2023-03-08 41 浏览
今日兩個人去到長沙灣搵野食,想食個小菜,炒番兩味,就去左葉公館。晚市有五個孖寶套餐可以選擇,全部都至少有一樣是海鮮,勁吸引,而且價錢好便,勁抵食!於是我地就叫左個蒜蓉粉絲開邊蝦配雙喜小炒皇,小炒皇好大碟,炒得勁香,配料勁脆,好有鑊氣,送飯一流。而蒜蓉粉絲開邊蝦,D蝦好鮮甜,配上蒜蓉,滋味無窮,粉絲吸收曬蝦的鮮味,是道菜的精華所在。跟住,我地仲點左個人氣招牌推介-鮮鮑魚奇味雞煲和瑤柱旦白炒飯,有六隻鮑魚和半隻雞,相當抵食,鮑魚吸收曬雞既味道,而且每隻都有界紋,完全每個位吸收曬鑊氣和鮮味,而雞肉保持嫩滑多汁,兩者搭配香辣惹味好食,味道醇厚。瑤柱旦白炒飯則是鑊氣十足,粒粒分明,夾帶瑤柱和旦白,很有口感,在前面濃郁的菜配搭下,很好地送飯。最後,侍應仲送左我地紅豆沙,D紅豆沙煲到有渣,好足料濃郁,飯後甜品一流,完美收場。

2023-03-07 83 浏览
今日同阿媽慶祝生日,佢鍾意食中菜,上youtube睇到海鮮研究社有推介,就帶佢過嚟食。菜館有兩層,地下做外賣,堂食要上一層樓梯,環境乾淨企理,坐得舒服。星期一既晚上都差不多爆滿,好多都係街坊熟客。餐牌好多選擇,有特價小菜、仲有晚市超值孖寶,我哋叫左A. 清蒸沙巴斑配蜜汁叉燒皇。沙巴斑應該1斤左右,用來清蒸最啱,魚夠新鮮,簡單加蔥絲一齊蒸,已經嫩滑甜美。叉燒皇賣相好靚,表面燒到紅彤彤,肥瘦均勻,蜜汁充足,而且燒得入味,肉質鬆軟夠腍,帶有油脂香,真係好正。魚香茄子煲:豬肉碎的口感、鹹魚既香氣、濃辣惹味的豆瓣醬,全被茄子飽滿地吸收晒,用嚟撈飯,真係難以形容的滋味。所有餸菜上完後,侍應會送上糖水,為這豐富的晚餐,劃上完美的句號,阿媽話這一餐超級滿足。

• 魚香茄子煲
  • 蜜汁叉燒皇
  • 清蒸沙巴斑
2023-03-02 75 浏览
夜晚咁啱經過長沙灣, 正煩緊食咩的時候突然望到呢個招牌E? 幾文雅個名, 所以二話不說就入左去.地下嗰層有個小小的檔口係俾人買外賣的, 感覺被其他菜館方, 唔駛當食外賣都堆埋一起. 上左個樓梯, 就係上層菜館的入口, 入去的環境都叫大, 大約都放左幾張半至大枱. 成個場都有好多部電視, 基本上每一個位都可以睇到, 個感覺都唔錯.員工落單又快, 又有禮貌, 值得一讚~!值得一提嘅係佢嘅晚市孖寶套餐,非常之抵食。我自己本身就鍾意食蒜蓉粉絲開邊蝦同埋豉椒炒大蜆請注意唔一定要跟足佢叫ABC DEC嘅餐。其實你左邊揀一款右邊揀一款基本上都可以自由配搭。非常之讚👍🏻👍🏻1.蒜蓉粉絲開邊蝦作為一個大蝦同埋粉絲嘅fans,呢一度菜真係唔可以唔叫。首先個擺盤已經滿分,同埋每一隻蝦都切開邊咁樣散出嚟,我覺得好靚好高級。同埋佢嘅汁都恰到好處,唔會太鹹。啱啱好汁同啲粉絲撞埋一齊,令到啲粉絲入口好友味道。本身個蝦亦都好鮮甜,啲汁滲晒落個蝦身入邊😋😋而且個份量亦都非常之多,一碟有10隻蝦!絕對能夠滿足我嘅願望🤓😎😎😎2. 豉椒炒大蜆推介嘅豉椒炒大蜆!份量同其他一樣都係咁大碟,而且最令我驚喜嘅係佢係一啲沙都冇!其實
夜晚咁啱經過長沙灣, 正煩緊食咩的時候突然望到呢個招牌
E? 幾文雅個名, 所以二話不說就入左去.

員工落單又快, 又有禮貌, 值得一讚~!

值得一提嘅係
佢嘅晚市孖寶套餐,非常之抵食。
我自己本身就鍾意食蒜蓉粉絲開邊蝦同埋豉椒炒大蜆

1.蒜蓉粉絲開邊蝦

2. 豉椒炒大蜆
推介嘅豉椒炒大蜆!份量同其他一樣都係咁大碟,而且最令我驚喜嘅係佢係一啲沙都冇!其實我去食嘢,雖然好鍾意食炒蜆,但係都會成日怕有沙唔敢叫,今次就真係完全滿足到我嘅願望,而且佢呢一碟炒蜆非常有鑊氣,仲有少少辣味,食起上嚟非常可口😋😋😋

3. 鮮鮑魚奇味雞煲
我本身比較少食雞煲,但係由於媽媽好鍾意食雞煲,所以見到推介,而且個價錢又唔係貴俾個機會試吓。雞非常之滑,媽媽食咗一啖,一開始仲同我講話以為係魚😂😂😂我食落去首先雞嘅份量就唔再講啦,都係一樣超過兩個人嘅份量。另外佢嘅配菜都非常之好味,青椒、洋蔥。。浸晒啲雞汁落去。其中一個主角鮑魚size適中,吸收晒成個雞煲嘅味道,咬落去又唔會韌👍🏻❤️❤️

4. 招牌扁平鴨(半隻)
最後我哋叫咗一個扁皮鴨,半隻大約有10塊左右,佢嗰皮好脆,冇乜嘢油,加咗啲配菜一齊包嚟食,食起上嚟又脆又香非常之好食。

我哋食完,跟住要走嘅時候,佢哋仲送埋碗綠豆沙俾我哋食,所以我覺得佢哋係超好食嘅一間食肆館,絕對值得大家去試吓!

2023-02-27 85 浏览
有同事生日,搵地方食飯同佢慶祝吓,佢鍾意食海鮮,上網睇到香港街市魚類海鮮研究社推介,買海鮮去長沙灣葉公館加工,再上網睇吓葉公館,環境係酒樓格局,主打粵菜,啱晒我同事,今晚我就請佢去食返餐慶祝下!葉公館餐牌有特價菜式都好啱食,我哋就叫咗幾款。火焰楝企雞:呢款真係超正又抵食,原隻雞即叫即燒,上檯時將雞棟企放在鋼管雞盤架上,之後將酒精淋在雞上並立即點火,火焰只會燃燒一剎那便熄滅,棟企雞肉質鮮嫩多汁,再經過高溫燃燒後,皮會更加香脆,美味可口!晚市孖寶:蜜汁叉燒皇:叉燒肥瘦適中, 食落去有咬口, 蜜汁味亦都好濃郁。清蒸沙巴斑:肉質爽滑有魚味,有豐富魚油,味道非常鲜美。紅燒乳鴿:乳鴿顏色金黃,表皮酥脆,裏層的肉嫩而入味。
葉公館餐牌有特價菜式都好啱食,我哋就叫咗幾款。

晚市孖寶:

清蒸沙巴斑:肉質爽滑有魚味,有豐富魚油,味道非常鲜美。

紅燒乳鴿:乳鴿顏色金黃,表皮酥脆,裏層的肉嫩而入味。
2023-02-25 64 浏览
今日收工同同事喺舖頭附近食飯,知道公司附近開咗間粵式川菜,今晚特登去幫襯吓。葉公館 地址喺長沙灣青山道255號恆輝閣一樓。餐廳外面招牌好吸引,望落去金黃色襯托白色字,遠遠嘅距離都見到,入到去餐廳幾乎已經坐滿晒客人。西蘭花炒鮮魷 賣相相當吸引,望落去色澤鮮艷。鮮魷味道非常鮮甜,食落去爽口彈牙,一食就知道鮮魷好新鮮,魷魚嘅香味係口中慢慢爆發。西蘭花同三色椒亦都炒到好香,將鮮魷嘅鮮味吸收咗,無論口感同味道都做得好出色。薑蔥魚雲煲, 108元,一上枱已經聞到好香嘅味道,將薑蔥爆香味道完全融入魚肉入邊,非常入味。魚雲嘅肉質好香好嫩滑,味道鮮甜。食落去一疏疏嘅魚肉配上香蔥味道層次更加豐富,鮮味更加突出。真係色香味俱全。蝦球外皮炸到好酥脆,入口脆卜卜味道又香,入邊嘅蝦肉仲係好爽,好彈牙,味道好鮮甜。一啲都唔會有油膩嘅感覺。呢個蝦球用嚟送啤酒真係一流,香脆鮮甜,味道層次分明。食到咁好味嘅餸,即刻點返支藍妹,真係爽到爆。
葉公館 地址喺長沙灣青山道255號恆輝閣一樓。

,香脆鮮甜,味道層次分明。
食到咁好味嘅餸,即刻點返支藍妹,真係爽到爆。

2023-02-25 57 浏览
約左朋友食飯,想食下中菜又想食海鮮就搵到公司附近呢間中菜館。樓上鋪要行一層樓層上,有老人家要留意下。食物方面兩個人叫左4個小菜,每碟既份量都多,唔想浪費就預返人數叫菜。⭐️ 豉椒炒大蜆 - 一上菜見到份量好多,蜆肉新鮮,大部分蜆殼都開晒口,蜆肉都無食到有沙,洗得夠乾淨。豉椒味夠濃,有鑊氣。 ⭐️ 蒜蓉粉絲開邊蝦 - 開邊蝦新鮮、有鮮味。表面佈蒜蓉,蝦底就放滿粉絲,量多幾多,賣相又夠靚。⭐️ 紅燒脆皮乳鴿 - 得兩個人又想試多啲款,所以叫左一隻乳鴿share,乳鴿燒得皮夠香脆,味道不錯。⭐️ 雙喜小炒皇 - 我自己好中意食腰果,特別叫左小炒皇,腰果炸得夠香脆,食到停唔到口。 最尾仲送左紅豆沙,口感起沙唔太甜,飯後甜品岩岩好。

最尾仲送左紅豆沙,口感起沙唔太甜,飯後甜品岩岩好。
2023-02-22
2023-02-24 1408 浏览
放工經過見到這間舖頭門面貼住小菜不落味精,餐牌價錢公道,就入去試一試晚市孖寶仲有海鮮可以揀叫咗一個晚市超值孖寶 1.菠蘿咕嚕肉+豉椒炒大蜆2. 特價牛仔骨骨煲3. 瑤柱蛋白炒飯發現分量比想像中都大碟好多菠蘿咕嚕肉,食落口非常脆身, 汁剛剛好掛曬喺每一件咕嚕肉上面,件件啖啖肉,肥瘦均勻炒蜆分量多,最正係全部都冇沙,全部都開曬,全部粒粒多肉, 豉椒汁夠惹味其實餸嘅份量好足夠嘅,但係同行友人見呢個牛仔骨煲68蚊,覺得非常抵,所以又叫多個黑椒牛仔煲上枱見到個煲仲滋滋響,好似食緊鐵板餐咁件件牛仔骨都好多肉因為點都想有飯落肚,所以叫咗個瑤柱蛋白炒飯飯又係大大碟, 飯炒得乾身不油膩臨走侍應還送了兩碗糖水給我們真的很窩心原本諗住簡單食餐飯,結果覺得今餐飯都幾有驚喜,見到好多人都叫乳鴿,覺得下次可以再試下晚市孖寶D有大蝦同乳鴿下次可以食D餐

晚市孖寶仲有海鮮可以揀

叫咗一個晚市超值孖寶
1.菠蘿咕嚕肉+豉椒炒大蜆
2. 特價牛仔骨骨煲
3. 瑤柱蛋白炒飯
發現分量比想像中都大碟好多

上枱見到個煲仲滋滋響,好似食緊鐵板餐咁
件件牛仔骨都好多肉

• 瑤柱蛋白炒飯
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 晚市孖寶
2023-02-24 48 浏览
網上睇到海鮮研究所,見到原來朋友屋企附近有間好野食,所以放工同朋友黎食。見到原來都有好多大排檔菜式,決定食下小炒。蜜椒薯仔牛柳粒:牛柳唔鞋,薯仔粒外脆內軟,仲沾咗蜜糖既甜味,成件事好有wok氣。椒鹽鮮尤:呢個炸得幾酥脆同埋調味唔會過咸,炸衣唔會太過厚,食到尤魚本體。麻辣雞煲:雞煲個味道唔錯,雞塊份量都好夠,如果麻味可以勁少少就更加好。涼拌豬耳:豬耳好入味而且分量唔欺場,同青瓜莞茜一齊食,好有酸辣粉既味道,幾惹味。最後仲送咗綠豆沙。

麻辣雞煲雞煲個味道唔錯,雞塊份量都好夠,如果麻味可以勁少少就更加好。

最後仲送咗綠豆沙。
2023-02-18 100 浏览
咁岩睇完YOUTUBE香港海鮮社長遊街市Seafood,長沙灣原來有加工整生猛海鮮🦐🦞🦀,過開嚟長沙灣搵食就食個早飯,點知未夠7點呢間中菜館已經坐無虛席😂門口見已放左好幾款涼拌小菜任揀😋 又有晚市超值孖寶,有海鮮、乳鴿燒味,菜色多款🥘🍲🍛花多眼亂鮮鮑魚奇味雞煲 $158足料有6隻鮮鮑魚+半隻雞,店員貼心幫手撈一撈個雞煲,香辣雞煲啖啖肉,雞件都幾多下,鮑魚鮮嫩爽口,夠哂惹味😋蒜茸粉絲開邊蝦(例) $118十隻新鮮開邊海蝦,鋪滿蒜茸粉絲底,簡單鮮味,送飯一流👍🏻雞油蒜蓉炒豆苗 $98 😊絲苗白飯 $12 家常小菜很不錯👏🏻👏🏻

鮮鮑魚奇味雞煲 $158

蒜茸粉絲開邊蝦(例) $118
十隻新鮮開邊海蝦,鋪滿蒜茸粉絲底,簡單鮮味,送飯一流👍🏻

雞油蒜蓉炒豆苗 $98 😊

絲苗白飯 $12 家常小菜很不錯👏🏻👏🏻
2023-02-18
2023-02-16 85 浏览
#fafafoodblog中菜 #fafafoodblog長沙灣 🍴晚市超值孖寶208 蚊果皮蒸飽魚 配脆皮燒腩仔🐷🐟鮑魚果皮味香 豉油葱花味道適中 鮑魚新鮮彈牙 算大隻 而且有6 隻 連埋 d汁撈飯好味 而燒腩仔都大碟 個皮好夠香脆 都算層次分明 點 d沙糖或芥辣就好好食🍴香辣魚皮 68 蚊🐟香辣魚皮 外表夠靚 將好多魚皮連埋花生 青瓜 一齊放 而且有辣油冇辣椒 食落去就唔會太辣 夠香 魚皮彈牙爽口 處理得好 所以食落好有口感 正#中菜 #麻辣 #魚皮 #燒肉 #鮑魚 #啤酒 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~​#葉公館長沙灣青山道255 號恒輝閣1 樓~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog長沙灣=====================
🍴晚市超值孖寶208 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
​#葉公館
長沙灣青山道255 號恒輝閣1 樓
~~~~~~~~~~~~
=====================

2023-02-16
2023-02-16 64 浏览
晚市超值孖寶 $208 - Set A 清蒸沙巴斑 配 蜜汁叉燒皇呢個孖寶set抵食,叉燒份量都幾多,肥瘦適中,食落重有少少脆邊,唔錯沙巴斑都幾大條,啖啖肉冇乜細骨,條魚本身夠新鮮,簡簡單單嘅調味已經好好食好鮮味。紅燒脆皮乳鴿 $48/隻燒得幾靚,熱焫焫新鮮上檯,皮脆肉嫩,肉汁豐富豉椒炒大蜆 $108啲蜆都幾大隻,洗得好乾淨,全部冇沙;用豉椒炒過真係冇得輸,非常惹味,送飯一流。食完飯重會送綠豆沙,有甜品食吓真係寧舍滿足!

紅燒脆皮乳鴿 $48/隻
燒得幾靚,熱焫焫新鮮上檯,皮脆肉嫩,肉汁豐富
豉椒炒大蜆 $108
食完飯重會送綠豆沙,有甜品食吓真係寧舍滿足!
2023-02-13 85 浏览
今星期日又同屋企人出去行下 , 長沙灣深水埗一帶行到差不多6PM見各人肚仔餓 , 全部都話想食中菜見到附近有間youtube海鮮研究社最近介紹過的粵菜館-葉公館 , 就入去試試見到門面幾新淨 , 地面只有外賣 , 堂食均要上二樓二樓正規中菜館格局 , 環境ok , 店員阿姐幾好招呼 , 安排了大枱 , 都叫坐得闊落餐牌亦簡而精 , 午餐客飯/炒粉麵 套餐等價錢較為相宜落了order唔夠10min便開始陸續上枱前菜$12 - 酸酸微辣的豆角雲耳 , 讓人開一開胃晚市孖寶 - 蜜汁叉燒皇 及 清蒸沙巴班 $208叉燒特意吩咐半肥瘦 , 部位佳 , 份量不錯 , 大大件 , 有咬口蜜汁入晒味 , 秒殺一般街邊外賣的叉燒沙巴班好大條 , 奉上茶杯作比較size , 都新鮮唔腥魚骨不多 , 口感鮮美 , 禁不住成條起骨清晒相當抵食及推薦火焰楝企雞 $98 - 上枱時店員用火燒一燒 , 外皮滋味脆卜卜 , 雞肉鮮嫩多汁 , 油脂極豐富, 在口腔爆發黑椒及燒汁牛子骨 $68x2 = $138半價優惠 , 牛仔骨份量幾多 , 肉入晒味又唔覺有落鬆肉粉 , 色香味俱全 , 本人則較為對黑椒味情有獨鍾 ,

見到門面幾新淨 , 地面只有外賣 , 堂食均要上二樓

餐牌亦簡而精 , 午餐客飯/炒粉麵 套餐等價錢較為相宜
落了order唔夠10min便開始陸續上枱

前菜$12 - 酸酸微辣的豆角雲耳 , 讓人開一開胃

晚市孖寶 - 蜜汁叉燒皇 及 清蒸沙巴班 $208
相當抵食及推薦
黑椒及燒汁牛子骨 $68x2 = $138
半價優惠 , 牛仔骨份量幾多 , 肉入晒味又唔覺有落鬆肉粉 , 色香味俱全 , 本人則較為對黑椒味情有獨鍾 , 同牛肉味好夾又惹味 , 必叫之選

茶位$12/人頭 再加埋一 , 埋單total $451 , 呢區中菜黎計的確唔差 , 翻食機會高
2023-02-11 155 浏览
之前同親友黎過幾次飲早茶都幾抵食,今次係第一次黎食晚市。茶館地下隔離有樓梯上1/F,裝修用咗舊式茶樓嘅格局,地方都偏大,環境都舒服。見到隔離檯買咗幾斤蝦蜆上黎加工,下次可以試下(^^)—————————————————————📍 葉公館地址: 長沙灣青山道255號恆輝閣1樓✍🏻/食評/◍ 半隻片皮鴨🦆 $98鴨肉🦆充滿油香又嫩滑,職員話青瓜配料食完可以再加,不過皮有d厚,食完非常飽◍ 紅燒乳鴿🐦 $48乳鴿燒得非常香脆,肉質鮮嫩,唔會又乾又硬粗糙無味◍ 半隻脆皮燒雞🐓 $98燒雞上檯熱辣辣,雞件多而唔油膩,即食更為香脆多汁◍精選燉湯 $38餐牌冇特別註明係咩燉湯,我諗係日日唔同,今次飲嘅呢個材料有雞肉,龍眼粒,乾菌等等,味道唔算濃但飲得出係真材實料😝◍ 蜜椒薯仔牛柳粒 $118令人好surprised!牛柳粒🥩烹煮得非常鬆軟,容易入口咀嚼,薯仔🥔煎得香脆得黎又加咗蜜糖甜甜地,份量都好大碟
—————————————————————
📍 葉公館
地址: 長沙灣青山道255號恆輝閣1樓
✍🏻/食評/

◍ 半隻片皮鴨🦆 $98

◍ 紅燒乳鴿🐦 $48
乳鴿燒得非常香脆,肉質鮮嫩,唔會又乾又硬粗糙無味

◍ 半隻脆皮燒雞🐓 $98
燒雞上檯熱辣辣,雞件多而唔油膩,即食更為香脆多汁

◍精選燉湯 $38

◍ 蜜椒薯仔牛柳粒 $118
2022-12-28 231 浏览
少見的免加一 , 好少有餐廳仲係免加一傳統中式小廚, 落單快 , 上菜快 , 還台快食物味道ok, 價錢可接受 , 服務ok , 環境一般 , 骨碟有d 骯髒餐前小食- 木耳 上湯龍蝦煎米粉底 : 味道ok 可能太多芡所以 煎米粉底 淋左瑤柱豆苗 : ok片皮鴨 2食 : 片皮鴨 ok, 鴨鬆生菜包 ok但少有地呢間用西生菜上香辣魚皮 : ok油鹽筍殼魚 : 酥脆脆皮雞1隻 : 肉滑稍嫌有d 油服務員送的飯後糖水- 紅豆沙 : 唔太甜 冧滑叫左以上食物, 加幾罐汽水同茶芥, 埋單$13xx 左右, 人均$200 頭, 算係甘。 總括而言, 適合街坊快靚正唔多要求的餐廳。 如果有下次, 想試試 其他海鮮 & 燒味。
少見的免加一 , 好少有餐廳仲係免加一
傳統中式小廚, 落單快 , 上菜快 , 還台快

餐前小食- 木耳
瑤柱豆苗 : ok
片皮鴨 2食 : 片皮鴨 ok,
鴨鬆生菜包 ok但少有地呢間用西生菜上
香辣魚皮 : ok
油鹽筍殼魚 : 酥脆
脆皮雞1隻 : 肉滑稍嫌有d 油
服務員送的飯後糖水- 紅豆沙 : 唔太甜 冧滑

總括而言, 適合街坊快靚正唔多要求的餐廳。
如果有下次, 想試試 其他海鮮 & 燒味。
瑤柱豆苗
香辣魚皮
上湯龍蝦煎米粉底
油鹽荀殼魚
2022-09-06 1305 浏览
葉公館(Cheung Sha Wan)小編同屋企人平時都有去開呢間茶館飲下早茶☕️ 近排見到佢出咗晚市超值孖寶 梗係要來試吓佢😉😉⌖ 前菜💰$12前菜一細碟 係好惹味嘅麻辣雲耳🌶️ 辣辣地攞黎開胃都幾唔錯😂😂⌖ 晚市孖寶(蜜汁叉燒皇🐷+清蒸沙巴斑🐟)💰$198蜜汁叉燒件件都係厚切🤩 份量都幾多 雖然賣相色澤上唔算好靚 但食落完全係肥瘦均勻 正!😚😚 沙巴斑都蒸得唔馬虎 雖然只係簡單嘅甜豉油同香蔥調味😌 但肉質鮮嫩 魚腩位油脂爆棚💦💦 魚身唔多幼骨🦴 呢個孖寶確實抵食🤪⌖ 黑椒牛仔骨煲 🐂💰$68同樣係晚市做緊特價嘅菜式 平咗接近一半😳😳 不過份量就似乎都有些許縮減 牛仔骨上枱熱辣辣🔥 黑椒味濃郁 食落牛肉好入味 不過就偏肥咗少少🤏 洋蔥🧅再淋啲就更好啦~⌖ 啫啫生菜煲 🥬💰$88超大一煲嘅生菜🫣 想枱開蓋嗰刻就聞到好香嘅蒜香🧄同海味味👃 生菜夠晒爽口 最欣賞係落咗鹹香嘅蝦乾吊味🦐 諗唔到嗌咩餸不妨一試😙😙⌖ 青島啤酒(大枝) 🍺💰$24食中菜小炒梗係要開翻枝啤酒先過癮😎 青島喺個唔錯嘅選擇~⌖ 附送:綠豆沙💰$0食完店舖會附送糖水一碗 今晚係綿密嘅綠豆沙 低糖版啱晒小編😋😋 清熱解毒一流🥹
葉公館(Cheung Sha Wan)

⌖ 前菜
💰$12

⌖ 晚市孖寶(蜜汁叉燒皇🐷+清蒸沙巴斑🐟)
💰$198

⌖ 黑椒牛仔骨煲 🐂
💰$68

⌖ 啫啫生菜煲 🥬
💰$88

⌖ 青島啤酒(大枝) 🍺
💰$24
食中菜小炒梗係要開翻枝啤酒先過癮😎 青島喺個唔錯嘅選擇~

⌖ 附送:綠豆沙
💰$0

⌖ 茶位 ☕️
💰$10/位
晚市茶位來講確實係貴咗少少🤏 不過菜式都算抵食就算喇!

☻ 回頭指數:7.5 / 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #長沙灣美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #長沙灣中菜館 #葉公館 #雙喜茶居 #中菜 #粵菜 #中菜舖推介 #蜜汁叉燒 #清蒸沙巴斑 #黑椒牛仔骨 #啫啫生菜煲 #綠豆沙 #晚市超值孖寶 #中式美食 #家常小炒