2020-09-12 477 浏览
台灣不能去,留港吃個台式下午茶也不錯。今次選了茶木的滷牛肉刈包拼蚵仔麵線下午茶餐。一份餐全擺放在本盤子上,配上別緻的食具,賣相不錯。先嚐麵線,一匙子搯起就是一口的花生碎,硬硬的,要慢慢咀嚼,吃完花生碎才嚐到蚵仔的鮮味。蚵仔雖然小小一顆但脹脹的肉身總也算鮮甜,其他的配菜有冬菇絲、木耳絲,木耳爽口,冬菇香,麵線分怖均衡,配上濃稠像獻汁一樣的湯底,不太鹹,味道剛好。然後吃刈包,這種包子我以為是吃上海菜或是北方菜的館子才有,想不到台灣菜的館子也能吃得到。刈包的形狀像北方人吃的燒餅,內裡放上一片滷牛肉加上兩片青瓜一片生菜,再灑上帶甜味的醬汁就完成。一口咬下去,嚐到牛肉香,牛肉是用牛腱的部份,肉質不韌,醬汁連同青瓜生菜一拼在咀裡慢慢細嚼,感覺不油,反而有清爽的口感,這樣的一肉多葷的配合十分好吃。吃完兩道食品之後已經飽了,餘下的黑糖珍珠奶茶就慢慢喝了,飲品沒有驚喜,茶味一般而已。

一份餐全擺放在本盤子上,配上別緻的食具,賣相不錯。

滷牛肉刈包拼蚵仔麵線
2020-09-10
滷牛肉刈包拼蚵仔麵線
2020-05-14 647 浏览
因為要買文具,順便按張飛仔,邊選購邊等位。時間剛剛好,買完文具不用等便可以入座。本打算點壺茶邊喝邊看書,但突然收到工作唯有改點簡單餐飲。今天吃鳳梨蝦,酸酸甜甜很開胃。其實主食我在肉臊飯和米粉之間爭扎了一輪,但最後還是覺得不要太飽好了,太飽下午很難開工,結果點了米粉做主食。另外見到跟餐可以加小吃,又聽到鄰桌說要點雞翼,哈哈😄我跟!結果多點了客小吃。ok 啦,但不是很香口很熱的那種,有點失望。最後來了杯黑糖薑母茶作結,簡簡單單又一餐

䫹沙拉鳳梨蝦球  +  香芋米粉  +  沙拉

最後來了杯黑糖薑母茶作結,簡簡單單又一餐
起司蘑菇釀雞翅
2020-05-14
午餐
䫹沙拉鳳梨蝦球  +  香芋米粉  +  沙拉
起司蘑菇釀雞翅
2020-05-02 472 浏览
今日又home office出去嘆翻個high tea先😂😂去咗平時覺得又貴又食唔飽嘅茶木,發現佢轉menu,可能係生意難做嘅關係又多咗tea set,於是乎又去試下🤣tea set38蚊起,滷肉飯+一杯熱飲,都幾抵食,不過作為敗家少女+喂食妹嘅我梗係食佢嘅手工台灣拌麵,呢個set68蚊(未計加一), 我去嗰日咁啱牛腩賣曬轉咗烏雞響螺湯+拌麵+麻辣鴨血&豆腐,我再加多咗杯珍珠奶茶,total:96/人,呢個價錢我覺得食個下午茶嚟講相對較貴,不過佢個環境相對較舒服,hea一两個鐘住對無問題🤣🤣講翻d嘢食先,雖然碗湯唔係好大,都有一舊螺頭同两件雞肉,而個湯味道都算濃郁,有小小味精,偏鹹,不過都飲得落口, 至於個手工拌麵,算有彈性,不過偏硬,小辣,幾野味,至於個碗鴨血同豆腐,我覺得麻麻哋,只係得辣字,有啲搶喉,有待改善,個杯珍珠奶茶,茶味唔夠濃,同甜咗d(已經叫咗小甜)總括黎講,我覺得呢個價錢有更好嘅選擇,不過一次半次都ok嘅
總括黎講,我覺得呢個價錢有更好嘅選擇,不過一次半次都ok嘅
2020-04-24
2020-03-26 550 浏览
疫情當下,人心惶惶,很多人選擇留在家裡用膳,避免外出。因新冠狀病毒傳播性較快、較強。.但相反我不太過於憂心,只要做好個人衛生措施,佩戴好口罩,那就可以👌🏻🌝完成工作後總是想透過美食好好慰藉自己!.今天來到了台式餐廳,對上一次晚餐用膳已經在幾年前,看到了餐牌不停地轉變,選擇多了,款式也增添了不少🙂.今次最主要的目的是衝著拌麵而來,看到晚餐的餐牌,有一款套餐是台式拌麵+花膠雞湯+小食連餐飲,把心一橫就已經選擇了,畢竟覺得都挺豐盛😍果然沒有令人失望,套餐內容十分有驚喜👍🏻.拌麵味道足夠,不咸不淡,剛剛好🥰花膠雞湯很足料,一大片的花膠在裡頭令人感到滿足;此外,湯味濃郁,唯獨雞肉不入味😣 小食的鴨血加炸腐皮卷都呈正常水準,令套餐不單調!整體質素很好🌟🌟🌟.在飲品方面,令人感到小許失望,在點餐時特別要求鮮果茶少甜,味道出來不合乎個人期望,而是極極極「偏酸」😭希望大家下次可以選對自己的飲品!
拌麵味道足夠,不咸不淡,剛剛好🥰
2020-02-09 493 浏览
滷水拼盤份量唔少、款式多!(雞翼、牛肚、牛展、雞腎、豆腐、豬腩肉各2,鹵蛋半隻)牛肚牛展吸左鹵水汁好好味,!鹵水汁咸味中帶啲甜!豬腩肉睇落太過肥膩!我就唔食啦!但朋友食左話唔會油膩!沙嗲大蔥牛小排:牛小排其實係牛仔骨,牛仔骨嫩滑唔會咬唔開.醬汁香濃,送飯一流!而牛仔骨都比好多.三小碟:麻辣豆腐、豬血糕,個麻辣汁好好味!唔會太辣,咸度較適中!醉雞:雞肉唔太新鮮,肉質梅,而且醉雞汁偏淡味另外輕微酒味.三杯雞:超夠味!啱晒重口味嘅朋友!雞件外面小小脆入面好嫩滑!齒頰留香!
滷水拼盤份量唔少、款式多!
(雞翼、牛肚、牛展、雞腎、豆腐、豬腩肉各2,鹵蛋半隻)
牛肚牛展吸左鹵水汁好好味,!鹵水汁咸味中帶啲甜!
豬腩肉睇落太過肥膩!我就唔食啦!
但朋友食左話唔會油膩!

醉雞:雞肉唔太新鮮,肉質梅,而且醉雞汁偏淡味另外輕微酒味.
三杯雞
三杯雞
  • 大蔥小牛排
2019-12-31 321 浏览
素食嘅朋友,又多一個新地方喇前排·食家·同朋友去#茶木 食飯,估唔到有素食呀~緊係叫黎試下喇,不過選擇得兩個咋😋-辣茄醬田園新豬肉手作麵材料豐富,有茄子、菇、豆、蕃茄、新豬肉...辣茄醬好開胃、好惹味,有少少辣,好似出面嘅意大利粉醬汁嘅水準😋⚠️有洋蔥,唔食五辛嘅朋友要注意喇⚠️
素食嘅朋友,又多一個新地方喇
辣茄醬田園新豬肉手作麵
材料豐富,有茄子、菇、豆、蕃茄、新豬肉...
⚠️有洋蔥,唔食五辛嘅朋友要注意喇⚠️
2019-09-30
2019-09-28 511 浏览
其實茶木已經食過好多好多次,但我每次嚟到都一定會食佢個甜品,今日咁岩經過荃灣都見到茶木所以到黎食多次。主菜我叫咗個香煎沙朗肉燥飯,沙朗係比較少食到,佢又唔會好肥又啖啖肉,調味啱啱好,我鍾意佢陪埋有隻滷蛋同啲滷味,呢個係台灣飯必備的。蜜糖磚呢個係茶木出名嘅甜品,今次叫咗曲奇朱古力味,我每一次都會叫黎食,份量都好大份架有成三層咁多,蜜糖樽本身係由方包整除咗最加啲蜜糖一齊整成,脆卜卜咁,士多啤梨每次食都係甜嘅唔會孫,而且我本身鍾意食士多啤梨所以好滿足,配埋個朱古力雪糕同d蜜糖磚一齊食真係好邪惡。總結,呢度嘅主菜同甜品水準都keep到,鍾意食甜品嘅應該都會好鍾意食佢個蜜糖磚。

2019-09-26 379 浏览
今日去開荃灣綠楊坊,所以諗住係呢邊食埋晚飯見倒有間茶木,好耐無食,所以入去試試呢間分店未食過唔知係我太耐無黎,餐牌轉左定間間分店唔同餐牌呢😯唔見有芒果果個特色甜品既得士多啤梨炸不過唔緊要比我見倒有個新產品賣相好似好靚咁,同埋我愛時珍珠嘻嘻🤭太快睇甜品主餐都未睇tim男朋友叫左佢平時最愛的蚵仔肉碎泡飯,$79蚵仔既份量都大方既,size唔算好細我本身想食啲輕食但發現了新推出的手作拌麵$69好吸引但佢微麻辣擔心我唔太食得倒辣登登登賣相好靚拌麵口感好好,味道麻辣,一開始食唔太覺麻,慢慢後勁就黎啦但真係太好味,愈想再食半筋半肉,浸係麻辣汁中完全吸晒佢既精華.... 所以我最後頂唔順叫左杯芒果冰沙解解辣特別提提,我好鐘意佢地呢款環保飲管唔會好似其他餐廳好快就浸到軟晒食到差不多上甜品海鹽奶蓋蛋糕$58(晚上8點半後優惠價)切開後就會有珍珠流出來真心推介唔太鐘意食甜野既朋友仔呢個蛋糕唔會甜,同上面個甜筒雪糕平衡返珍珠有口感,海綿蛋糕好鬆軟最後賣單連加一,$267(兩個人)
今日去開荃灣綠楊坊,
所以諗住係呢邊食埋晚飯

見倒有間茶木,好耐無食,
所以入去試試
呢間分店未食過

得士多啤梨炸
不過唔緊要
比我見倒有個新產品

賣相好似好靚咁,同埋我愛時珍珠

嘻嘻🤭太快睇甜品
主餐都未睇tim

男朋友叫左佢平時最愛的
蚵仔肉碎泡飯,$79

蚵仔既份量都大方既,size唔算好細

蚵仔肉碎泡飯

擔心
我唔太食得倒辣
登登登
賣相好靚

拌麵口感好好,味道麻辣,
一開始食唔太覺麻,慢慢後勁就黎啦

但真係太好味,愈想再食

手工拌麵

半筋半肉,浸係麻辣汁中
完全吸晒佢既精華....
所以我最後頂唔順
叫左杯芒果冰沙
解解辣
芒果冰沙

特別提提,我好鐘意佢地呢款環保飲管

唔會好似其他餐廳好快就浸到軟晒

食到差不多
甜品
海鹽奶蓋蛋糕$58(晚上8點半後優惠價)

切開後就會有珍珠流出來

真心推介唔太鐘意食甜野既朋友仔

呢個蛋糕唔會甜,同上面個甜筒雪糕平衡返
珍珠有口感,海綿蛋糕好鬆軟

最後賣單連加一,$267(兩個人)
蚵仔肉碎泡飯
手工拌麵
芒果冰沙
2019-07-14 321 浏览
☕️☕️cafe X 🇹🇼台式系列🍽🤤▫️餐廳:茶木 Teawood▫️地點:香港有接近30間分店▫️營業時間⏰:Mon-Sun 11:30 am - 10:00 pm▫️價錢:~$60+—美味:🇹🇼🇹🇼🇹🇼環境:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼價錢:💰💰💰💰—相信大家對Tea Wood唔陌生🤤佢地既甜品出名之餘,台式正餐都唔錯🤭👧🏻試咗佢地既台式肉躁飯🍚🤫($69)覺得都幾好食😋😋肉躁加軟軟地既飯好易入口,有少少🇹🇼既味道🙈🙈個蛋係凍咗少少,但味道ok😋成間店既設計都唔錯,環境舒服,而食物既賣相都好好🤤佢地支🍴🥄設計到種植用具,夠特別😏
☕️☕️cafe X 🇹🇼台式系列🍽🤤
▫️餐廳:茶木 Teawood
▫️地點:香港有接近30間分店
▫️價錢:~$60+

美味:🇹🇼🇹🇼🇹🇼
環境:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼
價錢:💰💰💰💰

2019-07-12 378 浏览
朋友成日問我點解甘鐘意去茶木,我帶過佢去之後,佢自己都話愛上了茶木,又好坐,又好食,又抵食😀一想起下午茶就想起佢,茶木,成日去都唔知原來入左會係有甘多優惠,終於download左個Apps,有得食,有得儲分,又有嘢送,真係覺得自己遲了入會😬————————————————————-經常飲熱帶水果茶,今日飲下新嘢,愛爾蘭咖啡,朋友就飲朱古力咖啡,咖啡味又香又濃good😋————————————————————寶島三小碟—-又係經常吃的小食,最愛流心蛋,其他小食當然係好味道👍————————————————————-Wow⋯⋯啱漿蛋糕,入面流曬心珍珠,口感➕味道一流,食嘢最鐘意影相的我,影相都靚爆,食就更加唔使講,滋味無窮👍👍👍😋😋
————————————————————-
————————————————————
————————————————————-
2019-07-06
下午茶
2019-06-28 294 浏览
今日嚟到茶木,荃灣呢度裝修得幾靚,尤其鍾意佢個好有民族特色嘅地板😚😚😚1️⃣蚵嗲肉碎泡飯夏天熱辣辣,胃口唔係幾好,決定食蚵仔泡飯,質素唔錯!呵仔唔腥,仲有粒粒蝦米,湯底鮮甜,食到一粒飯都冇剩😚😚2️⃣黑白配三味吐司條黑白色多士條夠曬吸睛,有三款醬汁:巧克力優格同白雪糖醬,仲有起司奶蓋,三款醬都甜而不膩,我最中意起司奶蓋,唔會過鹹或甜,幾香滑,唔使飲奶蓋都食咗奶蓋,正!3️⃣黑醋味冧豬軟骨有三大舊豬軟骨同紅/白蘿蔔,豬軟骨都幾腍,軟骨照吞無問題☺️蘿蔔甜,呢道菜調味開胃!4️⃣草莓希臘式優格特飲呢杯特飲有三層,分別係yoghurt、草莓🍓沙冰、草莓糖醬,好味道啊,絕對唔係硬骨骨嘅沙冰,口感軟綿綿,似綿花杯☺️☺️仲要好大杯,又好味,抵!5️⃣西瓜🍉柳丁蘆薈特飲有粒粒果粒,諗落幾Fresh😝6️⃣齋啡好香醇❤️

1️⃣蚵嗲肉碎泡飯

2️⃣黑白配三味吐司條

3️⃣黑醋味冧豬軟骨

4️⃣草莓希臘式優格特飲

5️⃣西瓜🍉柳丁蘆薈特飲
有粒粒果粒,諗落幾Fresh😝

6️⃣齋啡
好香醇❤️
2019-06-27
2019-05-01 315 浏览
作為連鎖店,食品水準能保持。唯綠楊店店面較細,部分雙人卡位對正冷氣風口,強勁凍風直吹頭頂,極度不舒適。食品推薦香辣牛肉面,牛肚絲,鹽酥雞,烤台式香腸。不建議兩人去,兩人以上可避開寒風座。
2019-04-23 812 浏览
前日 (21-4-2019 Sun) 同老公,爸爸同佢朋友遊完港島返荃灣,又諗食咩好,由於個個都飽,根本食唔得多嘢,老公諗到呢間,可以叫少少嘢食,咁就嚟啦,老公先跑去等位,我同佢哋慢慢行,行到去,啱啱有位喇,我哋坐咗一張卡位,睇完menu後,決定要:1. $40.00嘅桂圓紅棗茶一壺茶唔多,微甜,煲過嘅圓肉仍甜,即係其實都唔係煲好耐.味道:5分2. $35.00嘅仙草奶茶呢個都有放黑糖,茶味唔太濃,仙草粒唔太多,中規中矩.味道:3分3.$78.00嘅義式鱸魚青醬手作麵份量唔多,鱸魚皮煎得香脆,肉嫩;手作麵口感OK.味道:4分4. $65.00嘅古早紅燒血靶鴨呢個好耐至到,佢哋要熱住上枱,血靶有4件,口感煙韌;鴨件唔太多,質地唔夠腍,偏辣.味道:3分5. $32.00嘅珍珠芋圓紅豆湯呢個後加嘅,材料都幾多,紅豆湯唔太甜,成個都ok.味道:5分服務:上珍珠芋圓紅豆湯時,侍應主動問使唔使俾4個碗我哋分?唔錯,只可惜呢個係漏咗單.其他:原本想叫$62.00嘅凱撒沙律,點知話冇沙律.我落單時唔記得叫仙草奶茶走飲管,好彩佢哋嘅飲館係紙造嘅.上次食評: https://www.openrice.co

1. $40.00嘅桂圓紅棗茶
一壺茶唔多,
桂圓紅棗茶
微甜,煲過嘅圓肉仍甜,即係其實都唔係煲好耐.

味道:5分

2. $35.00嘅仙草奶茶
呢個都有放黑糖,
仙草奶茶
茶味唔太濃,仙草粒唔太多,中規中矩.
味道:3分

3.$78.00嘅義式鱸魚青醬手作麵
份量唔多,
義式鱸魚青醬手作麵
鱸魚皮煎得香脆,肉嫩;手作麵口感OK.
味道:4分

4. $65.00嘅古早紅燒血靶鴨
呢個好耐至到,佢哋要熱住上枱,
血靶有4件,口感煙韌;
古早紅燒血靶鴨
鴨件唔太多,質地唔夠腍,偏辣.
味道:3分

5. $32.00嘅珍珠芋圓紅豆湯
珍珠芋圓紅豆湯
呢個後加嘅,材料都幾多,
珍珠芋圓紅豆湯
紅豆湯唔太甜,成個都ok.

味道:5分

服務:

其他:
原本想叫$62.00嘅凱撒沙律,點知話冇沙律.
我落單時唔記得叫仙草奶茶走飲管,好彩佢哋嘅飲館係紙造嘅.

上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BB%8A%E6%AC%A1%E6%84%9F%E8%A6%BA%E5%A5%BD%E5%95%B2-e2975988
2019-04-21
$68.75 (晚餐)
義式鱸魚青醬手作麵
2019-02-08 467 浏览
茶木坐得舒服,是和朋友聊天的好選擇。見轉了新menu,選擇依然多,加入了涮涮鍋、芋圓仲、飯鍋等,不過食完覺得味道還是一般。紅燒牛肉麵麵質軟硬適中,牛肉筋位有小小韌,不過可接受。黑松露煙肉蛤蜊燉飯鍋無黑松露味,整體味道偏淡。紫薯拿鐵好甜,沒有紫薯味。流心芝士竹炭吐司被它的流心效果吸引了,但是沒有芝士味的。還是經典的士多啤梨味最穩陣。
茶木坐得舒服,是和朋友聊天的好選擇。

紅燒牛肉麵
麵質軟硬適中,牛肉筋位有小小韌,不過可接受。

黑松露煙肉蛤蜊燉飯鍋
無黑松露味,整體味道偏淡。

紫薯拿鐵
好甜,沒有紫薯味。

流心芝士竹炭吐司
2019-01-25 384 浏览
今日公司好忙,做埋d手尾都成兩點多d,個肚打晒鼓,喇喇臨落樓食嘢先。行過茶木見唔駛排隊,就即刻入去喇。入到去侍應俾咗個下午茶套餐餐牌我,呢個時間入座無理由叫主餐牌食正價咁傻,於是我決定叫返個下午茶tea一tea先。下午茶都有吐司,台式小食,主食同甜品選擇,我咁肚餓就緊係㨂個主食啦。天氣凍凍哋,食返個湯麵暖胃先。最後㨂咗個紅燒牛肉麵$61,配熱柚子蜜茶。牛肉份量唔多,得三舊肉,紅蘿蔔就有兩大塊同一塊蘿蔔,個湯底配埋d 芫荽同蔥係幾香,麵嘅質地都幾好咬口,但份量唔算多,最後飲埋杯柚子蜜先夠飽。$61都唔算抵,但叫做多杯飲品同坐得舒服。

最後㨂咗個紅燒牛肉麵$61,配熱柚子蜜茶。