2024-01-17 205 浏览
用餐資訊: 17/1/2024 16:03~17:041. 服務欠佳 : 入坐後沒有提供水,Qr code都冇俾,知到客人入坐,各侍應都懶理唔主動。漏單問題嚴重,得3台客都可以漏單,追單時所有侍應(當時有3名侍應上班)都發呆,唔睇清楚客人落既單,仲要唔相信自己漏單,到出餐時又上錯餐,叫了沙朗刈包,出咗照燒雞朳。店員唔主動服務客人,3個人返工1個匿埋咗,1個坐到老遠搵佢唔到,得返1個侍應做野。2. 食物質素參差 : 刈包硬過石頭,差過一粥面,塊雞朳得4cm x 2cm大,完全不值。香菇麵線完全咬唔落口,一大團痴埋一堆,完全不是台灣風味。勸大家唔好去幫襯,真係用錢買難受。
用餐資訊: 17/1/2024 16:03~17:04
香菇麵線
2024-01-17
2023-05-12 481 浏览
假如大牌子的產品是如此令人覺得非常之不值得!首先用QR code 就等於冇服務態度!求求其其!等咗成20分鐘居然出現-份難食兼好咸的豬扒,其實巳經開業多年仍然這樣質素!粉漿比豬扒更多厚度!米粉也是還可以!但是加埋一齊就好咸

2023-05-12
2023-03-26 320 浏览
侍應服務態度超級差,如果你哋想食餐晚飯都好受氣嘅話,就即管嚟依間茶木度試吓啦,雖然食物味道係幾好的,但我係嚟食飯唔係嚟受氣嘅,尤其係嗰個齊陰扎辮嘅女侍應,一啲禮貌都無,仲要俾說話我聽。我唔想再講番今晚發生嘅遭遇了。總之如果各位想受氣嘅話,就即管去試吓啦。除非你哋嚟到只係自己用電話落單,食完就走。千其千其唔可以有任何要求,譬如攞牙籤或要求換碟,如果唔係就會受到黑面或俾說話你聽嘅,氣,受。
2023-03-26
2022-08-07 596 浏览
以前茶木開到成行成市成日想食都要排隊😵但隨着越來越多台灣餐廳開張比較之下覺得茶木變得失色🙈價錢偏貴但質素不過不失環境係唔錯 幾岩同朋友傾計但想食台灣菜嚟講有其他選擇🙊
以前茶木開到成行成市
成日想食都要排隊😵
但隨着越來越多台灣餐廳開張
比較之下覺得茶木變得失色🙈
價錢偏貴但質素不過不失
環境係唔錯 幾岩同朋友傾計
但想食台灣菜嚟講有其他選擇🙊
2022-07-07 564 浏览
今日來到杏花邨,心思思想試韓國野但又想飲奶茶,掙扎左一陣之後最尾就揀左茶木我食個時就是lunch time,有得食lunch menu,會更抵,因為是正價價錢但免費跟一杯餐飲,有紅豆薏米水,冬瓜茶etc揀,但我實在太想飲奶茶,就另外加左9蚊 轉做凍既芋香奶茶我揀左新出既麻辣拌面配半筋半肉餐,但留意番呢個套餐跟既係肥牛片,如果想食牛腩既朋友要留意下啦 跟餐有隻糖心蛋,好好食,鴨血一舊,寫住台灣直送,ok la,素鴨本身個人就一般既跟住我總加左22蚊,加配左個芋圓豆花但成兜野只有2粒芋圓但都有仙草同豆花加啲愛玉味道其實ok,只係少啲配料希望keep住水準,因為地點都就腳,近地鐵站會再幫襯,哈哈😆

跟住我總加左22蚊,加配左個芋圓豆花
但成兜野只有2粒芋圓但都有仙草同豆花加啲愛玉
味道其實ok,只係少啲配料

2022-07-07
2022-06-25 296 浏览
We were appointed to sit down and order the food by the QR code with bad attitude. My wife and I ordered food and her came 6 or 7 mins later. My was never came until I asked. I waited 30 mins for my food. What a disappointment. More over, I ordered the deep fried chicken noodles and I got a deep fried pork chop noodles. I, of course, asked and they showed me what they have in the system. I will never come back here again.
2022-06-25
2021-08-12 752 浏览
今日去左杏花邨分店食,叫了下午茶的台式蚵仔煎,完全唔一樣不知道是否我的見識少,還是廚房出錯。幸好服務員態度10分好,幸好願意換取另一個套餐給我。(我聽到廚房踢晒腳,都明白的)
今日去左杏花邨分店食,叫了下午茶的台式蚵仔煎,完全唔一樣

不知道是否我的見識少,還是廚房出錯。

台式蚵仔煎
好耐冇食過茶木,今日經過就嚟食午餐🤣❣️鹽酥炸雞扒手作面配台式酸梅冰 $74(須加一服務費)炸雞扒仍然保持多汁,但略嫌油膩,手作麵份量唔多,但係有咬口,湯底同牛肉麵嗰個一樣,味道唔算好濃郁🤪👅好味度:7.5(10分滿分)
鹽酥炸雞扒手作面配台式酸梅冰
好耐冇食過茶木,今日經過就嚟食午餐🤣

❣️鹽酥炸雞扒手作面配台式酸梅冰 $74(須加一服務費)

👅好味度:7.5(10分滿分)
2021-07-12
2021-04-25 532 浏览
其實呢間嘅食物可以話係不過不失,間中都有啲好嘢。我今日就竟然試到一樣好失望以及一樣好滿意嘅。首先講好滿意嘅先啦,就係滷水拼盤,真係好入味而且係好味,種類亦都好多,比起潮州嘅滷水舖更出色。款式包括牛展、豆腐、雞腎、滷水蛋、雞翼,樣樣都滿意,所以食食吓都係決定寫篇食評介紹俾大家。不過我老公就叫咗一個櫻花蝦娃娃菜套餐, 加個飯,正常咁樣定一個套餐,菜一定係好入味,結果係,好似用水煮一樣,完全冇味道。我真係暈低咗!
其實呢間嘅食物可以話係不過不失,間中都有啲好嘢。

我今日就竟然試到一樣好失望以及一樣好滿意嘅。

幾年前,茶木嘅蜜糖磚塊系列響香港曾經風靡一時,店外每日都大排長龍。隨著新鮮感減退,茶木門口嘅人龍已越來越短了。對於我哋呢啲不是常常幫襯的人,久不久吃一次蜜糖磚塊真係視覺和味覺上的享受。近來重要有特價,真係好值得重溫。朱古力曲奇蜜糖磚塊:三層厚多士中間掏空了,鑲上烘過的多士磚,上面再鋪上cream丶朱古力雪糕丶朱古力漿和Oreo 曲奇及士多啤梨,成個感覺真係好肥好肥好肥,但又好鬼好味同震撼。即時令大媽們變返少女,不斷狂打卡。😍我哋三個人,除咗叫咗一個磚塊,還叫了兩壼熱帶水果茶。水果好足料,計有西瓜丶橙丶檸檬丶柑桔丶火龍果丶熱情果丶士多啤梨等,加上橙汁同話梅吊起個味,真係好好飲,不過甜度稍高我哋加咗個熱水落去味近調淡一點,又可飲耐啲。環境7.5/10服務7/10食物8.5/10衞生8.5/10回頭率7/10

我哋三個人,除咗叫咗一個磚塊,還叫了兩壼熱帶水果茶。

環境7.5/10
服務7/10
食物8.5/10
衞生8.5/10
回頭率7/10
2021-03-20 467 浏览
冇得去台灣又掛住台灣既味道,唯有揀茶木lunch哈哈,一行3個人!茶木係杏花邨既LUNCH既講真係算貴,份量亦唔算太大,但勝在多卡位夠大夠寛落,坐得舒服。九層塔蝦球炒蛋配地瓜米粉(前菜:糖心蛋+茄瓜+時菜)米粉份量真係較少,如果勁肚餓去食,真係未必夠飽,好彩炒蛋份量搭救! 炒蛋香滑,唔會整得太熟,不過不失。鹽酥炸雞排麵及鹽酥炸排骨麵雞扒同排骨因為要即炸既關係,要等耐少少,上枱時真係好香,熱辣辣,賣相仲好相似,哈哈。入口外脆內軟,唔會好難咬,但佢既雞扒同排骨係一開三,個人覺得太大,如果可以切細少少,食既時候會較方便。特別一題,麵既湯底香甜,唔會好重口味,令我都唔覺意飲左一大碗

九層塔蝦球炒蛋配地瓜米粉(前菜:糖心蛋+茄瓜+時菜)

鹽酥炸雞排麵及鹽酥炸排骨麵

2021-03-19
午餐
2021-03-12 281 浏览
同朋友約左平日下中午食個lunch, 啲男店員都幾friendly! 會細心幫我留個最入面卡位,都驚我地凍幫我地關隔離度門!🥰叫左個微辣手工拌麵,都堅係微辣喎我唔食得辣都覺得岩岩好~份量好多、好抵食,自己一個係會食唔晒!特別讚好個沙律,清清爽爽個汁又開胃,本身唔太肚餓但都想食埋佢!但跟餐的酸梅汁就麻麻地,唔係好開胃,可以係淡得滯。

但跟餐的酸梅汁就麻麻地,唔係好開胃,可以係淡得滯。
微辣手工拌麵
酸梅汁
2021-01-29
微辣手工拌麵
2021-03-10 209 浏览
外賣order佐三杯雞(HK$73)同甜酸肉(HK$93)。三杯雞份量超級細,全部都係好差嘅部分,比如 雞脖⋯雞脖⋯雞脖⋯平時根本當垃圾嘅部分!肉質又幹又柴。實在過分!打電話complain,店員話係正常質素,正常份量就係咁細,堂食都一樣。咁就post上來俾大家睇下。甜酸肉底部,加半個菠蘿增高,我好確定上一次買係無菠蘿係底部。做生意太唔誠實!!太欺客!!
外卖自取
2020-12-17 386 浏览
我哋大概中午一點到去到,基本上唔使排隊就直入,可能係因為平日,其實個商場好大但人流唔多,員工都有好細心咁同我哋探熱先至俾我哋入去,佢安排咗我哋坐喺最近嘅卡位。我哋嗌左兩個中午套餐,一個係紅蔥地瓜燉牛復腩配肉燥飯,另外一個要咗鹽酥梅粉炸排骨配地瓜米粉,套餐本身包左個三色前菜,有滷水蛋,矮瓜同埋麻醬時菜。個牛腩好好食,仲有牛筋喺裏面,配搭左地瓜去煮,好入味,鹽酥排骨都唔錯,好脆口。佢本身仲配左嘢飲,好抵食。

佢本身仲配左嘢飲,好抵食。
黑糖薑母茶
鹽酥排骨
牛腹腩
黑糖薑母茶
鹽酥排骨
牛腹腩
2020-10-27 379 浏览
今晚只買了數棵油麥菜,應該不夠餸,本來想斬料,但經過茶木時見到「烏龍茶春雞」這塊宣傳牌,覺得這個名字很特別,聽起來應該很好吃,加上是重陽節,順道買隻雞當做節啦!「烏龍茶春雞」優惠價$58,外賣加$1,合共$59,價錢合理!回家打開來看,外皮有光澤兼很深色,聞起來富香濃的茶味。咬了第一口,才發覺雞肉估不到這麼嫩滑,外皮和雞肉也被燻得非常入味!今晚的亮點是鼓油,估不到混合了烏龍茶葉。當把雞肉蘸上鼓油,茶味馬上倍增,雞味昇華,令我們吃到欲罷不能,很快便KO了整隻雞!以後不夠餸的時候一定會買這隻雞加餸!

以後不夠餸的時候一定會買這隻雞加餸!
2020-10-26
10 分钟 (外卖自取)
  • 烏龍茶春雞