2022-12-23 116 浏览
今晚諗住在長假期前夕,食餐普普通通嘅晚飯。學朋友話齋,揀餐廳嘅準則第一,夠多人排隊,一定無走雞,唔會中伏😆 結果我們排咗足足15分鐘,先有位,食完證明終於明白點解咁多人排隊。我個人黎講食飯好少要等咁耐位,唔係朋友叫到都唔會等佢成15分鐘咁耐。入到坐低,手機落單,叫店員幫手落單又得。我們人頭點左個普通唔普通不過價位嘅意粉同飯,分別係忌廉野菌皇烤雞扁意粉、鮮茄汁香煎豬扒滑蛋包飯,之後仲點咗個牛角包同蒜香雞中翼,甜品就要了個原味芝士蛋糕同埋意大利粟子法式布朗。忌廉野菌皇烤雞扁意粉 調味恰好,烤雞係雞粒上,扁意粉配忌廉野菌白汁好食。鮮茄汁香煎豬扒滑蛋包飯 塊豬扒好嫰,用既係珍珠米,$48包熱飲真係同區都難揾呢個Quality,更何況淘大。配4隻蒜香雞翼,雖然比較遲上(可能因為太多人喇)但食落去真係冇令我失望,外皮真是金黃色的,雞翼香脆,4隻話咁快食哂😋牛角包系性價比之鬼,牛角包有手掌咁大,好鬆軟,有脆既酥皮,又有牛油嘅香味,包外脆內軟,都係$12,真係好出色!!!總體嚟講,在呢度食遠遠超出食一餐普通嘅茶記。而值得一提是店員哥仔好熱情、好有禮貌,服務好,食物質素又唔低,性價比高,唔少地方都比其他
今晚諗住在長假期前夕,食餐普普通通嘅晚飯。

入到坐低,手機落單,叫店員幫手落單又得。

忌廉野菌皇烤雞扁意粉

蒜香雞翼

熱奶茶
熱華田
意大利粟子法式布朗
原味芝士蛋糕

總體嚟講,在呢度食遠遠超出食一餐普通嘅茶記。而值得一提是店員哥仔好熱情、好有禮貌,服務好,食物質素又唔低,性價比高,唔少地方都比其他淘大餐廳優勝,相信響淘大呢個食肆雲集嘅地方都應該可以好快做出位。
2022-12-23
忌廉野菌皇烤雞扁意粉
蒜香雞翼
熱奶茶
熱華田
意大利粟子法式布朗
原味芝士蛋糕
2022-12-21 134 浏览
九龍灣地鐵站對面嘅淘大商場,開咗間叫茶舍嘅餐廳,環境唔錯,地點位置都方便收工時間食晚餐都多人要等位 。 茶舍唔似一般嘅茶餐廳,亦都唔似好高級嘅café,佢有好多唔同種類嘅食物,有all day breakfast,PIZZA 焗飯,炒飯意粉,扒都有,最吸引我嘅係濃蝦堡香煎波士頓龍蝦半隻海鮮湯飯,淨係睇相,見到龍蝦大大隻….. 嘩….引死人咩我仲叫埋蒜香雞中翼(4隻) ,芝士蛋糕,同埋熱檸水 。 蒜香雞中翼先上枱,4隻雞翼大大隻,食落好有蒜味,肉質好juicy,唔會乾身湯飯準備時間要耐少少,到上枱時,湯飯熱辣辣,龍蝦有手掌咁大隻,龍蝦食落好彈牙,配上濃蝦味嘅湯底,一流呀,飯係用意大利飯煮成,海鮮飯中還有魷魚,青口,冬菇片,食完成個人暖晒……. 最後到芝士蛋糕上枱,佢連甜品都好出色,SIZE 唔大件,食落味道好creamy 值得一讚,佢連甜品都咁好味,下次一定要試佢嘅扒餐
收工時間食晚餐都多人要等位 。

….. 嘩….引死人咩
我仲叫埋蒜香雞中翼(4隻) ,芝士蛋糕,同埋熱檸水 。

值得一讚,佢連甜品都咁好味,下次一定要試佢嘅扒餐

2022-11-15
2022-12-20 110 浏览
由佢裝修開始已經有留意,幾次食飯時間經過茶舍都見到滿座同出面有人等位等外賣,估計都唔錯,今晚收工終於有機會試一試佢~晚餐都幾多選擇,分廚師之選、湯飯、和風之意、焗類、pizza、滑蛋包飯⋯⋯價錢唔貴掋食之餘全部都會送熱飲!我哋叫咗兩個餐,所以卷咗杯熱朱古力仲有得揀多奶同埋熱檸檬茶~叫左2個小食,蒜香雞中翼嚟到嘅時候仲係熱辣辣,應該係即叫即炸,旁邊仲好貼心咁加咗少少沙律,中和返冇咁熱氣~白汁芝士焗西蘭花份量非常之夠,面頭加咗芝士,個汁仲加咗蘑菇忌廉培根,西蘭花煮得好𣺉唔會焗到硬掘掘~三重芝士焗鮮茄牛脷飯係珍珠米炒飯底,面頭真係食得出係三種唔同嘅芝士,同埋原隻焗盤上所以非常之熱,唔怕天氣凍放多一陣會凍哂,牛脷厚切一粒粒𣺉身一啲都唔煙靭!煙三文魚火箭菜pizza,呢個價錢來講非常之抵,兩個人食啱啱好,餅底都有啲厚度唔係好薄果隻,芝士下面有粟米粒、洋蔥粒、蘑菇同埋煙三文魚,面頭就鋪咗火箭菜!下次想試埋佢個冬陰功雞肉pizza,同埋波士頓龍蝦,臨走嘅時候仲發現加$16仲可以追加蛋糕添!

好耐冇去過淘大 發現有好多新開的餐廳見到新開張的茶舍 門口都唔少客人 唔想等太耐所以叫外賣返屋企慢慢歎鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵 + 飲品 $68一打開已經聞到好香蒜味 D蜆份量好多 仲有煙肉 一D配菜天使麵質感煙煙unun 岩岩好蜆味鮮甜 呢個價錢黎講 份量多 好抵食蒲燒鰻魚炒珍珠飯 + 飲品 $65呢個真心推介 一碗大大碗 而且有好多鰻魚炒得又好香 加上面頭有D木魚碎 增加左成個飯的層次珍珠飯粒粒分明 而且粒飯圓D有口感D 好好食芝士汁魚柳滑蛋包飯 + 飲品 $58一開飯盒見到個魚柳都幾誇張 超大塊炸得非常香脆 外脆內軟 性價比好高炒蛋都係好滑好足料 送埋芝士汁同白飯一齊食 好味道茶舍的食飯份量好多 女仔食適合同人SHARE 好食又抵食 下次可以再幫親!
好耐冇去過淘大 發現有好多新開的餐廳

• 蒲燒鰻魚炒珍珠飯
  • 芝士汁魚柳滑蛋包飯
  • 鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵
2022-12-20 88 浏览
淘大商場開咗間新餐廳「茶舍」🍵,餐廳食品款式選擇多,日式鰻魚飯,美式pizza,港式茶餐,應有盡有✨,而且餐廳裝修精緻,價錢大衆化,淘大街坊必食之選。三層芝士鮮茄牛脷飯$58拉絲芝士香濃好味,牛脷切粒有咬口,而且份量夠多,加埋鮮茄非常好味😋。菠蘿🍍鮮茄三層芝士焗豬扒飯🐷$56菠蘿+鮮茄酸酸甜甜十分開胃✨,豬扒夠厚,肉質保持juicy,再加埋厚厚既芝士,絕對推介。千島海鮮🦞pizza🍕$68薄餅厚薄適中,海鮮配料非常豐富,蝦🦐、魷魚🦑等等海鮮配料,配合千島醬汁,食完想再encore。跟餐仲可以加$16追加蛋糕🍰,最吸引眼球既栗子蛋糕🧁,甜度適中,栗子🌰味道香甜,性價比十分高。

三層芝士鮮茄牛脷飯$58

菠蘿🍍鮮茄三層芝士焗豬扒飯🐷$56

千島海鮮🦞pizza🍕$68

2022-12-18 103 浏览
淘大最近開咗一間新嘅餐廳,係比較fusion形式。晚餐會係西式嘅意粉牛扒,早午餐又有中式湯粉面同西多士果類。我自己都幾鍾意入面夠曬光猛,而且裝修都幾靚,環境仲好乾淨坐得好舒服☺️ 啲餐牌都好有心思,見到晒嘢食嘅真實樣貌😆香濃茄汁鮮蝦蜆扁意粉 $68呢碟意粉嘅茄醬都幾多,但味道又唔會過濃!海鮮嘅味道同口感就正正常常,意粉軟硬適中,成個菜色都好開胃。忌廉野菌皇烤雞扁意粉 $56佢嘅菇類比例都幾多,忌廉汁、烤雞味道偏淡,鍾意口味中等微偏清淡既就岩啦~蒜香鷄中亦 $32上枱好夠熱,雞翼夠大隻有肉汁,有蒜香味係唔會輸的😆 原味芝士蛋糕 $21味道ok,作為飯後甜品都唔錯

香濃茄汁鮮蝦蜆扁意粉 $68

忌廉野菌皇烤雞扁意粉 $56

蒜香鷄中亦 $32
上枱好夠熱,雞翼夠大隻有肉汁,有蒜香味係唔會輸的😆

原味芝士蛋糕 $21
味道ok,作為飯後甜品都唔錯
2022-12-17 79 浏览
今日放工後去接朋友放工,佢係牛頭角返工,所以我哋就去咗九龍灣食晚餐!先去咗附近Donki買嘢,隨意喺附近揀咗個呢間 - 茶舍, 餐廳嘅服務態度幾好,當有客人入餐廳, 職員會講 “歡迎光臨茶舍”👍🏻以茶餐廳來講算係好好😎見到身邊幾枱都點脆炸軟殼蟹芥末醬吐司配薯條好吸引,但今日lunch 先食完公司三文治,同真係唔想食炸嘢了,想忍下口,加上天氣凍冰冰緊係叫返熱湯飯,暖下身濃蝦湯海鮮飯 - $72 配熱杏霜湯底熱辣辣, 西式嘅煮法,幾重白酒味,加埋紫洋蔥,湯底有蝦呢香味,有唔少嘅魷魚圈,一隻大蝦,帶子,青口,完全冇overcook , 所有海鮮都煮得啱啱好, 隻大蝦都幾好食咖喱牛腩焗飯 - $61 配凍檸茶 (+3)咖喱嚟講唔算好辣, 同咗好多舊牛腩同大量芝士鋪滿個飯,牛腩幾淋身,整個份量都幾多,一個女仔係食唔晒的🙈蒜香雞中翼(四隻) - $32幾香脆, 唔會炸到雞肉入邊好乾,雞中翼都算幾大隻👍🏻下次會想試吓牛扒同軟殼蟹吐司😎

濃蝦湯海鮮飯 - $72 配熱杏霜
濃蝦湯海鮮飯

咖喱牛腩焗飯 - $61 配凍檸茶 (+3)
咖喱牛腩焗飯

蒜香雞中翼(四隻) - $32
蒜香雞中翼(四隻)

幾香脆, 唔會炸到雞肉入邊好乾,雞中翼都算幾大隻👍🏻

下次會想試吓牛扒同軟殼蟹吐司😎
2022-12-14 106 浏览
話說我係成日去淘大花園,近日見到有間新嘅西式輕餐廳開咗,呢間餐廳設計時尚清新,而且提供嘅食物種類多元,成個感覺都好吸引呀!雖然今日只係平日夜晚,而餐廳面積都唔細,但竟然多人到要等位。而佢嘅點餐係用QR code,等客人可以一邊睇餐牌一邊自助下單,而且都會有支水提供俾你飲用,細節位加分。今次我哋自兩個人有啲肚餓,於是叫咗兩個主食加一個pizza:魚籽三文魚蛋炒飯 ($60): 主廚推介菜式。炒飯底好香好足料,加上每啖都有滿滿嘅魚籽包裹住,食落去口感超級豐富,簡直滋味無窮啊!龍蝦湯海鮮飯 ($72): 天氣凍凍地當然叫下啲熱食啦,龍蝦湯海鮮飯簡直係一流嘅選擇啊!除咗湯頭濃郁(但唔會過鹹)之外,仲有配搭唔同嘅海鮮款式,味道鮮甜直程會飲晒啲湯呀!煙三文魚火箭菜比薩 ($65): 呢個pizza價錢合理但係質素好過出邊西餐廳好多。Pizza新鮮出爐焗到金黃色面,咬落去亦都脆卜卜,而且餡料多到要小心就住食。對於鍾意食西餐之人嚟講簡直係必點啦!小插曲: 我離開餐廳之後撞到個朋友,佢話雖然餐廳開業冇耐但已經食咗三次,仲話又抵食又好食。佢就好推介呢間餐廳嘅扒,話水準有得媲美專業嘅鋸扒餐廳,下次一定會試!

2022-12-14 58 浏览
去淘大花園Donki超市shopping,途徑淘大花園(二期)茶舍竭吓腳順便醫吓五藏廟再去shopping。店舖裝潢寬敞,攞咗票等叫入座,店員都很有禮貌,客人也井井有條入座🌟黑椒汁美國安格斯+和風沙律~安格斯牛肉眼脂肪比例較少,幼嫩中帶少許咬口,牛肉味香濃。沙律菜新鮮翠綠清爽,健康食品首選👍👍🌟龍蝦湯海鮮扁意粉~龍蝦湯底質感濃稠,味蕾嚐到不同層次的鮮味。海鮮材料豐富,配有青口、鮮蝦、魷魚、帆立貝……等,鮮甜美味。扁意粉沾上濃稠適中龍蝦湯,口感煙韌嫩滑,還‘掛’有啖啖龍蝦湯味😋😋🌟脆炸軟殼蟹芥未醬吐司+薯條~軟殼蟹分量超大,原整一大隻軟殼蟹,嘴巴也張不大🤣🤣,軟殼蟹炸至金黄香脆,加上新鮮爽脆嘅生菜、蕃茄配入芥未醬,一份漲卜卜足料吐司,加上熱辣辣薯條,外面香脆內裡綿軟,滋味無窮。

竭吓腳順便醫吓五藏廟再去shopping。
🌟黑椒汁美國安格斯+和風沙律~

🌟龍蝦湯海鮮扁意粉~

🌟脆炸軟殼蟹芥未醬吐司+薯條~

2022-12-08 241 浏览
淘大商場人流絡繹不絕,所以食肆改朝換代也非常頻密。最近又新開了一間餐廳。好清晰地將早餐、午餐、下午茶、晚餐的餐牌放在門口,明顯可以增加吸引力。新開張總是零舍吸引,早餐時間去很多人等位。大概等了10分鐘,終於可以入座,好幸運分到一張卡位。早餐種類特別多,選擇困難症的有煩惱了。「鮮野菌沙嗲牛肉湯通粉+丹麥包 火腿炒蛋」$38湯野菌味道足,份量也足夠,問題是湯只是微暖,不夠熱。 「千島吉列脆魚柳+丹麥包煙肉腸仔」$42魚柳即炸,份量頗大,丹麥包好煙韌,配上沙律,感覺不錯。奶茶奶味香濃,茶味足,非常港式奶茶的味道。限時讚好社交平台,仲要送兩隻「柚子雞翼」雞翼充滿了柚子味道,不錯。手機QR code落單,餐牌圖文並茂,真係唔怕看不明白。新開張,侍應也非常熱情,態度很好,地方乾淨企理,只要能夠保持食物質素,相信生意會是不錯的。
淘大商場人流絡繹不絕,所以食肆改朝換代也非常頻密。
最近又新開了一間餐廳。

新開張總是零舍吸引,早餐時間去很多人等位。
大概等了10分鐘,終於可以入座,好幸運分到一張卡位。

早餐種類特別多,選擇困難症的有煩惱了。

「千島吉列脆魚柳+丹麥包煙肉腸仔」$42
魚柳即炸,份量頗大,丹麥包好煙韌,配上沙律,感覺不錯。

奶茶奶味香濃,茶味足,非常港式奶茶的味道。

限時讚好社交平台,仲要送兩隻「柚子雞翼」
雞翼充滿了柚子味道,不錯。

手機QR code落單,餐牌圖文並茂,真係唔怕看不明白。