2022-01-06 678 浏览
好味順滑。鋪名叫師父奶茶,名乎其實。識飲一定要叫熱奶茶,茶香幼滑,濃郁。飲完有餘韻。師父駐場還交流了一些心得。而且現在還舉辦新手冲茶班及工作坊。課程價錢大眾化,值得試吓
美味熱奶茶
2022-01-06
美味熱奶茶
卡幫尼意粉,我在網上睇咗幾次,都冇見有洋蔥,但係這間店的卻有洋蔥出現。那是否一個新派的卡幫尼意粉?另外在這碟意粉裏面,搵到兩三個蛋殼,是否驚我鈣質唔夠?哈哈哈哈另外,佢叫得自己做茶王,相信佢對自己的奶茶或者茶膽,都一定有返咁上下信心。那當然便叫兩杯奶茶來飲,品質如何,你自己喺照片裏找出問題,最後發現太興燒味嘅奶茶,俾佢還要好飲。咁麻煩你唔好叫自己做茶王雞翼薯條,收我40幾蚊,三隻雞翼十幾條薯條,真的很抵食。正常人走去百佳,一睇便知道,你哋賺幾多錢。真係小本經營,生活困難。仲有那位服務員阿姐,佢真係好忙,我舉左好多次手,佢先至見到我想落單,除咗幫我哋落單,仲要不停係咁用手機,打訊息等工作和他的仔女和朋友討論不同的事項。阿姐!辛苦你了!不如你返屋企啦!如果在試業期間,俾人嘅印象都係咁差,真係諗吓,是否應該繼續開業。

2021-09-05
下午茶
2021-08-16 566 浏览
身為一個奶茶控 見到呢間茶王冰室其實都想試好耐 不過一直都冇機會今日喺附近買嘢就順便嚟呢度食個午餐呀叫咗個叉燒炒蛋飯同埋熱奶茶 飲奶茶試真章 一定要係叫熱㗎喇杯奶茶好普通 普通到我覺得大x樂仲好飲過佢…… 難怪啲食評對杯奶茶都一致咁……差估唔到用呢個名嚟開間冰室 但係個主角可以係咁差到個叉燒炒蛋飯啦 個蛋唔香 叉燒柴皮 啲飯仲要係一舊舊嘅成個午餐我覺得最好味係個例湯 係好意外嘅 難得見到例湯會落咁多料ps: 呢度特別係堂食有九折
估唔到用呢個名嚟開間冰室 但係個主角可以係咁差
到個叉燒炒蛋飯啦 個蛋唔香 叉燒柴皮 啲飯仲要係一舊舊嘅

ps: 呢度特別係堂食有九折
2021-08-15 399 浏览
叫咗下午茶沙嗲湯底出色 烘方包一般無特別火腿奄烈係全熟嘅炸髀薯條即炸 雞髀似燒多啲奶茶好飲 奶味茶味夾到啱啱好但有少少偏甜 怕甜嘅要嗌少甜 總結嚟講幾好食 新開張有優惠堂食9折
叫咗下午茶
沙嗲湯底出色 烘方包一般無特別
火腿奄烈係全熟嘅
炸髀薯條即炸 雞髀似燒多啲
奶茶好飲 奶味茶味夾到啱啱好
但有少少偏甜 怕甜嘅要嗌少甜
總結嚟講幾好食 新開張有優惠堂食9折
2021-08-14 425 浏览
叫左個雞翼撈丁,個撈丁係冇幫你撈既,淨係得少少汁係面頭,大部分既麵都係白色冇味既,麵又硬,最衰過食營多。應該冇下次啦,估唔到轉左手之後差到咁。撈丁依啲咁普通既野仲整得難食過就咁普通淥黎食
外卖自取
2021-04-19 863 浏览
今天四月十九日在茶王冰室和太太叫了兩份早餐,叫了一杯茶走,一杯奶茶,水準不及一般茶餐廳,茶味太濃而奶茶不滑,同侍應講茶走自已加煉奶,反應有D悔氣,收銀那位四眼仔拿兩杯奶茶過來時候,將茶杯用力拍落台面,也沒有講那杯是茶走,那杯是奶茶,已經光顧了幾次,服務態度和食物水準越来越差,炒滑蛋有D硬,似加了荳粉水,不會再光顧
2021-03-25 758 浏览
去開旺角行街,同朋友黎呢到食番個tea。野食上枱全部都係熱辣辣,薯條溫度脆度岩岩好,雞翼都炸得好脆,可惜無咩味。而奶醬多夠多醬,不過不失。至於杯凍奶茶,hmmm....無我想像中咁好飲,有少許茶味,但有d澀,奶味偏淡....🤨

2021-03-16 788 浏览
這間是金茶王師傅的徒弟開,於是便去欣賞一番,用這個心態會比較對自己舒服。一間旺角區的茶餐廳可以做到什麼,奶茶從來不容易討好,時間溫度是影響茶味的主要原因,從來只有人等奶茶,不會茶在等人。所以只能碰碰運氣是否在最好的時間。這間的奶茶為賣點招徠,奶茶比周邊的餐廳算是有味,香滑兩次飲都唔覺有,但茶味是比其他的出眾,渴到奶茶是有幾種不同的茶味混合,絕對比其他塑膠奶茶好很多。當然也沒有驚喜叫座。本應茶餐廳就應該要這個水準,只是其他沒有放心在茶這裏。我提議應該有一個出茶時間這樣就會讓人能夠渴到一杯功夫奶茶。這裏的午餐叉燒蛋飯是香滑的,但味道太鹹,豬手飯也是,過來幫襯了兩次,員工的態度是俾人一點傲慢,或者心裏面就是有一團茶火。價錢中規中矩,地方算是寬敞,裝修也算是不隨波逐流,雖然有自己的想法,但是室內設計有點力有不遞。整體你當一間茶記絕對沒有來錯,但是你滿懷希望的想得到的一份茶香及人情味,可能要比多一點時間。說到底都是香港的一個特色,能不能做到脫穎而出的奶茶,首先脫開自己的包袱,沖一杯沒有金茶王加持的奶茶。
2021-03-05
2021-03-13 491 浏览
I went to tea master today with my friend as I want to try their famous milk tea! The staff here is quite friendly. The cha chan tang is located in Mong Kok, just a little walk from the MTR station.I ordered the bottle milk tea because it is so cute!!!!! 😂 The milk tea is as good as expected, it is very smooth and palatable, the milk tea flavour is very strong, but not sweet! I could finish the whole bottle quick!
2021-02-19 631 浏览
初七人日,慕名去試吓傳說中嘅-{金茶王}在門口已見很少人在店內,當時都有一刻猶豫,但係見金茶王的美名好吸引,就抱住一試無妨的心態入去,環顧所有餐牌只有-常餐最平$50,就點了常餐跟熱飲奶茶,很快侍應就送上一杯大奶茶,但很奇怪,奶茶面已有一層茶膜,好像已冲了並放了很久,一飲落去,茶是室溫不是熱的,茶味是苦澀亦沒有奶茶的香滑,~果然中伏~所謂嘅奶茶王是否浪得虛名?而其他食物如炒蛋同米粉都是不熱的,餐廳客人少,點解食物質素會這樣差?最重要係點解所有嘢都是預先煮好並放了一段時間才給客人吃???????我想這個價錢又不是很平,為何拿這樣質素俾客人?真係太過份

2021-02-18
2021-01-18 560 浏览
~~~奶茶控對奶茶王~~~有好奶茶一定要試試,買個外賣返酒店試下先,加個雞翼$40都抵過買支樽仔奶茶,同埋奶茶熱飲先飲得出好同唔好。即飛返去酒店試下,跟一包糖,份量對我飲慣珍珠奶茶微糖既,都好似仲差少少,真係差少少糖。好期待呀,但一入口就好失望 茶味唔夠出,又無咩奶味,又唔夠滑身,好淡淡既,,落琴喉嚨後仲大少少鞋口,似米線鋪頭既奶茶,我諗多老字號既茶餐廳仲比佢出色好多師父都係人,可能咁啱失水準啦,不過唔會再專登行去買黎飲lu
~~~奶茶控對奶茶王~~~
好期待呀,但一入口就好失望

師父都係人,可能咁啱失水準啦,不過唔會再專登行去買黎飲lu
2020-12-13 569 浏览
已經幫襯好多次,今次係感覺最差一次,由落單到攞餐,都唔當你係客。現在市況差,唔係應該做得更好嗎?叫3個餐都記唔到,要客人跟你入機要求,加上冇禮貌, 要改善。叫人攞餐,一句「你咩冧巴?」,態度差,要改善。
2020-11-29
10 分钟 (外卖自取)
早餐
2020-12-09 466 浏览
作為奶茶控的我,試了茶王的奶茶3次,雖然只是試普通版奶茶,已覺滿足。我習慣是不落糖的,最愛這杯奶茶入口質地夠滑,奶及茶的比例剛好,沒有澀味。其中美中不足是,食完其他食物再飲時已經不夠熱。食lunch當日也有點其他食物,味道正常,就不詳寫了。除普通奶茶外,還有樽仔奶茶,但價錢上覺得太貴,不捨得。。。希望他朝有一日會捨得出錢試啦。。。

2020-12-08 390 浏览
出開旺角,諗唔到食乜好,醒起曾經幫襯過茶王冰室的奶茶,於是兩口子走咗去食。講真,我係想飲個奶茶,食物都係其次。我叫咗沙嗲牛肉煎蛋撈出前一丁,份量少咗DD,味道都唔錯,好彩牛肉都OK唔老。奶茶保持水準咁香滑,係濃度差咗少少。整體水準跌咗少少,希望繼續努力!
整體水準跌咗少少,希望繼續努力!
2020-11-28
2020-11-28 378 浏览
- 餐牌設計好, 食物種類有d創意, 好吸引; 同埋話金茶王,所以一試;-成日無夥計,個個走入冲茶個度唔知做乜;- 沙爹牛煎蛋撈丁 $56:沙爹得個咸, 好稀, 無花生香味 ;-+20蚊試埋樽仔奶茶:係比一般好;-價錢偏貴, 不過最緊要係唔好食.

-成日無夥計,個個走入冲茶個度唔知做乜;

-+20蚊試埋樽仔奶茶:係比一般好;

-價錢偏貴, 不過最緊要係唔好食.
2020-11-28