2022-06-05 362 浏览
星期日去食lunch ,首先要讚可以用WhatsApp’s book 位,覆得好快。環境優雅不在講,食物質素頗高,set lunch menu 叫左tomato salad with red wine vinegar & burrata ; Japanese Pork Loin with beetroot potato raisin jus & pudding。沙律酸酸甜甜好醒胃,burrata 好creamy 但味道唔會太重; pork loin 好嫩滑,少少咸香好好食,不過得4片有d 唔夠喉🤪,最後既布甸好滑身、好香蛋味👍🏼最後一定要讚下當日既waiter ,服務好好,非常貼心周到,咖啡送嚟時不停提我哋小心熱,但我哋反而覺得唔夠熱,佢即時話幫我哋換番杯,真的要俾十個like 佢!唔該哂 !呢間餐廳絕對on encore list👏🏼👏🏼

呢間餐廳絕對on encore list👏🏼👏🏼
Tomato  salard  with  burrata
Japanese  pork  loin
Tomato  salard  with  burrata
Japanese  pork  loin
2022-05-04 432 浏览
同朋友各自叫左個2 course lunchmain course試左兩樣,比較鐘意linguini個味道同口感,鐘意食肉醬意粉既你唔會失望。另外環境好舒適,適合傾計。呢度既水得distilled/sparkling, 每位$30 bottomless.
同朋友各自叫左個2 course lunch

南瓜湯
Linguini  with  bolognese  sauce  +  carbonara  risotto
南瓜湯
2022-04-25 294 浏览
食物的好,應該有很多人已經寫過,但我想講的係他們的服務態度。我已經係第二次幫襯這間餐廳,一如以往,他們的服務細心是你感到很被尊重和貼心,你感覺唔到你去一間普通嘅餐廳,反而你會覺得去咗一間熟朋友開嘅餐廳。當日我二人行,食了一個三個set嘅lunch,連埋好味到不得了嘅甜品,買單只係$777。我對呢個價錢非常不滿意,他們的食品質素和服務態度,起碼都要值$999。我強烈建議老闆要加價,因為我希望你加人工留住一班好好嘅夥計。
Occasion: Best friend’s birthday dinner 環境有幾靚唔需要多講 每個角落餐枱上每一樣嘢都值得一個ig post,影咗好多靚相壽星女表示非常滿意。今次想特別講食物同服務。餐廳初開嘅時候有試過lunch menu,食物質素唔錯嘅唯獨waiter嘅服務真係麻麻。疫情關係上個月餐廳暫停營業,今次重開決定俾多次機會佢,膽粗粗試下佢嘅tasing menu. 果然係非常有驚喜,可以話係一餐redemption meal.首先,服務態度好咗勁多,啲staff唔同哂,非常有禮貌有耐性,每度菜嘅細節理念都一一講解,喺幫手準備驚喜方面非常helpful同貼心,真心好多謝staff嘅幫忙,好加分嘅到食物,晚市嘅tasting menu先係真正實力。係 佢係得一個menu而你唯一可以揀嘅係主菜要雞定牛,起初唔太明,但試完就知道有佢嘅道理。成個menu都非常有個性,可以感受到廚師嘅心機同自信,感覺好似入咗一個時空交錯嘅空間,遇見一個神秘人,聽咗一個屬於佢嘅精彩故事。我承認有一兩度菜一上枱有成頭問號嘅,但慢慢識玩喇,which is “聽故唔好博故,just taste it

到食物,晚市嘅tasting menu先係真正實力。係 佢係得一個menu而你唯一可以揀嘅係主菜要雞定牛,起初唔太明,但試完就知道有佢嘅道理。成個menu都非常有個性,可以感受到廚師嘅心機同自信,感覺好似入咗一個時空交錯嘅空間,遇見一個神秘人,聽咗一個屬於佢嘅精彩故事。我承認有一兩度菜一上枱有成頭問號嘅,但慢慢識玩喇,which is “聽故唔好博故,just taste it!” Omg…
去試吖唔該 試完再同我一齊喺內心回味,然後默默拎起個電話約人再食多次
口罩袋
仙女一般嘅甜品
  • 雞腳
  • 乳鴿
2022-04-12 185 浏览
.隱蔽係角落, 帶復古風又悠閒嘅cafe🥰唔係淨係嚟打卡, 食物都幾好味, 尤其用左自家製意粉配海鮮同微辣嘅蕃茄汁.🔻🍽 荼香📌 地址: 上環樂古道25號華秦國際大廈地舖.#tummysreadyatsheungwan #tummysreadyforpasta #tummysreadyforwestern #tummysreadyforcafe

隱蔽係角落, 帶復古風又悠閒嘅cafe🥰
🔻
🍽 荼香
📌 地址: 上環樂古道25號華秦國際大廈地舖
2022-03-12 297 浏览
📌Le Galet~上環前排去咗呢間上環古董街fine dining🥳門面已經好吸睛 好似去咗轉歐洲咁裝橫復古有格調 仲有好多古董擺設🕰每一個角落都好靚 充滿藝術氣息餐枱有適當嘅距離 空間感十足🤩早排開嘅時候窗口位真係好難坐到👀因為係冇得book 要預約加早到先至坐到陽光曬入嚟嘅時候真係好靚 值回票價😍今次去到lunch Menu係包前菜/湯+主菜但食物份量真係少 似食咗一陣風💨主要都係食環境 開咗兩支水盛惠$120😂覺得開第二支水之前可以問吓客人需唔需要但服務態度方面有禮 亦會仔細介紹每一道菜式𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿/𝗦𝗼𝘂𝗽 + 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 $𝟭𝟳𝟴𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 + 𝗦𝗼𝘂𝗽 + 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 $𝟮𝟬𝟴𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 +$𝟯𝟴1️⃣ 𝗣𝗮𝗿𝘀𝗻𝗶𝗽 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝘇𝗲𝘀𝘁, 𝗢𝗹𝗶𝘃𝗲 𝗼𝗶𝗹 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢個湯味道幾特別 係用咗歐洲防風根草製成加入左檸檬皮同薄荷油 味道甜甜酸酸🥘意想不到幾好飲同開胃 質感厚滑2️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 (
📌Le Galet~上環

𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 +$𝟯𝟴

呢個湯味道幾特別 係用咗歐洲防風根草製成
加入左檸檬皮同薄荷油 味道甜甜酸酸🥘
意想不到幾好飲同開胃 質感厚滑

2️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 (𝟴/𝟭𝟬)
呢款係自家製意大利麵配上海鮮同辣番茄醬
意粉好幼身 但係有咬口🍝
幾鍾意佢個辣蕃茄醬 開胃又惹味😋
上面有油炸嘅羅勒葉 脆身同鹹鹹地~
海鮮方面有魚同埋蝦肉 海鮮味十足🦐

3️⃣ 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝘀𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘄𝗶𝗹𝗱 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰, 𝗺𝗮𝗶𝘁𝗮𝗸𝗲, 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗷𝘂𝘀 +$𝟲𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
加咗錢要咗西冷牛扒 擺盤精緻🙌🏻
牛味香濃 韌度適中🐮
牛肉汁味道亦都很不錯 吊出鮮味🤤
旁邊有蒜頭、香蔥等等配料

4️⃣ 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
甜品都係要另外加錢嘅 份量偏小🥲
唔似平時食嘅tiramisu 而係全部散開晒
忌廉質感係幾幼滑 甜度適中😬
整體味道不過不失

💡整體嚟講 食物質素係不錯的😙
Fine dine嚟講都預咗食物份量少
主要係食環境 建議大家lunch time去或者Tea time去飲杯咖啡🤣
見到有其他評論話服務態度差 但我又唔覺得

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: Le Galet
📍:上環樂古道25號華秦國際大廈地舖
🔍:11:30-16:30(Mon-Sun)
開業冇幾耐去 裏面樓底超高好有格調 午市套餐選擇偏少 不過算迎合到唔同口味嘅人Lunch starter/soup + Main 💰HKD178(Rating:7/10)🥗味道正常 蘿蔔片幾特別 偏清淡🍝Seafood Pasta with spicy tomato sauce意粉幾煙韌彈牙 幼麵條 海鮮細細粒咁 味道ok 但醬汁我覺得太鹹 食到口渴🎃Pumpkin Risotto with Feta Cheese覺得呢個好食啲 有南瓜湯feel 天然甜 而飯粒有咬口 feta份量恰當 好開胃+$38 Tiramisu類似deconstructed tiramisu 不過份量好細 兩三口就食完 入口厚度有啲過於單薄 味道唔錯 芝士部分都滑 但咖啡可更濃另外事先有問咗員工可唔可以周圍影吓相 佢哋答可以 點知一上樓影兩張(唔係影人亦唔係影自己)就俾佢哋喝停 都幾無奈😂嚟咗一次覺得夠了 謝謝掰掰👋

(Rating:7/10)
🥗味道正常 蘿蔔片幾特別 偏清淡
salad

+$38 Tiramisu

2022-02-22 204 浏览
情人節去了食特別套餐。餐廳環境好歐陸風,氣氛好好。當日好早到,所以職員好窩心安排左窗口位,仲麻煩左職員係街度影返入餐廳,別有風味,職員好helpful。點了情人節特別套餐,每人有兩款前菜,主菜可以揀豬肉或牛肉,再包甜點,可以再加咖啡。食品偏北歐風,菜式設計特別又好味,係一般西餐少見。特別推薦牛肉,煮得岩岩好,熟度岩岩好,口感十足。另外可以提前要求係甜品寫慶祝句子,甜品都係設計特別,非一般西餐會見到,值得推薦!
情人節去了食特別套餐。

2022-02-14
庆祝纪念
生日
2022-02-11 197 浏览
年初三,朋友請我到這間餐廳吃午餐,發現餐廳內有很多古董擺設,樓底特高,餐枱有適當的距離,環境清靜優雅,最適合傾計的好地方。除了食物精緻美味外,餐廳職員的態度也相當親切有禮。
2022-02-03
這間位於上環古董街的法國咖啡室,由門口到內裏都非常有格調。木質傢俬、壁畫、古物擺設,加上柔和光線,處處散發優雅氣息。 🥗 前菜 Appetizer🍽️ Fermented carrot salad 紅蘿蔔絲沙律菜,加入提子乾、杏仁片、炸蒜,再配上奶油(Pommery cream)、洋蔥油,味道不寡又感覺輕盈。🍽️Tomato salad with red wine vinegar strawberry juice and burrata 紅酒醋和草莓汁拌車厘茄,感覺清新,跟鮮奶油又軟粘的Burrata芝士好夾。🍝主菜 Main🍽️ Pumpkin risotto with feta cheese意大利飯芝士和南瓜味濃郁,口味偏鹹,米飯生熟度剛好,均勻吸收所有湯汁,忌廉香厚,口感幼滑。飯面舖上羊奶酪粒、南瓜粒、杏仁,增加了口感,再以鼠尾草做裝飾。🍽️ Homemade pasta with local seafood and spicy tomato sauce🍝手工意大利粉配蜆肉和蝦肉及辣番茄醬,幼身意粉彈牙有咬口,醬汁調較得剛好,能和意粉緊扣入味。餐廳食物質素不錯,環境闊落,非常舒適,定價亦

🥗 前菜 Appetizer

🍽️ Fermented carrot salad

strawberry juice and burrata

🍝主菜 Main

餐廳食物質素不錯,環境闊落,非常舒適,定價亦合理。
2022-02-11 164 浏览
在中上環,平日要慢活吃個lunch簡直是奢侈中的奢侈。今天和有人到這裝修優雅而且充滿藝術色彩的餐廳,品嚐慢煮牛、水牛沙律、龍蝦意粉,最後來一杯香醇咖啡,給自己和有人叉叉電,讓自己感覺到不是生存,而是生活。感覺非常舒服😌期待下一次再來,希望可以訂到位🙏🏾
2022-02-11 118 浏览
餐廳的裝潢擺設,充分感受濃郁的藝術氣息午餐與英國返港好友分享,原以為是個食景的餐廳,竟然被美味的意粉吸引1.新鮮車厘茄配大件水牛芝士車厘茄有酸甜味配搭,試得出義大利進口味道,搭配芝士彈牙外皮口感和流心奶漿味道,開胃且豐富2.龍蝦燴意粉意粉份量足,口感超級好,可能因為飢餓原因,意粉的濃味感讓我迅速下肚,雖然忘記細品其層層滋味,但讓我流連忘返,下次午餐一定會再點這道料理3.甜品提拉米蘇可能因為奶油超標,甜品食用一半已無空間進肚,仍記得唇齒留香,回味無窮餐廳位置環境一流,古董風格傢俬讓餐廳充滿時代感,香薰蠟燭味道和法式音樂彷彿置身歐洲小鎮,願在此花費大把光陰,享受美食感受韻律…
餐廳的裝潢擺設,充分感受濃郁的藝術氣息

1.新鮮車厘茄配大件水牛芝士

2.龍蝦燴意粉

3.甜品提拉米蘇

2022-01-28
一間藝術與古董結合的餐廳,一餐視覺與味覺藝術的盛宴,聖誕前夕與幾位外國友人償試咗餐廳的晚餐,大家都非常驚喜,首先餐廳環境一流每一個角落都充滿藝術氣息,聽聞所有傢俬都由老闆從全世界各地收集返來,非常有味道,絕對係打卡聖地!食物方面質素超高,絕對係平價fine dining ,每一個出品都有驚喜,服務方面都非常好,好用心同我哋用中英文講解,值得再去!A very impressive dinner with friends, Highly recommend, everything about arts and Antique, food was fantastic !
2022-02-10 69 浏览
在中環鬧市的轉角隱藏的一家充滿藝術氣息的懷舊餐廳,一踏進門口就彷如時光倒流,眼前的的裝潢和擺設都是令人忘卻煩憂。耳邊傳來悅耳的鋼琴聲,服務員細心地為我們介紹每一道菜式,食物的質素和擺盤真的非常精緻!
2021-11-22
2022-02-10 67 浏览
喺上環文娛中心過對面馬路行上一節樓梯轉左就見到。優雅嘅裝修丶特高樓底、來自古董傢俬嘅溫度丶加上寬敞嘅環境。未食就先被吸引。最鍾意前菜布拉塔芝士車厘茄。意大利粉彈牙又煙韌,輕食冇負擔。打咭好去處。😋The interior deco is romantic with antique furniture which capture a tranquil vibe in the space. Food are beautifully prepared and service is professional. Server were friendly. Excellent experience. Highly recommended.
喺上環文娛中心過對面馬路行上一節樓梯轉左就見到。
2022-02-09
5 分钟 (外卖自取)