2024-05-29 328 浏览
好耐都冇去澳門旅行,忽然好想食葡國菜。剛好想起這間葡國餐廳最近重新開業,便和朋友去品嚐一下。餐廳綠色外牆裝修很搶眼,裝修充滿葡國風,牆上還掛滿了主廚的圖畫。.✨精選小食拼盤(2人) $98可以一次品嚐到馬介休球、葡國香腸、魷魚圈、酥炸四季豆。個人最愛馬介休球,外脆內軟,十分美味。.🦐傳統蒜蓉蝦 $68蝦肉彈牙鮮味,加上大量蒜蓉很惹味。.🐓澳門殖民地葡國雞 $168🍞蒜蓉包$25葡國雞很惹味,雞肉嫩滑,入面還有薯仔、葡國香腸粒。蒜蓉包好香脆又惹味,而且份量不少。.🐷葡萄牙果汁黑醋燒豬骨 $98/2件豬骨肉質嫩滑,肉汁豐富,配上葡萄牙果汁黑醋,酸酸甜甜很開胃。.🍦自家製咖啡雪糕 $68雪糕有驚喜,咖啡味香濃,而且充滿仙氣。

✨精選小食拼盤(2人) $98

🦐傳統蒜蓉蝦 $68
蝦肉彈牙鮮味,加上大量蒜蓉很惹味。

🐓澳門殖民地葡國雞 $168
🍞蒜蓉包$25

🐷葡萄牙果汁黑醋燒豬骨 $98/2件

🍦自家製咖啡雪糕 $68
雪糕有驚喜,咖啡味香濃,而且充滿仙氣。
2024-05-28 135 浏览
唔知喺邊度有得食正宗葡國菜?不如去吓柯士甸附近呢間非常有名嘅咪走雞 🤗🤗先前佢嘅原店係喺美麗華 而家搬咗新地址都無阻食客嘅熱情平日都一早已經book爆晒位😱沙甸魚係葡國菜嘅首選呢度更加係必點項目 又真係煮得唔錯魚身大小適中 肉質夠鮮 烤過後入口更香平時好怕啲魚多骨 但係佢啲骨又細又軟再加少少檸檬汁作點綴 味道真好肥仔炒飯配脆卜卜乳豬兩者份量平均 提子乾與飯混合簡直是完美配搭 再加上乳豬 油香味十足其後再食咗個牛尾 感覺好似飲緊正宗嘅牛尾湯!配埋法國麵包 外脆內軟 唔會太乾身 點上牛筋汁 非常惹味有大量嘅雜菜 牛筋都大大件😋😋😋甜品係一間餐廳嘅靈魂 佢哋嘅甜品相當特別而且具實力 每款都有特色 食過之後你一定唔會忘記!木糠布甸 望落去簡單但係要搵好食嘅卻一點也不簡單最後仲有乾冰效果煙霧彌漫嘅砵酒車厘子雪糕 打卡至愛👍🏻😍
唔知喺邊度有得食正宗葡國菜?
不如去吓柯士甸附近呢間

肥仔炒飯配脆卜卜乳豬
兩者份量平均 提子乾與飯混合
簡直是完美配搭 再加上乳豬 油香味十足

其後再食咗個牛尾
感覺好似飲緊正宗嘅牛尾湯!
配埋法國麵包 外脆內軟 唔會太乾身

每款都有特色 食過之後
最後仲有乾冰效果
煙霧彌漫嘅砵酒車厘子雪糕 打卡至愛👍🏻😍

2024-04-30
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 𝕿𝖆𝖘𝖙𝖊 𝖔𝖋 𝕻𝖔𝖗𝖙𝖚𝖌𝖆𝖑 𝖔𝖓 𝕻𝖑𝖆𝖙𝖊 @ 🌟 葡匯咪走雞葡國餐廳《👽食神大媽食葡國菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Portuguese Potato & Kale Soup HKD 55Portuguese Style Pork Chop Bun HKD 68Traditional Salted Cod Fritters HKD 48Garlic Prawns HKD 68Piri Piri Chicken HKD 168Portuguese Roasted Pork Ribs HKD 98Rampanada HKD 68.👽 呢間主打食葡國菜嘅餐廳一直都位於尖沙咀,以前成日幫襯。自從搬左新店之後都未有機會試,終於有機會同朋友仔黎打卡啦!.🍲 打頭陣當然係地道嘅「葡式薯仔菜湯」,湯底濃郁暖下胃。.🥪 下午茶剛剛好有超經典嘅「葡式豬扒飽」,大大個,包身好香脆,豬扒煎得脆邊保持肉嫩,絕對比出面大部分鋪頭好味!仲包嘢飲超抵食!.🧆 另外就係「傳統馬介休球」,食葡國菜必食嘅前菜!炸得香脆,內裡有鹹香嘅味道。.🦐 仲有就係「
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Garlic Prawns HKD 68
Piri Piri Chicken HKD 168
Rampanada HKD 68

🍲 打頭陣當然係地道嘅「葡式薯仔菜湯」,湯底濃郁暖下胃。

Portuguese Potato & Kale Soup

🦐 仲有就係「傳統蒜茸蝦」,一上枱已經香噴噴,超級多蒜蓉,蝦仲要大隻彈牙,好惹味!

Garlic Prawns

🐔 食葡國菜另一款一定要叫嘅就係「霹靂非洲燒雞扒」,真係好正!雞扒大件無雪藏味,燒得火候剛好,肉質多汁鮮嫩。加埋霹靂非洲辣醬,辣得好過癮!

Piri Piri Chicken

🍖 試埋個「葡萄牙果汁黑醋燒豬骨」,好貼心,可以揀兩條或者四條,不論人數都可以試呢!豬骨肥嘟嘟好咬口,黑醋燒汁帶有微微甜酸嘅味道,好開胃!

Portuguese Roasted Pork Ribs

🌰 甜品當然係叫傳統地道嘅「葡式西多士」作結啦!好特別,一塊塊已切不規則大粒嘅西多士,全部炸到金黃酥脆,賠償嘅水果,好香甜,好滿足開心嘅尾聲。

Rampanada

🥳 呢度裝修仍然保持葡式風格,正宗葡國菜亦都唔會成日見到,鍾意試新口味嘅朋友仔,絕對可以黎試下。

📍 尖沙咀松山道15-17號帝寶樓地下D號舖
Portuguese Roasted Pork Ribs
Rampanada
  • Piri Piri Chicken HKD
2024-05-17 203 浏览
想食正宗葡國菜唔洗去澳門都可以⋯係尖沙咀就搵到!係佐敦地鐵站出進小巷就黎到葡匯咪走雞葡國餐廳霹靂非洲燒雞扒$168傳統葡國地道菜之一,雞扒燒得非常香脆,嫩滑鎖住晒肉汁,食落帶陣陣蒜蓉及咖哩香辣味!配薯條葡國特色拼盤(二人)$98食葡國菜必定要食馬介休球啦2人拼盤已有齊要求、葡國香腸、魷魚圈同酥炸四季豆!傳統蒜蓉蝦$68蒜蓉蝦真係超愛,蝦肉爽彈?、蒜香味十足~葡式鮮奶咖啡$45咖啡口感好順滑有奶香~鮮果特飲 $45 一杯無酒精的sangria,有檸檬、蘋果等新鮮水果,果味豐富木糠布甸$48口感軟滑,忌廉好輕身,餅碎粉末磨得好細膩可以話喺香港食過最好食嘅木糠布甸!

想食正宗葡國菜唔洗去澳門都可以⋯係尖沙咀就搵到!

係佐敦地鐵站出進小巷就黎到葡匯咪走雞葡國餐廳

霹靂非洲燒雞扒

配薯條

葡國特色拼盤(二人)

食葡國菜必定要食馬介休球啦

2人拼盤已有齊要求、葡國香腸、魷魚圈同酥炸四季豆!

傳統蒜蓉蝦

蒜蓉蝦真係超愛,蝦肉爽彈?、蒜香味十足~

葡式鮮奶咖啡
咖啡口感好順滑有奶香~

鮮果特飲 $45
一杯無酒精的sangria,
有檸檬、蘋果等新鮮水果,果味豐富

木糠布甸
口感軟滑,忌廉好輕身,餅碎粉末磨得好細膩
可以話喺香港食過最好食嘅木糠布甸!

2024-05-05
  • 傳統蒜蓉蝦
  • 木糠布甸
🇵🇹搬遷了新舖的「葡匯咪走雞葡國餐廳」,同樣以葡式小酒館設計,鮮綠色門面十分吸睛,牆上依舊掛滿主廚的相片, 唯獨小店多添一份溫馨家庭感✨🍛葡汁焗蔬菜配白飯(Hk$143): 葡汁清新淡雅,微甜不帶辣,蔬菜爽口,係健康之選🍗霹靂非洲燒雞扒(Hk$168): Piri piri sauce 源自葡萄牙,雞皮薄脆、雞扒辛香微辣, 十分過癮🍩葡式炸油條跟朱古力醬(Hk$68): 這款葡式炸油條有別於西班牙式,偏軟身炸油更粗大,配高濃度無甜朱古力醬🍮木糠布甸配雪糕(Hk$68): 木糠淡淡粉脆的口感,與布甸交叠時中和甜膩,煥然一新。由於雪糕剛好無貨,老闆娘升級為仙氣野莓雪葩😋☕Galao葡式鮮奶咖啡(Hk$45): 老闆娘推介的本店招牌熱咖啡,奶味相對latte更香濃🍹Mike's Mocktail(Hk$45): 非常賞心悅目的雜果賓治,用新鮮水果粒配橙味soda,夏日必選(All subject to 10% service charge)📍葡匯咪走雞葡國餐廳 尖沙咀松山道15-17號帝寶樓地下D號舖(港鐵佐敦站 D 出口, 步行約4分鐘)

📍葡匯咪走雞葡國餐廳
尖沙咀松山道15-17號帝寶樓地下D號舖
(港鐵佐敦站 D 出口, 步行約4分鐘)
  • Galao葡式鮮奶咖啡
  • 霹靂非洲燒雞扒
  • Mike'sMocktail
2024-05-08 184 浏览
多年前去過美麗華廣場的「葡滙咪走雞葡國餐廳」一次,印象不錯,原來今年三月搬遷了,現在是位於柯士甸道附近的獨立舖位,感覺更加完整,不過據說廚房細小了。搶眼的綠色門面,傳統的葡式裝潢,老闆主廚不變,自然菜式也一樣。啤梨番石榴沙律 $128甜美的啤梨切成片,配合味道頗酸的番石榴汁,成功為羅馬生菜沙律調味,但外表並非賣點。傳統蒜蓉蝦 $68非常豐富的蒜蓉,調以鹹鹹的味道,蝦爽口結實。傳統葡國燒乳豬配肥仔炒飯(1/4隻) $320鎮店之寶,必須預訂,我亦為此而來。有說葡國乳豬不及中式乳豬相好吃,其實風味不同,此豬皮脆如蝦片,皮下脂肪已經溶解,香而不膩,肉厚不嚡,可會不好!橙紅色澤葡式炒飯混合了紅蘿蔔、葡國腸、橄欖及洋蔥等,味道討好。葡式鮮奶咖啡 $45最後一杯葡式鮮奶咖啡,奶豐香滑,是我喜歡的味道。

啤梨番石榴沙律 $128
傳統蒜蓉蝦 $68
非常豐富的蒜蓉,調以鹹鹹的味道,蝦爽口結實。
傳統葡國燒乳豬配肥仔炒飯(1/4隻) $320
鎮店之寶,必須預訂,我亦為此而來。
葡式鮮奶咖啡 $45
最後一杯葡式鮮奶咖啡,奶豐香滑,是我喜歡的味道。
2024-05-07
2024-05-06 187 浏览
葡匯咪走雞是葡國餐廳,餐廳樓底高,牆上的青花瓷磚,圖案絢麗繽紛,散發著濃濃的歐陸風情。餐廳空間感寬闊,坐在落地大玻璃旁邊,採光度高,温和陽光透在美味佳餚上,賣相十分誘人! 傳統蒜蓉蝦 68蒜蓉蝦充滿咬口,彈牙肉身,被蒜蓉完美提鮮,鮮味十足。咀嚼間伴隨鮮香,濃郁的蒜蓉香氣,惹味可口。蒜蓉包20 把脆卜卜蒜蓉包,沾上蒜蓉蝦汁,雙重蒜香濃郁,滋味“舔舔脷”!澳門殖民地焗葡國雞 168正宗的葡汁雞以黃薑粉與椰奶調配,再加入砂糖令醬汁香甜,雞肉先炒後焗,雞件鋪在碟面,雞皮香焗至微脆金黃,椰香馥郁,啖啖吸引。雞肉嫩滑,雞皮香脆,柔軟多汁,每口蜜甜椰香醬汁,令人越吃越上癮。香煎盲鰽魚 188厚身的盲鰽魚柳,表面煎封至金香,魚肉軟滑、爽彈,鮮香美味。配上焗薯及西蘭花,吸收了魚油滋味,味道細緻均衡,變為爽脆彈牙的搭配。葡式肥仔炒飯 98肥仔炒飯,顧名思義用料十足,材料葡國肉腸、黑橄欖、提子乾、洋葱粒、三色椒,再以茄膏和酸瓜粒炒製,炒至粒粒分明,肉腸爆香後,每口充滿培根的肉香,加上提子乾提升,口感豐富,啖啖細膩有致。

傳統蒜蓉蝦 68

蒜蓉包20

澳門殖民地焗葡國雞 168

香煎盲鰽魚 188
葡式肥仔炒飯 98
2024-05-01 299 浏览
曾經去過舊舖美麗華,食物和飲品都非常滿意,可惜今次搬舖後再嚟光顧,感覺已大不如前。新舖的環境感覺好家庭,當晚亦不多客人,所以可以坐得舒服安靜。可惜食物方面,每樣菜式都已失特色…乳豬飯 - 豬仔年齡可能比較大,皮厚肥肉厚肉韌,坦白講…唔好食。小食拼盤 - 炸粉沒有/不夠調味,所以比較淡口,以伴酒小食來計,不合格。炸蝦沙律 - 蔬菜沒有被salad dressing撈勻循,只有在面上。砵酒雪糕 - 食咗一啖之後,我諗廚師嘅意思係砵浸過嘅車厘子吧,雪糕本身沒有砵酒味道。Churros - 口感好奇怪,唔係一向食開churros口感,唔通呢隻係葡式嘅churros? 配上黑朱古力醬,極度唔夾,選用嘅黑朱古力醬過苦亦太黏。服務 - waitress可能喺介紹食品時嘅用詞方面需要改善😅搬舖後有咁大嘅改變,真係好可惜!
搬舖後有咁大嘅改變,真係好可惜!
小食拼盤
炸蝦沙律
乳豬飯
砵酒雪糕
Churros
2024-04-27
2024-04-11 390 浏览
呢間之前係美麗華商場時都巴巴閉閉的,老闆係葡萄牙十幾年,煑得一手巧手葡菜,菜色很多,甜品也很出色,在美麗華商場時已有一班擁躉,不用過大海都可食到好味又道地的葡國菜,不過前年敵不過疫情結業了,三月中我發現它在尖沙咀一個比較偏的街道重開了,但店舖細了很多,衹能說變了一間小店,氣氛都有點變了,不過牆上裝修仍是富有葡萄牙色彩,大大個老闆的畫像在牆上。講番今日來食午餐,比起上個月,多左牛扒可以揀,先來餐湯(也可選擇沙律),今日是牛尾湯,濃濃番茄底,少少牛尾肉,湯亦少少辣,餐前飲好開胃 😋主菜叫左一個「 葡式燒牛扒飯」和「 傳統葡國雞飯」,午餐劃一 $98 + 10%,有野飲,牛扒似薄西冷,算是燒得嫰和香,不過另一塊就燒得燶d,葡國雞汁好濃,吾係椰香味,係香料味。我加 $20 要左一個檸檬蛋糕,鬆軟檸檬味香 😗, 揾次會來試下晚餐
牛尾湯
葡式燒牛扒飯
傳統葡國雞飯
檸檬蛋糕
2024-04-01 2027 浏览
之前收到佢舊店結束唧消息,失落一陣子; 但之後知道佢會轉址再開,又變得帶住期待心情去等新消息。新店係佐敦區,門口綠色主色好搶眼。新店面積比起舊店變細咗,牆上掛滿主廚各式相片。多款葡萄牙美酒,加上葡式美食,走葡式小酒館路線,令人感覺輕鬆。餐牌上發現前菜小食類選擇增多,二人份可以叫多幾款。葡萄牙菜好歡喜用蒜入饌,作為打頭陣小食,傳統蒜茸蝦 ($68)披甲上場。睇下碟中勁多蒜粒,未食已聞到勁香蒜茸味道,蝦隻入口彈牙。亦可以用蒜茸多士 ($25)加埋蝦隻變成"蝦多士"; 亦可就咁加蒜粒上多士上食亦得,幾種食法任你配搭。芝士控黎度呢度應該會好開心,先黎滋味芝士多士 ($48),以四款芝士加埋芥末放上法包一齊焗。先食到芝士唧咸香味道,而芥末唧微辛辣跟隨其後,幾過癮。由舊舖開始認識傳統鹽燒沙甸魚 ($68/2條),今晚點可以唔同佢重聚。怕腥唧可以唧少少檸檬汁 (但其實食唔到腥味),燒時已經加入海鹽及橄欖油,已經夠味道,皮香肉仲保持濕潤; 而想食辣唧,可以試下加幾滴葡式辣汁。身為"芝心"芝士控唧我,今晚可以食到暖蜜糖紅莓布里芝士 ($180),超級滿足。選用布里芝士比較容易入口,蜜糖中食到迷迭香唧香味

新店係佐敦區,門口綠色主色好搶眼。

新店面積比起舊店變細咗,牆上掛滿主廚各式相片。

餐牌上發現前菜小食類選擇增多,二人份可以叫多幾款。

睇下碟中勁多蒜粒,未食已聞到勁香蒜茸味道,蝦隻入口彈牙。

先食到芝士唧咸香味道,而芥末唧微辛辣跟隨其後,幾過癮。

選用布里芝士比較容易入口,蜜糖中食到迷迭香唧香味,而紅莓乾甜美帶少少嚼口,加上甜脆合桃粒。食時係將咁多種食材配麵包一齊食。軟滑芝士加上蜜糖紅莓及合桃粒,唔同口感。不知不覺間可以成客食晒,就證明佢有幾咁好食。

侍應介紹呢客新小食,葡萄牙果汁黑醋燒豬骨 ($98/2件)。

用手拎住食,黑醋汁帶甜多過酸,豬骨中間得一條主骨,外面全包住肉,肉質仲幾嫩滑喎。

肉類只有燒豬骨尚未夠,咁就叫客其中一款招牌菜式................砵酒炆牛尾 ($218)

一客份量大約有5-6件牛尾,炆得夠入味,容易"骨肉分離",再有椰菜及紅蘿蔔作配菜,令醬汁多一份甜味。

有個咁好味唧醬汁,叫客蒜片炒意粉 ($88)黎撈住食

就咁醬汁撈意粉都好味,又偶爾食到香脆炸蒜片,呢個配搭相當唔錯。

仲有個焗葡國鷄,加入葡國腸帶起成個醬汁唧味道,鷄件入口多一份焗鷄唧味道,配客白飯又點睇呢?!

呢度唧甜品時間從來都唔令人失望唧。今次新店開張又有加入新甜品,就好似呢客西班牙油炸鬼,即叫即製,入口香脆唔油膩,另有黑朱古力醬點食,無一般朱古力醬咁甜,輕輕鬆鬆容易食晒。

而之前經典橙蛋糕就轉為檸檬雪芳蛋糕,多一份檸檬清香,質感鬆軟。呢個時候,叫多杯葡萄牙咖啡,入口香滑,熱度較拿鐵為高,我鍾意。

仲有仲有..........打咭必叫,充滿"仙氣"唧咖啡雪糕,入口有奶唧香滑感,而香濃唧咖啡香味及少少脆粒都為呢客雪糕加分。

新店同舊店一樣無限用餐時間,無論二人世界或良朋共聚,記住要訂坐呀…
 可以參考一下 一定唔會周街都係都食到 如果可以再多啲水果就好啦 一盒有四條$68抵食怕抄牌泊去最近停車場要去到好少年行停車場 最怕黑蚊蚊攞住食店舖得30個位名副其實小店雖然有啲迫,但係感覺close, 感覺環境唔錯,夠光猛, 最怕黑蚊蚊攞住食 , 最緊要個廁所, 乾淨企理,  廁所 座廁清潔液,清潔用品齊全, 我哋女人最緊要
题外话/补充资料: 店舖得30個位名副其實小店雖然有啲迫,但係感覺close, 感覺環境唔錯,夠光猛, 最怕黑蚊蚊攞住食 , 最緊要個廁所, 乾淨企理, 廁所 座廁清潔液,清潔用品齊全, 我哋女人最緊要
2024-03-23
庆祝纪念