C+搵食團 || 延續台風熱潮 - 茶木台式休閒餐廳 近年韓風盛行好多韓國偶像或者食品陸續係香港登陸--但回想那些年台灣既風氣都唔少野台式休閒餐廳都有唔少登陸香港--早排ms.C之前同幾個閨蜜去完MK行完街 又到左開飯時間--女人既胃分好多種有d係專食澱粉質 有d係專食甜品--女人永遠都係貪心既動物閨蜜A要食飽肚野閨蜜B要食甜品都傾左成粒鐘先決定到去邊到食飯--最終我地決定搵一間可以滿足晒咁多個人願望既餐廳 茶木 || TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant----茶木我想唔使點介紹大家都知道茶木主打台灣--一間餐廳就可以滿足晒閨蜜A & B既要求--好多時去茶木都要排晒長龍今日好幸運地一到就有位不過我地入坐一陣間又開始出現人龍--行到熱辣辣當然要叫D野飲下先茶木既好處就係提供好多唔同既台式飲料有熱有凍任君選擇--台灣經典飲品系 阿里山烏龍黑糖奶蓋 (左) $33 黑糖胚芽奶茶 (右) $30--果杯有晒刻線有晒Standard就唔怕被呃喇-- 紫地瓜奧利奧冰沙 $35成杯紫BB啱晒紫控既BB--偷左朋友黎飲左一啖勁有Oreo味飲落飲得出Oreo粒粒-

C+搵食團 || 延續台風熱潮 - 茶木台式休閒餐廳

菜就叫左個凍食

皮蛋肉鬆豆腐 $52
皮蛋肉鬆豆腐

台灣經典小食

肉鬆、豆腐、皮旦加醬汁

滑滑豆腐

未食之前已經聞到好香

入面除左有奶油之外

仲有啖啖啖甜芒果肉

飽晒!

茶木‧台式休閒餐廳 || 旺角西洋菜街1號兆萬中心17樓全層

2016-07-07
玫瑰洛神花茶
皮蛋肉鬆豆腐
芒果奶油酥皮拿破崙
2016-07-13 472 浏览
日元回勇,旅遊又要找新去處,據說不少人轉去韓國及台灣。台灣美食的確合胃口兼多姿彩,今年暫不外遊的我只好在港繼續覓食,茶木的名字已經聽過多次,印象中以甜點飲品為賣點,本來以我的生活模式比較少光顧這類店子,但見已開了多家分店,想必有可取之處,趁著今晚在旺角區活動,走上兆萬的店一試。本來沒有甚麼期望,原來水準真的不錯,除了飲料及甜點合符期望之外,香辣牛肉麵亦滿意。香辣牛肉麵 名符其實,牛肉熬成的湯,深褐色且富牛肉香,湯頭香辣而且有些麻,但辛辣道恰到好處,適合我這些辣得起的人,而又並非刺激的一餐;材料豐富,喜歡厚切大件有睇頭,一碗三件牛展肉,件件五厘米長一厘米厚,以為牙齒要努力一些工作,一口咬落去,竟然腍嫩鬆軟,而且有軟筋,想到嫩膚的骨膠原便更加開心,嘴巴亦要微笑,今次少少運動,多多滿足,理想的佳餚!這三件牛肉絕對是揀手貨,為了它,已經值得再來;其他材料同樣大大件,白蘿蔔及紅蘿蔔已經炆至腍嫩,吸湯力強,但因為巨大,變得有咬口,大滿足!麵條不可不提,少許卷曲的寬條麵,似是我在台南吃過的關廟麵,本地人叫大麵,香滑爽口有靱性,掛湯不俗,口口滑溜潤澤,回味無窮,這碗牛肉麵,住家風味,沒有可投訴之處,除
日元回勇,旅遊又要找新去處,據說不少人轉去韓國及台灣。

香辣牛肉麵
麵條不可不提,少許卷曲的寬條麵,似是我在台南吃過的關廟麵,本地人叫大麵,香滑爽口有靱性,掛湯不俗,口口滑溜潤澤,回味無窮,這碗牛肉麵,住家風味,沒有可投訴之處,除了湯頭外,不下於名店!

洛神洋菊茶
菊花洛神花茶是個養生組合,名目丶清熱丶解毒且瘦身,嗅一嗅,果然有氛芳花香,加了糖的調味,味道又香又甜得自然,以燭臺保溫,暖在心頭,感覺甜蜜,尤其吃完一碗辣麵,即時中和霸氣,味道馬上準備好迎接下一道甜點。

石板朱古力蜜糖磚頭
出色之處在蜜糖之味,簡直令整道甜點昇華,把方包切成方型小磚頭,塗上蜜糖及烤至香脆之做法,實在討好,當然少不了豐富的朱古力雪糕及忌廉調味。
朱古力及蜜糖的香味令味蕾有變化,香脆的多士增層次,一口體積方便進食更窩心,果然是成功的休閒餐廳,招牌甜點非常出色。
落單紙就夾在桌上,客人自行拿出櫃台賣單合乎效率亦省人手。
一貫台式餐廳裝潢,放置不少小擺設,極富文青風格,接待處前更可自行登記排隊,服務及出菜流暢到位,座位簡單企理,價錢合理,不失為一好去處。
2016-07-12
2016-07-10 186 浏览
同朋友黎食,如常要等位,都仲等左幾耐下。好熱好口喝,一坐低即刻飲哂杯水。點左個鹽酥雞扒肉燥飯,雞扒大大塊,好香好脆,幾有台灣味。全份都係肉,叫個沙律先,沙律仲貴過個飯,真矜貴,沙律已撈左沙律醬,但又會比多個沙律汁,唔理三七二十一,乜鬼都撈哂落去,酸酸地幾好食。
同朋友黎食,如常要等位,都仲等左幾耐下。
好熱好口喝,一坐低即刻飲哂杯水。
點左個鹽酥雞扒肉燥飯,雞扒大大塊,好香好脆,幾有台灣味。
2016-07-08
2016-07-09 138 浏览
今日行開兆萬,見餓餓地想食d嘢,見到原來呢到都有茶木,真係愈開愈多就上左去食,原來呢度成層都係茶木,坐得好舒服!!天氣咁熱🌞,一坐低就想飲杯勁凍嘅嘢🌬🌬就叫左杯菲芒沙冰,一飲落去,透心涼芒果有夠甜,cream有甜,完全冇酸味,真係好甜。之前有食過肉燥飯,但係就冇食過肉燥麵,所以今次就是食肉燥麵。入面除咗肉燥之外,仲有花生青瓜同芫荽,都係啲開胃嘅小食,係啲咁熱嘅天氣,食呢d真係會令到心情好啲。麵係粗麵,煙韌又夠滑。湯係好濃既肉湯之前以為呢個菜係會清清地嘅,點知原來好惹味。首先一嚟到已經聞到好香既椒味,但係味道一啲都唔辣,反而好開胃。夏天點可以冇甜品呢,士多啤梨雪糕,味道酸酸甜甜,特別鍾意食嗰條朱古力棒,又脆又甜。士多啤梨奶凍有好重嘅牛奶味,但係又唔會好酸。食完覺得好滿足
就上左去食,原來呢度成層都係茶木,坐得好舒服!!
菲芒沙冰
芒果有夠甜,cream有甜,完全冇酸味,真係好甜。
培椒爆椰菜花
草莓冰淇淋奶凍
菲芒沙冰
培椒爆椰菜花
草莓冰淇淋奶凍
2016-07-08 325 浏览
前排同老公食完茶木後, 經我廣傳, 而家個個朋友約食飯都話要去茶木一試,...今次黎到旺角兆萬茶木, E間分店新開冇幾耐,所以好多人都唔知,.我地4人上到黎, 竟然唔需要等位 熱帶水果茶味道好香, 好有熱情果既味道,飲落幾舒服,但要留意, 下面係一路有火慶住佢, 當開始感到味道濃縮就吹熄D 火,如果唔係到最後會杰口嫁紫地瓜奧利奧冰沙陣陣紫地瓜既味道, 反而OREO既味被傘住, 喜歡紫地瓜既人必選, 炎炎夏日, 飲杯冰沙, 熱氣全消阿里山烏龍黑糖奶蓋幾鐘意茶木既奶蓋系列, 叫奶蓋唔叫奶茶, 可能係奶蓋系列 奶比例比茶更重, 又香又滑, 面頭仲要有層奶泡 煙燻鮭魚沙拉好味, 份量又大, 超喜歡,煙三文魚既份量係多, 個人喜歡食洋蔥, 番茄仔, 面包槺,E個沙拉一定係為我而設 肉燥蓋翡翠苗翡翠苗新鮮, 爽身, 肉燥好多, 可以叫多碗飯黎送呀 個炸排骨好味, 其實應該係炸豬扒, 佢炸得好蘇脆, 豬扒厚度適中, 面係比較硬身果款, 香料雞肉蝴蝶粉 必食, 有少少蕃茄味既汁配蝴蝶粉, 好開胃, 今日食得好豐富哦....食左咁多野, 係時候又要開動女人第二個
前排同老公食完茶木後, 經我廣傳,
而家個個朋友約食飯都話要去茶木一試,...
今次黎到旺角兆萬茶木, E間分店新開冇幾耐,
所以好多人都唔知,.
我地4人上到黎, 竟然唔需要等位
熱帶水果茶
熱帶水果茶
味道好香, 好有熱情果既味道,飲落幾舒服,
但要留意, 下面係一路有火慶住佢,
當開始感到味道濃縮就吹熄D 火,
如果唔係到最後會杰口嫁
紫地瓜奧利奧冰沙
陣陣紫地瓜既味道, 反而OREO既味被傘住,
喜歡紫地瓜既人必選,
炎炎夏日, 飲杯冰沙, 熱氣全消
阿里山烏龍黑糖奶蓋
幾鐘意茶木既奶蓋系列,
叫奶蓋唔叫奶茶, 可能係奶蓋系列 奶比例比茶更重,
又香又滑, 面頭仲要有層奶泡
煙燻鮭魚沙拉
好味, 份量又大, 超喜歡,
煙三文魚既份量係多,
個人喜歡食洋蔥, 番茄仔, 面包槺,
E個沙拉一定係為我而設
肉燥蓋翡翠苗
翡翠苗新鮮, 爽身,
肉燥好多, 可以叫多碗飯黎送呀
酥炸排骨面
個炸排骨好味, 其實應該係炸豬扒,
佢炸得好蘇脆, 豬扒厚度適中,
面係比較硬身果款,
香料雞肉蝴蝶粉

必食, 有少少蕃茄味既汁配蝴蝶粉, 好開胃,
今日食得好豐富哦....
食左咁多野, 係時候又要開動女人第二個胃~甜品
草莓義式雪糕奶酪
奶酪正, 幼滑, 香, 少少硬身
石皮街朱古力蜜糖磚塊
石板街朱古力蜜糖磚塊
又係磚塊出場既時候,
每次食佢, 我都非常期待,
佢真係切得好靚, 味道又好,...
內裏係脆卜卜既面包, 加入少少蜜糖,
口感一流,
但要等10-15分鐘, 所以食到中途就好叫LA..
茶木係有SED DINNER...但我個人喜愛單叫

各位....係要加一收費哦
2016-07-04
石皮街朱古力蜜糖磚塊
  • 石板街朱古力蜜糖磚塊
  • 草莓義式雪糕奶酪
  • 香料雞肉蝴蝶粉
2016-07-07 223 浏览
個人是攝影愛好者, 所以經常會到旺角這個攝影用品集中地, 就像這晚便聯同友人到旺角買部新相機,之後便到附近的茶木吃晚餐。餐廳位於西洋菜街的兆萬中心,店內面積不算太大, 環境氣氛是輕鬆隨意的, 帶些休閒感覺。看看餐牌, 款式也算多, 餐牌內附有食物相片, 可謂圖文並茂, 非常清楚, 所提供的食物類別, 包括有沙拉、台式小吃、台風美食、肉燥飯、手作麵、牛肉麵和甜品, 飲品類別有水果茶、奶茶、台式特飲和咖啡。飲品方面, 點了一杯黑糖胚芽奶茶, 飲落甜度適中, 味道香濃又滑溜, 還帶有些胚芽香味, 感覺唔錯。這裡的義式香草明蝦鮮菜沙拉於我而言是討好的, 亮點在面頭的幾隻大蝦, 已預先去了蝦殼, 食用非常方便, 蝦肉厚而鮮味, 口感是爽口彈牙, 蕃茄也清新富有甜味, 墊底的什菜沙律,用料夠新鮮, 混合了沙律醬,味道清新開胃。再來一味酥炸蚵嗲,煎得剛剛好, 沒有過火, 蠔的份量也算多,雖然不大隻, 蠔仔又圓又大,滑嘟嘟, 入口沒有腥味, 吃起來外層香脆, 內裡口感鬆軟,蛋的豐美襯托出蠔的鮮味,是滿意的。其實餐廳無論在裝修格局、食物和飲品方面,都看得出店方花了很多心思, 務求令食客有新鮮感, 而就這
其實餐廳無論在裝修格局、食物和飲品方面,都看得出店方花了很多心思, 務求令食客有新鮮感, 而就這晚所見食客們大部份是年輕一族。
2016-07-06 197 浏览
成日見啲人話去試佢哋嘅蜜糖磚塊,不過就對佢哋其他嘢食嘅印象比較模糊.水果冰紅茶,個紅茶係Lipton出品,水位岩岩好晌樽身0.5L刻度上面,唔知係唔係指有500ml? 佢入面有藍莓,橙,士多啤梨,火龍果,青檸,檸檬,味道甜甜地,仲有啲類似熱情果汁嘅酸味,我覺得佢比較岩女仔嘅口味多啲.我仲試咗金黃鹽酥雞同紅燒牛肉麵.金黃鹽酥雞係岩岩炸起,仲加咗啲炸九層塔上去,調味唔係好突出,口感香脆.紅燒牛肉麵個湯底肥油比例可接受,味道幾濃,無乜太鹹或重味精嘅feel,佢張餐牌寫係用手工寬麵條,咬起來煙韌彈牙,牛肉就燉得腍軟,紅蘿蔔同白蘿蔔亦煮得透,香甜無渣.想試佢哋啲蜜糖磚塊,但已經太飽喇.

想試佢哋啲蜜糖磚塊,但已經太飽喇.
2016-07-05 109 浏览
一個人來到旺角區,心血來潮想吃個台灣菜,馬上想起茶木的大名。第一次吃台灣菜就是茶木,當然感覺新鮮,味道也是值得讚賞。玫瑰洛神花茶。淡淡的玫瑰香味,味道帶點甜絲絲,清香的花香令人更是喜歡。玫瑰益處多,當然深得我心了。香炸雞排肉燥飯。我非常喜歡肉燥飯,喜歡濃郁香口的肉燥,肥瘦適中,醬香味濃。濃濃的醬汁伴飯是最佳拍檔,肉粒份量剛好,咸香豐富。旁邊的青瓜酸菜更是出色。雞排炸粉薄薄,肉質嫩滑咸香,香脆的雞排滑溜誘人,酥香滿滿。鮮芒果意式冰淇淋奶酪。飯後來一客甜品,芒果味道濃香鮮甜,陣陣果香頗為豐富。奶凍滑溜不甜膩,滑溜奶凍奶香突出,加上芒果醬味道清香。芒果雪糕份外酸香,甜絲絲的果醬更是出色。
玫瑰洛神花茶。
炸雞排肉燥飯。
鮮芒果意式冰淇淋奶酪。
2016-07-05
午餐
2016-07-05 251 浏览
其實...其實...筆者發燒旺角有3間茶木,當中是兆萬比較少人等,排隊的人少一點,自然可以吃長一點時間啦 (掩面,笑)雖然不算什麼大發現,但是平日喜歡去旺角的茶木,因為除咗有大大嚿「磚」之外,其實我覺得小食都有水準的! 去到旺角不知吃什麼好的情況之下,便決定去茶木吃晚餐 (水準點都有保證)茶木的內在環境相信不用多作介紹,都是環境比較舒服,是聊天之大好地方也!(坐在卡位,點都會舒服一點)肉燥蓋上翡翠苗台灣就是要吃肉燥,這個翡翠苗,十分嫩綠,而且配上肉燥十分香口。由於加上肉燥的關係,連平日不太愛吃菜的朋友都夾起菜來,而且十分好「送飯」,不俗之選。台式滷味拼盤滷肉是台灣菜的精華。這個拼盤有不同種類的食材,包括:牛展,豆腐,滷蛋等大部份的滷水味都十分香濃,其中的豆腐將所有滷水精華吸收吸收吸收,咬下去時外面有口感,而內身則十分滑,滷水汁此時會在口腔之中散發出來而且又不會太咸,味道適中呵嗲肉碎泡飯 有人話,不吃呵嗲(蠔仔)不算是吃過去台灣夜市一遊 (好吧,我承認好掛住台灣)這個呵嗲肉碎飯中的蠔仔十分多,材料十足。而且配上肉碎,有一種台灣的感覺回來,蠔仔鮮味十足,加上肉碎泡飯,在夏天十分易入口,不會
肉燥蓋上翡翠苗
台式滷味拼盤
而且又不會太咸,味道適中
呵嗲肉碎泡飯
這個呵嗲肉碎飯中的蠔仔十分多,材料十足。而且配上肉碎,有一種台灣的感覺回來,蠔仔鮮味十足,加上肉碎泡飯,在夏天十分易入口,不會令人感到太熱,不錯。

唯一是蠔仔中帶一點點沙粒,令整個感覺有減分。
Dessert Time!!
鮮芒果義式雪糕奶酪
芒果雪糕加上奶凍,當中芒果雪糕的味道很鮮甜,不會是平日普通雪糕味道。而且加上鮮芒果,一口芒果雪糕一口芒果
嗯,我認了芒果味道回來了,夏天回來了。作為一個dessert, refresh 感覺也回來了。
阿里山烏龍黑糖奶蓋
奶蓋的味道! 這個烏龍茶配上奶蓋,奶蓋的甜味將原本的烏龍苦澀味道提昇兩者二合為一,不錯
而且又不會太甜

整體:茶木的感覺就是十分穩妥,除咗tea 必去之外,其實晚餐都算不錯的
2016-06-06 684 浏览
星期一妹妹考完試。需要甜品激勵,所以就被她帶去吃茶木了。。。這是第三次來這間旺角的茶木。一開始,服務生還是有點忙碌的接待。想來是午飯過後不會很多人。態度會nice一下嘛……一點笑容都木有。環境還是可以的,衛生間有點小而凌亂。。。感覺都沒有人打掃的😂😂……推薦下午茶時段。其實服務生也很忙的,我只是偶爾,發現,其實抱怨一下她們沒有笑容而已喇。。。提拉米蘇的土司真的只有咖啡味道。巧克力零零碎碎。不建議吃。。。
這是第三次來這間旺角的茶木。
一開始,服務生還是有點忙碌的接待。
2016-06-06
  • 紅燒牛肉麵
2016-05-24 580 浏览
老實講, 我真係out精容, 茶木咁多間分店, 我一次都未食過, 原本諗住同姊妹食火鍋, 但突然怕熱氣, 才轉咗上唻茶木食。一坐下先叫了一杯西班牙等飲, 這本飲品感覺沒有特別, 若問我這杯飲品是什麼味道, 我真的完全記不起來。她們強烈建議吃這個香辣牛肉麵, 鍾意啜骨的我, 起初對啖啖肉有一定的抗拒, 但牛肉麵來到後, 聞到湯味真的很香。顏色雖然深, 但味道算清。雖然話叫香辣, 但完全不會覺得辣 很好味我差不多成碗飲哂 牛肉是一舊舊大大的, 有些一層層的根, 估計似是牛展。每舊牛肉都很軟滑, 超好味, 跟麵的蘿蔔亦很清甜。整碗麵都超讚 最後叫了一道甜品草莓香草磚塊蜜糖吐司。在三層吐司上有雪糕, 忌廉及草莓醬。吐司微微脆脆的, 有陣陣蜜糖+牛油的甜味, 再配以雪糕一同吃, 正到爆  即使食飽了湯麵, 仍可KO整個甜品

很好味
我差不多成碗飲哂
 即使食飽了湯麵, 仍可KO整個甜品
2016-05-21 440 浏览
星期五8點去到,見樓下排長龍已經覺得不妙,諗住一定有排排喇,點知上到去,等一檯咋!香辣牛肉麵,個湯辣辣地幾野味,牛肉夠多,但唔知煮個度出問題定係d麵有問題, 成碗麵d麵痴埋晒,口感唔太好,好似食緊一舊舊麵糰咁!野飲叫左黑糖薑母茶,d staff 超hea,無搞過就出俾客飲,飲到底成pat糖漿。甜品就永遠食唔到cheesecake 同 綠茶味,試左個「小黑不劇院」,description完全無寫咩黎,食落有d甜,咖啡加朱古力味,正正常常,無咩驚喜,可以唔加$30變餐。
甜品就永遠食唔到cheesecake 同 綠茶味
2016-05-17 183 浏览
1️⃣宇治抹茶奶蓋 $免費即日到5月22號,可以免費飲杯奶蓋茶👍🏻味道鹹鹹地,奶蓋分量好多!2️⃣石板街蜜糖吐司 $72茶木既經典甜品🙊三塊吐司內藏粒粒吐司🍞😂吐司都脆口👍🏻蜜糖味吾重,但伴著雪糕一齊食都哂味😈雪糕同cream份量都吾少,所以吾怕食到底會吾夠味3️⃣烏賊奶油花枝片手作麵 $72調味偏鹹,麵食落有咬口👍🏻都幾creamy😬而且食完個嘴會黑哂🙊疆屍來了💀或姐飲返杯奶蓋染白返4️⃣台式烤香腸 $52望落有d似刺身😂好得意既擺法🙊食落就無咩驚喜,如果熱d就更加好5️⃣甜蜜溏心蛋 $29吾算好入味😂味道甜甜地
2️⃣石板街蜜糖吐司 $72
4️⃣台式烤香腸 $52

5️⃣甜蜜溏心蛋 $29
吾算好入味😂味道甜甜地
2016-05-11
2016-04-01 418 浏览
好耐都冇黎食茶木啦,竟然有新菜式呀!第一碟就係蕃茄田園金粟手作麵,好香嘅蕃茄汁,稠度岩岩好。手作麵好"yin un",好有"jao"口如果可以多返啲菇同粟米粒就好啦! 酥炸大魷魚好好味!!炸得好香,外脆內爽,口感一流!加埋啲醬,!!點甜品個陣發現冇左🍓士多啤梨層層疊,所以叫左個芒果。成碟都好甜,包括啲芒果肉,有點"流"。其實個蜜糖吐司好飽好滯,如果可以有偏酸嘅配搭就好啦! 呢杯西班牙特飲認真麻麻地!太濃太酸,一啲都唔搭食物嘅味道,食完曬都唔想飲多兩啖。
好耐都冇黎食茶木啦,竟然有新菜式呀!
蕃茄田園金粟手作麵
如果可以多返啲菇同粟米粒就好啦!
酥炸大魷魚
好好味!!炸得好香,外脆內爽,口感一流!加埋啲醬,
!!
芒果香草磚塊蜜糖吐司
西班牙特飲
2016-03-29
蕃茄田園金粟手作麵
2016-03-11 364 浏览
今日星期日係屋企無所事事決定同家人去旺角行街....逛累了 決定食tea 家姐就想食茶木決定上茶木 一上去不用排隊 有很多空座 是因為下午比較少人?一入去店員表示用餐時間為90分鐘!!!店內播放小幸運 非常有台灣感覺環境優雅 令人有放鬆!!醬燒豬軟骨麵麵條十分彈牙 湯底非常濃郁但醬燒豬軟骨真係好.....好咸我自問好重口味 食完勁口喝下次配其他餸石板街朱古力蜜糖磚塊好味道 值得推介麵包上充滿蜜糖 好脆
今日星期日係屋企無所事事
決定同家人去旺角行街
....逛累了 決定食tea 家姐就想食茶木

一入去店員表示用餐時間為90分鐘!!!
店內播放小幸運 非常有台灣感覺
環境優雅 令人有放鬆!!
醬燒豬軟骨麵
麵條十分彈牙