2024-07-16 991 浏览
講到近期大熱嘅商場,一定唔可以唔提黃竹坑Southside。今次我就試吓以新派中菜出名嘅「華宴食府」。金獎蝦醬海珊骨酥炸嘅外皮夠薄身又可以鎖住醬汁,海珊骨吸收晒蝦醬嘅鹹鮮味,外脆內嫩又多汁。貴妃醬脆蝦球蝦球炸到金黃色,貴妃醬令到本身彈牙嘅蝦球加添甜味,酥脆又彈牙。姬松茸遼參豆腐煲 熱辣辣嘅豆腐煲送到上嚟嘅時候已經香噴噴。豆腐經過油炸,所以做到外脆內軟嘅感覺。而姬松茸遼參比較爽口,又有菌香嘅味道。精品五福拼盤 一次過可以試晒五款,包含叉燒、秋葵、海蜇、桂花淮山和鴨舌。我自己就最鍾意佢哋半肥瘦嘅叉燒,好滋味㗎。華宴食府 (黃竹坑)黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 1樓138號舖

金獎蝦醬海珊骨

貴妃醬脆蝦球

姬松茸遼參豆腐煲

精品五福拼盤

華宴食府 (黃竹坑)

2024-07-15 708 浏览
去逛黃竹坑新商場THE SOUTHSIDE~選了這間「華宴食府」吃小菜晚飯!淺金裝潢雅致舒適,空間感足💗中菜館提供各式粵菜,以傳統風味加以新派元素~有驚喜啵🥳整體美味高質。⚪️金獎蝦醬海珊骨$138海珊骨以鮮味十足的蝦醬落鑊油炸🥳炸至金黃酥脆,入口惹味香濃,充滿微微鹹香,味道具有層次👍🏼肉質鮮嫩多汁,超讚的。⚪️濃湯花膠滑雞煲 $228熱烘烘上枱滿滿的鮮濃雞湯𥚃有軟腍入味的花膠和滑嫩雞件💗份量都多~濃湯鮮香無比,前後喝了很多碗,大滿足。⚪️鮑魚汁紅腰豆炆海參 $238挺不錯的配搭!海參炆得軟腍彈滑🥳配以鮑魚汁紅腰豆,香濃健康又美味。⚪️葛仙米西施杏仁茶 $28/位杏仁茶以茶杯盛著,入口滑溜充滿淡雅的杏仁香👍🏼加入了葛仙米,豐富了口感。⚪️焦糖鮮奶燉蛋 $48啖啖滑溜充滿蛋香和焦糖香。

⚪️金獎蝦醬海珊骨$138

⚪️濃湯花膠滑雞煲 $228

⚪️鮑魚汁紅腰豆炆海參 $238

⚪️葛仙米西施杏仁茶 $28/位

⚪️焦糖鮮奶燉蛋 $48
啖啖滑溜充滿蛋香和焦糖香。

2024-07-14 637 浏览
今日又黎The Southside 食野了~華宴食府以傳統中菜的精髓融合新派現代的風味,精心製作出高級的粵菜佳餚😋👨🏻‍🍳廚師團隊敢會不時會挑選時令食材入饌配以創新及巧手的烹調方式, 創作出別具一格的精緻菜式😎😎⋄⋄====—====—====—====—✦ 開幕優惠 ✦🍱精品五福拼盤($168)叉燒|海蜇頭|鴨舌|鮮淮山|秋葵開業優惠除左精品五福拼盤外,仲有野生石橄欖燉豬軟骨湯($68/位),同埋芝士貴妃醬焗老虎蝦$68/隻;$128/2隻)精品五福拼盤賣相好精緻,叉燒肥美軟腍;海蜇頭冰涼爽脆;鴨舌滷得入味;鮮淮山以桂花浸過,淡淡香味;秋葵以麻醬伴過😍⋄✦ 江南美餚 ✦🐷鮮沙薑豬手($78)豬手粒配上特製的沙薑醬汁,味道香濃可口😎—🦆煙燻樟茶鴨($78)樟茶鴨是由多種香料長期慢煮而成,所以味道豐富而不失鴨本身的味道,鴨肉細嫩而有咬口👅⋄✦ 特色小菜 ✦🐽金獎蝦醬海珊骨($138)金獎蝦醬海山骨嚴選海山骨並配合鮮味蝦醬落鑊油炸,外層炸至金黃香脆,海山骨充滿蝦醬嘅鹹鮮味道,香濃又唔會太鹹,味道調配得啱啱好👍🏻👍🏻—🍲XO醬蝦球粉絲煲($168)熱騰騰以砂煲呈上的XO醬蝦球粉絲煲,以秘製X

====—====—====—====—
✦ 開幕優惠 ✦
🍱精品五福拼盤($168)
叉燒|海蜇頭|鴨舌|鮮淮山|秋葵

✦ 江南美餚 ✦

🐷鮮沙薑豬手($78)
豬手粒配上特製的沙薑醬汁,味道香濃可口😎

🦆煙燻樟茶鴨($78)

✦ 特色小菜 ✦
🐽金獎蝦醬海珊骨($138)

🍲XO醬蝦球粉絲煲($168)

熱騰騰以砂煲呈上的XO醬蝦球粉絲煲,以秘製XO醬汁配上爽口彈牙的鮮蝦球,再以優質粉絲吸盡XO醬,非常美味,醒胃又暖胃🤩🤩

甜品
🥛葛仙米西施杏仁茶(贈送)

飯後每位奉送甜品一份,杏仁茶非常出色,熱辣辣杏仁味道非常突出,還有嫩滑可口的蛋白,滋潤養顏😛

🫖茶位($18/位)
====—====—====—====—
📌店名:華宴食府 (黃竹坑)’
📍地址:黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 1樓138號舖
2024-07-11
2024-07-14 523 浏览
呢排唔知點解好鍾意飲茶食點心!見黃竹坑開咗新商場、又有間新酒樓咪嚟一盅兩件囉酒樓裝修低調華麗感重,坐落幾舒服○Steamed Dumpling with Conpoy and Pork 原粒瑤柱灌湯餃°有餃子食又有湯飲、飲親茶都會叫呢個。湯幾清澈味甜有啲江瑤柱,味道okay唔太鹹,餃大隻皮唔過厚或太薄一篤就爛,內裡有蝦有豬肉餡,整體水準之內○BBQ Pork Puff with Abalone 原隻鮑魚叉燒酥°的的骰骰,酥皮好鬆放耐咗易散,叉燒餡甜甜哋少食多滋味,鮑魚仔較有嚼頭○Barbecue Pork Rice 黑豚叉燒飯°食叉燒必定係塗滿蜜汁、油亮亮半肥瘦至好味呢碟件件都係肥多瘦少,肥嘅部份帶點甘香撈埋佢啲蜜汁甜豉油,無乜事我都係扒多兩啖飯先○Deep-fried Egg Fritters with Honey Syrup 懷舊鬆化蛋散°貪得意嗌㗎、依家較少機會食到。係炸得幾鬆化但無乜味道,必定要點糖漿先得呀○Almond Cream with Egg White and Nostoc葛仙米西施杏仁茶°葛仙米口感就似一粒粒嘅海藻咁、腍腍哋爽爽彈彈好得意,加蛋白混入杏仁茶,都幾潤幾
呢排唔知點解好鍾意飲茶食點心
!見
黃竹坑開咗新商場、又有間新酒樓咪嚟一盅兩件囉
華宴食府
酒樓裝修低調華麗感重,坐落幾舒服
華宴食府

○BBQ Pork Puff with Abalone

○Barbecue Pork Rice
黑豚叉燒飯
°食叉燒必定係塗滿蜜汁、油亮亮半肥瘦至好味
黑豚叉燒飯
呢碟件件都係肥多瘦少,肥嘅部份帶點甘香
黑豚叉燒飯
撈埋佢啲蜜汁甜豉油,無乜事我都係扒多兩啖飯先

葛仙米西施杏仁茶
°葛仙米口感就似一粒粒嘅海藻咁、腍腍哋爽爽彈彈好得意,加蛋白混入杏仁茶,都幾潤幾好飲唔太甜,就係細杯咗dd
2024-07-12 586 浏览
港島南區黃竹坑新商場THE SOUTHSIDE 於6月21日已經開幕,商場位於港鐵站黃竹坑站上蓋,C/B出口更可直達商場夠方便,放假就帶同屋家人來新商場逛逛走走,一起尋找新美食今次來試試新開張的華宴食府,以傳統中菜的精髓融合新派現代風味,裝潢瑰麗堂皇,有卡位也有圓枱,另設有廳房,坐得很舒適✨西班牙黑豚叉燒皇 $168蜜汁黑豚叉燒鬆化軟腍,配上香甜的蜜汁搭配白飯一流✨荔枝柴燻香燒鵝皇鮮鵝肉經過精心挑選,選取肥瘦適中的鵝,再以上等荔枝木燻製,做到外層鵝皮特別香脆,內裡肉嫩,肉味香濃,加埋酸梅醬非常美味✨金獎蝦醬海山骨嚴選海山骨並配合鮮味蝦醬落鑊油炸,外層炸至金黃香脆,海山骨充滿蝦醬嘅鹹鮮味道,香濃得嚟唔會太鹹,味道調配得啱啱好✨XO 醬金蝦啫唐生菜 $138唐生菜掛滿XO 醬香味,加上鹹香味嘅蝦乾,令唐生菜變得更惹味✨甜品是日糖水係雪耳糖水,滋潤有養顏,紅色的糖水碗更顯得高雅

✨西班牙黑豚叉燒皇 $168
蜜汁黑豚叉燒鬆化軟腍,配上香甜的蜜汁搭配白飯一流

✨荔枝柴燻香燒鵝皇

✨金獎蝦醬海山骨

✨XO 醬金蝦啫唐生菜 $138
XO 醬金蝦啫唐生菜

甜品
是日糖水係雪耳糖水,滋潤有養顏,紅色的糖水碗更顯得高雅

XO 醬金蝦啫唐生菜
2024-07-11 540 浏览
位於THE SOUTHSIDE嘅新酒樓華宴食府,裝修雅致得嚟亦有氣派,除咗普通圓檯之外仲有卡檯添。🥢華宴鮑魚燒賣皇 $50.8鮑魚size都唔細隻,Q彈鹹鮮,燒賣肉質爽彈。🥢黃金鮮味蝦餃皇 $45.8面頭畫上金漆特顯矜貴😆,皮薄煙韌,餡料蝦肉滿滿,爽彈juicy。🥢水晶帶子菜苗粿 $40.8餡料充實,裏面有帶子、蝦、蟹柳、蟹子及菜苗,餃皮晶瑩Q彈。🥢無花果鹹水角 $36.8造型似足無花果,新鮮炸起熱辣辣,外皮鬆脆得嚟又煙韌,餡料豐富。🥢龍門海鮮炒鴛鴦米 $128有四隻爽彈大蝦,其他配菜有叉燒、洋蔥、芽菜、蛋碎、青紅椒及韭黃,鴛鴦米炒得非常爽口,惹味好味唔油膩。🫖茶位$15/位

🥢華宴鮑魚燒賣皇 $50.8
鮑魚size都唔細隻,Q彈鹹鮮,燒賣肉質爽彈。
華宴鮑魚燒賣皇

🥢黃金鮮味蝦餃皇 $45.8
黃金鮮味蝦餃皇

🥢水晶帶子菜苗粿 $40.8
餡料充實,裏面有帶子、蝦、蟹柳、蟹子及菜苗,餃皮晶瑩Q彈。
水晶帶子菜苗粿

🥢無花果鹹水角 $36.8
無花果鹹水角

🥢龍門海鮮炒鴛鴦米 $128
龍門海鮮炒鴛鴦米

🫖茶位$15/位

2024-07-09 547 浏览
黃竹坑THE SOUTHSIDE終於開幕! 慢慢開始有商舖進駐,我都同同事一齊黎食下晚餐~見到有開幕優惠,一行三人黎左華宴食府! 試齊佢優惠既三款菜品。有精品五福拼盤(海蜇,叉燒,鴨舌,海參)前菜黎講整得唔錯,份量足而且涼菜好開胃。海蜇清爽,鴨舌惹味,係唔錯既開胃菜~芝士貴妃醬焗老虎蝦,芝士醬滿瀉~ 虎蝦大大隻又爽又彈牙,焗得香之餘又夠juicy野生石橄欖燉豬軟骨湯,最鍾意飲燉湯! 呢度既湯都幾出味,夠哂火喉,而且足料唔馬虎~ 鮮摘蟲草花蒸海花斑件,花斑件撈左粉先去蒸,蒸出黎夠哂滑! 灑得多蔥香味十足,配埋魚既香甜非常好食。醬鮮露筍百合炒元貝,元貝夠新鮮,唔會炒過火,配香脆鮮露筍,整個菜都係清甜

2024-07-09 524 浏览
喺黃竹坑站開咗個新嘅商場,連住地鐵站,咁方便一於黎行吓,行到肚餓想搵嘢食,又想食中菜,就俾我見到呢間叫華宴食府嘅酒樓做緊好多新開張優惠,食物同環境睇落都唔錯,一於就試吓🦞西澳洲龍蝦 +燒鵝(例牌) $588 晚市優惠組合能夠用呢個價錢食到澳洲龍蝦加燒鵝,真係十分抵食,金湯焗出嚟嘅伊麵,吸收晒湯汁同埋龍蝦嘅味道,每一啖都食得好享受,而且龍蝦非常足秤,絕對有一斤四両,仲要新鮮爽口彈牙,龍蝦味濃郁,至於燒鵝,每日嘅供應係有限嘅,因為係即叫即燒,用荔枝柴火去燒,食落特別香,皮脆肉嫩,鍾意食燒鵝嘅朋友一定要叫🐖 金獎蝦醬海珊骨 $138 呢個蝦醬海珊骨,味道非常出色,表面炸到香脆可口,但入面嘅肉依然嫩滑多汁,蝦醬味濃郁,食落非常惹味,配埋白飯嘅話,絕對一流🥣蛋白杏仁茶&馬蹄露 呢兩樣係酒樓送嘅糖水,非常有誠意,唔係平時食開嗰啲綠豆沙紅豆沙,蛋白杏仁茶同馬蹄露嘅材料非常充足,而且甜味恰到好處,係非常好嘅餐後甜品📍黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 1樓138號舖 - 華宴食府
1980 浏览

2099 浏览

2024-07-07 549 浏览
華宴食府 - 新開業中菜廳今日介紹一間位於黃竹坑嘅中菜廳,位於全新嘅商場THE SOUTHSIDE,環境典雅有氣派,點心款式多樣化,有傳統嘅口味,亦都係現代嘅新派款式。茶價 $15/位原隻鮑魚叉燒酥 $38/件隨身牛油味香濃嘅撻皮,上邊有着切粒嘅香甜叉燒蓉,口感豐富,再加上啖啖肉大大隻嘅原隻鮑魚,多咗一份鮮味。椒鹽魷魚鬚 $68炸得非常香脆,魷魚鬚又唔會太靭。黑豚肉叉燒飯 $78肥瘦肉梅花間竹,入口即溶,加上少許窿邊香脆口感,仲有香甜嘅叉燒汁,值得推薦。黃金鮮味蝦餃王 (特點)不過不失,蝦肉飽滿嘅蝦餃王。黑松露流汁叉燒包 (大點)第一次食黑松露味道嘅中式麵包,當中嘅叉燒蓉係切片,口感有層次。懷舊鬆化蛋散 (小點)最後甜品就叫咗灑上香甜蜜糖嘅蛋散。
華宴食府 - 新開業中菜廳

茶價 $15/位

原隻鮑魚叉燒酥 $38/件

椒鹽魷魚鬚 $68
炸得非常香脆,魷魚鬚又唔會太靭。

黑豚肉叉燒飯 $78

黃金鮮味蝦餃王 (特點)
不過不失,蝦肉飽滿嘅蝦餃王。

黑松露流汁叉燒包 (大點)

懷舊鬆化蛋散 (小點)
最後甜品就叫咗灑上香甜蜜糖嘅蛋散。
2024-07-07 444 浏览
黃竹坑Southside 今個月開幕,午市時間想飲茶,黎到華宴食府已經好多人排隊。黃金鮮味蝦餃皇,餃子皮薄而有嚼勁,餡料飽滿鮮美,充分展現了廚師的功夫。無花果咸水角有特色,於是點了一道嘗試,酥脆可口,咸中帶甜,推介👍🏻。另外試了原隻鮑魚叉燒酥,鮑魚Q彈多汁,都唔錯。而黑松露流汁叉燒包既叉燒軟嫩多汁,都以好食。最後仲有原粒瑤柱灌湯餃,手工灌湯小籠包,水準正常。以午市黎講,上菜速度都幾快,可以enjoy 完再番去番工👏🏻😂最後,叫左焦糖鮮奶燉蛋,葛仙米西施杏仁茶一試,是餐後的絕佳解膩選擇。華宴食府午餐飲茶以商場既價格黎講,算係中上,但點心及甜品都唔錯,而因為新開,座位及環境舒適,會再來!

2024-07-07 456 浏览
酒樓 08:00 開門今早一早到達未開門、好守規矩排隊、點知閘門一開、人從四方八面一湧而上、毫無秩序可言、店內職員亦唔理。其實好容易生意外、尤其是有老人家。座下開茶、點菜,便開始聽到職員之間嗌交!想遞交點心紙、職員又發晦氣話得一對手點做?前台唔夠人帶位、早到的又任由2個人坐一張大枱、浪費資源食物極普通、叫了幾個早晨優惠、但不值一提出品似交來之製成品、且只是份量減少、好似有特價咁如此管理、無怪乎大家都返晒大陸消費
酒樓 08:00 開門

座下開茶、點菜,便開始聽到職員之間嗌交!
想遞交點心紙、職員又發晦氣
話得一對手點做?

前台唔夠人帶位、早到的又任由2個人坐一張大枱、浪費資源

食物極普通、叫了幾個早晨優惠、但不值一提
出品似交來之製成品、且只是份量減少、好似有特價咁

如此管理、無怪乎大家都返晒大陸消費
2024-07-07
$130 (早餐)
2024-07-05 490 浏览
南區終於有個大型商場啦 約左朋友一齊去行下 商場入面有唔少餐廳 新開張間間都好多人我地決定食中菜既華宴食府 餐廳裝修亮麗 座位寬敝大廳有圓枱有卡位 另外有獨立房間適合家庭聚會 前菜好特別 大大粒梅酸酸甜甜好開胃今次食晚市優惠組合 $598 有三個餸薑蔥銀絲焗龍蝦西澳龍蝦外殼較薄肉質飽滿惹味既薑蔥加上啖啖龍蝦肉好鮮味西班牙黑豚叉燒皇西班牙黑豚肉肥瘦均勻 入口鬆軟配上醬汁肉味濃郁可口羊肚耳百合泡菜苗羊肚耳健脾强胃 百合潤燥清熱仲有蟲草花同百合呢個菜又好味又健康最後點了甜品葛仙米西施杏仁茶 第一次食葛仙米 好滑同有咬口配上香甜的杏仁茶好潤焦糖鮮奶燉蛋
我地決定食中菜既華宴食府

第一次食葛仙米 好滑同有咬口
配上香甜的杏仁茶好潤
焦糖鮮奶燉蛋
2024-07-04 422 浏览
知道黃竹坑開左個新場,泊車$500/3個鐘,幾抵玩,所以就帶屋企人嚟試下😊首先,瑤柱響螺燉冬瓜盅帶嚟濃郁鮮味,湯底入味又清爽,每一口都令人驚喜。緊接住嘅芝士貴妃醬焗老虎蝦,大隻蝦肉彈牙,芝士香濃,一啖啖都好得意。而鮮元貝蒸得剛剛好,金銀蒜粉絲增添豐富香味,令人回味無窮。唔止咁,我仲試咗組合菜式,包括薑蔥銀絲焗龍蝦同西班牙黑豚叉燒皇。焗龍蝦肉鮮嫩,薑蔥同銀絲調味,帶嚟香辣口感。叉燒皇外脆內嫩,黑豚肉濃郁美味,令人回味不已。最後,羊肚耳百合泡菜苗增添清新口感,配合著絲苗白飯同晚市茗茶,完美收尾。整體食物質素高,份量足夠飽足,價格合理。呢間食肆嘅菜式真係令人驚喜,而且服務亦好好。食物質量高,每一道菜都有獨特嘅風味同口感,令人難以忘懷。下次一定會再嚟,試下其他美食。真係一個值得推薦嘅餐廳!無論係慶祝特別嘅場合定平日用餐,呢度絕對係一個令人滿意嘅選擇。
而鮮元貝蒸得剛剛好,金銀蒜粉絲增添豐富香味,令人回味無窮。

2024-07-02
  • 瑤柱響螺燉冬瓜盅
2024-06-30 736 浏览
華宴食府在The South side開張後,經常都很多人等位,於是平日放假早上便去試試,取票後都要等一會,入座後,發現其實有很多枱是有位的,但空枱大部份都係大枱,而等位的很多是一兩位,不知是否這個原因,客人總是要等位。另外,亦不知是否員工人手不足,沒有足夠人手招呼客人。在外觀來看,也應該是貴價酒樓,但入座後見到早茶的點心紙,發覺價錢相宜,我們點了6樣點心,全部味道都不錯,買相也很好。所以,如果平日放假,建議歎個早茶,相對來說,價錢較便宜,等位亦較容易。
2024-06-27
用餐时段
早餐
2024-06-27 617 浏览
搶先寫一下第一篇食評。十一點多來到,兩個人都要等十幾張枱。大概半個小時後坐下。因為是最近門口的卡位,所以不斷有人倚在坐位的後面,側面也有一堆等位的人,感覺不太好,說話完全沒私隐可言。開茶: 叫了水仙,送錯普洱,告知侍應,她很有禮貌連忙道歉,並速速送上新茶。其實也呷了一口普洱,質素很不錯,反而水仙感覺有點i淡。點心: 確實價錢是有點貴,明顯是走high end 路線。但是,吃過之後,確實質素跟價錢成正比,一分錢一分貨。尤其那個安格斯牛肉酥,很特別很好吃。裝修: 新淨光猛華麗,高檔路線,地方寬敞。生猛龍蝦遊水星班新鮮鮑魚就在旁邊。結論: 可以一試,見識見識。

結論: 可以一試,見識見識。