😩==========到主角崩沙腩真係不得了,煮既時間又係好夠,肉質鮮嫩夠腍,肥瘦適中,肥膏非常甘香,配搭辣椒油一齊食真係絕配,大大碗食到捧住個肚走😋🤤==========呢個價錢有呢個份量,性價比係極高,食一碗頂到兩餐,抵食細食既,一碗3個人share 都得;利申:我大食🤣🤣
另外有牛肚,牛脷,牛丸,牛筋,可跟麵底,亦有淨食
牛三寶可以試哂牛腩(崩沙腩),牛筋同牛肚
仲有咖喱同滷水類,一樣可跟麵底同飯底
仲可以揀滷水小食,水餃
今次試左:
🔹淨崩沙腩 $98
有蘿蔔同芥蘭墊底
黎到時候份量有d 嚇倒,多得好緊要😂😂
最少有廿舊,舊舊大細都差唔多
==========
呢個價錢有呢個份量,性價比係極高,食一碗頂到兩餐,抵食
細食既,一碗3個人share 都得;利申:我大食🤣🤣
2022-09-26 1044 浏览
晚上十時多在新蒲崗放工🏃,仍開門的餐廳不多,附近都是茶記為主🥱,唯這間賣牛腩飯麵,決定一試。------------------------------咖喱🐮坑腩飯+凍奶茶走甜($73)------牛坑腩外表無奇,但口感爽口,牛味重,份量都很足夠,十分有驚喜!級數絕對比起外面一般粉麵店高一個檔次。------咖喱偏稀,但味道不錯,偏辣(小編喜愛🥰)------凍奶茶走甜不過不失,接近關門時間,茶味仍然濃厚,加分!價錢相比附近食肆來說偏貴,但味道和份量搭救,物有所值,當然不能天天吃😝
咖喱🐮坑腩飯+凍奶茶走甜($73)
------
咖喱偏稀,但味道不錯,偏辣(小編喜愛🥰)
------
凍奶茶走甜不過不失,接近關門時間,茶味仍然濃厚,加分!

• 咖喱牛坑腩飯
2022-08-07 864 浏览
同太太食左牛腩米同咖喱牛脷飯肉好足料好多,性價比唔錯,味道都幾好食。想食牛值得黎試其他未試過,會再黎。飲品種類好多,咸檸7,五穀雪山特飲,酷脆火山特飲,杏霜,erc
同太太食左牛腩米同咖喱牛脷飯
肉好足料好多,性價比唔錯,味道都幾好食。
想食牛值得黎試
其他未試過,會再黎。

此間粉麵餐廳店,由尖沙咀呢個高級遊客及寫字楼辦公室地方,搬到新蒲崗嘅平民百姓就近工廠區嘅地段落户開舖,因揾食肥華知此店在尖沙咀是一間名氣食店,而家咁近城皇廟於是在7月6日肥華就和靚媽到此店朝聖,首先望望個餐牌呢個種類食材粉麵價,可以講係非常進取,尤幸肥華點嘅牛筋丸河,及靚媽碗牛三寶米粉嘅味道都對得住呢個價位,绝對抵食而個蘿蔔就清甜味美單論蘿蔔係水準之作,可惜浸蘿蔔碗湯就俾靚媽話味精極重,佢飲咗兩啖就有口渴反應,同時可能天氣問題碟鹵水荳腐食落有酸味,肥華向侍應姐姐反影後,換咗碟鹵水豬肚,但個味道肥華就嫌佢花椒八角味太濃,唔係佢差係肥華唔識欣賞此店個鹵水汁啫,總結此店在此區粉麵價位都幾嚇人,如無良好口碑經營都有風險,希望欣賞此店食品嘅顧客向親友推介廣傳,此店至有樂觀前境