2022-11-05 215 浏览
運動過後,有點餓 ,走到良景商場搵野醫醫肚,行過一間沒有招牌,但以金色主色作門面的餐廳吸引(後來發覺原來有一個小小招牌--‘’茜廊‘’--淹沒在眾多印有美食相片的易拉架當中),再認真望望見到大大隻字寫住$19超值下午茶🙀,而且是我喜歡的炸魚柳,心諗19蚊,買兩餸飯都吳得啦!冇要求,填飽個肚就算,最走進去一試,不得了,裝修高檔,並不是一般茶餐廳,座位十分闊落舒適 ,地方乾淨,我十分喜歡🥰食物更是意想不到的美味 ,炸魚柳不太乾身,沒有出油,証明火路控制得誼,起初想配紅湯煙斗粉,可惜沒有紅湯 ,唯有點白湯,但竟然出奇好味,很香奶油味,但不會太過份,最想一讚白汁的濃度剛剛好,不太稀,剛好掛在每條煙斗粉表面 ,令你每口都能感受到濃濃的忌廉湯味 ,只是$19,再講$19咋,不過不包飲品,最後我加$5多要一般熱㗎啡,真是大滿足,下次我一定會帶家人來再試!👍🏻👍🏻
2022-10-15 274 浏览
朋友見到茜廊喺屯門嗰間分店開張一周年,做緊買一送一優惠,就約埋幾個friend 一齊試下。四個叫左A餐鐵板特級西冷牛扒配薯菜,另外兩個叫咗D餐BBQ 烤原條豬仔骨配薯條 西冷牛扒有兩個朋友叫咗七成熟,另外兩個叫咗五成熟,七成熟嘅鐵板夠熱,倒汁嘅時候有咋咋聲嘅效果。諗住叫五成熟,鐵板夠熱嘅話,嚟到都唔止五成,點知係非常之生,鐵板唔夠熱。豬仔骨做得唔錯,好入味,同埋唔會剩係得骨。粗薯條香脆可口。套餐包紅湯或白湯、冷熱飲品

豬仔骨做得唔錯,好入味,同埋唔會剩係得骨。
粗薯條香脆可口。

套餐包紅湯或白湯、冷熱飲品
2022-06-07 630 浏览
又到放飯時間啦⋯⋯一個人食咩好?🤔🤔中午12點3左右行過良景商場,見到呢間茜廊,門口阿姐話好抵食,好啦就入黎睇下啦!🤣睇吓餐牌先👀👀餐廳用自助形式點餐,手機掃描QRcode,跟著點餐啦!我order左法式香草燒雞配鮮菌忌廉燴意粉🍝套餐包野飲,湯同蒜蓉包蒜蓉包焗得太脆啦⋯⋯個湯都ok ar意粉好夠味,好creamy 食埋半隻燒春雞真係好夠飽雞皮燒得好好👍🏻唔覺唔覺食埋tim 🤭🤭埋單$62下次會再黎食😊
又到放飯時間啦⋯⋯一個人食咩好?🤔🤔
睇吓餐牌先👀👀

法式香草燒雞配鮮菌忌廉燴意粉🍝
套餐包野飲,湯同蒜蓉包

蒜蓉包焗得太脆啦⋯⋯個湯都ok ar

意粉好夠味,好creamy
食埋半隻燒春雞真係好夠飽
雞皮燒得好好👍🏻唔覺唔覺食埋tim 🤭🤭
埋單$62
下次會再黎食😊
2022-01-15 1035 浏览
最近又開始晚市禁堂食,我哋呢啲打工仔,焗住都要喺六點前食埋個晚餐!今次近近地,去良景新開嘅新式餐廳「茜廊」.餐廳裝修簡潔,乾淨企理,座位寬敞。店員態度親切,我哋一坐低就會送上紙巾同口罩袋,相當體貼。.【巨無霸吉列豬扒配白後飯 $68】超級巨型嘅吉列豬扒!食肉獸絕對會大愛😂炸至金黃色,外酥內嫩,脆脆嘅口感又帶豬肉嘅肉香,好香口👍配埋辛辣嘅咖喱汁,堅係一流~.【三色鮮茄焗豬扒飯 $65】豬扒飯係即叫即焗的。炒飯底上鋪滿一層香濃既鮮茄醬,三重芝士經烤焗後融入茄醬中,加上鬆軟嘅厚切豬扒,好味到食唔停口!值得一提嘅係,豬扒已一早切好哂,呢點值得一讚.【套餐】每份lunch套餐都會配埋餐湯,蒜蓉包同飲品。餐湯可揀忌廉湯或羅宋湯,配搭埋骨脆於嘅藜麥蒜蓉包,真係好抵食🤣飲品方面,奶茶咖啡冷熱都唔使加錢㗎~.【追加小食】六款小食可以自由追加,小編推薦黑松露醬薯條(+$25)同葡萄牙馬介休球 (+$38)薯條一直係最受歡迎嘅小食之一,加上味道獨特嘅黑松露醬,往往令人愛不釋手。而馬介休球更係特別,外層薄脆,內裏卻好似薯蓉般軟綿,但又帶點魚肉絲嘅味道同口感,值得一試.【藍莓乳酪蛋糕 $29】如果仲想食埋甜品的

【巨無霸吉列豬扒配白後飯 $68】

【三色鮮茄焗豬扒飯 $65】

【套餐】

【追加小食】

【藍莓乳酪蛋糕 $29】
如果仲想食埋甜品的話,建議呢款自家製嘅蛋糕,套餐可以優惠價+$29即可。藍莓醬用料充足,濃厚的藍莓香,仲食到藍莓肉架! PS. 自家製蛋糕經常售罄,建議早D落單呢🤣
午餐
2022-01-12 312 浏览
上次食過泰菜,今次就試下隔離間茜廊西餐廳。晚餐包餐包餐湯,仲可以用優惠價加配小食同蛋糕。鐵板牛柳配薯菜$175,五成熟嘅牛柳岩岩好,肉質香軟易切,而牛味都好濃郁。招牌原隻脆豬手配酸椰菜$212,由於豬手比較大嘅原因,所以烹調時間都比較耐,豬手外皮非常脆,但食吃起黎鹹中帶香,而且唔會好乾。雞扒黑松露什菌意粉$139忌廉汁鳳尾蝦球燴煙斗粉$156英式街頭炸魚柳配七味薯條$123,炸魚薯條好有英式感覺,魚柳炸得香脆,點埋沙律醬食可以去除油脂感,加左辣粉嘅著條亦都好惹味。小食蒜香雞翼併七味薯條$42小食法式焗田螺薯蓉$32有半打小食白酒煮青口$48我哋跟返叫咗三款蛋糕,分別係焦糖果仁蛋糕$29經典紐約芝士蛋糕$27,藍苺乳酪蛋糕$29
上次食過泰菜,今次就試下隔離間茜廊西餐廳。

晚餐包餐包餐湯,仲可以用優惠價加配小食同蛋糕。

雞扒黑松露什菌意粉$139

我哋跟返叫咗三款蛋糕,分別係焦糖果仁蛋糕$29
經典紐約芝士蛋糕$27,藍苺乳酪蛋糕$29

2022-01-06
2022-01-07 221 浏览
呢間茜廊西餐廳好耐之前已經喺九龍灣食過早餐,果時覺得幾好食。估唔到今次竟然喺良景村呢度比我見返佢,咁難得嘅機會就梗係唔可以錯過啦。晚餐都有跟餐湯同餐包,我地亦都加錢叫左小食同甜品。餐包勁脆香草烤雞扒黑松露什菌意大利粉黑松露味好香,而雞扒香草味道都醃得唔錯,肉質亦都嫩滑。忌廉汁鳳尾蝦球燴煙斗粉忌廉汁味道香濃,而煙斗粉亦燴得夠入味,美中不足嘅係蝦的確係有鳳尾嘅,如果可以去埋殻就更加好。紐約芝士蛋糕焦糖果仁蛋糕凍朱古力

晚餐都有跟餐湯同餐包,我地亦都加錢叫左小食同甜品

餐包勁脆

香草烤雞扒黑松露什菌意大利粉
黑松露味好香,而雞扒香草味道都醃得唔錯,肉質亦都嫩滑。

忌廉汁鳳尾蝦球燴煙斗粉

紐約芝士蛋糕

焦糖果仁蛋糕

凍朱古力
2022-01-05 245 浏览
今日約左朋友仔去屯門公園玩,玩之前我地去左朋友仔屋企樓下良景商場茜廊食午餐。餐牌有午市套餐、聖誕套餐、鐵板餐,仲有小朋友勁鍾意的兒童餐。我地點了一個午市套餐和聖誕兒童餐。午市套餐好抵食,有餐湯、蒜蓉包、飲品,凍飲又唔駛另外加錢。忌廉湯&蒜蓉包香辣彩椒蜆肉意大利粉一上枱,香氣撲鼻,蜆肉處理得好好,沒有沙,蜆肉份量都夠多而且沒有雪藏味,意粉火喉剛剛好,軟硬適中,夠辣惹味,味道調節得剛剛好。焗法式田螺薯蓉(半打)軟嫩既田螺吸收了醬汁精華,薯蓉夠滑聖誕兒童餐,隨餐奉送橙汁及小禮物炸魚柳拼雞中翼配肉醬意粉好豐富,炸魚柳和炸薯條,新鮮熱辣辣炸起,肉醬意粉非常掛汁,每啖都充滿了芝士和肉醬的味道。焦糖果仁蛋糕焦糖味不會太甜,加埋果仁一齊食,口感層次豐富

我地點了一個午市套餐和聖誕兒童餐。
午市套餐好抵食,有餐湯、蒜蓉包、飲品,凍飲又唔駛另外加錢。
忌廉湯&蒜蓉包

香辣彩椒蜆肉意大利粉

焗法式田螺薯蓉(半打)
軟嫩既田螺吸收了醬汁精華,薯蓉夠滑

聖誕兒童餐,隨餐奉送橙汁及小禮物
炸魚柳拼雞中翼配肉醬意粉

焦糖果仁蛋糕
焦糖味不會太甜,加埋果仁一齊食,口感層次豐富
2022-01-04 106 浏览
之前係上水已經食過,有質素保證,所以今日我地去左良景商場茜廊食Lunch 。餐廳裝潢光潔明亮,過左聖誕節,但一入到去依然都好有氣氛,餐廳以卡位為主,座位與座位之間不會逼狹,坐得舒適,午市套餐套餐已包餐湯、蒜蓉包、飲品,另外亦可以加$追加小食忌廉湯配蒜蓉包忌廉湯稀稠度剛好,蒜蓉包烘到脆卜卜三色芝士鮮茄焗豬扒飯($65)有驚喜,份量好大碟,豬扒好軟腍入味,豬扒飯的靈魂所在就是一定要有炒飯底,炒飯粒粒分明,不會太乾,飯上有滿滿的濃郁番茄醬汁和三色芝士,個汁濃得黎又不會酸。奧利汁焗日本北寄貝(+$28)薯蓉上放了兩隻大大的北寄貝,味道鮮甜,薯蓉夠滑,如果薯蓉入面再加多一點調味,味道會更好。經典紐約芝士蛋糕(+$27)芝士味濃郁,質地綿滑菊花雪梨蜜(+$14)

午市套餐
套餐已包餐湯、蒜蓉包、飲品,另外亦可以加$追加小食

忌廉湯配蒜蓉包
忌廉湯稀稠度剛好,蒜蓉包烘到脆卜卜

三色芝士鮮茄焗豬扒飯($65)

奧利汁焗日本北寄貝(+$28)

經典紐約芝士蛋糕(+$27)
芝士味濃郁,質地綿滑

菊花雪梨蜜(+$14)

1K
2021-11-28 607 浏览
同大胃之母食晚餐,佢就勁港女咁,又話冇所謂,又怕貴,又話唔食得呢樣嗰樣,又驚唔夠飽大胃就嚟呢間,同佢嚟個大包圍首先每人嚟一碗湯同蒜茸包,蒜茸包脆卜卜,浸湯一流羅宋湯多蔬菜,少少辣幾暖胃忌廉湯夠足料,有唔少嘅菇茸有機菜沙律嘅蜜糖芥末令大胃之母幾驚艷,係咁問呢款醬邊度買喎,大胃就覺得沙律菜嘅新鮮程度比較驚艷奥利汁焗日本北寄貝嘅整法有啲似法國田螺,同薯蓉一齊焗,帆立貝夠晒爆汁之後到主菜—龍蝦精選大烤拼薯菜,有原隻芝士焗龍蝦、香煎牛柳扒同有骨豬扒,龍蝦個芝士會拉絲,切開仲爆晒啲龍蝦籽出嚟牛柳好嫩口,五成熟啱啱好豬扒夠晒juicy,肉質夠嫩,仲有唔少薯菜,大胃之母都幾難話唔抵唔飽啦塞飽完大胃之母,仲有甜品上,今次佢仲唔投降?隨機蛋糕有榴槤芝士蛋糕,淡淡榴槤味恰到好處仲有杏仁焦糖蛋糕,大胃之母比較鍾意呢件

大胃就嚟呢間,同佢嚟個大包圍

首先每人嚟一碗湯同蒜茸包,蒜茸包脆卜卜,浸湯一流

羅宋湯多蔬菜,少少辣幾暖胃

忌廉湯夠足料,有唔少嘅菇茸

2人晚餐

牛柳好嫩口,五成熟啱啱好

塞飽完大胃之母,仲有甜品上,今次佢仲唔投降?

隨機蛋糕有榴槤芝士蛋糕,淡淡榴槤味恰到好處

仲有杏仁焦糖蛋糕,大胃之母比較鍾意呢件
2021-11-28
2人晚餐
2021-11-13 206 浏览
🐱鐵板牛柳配薯菜$1485成熟真的是剛剛好,很軟嫩牛味也很濃! 切開的時候肉汁慢慢滲出,很juicy😋🐱鐵板西冷配薯菜$1287成熟但不算太老,煎得很香!但肉汁相對較少。牛味也濃,而且這個價錢這麼大塊真的是超驚喜!🐱兩個餐包餐湯蒜蓉包羅宋湯比忌廉湯好飲!忌廉湯偏淡,羅宋湯材料挺多調味也較好。蒜蓉包很香很脆!好食!🐱兩個餐包冷熱飲品大大杯,自加糖漿,很好!🐱加$10有白飯/意粉飯很大碗,啱晒大胃人士!🐱加$29@有一件蛋糕焦糖果仁蛋糕不算太甜,口感鬆軟,果仁味突出,整體挺特別。馬塞爾朱古力蛋糕朱古力味很濃,口感挺滑,朱古力控必點。
🐱鐵板牛柳配薯菜$148

🐱鐵板西冷配薯菜$128

🐱兩個餐包餐湯蒜蓉包

🐱兩個餐包冷熱飲品

大大杯,自加糖漿,很好!

🐱加$10有白飯/意粉

飯很大碗,啱晒大胃人士!

🐱加$29@有一件蛋糕

焦糖果仁蛋糕不算太甜,口感鬆軟,果仁味突出,整體挺特別。

馬塞爾朱古力蛋糕

朱古力味很濃,口感挺滑,朱古力控必點。
2021-11-03 235 浏览
今次同朋友入左屯門良景邨良景商場新開嘅西餐廳茜廊食飯,新裝修,環境乾淨整齊,卡位都算幾多,適合情侶幫襯,大門口有一部機械人在歡迎來賓。點菜可以用手機掃QR code落單,會另外有蝦片送,我地叫左鐵板牛柳餐,及香煎紐西蘭斧頭羊架兩個餐,兩個餐都有餐湯同蒜蓉餐包跟,湯比較稀,只是一般,蒜蓉包夠脆。首先介紹鐵板牛柳餐,我揀左黑椒汁,兩塊牛扒好大塊,一個女仔會食唔晒,我叫左5成熟,我諗住鐵板就叫咗五成熟嚟到呢再煎一煎佢呢就啱啱好啦肉質呢好鮮嫩嘅 肉嘅質地又夠厚啦,好有肉汁嘅味道,配菜方面我就揀咗薯菜咁有一嚿焗薯同埋好多嘅菜類,成個餐睇落都好滿足, 另外一個羊架餐呢三嚿都好大嚿真係成舊斧頭咁好厚 肉質都好淋唔會韌,用一般嘅都好易就切到,配菜方面都係有焗薯同埋一啲蔬菜,都幾大碟。 送嘅蝦片都好大兜,不過唔知係咪擺得太耐呢有啲林,價錢唔係好貴,幾抵食,下次入黎會再試

2021-11-02
天氣開始轉凍,食個熱辣辣早餐🥣 叫了沙嗲牛肉出前一丁麵餐:✅ 新裝修,光線充足✅服務員有禮,友善和快捷✅食物樣靚,驚喜碗麵用煲仔上,感覺熱辣辣。✅牛肉無筋,滑口✅流心旦👍🏻⚠️ 湯底好喊,之後半天好口渴⚠️ 麵底未煮熟透,不過這是茶記普遍問題,茶記通常貪快未能發揮出前一丁最好既味道。最好味還是自家煮,唔好浪漫配額。⚠️多士樣靚,但食落唔夠熱和脆。隔籬舖四季冰室,早餐的多士十分出色! 不妨去偷一偷師。🙅🏻‍♂️鴛鴦很難飲! 明顯是用咖啡機沖咖啡,然後加茶。鴛鴦是高難度動作,不是每個水吧做到。⚠️ 原來分店是不同價錢的,食開其他分店,價錢較平。

天氣開始轉凍,食個熱辣辣早餐🥣
叫了沙嗲牛肉出前一丁麵餐:

✅ 新裝修,光線充足
服務員有禮,友善和快捷
✅食物樣靚,驚喜碗麵用煲仔上,感覺熱辣辣。
✅牛肉無筋,滑口
✅流心旦👍🏻

⚠️ 湯底好喊,之後半天好口渴
⚠️ 原來分店是不同價錢的,食開其他分店,價錢較平。
沙嗲牛肉出前一丁
2021-10-22 156 浏览
最近自從Donki喺屯門開張~屯門市廣場多咗好多人,搞到周圍都要無限等位🥲想食好野當然就要開始去下周邊地區,周圍搵食,今次就去咗良景商場,平時都會去下周圍掃街食小食!今次就去咗商場入面搵食,跟住食呢間西餐門面裝修得幾靚佢好有心思咁設計左萬聖節佈置好有氣氛想讚下呢度嘅蒜蓉包,超脆好鬆化加咗個前菜煙三文魚$18,性價比好高👍🏻白酒煮藍青口嘅蒜味超香,好鮮甜!$48分量超多黎到main course嘅部分,羊架好嫩滑,本身朋友唔中意食羊都覺得好味!招牌原隻脆豬手更加係好出色!size大不在話下,塊皮仲要超脆,連同豬手嘅油脂,入口即化,好有層次!紐約芝士蛋糕口感綿密,2個人share食剛剛好!

今次就去咗商場入面搵食,跟住食呢間西餐門面裝修得幾靚
佢好有心思咁設計左萬聖節佈置
好有氣氛
想讚下呢度嘅蒜蓉包,超脆好鬆化
加咗個前菜煙三文魚$18,性價比好高👍🏻
白酒煮藍青口嘅蒜味超香,好鮮甜!$48分量超多
紐約芝士蛋糕口感綿密,2個人share食剛剛好!
  • 招牌原隻脆豬手
2021-10-20 613 浏览
©環境:餐廳裝潢行新派路線,簡潔而摩登的環境空間寬敞,感覺舒服自在.©服務:繁忙時刻,個個店員都做到無停手但一舉手示意,回應迅速及有禮全店採用QR code落單,方便又快捷.©Highlight (影相/性價比/其他):©食物評價: © 百里香烤法式原隻春雞配薯寶 $137每Set套餐有Main,餐湯配蒜蓉包同飲品.餐湯方面,我揀左羅宋湯😍無論係份量定用料都好足!大大一碗裡面滿是材料如牛肉,椰菜,紅蘿蔔等酸中帶甜,甜中帶辣,配上藜麥蒜蓉包,一流.主角烤春雞係原隻上由於春雞體積細,肉質非常嫩滑春雞表面上添上調味料,經過烤焗後百里香味滲入哂雞肉中雞肉隨之變得如紙般薄脆切開後肉汁湧現,雞肉Keep到水嫩吾會乾嚡到蘸上燒汁,味道更富層次感😘仲有三塊脆薯角添~.餐飲揀左凍檸檬,茶底香濃,酸甜開胃~.© 鐵板特級牛肉眼扒配薯菜 $208同樣一Set有齊主菜,餐湯同飲品未上枱已聞聲聽到「沙沙」的鐵板燒聲😂牛肉眼扒size如一個手掌般大含豐富的油花,口感軟腍牛肉味濃厚,再沾上黑椒汁味道辛辣惹味,又能帶出牛肉嘅餘韻© 馬塞爾朱古力蛋糕 +$29食完仲有甜品胃的話,可以加配埋蛋糕有四款味道,我當然揀返我最