餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (德福廣場1期)
资讯:

2023-03-23 48 浏览
同屋企人經過九龍灣德福,想食台灣野,於是就去咗茶木,裝修舒服,環境乾淨。軟殼蟹龍蝦汁手作麵套餐 軟殼蟹炸得十分香脆而不油膩,咬落去軟熟多肉,而佢個手作麵十分有驚喜,咬落去彈牙,又掛汁, 而龍蝦汁都十分香濃,估唔到台灣fushion嘢都咁好食精選可頌窩夫套餐仲加送窩夫,加熱後嘅窩夫鬆脆可口,加上甜甜的朱古力醬,係一個不錯飯後甜品。四季青萱鮮果茶真係要讚一讚他們的飲品,同坊間飲品鋪味道大不同,果茶十分清甜,飲完後,甘香的茶味慢慢飄出來,入面水果用料很足。櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 娃娃菜都很清甜。鹽酥雞扒肉燥飯 另一個餐,我們叫了鹽酥雞扒 炸得十分香脆,炸皮不會太厚,味道剛剛好,不會過咸,入面的雞肉十分鮮嫩多汁,肉燥也十分好味,很下飯。紅油抄手抄手大大粒,入面啲肉都好鮮嫩,加上辣辣的紅油,令人不禁一啖接一啖。茶木珍珠奶茶冰淇淋奶茶味十分濃郁珍珠,加上煙煙韌韌的口感,正。佛手柑水果茶佛手柑畀人的感覺就更加潤喉清甜,喺水果茶上面加上了回甘。 整體來說是次用餐不錯,款式選擇多,飲品有驚喜。

軟殼蟹龍蝦汁手作麵套餐

精選可頌窩夫

四季青萱鮮果茶

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜
娃娃菜都很清甜。

鹽酥雞扒肉燥飯

紅油抄手

茶木珍珠奶茶冰淇淋
奶茶味十分濃郁珍珠,加上煙煙韌韌的口感,正。

佛手柑水果茶
佛手柑畀人的感覺就更加潤喉清甜,喺水果茶上面加上了回甘。

整體來說是次用餐不錯,款式選擇多,飲品有驚喜。
2023-03-19 54 浏览
茶木餐廳讓我又一次驚喜。除了裝修簡約清新外,餐牌也有了很多新菜式。紅燒牛肉麵,紅燒牛肉入味亦幾鬆軟,湯底濃厚,麵條薄身得黎又好滑,配菜蘿蔔都煮到入哂味!我們品嚐了櫻花蝦枝餅,炸得金黃酥脆,咬一口彈牙十足。路邊攤小食拼盤,炸雞扒香脆可口,食到雞扒的肉味及肉汁,幾美味,其他小食也不錯。茶木餐廳的水果茶也是一大特色,我選擇了高山金萱烏龍茶,甘甜帶清新感,非常好喝。整餐用餐體驗非常滿足,價格也非常合理。我會推薦茶木餐廳給朋友們。

我們品嚐了櫻花蝦枝餅,炸得金黃酥脆,咬一口彈牙十足。

台灣牛肉麵
2023-03-16
台灣牛肉麵
2023-03-16 160 浏览
茶木係我成日去既台式美食店,不過通常都係去將軍澳那間。今日經過九龍灣德福發現呢度既茶木好特別,好新淨,裝潢有別其他分店。原來連餐牌都有少少不一樣,所以一試!未到平日7pm都幾乎滿坐,應該幾好食。今日同行朋友唔太愛好甜品,所以唯有影相當食左。真係好想試個茶味蜜糖磚塊呀!點了兩款台灣小吃,香腸甜甜地,皮脆内juicy,唔錯唔錯。同生蒜及生菜一齊食好夾,食唔停口!滷水拼盤有我最愛既溏心蛋同牛肚,牛肚牛展好入味,好食😋溏心蛋煮得剛剛好,只是麻油落重手了一點。其他就中規中矩。到主菜上場,見OpenRice 好多人都讚呢度既手作麵,所以就試下啦,估唔到真係幾特別、幾好食。唔好以為係意粉口感,佢係台灣麵、煙煙韌韌咁,龍蝦汁夠多夠味。有成隻軟殼蟹,脆卜卜,點少少汁會更好食。另一主菜係甜酸肉,之前好幾次都好想試,但最後無揀,今次終於揀左。果然無揀錯,甜酸肉外脆内有口感,肉質結實彈牙,配上各種水果真的好滋味。加$10有肉燥飯,味道也不錯。呢間店有幾款特製既茶款,這款高山巨峰烏龍茶吸引了朋友的眼球,茶香味道不太濃,有淡淡的巨峰香味,但飲落又無巨峰味,幾特別。個設計幾似飲緊酒仲點了一杯櫻花特飲,呢個外表好靚,

未到平日7pm都幾乎滿坐,應該幾好食。

台式烤香腸

台式滷味拼盤

軟殼蟹龍蝦汁手作麵

鳳梨鮮果甜酸肉

有機台灣高山巨峰烏龍茶

仲點了一杯櫻花特飲,呢個外表好靚,只是怎麼會用了膠杯?我想要靚靚玻璃杯呀!面頭有好香好好味既櫻花奶蓋,下邊係燕麥奶,焦糖掛在杯邊,點了少甜,感覺似「微甜」,所以其實可以不用少甜。

粉紅櫻花燕麥拿鐵+仙草

今餐好滿足,會再來丫!
台式烤香腸
台式滷味拼盤
軟殼蟹龍蝦汁手作麵
鳳梨鮮果甜酸肉
有機台灣高山巨峰烏龍茶
粉紅櫻花燕麥拿鐵+仙草
2023-03-15 44 浏览
茶木好食就係人都知,但近來嘅二人餐抵到不得了,性價比極高👍🏻👍🏻只係$258就包左兩個小食兩個主食仲有兩杯野飲!因為想試多啲唔同小食,所以以優惠價追加左兩份小食😋一次過試曬鹽酥雞、雞翼、紅油抄手同娃娃菜,兩個人share非常唔錯👍🏻主食方面有曬佢招牌菜,唔會好似其他餐廳咁因為套餐而比其他無咁熱門嘅菜🫠招牌紅燒牛肉麵超好食,牛肉煮到好淋,半筋半肉唔會咬橡筋咁,而且好入味,好有台灣嘅風味。另外再叫左個新嘅烏魚子元貝手作麵,元貝勁大粒,又鮮味,奶油忌廉底加上烏魚子辣辣地,完全唔膩,係誠意之作👍🏻👍🏻最後太飽唔想食麵包類甜品,就追加左個雪糕,本身以為都係普通雪糕,但原來係黑糖珍珠奶茶雪糕😍😍😍超驚喜又好食!完全為呢餐畫上一個完美嘅句號💙

• 紅燒牛肉麵
  • 烏魚子元貝手作麵
2023-03-13 48 浏览
今晚同老婆到teawood食晚餐,跟以前食過的茶木感覺煥然不同,裝修簡約清新了,感覺清爽左,就連餐牌也改變了👍🏻。見到隔籬枱有個茶香三文魚茶漬飯賣相幾吸引,我也order先😚,三文魚好厚肉,將湯加入飯後,再加上有三小碟(脆蝦米、木魚花、脆米)口感非常豐富😋,老婆點了台南海鮮之旅-軟殼蟹龍蝦汁手作麵,👍🏻麵吸收晒龍蝦汁,再加上脆口的軟殼蟹,美味😋。再來個小吃炸蝦餅,炸到金黃色,最緊要咬落去,超彈牙🤤。正爆👏🏻👏🏻。黎得茶木,又點可以唔飲水果茶呢,而家水果茶的茶底都有得選擇,我揀了高山金萱烏龍茶,甘甘地有清新感覺,不錯👍🏻。最後要食甜品😎,芒果吉士可頌窩夫,睇樣都知道好食,窩夫仲係脆口的👍🏻,今餐好滿足,而且價錢合理👏🏻👏🏻👏🏻
  • 茶香三文魚湯漬飯
  • 軟殼蟹龍蝦汁手作麵
  • 芒果吉士可頌窩夫
  • 四季青萱鮮果茶
2023-03-12 46 浏览
又再去食茶木多數都係因為想食佢個手作麵第一次去德福呢間茶木食入面原來咁多位、空間感十足見到佢哋最近出咗新menuBIG爆奶茶系列勁吸引今次試咗濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶🥤兩杯飲品都唔錯不過覺得用返正常啲杯會靚啲終於食到呢個菠蘿咕嚕肉上次去黃埔分店賣哂最鍾意佢入面咁多水果好特別入面有勁多菠蘿、仲有火龍果、士多啤梨🍓酸酸甜甜好開胃好啱送飯次次都會叫嘅手作麵、唔多介紹枱枱都會叫紅油抄手都唔錯、但覺得可以辣啲黑麻油雞翼都幾香今次試吓第二個甜品我記得好似都有好多味道揀都唔錯、下次再試吓其他味道
又再去食茶木
多數都係因為想食佢個手作麵

第一次去德福呢間茶木食
入面原來咁多位、空間感十足

見到佢哋最近出咗新menu

終於食到呢個菠蘿咕嚕肉
上次去黃埔分店賣哂

最鍾意佢入面咁多水果
好特別

入面有勁多菠蘿、仲有火龍果、士多啤梨🍓
酸酸甜甜好開胃好啱送飯

次次都會叫嘅手作麵、唔多介紹

枱枱都會叫

紅油抄手
都唔錯、但覺得可以辣啲

黑麻油雞翼都幾香

今次試吓第二個甜品
我記得好似都有好多味道揀

都唔錯、下次再試吓其他味道

• 烏魚子元貝手作麵
2023-03-10 967 浏览
第一次食茶木既下午茶,今日係九龍灣睇完戲,經過見到下午茶感覺幾抵食,平過平時正價之餘仲有野飲😝即刻同朋友入去食個late tea。德福店嘅裝修好靚,行簡約木系風,加埋台風字句,好relax😆*軟殼蟹龍蝦汁手作麵 $108*呢個主食有少少類似台灣crossover西式咁,龍蝦汁有意大利風味加埋軟殼蟹配上台式彈牙手作麵,又出奇地夾喎😏*路邊灘小食 $58*小食包含鹽酥雞排、鹽酥福州魚丸及台式烤香腸,份量都非常足夠,好大份。鹽酥雞排值得一讚唔會好乾,亦夠鹽酥,夠味👍🏻第一次食福州魚丸,類似貢丸咁包左啲魚肉係入面,有驚喜🧆*台式肉鬆起司香蔥蛋餅 $46*蛋餅入面係煎蛋配埋芝士片青瓜絲同肉鬆,肉鬆喜愛者表示可以接受更大量既肉鬆🤤*(凍)有機臺灣高山茉莉龍珠茶 跟餐+$21*食完啲熱氣野配番杯冷泡茶就岩晒了☺️呢個造型滿分之餘,平時好驚冷泡茶唔夠即沖熱茶咁茶味香濃,不過呢set 茉莉龍珠茶就唔會啦,因為佢加埋茶味既冰粒,一路飲都夠冰涼同會淡味🍵*濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 跟餐+$17*呢杯野飲係為了慶祝 茶木10週年,特登炮製既升級版😍下面既奶茶底好夠茶香,配埋上層既起司奶蓋甜度岩岩好,非常夾🧋好解渴

*軟殼蟹龍蝦汁手作麵 $108*

*路邊灘小食 $58*

*台式肉鬆起司香蔥蛋餅 $46*

*(凍)有機臺灣高山茉莉龍珠茶 跟餐+$21*

*濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 跟餐+$17*

呢杯野飲係為了慶祝 茶木10週年,特登炮製既升級版😍下面既奶茶底好夠茶香,配埋上層既起司奶蓋甜度岩岩好,非常夾🧋好解渴。跟下午茶餐加呢個野飲原來只係加$17,抵飲😗

*四季高山金萓烏龍鮮果茶(熱) $46*

水果茶玩意味道什濃,可以自己沖茶,呢個同平時水果汁底個隻唔同🍊係用茶葉茶沖,比較清新。

*雙重茶香蜜糖磗塊 $68*

呢個新口味招牌蜜糖磚塊亦都同步10週年升級,變身成為雙重茶香蜜糖磚塊。蜜糖麵包吐司底外脆內軟,配埋奶茶雪糕同埋鐵觀音cream🍦冰火交融,啖啖都濃郁極致。再加埋焦糖香蕉同埋大量黑糖珍珠,滿足晒想食甜品既癮🍯

另外茶木既10週年禮盒🎁入面有台式鳳梨蘇🍍仲有7小罐唔同茶種既茶葉☕️有陣陣清香,延續係茶木堂食既味道😆除左野食,仲有珍珠奶茶造襪同埋扣針☺️岩晒奶茶愛好者😌
鍾意食台式磚塊,當中茶木可以話係性價比最高,今日黎到呢間未黎過既分店,都幾有驚喜裝修一貫舒適黑麻油雞翅有陣陣麻油香,雞翼肉質嫩滑金黃鹽酥雞炸到金黃香脆,入面亦唔乾身,好有台灣夜市風味烏魚子元貝手作麵幾有驚喜既一個主食烏魚子勁香勁惹味元貝煎封得唔錯手作麵係介於意粉同日式炒麵之間既感覺,幾特別古早杏鮑三杯雞地瓜米粉杏鮑菇同三杯雞都好惹味地瓜米粉口感同味道都同米粉好相似,但係口感更清爽草莓蜜糖磚塊食過咁多間茶木,呢間既磚塊應該係做得最好佢真係做到脆得黎唔硬,高質黑糖冬瓜茶食完咁多熱氣野最好就飲杯冬瓜茶下下火
裝修一貫舒適
黑麻油雞翅
有陣陣麻油香,雞翼肉質嫩滑
金黃鹽酥雞
炸到金黃香脆,入面亦唔乾身,好有台灣夜市風味
烏魚子元貝手作麵

幾有驚喜既一個主食
烏魚子勁香勁惹味
元貝煎封得唔錯
手作麵係介於意粉同日式炒麵之間既感覺,幾特別
古早杏鮑三杯雞地瓜米粉

杏鮑菇同三杯雞都好惹味
地瓜米粉口感同味道都同米粉好相似,但係口感更清爽
草莓蜜糖磚塊
食過咁多間茶木,呢間既磚塊應該係做得最好
佢真係做到脆得黎唔硬,高質
黑糖冬瓜茶
食完咁多熱氣野最好就飲杯冬瓜茶下下火
2023-03-06 61 浏览
Wait time: we got there 7pm on a weekday, thankfully we were able to grab the remaining table left.Environment: it’s inside Telford plaza, the restaurant has been renovated recently I can tell. Very hip and stylish cozy venue. Food: the dishes were delicious and flavorful. The salmon rice with soup was light and easy to eat. The soft shell crab was an amazing dish. Spicy oil dumplings were nice I love the ingredients. My favorite dish was the noodles with pan-seared scallops, so soft, tender and

Food: the dishes were delicious and flavorful. The salmon rice with soup was light and easy to eat. The soft shell crab was an amazing dish. Spicy oil dumplings were nice I love the ingredients. My favorite dish was the noodles with pan-seared scallops, so soft, tender and bouncy at the same time. The vegetables and salad weren’t bad. The drinks were decent. We ordered 2 waffles for sweets they were both tasty and creamy.

Service: good attentive staff
Pricing: decent pricing for lots of food for 2 ppl
Recommend: Yes
2023-03-06 697 浏览
最近每星期都會在九龍東一帶學車,為了有足夠精力學習都會在上課時吃晚餐給自己注滿能量!這次又來到九龍灣地鐵站的商場找美食,這次想吃一下台灣菜,醒來有一間連鎖的台式餐廳很久沒吃就趁著還未到繁忙時間來這店吃台灣美食路邊攤小食 $68來到台灣餐廳一定要吃台灣小食!這個路邊攤小食拼盤就最適合~ 有鹽酥雞、酥炸花枝丸、台灣香腸跟蒜片,幾款最有代表性的台灣國民小食,花枝丸外脆內軟還有粒粒花枝粒,香口又爽彈!鹽酥雞炸漿不會厚加上調味得宜,做到香酥惹味~ 至於台灣腸烤得剛好!口感扎實又煙韌,肥瘦肉比例恰當,甜甜的味道再配生蒜片,沒有不好吃的理由!軟殼蟹龍蝦汁手作麵 $148(套餐價)濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 +$10(套餐加配價)自己從來沒吃過店家的手作麵系列,看到這個帶濃厚fusion菜色彩的軟殼蟹龍蝦汁手作麵絕對吸引到我~ 手作麵水準甚高,爽滑不會太軟腍反而有咬口,是意料之外的口感!最欣賞它的掛汁能力,每一口麵都沾滿龍蝦汁的鹹鮮味~ 軟殼蟹size蠻大的,炸得金黃香脆不油膩,還吃到點點蟹肉,配上麵條口感一流!不說還會以為自己在吃西式意粉,完全有驚喜的一款到訪當日只要額外加$10就可以選一杯推廣台式特飲
路邊攤小食 $68
軟殼蟹龍蝦汁手作麵 $148(套餐價)
濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 +$10(套餐加配價)

到訪當日只要額外加$10就可以選一杯推廣台式特飲,非常超值!這杯濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶真的很好喝!鐵觀音茶底甘香清澈不苦澀,走甜令茶味更突出,表面的芝士奶蓋綿密柔滑輕盈,帶淡淡的芝士鹹香,兩者味道相當合襯,茶藝師的沖泡技術非常到家!
雙重茶香蜜糖磚塊 $88
店家最受歡迎跟signature 的必定是她的蜜糖磚塊系列,每一個口味都是好吃!最近店家就推出了「雙重茶香蜜糖磚塊」這個新口味~ 賣相絕對IGable,色彩繽紛,看著已經食指大動!
自家製的麵包切得厚厚再烤至金黃色,放上奶味香濃的Milktop 奶茶味雪糕跟以鐵觀音鮮打的忌廉;再加入黑糖糖漿、黑糖珍珠、士多啤梨跟帶焦糖面的香蕉,多種口感,香甜但帶層次,味道也是超級豐富!暖暖的香脆麵包磚塊配軟滑冰凍的忌廉跟雪糕,其實沒有太甜太膩的感覺,還會散發出淡淡茶香,有種令人想一口接一口的魔力~ 真不愧為Ace產品!
店家在港開業也有好一段的長時間,由當年初到香港大家爭相到訪為求吃一個蜜糖磚塊;到現在業務持續拓展到座擁廿間分店就足以證明這店魅力有多強大~
這次到訪的九龍灣店實在對店面的印象加分,首先換上台式的文青風格,座位變得更寬闊也更有空間感,客人可以在一個愜意的環境下進餐感覺更好;食物的種類、款式也是推陳出新,質素也有不少令人喜出望外的感覺,服務也是很到位又細心,看到店家努力經營,不斷為客人帶來新鮮感這點要一讚!要一提最近店家還推出不少台灣小食及禮品也是CP值很高,包裝得體很適合作為禮物送人啊!
2023-02-13
2023-02-28 51 浏览
晚餐同屋企人出去食一間台式餐廳叫左:元具藜麥飯套餐 跟餐飲及窩夫📝元貝新鮮彈口 藜麥飯入面混合咗黑豆、蕃茄及菇類等配料 為整個飯增添色彩 健康又美味😋唯員工感覺上有點hea, 其他都滿意
晚餐同屋企人出去食一間台式餐廳
叫左:元具藜麥飯套餐 跟餐飲及窩夫

唯員工感覺上有點hea, 其他都滿意
2023-02-26
2023-02-28 45 浏览
茶木‧台式休閒餐廳 呢間茶木裝修得好靚,而且野食質素好高😝甜品選擇都幾多,推薦大家同朋友嚟食飯聚下🤩烏魚子元貝手作麵 🍝 $98烏魚子比想像中多,所以整體食落好有咬感😝元貝夠哂厚同大粒,入口好滿足🥰手作麵質感唔錯,幾彈牙,成個麵偏creamy,都幾好食❤️茶香三文魚湯漬飯 🍲 $98上次見到隔離枱食茶漬飯好似好吸引咁,所以今次專登叫嚟試試☺️嚟到超香,令人食慾大增,三文魚大大塊,好厚肉,茶嘅味道好香好出,同個飯好夾,推薦🤤台式滷味拼盤 🧆 $86滷水拼盤有好多唔同種類嘅野食,雞翼、牛肚、腩肉,牛𦟌,滷豆腐同滷水蛋😆全部都好入味,肉質都好淋身😝紅油抄手 🥟 $62紅油抄手份量都算幾多,雖然表面嘅油會比較多,但入口質感正,而且好足料,味道都唔錯🤤冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫 🍨 $58雪糕揀左曲奇味🤤士多啤梨近排當做所以好甜好正,吉士cream都幾多😆雖然好肥但好好食😋窩夫都夠哂脆,熱辣辣嘅窩夫配冰凍雪糕係絕配☺️四季青萱鮮果茶 🍵 $46好好飲嘅果茶,水果嘅種類好多😍我地叫左金萱烏龍,茶味好濃好清甜,加埋水果真係絕配,味道偏甜,好推薦大家試下❤️地址:九龍灣偉業街33號德福廣場一期L1樓G53
茶木‧台式休閒餐廳

味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2023-02-26 40 浏览
2023.02.24 lunch 其實呢次之前都嚟咗一次,因為叫嘅食物一樣,所以都冇寫,但呢次都想寫下。 除咗揀唔同嘅食物之外,亦因為覺得個餐飲真係變哂,初初裝修完,成個set lunch 做得好好,感覺好用心,連杯餐飲都好講究⋯⋯之後冇耐就轉左,雖然啲茶都已經求其咗,但都仲係用玻璃杯俾客人,但呢兩次用紙杯,茶味亦好普通了,同埋好混濁,不過都係有跟蜜糖珍珠,都叫做一杯珍珠茶😅今次女友終於揀台式麻辣半筋半腩手工拌麵,因佢唔食半筋半腩,所以次次都冇叫,今次突然諗到,我揀佢會食嘅鹽酥排骨肉燥,咁就可以對掉主食!😁😁呢次我要麵,但到咗先覺得應該照要飯,因為肉燥同其他配菜都係食飯夾嚟啲,但就可以試吓個麵,好味喎😃原來佢個麵唔錯喎,個牛肉湯好香好夠味😋👍🏼 至於個鹽酥排骨,正正常常,唔夠鹽酥味。女友個麻辣伴麵都好正,女友大讚,攪到我都要試吓,真係喎!好香好好味😋👍🏼 如果佢考慮將呢個伴麵配其他主食就好喇!又或者有兩、三款主食俾人揀,正喎😂😂 其實個半筋半腩都好味㗎,但就睇你鐘唔鐘意食,個set有埋一件鴨血同素鵝,我哋唔食鴨血,落單時有得揀幾好!唔使浪費👍🏼但個素鵝味道就麻麻,下次都可以唔叫🤪但今次
2023.02.24 lunch

鹽酥排骨肉燥麵
台式麻辣半筋半腩手工拌麵

但今次明顯覺得服務麻麻,有個服務員戴住口罩都覺佢黑口黑面咁,雖然叫佢拎嘢都有拎,但好似唔願意咁囉🙄
2023-02-24
九龍灣德福茶木 🍵🪵之前覺得九龍灣中價位西餐除左德福商場嘅Beans 就冇乜其他選擇,宜家有埋 茶木比大家揀 😌😋 本身諗住食茶木都係食台灣嘢同磚甜品,點知呢間有埋 fusion 菜 🥗🍲🍹多左西餐中餐選擇,仲有唔同特飲揀🧋🍹🍽四季青萱水果茶 🍹😋:清甜清新滿滿,大推薦紅蔥奶油培根手作麵🫕🍝😋:幾特別,有cream 味但唔係普通 carbonara 感覺,Fusion 感重 茶香三文魚湯漬飯😋:推薦,有茶嘅清香,煎嘅三文魚都好好食,同茶湯一齊食幾夾小食拼盤😋:台灣夜市感覺裝修完嘅茶木認真唔錯,建議一試 —-> 裝修完嘅茶木除左食到台灣的味道外,仲有西式style,台式fusion菜你又試過未呢😋😋

九龍灣德福茶木 🍵🪵

四季青萱水果茶 🍹
😋:清甜清新滿滿,大推薦

紅蔥奶油培根手作麵🫕🍝

茶香三文魚湯漬飯
😋:推薦,有茶嘅清香,煎嘅三文魚都好好食,同茶湯一齊食幾夾

小食拼盤
😋:台灣夜市感覺

🦀軟殼蟹龍蝦汁手作麵 套餐 $138 手作麵爽滑之餘仲好掛汁,每條麵都充滿龍蝦汁嘅鹹香。軟殼蟹炸得非常香脆而唔會太油膩,估唔到咁耐無食過茶木竟然咁大驚喜,真心幾好食😆🥗跟餐 精選前菜沙律呢個沙律有沙律菜、藍莓、士多啤梨、車厘茄等,用料新鮮,仲有我最鍾意嘅芝麻醬👍🏻🐔跟餐 黃金鹽酥雞 半份 +$22 半份都有成碗咁多,呢個真係好好食,鹹度啱啱好,唔會太油膩,乾脆得嚟裏面嘅雞肉都唔會好鞋口👍🏻❤️跟餐 自家製台式烤香腸 一條 +$20 一條烤香腸都有五、六塊咁多!食落好香甜,唔會太油膩,配合埋生蒜片,係台灣嘅味道啊😍🧋跟餐 濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 +$10適逢茶木10周年,而家可以加$10就飲到呢杯奶蓋鐵觀音奶茶,真係好抵!鐵觀音茶底好香,芝士奶蓋帶淡淡嘅芝士鹹香,飲落好輕盈,唔會好膩🧀🫖茶香三文魚湯漬飯 套餐 $128 呢個好值得一試!件三文魚好厚身,煎得好香口同好juicy。個飯本身加咗飯素,配合埋啲三文魚油已經好好食;加咗啲帶淡淡茶香嘅湯入飯之後,啲飯又變得清淡啲。但加番啲脆米、木魚碎同蝦乾,個口感又會變得好豐富,味道亦都會有所提升,大家一定要試👍🏻🐥跟餐 黑麻油雞翅 兩隻 +$22
🦀軟殼蟹龍蝦汁手作麵 套餐 $138

🥗跟餐 精選前菜沙律

🐔跟餐 黃金鹽酥雞 半份 +$22

❤️跟餐 自家製台式烤香腸 一條 +$20

🧋跟餐 濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 +$10

🫖茶香三文魚湯漬飯 套餐 $128

🐥跟餐 黑麻油雞翅 兩隻 +$22
味道有啲似港式滷水雞翼,不過不失🙃

🧇跟餐 精選可頌窩夫
呢個牛角包窩夫未至於好香脆,但會食到牛角包本身嘅牛油香,加埋朱古力醬同杏仁片,簡單得來又好食😋

🖤跟餐 黑糖薑母茶
黑糖嘅香甜味同薑嘅辣味平衡都好好,唔係行貨😙

🍯雙重茶香蜜糖磚塊 $68
冰凍嘅Milktop 奶茶味雪糕配上鐵觀音鮮打嘅cream,同暖笠笠嘅香甜蜜糖磚塊互相輝映、一冷一熱。無數qq嘅珍珠同淡淡茶香,真係有種飲珍珠奶茶嘅感覺。另外仲有一條切開兩半嘅焦糖香蕉同士多啤梨,好睇又好食

🍍鳳梨酥 $68/6件
原來呢度啲鳳梨酥都幾好食,好多鳳梨果肉,又唔會太酸👍🏻
2023-02-13