2019-07-06 36 浏览
葵芳運動場旁邊的舊樓中有一間清新的小菓店,喜歡簡單的靜靜的環境享受美食。小小的鋪頭,樓底很高,淡黃色的燈光, 播返著柔和的英文舊歌曲,令整體感覺很溫馨。雞翼尖酸辣十足帶有一點麻油香, 非常開胃。豬皮炆得好冧,每一口都是充滿著酸辣汁。 相較之下,我覺得豬皮比較辣而且好味。 喜歡吃辣的您不要錯過。最喜歡他的薯格, 非常鬆脆,配酸酸辣辣的泰式辣醬, 非常惹味。 我不顧臉上的暗瘡也要狂吃雪糕窩夫三重奏, 三款雪糕可以任你揀,多謝他的細心照顧, 把雪糕球切開, 最鍾意同人分享食物。我比較遍好藍莓味, 因為有著一點點的藍莓肉, 而且比較香滑。窩夫要趁熱食, 他不算很厚身, 上面灑了一些楓糖漿, 最配合的窩夫就是楓糖漿, 喜歡的話可以把伴碟的棉花糖和核桃碎一併一齊食。太極小丸子, 一次滿足我三個要求, 芝麻糊 抗氧化美顏和合桃糊健腦補腎, 中國傳統糖水的食療功效, 非常切合我養生的習慣。 小丸子的配搭, 令整個糖水變得煙煙靭靭帶有一點咬感, 非常飽肚。木瓜鮮奶, 鮮木瓜非常當造, 清甜多汁, 整杯飲料好像木瓜沙冰, 飲落去透心涼, 美味又健康。這間溫馨的小菓店適合一班朋友聚舊亦適合情侶談心的好地方。

雞翼尖酸辣十足帶有一點麻油香, 非常開胃。

這間溫馨的小菓店適合一班朋友聚舊亦適合情侶談心的好地方。情是慢慢累積起來的, 就是要有一些小店讓你和他共聚時光。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
總分:8.5
  • 脆薯格
  • 酸辣豬皮
2019-06-28 214 浏览
葵芳終於有間似樣糖水鋪~我等了好耐好耐HAHA見到一間裝潢設計具特色的甜品店被吸引住,決定試一試呢間環境都唔錯, 地方不大,但坐位舒適自在睇睇menu, 有太多選擇了中西式都有,有雪花冰、拿破崙、窩夫、西米露等各式各樣的甜品。榴槤窩夫名副其實係鎮店之寶!窩夫以雞蛋、牛油、日本麵粉、糖、牛奶為主材料, 佢就絕對落足料, 所以甘厚身外層香脆的WAFFLE, 仲夾著濃濃的榴槤味,加上榴槤蓉同雪糕, 更加有質感, 口感豐富 WOW黑白配 黑色是: 芝麻糊 香濃幼滑, 又冷冰冰的,啱哂夏天享用 !白色是: 奶凍 好彈彈的 很滑而且側邊配上小丸子 ,煙韌彈牙,增添不少口感椒鹽雞翼即叫即炸,新鮮滾熱辣!外脆內軟 ,雞肉汁唧曬出嚟木瓜鮮奶木瓜和鮮奶,都是女性滋潤養顏的恩物, 養顏又滋潤,女仕們要多吃啊﹗而且呢杯係用新鮮嘅木瓜奶鮮榨而成絕對唔係 用化學 野溝出嚟!所以每一啖都非常濃郁,營養豐富! 絕對沒有水味 !同街邊食嘅 有很大分別,一試就愛上總括黎講, 嘢食真心抵又好食。店員都好有禮貌~會再黎呀!簡直超值!
葵芳終於有間似樣糖水鋪~
我等了好耐好耐

HAHA
見到一間裝潢設計具特色的甜品店被吸引住,決定試一試

呢間環境都唔錯, 地方不大,但坐位舒適自在

睇睇menu, 有太多選擇了

中西式都有,有雪花冰、拿破崙、窩夫、西米露等各式各樣的甜品

榴槤窩夫

名副其實係鎮店之寶!

黑白配

黑色是: 芝麻糊
香濃幼滑, 又冷冰冰的,啱哂夏天享用 !

白色是: 奶凍
好彈彈的
很滑而且側邊配上小丸子 ,煙韌彈牙,增添不少口感

椒鹽雞翼

即叫即炸,新鮮滾熱辣!

外脆內軟 ,雞肉汁唧曬出嚟

木瓜鮮奶
木瓜鮮奶

而且呢杯係用新鮮嘅木瓜奶鮮榨而成
絕對唔係 用化學 野溝出嚟!

所以每一啖都非常濃郁,營養豐富! 絕對沒有水味 !
同街邊食嘅 有很大分別,一試就愛上

總括黎講, 嘢食真心抵又好食。

店員都好有禮貌~會再黎呀!簡直超值!
2019-06-25
  • 木瓜鮮奶
  • 榴槤窩夫
  • 黑白配
2019-06-24 85 浏览
係葵芳打滾咁耐,都時不時迷路,就好似行入葵廣咁,哈哈。星期日好想食甜品,但又想坐唔想掃住街咁食,記得志芳街個邊有間甜品店,行到去先知原來原本間西餐轉左做糖水鋪,原本間西餐都好有heart 架!中熱天時有冷氣有得坐,見餓餓地叫左個芝士撈公仔麵,配雞扒同司華力腸,有驚喜有驚喜有驚喜,真係重要事情講三次哈哈!雞扒醃得好入味亦都煎得好香,司華力腸就無咩難度嘅,而公仔麵方面,撈埋秘製芝士醬食,絕對係邪惡之選呀。值得一提嘅係佢咁樣雙拼,都係39蚊咋,而且仲送雪糕或者西米露,西米係大大粒嘅西米,配上椰汁食凍冰冰一流。食呢個餐仲加左15蚊飲佢個火龍果汁,新鮮紅肉火龍果打碎,透心涼,如果夾硬要彈嘅,就係打得太碎,無咩咬口,不過已經近乎完美架喇!話明糖水鋪,試下佢d甜點先,點了一個芒果盛宴,包捨新鮮芒果,芒果雪糕,芒果爆珠,同埋一個牛奶奶凍。芒果甜雪糕正常,爆珠有驚喜一粒粒卜卜脆,而奶凍唔會好甜但牛奶味濃,有時芒果太甜就品嚐唔倒奶凍嘅香,好矛盾呀!總括黎講其實真心抵,而且有心思又好食,店員都好有禮貌Tim 。
係葵芳打滾咁耐,都時不時迷路,就好似行入葵廣咁,哈哈。

2019-06-23
2019-06-12 141 浏览
係附近食完正餐 一班frd緊係唔想咁快散band search下有冇糖水舖比我地繼續吹下水意料之外~原來葵芳既糖水店一隻手數得曬大部分都係葵廣入面既舖仔 一係有d就好早就閂好彩近近地比我地搵到呢度!舖面不太 但都坐得落6到8枱人(掛住傾冇影舖頭裝修)簡單裝修走小清新風格 舒服又夠光猛 我地坐落傾計都覺得好舒服我地幾條友都比呢度既椰皇系列吸引叫左桃膠蓮子燉椰皇($65)、紅豆奶皇($55)、紫醉金迷($55)、芒果奶皇($55)呢排興桃膠 養顔恩物!加埋蓮子配上勁厚又稠既椰漿 飽腹感up up up 另外三個大致上都係椰汁底 加配芒果、紅豆、紫米椰香十足原個椰子上 食完糖水仲有得勺椰肉食正

意料之外~原來葵芳既糖水店一隻手數得曬
大部分都係葵廣入面既舖仔 一係有d就好早就閂
好彩近近地比我地搵到呢度!

舖面不太 但都坐得落6到8枱人(掛住傾冇影舖頭裝修)

我地幾條友都比呢度既椰皇系列吸引

另外三個大致上都係椰汁底 加配芒果、紅豆、紫米
椰香十足
原個椰子上 食完糖水仲有得勺椰肉食
2019-05-12 207 浏览
今日突然想晩飯後食個糖水,經過呢間菓之店,在門外餐牌見到糖水既選擇都幾多,於是入咗去坐。見到一位女員工同幾個客在傾計。後來從餐牌中我選擇了一碗桑寄生蓮子蛋茶。等了沒多久,糖水放在我眼前,當堂大失所望!心想我叫既係桑寄生蓮子蛋茶而唔係桑寄生蛋茶?點解一粒蓮子都無?有無搞錯?之後再畢下,終於有蓮子啦!但係份量係廖廖可數,5隻手指都數得曬!我覚得如果你有誠意做桑寄生蓮子蛋茶的話,就唔好咁執著放有限度既幾蓮子落去,不如做桑寄生蛋茶好似更加適合!$28一碗糖水並唔係貴,但以今晩我所食的所謂桑寄生蓮子蛋茶根本就係名不副實!而且埋單時女員工繼續掛住同之前既客人傾計,連一聲多謝都沒有!服務態度真的要有待改善!我想我以後再來這間糖水舖幫襯機會極微!許留山d價錢可能貴少少,但人地貨真價實,唔會比一兩粒蓮子來敷衍客人,就當係桑寄生蓮子蛋茶!

我想我以後再來這間糖水舖幫襯機會極微!
2019-05-11
2019-04-26 182 浏览
住咗係葵芳十幾年,一直都無糖水鋪,就算有都只係許x山/甜x牙,都係d連鎖品牌,無咩特別。所以依間菓之屋確實係比咗我一個幾好嘅第一印象,因為佢裝修得幾簡樸,係用水泥牆做背景,加上木櫈,望落企理都ok啦!我覺得好食又抵食嘅係依個香芋西米露小丸子,$28,佢嘅西米係大大粒,而且小丸子嘅份量都幾多下㗎😚唯一美中不足嘅係芋頭好少,煲得唔夠淋,同埋個椰奶底有d過甜。依個係叫做 <點指冰冰>,冰嘅配料由自己選擇,每份$10,最低消費$30起。我地叫咗4樣,每樣嘅份量都好多,好大方呀🤪不過個冰係普通碎冰,無咩特別。員工方面,態度上需要改善,尤其是收錢部的那位女同事,見我哋四個人叫三樣嘢就重複講:叫三樣野咋?😀依樣令我地感到不快,人地食甜品都係食完飯先食,太飽咪一齊share囉,點知店員咁嘅態度講野!😒😒😒

😀
2019-03-20 154 浏览
菓之店葵芳坐喺度食嘅甜品店 都唔算多通常晚餐都食得比較晏 之後想食宵夜甜品 葵涌廣場嘅鋪頭又通常閂晒 都比較早閂一啲🧐呢間就好好開到成12點半鋪頭環境坐得都好舒服我就食咗香蕉船 揀咗朱古力味🍫榴槤味 曲奇味🍪嘅雪糕中西式甜品都有 仲有些少熟食
菓之店
葵芳坐喺度食嘅甜品店 都唔算多
呢間就好好開到成12點半
鋪頭環境坐得都好舒服
我就食咗香蕉船 揀咗朱古力味🍫榴槤味 曲奇味🍪嘅雪糕
中西式甜品都有 仲有些少熟食

2019-02-18 248 浏览
這區終於有一間似樣的甜品店,選擇種類多,有傳統式、有新潮式、有窩夫、有小吃。它的椰皇是推介,椰皇湯圓很清甜,香濃的椰皇撲鼻,湯圓即煮滑溜。杏汁雪燕燉椰皇的杏汁濃郁,與桃膠蓮子椰皇同樣美味。黃金奶涷是芒果汁、芒果肉及珍珠配襯,奶涷滑溜。整體不錯,值得一嚐。
2019-02-17
$50 (宵夜)
2018-11-27 353 浏览
晚上食飽飽路經美芳街 發現開咗間新嘅糖水舖價錢亦同其他糖水舖相若而且葵芳很少有糖水舖可以坐低食吓糖水傾吓計所以就決定入去試一試餐牌上除咗甜品之外 亦都有雞翼尖 同埋撈麵等等嘅小食 但係由於食飽飽 所以只係叫咗芝麻糊 芝麻糊加合桃露同埋芒果夜明珠 芝麻糊夠晒傑 甜到亦都啱啱好 但係芝麻嘅香味就略嫌不足芝麻糊加合桃露 賣相不錯 芒果夜明珠嘅賣相不錯 而且味道亦很好員工服務態度良好離開嘅時候 聞到隔離枱嘅窩夫很香 應該會好好味 下次再去試一試

晚上食飽飽
芒果夜明珠嘅賣相不錯 而且味道亦很好
員工服務態度良好
芒果夜明珠  芝麻糊  太極
2018-11-24
$30 (宵夜)
芒果夜明珠  芝麻糊  太極
  • 芒果夜明珠
2018-10-20 300 浏览
葵芳少有既甜品糖水店!的確好食的👍👍!終於食到一間給我不一樣的店啦選擇款也多有窩夫有刨冰有中式糖水有小食重點係給我不一樣的菜單竟然係有撈麵👍有時候自己不想食甜品也可以來陪朋友去!自己食麵也得!價錢不貴!味道不錯!用來拍照也不錯呢地方也不會太逼!服務也好有禮貌!效率好快!點左沒幾耐就有得食叫了一份芒果西米露加小丸子$36👍👍甜度適中適合不愛太甜的人仲加左份雞翼尖$23👍我覺得連不食辣也能食的!而且兩樣份量好足👍食一口滿滿都是西米夠滿足讓我也打包多一份回家食讓人下次也會再去的地方👍
葵芳少有既甜品糖水店!

的確好食的👍👍!

終於食到一間給我不一樣的店啦
選擇款也多
有窩夫有刨冰有中式糖水有小食
重點係給我不一樣的菜單竟然係有撈麵👍
有時候自己不想食甜品也可以來陪朋友去!
自己食麵也得!
價錢不貴!
味道不錯!
用來拍照也不錯呢
地方也不會太逼!
服務也好有禮貌!效率好快!點左沒幾耐就有得食
叫了一份芒果西米露加小丸子$36👍👍甜度適中
適合不愛太甜的人
仲加左份雞翼尖$23👍
我覺得連不食辣也能食的!
而且兩樣份量好足👍
食一口滿滿都是西米夠滿足
讓我也打包多一份回家食
讓人下次也會再去的地方👍
2018-10-19
$30 (宵夜)
2018-10-16 189 浏览
响葵芳運動場練完跑,有些口乾,又想吃些甜品,妹妹話附近開了一間間甜品店,就去試試。好喜歡吃芒果,很多芒果做嘅甜品都係我嘅心頭好,楊枝甘露當然喜歡,喜歡它的酸酸甜甜,一見到餐牌有,唔洗諗,就這個,呢個仲要唔係平時食開嘅楊枝甘露,係加咗丸子嘅,都係我嘅最愛楊枝甘露係由糖水、芒果汁、鮮忌廉、西米、芒果粒和西柚肉等材料做成再雪凍嘅甜品,加了鮮忌廉嘅糖水口感滑潤和再配合清甜爽口嘅西米、芒果粒和西柚肉,係一個好有層次嘅甜品。可惜呢碗就完全做唔到,唔凍不再話下,仲要芒果粒同西柚肉寥寥可數,又沒有芒果味,西米雖然大大粒,但係就完全沒有口感,真係好失望,唔知葵芳幾時先有間似樣嘅甜品?

楊枝甘露
2018-10-07
2018-10-11 145 浏览
難得葵芳有新開既糖水店,所以去試下。佢d糖水價錢同出面差唔多,我叫左個凍楊枝甘露。正正常常。係幾夠濃,唔會淡貿貿!我朋友叫左個芒果夜明珠,個賣相唔錯。不過個碟邊有d塵。可以再去試其他糖水既。
難得葵芳有新開既糖水店,所以去試下。

我朋友叫左個芒果夜明珠,個賣相唔錯。不過個碟邊有d塵。

可以再去試其他糖水既。
2018-10-05 251 浏览
久久未有行盛芳街喺葵芳住咗20幾年都未有一間似樣嘅糖水舖發現開左一間新既糖水舖門面非常光猛座位唔算多但勝在闊落星期五晚上食客唔多係外面見menu亦有不少選擇於是買左兩野甜品回家品嚐一下除左有窩夫雪糕特飲中式糖水亦有少量小食(雞翼撈面)當然有本人至愛榴連分別係榴槤雪糕榴槤王子榴槤甘露抱住試新野心態買咗榴槤王子同薑汁湯圓榴槤王子係椰子西米露加丸子同榴連蓉一打開就好香榴連味榴連蓉好濃好甜丸子口感相當煙韌薑汁沙圓芝麻味好重亦好香口不過略嫌食品既份量比較細份值得再試
久久未有行盛芳街
喺葵芳住咗20幾年都未有一間似樣嘅糖水
發現開左一間新既糖水
門面非常光猛座位唔算多但勝在闊落
星期五晚上食客唔多
係外面見menu亦有不少選擇
於是買左兩野甜品回家品嚐一下
除左有窩夫雪糕特飲中式糖水
亦有少量小食(雞翼撈面)
當然有本人至愛榴連
值得再試

榴槤王子
黑芝麻湯圓
2018-10-05
5 分钟 (外卖自取)
$40 (宵夜)
榴槤王子
黑芝麻湯圓