2023-04-28 132 浏览
∙⠁✰𝗛𝗮𝗻𝗮小料理屋✦∙✰⠄∙位於銅鑼灣時代廣場附近,十分便利!餐廳是食和牛壽喜燒出名的。但我是午餐時段過嚟,佢地都有不同午餐定食,價錢不算貴✨性價比高日式料理🐮日本A3黑毛和牛🐄❀日本米白飯❀味噌湯❀茶碗蒸❀沙律🍣北海道魚生飯❀炸雞粒❀沙律❀茶碗蒸❀素麵2款定食前菜沙律🥗好開胃🤤茶碗蒸內含柚子,特別清新。前菜加小食都非常豐富!呢度係出名食和牛,所以就叫一個A3和牛定食,和牛味道嫩滑滋味,配上生雞蛋作為醬汁,確係不錯👍🏻北海道魚生飯,配以三文魚,油甘魚,生蝦,海膽,帶子等等!好鮮甜新鮮!素麵是蕎麥湯麵🍜最啱素食人士♦️每份套餐都配有精選飲品及咖啡。所以呢度整體來講都非常高質,午餐來吃絕對值得👍🏻
∙⠁✰𝗛𝗮𝗻𝗮小料理屋✦∙✰⠄∙

炸雞
❀沙律
❀茶碗蒸
❀素麵

2款定食前菜沙律🥗好開胃🤤茶碗蒸內含柚子,特別清新。
前菜加小食都非常豐富!

2023-04-22 95 浏览
one of the most value worth sukiyaki lunches in HK! High quality beef with great amount of sides. Super filling and tasty food! Particularly enjoyed the high quality Kobe beef they served with the sukiyaki. I also love how there were so many options available for lunch and all priced very friendly. Definitely check it out if you’re craving Japanese! I would definitely be back to try out some of their other lunch sets😋
  • 壽喜燒
  • Sukiyaki
  • 甜品
  • 北海道牛乳布丁
2023-03-22 124 浏览
作為銅鑼灣上班族,周圍覓食先係我職責!♥️ Sukiyaki小店採用新鮮蔬菜配搭、包括豆腐、冬菇、金菇、洋蔥、娃娃菜等;配上香濃喜喜燒汁,味道鮮美、豐富,讓人流連忘返。♥️ 壽喜燒牛肉小店牛肉種類眾多,包括日本黑毛和牛、澳洲純和牛、美國肉眼、極黑和牛,肉質多汁,口感豐富,CP值一流!♥️漬物漬物新鮮爽口,作為開胃菜一流,增加食欲和提升口感層次,食到停唔到口!♥️茶碗蒸茶碗蒸熱烘烘,新鮮蛋白蒸煮,味道鮮甜,好美味!♥️味噌湯&檸檬茶食到飽一飽,配上味道豐富既味噌湯及清新檸檬茶,好滿足!
作為銅鑼灣上班族,周圍覓食先係我職責!

♥️ Sukiyaki

♥️ 壽喜燒牛肉

♥️漬物

♥️茶碗蒸
茶碗蒸熱烘烘,新鮮蛋白蒸煮,味道鮮甜,好美味!

♥️味噌湯&檸檬茶
食到飽一飽,配上味道豐富既味噌湯及清新檸檬茶,好滿足!

2023-03-13
午餐
2023-03-22 104 浏览
銅鑼灣登龍街一帶美食林立,經常聽到華小料理屋芳名,壽喜燒係我最愛,一定要試一試!前菜·漬物店鋪既漬物以而家時令新鮮食材發酵製造,咬落索索聲,口感更加鮮嫩可口。茶碗蒸茶碗蒸有暖胃熱身之用,以蒸煮的方式呈現,以嫩滑的蛋白和菇類而製作,味道清新入味鮮甜、口感豐富。味噌湯以濃味麵豉熬煮,口感醇香,好正!鍋煮壽喜燒壽喜燒混合不同肉類及蔬菜,配上關西風濃厚醬汁,味道一流。肉類有日本黑毛和牛、澳洲純和牛、美國肉眼、美國極黑和牛,帶有優質的肉質口感,好Juicy。

前菜·漬物

味噌湯
以濃味麵豉熬煮,口感醇香,好正!

鍋煮壽喜燒

2023-03-19 99 浏览
一行三人 即興早上book位去到銅鑼灣燈籠街呢條食街試下日式料理我地安排左坐卡位 坐位舒適闊落 可以坐到5-6人都得Menu 上有幾款set lunch,另外壽喜燒既牛都有幾款唔同選擇我地點左3個set套餐黎到感覺好豐富 每一個set都會有一大碗沙律🥗蒸蛋銀鱈魚西京味噌燒🐟銀鱈魚肉質滑身鮮嫩 醬汁好入味 配飯一流隨餐仲有幾塊魚生片北海道魚生飯🍣一黎到見到魚生飯 嘩 正啊 有7款唔同既魚生 其中牡丹蝦大大隻 好鮮甜 又有帶子 三文魚 鯛魚等等 仲有海膽架跟餐既飯份量唔多 另外有一碗細碗拉麵炸雞都好正 熱辣辣架!牛肩胛壽喜燒🐂壽喜燒set一黎到就已經好香壽喜燒汁既味道湯入面牛肉份量都幾多 下面配菜有娃娃菜 冬菇 洋蔥等等 全部都好入味隨餐仲有一杯餐飲同甜品甜品係北海道牛乳布丁滿足的一個午餐
我地安排左坐卡位 坐位舒適闊落 可以坐到5-6人都得

有7款唔同既魚生
其中牡丹蝦大大隻 好鮮甜
又有帶子 三文魚 鯛魚等等 仲有海膽架

跟餐既飯份量唔多 另外有一碗細碗拉麵
炸雞都好正 熱辣辣架!
牛肩胛壽喜燒🐂
壽喜燒set一黎到就已經好香壽喜燒汁既味道

隨餐仲有一杯餐飲同甜品
甜品係北海道牛乳布丁

滿足的一個午餐

2023-03-15 106 浏览
朋友話銅鑼灣有間和牛食lunch 好抵食,於是就衝去試試。行到登龍街首先俾個門面吸引咗,日式氛圍濃烈,拉開門簾入去就見到塌塌米包廂,如果人多少少可以坐入面一定好開心, 卡位裝修全部用竹簾作間格,就算不坐房內都充滿私密感,唔會見到隔離枱。同朋友分別點了【石燒鹿兒島健康咲雞】及【A3黑毛和牛壽喜燒窩】套餐。 A3和牛夠鮮嫩,壽喜燒湯底夠晒甜,配料仲有金菇、洋䓤、豆腐、粉絲等等,全部都好入味!石燒鹿兒島健康咲雞可以自己慢慢燒,睇落白雪雪嘅健康雞估唔到燒完都好夠味,而且真係好滑好滑!仲要塊塊都厚切,真係食到停唔到。兩個套餐都配送麵豉湯、沙律、茶碗蒸、漬物、白飯,仲有我最鍾意嘅北海道牛乳布丁做甜品,真心好抵食!而且服務仲好好㖭!
朋友話銅鑼灣有間和牛食lunch 好抵食,於是就衝去試試。

北海道牛乳布丁

北海道牛乳布丁
2023-03-13 1876 浏览
今年年初因為去朋友家食外賣壽喜燒,認識了這間華小料理屋,覺得這裏的壽喜燒好抵食,性價比高,所以一直想去餐廳試一試!今次終於有機會,同媽咪一齊去試吓!地點十分方便,就在銅鑼灣登龍街,今次坐在卡位, 十分闊落,餐廳有包廂,方便一大班人用餐。今次是午餐時段來,有午市套餐,款式都幾多,除了有壽喜燒、石燒,還有鰻魚、魚生、和牛等定食。因為這裏壽喜燒是主打,所以我和媽咪一心想吃壽喜燒,最後我們選擇了兩個壽喜燒套餐,而牛肉方面則選了套餐中最貴的兩款牛肉,分別是黑毛和牛稀少部位和 A3黑毛和牛。午市套餐十分豐富,有前菜、漬物、蒸蛋和麵豉湯!日本黑毛和牛稀少部位是指大三角和牛青椒,侍應都有詳細解釋它們的部位和肉質的分別。這兩個部位以前未試過,係一般餐廳少見的部位。Sankaku 屬於牛的前腿前方部位,屬於赤身,但帶有脂肪,脂肪分佈亦均勻,食落覺得肉味濃,而且juicy !!Togarashi 是前腿後方部份,同樣都是赤身,不過相對地瘦肉較多,沒有sankaku咁多脂肪。兩款和牛稀少部份用作壽喜燒都好夾,各有各特色!估唔到一個午市套餐,都可以食到呢啲珍貴的和牛部份!日本A3黑毛和牛以前都有食過,和牛壽喜燒

今次終於有機會,同媽咪一齊去試吓!
午市套餐十分豐富,有前菜、漬物、蒸蛋和麵豉湯!
這兩個部位以前未試過,係一般餐廳少見的部位。

日本A3黑毛和牛以前都有食過,和牛壽喜燒一定冇得輸,呢度嘅和牛質素亦都冇令我失望,做到入口即溶,脂肪在口中慢慢溶化,油脂充斥整個口腔,再沾上日本蛋漿,真係人生一大享受!
兩個套餐除了主打的牛肉外,壽喜燒鍋還有很多配菜,有大涌、洋蔥、豆腐、冬菇、金菇和蒟蒻麵,所有配菜吸收了壽喜燒汁和牛肉的味道,十分惹味。而且壽喜燒鍋熱辣辣, 十分暖胃!
每個套餐都有碗日本白飯,伴隨着和牛,配菜和壽喜燒汁送飯,不知不覺就會把成碗白飯吃完,連平時吃很少飯的媽咪都成碗食晒,真係估唔到!證明佢真係好鍾意食!!
最後,還有北海道牛乳布丁作為甜品,味道不會太甜,牛奶味香,不錯。
我和媽咪都好滿足,下次可以叫埋其他屋企人一齊食!下次可以再試埋石燒!
  • 壽喜燒
  • 黑毛和牛稀少部位
2023-03-04 106 浏览
期間限定~~銘柄牛一公斤盛宴🤩🤩花 $3280  四-六人前無論是前菜或肉類都是一大盤一大盤上,啲和牛勁靚😍,絕對物超所值❣️ 季節前菜九點盛汁煮鮑魚、合鴨大蔥煮、九洲芝麻高菜和牛他他、牡蠣時雨煮、忌廉蟹肉冷奴水雲酢物、油漬三文魚、麥粒味噌胡瓜前菜九宮格,見到都開心😃 一次過食到咁多款,仲有彈牙入味的鮑魚,鮮味的蠔,軟嫩的和牛他他🤗 最緊要係每人一盤❗️ 刺身四點盛有巨型牡丹蝦、甘甜海膽、爽甜帆立貝、及深海池魚蟹味噌甲羅燒蟹膏、絲絲蟹肉、三文魚籽,加上天婦羅紫菜,香脆又鮮甜🌟壽喜燒重頭劇~~佐賀A5和牛,牛青椒、大三角和牛雪花紋搶眼🤩,店員現場烹調,加入醬汁,肉質柔軟,沾上日本蛋汁,更添嫩滑牛舌芯~爽彈,味道濃郁季節野菜拼盤~種類都好多讚岐烏冬 ~壽喜燒鳥冬,彈牙又入味🌟涮涮鍋~熊本白豚,肉味香濃而且好腍茶碗蒸甜品~北海道牛奶布甸
期間限定~~銘柄牛一公斤盛宴🤩🤩

花 $3280  四-六人前

季節前菜九點盛
汁煮鮑魚、合鴨大蔥煮、九洲芝麻高菜
和牛他他、牡蠣時雨煮、忌廉蟹肉冷奴
水雲酢物、油漬三文魚、麥粒味噌胡瓜

刺身四點盛
有巨型牡丹蝦、甘甜海膽、爽甜帆立貝、及深海池魚

蟹味噌甲羅燒
蟹膏、絲絲蟹肉、三文魚籽,加上天婦羅紫菜,香脆又鮮甜

🌟壽喜燒
重頭劇~~佐賀A5和牛,牛青椒、大三角
牛舌芯~爽彈,味道濃郁

季節野菜拼盤~種類都好多

讚岐烏冬 ~壽喜燒鳥冬,彈牙又入味

🌟涮涮鍋~熊本白豚,肉味香濃而且好腍

甜品~北海道牛奶布甸
2023-03-03 1298 浏览
最近同朋友去咗呢間位於銅鑼灣擁有10年歷史關西壽喜燒專門店「華小料理屋」主打日本和牛壽喜燒、涮涮鍋及日式蒸籠料理。店內環境以傳統日式木系設計,座位舒適寬敞,仲有獨立包廂榻榻米房間,適合一班朋友聚會。我哋揀咗壽喜燒🔥套餐包含和牛、前菜精品盛、野菜拼盤、讚岐烏冬/飯同甜品。❀壽喜燒A3 和牛 $588/位➺前菜精品盛:水雲~海藻,味道酸酸微微,好開胃。醬油漬生蠔~肥味鮮甜。牛肉他他~完全無腥味,牛味香濃,口感好滑。➺全程有店員會幫你煮,而且店員好細心會根據客人要求,控制牛肉熟度、調制醬汁濃度。🔥壽喜燒吃法一菜一牛輪流吃,先上洋蔥開始…炒香、再加入香菇同大蔥,之後係主角A3和牛,薄切大大塊。A3和牛雪花紋好靚,粉粉嫰嫰,油脂好豐富,牛味香濃,和牛入口即溶,沾上生雞蛋一齊食更加嫰滑。接下來煮芋絲同高麗菜,再上一塊和牛。然後金菇同燒豆腐,再另一塊A3和牛,最後炒烏冬,烏冬吸收哂壽喜燒醬汁,非常入味,入口好滑溜!❀ 松葉蟹腳 $118啖啖肉,肉質鮮甜美味❀北海道牛乳布丁牛乳味香濃,口感滑溜。

❀壽喜燒A3 和牛 $588/位
壽喜燒A3 和牛

A3 和牛

❀ 松葉蟹腳 $118
啖啖肉,肉質鮮甜美味
松葉蟹腳

❀北海道牛乳布丁
牛乳味香濃,口感滑溜。

2023-02-28
壽喜燒A3 和牛
A3 和牛
松葉蟹腳
  • 日本A3和牛壽喜燒鍋
🍖和牛壽喜燒🍖期間期定✨ 份量超足 1kg和牛壽喜燒套餐,一次過可以吃到 A5和牛、牛舌芯、刺身拼盤 & 甲羅燒進店後餐廳裡裝潢滿滿的日式風格🎏 位置寬闊、有榻榻米包廂空間,座位之間設下竹簾。壽喜燒部份店員會幫忙烹煮~還會問我們牛肉的熟成度,好貼心喔~我們都要5成熟~【十周年 銘柄牛一公斤盛宴】🌸花 $3280🍖牛青椒 牛脂滿滿入口嫩滑 1kg肉量每人起碼都有2塊以上喔~🍖大三角 超大塊和牛!牛味香濃肉質入口融化,好幸福的感覺! 🍖嚴選牛舌芯 牛舌彈牙肉質 份量超多!🍖熊本白豚 涮涮鍋專用 豚味濃郁肉質軟腍 同樣好吃!🍱季節前菜九點盛:每款都好精緻,九點盛勁大個盒每人一盤!汁煮鮑魚、合鴨大蔥煮、九洲芝麻高菜和牛他他、牡蠣時雨煮、忌廉蟹肉冷奴水雲酢物、油漬三文魚、麥粒味噌胡瓜🦐刺身四點盛 四點有大大隻彈牙牡丹蝦、新鮮帆立貝、鮮甜海膽、魚味濃郁嘅深海池魚🦀蟹味噌甲羅燒 蟹肉、蟹膏、蟹籽味道好濃郁!配搭脆脆的紫菜天婦羅,一定要熱熱的吃!🥬季節野菜拼盤有菇🍄大蔥、金菇、豆腐、🍳茶碗蒸茶碗蒸超滑滑,餡料有海蝦、銀杏、香菇 及青檸🍚讚岐烏冬 / 日本產御飯店員將讚岐烏冬放進煎過牛肉的壽喜燒鍋,吸收
【十周年 銘柄牛一公斤盛宴】
🌸花 $3280
🍖大三角 超大塊和牛!牛味香濃肉質入口融化,好幸福的感覺!
🍖嚴選牛舌芯 牛舌彈牙肉質 份量超多!

🍖熊本白豚 涮涮鍋專用 豚味濃郁肉質軟腍 同樣好吃!
🍱季節前菜九點盛:每款都好精緻,九點盛勁大個盒每人一盤!
汁煮鮑魚、合鴨大蔥煮、九洲芝麻高菜
和牛他他、牡蠣時雨煮、忌廉蟹肉冷奴
水雲酢物、油漬三文魚、麥粒味噌胡瓜
🦐刺身四點盛
🦀蟹味噌甲羅燒
🥬季節野菜拼盤
有菇🍄大蔥、金菇、豆腐、
🍳茶碗蒸
茶碗蒸超滑滑,餡料有海蝦、銀杏、香菇 及青檸
🍚讚岐烏冬 / 日本產御飯
店員將讚岐烏冬放進煎過牛肉的壽喜燒鍋,吸收滿滿的牛肉汁,烏冬質感彈牙好入味!
🍮精緻甜品喺北海道牛奶布甸~超滑溜der~略甜了一點

• 蟹味噌甲羅燒
  • 牛青椒
  • 大三角
  • 嚴選牛舌芯
  • 熊本白豚
  • 季節前菜九點盛
2023-02-27 95 浏览
📍華小料理屋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地下C舖(每項5💛為滿分)食物份量💛💛💛🤍食物種類💛💛💛🤍🤍性價比💛💛💛🤍🤍餐廳環境💛💛💛💛💛每次經過登龍街都見到華小料理屋全店滿座今日終於食到啦 大家去食記得要book位!餐廳設計非常日本風味有間大房仲係榻榻米形式佈置 不過我兩個人去食 所以坐返卡位但都非常闊落坐得好舒服餐廳食物種類有好多選擇有壽喜燒、蒸籠料理、Shabu shabu、刺身、燒物、串燒、天婦羅叫壽喜燒會有店員全程幫你煮🥰火灸和牛 $188半生熟火炙和牛配上辣蘿蔔蓉 做開胃菜一流冷豆腐$68口感軟滑好香豆味 可以解油膩松葉蟹腳$118啖啖肉 肉質帶有淡淡嘅鮮甜味特盛串燒拼盤$268(霜降和牛、牛舌、豚腩、地雞翼明太子、三文魚腩、地雞肉蔥申、日本青椒,冬菇)師傅燒得好好 每一串都非常香脆銀鱈魚西京燒$178每次食日本料理都會必食 表面金黃色 皮脆肉嫩 帶有甘甜味蒲燒鰻魚飯$258鰻魚相當肥美 燒到有微微炭香配白飯一流

📍華小料理屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地下C舖
(每項5💛為滿分)
食物份量💛💛💛🤍
食物種類💛💛💛🤍🤍
性價比💛💛💛🤍🤍
餐廳環境💛💛💛💛💛
每次經過登龍街都見到華小料理屋全店滿座
今日終於食到啦 大家去食記得要book位!
餐廳設計非常日本風味
表面金黃色 皮脆肉嫩 帶有甘甜味
蒲燒鰻魚飯$258
鰻魚相當肥美 燒到有微微炭香配白飯一流
2023-02-23 164 浏览
話說朋友同我慶祝生日,揀咗呢一間餐廳。點點知食到一肚氣。食物質素一般,可以講絕對對唔住呢個價錢。如果呢一間係$300嘅餐廳,叫做可以接受。但佢唔係。牛肉味唔重,湯底過咸,蔬菜又老。Service 方面,係我食過咁多間餐廳最差嘅。人均800,職員響枱頭不停煮,成日不停要客人自己傳碟,煮完又自己傳入去俾坐入面嘅人,食完又自己傳返去枱頭,真係人均800,日本餐廳嘅服務?職員安排我地坐房,冷氣太大,幾個客人都凍,叫職員叫咗幾次先肯調低冷氣。係真係叫咗4.5次!杯茶凍咗,要求更換,都有說話聽,職員話客人無飲太多所以加唔到好多熱水,以致你杯茶係凍。點解換杯茶都有說話要聽?一整晚由頭到尾都不停受氣,職員黑面。唔明白係咪連鎖集團就唔憂做,無訓練好職員,俾咁嘅食物同服務俾客人?
話說朋友同我慶祝生日,揀咗呢一間餐廳。點點知食到一肚氣。

牛肉味唔重,湯底過咸,蔬菜又老。

Service 方面,係我食過咁多間餐廳最差嘅。

一整晚由頭到尾都不停受氣,職員黑面。
我真係好鍾意食日本野❤️最近去咗呢間位於銅鑼灣登龍街 華小料理屋餐廳主打壽喜燒 蒸籠料理同涮涮鍋店內裝修好日式 仲有設有榻榻米包廂位私隱度高 好岩一班朋友聚會 😍今次我哋試咗一個壽喜燒御膳·二人前🍲套餐包左季節小鉢 漬物 茶碗蒸 壽喜燒鍋 日本米白飯 🍚味噌湯 甜品🍮同飲品 🍹$398呢個套餐CP值好高🥰好推介季節小鉢菇菌口感爽脆漬物黃蘿蔔同白蘿蔔粒 味道酸酸甜甜做開胃前菜岩哂茶碗蒸蒸蛋好香滑 (裏面有蝦 🦐冬菇 銀杏仲有柚子)壽喜燒鍋預先放滿左冬菇、金菇、芋絲、豆腐、京蔥、洋蔥、娃娃菜等配料 另外有一碟靚靚牛肉 🐮有日本黑毛和牛稀有部份大三角或牛青椒 澳洲純和牛 美國極黑和牛 美國肉眼我同朋友覺得四款都好好味😍全部牛味都好濃郁當中最鍾意日本黑毛和牛 🐮油脂分布平均 入口軟腍 配合壽喜燒汁 鹹甜適中 好滋味 好快將白飯清哂❤️另外每人有一隻日本生雞蛋🥚將牛肉沾上蛋汁食口感更香滑味噌湯味道唔會太鹹甜品🍮北海道牛奶布甸布甸好香滑 奶味好濃郁🥛 飲品🍹凍檸茶
我真係好鍾意食日本野❤️

漬物
黃蘿蔔同白蘿蔔粒 味道酸酸甜甜
做開胃前菜岩哂

茶碗蒸
蒸蛋好香滑 (裏面有蝦 🦐冬菇 銀杏仲有柚子)

我同朋友覺得四款都好好味😍全部牛味都好濃郁

布甸好香滑 奶味好濃郁🥛

飲品🍹
凍檸茶

2023-02-12 767 浏览
講起嚟真係有啲唔好意思,拖咗成個月嘅 #生日飯 終於成事🤪 #小秘書 呢日特別喺 #登龍街 book咗間 #日本餐廳 銅鑼灣華小料理屋hana 同朋友仔補㊗️生日。餐廳大門裝飾得非常有日本風味,我仲留意到有部份座位以榻榻米形式佈置,非常特別🎐 不過呢日我哋得兩個人,當然冇可能安排得到啦😉 服務員安排我哋坐低之後,遞上餐牌,好細心咁為我哋介紹。午餐都以 #日式定食 為主。#壽星 揀咗個 #日本A3黑毛和牛 #壽喜燒,而我就要咗個 #北海角魚生飯 定食。為咗樣樣都可以試啲,一如以往,我哋share嚟食🥢 等咗大概十分鐘,食物一次過送到我哋面前,非常吸晴👀 喜歡 #相機食先 嘅我哋,又點會放過打卡嘅機會,真係未食先興奮‼️#魚生飯 用料好豐富,大大仔 #帶子、#赤蝦、厚切嘅 #三文魚 … 口感大滿足🤤 至於個 #壽喜燒 鍋,雖然擺咗咁耐,不過都仲係熱辣辣㗎🤭 #日本A3黑毛和牛 入口無渣,味道仲好鮮嫩,配埋 #白飯 一齊食,確係一流🤤 午餐仲包咗 #漬物、#沙律、#茶碗蒸 同埋 #素麵 / #麵豉湯,啱晒心多多嘅我哋‼️最後服務員為我哋送上 #北海道奶凍 做 #甜品,配埋杯 #凍奶茶

等咗大概十分鐘,食物一次過送到我哋面前,非常吸晴👀 喜歡 #相機食先 嘅我哋,又點會放過打卡嘅機會,真係未食先興奮‼️#魚生飯 用料好豐富,大大仔 #帶子、#赤蝦、厚切嘅 #三文魚 … 口感大滿足🤤 至於個 #壽喜燒 鍋,雖然擺咗咁耐,不過都仲係熱辣辣㗎🤭 #日本A3黑毛和牛 入口無渣,味道仲好鮮嫩,配埋 #白飯 一齊食,確係一流🤤 午餐仲包咗 #漬物、#沙律、#茶碗蒸 同埋 #素麵 / #麵豉湯,啱晒心多多嘅我哋‼️最後服務員為我哋送上 #北海道奶凍 做 #甜品,配埋杯 #凍奶茶 做 #餐飲 … 飽到連條褲都爭啲拉唔埋喇🤭🤭

📍 華小料理屋 (銅鑼灣)登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地下C舖
2023-02-11
$272.8 (午餐)
2023-02-11 189 浏览
呢間十年歷史嘅關西壽喜燒店主打高質日本和牛壽喜燒餐廳嘅裝修富有日本風格坐低只要等食就可以啦🥰店員好貼心會根據客人要求調較醬汁濃度、牛肉熟度🔸串燒拼盤 $198🔸A5和牛壽喜燒 $688🔸A3和牛壽喜燒 $588首先講吓佢哋嘅壽喜燒,每個一人前壽喜燒分別有主角和牛、前菜精品盛、壽喜燒鍋、野菜拼盤、讚岐烏冬同埋甜品。前菜精品盛有三款,分別係水雲、蔥油鴨胸同埋海鮮豆腐。水雲姐係海藻,食落酸酸哋幾開胃,海鮮豆腐好滑溜,鴨胸好嫩滑,蔥油味好香😋我哋分別叫咗A5同A3和牛,試吓兩者嘅分別。A5和牛色澤好亮麗,油脂分布得好平均,睇到流哂口水,我哋今次就食5成熟,燒完之後嘅A5和牛入口即溶,香味亦好香濃,油脂感十足,撈埋生雞蛋食就更為嫩滑😍A3和牛就比A5和牛多脂肪,食落毫不遜色,同樣係入口即溶非常juicy,非常嫩滑,份量亦比A5多,性價比一流👍野菜拼盤亦都相當豐富,有芋絲、洋蔥、金菇、香菇、豆腐,大蔥、娃娃菜同埋皇帝菜。全部蔬菜都好新鮮,同秘製嘅壽喜燒汁係絕配😍 讚岐烏冬食落好嫩滑,配埋吸收哂和牛精華嘅醬汁食勁正😍串燒拼盤有多款串燒,分別有牛舌、豚腩、地雞翼明太子、雞肉棒、長蔥、冬菇。串燒即叫即燒
呢間十年歷史嘅關西壽喜燒店
主打高質日本和牛壽喜燒
餐廳嘅裝修富有日本風格
坐低只要等食就可以啦🥰
店員好貼心會根據客人要求
調較醬汁濃度、牛肉熟度

🔸串燒拼盤 $198

🔸A5和牛壽喜燒 $688

🔸A3和牛壽喜燒 $588

串燒拼盤有多款串燒,分別有牛舌、豚腩、地雞翼明太子、雞肉棒、長蔥、冬菇。串燒即叫即燒,上菜時仲熱辣辣,其中我覺得地雞翼明太子最為出色👅

2023-02-09
  • A3和牛