2018-01-27 544 浏览
鲜油奶多,对我一個唔咁食牛油的人來說,真係罪過,不過为左我的舌头我會犯多次,哈。不過真係要同人share。我之後要求多奶,服務人員非常乐意幫忙,服務態度勁好豬扒出前一丁$37,正常。豬扒好多,一般只有一塊,佢有一塊半,但我個人觉得佢醃唔夠。雞翼只有3隻,肥牛唔多,建議:如果肚餓,最好叫豬扒喇沙米線唔酸,幾好,$50。加飲品半價,我叫左奶茶$8

喇沙米線唔酸,幾好

2018-01-26
鮮油奶多
豬扒喇沙米線
2018-01-25 259 浏览
見華嫂終於係灣仔開左甘耐,長期都排隊。。今日終於見冇甘多人。排下。之前係官塘食過一次。菠蘿包都個咸牛肉多士都好好食。今次叫左個筦莤湯加瑞士雞翼。個湯好夠味。加埋杯奶茶
2018-01-23
2017-12-27 1553 浏览
一直知道華嫂冰室元朗店很有名,但實在不方便。終於灣仔有分店,可以一試!聽說之前很多人排隊,幸運地我只排了十多分鐘就有位!如果要排9個字以上,就實在非常不值得!招牌菠蘿包$20菠蘿包幾脆,但沒有什麼特別,就是蛋加番茄的味道,蛋過熟。芝士鹹牛肉蛋治 $23蛋同樣過熟,非常普通。招牌雞翼番茄米 $42蕃茄湯底實在非常失望,如果喜歡蕃茄湯底的人,應該會比較喜歡勝香園的!這個番茄湯底偏鹹,沒有什麼番茄的鮮味。凍奶茶 $18,跟粉面可半價$9奶茶尚算不錯,可能冰花奶茶會更濃。這是一間屬於中上的冰室,有很多冰室都有這個水準,如果要排隊半個鐘甚至一個鐘以上就非常不值得。

招牌菠蘿包

招牌菠蘿包$20
菠蘿包幾脆,但沒有什麼特別,就是蛋加番茄的味道,蛋過熟。

芝士鹹牛肉蛋治

芝士鹹牛肉蛋治 $23
蛋同樣過熟,非常普通。

招牌雞翼番茄米

招牌雞翼番茄米 $42

凍奶茶

凍奶茶 $18,跟粉面可半價$9
奶茶尚算不錯,可能冰花奶茶會更濃。

凍奶茶
2017-12-22 1058 浏览
下午茶時間路經此地,唔知附近有咩好食,咁岩又見到呢間冰室多人食梗,估計應該唔差,所以就入去試佢呢度出名食芝士咸牛肉蛋豬仔包,但我想食熱啲既野,所以揀左個煎豬扒米粉,朋友就炸雞球米粉。本身想轉其他湯底,但要加$8,個人認為貴得制,所以無轉煎豬扒米粉 ($34)估唔到豬扒都有兩塊 對比起其他冰室已經算多不過豬扒醃得太鹹 而且鬆肉粉落太多 豬扒太鬆無口感完全唔似食梗肉炸雞球米粉 ($34)雞球都有六大粒,一啲都唔鞋,亦都有雞味,味道OK不過無‘琼'乾啲油,油膩感好重呢度既米麵下午茶算大份,不過味道唔算好

煎豬扒米粉 ($34)
煎豬扒米粉

估唔到豬扒都有兩塊
對比起其他冰室已經算多
煎豬扒

不過豬扒醃得太鹹 而且鬆肉粉落太多 豬扒太鬆無口感
完全唔似食梗肉

炸雞球米粉 ($34)
炸雞球米粉

雞球都有六大粒,一啲都唔鞋,亦都有雞味,味道OK
炸雞球

不過無‘琼'乾啲油,油膩感好重
炸雞球

呢度既米麵下午茶算大份,不過味道唔算好
2017-12-21
2017-12-17 972 浏览
第一次去買外賣。叫了la sa 米線.等了二十分鍾。我一直座着等。十分鐘前以出了。不叫客人取外賣。直接放在收銀後面。十五分鍾追。waiter問又沒反應。二十分鍾再追。完來一早出了。不叫客人取。浪費我的時間。回家吃。很salty。吃完立即疴。第二次去。服務一樣咁差。在門口取票。問了3次才給我票。一直在等。叫我後面的号碼先也不叫我。一樣是2人。入到去。叫餐。又話沒波羅包。没你在門口又不說。又在浪費我的時間。waiter叫幾次才有反應。服務極差。食物又一般。甚至時不潔淨。十分差的餐廳。免費也不會去!
2017-12-15 894 浏览
食過屏山主店好好味,今日去灣仔分店試下,食物都ok,但員工態度惡劣,無禮貌,唔想做,👍直頭比錢買難受!主店態度好好多!一間好食到會飛既餐廳有d咁既員工真係大打折扣
2017-12-14 603 浏览
平時見到好多朋友喺網上媒體都是話來呢間餐廳,今日專登過嚟試吓,好早就過嚟我排隊的情況不過好在我夠早,坐左唔夠半個鐘啲人就開始嚟啦再過半個鐘啲人又開始排隊啦叫咗個番茄湯瑞士雞翼米,雞翼都比較肥美都幾入味,不過湯底就比我想像中差,蕃茄味好淡,同瑞士雞翼有啲不匹配仲有最出名嘅菠蘿油,反而呢個就幾好,夠特別麵包都係新鮮出爐這樣,夾上雞蛋同蕃茄,令平時食嘅菠蘿油加添一份口感炸雞湯米,上枱不夠熱,食落去仲有啲凍添,應該要再炸耐一點整體來說如果要排隊真係不值得,其實就係一間新派入邊的茶餐廳,但係價錢又不太便宜
不過好在我夠早,坐左唔夠半個鐘啲人就開始嚟啦
再過半個鐘啲人又開始排隊啦

仲有最出名嘅菠蘿油,反而呢個就幾好,夠特別

炸雞湯米,上枱不夠熱,食落去仲有啲凍添,應該要再炸耐一點

2017-12-13 598 浏览
最近收到傳單,話杜老誌道附近開了一間華嫂冰室。今日心血來潮便去試試,有點失望。餐牌上沒有任何套餐,食品飲品只限單叫。點了一客炸雞球跟米線,雞球份量略小,而米線湯底像是味精水。若要其他湯底,則需加8元起。飲品點了一杯凍檸檬益力多,太多冰而少見檸檬。由於大門外正是吸煙位,餐廳也被煙味影響。服務普通。
檸檬益力多
2017-12-13
2017-12-04 901 浏览
前幾日,約咗啲朋友睇完車,有朋友話不如去後面街間華嫂冰室試吓,坦白我未去過,今次係第一次,咪去食個lunch囉,十一點半去到門口,竟然冇人排隊兼即時有位(朋友話平時好多人,事實12點即見人龍),坐低即刻叫咗佢嘅招牌菜:1. 菠蘿包內含牛油番茄蛋2. 芝士咸牛肉蛋朱仔包3. 喇沙豬扒米線4. 冰花奶茶等咗十至十五分鐘,卒之有嘢食!可能我性急,以為茶餐廳一個字,快!味道ok嘅,經過會食,但唔會專登去食,更絕唔會排隊!ps. 服務態度普通,冇笑容!

1. 菠蘿包內含牛油番茄蛋
2. 芝士咸牛肉蛋朱仔包
3. 喇沙豬扒米線
4. 冰花奶茶

味道ok嘅,經過會食,
但唔會專登去食,更絕唔會排隊!

ps. 服務態度普通,冇笑容!

2017-11-30
2017-12-02 963 浏览
如圖 這是我的早餐 第一次去食華嫂叫了番茄湯雞翼豬扒通粉 和樽裝奶茶 淡淡蕃茄香濃 從來未試過食咁濃嘅蕃茄湯底 係抵你出名嘅 豬扒有骨 但係唔晦 唔鞋口 加上兩隻瑞士汁雞翼 啖啖肉正 蕃茄湯通粉煮到質地啱啱好 雖然好想被走啲湯唔想飲咁多 但係因為真係太真材實料 就算好努力不少啲湯 依然食到啖啖番茄 講完通粉講下個奶茶 樽裝奶茶唔係呢度先有 略嫌有啲太貴 下次再嚟食會飲返 普通果隻奶茶 一支咁樣嘅嘢飲就$22味道正常 可接受因為樽裝奶茶唔係普通餐飲所以冇得半價跟餐不過食完真係好飽 個人應為女仔食半個通粉已經好夠

如圖 這是我的早餐
第一次去食華嫂
叫了番茄湯雞翼豬扒通粉 和樽裝奶茶

講完通粉講下個奶茶
味道正常 可接受

因為樽裝奶茶唔係普通餐飲所以冇得半價跟餐

不過食完真係好飽 個人應為女仔食半個通粉已經好夠
2017-12-02 764 浏览
Happy Friday lunch 同同事一齊試下12點到已經開始要排隊 大概等左15分鐘 d位都唔算太迫(一行4個人坐左張圓枱👯‍♀️👯‍♀️) 見佢餐牌d相好吸引 本身又好鐘意蕃茄湯底 所以叫咗個番茄豬扒雞翼通粉 大概等左10分鐘 都好大碗下 雞扒同雞翼都好大塊 真係同餐牌張相一樣 蕃茄湯底都好濃味 不過本身自己鍾意食番茄個隻清甜味 所以如果清返少少我會覺得仲好同事叫咗個冬陰公雞翼米線見佢隻蛋都煎得幾靚 又同餐牌張相差唔多 個冬陰公湯似馬來西亞嗰邊多啲 酸酸辣辣 唔似泰國嗰隻甜味重 埋單60幾蚊 個個都食到好飽 下次會再幫襯試埋佢啲包
Happy Friday lunch 同同事一齊試下

番茄豬扒雞翼通粉

同事叫咗個冬陰公雞翼米線
冬陰公雞翼米線

埋單60幾蚊 個個都食到好飽 下次會再幫襯試埋佢啲包
番茄豬扒雞翼通粉
冬陰公雞翼米線
2017-11-29 693 浏览
This place received lots of media attention when it opened and usually have long lines outside during lunch hours.Never tried this place before, but had the chance to try their breakfast today. Their menu was quite simple, but has some food items that are quite special which I have never seen offered at other HK Cafe for breakfast. One that stood out was their Laksa soup base breakfast noodles, that I wanted to try next time.As I wasn’t too hungry today, so I ordered a egg sandwich, with milk

As I wasn’t too hungry today, so I ordered a egg sandwich, with milk tea. Their eggs are fried and not scrambled, which I liked and the milk tea was served in glass rather than the usual white tea cups at other HK Cafe. It was a good simple breakfast and at the time I went there wasn’t many people with many tables still empty.

Egg  Sandwich
2017-11-29
$32 (早餐)
Egg  Sandwich
2017-11-27 633 浏览
當年初訪華嫂冰室元祖店,排了大半個鐘頭隊才可入內。知道有港島分店,就趁著早餐時段懷緬一下,避開人潮。華嫂坐落灣仔後街,不過門面光猛,容易辨認。早上八時果然不用排隊,入內找個位置搭枱。叫了招牌菠蘿包、熱奶茶。熱奶茶先到,用玻璃杯盛的,雖然茶味不夠香,但茶和奶比例剛好,只是個人比較鐘情瓷杯。喝到一半,招牌菠蘿包上場。「菠蘿」的顏色比較深,可能是再烘熱的原故。牛油份量是菠蘿油的厚度,配上煎蛋蕃茄,賣相豐富,可惜菠蘿包相比起元朗店就給比下去,面頭不夠鬆脆,底下(麵包)鬆軟,不夠整體有新鮮感,下次回歸傳統菠蘿油再評。如果再來,仍會選擇早餐時段避開人龍。

如果再來,仍會選擇早餐時段避開人龍。
2017-11-25 578 浏览
LUNCH TIME去食,都幾多人下,離遠已經望到個門口排耿隊,人數都唔少下,證明間野真係有D水準。咁同行連埋我5個都等左大約15分鐘到,時間耐就係耐D,但冇計既,為左食好野。入到去坐底,開始睇餐牌,都幾多好野食,於是叫左幾樣,到食物黎,個份量望落都幾大碟。味道更加係一流,價錢都正常。
2017-11-22
2017-11-25 832 浏览
出名嘅華嫂冰室開左黎灣仔,咁就梗係要抽空黎試下啦~上次夜晚黎試唔到馳名嘅菠蘿包,只係食左莞茜皮蛋牛肉米線同蕃茄秘製雞翼米線。兩款都係用料十足,莞茜皮蛋湯底夠下火,適合長期OT熬夜嘅打工仔,值得一試。今次特登一早帶埋呀媽來試下個刁鑽菠蘿包,雖然材料簡單,味道豐富。菠蘿包烘得脆,蛋夠熱,蕃茄爽,牛油軟滑;入口口感層次複雜,非筆墨能形容~此包集軟硬冷熱脆感於一身。再配上一杯茶走,絕對稱得上香港地道美食。香港人,識嘆就係咁!咁先稱得上係Good Morning