餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (iSQUARE國際廣場)
资讯:

2019-06-17 353 浏览
炎炎夏日到ISQUARE覓食懷念台式味道 便來茶木食台式料理囉設計漂亮的菜單今天天氣太熱來食飯類 酥炸排骨肉燥飯一端上來香味四溢 白飯上淋上滿滿的肉燥配上一旁炸的金黃酥脆的排骨 以及簡單的滷蛋跟小菜 跟照片看起來差不多肉燥飯非常好吃 味道很好不會過鹹或是太淡主角排骨一口咬下非常多汁酥脆 肉很軟嫩油脂很多 非常有台灣味 炸雞排肉燥飯主角換成了雞排 一樣讓人看起來口水直流一口咬下不會乾也不會柴 比起排骨沒有太多油脂 吃起來比較清爽唷整體而言食物美味環境舒適推薦給喜歡台式美食的朋友
炎炎夏日到ISQUARE覓食

整體而言
食物美味環境舒適
推薦給喜歡台式美食的朋友
炸雞排肉燥飯
2019年6月7日 (星期五) 6:12pm 33°C 餐廳裝飾以環保木片打造藝術大樹,綠色為主調,帶有綠化氣息;餐桌與餐桌之間的距離則比較貼近,不夠寛敞了。 不銹鋼匙羹、叉子形狀好像地盤的鐵鏟一樣,特別又有趣! 環境光亮整潔,餐具乾淨。 週末、週日及公眾假期均沒有提供套餐,必須單獨下單。 人數:2 人 HK$300 不用排隊等位 鳳梨鮮果甜酸肉 - 賣相絕對 100 分,非常吸晴。肉排切成條狀,肥瘦適中,外脆內軟,醬汁濃郁,拌勻白飯一起吃,味道一流。菠蘿大大件,火龍果則細件,份量不少。此外,亦加入荔枝和藍莓,配合甜酸汁,感覺開胃又美味。請注意:廚師將大部份肉排鋪底,吃時記得要翻一翻啊~【推介之選】❤❤❤ 古早味三杯雞 - 雞翼顏色很深,肉質新鮮,煎得不乾身,味道濃厚,帶有少少辣味,感覺佳。座在小火爐之上,一直保持熱烘烘,感覺高雅別緻。【推介之選】❤❤❤ 榛子百利酒慕斯餅 - 質感又軟又滑,榛子味香,隨之亦散發咖啡和芝士味道,餅底脆口,使人想起意大利芝士蛋糕呢!【推介之選】❤❤❤ 熱香芋奶茶 - 喜歡紫色,甜美可口。 白飯 - 軟綿潤澤,不粗糙乾硬。【 溫 馨 提 示】:❶ 用餐時間
鳳梨鮮果甜酸肉 + 古早味三杯雞 + 熱香芋奶茶 + 凍黑糖珍珠奶茶 + 榛子百利酒慕斯餅 + 2個白飯

2019年6月7日 (星期五) 6:12pm 33°C

不銹鋼匙羹、叉子形狀好像地盤的鐵鏟一樣,特別又有趣!

環境光亮整潔,餐具乾淨。

週末、週日及公眾假期均沒有提供套餐,必須單獨下單。

人數:2 人 HK$300

不用排隊等位

榛子百利酒慕斯餅

熱香芋奶茶 - 喜歡紫色,甜美可口。

白飯

白飯 - 軟綿潤澤,不粗糙乾硬。

【 溫 馨 提 示】:

用餐時間為90分鐘

星期一至五提供晚市套餐

星期六、日及公眾假期不提供晚市套餐

加一服務費

結帳付款須自行到收銀處
2019-06-07
庆祝纪念
生日
2019-06-03 242 浏览
今日約咗個朋友喺尖沙咀食飯 行到去iSquare 本來諗住食越南野 但係未入去睇齋睇個Menu 已經覺得價錢唔吸引食物唔吸引 於是乎放棄繼續上6樓睇吓有乜食6樓印象中有炸豬扒有上海野有台灣野 見到茶木冇人排隊 就決定食佢永遠都好食嘅就一定係鹽酥雞麵 我唔係好鍾意食呢啲麵 所以我轉咗做米粉 落單之後大概等左10至15分鐘就有得食 佢嘅鹽酥雞真係炸得好出色 唔算好油 但係好香口 而且唔會炸到乾爭爭 同埋都好入味 而佢個米粉之所以好食 因為佢有牛嘅湯底 米粉索哂啲味再飲兩啖湯 呢個都係堅好食嘅埋單大概$80左右 比一般台灣餐廳貴 但都值得食

埋單大概$80左右 比一般台灣餐廳貴 但都值得食

2019-05-13
2019-06-01 251 浏览
看完電影便走下幾層看看有什麼東西吃,最後選了茶木。座位有點窄,雖然是卡位,但桌子一放了幾樣食物便很快滿了。醬燒豬軟骨麵:豬軟骨很腍,尤其是軟骨的部份,不會咬到卡卡的,完全腍身。肉質不黏牙。唯麵的質感有點厚實,吃起來口感不太好。豉蔭炒A菜:台式A菜配上雜菌,用豉蔭去炒,入味無比,又不鹹。鐵板菜甫煎蛋:煎得底部甘黃,不會過焦,蛋香滿滿,裏面的菜甫為蛋餅加上脆脆的口感。芒果香草蜜糖磚塊:磚塊即是多士,即時烘好,每口配上雪糕還都是脆卜卜,芒果雪糕融化速度可接受,吃起來像維記雪糕,唯芒果和藍莓不太甜。
看完電影便走下幾層看看有什麼東西吃,最後選了茶木。

座位有點窄,雖然是卡位,但桌子一放了幾樣食物便很快滿了。

2019-05-31 197 浏览
有一日因為咁啱俾人放咗飛機所以同個飛去下午偷閒一下。去到尖沙咀嘅一間臺灣餐廳叫做茶木。聽就聽得多喇真係第一次先遇到。但因為剛剛嘅事情而影響咗少少胃口當然我都會保持中立去品嚐這間餐廳嘅美食。呢間餐廳舖面非常之闊落,都好光猛。衛生環境唔錯啲嘢,餐具都係乾淨嘅。都有好多職員好忙噉走嚟走去忙到不可開交去服侍啲客人。一入到去收銀員好快就用國語同我講歡迎光臨,然之後問我幾多位然後就馬上帶我入左基本上都唔使等非常之好啱哂啲心急嘅我唔會因為等位而唔耐煩。坐低睇過咩料之後我就同我朋友嗌咗一個煮菜一個小食噉就大家紛嚟食。嗰個魚肉豆腐非常彈牙同香口,滷肉飯非常夠味道d肉又彈牙d汁又夠香濃,飯嘅數量都唔錯。簡簡單單就品嚐咗臺灣最出名嘅滷肉飯,真是開心的一天哦。

呢間餐廳舖面非常之闊落,都好光猛。
衛生環境唔錯啲嘢,餐具都係乾淨嘅。
都有好多職員好忙噉走嚟走去忙到不可開交去服侍啲客人。

簡簡單單就品嚐咗臺灣最出名嘅滷肉飯,真是開心的一天哦。
2019-05-11 245 浏览
今天想吃台式午餐,而茶木是一個不錯的選擇。午餐台式飯麵,亦有意式手作麵和希臘式藜麥飯,價格由$68-$78。Teawood 紅燒牛肉麵$78紅燒牛肉大大件,有三件,採用牛𦟌部分,炆得軟腍又入味。配菜有紅蘿白和白蘿蔔,質地比較硬身。麵條是粗麵條,口感Q彈,口感滑滑,而湯底亦濃香惹味,不錯。自選午餐$69自選午餐有前菜、餸及麵或飯,選擇好彈性。前菜幾豐富,有雪菜毛豆、麻辣雞腎和滷水旦,味道平平。主菜:沙茶烤夫炖牛腹腩份量足,牛腹腩肉味濃厚,肉質夠腍身又不失嚼感,沙茶味很突出,濃而不辣,烤夫索哂D汁,好惹味.怪不得餐牌上有推介。古早味肉燥飯的肉燥份量比較少,有醬油的甜味又唔太咸,味道甜香,真的好下飯。黑糖薑母茶甜甜地,薑味比較淡,味道以黑糖為主。胚芽奶茶的茶味幾香,唔太甜,加上胚芽的甘香,幾好飲。這兒的午餐性價比不錯,是午餐的好選擇。

Teawood 紅燒牛肉麵$78

自選午餐$69
自選午餐有前菜、餸及麵或飯,選擇好彈性。

前菜幾豐富,有雪菜毛豆、麻辣雞腎和滷水旦,味道平平。

黑糖薑母茶甜甜地,薑味比較淡,味道以黑糖為主。

胚芽奶茶的茶味幾香,唔太甜,加上胚芽的甘香,幾好飲。

這兒的午餐性價比不錯,是午餐的好選擇。
自選午餐
胚芽奶茶
黑糖薑茶
牛肉麵
2019-05-09
自選午餐
胚芽奶茶
牛肉麵
食過好多次都冇試過失望,朋友從新加坡回來,接著又要睇戲,以平價黎講,選擇食茶木一定係首選。我地3個人,3杯飲品,3個主食同一份甜品。朋友1點了紅燒半筋半腩牛肚湯麵及熱的水果茶。最初時朋友1以為叫錯左,因為見到好多腩,見唔到筋同肚,點知藏左係低下😂 啲牛都煲得好淋同入味。朋友2點了意式鱸魚青醬手作麵及草莓希臘優吉特飲不差,但味道都會是台式食物較香濃我就較長情,差不多每次都係點酥炸雞排麵及冰水果茶,我咁長情,硬係覺得好好食啦!基本上同台灣唔會有大分別,水果茶就消香濃湯味,好開胃消濟。朋友最多甜點,主食未睇,就決定了點流心起司竹炭吐司,對於不愛太甜嘅我,呢個較感覺健康。

朋友2點了意式鱸魚青醬手作麵及草莓希臘優吉特飲

不差,但味道都會是台式食物較香濃

2019-05-05
  • 紅燒牛肉麵
  • 炸雞排肉燥飯
  • 綜合水果茶
2019-05-06 187 浏览
不嬲都鍾意食台灣麵,今日lunch條癮起,所以就走咗去茶木度食面。每次茶木都係超多人,所以今日我要提早5分鐘離開公司。佢哋既set lunch好多選擇,Set A可以揀3款食品,Set B就有麵有飯有意粉,2個set都包埋飲野,有凍有熱,唔駛加錢👍🏻我今次叫咗酥炸雞扒面,紅豆薏米水(凍)面底係粗,扁既面,湯底夠晒味。而我最欣賞嘅係佢嘅酥炸雞扒,佢揸得好鬆軟,而內裡重係好juicy,配埋個紅豆薏米水黎清吓熱氣👍🏻👍🏻👍🏻
我今次叫咗酥炸雞扒面,紅豆薏米水(凍)
酥炸雞扒麵
2019-05-06
酥炸雞扒麵
2019-05-05 134 浏览
昨天去食甜品,座位已近滿,坐到最後近廚房的卡位, 竟目睹離譜事件:待應A將客人用過的水杯放在工作枱上待處理,過了一陣, 待應B 走去將水杯的水倒去, 並杯口向下放在杯架內, 大家以為杯架的杯將會被運去洗碗的地方清洗,但待應 C 竟然去杯架將用過的杯又拿起放在托盤上排好, 之後大家都會想到就係又將水倒落杯中派給客人飲, 實在太嘔心和缺德!! 沒有下次了, 以後都不會再去.
2019-05-04
下午茶
2019-05-02 145 浏览
同男朋友係尖沙咀食完晚餐就搵甜品食,就諗起茶木有多士磚所以就過左黎japjap😛本身想食士多啤梨多士磚但侍應話無晒...(其他味既磚都無晒 得返呢個😭) 局住要試新野🤕呢個係竹炭多士配流心芝士,有oreo雪糕。一黎到,賣相都幾新鮮。但切開就有啲失望啦,因為佢menu上寫既流心芝士係完全無流心😟(感覺被騙)只有鋪係面頭既芝士。而且多士亦無味,又唔夠芝士既情況下只能配上雪糕食。男朋友就叫左杯熱咖啡,送上時仲有兩塊餅乾伴碟,值得一讚,味道普通不過不失。整體而言,新口味並無令我驚喜反而有啲失望。希望下次可以食到蜜糖味既多士磚。

宵夜
2019-05-02 94 浏览
入坐时店员服务周到 还主动帮我地换张大d既台食物方面:个草莓吐司真心正炸鸡排唔会话粉多肉薄啱啱好肉燥饭味道还可以但蚵嗲我就认为太油炸粉太多不太推荐总体而言我认为体验唔错
入坐时店员服务周到 还主动帮我地换张大d既台

总体而言我认为体验唔错

2019-04-06
  • 士多啤梨磚塊吐司
2019-04-25 125 浏览
又一太興集團旗下餐廳,品質都算有保證。一行兩人平日約7點去到,唔使等位都算正常。我地叫左鹽酥雞麵,白苦瓜鳳梨湯($58),一杯水果茶($35)同芒果多士($79)鹽酥雞麵,芫茜夠多湯底都好香,但炸雞就發現有兩塊淨係得雞皮🤢 水果茶無特別多士係好味既,因為無特別同waiter講要後上,佢又無問,所以落完柯打一陣就上左枱,搞到要甜食食先。😑見到新餐牌佢多左幾款湯既選擇,仲可以加$20配餐,不過太飽淨叫左個湯。個湯反而有驚喜,d雞好滑,菠蘿好甜,白苦瓜我地就唔識欣賞喇,雖然呢個係雞湯,但唔會有好多雞油,好清好好味,推薦!

水果茶

水果茶無特別

香芒多士

苦瓜鳳梨雞湯

苦瓜鳳梨雞湯
2019-04-10 179 浏览
茶木對大家來講一啲都唔陌生!主食唔差既。。不過覺得佢哋出甜品比較出色!今次下午茶時間去,專登就係為咗食甜品!🍽🍰🍸蜜糖磚塊除咗賣相吸引,味道亦相當唔錯!士多啤梨更加係我嘅最愛!今次專鄧試咗佢嘅士多啤梨蜜糖磚塊!士多啤梨加雪糕的外表好靚, 味道亦都非常唔錯!磚塊加上蜜糖依然都好脆口,甜甜的。。非常美味!配上士多啤梨雪糕更加吸引!😋😋Overall very good !絕對係會再返去幫襯! 😋😋😋

2019-04-06 133 浏览
食完晚飯諗住食個甜品,但又覺得晚餐未夠飽又想叫多少少嘢食... 最後叫左芋圓同紅豆抹茶多士,仲有滷味拼盤同炸雞排,實行咸甜一齊食! 雞排炸得好香脆,皮亦夠薄,係有少少油膩,不過肉有肉汁,幾好! 甜品方面就屬於中上水平,冇太大驚喜,但係唔錯,芋圓口感好軟腍,得幾粒份量唔算太多,下次會再試!
2019-04-05
$60 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2019-03-24 120 浏览
今晚喺尖沙咀食完晚飯覺得仲好似有啲未夠滿足,就走咗去茶木食甜品,平日都好少食甜品,但係一想起茶木的甜品就好像第二個胃又打開了!我哋叫了一個綠茶紅豆多士磚, 這個多士磚真的是很大,足足有成三層高,加埋這個紅豆綠茶雪糕總共有四層! 這些磚是由多士做成,外面有一層糖漿, 它的蜜糖在外面有甜甜的感覺,而這個多士是熱辣辣!將這個雪糕混入這個多士磚,彷如置身於冰火交融的感覺! 綠茶雪糕亦有很濃綠茶的味道, 啖啖雪糕與多士磚真的是配合得天衣無縫,又不是太甜, 可說是今晚畫上一個完美的句號!