2017-12-11 498 浏览
開左咁耐都未試過嚟呢度飲茶, 今日行過, 見到個POSTER幾吸引, 就入去食一試愛上飲茶人多先抵食, 一籠點心3至4件, 冇返3,4個人食, 真係食唔多幾多樣野茶茶居好貼心咁, 推出左自選午餐!! 啱哂我呢種獨食/2人,又中意飲茶GE人幫襯!!!SET LUNCH有3樣野揀, 唔同配搭GE點心(4件唔同食, 不重覆!!) 三大款選一, 飯或粉選一, 仲有2款菜選一真係豐富又健康!!!我地叫左2個餐, 分別係1. 蝦餃,牛燒賣, 叉燒酥, 蝦多士, 南瓜芋頭飯, 菜心2. 燒賣,菠菜餃, 蘿蔔糕, 沙律角, 排骨蒸河粉, 芥蘭因為我只食1, 2就唔評論啦蝦餃足料, 皮少厚但整體夠甜, 唔落汁都好味叉燒酥正啊!! 皮酥餡香, 餡料啱啱好, 唔多唔少唔會"漏"蝦多士大大隻蝦, 賣相好睇, 食落夠脆牛燒賣就普通D, 味道偏淡, 同埋落左芫茜...芋頭南瓜飯, 一嚟到就香噴噴! 個南瓜香味簡直係噴薄而出! 芋頭夠鬆! 因為南瓜味甜, 令成個飯都偏甜飯係糙米飯, 加上一碟菜心, 簡直係超級健康!!有營好選擇!!!至於餐2., 朋友話個粉就麻麻, 其他都幾好兩個人飲茶都可以食咁多款野食, 又點心又
一試愛上

真係豐富又健康!!!
我地叫左2個餐, 分別係
因為我只食1, 2就唔評論啦

蝦餃足料, 皮少厚但整體夠甜, 唔落汁都好味
蝦多士大大隻蝦, 賣相好睇, 食落夠脆
牛燒賣就普通D, 味道偏淡, 同埋落左芫茜...
因為南瓜味甜, 令成個飯都偏甜
飯係糙米飯, 加上一碟菜心, 簡直係超級健康!!
有營好選擇!!!

至於餐2., 朋友話個粉就麻麻, 其他都幾好

兩個人飲茶都可以食咁多款野食, 又點心又飯又菜, 都係$78! 真係好抵!!
啱哂我呢D貪心的小狗~
埋單大約$100一個人, 太古城嚟講算係差唔多了~~
值得一食再食!!

2017-12-11
2017-11-21 391 浏览
周末在太古城搵食,時間尚早只能夠食早餐,早餐選擇不多,不想食快餐想飲茶,曾經知道有一間叫茶茶居食點心的食店,便去找它!到達食店,有很多空枱,坐下來有早餐餐牌,是配搭的,有飯有粥配點心,價錢尚可接受可以接受。食物很快上枱,深知不妙,果然快的出品,質素一般般,點心感覺是整定翻熱的,粥還可以,茶茶居食具殘舊,估是已開了一段日子,今次第一次幫襯,亦是最後一次,沒有下次!個人評分食物:C服務:C環境:C抵食:C

個人評分

食物:C
服務:C
環境:C
抵食:C
2017-10-30 419 浏览
來到太古城自助美食區內發現一間茶茶居。內堂裝潢挺舒適。餐具別緻用上不少香港地道口語「唔該曬」「食飯喇」「趁熱飲」作襯托這間茶居香港人的生活化。餐牌正推出個人自選套餐,有4款不同點心陳列外加有營菜心及燉湯,再任選一客河粉或飯。一個人來吃多花款的放面前自然不感孤單寂寞了!這天有伴相隨,可再加點灌湯餃、娥姐蒸粉菓、叉焼腸等。味道大路沒什出錯!桌上還棟著推介牌古法炆鵝掌$18。抱著一試竟然味道甚好,又夠熱,鵝掌亦選得特別大隻。哩個好值得吃!大家記得點。

2017-10-21 320 浏览
我很喜歡這家餐廳,因為我一個人可以獨自享受點心,一人前點心,我想這家水準是不錯的。我尤其喜歡芝麻卷,'腸粉水準相當高 服務態度亦不錯 ,最希望全日都可以有粥吃。 本人覺得可以推薦
2017-10-20 339 浏览
剛14:00左右到,店內若有7成食客吧。點好菜後,若等了不夠5分鐘,食物便上枱。最先來的是蛋撻。一上枱已只是微暖,幸好未至於蛋已離皮。皮很鬆化,蛋亦滑,不太甜。但可惜唔夠蛋香。剛食完蛋撻,餘下的食物便在1分鐘內陸續送來。下午茶餐--南瓜芋頭糙米飯 + 灼芥蘭芋頭:份量很多,但一點都唔粉,亦無乜芋頭味;南瓜:幸好,南瓜甜美;粟米:份量很多,但食唔到有粟米香甜爽口;糙米飯:硬度適中,無乜特別。雖然是煲仔上,但端來時只是少許微温灼芥蘭:芥蘭唔老亦唔苦,夠爽口,不過葉的部分就無奉上的,同埋上枱時已是凍的。下午茶餐--章魚肉餅飯 + 灼芥蘭章魚肉餅:完全發現唔到有章魚粒,可能切到碎到我發現唔到啩?亦一丁點章魚味都食唔到出來。同樣地,雖然煲仔上,但一點也不熱。終於有樣嘢上枱時算是熱。皮唔算好薄,不過不失。內饀溶到都唔知有啲乜!?只見有少許冬菇,豬肉粒...其餘就無能為力去辨別連蒸的腸粉,上枱時都只是和暖皮很薄,但唔算好滑。豬潤味一點也不濃,且是切碎哂的當然又係唔熱啦。外皮脆,但算厚身,唔鬆化。內饀又係睇唔出有啲乜,一pat pat咁,仲要食落都幾鹹。
剛14:00左右到,店內若有7成食客吧。

點好菜後,若等了不夠5分鐘,食物便上枱。
最先來的是蛋撻。
酥皮蛋撻

一上枱已只是微暖,幸好未至於蛋已離皮。
皮很鬆化,蛋亦滑,不太甜。但可惜唔夠蛋香。

剛食完蛋撻,餘下的食物便在1分鐘內陸續送來。
下午茶餐--南瓜芋頭糙米飯 + 灼芥蘭
下午茶餐--南瓜芋頭糙米飯 + 灼芥蘭
芋頭:份量很多,但一點都唔粉,亦無乜芋頭味;
南瓜:幸好,南瓜甜美;
粟米:份量很多,但食唔到有粟米香甜爽口;
糙米飯:硬度適中,無乜特別。
雖然是煲仔上,但端來時只是少許微温

下午茶餐--章魚肉餅餅 + 灼芥蘭

下午茶餐--章魚肉餅飯 + 灼芥蘭
章魚肉餅:完全發現唔到有章魚粒,可能切到碎到我發現唔到啩?
亦一丁點章魚味都食唔到出來。
同樣地,雖然煲仔上,但一點也不熱。

灌湯餃
終於有樣嘢上枱時算是熱。
皮唔算好薄,不過不失。
豬潤肉片腸粉

連蒸的腸粉,上枱時都只是和暖

皮很薄,但唔算好滑。
豬潤味一點也不濃,且是切碎哂的
芋角
當然又係唔熱啦。
外皮脆,但算厚身,唔鬆化。
內饀又係睇唔出有啲乜,一pat pat咁,仲要食落都幾鹹。
题外话/补充资料: 我被安排二人坐位,枱唔大,但啲食物幾乎同一時間上枱,搞到好「捩棄」,坐得很唔舒服。
2017-10-20
2017-10-15 203 浏览
食牛腩牛筋沙河粉,要求多葱,服務員居然同我講:「葱係要成本㗎。」兩個人叫咗兩份下午茶餐另加兩個點心,加少少葱都唔係好過份啫!!這什麼態度??我自己帶葱好唔好??
2017-10-14
2017-10-09 179 浏览
this is even horrible ... dun taste good and it’s not hot at all 💣💣thought this is their signature and should have high quality, sadly it turned out gluey and sticky, and the whole thing was literally glueing tgt... the beef isn’t properly stewed with not much flavouring... and it turned cold right away and the whole box of food was greased... with layers of fat on it 😋0/10 it has completely wasted our quota 😰😰😰💰$48#vaneatery#vaneattaikooshing #vaneatChinese #munches #hktopcitybites #沙河粉

💰$48

#vaneatery
#vaneattaikooshing
#沙河粉
2017-09-23 249 浏览
太古城開左個新點心店, 唔係普通O既茶樓, 星期六路過午餐, 見出面裝修好靚, 又有石磨, 就想入去試下佢登記排位要自己禁飛, 又唔知點樣睇個告示, 又可以Download app黎ORDER 野食,  不過太新潮, 唔O岩我哩D 老人家,足足排左40分鐘, 等左好耐, 終於話入得去,行到門口, 未見到人樣過半數都唔比入..入到去見D 點心紙就點左D 睇落幾靚O既野, 點知黎到O既時候賣相同張相有D D 落差...味道普普通通, 較為好O既就係個沙河粉同埋煲仔飯,, 其他都麻麻地

足足排左40分鐘, 等左好耐, 終於話入得去,
行到門口, 未見到人樣過半數都唔比入..

2017-08-09 465 浏览
其實哩個FOODCOURT 都開左好耐, 行過太古咁耐都未試, 今次終於有機會可以試試佢! 一入去比佢話手製河粉吸引住.....一心諗住試試佢個河粉..點知要排十幾個NUMBER! 果陣先11點.....排完一大輪, 唯有係睇到MENU, 突然發現外賣係第二條隊, 仲要快D! 平D! 唔使茶錢, 唔使加一....咁就外賣係FOOD COURT 食啦...等多五分鐘, 終於有得食, 一望到...好失望...竟然係咁細盒, 等左咁耐得個叉燒飯咁大O既飯盒, 唔通堂食會大盒D??食落去...仲失望, 諗住個手製河粉會彈牙D, 好味D...點知都係好林, 好似仲差過平時食果D 咁不過炒得都香O既..有薑味, 又有九黃香味..不過真心失望

點知要排十幾個NUMBER! 果陣先11點.....

不過炒得都香O既..有薑味, 又有九黃香味..不過真心失望
薑汁雞蛋炒河
15 分钟 (外卖自取)
2017-08-07 389 浏览
自從太古的美心皇宮結業後, 變了不同快餐結集成的food court, TREATS開幕後, 我就來看看究竟。中西日泰甚麼菜色都有, 就連迷你版飲茶都有, 有些店舖可以取票等位, 有些要買完之後在美食廣場內自己揾位坐。這次選了這間「茶茶居」一試, 見又唔駛自己揾位, 結果大失所望。茶位HK$9, 因為我怕訓唔著所以晚上不飲茶, 結果不點茶, 只叫滾水也是要收HK$9!點了一個排骨蒸沙河粉(HK$38)和灼菜心(HK$38)雖然是蒸的, 但十分油, 沙河粉不入味沙河粉口感好像米糕, 一點都不爽, 不滑。很多油, 而且沙河粉的米漿似乎有問題, 河粉十分厚, 沒布層次。還是灼菜心比較穩陣。這個中餐, 比以前美心皇宮的出品差,再加上份量少, 變相加了價。以後都不會再來

點了一個排骨蒸沙河粉(HK$38)和灼菜心(HK$38)
排骨蒸沙河粉
雖然是蒸的, 但十分油, 沙河粉不入味
排骨蒸沙河粉

沙河粉口感好像米糕, 一點都不爽, 不滑。
沙河粉
沙河粉

清灼菜心

還是灼菜心比較穩陣。
以後都不會再來
2017-08-05
$93.5 (晚餐)
2017-07-25 476 浏览
話說呢到已經吾係第一次黎 好老實地係衝住個湯來 湯水按規律 呢個逢三五 另外逢二四甘 食既野變相多左 點心入面最讚沙律蝦角 除左係懷舊下外 都真係正好老實地要我回想到底全部食過既野好難 因為後面已經相機不再食先 一心飲湯加食飯干炒牛河夠味夠熱 牛肉吾會乾不過就太大塊😂😂其實有時候大塊吾係好 但寧願切個半 多啲料會望落 食落都吾洗下下抹嘴份量的話我一個ok不過要分就可以爭啲 每人一啖已經冇晒 會有種吾夠喉既感覺最近期 每人一個餐點心認真正 埋單每人百幾 晚餐係太古城黎講算係甘啦 而且份量對我黎講是多 男朋友幫拖都吾得不過勝在湯正 菜爽 點心一流 睇得出即拎 吾係等幾耐砌個餐先上枱個款 值得我輕輕一推😋😋😋😋😋
2017-07-12 451 浏览
太古城中心一向幾好行,好多時我都會同屋企人去行下街食下野。今日又黎依個商場,但我地未食午餐要先醫肚,爸爸就提議食中式點心!原來新的美食廣場有得叫點心同飲茶架!個餐牌設計幾特別,潮潮地。!我叫的點心味道都唔錯,但款式唔算係好多。我個人認為啲野食份量都偏細。尤其是個幼春卷,係就係特別但唔係好夠食。個餃都係得兩粒。最滿意係個雪山包同炒麵,真係幾好食!炒麵唔會話一食落去成口油,炒得好香同味道好!個包上台剛整好,熱辣辣食唔錯呀!
太古城中心一向幾好行,好多時我都會同屋企人去行下街食下野。

個餐牌設計幾特別,潮潮地。!

我叫的點心味道都唔錯,但款式唔算係好多。

最滿意係個雪山包同炒麵,真係幾好食!

2017-06-18 250 浏览
I went with my family. The rest of my family finished dinner while I was still waiting for a simple dim sum set; it was like 45 minutes; I complained to 3 different waitresses; they finally bought my dim sum cold and unsteamed and missing a dish from the set. Do not go unless you like bad service and bad atitute
2017-06-17
2017-06-12 452 浏览
午飯來到這個food court, 選了這家茶茶居一試, 午饍時間人很多也等了一會兒才有位, 中午有個午市自樂餐, 就各自選吃自己喜歡的。點好菜就喝杯茶等吃啦!餐具很有特色, 寫著"食飯啦" "唔該曬", 碗中也有畫象, 算是很有心思。午市自樂餐可於三個點心拼盤中選一個, 另選一個主食及一個灼菜。今天選了這個蝦餃, 乾蒸牛肉賣, 檸蜜叉燒酥及荔芋角的組合。蒸點是不錯, 蝦餃也新鮮, 叉燒酥香口但不夠熱, 芋角也夠酥脆。主食選了牛筋腩蒸沙河粉, 牛筋腩炆得入味也夠軟, 但在下的沙河粉卻不入味, 較為淡口。灼芥蘭新鮮也甜。整體來說味道不錯, 茶位收$9有點貴, 計算加一後差不多100元, 如人少想吃點心是不錯之選。

點心拼盤

2017-06-12
點心拼盤
2017-04-27 900 浏览
太古城新開了一個food court, 入面大部分餐廳均沒有專用座位,客人需購買完食物後再自行尋找位置。 但當中,茶茶居卻與其他餐廳不同,他是有餐廳的專用坐位,需要排隊等候入座。茶茶居主打即叫即制的沙河粉,餐廳廚房更用上透明玻璃作間隔,讓客人觀看整個沙河粉的製作過程,頗有看頭。入座後,與平時中式茶樓一樣,先選擇要什麼茶,再自行於點心紙點菜。 但與傳統中式茶樓不同的是,這裏的餐具頗有玩味,有些新鮮感。 牛筋腩蒸沙河粉 $48既然這裏主打沙河粉,當然要叫上一碟。 沙河粉分量不多,但牛筋腩分量卻很足夠,而且炆得非常入味。 牛筋入口很有彈性之餘又充滿膠質,配合甜甜的醬汁,很是美味。 沙河粉質平常的不同,比一般的河粉有口感,較煙韌,個人很喜歡這種質感。 滑蛋鮮蝦腸 $28鮮蝦腸就經常吃,但滑蛋鮮蝦腸粉就真的是第一次食!本身就已經很喜歡吃滑蛋蝦仁,想不到用腸粉包住都這麼匹配!炒蛋很滑溜,鮮蝦大大粒又爽口,好吃! 鳳鳳煎糯米雞 $34糯米雞用蛋液浸過再煎香,每一口都有蛋香,但糯米的口感太腍,整體不過不失。燕麥流沙包 $20麵包加了燕麥製作,增添一股燕麥的香味和煙韌的口感,蛋黃流沙餡的流心程度很高,蛋

牛筋腩蒸沙河粉 $48

滑蛋鮮蝦腸 $28

滑蛋鮮蝦腸

鳳鳳煎糯米雞 $34

鳳鳳煎糯米雞

燕麥流沙包 $20

燕麥流沙包

麵包加了燕麥製作,增添一股燕麥的香味和煙韌的口感,蛋黃流沙餡的流心程度很高,蛋黃的鹹香和奶皇的甜味之間取得不錯的平衡,水準不錯。

懷舊灌湯餃 (左上)$36

懷舊灌湯餃

與平時的灌湯餃不同,沒有湯浸著餃,灌湯餃外皮很腍,入面的餡料像嬰兒食的糊一般,個人不太喜歡。

筍尖鮮蝦餃(左下) $20

蝦餃皮的質地質沙河粉有點相似,煙韌有彈性,加上蝦肉很新鮮爽口,不錯!

整體食物質素都頗佳,價錢稍貴,但值得一試。
2017-04-08
滑蛋鮮蝦腸