2011-06-05 23 浏览
好耐好耐冇掃街lu難得病好,同出旺角買野就來"掃街行動"第一站來到萬家燒餅皇來到時好多款既包都差不多賣晒見到"武大郎"加左價, 由$10去到$12 (唔通因為最低工資?)但我好自然叫左武大郎, 而男友就叫左胡椒餅($10)男友俾左我試"胡椒餅" - "It's not my cup of tea" - 好重胡椒味都係食番自己至愛 "武大郎"皮脆肉香, 又多汁! 正! 食多多都得
好耐好耐冇掃街lu
難得病好,同出旺角買野
就來"掃街行動"

第一站來到萬家燒餅皇
來到時好多款既包都差不多賣晒

但我好自然叫左武大郎, 而男友就叫左胡椒餅($10)

都係食番自己至愛 "武大郎"
武大郎
皮脆肉香, 又多汁! 正!
食多多都得

2011-06-03
2011-05-29 17 浏览
放學後特意走到彌敦道另一邊吃魚肉湯,誰知已洗地收工了!唯有直行到登打士街那邊找吃, 嘩......人山人海的情況跟週末下午沒兩樣,晚上十時多的燒餅皇只餘下幾款酥餅,有肉餡的還是下次早點來買,反而對一排排假牙似的牙刷酥更有興趣,$10兩個比買一個化算一點,以精美防油小紙袋載著的牙刷酥真像兩排假牙! 以酥皮對叠而成的牙刷酥, 酥皮層層疊疊的酥脆不油膩,跟傳統嫁女餅那層酥皮沒大分別,每層也薄薄易碎的;當中紅豆沙份量極足夠, 以為會很濃甜的豆沙其實不是,更多的甜味反而來自餅面的砂糖,三樣本不相干的材料加起來就變成味道不俗的甜點,真的蠻不錯。應該快將打烊,兩位店員也閒暇的各自聊電話及玩手機, 向正玩手機的男店員示意要牙刷酥,他點頭後繼續玩手機;反而聊電話的女仕開始為我包裝,心有二用的真本事耶!
賣剩這些
好大棚牙

外卖自取
$10 (宵夜)
好大棚牙
賣剩這些
  • 牙擦酥
2011-05-29 8 浏览
今日行開旺角,行到肚肚地餓,就行佐去最後條街搵野食 隻腳好不自然咁又行佐黎呢到..個口又好不自然咁同佐老闆叫佐個武大郎..個口又好唔自然咁成個食晒XDD仍然咁好味!!咁多年都冇咩點變~~~但係加佐價/.\ 由以前既10蚊變佐12蚊啦...
今日行開旺角,行到肚肚地餓,就行佐去最後條街搵野食

2011-05-29
外卖自取
$12 (其他)
2011-05-24 16 浏览
吃過很多次, 都忘記POST, 今次終於記得食前影低相了~以為個餅皮會好"立", 會吸哂口水果種, 但完全不是, 外脆內滑, 肉又超滑, 一啖咬落去, 餅皮同肉都一起溶化, 正啊~
吃過很多次, 都忘記POST, 今次終於記得食前影低相了~
武大郎燒餅

2011-05-20
$6 (其他)
武大郎燒餅
  • 武大郎
2011-05-19 14 浏览
又係男女朋友拍拖日~呢日目標係睇"單身男女", 睇戲前我地去咗掃掃街~門口好多人呀~買咗燒餅食~個餅皮好鬆軟, 個邊幾脆~好似薄既Pizza~ 個肉餡好濃香料味~好外省feel~超得~跟治見到胡椒餅買咗入戲院食, 呢個個皮好味, 但肉餡太乾~ 同台灣個啲爭好遠~呢個串串冬甩都好得意, 下次要試呀~雖然個糊椒餅麻麻~但因為有燒餅皇, 最後都係要笑呢~
又係男女朋友拍拖日~

呢日目標係睇"單身男女",
睇戲前我地去咗掃掃街~
門口好多人呀~
呢個串串冬甩都好得意, 下次要試呀~

雖然個糊椒餅麻麻~
但因為有燒餅皇, 最後都係要笑呢~

$10 (其他)
2011-05-11 7 浏览
晚上打算回家吃飯,經過買一個燒餅皇頂下肚。現在由從前的$10 加到$12了。店主會把燒餅切開兩邊,放進紙袋裡。我的燒餅:上面的肉和下面的燒餅皮分離了,所以吃得有點狼狽。燒餅被上層的豬肉蓋過,很油膩喔。偶爾吃一次還是不錯的。
外卖自取
$12 (其他)
2011-05-04 17 浏览
果日同個去死旺角行下,行行下見肚餓原本諗住去去麥,但系成Q日食決定搵D新野食諗到食燒餅皇,我記得間野岩岩開果時都去過不過系好耐之前既事再次食翻,真系唔錯塊餅脆脆地,不過好似D肉就少過以前不過都系值得去食既,因為食左一塊就已經飽曬啦
果日同個去死旺角行下,行行下見肚餓
原本諗住去去麥,但系成Q日食
決定搵D新野食
諗到食燒餅皇,我記得間野岩岩開果時都去過
不過系好耐之前既事
再次食翻,真系唔錯
塊餅脆脆地,不過好似D肉就少過以前
不過都系值得去食既,因為食左一塊就已經飽曬啦
2011-05-03 5 浏览
經過頭先麵店第一站.又有D意猶未盡既感覺.行番出登打士街再覓食.心思思,見到呢間,買咗兩個燒餅皇$12X2.一個胡椒餅$104分:燒餅香,雖然有熱爐保暖,但肉汁又唔會乾晒. 好有家鄉風味既感覺! 胡椒餅胡椒味夠,抵讚. 咦!想飲野TIM.OK,下一站.
經過頭先麵店第一站.
又有D意猶未盡既感覺.
行番出登打士街再覓食.
心思思,見到呢間,
買咗兩個燒餅皇$12X2.一個胡椒餅$10
熱辣辣,正
4分:燒餅香,雖然有熱爐保暖,但肉汁又唔會乾晒.
好有家鄉風味既感覺!
胡椒餅胡椒味夠,抵讚.

咦!想飲野TIM.
OK,下一站.
2011-05-01
2 分钟 (外卖自取)
熱辣辣,正
  • 胡椒餅
2011-04-26 7 浏览
之前黎食過一次,食左個入面包栗米同肉既燒餅,叫]:"香妃" 雪片包子 一食落去,啲汁巳經流左出黎,同埋個皮真係軟化到不得了!很值得推介;)所以我特登聯同友人去食第2次,見到咁多個好評都話武大郎好食又夠飽肚所以就去試下!點知,的而且確無想像中咁好食,雖然料係夠多,但係味道好似有啲怪,可能唔係人人都接受到個種味。食完之後我就唔會再食武大郎了。但係其他我都會試下,因為佢份量真係好足:) 希望佢唔好繼續加價喇,之前有$10依家巳經$12了。

食完之後我就唔會再食武大郎了。
但係其他我都會試下,因為佢份量真係好足:)
希望佢唔好繼續加價喇,之前有$10依家巳經$12了。
2011-04-16
2 分钟 (外卖自取)
  • "香妃" 雪片包子
2011-04-23 12 浏览
服務:☆☆☆☆☆ \(`ε´ )/ 吾好講笑啦由我買野到比錢找錢個阿姐講左兩句野:買乜?同十蚊全程黑口黑面對吾住, 我完全吾覺有任何服務可言如果有零分我一定比零分環境&衛生:☆☆☆☆☆ (;`O´) 差勁位於街邊 人多車多麈多就少不免有良心少少搵塊布蓋住d食物啦而且吾知摸完d乜就咁拎個puff比我好嘔心味道:☆☆☆☆☆ (≧ヘ≦ )很難食上面d nuts吾係脆係淋ge而且d cream 吾平均 左邊完全無cream 好似食緊朱古力飽咁右邊d cream 多到一咬就爆哂出黎d 朱古力好難食 真係完全吾Okay我吾係expert好似bxxxd papa 等的專門店般好味但未至於咁失望囉手工又差, 服務又差, 環境又差我實在搵吾到一個再光顧的原因, 對不起.
服務:☆☆☆☆☆ \(`ε´ )/ 吾好講笑啦
由我買野到比錢找錢
個阿姐講左兩句野:買乜?十蚊
全程黑口黑面
對吾住, 我完全吾覺有任何服務可言
如果有零分我一定比零分

上面d nuts吾係脆係淋ge
右邊d cream 多到一咬就爆哂出黎
d 朱古力好難食 真係完全吾Okay
但未至於咁失望囉

手工又差, 服務又差, 環境又差
我實在搵吾到一個再光顧的原因, 對不起.
$10 (宵夜)
2011-04-23 43 浏览
This shop is very famous in Mongkok.Last August,I finally could try 燒餅皇 there.It was hot and tasty.The meat on it was fleshy and delicious.I tried武大郎the second time I went there. There was a thick layer of meat in it.The meat was juicy!I also appreciate the shop for its maintainance of low price.10 dollars can buy happiness!I must go there to try sweet food.The puff attract me very much.

燒餅皇

武大郎
3 分钟 (外卖自取)
燒餅皇
2011-04-22 7 浏览
都知呢度應出名係 D 燒餅架啦..... 但一個人又好似食唔晒 ! 而且又怕油呢 ! 叫了個 金沙冬 $5 @ 都係一般貨色 ! $5 唔算貴. 都但唔平 !希望下次個肚有位試下佢其他野 ! 成條街太多野食了.....

叫了個 金沙冬 $5 @

都係一般貨色 ! $5 唔算貴. 都但唔平
!

1 分钟 (外卖自取)
2011-04-17 8 浏览
記得以前試過這店的米餅和牙擦酥,很好吃。今天因事來旺角,故一於試試它最出名的武大郎燒餅。武大郎($12):餅煎得很漂亮,啡金色,完全沒有燶。餡料的豬肉新鮮,很多肉汁,不肥膩;加上葱和胡椒的香味,十分好味。但燒餅的底部黏滿鑊的油,十分多油,所以底部的那邊我沒吃。收錢的那位貌似老闆的店員,笑容滿面,將食物交給客人及收錢時又故意用很搞笑的語調講說話,服務態度及熱誠真是一流。 但十二元一個燒餅,有點貴。如果燒餅的底部少一點油,而且價錢便宜一點的話,那便十分好了。

(咬開後)
2011-04-02
(咬開後)
  • 武大郎
(非会员)
2011-04-17 5 浏览
本身喜歡吃辣,又不想吃太飽,所以叫了胡椒餅。餅皮不會太硬或太'林’,裏面有很多菜,椰菜、洋蔥、仲有小小豬肉。胡椒味好夠,越食越辣,爽!多菜少肉感覺不會太heavy,食完仲可以繼續食其他野。唔食得辣的朋友就不建議了。現在百物騰貴,十元一個價錢還算公道。下次會試武大郎同燒餅王。
本身喜歡吃辣,又不想吃太飽,所以叫了胡椒餅。

胡椒味好夠,越食越辣,爽!

多菜少肉感覺不會太heavy,食完仲可以繼續食其他野。

唔食得辣的朋友就不建議了。

現在百物騰貴,十元一個價錢還算公道。

下次會試武大郎同燒餅王。
2011-04-16
  • 胡椒餅
2011-04-14 6 浏览
武大郎份量十足,但味精也十分厲害,吃完口乾過後舌頭仍然會感到有層"東西"覆蓋著,而且餅本身也很油,肉汁只來自厚厚的肥肉油,以前是前店後工庐,現在看來店裡只是負責後期制作的部份,如果不怕味精,其實OK的,就如吃上海生煎飽的加大版一樣。
武大郎份量十足,但味精也十分厲害,
吃完口乾過後舌頭仍然會感到有層"東西"覆蓋著,
而且餅本身也很油,肉汁只來自厚厚的肥肉油,
以前是前店後工庐,現在看來店裡只是負責後期制作的部份,
如果不怕味精,其實OK的,
就如吃上海生煎飽的加大版一樣。
2011-04-14