2024-07-07 644 浏览
酒樓 08:00 開門今早一早到達未開門、好守規矩排隊、點知閘門一開、人從四方八面一湧而上、毫無秩序可言、店內職員亦唔理。其實好容易生意外、尤其是有老人家。座下開茶、點菜,便開始聽到職員之間嗌交!想遞交點心紙、職員又發晦氣話得一對手點做?前台唔夠人帶位、早到的又任由2個人坐一張大枱、浪費資源食物極普通、叫了幾個早晨優惠、但不值一提出品似交來之製成品、且只是份量減少、好似有特價咁如此管理、無怪乎大家都返晒大陸消費
酒樓 08:00 開門

座下開茶、點菜,便開始聽到職員之間嗌交!
想遞交點心紙、職員又發晦氣
話得一對手點做?

前台唔夠人帶位、早到的又任由2個人坐一張大枱、浪費資源

食物極普通、叫了幾個早晨優惠、但不值一提
出品似交來之製成品、且只是份量減少、好似有特價咁

如此管理、無怪乎大家都返晒大陸消費
2024-07-07
$130 (早餐)
2024-07-05 695 浏览
南區終於有個大型商場啦 約左朋友一齊去行下 商場入面有唔少餐廳 新開張間間都好多人我地決定食中菜既華宴食府 餐廳裝修亮麗 座位寬敝大廳有圓枱有卡位 另外有獨立房間適合家庭聚會 前菜好特別 大大粒梅酸酸甜甜好開胃今次食晚市優惠組合 $598 有三個餸薑蔥銀絲焗龍蝦西澳龍蝦外殼較薄肉質飽滿惹味既薑蔥加上啖啖龍蝦肉好鮮味西班牙黑豚叉燒皇西班牙黑豚肉肥瘦均勻 入口鬆軟配上醬汁肉味濃郁可口羊肚耳百合泡菜苗羊肚耳健脾强胃 百合潤燥清熱仲有蟲草花同百合呢個菜又好味又健康最後點了甜品葛仙米西施杏仁茶 第一次食葛仙米 好滑同有咬口配上香甜的杏仁茶好潤焦糖鮮奶燉蛋
我地決定食中菜既華宴食府

第一次食葛仙米 好滑同有咬口
配上香甜的杏仁茶好潤
焦糖鮮奶燉蛋
2024-07-04 516 浏览
知道黃竹坑開左個新場,泊車$500/3個鐘,幾抵玩,所以就帶屋企人嚟試下😊首先,瑤柱響螺燉冬瓜盅帶嚟濃郁鮮味,湯底入味又清爽,每一口都令人驚喜。緊接住嘅芝士貴妃醬焗老虎蝦,大隻蝦肉彈牙,芝士香濃,一啖啖都好得意。而鮮元貝蒸得剛剛好,金銀蒜粉絲增添豐富香味,令人回味無窮。唔止咁,我仲試咗組合菜式,包括薑蔥銀絲焗龍蝦同西班牙黑豚叉燒皇。焗龍蝦肉鮮嫩,薑蔥同銀絲調味,帶嚟香辣口感。叉燒皇外脆內嫩,黑豚肉濃郁美味,令人回味不已。最後,羊肚耳百合泡菜苗增添清新口感,配合著絲苗白飯同晚市茗茶,完美收尾。整體食物質素高,份量足夠飽足,價格合理。呢間食肆嘅菜式真係令人驚喜,而且服務亦好好。食物質量高,每一道菜都有獨特嘅風味同口感,令人難以忘懷。下次一定會再嚟,試下其他美食。真係一個值得推薦嘅餐廳!無論係慶祝特別嘅場合定平日用餐,呢度絕對係一個令人滿意嘅選擇。
而鮮元貝蒸得剛剛好,金銀蒜粉絲增添豐富香味,令人回味無窮。

2024-07-02
  • 瑤柱響螺燉冬瓜盅
2024-06-30 1202 浏览
華宴食府在The South side開張後,經常都很多人等位,於是平日放假早上便去試試,取票後都要等一會,入座後,發現其實有很多枱是有位的,但空枱大部份都係大枱,而等位的很多是一兩位,不知是否這個原因,客人總是要等位。另外,亦不知是否員工人手不足,沒有足夠人手招呼客人。在外觀來看,也應該是貴價酒樓,但入座後見到早茶的點心紙,發覺價錢相宜,我們點了6樣點心,全部味道都不錯,買相也很好。所以,如果平日放假,建議歎個早茶,相對來說,價錢較便宜,等位亦較容易。
2024-06-27
早餐
2024-06-27 830 浏览
搶先寫一下第一篇食評。十一點多來到,兩個人都要等十幾張枱。大概半個小時後坐下。因為是最近門口的卡位,所以不斷有人倚在坐位的後面,側面也有一堆等位的人,感覺不太好,說話完全沒私隐可言。開茶: 叫了水仙,送錯普洱,告知侍應,她很有禮貌連忙道歉,並速速送上新茶。其實也呷了一口普洱,質素很不錯,反而水仙感覺有點i淡。點心: 確實價錢是有點貴,明顯是走high end 路線。但是,吃過之後,確實質素跟價錢成正比,一分錢一分貨。尤其那個安格斯牛肉酥,很特別很好吃。裝修: 新淨光猛華麗,高檔路線,地方寬敞。生猛龍蝦遊水星班新鮮鮑魚就在旁邊。結論: 可以一試,見識見識。

結論: 可以一試,見識見識。